Heitinga over 'boodschap' Iniesta: 'Dat zijn details waar we spelers op wijzen'
Woensdag, 20 september 2017 om 16:40

John Heitinga is van mening dat de jeugdopleiding van Ajax met onder anderen John Bosman en Winston Bogarde veel kennis in huis heeft en zodoende de talenten kan klaarstomen voor het topvoetbal. De trainer van de Onder-19 van de Amsterdammers zegt in een blog op de officiële site van Ajax dat ze bij de club een voorbeeld nemen aan internationale topvoetballers.

"Iedere jeugdspeler heeft ambitiegesprekken. Daarin wordt aan de trainers verteld op welk gebied de speler zichzelf graag wil verbeteren. Via specifieke 'skill-trainingen' gaat hij daarmee aan de slag. Dat kan variëren van een koptraining van Bosman tot een dekkingstraining van Bogarde", aldus Heitinga, die een voorbeeld neemt aan Xavi, Andrés Iniesta en Sergio Busquets.

"In grote stadions zoals het Camp Nou konden zij elkaar niet altijd verstaan, daarom gaven zij altijd een boodschap mee aan de bal. Als Iniesta wil dat de rechterverdediger diep gaat, speelt hij hem in op zijn rechterbeen. Dat zijn details waar we spelers op wijzen", vervolgt de oud-verdediger, die weet dat het onmogelijk is om elke wedstrijd goed te spelen. Daarom verlangt Heitinga van zijn pupillen de perfecte mentaliteit.

"Neem bijvoorbeeld Juventus. Daar is verdedigen geen vies woord. Zij vieren een tackle alsof ze een doelpunt hebben gemaakt. Als ik een Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli of Gianluigi Buffon zie verdedigen, dan kan ik daarvan genieten", aldus de trainer, die stelt dat de Italianen altijd op de hoogte zijn van de sterke en zwakke punten van de tegenstander. "Het profvoetbal is prachtig, maar het wordt je niet op een presenteerblaadje aangeboden. Met alleen talent kom je er niet."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
6
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (8)

 
why?
 
8
20 september 2017 om 16:54
Ajax levert straks echt wel vele beter opgeleide nieuwe profs af,maar door die globalisering wordt het steeds moeilijker om echt onderscheidend te zijn. Overal wordt de jeugdopleiding professioneler in Europa en ver daar buiten.
 
Maestrotactico
 
17
20 september 2017 om 16:56
Er worden vooral jeugdspelers weggekaapt door de grootste clubs. Waardoor Mink Peeters nu bankzitter is bij VVV en Gyliano van Velzen achter ballen van Ard van Peppen aan moet lopen.
 
BesottedOrb
 
0
20 september 2017 om 23:22
Waarom? De enige van redelijk niveau is Van de Beek op dit moment.
 
Maestrotactico
 
22
20 september 2017 om 16:54
Je speelt iemand aan op zn rechterbeen als je wilt dat ie diep gaat. Maar dan ga je dus nooit diep zonder bal, want dan ben je al aangespeeld? Ach, als John t maar gelooft. Weer eens iets anders dan een open deur.
 
ILCAPO
 
14
20 september 2017 om 16:59
Hij bedoelt wss in de loop van zijn rechterbeen en anders speelt ie em net voor hem of richting zijn linker.
 
JDG84
 
28
20 september 2017 om 17:11
Heb je wel eens gezien hoevaak ze bij Barcelona "nutteloos" de bal elkaar toespelen. Daar zit een gedachte achter, tis niet alleen maar voor de show. Daarnaast als je de reactie van ILcapo leest, je kan wel degelijk iemand inspelen met een boodschap, speel hem iets voor hem of speel hem recht aan. Speel hem links of rechts aan als die open moet draaien of terug moet. Simpele dingen om iets mee te geven.
 
Maestrotactico
 
2
20 september 2017 om 19:21
Dat snap ik wel hoor, Louis. Maar om er voetbalinhoudelijk op in te gaan: het slaat helemaal nergens op om dit in de jeugd nu al aan te gaan leren. Dat is hetzelfde als worteltrekken leren aan kinderen in groep 3. Je moet de bal altijd een boodschap geven, "kaats", "draai door", "tijd", "2 meter", allemaal prima. Maar dat hele gezeik met rechterbeen aanspelen is diep gaan, natuurlijk doet Iniesta dat.. HEHE HET IS INIESTA! Maar als je spelers aan het opleiden bent voor een ploeg waar in het 1e team Dijks en Veltman lopen, kun je beter beginnen bij de basis. Centrale verdedigers; vreet je tegenstander op en weet waar de spits is. Als je het in balbezit niet weet, dan maar lang. Backs: Beweeg op die voorvoeten en hou die gozer voor je. Je hoeft niet in te grijpen om goed te verdedigen. Enzovoorts. Dat mis ik. Daarbij geef ik mijn aversie tegen de analyses van Heitinga toe en zijn beperktheid in het overbrengen. Het ging mij om de grap hoe hij het zei: als je iemand aanspeelt op je rechterbeen om diep te laten gaan, kun je dus nooit diep gaan zonder bal. Want je krijgt het signaal tegelijkertijd met de bal.
 
LuukaModric
 
0
20 september 2017 om 18:55
'Als ik je op je rechterbeen aanspeel, wil ik dat je diep gaat' is niet hetzelfde als 'alleen als ik je op je rechterbeen aanspeel mag je diep gaan'.