'Het enige wat je hoort is: ik mag niks meer. En je denkt: ik ga dood'
Dinsdag, 21 december 2021 om 11:05

Ben Rienstra kreeg twee weken nadat Christian Eriksen door een hartaanval ineen stortte op het EK te horen dat hij met een hartprobleem kampte. De grond zakte onder de voeten van de middenvelder van Fortuna Sittard weg. Rienstra vroeg zich af of hij ooit nog kon voetballen en zat zes weken lang in een emotionele achtbaan. "Ik was bij wijze van spreken mijn testament al aan het schrijven", bekent Rienstra.

Fortuna drong naar aanleiding van de hartstilstand van Eriksen aan op een grondige controle van de harten van de spelers, waarna Rienstra van de clubarts het slechte nieuws kreeg te horen dat er een afwijking in het hartritme van de aanvoerder van Fortuna was geconstateerd. In het ziekenhuis in Maastricht werd na een inspanningstest en een hartfilmpje geconcludeerd dat hij van geluk mocht spreken. Zijn hart vertoonde een onverklaarbare reactie op inspanning. "Een donderslag bij heldere hemel", vertelt Rienstra een klein half jaar later in gesprek met Voetbal International.

"Ik voelde me gewoon goed. Een paar dagen eerder rende ik nog kilometers", vervolgt de middenvelder. "Ineens mocht ik niets meer. Dúrfde ik niets meer. Het vertrouwen in mijn eigen lichaam was weg. Ik durfde niet in de auto te stappen, of zelfs maar een stukje naar de supermarkt te lopen." Het beeld van Eriksen, die roerloos op de grond bleef liggen tijdens het EK-duel van Denemarken met Finland, zorgde voor zowel angst als opluchting. "Ik was blij dat mijn ouders, vrouw en kinderen dat bespaard zou blijven."

Rienstra had ook het voorbeeld van Daley Blind in het achterhoofd en nam contact op met zijn voormalig ploeggenoot in de jeugd van Ajax. De middenvelder vroeg om een second opinion bij artsen en zat vervolgens in een emotionele achtbaan. "Alles schiet door je hoofd: kan ik straks wél weer vertrouwen op mijn lichaam? Ik ben 31, heb twee jonge kinderen, is het me dit waard? Het gaat natuurlijk niet over een knieblessure."

De twijfels bij de Fortuna-speler bleven komen. "Ik belde hoofd medische zaken Jeroen Dieteren. Hij zei 'Doe gewoon je ding, je moet je alleen even niet inspannen'. Maar ja, die arts had me niet voor niets gewaarschuwd. Het enige wat je hoort is: ik mag niks meer. En je denkt: ik ga dood. Het was heel zwaar. Ik was bij wijze van spreken mijn testament al aan het schrijven." Aan het einde van de onderzoeken kreeg hij na een MRI-scan toch groen licht. "Die was goed. Volgens de cardioloog heb ik een sterk hart, er was niks geks gevonden. Geen reden meer om bang te zijn."

Rienstra weet wel waarom er een verschil zat tussen de diagnoses in Maastricht en Amsterdam. "De eerste arts was niet gespecialiseerd in sport. Hij zag een afwijking en boem, sloeg op de rode knop. Dat snap ik, want niemand wil de verantwoordelijkheid dragen voor als er iets zou gebeuren." In Amsterdam werd de conclusie getrokken dat het hart van de middenvelder gewoon gezond is. Eind augustus maakte hij tegen RKC Waalwijk (2-2) zijn rentree en inmiddels staat de teller dit seizoen op zeventien wedstrijden voor Fortuna.

Meer nieuws
   
13:00
13:00
Hoe vergaat het de talenten van Ajax die in 2018 de Eerste Divisie wonnen?
8
   
12:55
12:55
Spandoek komt Denzel Dumfries duur te staan: rechtsback moet flink bedrag dokken
5
   
12:45
12:45
Pak 50x je inzet als FC Twente zondag wint van PEC Zwolle!
0
   
12:29
12:29
VZ Kort: PEC Zwolle heeft eerste transfervrije zomeraanwinst binnen
77
   
12:12
12:12
FC Twente presenteert twaalfvoudig international als eerste zomeraanwinst
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (3)

 
The-Jump
 
7
21 december 2021 om 11:25
Heftige periode voor die jongen. Goed dat clubs dit soort onderzoeken preventief doen. Wellicht handiger om er direct door de juiste specialist naar te kijken, ik die emotionele achtbaan te ontlopen. Gelukkig bij hem goed en relativeert hij ook prima. Geeft de arts in Maastricht geen schuld. Hopelijk hebben meer clubs extra checks ingebouwd, en niet enkel als de speler gekocht wordt.
 
AFCA_ARJAN
 
4
21 december 2021 om 11:32
Ik heb in precies dezelfde situatie gezeten. Via een inspanningstest werd wat geks gevonden bij mijn hart. Die arts riep meteen dat ik niet meer mocht sporten. Sporten is voor mij echt belangrijk. Mijn wereld stortte echt in. Second opinion gehad bij een sportcardioloog en die concludeerde dat ik door het sporten een versterkte hartspier heb. Niet heel ernstig, maar daardoor kan het lijken alsof er ruisje te zien was. Niks aan de hand dus. Maar vind het wel bizar dat artsen zomaar iets roepen en dan niet verder onderzoeken. Als ik naar die eerste arts geluisterd had, was ik echt in een zwart gat gevallen.
 
VijfMeterLijn
 
9
21 december 2021 om 12:16
Hierom is een SO zo belangrijk. Een arts is zeker geen heilige met alle kennis. Ook daar geldt dat twee meer weten dan één. Fijn dat je gewoon nog zo kan sporten.