Hoe een jongen uit de vierde divisie op dit moment de Premier League betovert
Dinsdag, 28 december 2021 om 07:15

Plotselinge balverovering op het middenveld. Veel ruimte achter de defensie. De steekbal van Granit Xhaka past precies. Eén, twee, drie keer meenemen, op volle snelheid, en dan... een sublieme stift over Illan Meslier heen. Doelpunt. Gabriel Martinelli heeft Arsenal zojuist binnen een half uur aan een 0-2 voorsprong geholpen tegen Leeds United. De Braziliaan had in de zestiende minuut ook al voor de 0-1 gezorgd met een schot in de verre kruising en heeft zijn naam in de Premier League nu definitief gevestigd.

Terug naar iets meer dan drie jaar geleden. De typische kwaliteiten die je van een Braziliaanse aanvaller mag verwachten spatten al af van de jonge Martinelli, dan nog spelend in eigen land. Hij heeft veel snelheid, een indrukwekkende dribbel en valt op door zijn doelgerichtheid. Toch kon de jonge Martinelli toen waarschijnlijk niet bevroeden dat hij over drie jaar een glansrol zou krijgen in de grootste en best bekeken voetbalcompetitie ter wereld. Hij stond in Brazilië weliswaar te boek als een groot talent, maar speelde niet voor een topclub als Flamengo of Atlético Mineiro. Nee, Martinelli doorliep in de luwte de jeugdopleiding van Ituano en werd in november 2017 met zijn zestien jaar de jongste debutant ooit van de profclub.

Een erg bescheiden profclub, dat wel, want Ituano kwam toen uit in de Série D, de vierde divisie van Brazilië. Dat maakt voor de Europese topclubs van deze wereld niet uit: bang om een supertalent te missen, hebben de grootmachten uit het mondiale topvoetbal het Braziliaanse voetballandschap vandaag de dag volledig in kaart. Daarbij hebben de scouts zelfs oog voor potentiële aanwinsten die actief zijn op het vierde niveau van het voetbalgekke land. Het duurde dan ook niet lang voordat de talentvolle Martinelli zich in de kijker had gespeeld bij talentenzoekers van diverse Europese clubs.

Een daarvan was Arsenal. "Het was een scout van ons in Brazilië die me voor het eerst over Gabriel vertelde", zo blikte Jonathan Vidallè, die speurt naar talent voor the Gunners, in de América Podcast terug op het ontdekken van Martinelli. "Francis Cagigao (toenmalig hoofdscout van Arsenal, red.) vroeg me om hem te gaan bekijken in Brazilië. Everton Gushiken, een collegascout, vond hem toen al goed, maar had wel enkele bedenkingen. Er waren twijfels over bepaalde karaktereigenschappen, over zijn mentaliteit. Everton wist niet zeker of Gabriel het zou kunnen maken in de Premier League."

Goud op de Olympische Spelen van Tokio. Op de foto: Marcilio Nino, Abner, Malcom Filipe, Matheus Henrique, Reinier, Claudinho, Martinelli en Lucão.

Toen moest Vidallè het talent dus nog met zijn eigen ogen aan het werk zien. "We willen spelers altijd zelf in het stadion bekijken. Martinelli speelde natuurlijk bij een vierdedivisionist, maar ze waren toen actief in de Campeonato Paulista, waarin clubs uit verschillende afdelingen tegen elkaar komen. Ik heb hem bekeken tegen Santos en Ponte Preta. Ik was verrast door zijn mentaliteit en hoe competitief hij was."

Arsenal was toen al lang niet meer de enige club met belangstelling. Martinelli mocht zijn kunsten vertonen tijdens meerdere proefperiodes bij Manchester United en Barcelona, maar wist geen transfer te verdienen. "Wij hebben hem ook eerst een lange tijd gevolgd", zei Cagigao, voormalig hoofdscout van Arsenal dus, vorig jaar tegen Marca. "Uiteindelijk hebben wij de knoop doorgehakt om hem te halen en dat is fantastisch uitgepakt. Martinelli heeft kwaliteit, een geweldige persoonlijkheid en de honger om de absolute top te bereiken." Arsenal telde in de zomer van 2019 6,5 miljoen euro neer voor Martinelli. Goed te betalen voor een Engelse grootmacht, voor Ituano met afstand de grootste transferopbrengst uit de clubhistorie.

Martinelli in duel met João Pedro van Watford.

Weer terug naar het heden. Martinelli beleeft verreweg de beste maand uit zijn nog prille carrière en produceerde in december liefst drie doelpunten en twee assists in vier Premier League-duels. Tot een maand geleden zag het daar nog totaal niet naar uit. De twintigjarige Martinelli was door Arsenal twee jaar geleden binnengehaald als grote belofte, maar die had hij mede door een zware knieblessure nog niet kunnen inlossen. Mikel Arteta gaf dit seizoen op de vleugels steevast de voorkeur aan Bukayo Saka en Emile Smith Rowe, waardoor Martinelli het moest doen met korte invalbeurten.

Maar vaak mocht de Zuid-Amerikaan zelfs niet eens invallen, en zo gingen de eerste maanden van het seizoen vrijwel geruisloos voorbij voor de beloftevolle aanvaller. Dat veranderde op 27 november plots, toen Martinelli tegen Newcastle United in de 64ste minuut het veld in mocht in plaats van de gehavende Saka. De invaller zette het Emirates Stadium met zijn eerste balcontact in vuur en vlam door de beslissende 2-0 binnen te volleren uit een hoge voorzet vanaf rechts. De Braziliaan viel ook buiten die treffer op met zijn aanvallende impulsen. "Instant impact", schreef het lokale football.london dan ook over zijn sterke invalbeurt. "Hij zal zeker hopen op meer speelkansen na deze wedstrijd."

Het bleek een vooruitziende blik van het Londense medium: Martinelli stond vijf dagen later in de basis tegen Manchester United en behield zijn plek in het startelftal ook in alle daaropvolgende competitiewedstrijden. Spelend vanaf de linkerflank blijft de aanvaller zeker niet vastgeplakt aan de zijlijn, maar veroorzaakt hij wanorde in defensies door zoveel mogelijk het strafschopgebied van de tegenstander te bestormen. Soms is dat met de bal aan de voet, maar Martinelli heeft vooral ook veel diepte in zijn spel zónder bal. Een goed voorbeeld daarvan was het belangrijke openingsdoelpunt dat hij onlangs maakte tegen West Ham United (2-0 zege). Martinelli verliet zonder bal de linkerflank en sprintte in het midden weg achter de laatste linie van the Hammers, waarna Alexandre Lacazette hem met een steekpass op het juiste moment lanceerde. De Braziliaan toonde aangekomen in het strafschopgebied zijn koelbloedigheid voor het doel, een andere belangrijke kwaliteit van hem, en plaatste de bal beheerst in de verre hoek: 1-0.

Drie dagen later was Martinelli op 18 december óók van doorslaggevend belang in de eerder genoemde uitwedstrijd tegen Leeds United (1-4 winst) door de twee openingsgoals te maken. "Hij is van ver, heel ver gekomen", zei Arteta na afloop van dat duel. "Zijn energie, passie en toewijding zijn beter dan ooit, maar hij heeft ook andere aspecten van zijn spel moeten verbeteren bij ons. Tegelijkertijd moest hij de exceptionele dingen die hij al had zien te behouden. Vandaag liet hij zien dat hij dodelijk is in de afronding. Hij is absoluut op de goede weg", besloot de manager van Arsenal, die voorlopig niet meer om Martinelli heen lijkt te kunnen.

Meer nieuws
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
5
   
09:14
09:14
Davy Klaassen doet boekje open over vertrek bij Ajax: 'Toen zij vertrokken...'
15
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
8
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
12
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (23)

 
ArsenalFanehv
 
23
25 december 2021 om 21:14
Heerlijke voetballer is het. Elke Arsenalfan kon al snel zien dat hij goed kon voetballen. Op het begin had ik twijfels bij zijn techniek maar die is gewoon prima. Het allersterkste van hem is zijn werklust. Hij stopt niet met rennen, hij geeft alles voor het team. Nu voegt hij daar doelpunten aan toe buiten zijn snelheid, werklust en loopacties. Ja dan krijg je een hele gevaarlijke combinatie. De toekomst is rooskleurig voor Arsenal. Een voorste 4 van Martinelli Smith Rowe Odegaard en Saka is toch iets om van te smullen als ze deze groei doorzetten binnen 2-3 jaar.
 
Seenter
 
2
25 december 2021 om 22:13
Uitstekend spelers ja, maar kunnen ze doorgroeien naar wereld toppers? Ik betwijfel het..
 
ArsenalFanehv
 
27
25 december 2021 om 22:40
Waarom niet? Als ze deze groeiende lijn doorzetten dan zijn ze dat in potentie wel degelijk. Ze zijn momenteel degene die Arsenal aan het dragen zijn en dankzij hen zijn we voor het eerst in ik weet niet hoe lang weer top 4.
 
Troy010
 
5
25 december 2021 om 22:44
Wat zijn voor jou wereldtoppers? Als je het hebt over Messi/Ronaldo kwaliteiten, dan inderdaad nee. Maar heb je het de kwaliteiten zoals Hazard liet zien bij Chelsea, of Ribery en Robben bij Bayern, daar kunnen Saka en Martinelli echt wel komen. Smith Rowe heeft ook alles in zich om tot het niveau van een Bergkamp te komen. Vergeet niet dat deze jongens nog heel erg jong zijn.
 
Sirius
 
7
25 december 2021 om 23:18
Ik denk alleen dat men wel te vaak denkt dat spelers nog aanzienlijk beter worden. Spelers worden vooral completer en leren beter gebruik te maken van hun kwaliteiten. Ik denk dus wel dat je al redelijk vroeg moet kunnen laten zien dat je dat niveau hebt. Nu zie ik die potentie overigens wel bij Martinelli hoor, maar talenten worden te vaak beoordeeld op een vals beeld van potentie in plaats van de daadwerkelijke kwaliteiten en een realistische groeicurve.
 
Tunined13
 
7
26 december 2021 om 00:11
Overdrijven is ook een vak.. Hazard/ribery en Robben zaten net onder Ronaldo en Messi. Zie ze eerder op het niveau Sterling komen.
 
ArsenalFanehv
 
19
26 december 2021 om 00:18
Als ze alle 4 het niveau van Sterling bereiken dan zou ik daar als Arsenal fan niet boos om zijn. Sterling op z'n best is een geweldige aanvaller, 4 van dat niveau en je doet echt wel mee om de titel in de PL, mits de achterhoede en middenveld fatsoenlijk zijn.
 
TILBURG013
 
6
26 december 2021 om 00:25
Waar waren Ribéry en Hazard op hun 19/20ste? Ribéry speelde ergens in de Ligue 2 volgens mij en Hazard bij Lille (daar was hij overigens wel goed).
 
pavelnedved11
 
32
26 december 2021 om 02:24
Hahah troy010, Smith Rowe het niveau Bergkamp. Ik hoop dat je nog jong bent en bergkamp nooit heb zien voetballen.
 
BR-7
 
2
27 december 2021 om 00:10
Die loze uitspraken over zogenaamde potentie. Wat een onzin om nu al te zeggen dat deze jongens niet de potentie hebben om het niveau Robben/Ribery te halen. Als Martinelli zoveel blijft scoren als deze maand dan wordt hij vele malen beter dan die 2.
 
 
0
28 december 2021 om 10:19
Nikos Dabizas heeft er nog nachtmerries van
 
gidii1990
 
2
26 december 2021 om 00:40
Haha kom op hoor je kijkt wel heel erg door je Arsenal bril. Ze kunnen leuk voetballen maar het is niks speciaals. Odegaard is ook niks speciaals, een leuke voetballer en verder niets.
 
RobTheGooner
 
4
26 december 2021 om 00:55
Over Odegaard ben ik het eens maar de rest is echt qua potentie wereldtop. Ze zijn er nog lang niet maar de potentie hebben ze zeker.
 
arsenal890
 
15
26 december 2021 om 09:15
Hiermee doe je ESR, Martinelli en Saka echt veel te kort. Zij dragen Arsenal en daarom staan ze in de top 4. Maar omdat ze bij Arsenal spelen en niet bij city of Chelsea krijgen ze niet de lof die ze verdienen. In potentie zijn ze echt wel wereldtop en als ze zo doorgaan gaan ze dat ook halen.
 
MrKrillin
 
3
26 december 2021 om 09:39
@ArsenalFanehv "Een voorste 4 van Martinelli, Smith Rowe, Odegaard en Sama is toch iets van te smullen" "en je doet mee op de titel in PL" Probleem is, dat wanneer iemand echt stappen maakt, de grotere clubs met zak geld komen. Martinelli als Brazilaan maakt denk ik graag de stap naar Spanje of Italië Clubs als Man U, Man City, Chelsea en Liverpool hebben meer mogelijkheden en azen op beste Engelse talenten. Voor topspelers kans om PL te winnen is daar ook groter, dan bij Arsenal. Mogelijk binnen paar jaar komt NCU daar ook bij. Zolang Arsenal niet verkocht wordt aan een zeer rijke eigenaar, die ook bereid is veel geld in te pompen, zal kans op titel zeer klein zijn en/of kans dat toppers lang bij de club blijven.
 
ArsenalFanehv
 
5
26 december 2021 om 11:16
Saka was al bijna weggeroofd door Liverpool. Martinelli stond ook in de interesse van vele clubs. Maar alle spelers hebben onlangs een lang contract getekend, dus ik zie ze niet snel weggaan. En spelers als Smith Rowe en Saka hebben al eens gezegd dat het een droom is om hun hele leven bij Arsenal te blijven. In Odegaard zie ik ook een toekomstige aanvoerder.
 
FutureBoss
 
2
26 december 2021 om 20:17
Martinelli spreekt bijna iedere week uit hoeveel hij van Arsenal houdt (al is het altijd de vraag in hoeverre dat echt is) en heeft ook al vaak uitgesproken dat hij nooit weg hoeft bij Arsenal. Saka en ESR zijn Hale End boys, en groot fan van Arsenal. Die jongens gaan echt niet zomaar weg. Tuurlijk, je weet het niet in het moderne voetbal, maar zowel Martinelli als Saka als ESR zijn geen passanten en hebben erg veel met Arsenal. De kans dat ze weggaan zal minder groot zijn als bij andere spelers.
 
MiscRoots
 
1
25 december 2021 om 22:23
Veerkracht! Prachtig mooi om te zien
 
Troy010
 
3
25 december 2021 om 22:46
Persoonlijk ben ik zo'n fan van Martinelli. Wat een werklust, koelbloedigheid, snelheid, vechtersmentaliteit, techniek en nog veel meer heeft die jonge.
 
arepa
 
0
25 december 2021 om 23:41
Toch wel de ontdekking van het jaar. Zie hem graag bij Liverpool spelen.
 
MrKrillin
 
2
26 december 2021 om 09:42
arepa Dit zijn juist de leukste ontdekkingen! Iemand op 4e niveau aantrekken en die kan aanhaken. Hulk was volgens mij ook ergens lagere divisie ontdekt en was opeens een van de meest gevaarlijke spelers. Hopelijk kunnen NL clubs ook eens pareltjes ergens lagere divisies ontdekken. Een nieuwe Kante, Lewa, Vardy. Hier hadden wij ooit Kromkamp, de Zeeuw, v Nisrelrooij, Martens, Strootman die van KKD doorstroomden naar hoger niveau Blijven de mooiste verhalen.
 
hotemetote
 
0
27 december 2021 om 10:58
Mooi toch dat dat kan tussen al dat geld geweld Blijf je dit gelukkig ook altijd houden