Hoofd jeugdopleiding weg bij Feyenoord 'na verschil van inzicht'
Dinsdag, 20 november 2018 om 18:37

Feyenoord en Richard Grootscholten gaan per 1 maart 2019 uit elkaar, zo meldt de Rotterdamse club dinsdagavond. Grootscholten is tot die tijd vrijgesteld van werkzaamheden, zodat hij zich in alle rust kan oriënteren op een nieuwe functie buiten de club. De aard van het vertrek ligt in een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

Partijen hebben overeenstemming bereikt over de tussentijdse beëindiging van zijn contract en hebben besloten geen verdere mededelingen te doen over het vertrek van het hoofd van Feyenoord Academy. Grootscholten begon in april 2016 bij Feyenoord Academy. Hij kwam destijds over van Zaglebie Lubin FC in Polen, waar hij de functie van technisch manager bekleedde en verantwoordelijk was voor het opzetten van een professionele jeugdopleiding in Nederlandse stijl.

Daarvoor was hij werkzaam bij het Russische Kuban Krasnodar, de Vancouver Whitecaps in Canada en bij Sparta Rotterdam als hoofd jeugdopleiding en later technisch directeur. Onder Grootscholten stroomden onder anderen Tyrell Malacia, Lutsharel Geertruida, Mo El Hankouri, Dylan Vente, Wouter Burger, Orkun Kökcu en Ramon ten Hove door naar het eerste elftal van Feyenoord.

Het besluit is enigszins opvallend te noemen. Feyenoord verlengde het contract met Grootscholten in april nog met twee jaar. Hij nam in 2016 het stokje over van Damien Hertog, die bij Feyenoord een trainersfunctie kreeg.

Meer nieuws
   
10:26
10:26
V/d Vaart wil Oosting van transferdoelwit af brengen: 'Het is niet verstandig'
5
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
19
   
09:14
09:14
Davy Klaassen doet boekje open over vertrek bij Ajax: 'Toen zij vertrokken...'
19
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
8
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
djablacka
 
7
20 november 2018 om 18:55
Ja lijkt me logisch. Jeugd exponenten van Feyenoord zijn de afgelopen 5 jaar nou niet echt je van het...
 
UltimateFreak83
 
46
20 november 2018 om 18:59
Hij zit er pas twee jaar. Kun je hem moeilijk kwalijk nemen. Feyenoord mag zich wel afvragen waarom er relatief een marginale instroomnaar het eerste is, terwijl er zoveel ruimte is in de selectie. Ajax en PSV staan er beter voor met jeugdige instroom.
 
 
6
20 november 2018 om 19:01
Er is in die periode natuurlijk wel het een en ander weggekaapt. Dat kun je deze man moeilijk verwijten...
 
Raubaht
 
27
20 november 2018 om 18:57
Dit is een absolute zege voor Feyenoord. Nu snel Stanley Brard terug halen. al zal die denk ik niet willen zolang van Geel nog op zijn troon zit... Daarmee kom ik bij mijn bekende conclusie, Feyenoord moet spoedig afscheid van Van Geel.
 
UltimateFreak83
 
5
20 november 2018 om 19:01
Ik geloof dat er weinig beter zijn dan van Geel. Hij verdient credits dat hij binnenkwam toen Feyenoord bijna verdronk en nu is Feyenoord financieel redelijk stabiel.
 
 
5
20 november 2018 om 19:04
Klopt helemaal wat je zegt. Daar verdient hij ook alle credits voor. Echter moet Feyenoord nu een volgende stap maken, en ik weet ook niet of van Geel, met zijn netwerk, hier de juiste persoon voor is.
 
lionaldinho
 
2
20 november 2018 om 19:16
Is het niet een kwestie van geld bij Feyenoord? En is van Geel verantwoordelijk voor het technische aspect of ook voor het financiële plaatje? Feyenoord zit als je het mij vraagt in een negatieve spiraal: zonder groot geld weinig echte toppers in selectie. En zonder die toppers geen championsleague waar het geld zit. Wel opvallend dat er zoveel talenten via Sparta door komen (ook via een stap bij andere clubs). Krijgen de talenten bij Feyenoord de kanzen niet of zijn ze niet goed genoeg?
 
Mnoe
 
7
20 november 2018 om 19:20
Van Geel heeft het goed gedaan. Kwam op een financieel dramamoment. Pakt paar jaar later een titel en een paar bekers. Probleem zit hem ook in de RvC en de directeur die van een publieke plek komt en enorm moet wennen aan zijn nieuwe job.
 
Raubaht
 
13
20 november 2018 om 19:21
Dat er geld binnen kwam, is dat nou vooral zijn verdienste ? Of meer de verdienste van o.a eigen jeugd en door van Gaal die ze meenam naar het WK, waardoor ze een leuke transferwaarde hanteerde. Laten we eerlijk zijn, de aankopen (zo'n 40 in totaal) die bij verkoop winst opleverde zijn op 1 hand te tellen... 5 spelers op 40 aankopen die winst opleveren, is toch wel schandalig slecht voor een (sub)topclub.
 
Raubaht
 
12
20 november 2018 om 19:25
Wat talenten aangaat, van Geel heeft de jeugdopleiding naar zijn gezet. Iets wat hij bij al zijn clubs deed en wat faliekant verkeerde uitpakte. mede daardoor is die bij Ajax weggejaagd na een vernietigend rapport over zijn functioneren. Mede door van Geel is de zo alom geprezen Stanley Brard vertrokken, wat een flinke aderlating was. Wat het geld betreft en zijn aankopen, de afgelopen jaren was er zeker geld beschikbaar. Neem alleen al vorig jaar zomer toen die meer dan 30 miljoen uitgaf aan spelers die niets of nauwelijks iets toevoegen aan Feyenoord en waarvan er 2 alweer via de achterdeur zijn vertrokken. Die 30 miljoen is weg, zie je nooit meer terug en dat moet je van Geel ook op afrekenen.
 
Japie_Krekel
 
0
20 november 2018 om 21:52
@ultimatefreak8... daar zijn de meningen over verdeeld. Van Geel is als het om saneren gaat een van de beste Td`s die er is inderdaad maar als het om aankopen gaat en een club sportief en financieel vooruit helpen met een creatief beleid imo een van de meest dramatische Td`s die er is een goede crisis TD, die zich voornamelijk bezig houd met snel succes op korte termijn, maar geen TD onder wie een club veel stappen gaat maken op de lange termijn. zeker financieel gezien niet ook breekt er te weinig goede jeugd door. dan is er het argument dat veel van onze grootste talenten worden weggekaapt door buitenlandse topclubs. dat is ook zo maar Ajax en PSV hebben daar ook last van en daar zie je wel goede jeugdspelers doorbreken die het elftal echt sterker maken, dus dan is de aanwas bij die clubs misschien toch groter als bij ons
 
Japie_Krekel
 
0
20 november 2018 om 21:53
@lionaldinho vorig jaar was er wel geld, 30 miljoen in totaal. dat bedrag is alleen uitgegeven aan spelers die ons geen stap verder hebben geholpen.
 
BrendonYung
 
0
20 november 2018 om 19:22
@raubaht Wat is er in de afgelopen 2 jaar gebeurd dat het vertrek van Grootscholten zo'n zege maakt?
 
Raubaht
 
5
20 november 2018 om 19:36
Wat is er niet gebeurd kan je beter afvragen. Feit is dat deze beste man, totaal ongeschikt is voor zijn functie. Dat er sinds het vertrek van Brard, nu al zo'n 5 jaar niets is doorgebroken is toch wel veelzeggend. Van de ooit zo bejubelde jeugdopleiding is niets meer over.
 
BrendonYung
 
0
21 november 2018 om 05:26
@raubaht Okay duidelijk antwoord, wat er dan allemaal wel gebeurd? Grootscholten begon in april 2016 bij de jeugdopleiding van Feyenoord, dus leg eens even uit waarom hij blaam treft voor 5 jaar waarin niets doorbreekt? Grootscholten komt binnen en opeens gaat alles van super slecht naar super goed en breken er vele talenten door, ofzo. Hoe zie jij dat precies?
 
Kaassie
 
0
20 november 2018 om 19:29
Wie zou dan het stokje van Van Geel over moeten nemen volgens jou?
 
Raubaht
 
4
20 november 2018 om 19:39
Dat is mijn taak toch niet, dat moeten ze bij Feyenoord beslissen. Van mijn part die Mohammed Allach of misschien Ted van Leeuwen ? Er zijn zoveel opties, die geschikter zijn dan Van Geel.
 
Japie_Krekel
 
1
20 november 2018 om 21:55
@kaassie daar heb je tegenwoordig headhunters voor die je kan inhuren en die alle opties in kaart hebben dus dan kan je heus wel een goede vervanger vinden het moet iig een TD zijn die een internationaal netwerk heeft en een goede scouting op poten kan zetten want het aankoopbeleid van Feyenoord is een drama en alles behalve creatief
 
daveke
 
8
20 november 2018 om 19:52
Als je gaat kijken naar een geschikte opvolger dan kom ik al heel snel uit bij Wim Jonk. Ja ik weet het een verleden bij Ajax maar hij heeft natuurlijk wel kwaliteiten. Ik hoopte al op Jonk als opvolger van Hertog dus ik hoop dat Feyenoord voor Hem gaat
 
Japie_Krekel
 
0
20 november 2018 om 23:09
@daveke van mij mag hij komen. kwaliteit vind ik belangrijker dan een clubachtergrond en Jonk heeft de kwaliteiten om een jeugdopleiding naar een hoger niveau te tillen
 
Arsenallz
 
6
20 november 2018 om 19:52
Ik ken de man niet, maar gezien de recente doorstroom lijkt het me geen probleem. De recente talenten van Feyenoord zijn ronduit matig en hebben maar weinig indruk op me gemaakt. Malacia doet het dan nog schappelijk maar jongens als Verdonk, Vente en die andere back (Zo weinig indruk maakt hij) zijn nou niet echt van wenselijk niveau.
 
siepie
 
1
20 november 2018 om 20:38
Hij is er pas 2 jaar, dus daarmee al sowieso niet verantwoordelijk voor de recente doorstroom. Het opleiden is namelijk een langdurig proces, dus het hoofd van zo’n opleiding kan je pas na een paar jaar afrekenen op de gevaren koers. Daarnaast heeft hij eerder bij Sparta, met beperkte middelen, iets bijzonders neergezet. Onder zijn leiding kwamen spelers Strootman, Duarte, Viergever, Falkenburg, Wijnaldum (opgepikt door Feyenoord) en Willems door vanuit de jeugd. Sinds zijn vertrek is de spoeling daar iig een stuk dunner geworden.
 
Arsenallz
 
1
20 november 2018 om 21:47
Interessant, ik ben verre van een Feyenoord kenner behalve dat ik af en toe een wedstrijd van ze zie. In twee jaar kan je inderdaad weinig bewerkstelligen, ben benieuwd of Feyenoord een degelijk iemand aan de haak kan slaan.
 
messino
 
2
20 november 2018 om 22:03
Als ik de directie van Feyenoord een tip mag geven; helemaal niemand voor terug halen. Past bij de huidige visie van de club. Talenten kwijnen weg bij deze club die liever kiest voor kortzichtige korte termijn oplossingen. Dat Feyenoord niet kan aanhaken bij PSV en Ajax heeft vooral te maken met een gebrek aan doorstroom (en uiteindelijk verkoop) van goede talenten.