'Ik zou namens Ziyech wel een bos bloemen willen sturen naar Van Basten'
Vrijdag, 3 november 2017 om 09:12

Sofyan Amrabat heeft definitief gekozen voor een interlandcarrière bij Marokko en zal zodoende niet in het shirt van het Nederlands elftal te bewonderen zijn. De keuze van de rechtsback annex middenvelder van Feyenoord heeft in Nederland veel stof doen opwaaien, maar Khalid Sinouh en Dries Boussatta begrijpen de beslissing van Amrabat wel.

"De kwaliteit van de Marokkaanse ploeg is tegenwoordig vergelijkbaar met die van het Nederlands Elftal. Dat was in het verleden een ander verhaal", zegt Sinouh in gesprek met de NOS. Boussatta, die in de jaren negentig als een van de eerste Marokkaanse voetballers in Nederland juist koos voor Oranje, zegt dat er meer redenen zijn op te noemen waarom spelers voor Marokko kiezen.

"De maatschappij verhardt, die jongens voelen zich veel minder Nederlander dan voorheen", aldus Boussatta, die stelt dat door het internet Marokko dichterbij is gekomen voor de spelers en daarom 'volledig met hun hart' voor Marokko kiezen. Daarnaast maakt het Afrikaanse land nog een goede kans op het WK, terwijl Oranje reeds is uitgeschakeld.

Met nog één wedstrijd te gaan staat Marokko een punt boven Ivoorkust. Volgende week zaterdag spelen beide landen tegen elkaar en de Marokkanen hebben dus aan een gelijkspel genoeg. "Ik kan me de woorden van Marco van Basten nog herinneren", zegt Boussatta. "Hij brandde Hakim Ziyech af na zijn keuze voor Marokko, omdat Marokko toch nooit naar een WK zou gaan. Maar dat moeten we nog maar zien. Als Marokko het haalt, zou ik namens Ziyech wel een bosje bloemen willen sturen naar Van Basten."

Meer nieuws
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
9
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
24
   
09:14
09:14
Davy Klaassen doet boekje open over vertrek bij Ajax: 'Toen zij vertrokken...'
21
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (163)

 
Bizarno
 
5
3 november 2017 om 13:44
Pfff. Zoveel ophef over een middelmatige voetballer.
 
RidaUtrecht
 
5
3 november 2017 om 16:03
heb jij de wedstrijden tegen manchester city en napoli gezien? Amrabat was de enige speler die er nog wat van kon, de rest van de team zat te slapen.
 
Fussballin
 
27
3 november 2017 om 09:26
Zucht, triest ventje die Amrabat. Ga dan niet in Nederland wonen. Als je Marokko zo een mooi land vindt. Geboren en getogen en dan deze gaat.
 
Baardgrasmus
 
74
3 november 2017 om 09:30
Waar je wordt geboren heb je niet voor het uitkiezen, waar je voor uitkomt wel. Zolang er nog steeds kinderen in Nederland worden geboren, waarvan vader, moeder, en soms ook opa en oma in Nederland zijn geboren, maar die dan toch een Marokkaans paspoort krijgen zal je dit blijven houden.
 
BadrMaghrani
 
16
3 november 2017 om 09:33
Terecht, klinkt heel raar voor mensen die zich noet zo voelen....maar mensen kunnen zich zowel Nederlander als Marokkaan voelen.
 
Baardgrasmus
 
19
3 november 2017 om 09:46
Dat vergelijk gaat niet helemaal op volgens mij. Want Martina rende voor een land binnen het koninkrijk, maar door de staatskundige hervormingen toen bestond de nationale atletiekunie niet meer na 2011 of 2010 (weet niet meer wanneer het precies was). Daardoor was er volgens mij weinig keuze voor Martina, zeker als hij bij een nationale atletiekbond wilde trainen. Je had ook Dumfries kunnen noemen, die speelt nu voor Jong Oranje, maar heeft voor Aruba al 2 A interlands gespeeld.
 
Apocalyps
 
2
3 november 2017 om 10:23
@amsterdamseboe, De reden dat Churandy voor Nederland uitkomt heeft, zoals Baardgrasmus dit aangaf, te maken met de hervormingen binnen de Nederlandse Antillen. Curaçao wilde een onafhankelijke status. Hierdoor zou de Curaçaose Atletiekbond (tijdelijk) opgeheven worden. In 2012 waren de Olympische Spelen en Churandy had de keuze om uit te komen voor Aruba, Nederland of om uit te komen onder de Olympische vlag. Zijn keuze viel logischerwijs op Nederland... Als de Curaçaose atletiekbond toentertijd niet was opgeheven, dan zou Churandy waarschijnlijk nooit voor Nederland zijn uitgekomen. De Nederlandse Atletiekunie aasde namelijk al sinds zijn 16e (dacht ik) op hem, maar hij heeft altijd nee gezegd. Ondanks het feit dat de processen (laten we het hierop gooien) binnen de Nederlandse Atletiekunie beter zijn ingeregeld, dan die van Curaçao. "i.p.v. dat passpoort inleverpraat van vele, bittere pikkies ga een vriendin zoeken of probeer te mediteren ofzo..." Dit was een discussie die destijds ook de gemoederen bezighield. En dan praat ik over het jaar 2003. Veel mensen, vooral de atleten, maar ook de fans die de constructie niet begrepen, zeiden dat Churandy maar zijn paspoort moest inleveren of moest kiezen of delen en niet van twee walletjes moest eten... Inmiddels is hij geliefd, maar dat was lange tijd absoluut niet het geval.
 
DatisSjakie
 
9
3 november 2017 om 10:34
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik op Ziyech na nog nooit zoiets gehad had van: he balen, ik wou dat hij voor Oranje uitkwam. Ik blijf het alleen wel een zeer vreemde situatie vinden. Het Marokkaanse elftal bestaat louter uit Fransen, Belgen, Nederlanders etc. Ik vind dat dat niet meer moet kunnen. Slaat helemaal nergens op. Je mag alleen maar voor land A uitkomen als je ook echt daar bent opgegroeid, geboren getogen gevormd etc. Niet oogsten in land B, profiteren van land B en vervolgens puntje bij paaltje een dikke middelvinger omhoog houden. Ergens klopt er dan iets niet. Dit moet afgeschaft worden of je moet er openlijk voor kiezen geen Belg, Duitser, Nederlander etc meer te zijn. Vind het bijzonder apart om te “profiteren” van alle geneugde, maar wanneer je wat terug kan doen zeggen: zoek het uit. Ziyech, ter verdediging, wilde wel maar werd onfatsoenlijk behandeld. Die kan ik snappen dat je dan sportieve wraak wilt nemen. Maar vele anderen vind ik zo raar (uitzonderingen daar gelaten qua vluchtelingen etc. meer dan logisch wanneer die niet meer voor hun geboorteland uit zouden willen komen). Zelfde geldt voor Douglas, onzin dat hij ineens “nederlander” moest worden. Op deze manier kunnen we wel een gigantische scouting opzetten, zodat we de Messi’s, Suarezjes en Ronaldo’s etc vroeg een Nederlands paspoort kunnen geven, zodat deze Nederlanders voor ons uit kunnen komen
 
Baardgrasmus
 
21
3 november 2017 om 10:46
Siem de Jong, Luuk de Jong, Terence Kongolo (zwitserland) Jonathan de Guzman (canada), Bruno Martins Indi (portugal) en zo zijn er nog wel wat spelers die niet in Nederland zijn geboren maar die wel voor Oranje spelen. De wereld is niet meer de wereld van vroeger, er zaten volgens mij 10 nationaliteiten in de laatste WK selectie van Nederland.
 
AlpoBoutyrosendt
 
1
3 november 2017 om 10:52
Iets met spijker en op ze kop slaan denk ik dan ma in nl heb je voornamelijk struisvogels
 
falcao
 
3
3 november 2017 om 10:54
Dan moet je ook niet in de Nederlandse vertegenwoordigende jeugdelftallen uit willen komen, zoals veel van die gasten.
 
Baardgrasmus
 
12
3 november 2017 om 10:55
Amsterdamseboe, nee China is geen onderdeel van Nederland. Li Jie (laat je racistische verbastering maar achterwege) woont langer in Nederland dan dat ze ooit in China heeft gewoond. Ze is van Chinese komaf, maar heeft gewoon de Nederlandse nationaliteit, ik beschouw haar ook gewoon als Nederlandse. Als jij daar moeite mee hebt, dan moet je dat zelf weten. Maar ik ben dolblij in een land te wonen waarin zij dezelfde rechten heeft als alle andere Nederlanders, zij is immers Nederlandse. En over Sint Maarten, Nederland staat wereldwijd altijd in de top als het gaat om donaties aan charity en liefdadigheidsinstellingen. Je kan het vergelijken met Zeeland, maar dan snap je weinig van de staatskundige verhoudingen. Zeeland is een provincie, Sint Maarten is een land in het koninkrijk en dan alleen het Nederlandse gedeelte.
 
Baardgrasmus
 
8
3 november 2017 om 11:11
Nee, ik vind zo`n verbastering niet netjes, je kan haar naam gewoon voluit schrijven, dat is geen enkele moeite. Als je pingpong leuk vindt klinken zeg je het een paar keer hardop. Je hebt het over met twee maten rekenen (je bedoelt vast meten) in Nederland. Door wie dan? Er zijn in Nederland heel veel verschillende mensen, met allemaal verschillende meningen. Ik denk dat er nog wel meer dan twee maten zijn, iedereen is vrij om zijn eigen waardes te formuleren. Als jij Li Jie niet als Nederlandse beschouwt mag dat, maar ze is het wel gewoon, met alle rechten en plichten die erbij horen. De wet maakt daar namelijk geen onderscheid in (behalve misschien als je bij de Aivd wil werken). Over Sint Maarten dit. Zeeland is een provincie die direct onder de nationale bestuurslaag valt. Dat geeft Nederland de macht om bijvoorbeeld de financiã«n van Zeeland te beheren of indien nodig in Zeeland militair in te grijpen. Sint Maarten is een autonoom land in het koninkrijk. Ze hebben gekozen voor autonomie, ze hebben hun eigen parlement en zijn daardoor volstrekt anders dan Zeeland. Ik ben niet bijzonder gespecialiseerd in bestuurskunde, maar jij vergelijkt twee dingen die niet met elkaar te vergelijken zijn. Je kan wel hoort met hoofdletters schrijven, maar ik heb het idee dat je er helemaal geen bal van af weet eerlijk gezegd. En jochie kan je achterwege laten, je wekt niet bepaald de indruk een alwetende nestor te zijn hier.
 
DatisSjakie
 
4
3 november 2017 om 11:37
Baardgrasmus Leuk die vergelijking met Siem, Luuk, Kongole, bmi, en de guzman. Maar dat is toch exact het punt? Als je binnen een land overal van profiteert en pretendeert een Nederlander, Belg of wat ook te zijn (je woont er, hebt er werk bent er gevormd, profiteert van alle pluspunten in het desbetreffende land) moet je niet wanneer je eventueel iets terug zou kunnen doen zeggen: zoek het uit, ik ga naar het land waar ik als baby geleefd heb, of erger nog: ik ga naar het geboorteland van mijn overgrootvader! het gaat hier om derde/vierde generatie vaak he. Daarnaast zijn Siem en Luuk hele rare voorbeelden. Dat zijn Nederlanders in hun volledige bloedlijn. Alleen omdat vader toevallig in Zwitserland werkte waren ze daar kortstondig. Begrijp me niet verkeerd bmi enzo zijn ook Nederlanders, maar ze hebben niet hun volledige roots hier liggen.
 
Baardgrasmus
 
3
3 november 2017 om 11:41
Ik heb heel veel moeite met wat je zegt, wel de lasten en niet de lusten. Ik vind het een slechte, maar ook een beetje smakeloze redenering. Alsof we Sint Maarten alleen voor hun hardlopers gebruiken. Als je het namelijk puur financieel zou bekijken zouden we de eilanden vandaag nog loslaten, ik geloof niet dat ze meer opleveren dan ze kosten. Gelukkig is dat niet de hoofdmotivatie, maar jij draait de zaken om en doet net alsof het wel de motivatie zou zijn. Het koninkrijk der Nederlander is niet (alleen) Nederland. Nederland, Aruba. Curaã§ao en Sint Maarten zijn voor de wet gelijkwaardige onderdelen van het koninkrijk. Nederland is dus ook een onderdeel van het gelijknamige koninkrijk. Bij alle onderdelen van het koninkrijk is een zekere mate van autonomie. Nederland heeft honderden miljoenen aangeboden aan Sint Maarten en aangeboden de grensbewaking tijdelijk over te nemen. Dit ging gepaard met onderzoek en aanpak van corruptie, wat ook binnen Sint Maarten als een groot probleem wordt beschouwd. Hulpgeld heeft natuurlijk pas zin als het aankomt waar het nodig is en niet als het in de zakken van bestuurders verdwijnt. Dit is geweigerd door Sint Maarten, zij hebben die autonomie. Maar ga dan niet beweren dat Nederland niets doet of alleen de lusten en niet de lasten wil. Ik maak daar echt bezwaar tegen, het is een ongefundeerde insinuatie, alsof we hier neokolonialisme bedrijven. Edit: Uiteindelijk zou Nederland wel de regie kunnen overnemen, maar dat is een zware maatregel. Zelfs na de weigering van het hulpgeld zal er nog steeds verder worden onderhandeld over hoe nu verder. Het moet wel heel bont lopen wil Nederland geen geld overmaken. Ze willen alleen dat dit op de juiste plek terecht komt. Die grensbewaking is ook om te voorkomen dat louche bouwbedrijven goedkope arbeidskrachten binnenvaren.
 
Baardgrasmus
 
1
3 november 2017 om 11:49
Datissjakie, bloed is een transportmiddel voor zuurstof en meer van dat soort zaken, ik geloof niet in bloedlijnen die ergens wel of niet liggen. We zijn allemaal mensen, en als we het Nederlandse paspoort hebben zijn we allemaal Nederlanders. Of je oom nou een Fries of een Inuit is. Ik snap dat je een ander gevoel krijgt bij Siem de Jong, en misschien zelfs bij Jordi Cruijff, maar dat is slechts een gevoel. Ik heb nooit moeite gehad met Seedorf of Davids, ook al zijn ze niet in Nederland geboren (davids misschien technisch gezien nog wel). We trekken allerlei zware conclusies uit iets triviaals als grenzen, grenzen verschuiven, mensen verhuizen. We kunnen er lang of kort over praten, maar de wet is vrij duidelijk. Welk gevoel je ook krijgt bij Boulahrouz, Seedorf of Klaassen. Zodra ze dat Oranje shirt aantrekken zie ik nog maar één kleur, Oranje.
 
DatisSjakie
 
0
3 november 2017 om 12:26
@baardgrasmus Dat ben ik dus helemaal met je eens! Maar ik zag een Amrabat ook als Nederlander. Hijzelf alleen niet en dat vind ik zou jammer en nergens op gestoeld. Als we (bijvoorbeeld) de Marokkaanse ploeg bekijken, lopen daar bijna alleen maar jongens die nooit in marokko geleefd hebben. Ik hecht ook nul waarde aan bloedlijnen. En als een Jordi cruijff ervoor kiest om Catalonie te vertegenwoordigen (wat hij gedaan heeft), is zijn goed recht. Hij heeft daar gewoond, is daar gevormd, Tuurlijk is hij separaat ook voor Oranje uitgekomen, maar hij heeft dan ook van zijn zevende tot vijftiende in de Ajax jeugd gezeten, heeft hier dus ook een grote tijd van zijn jeugd gewoond net als dat zijn ouders en hij gewoon Nederlanders zijn. Daarnaast was hij Catalaan en geen Spanjaard, logisch dus dat hij voor Oranje koos en niet voor Spanje. Toen Catalonie een eigen team kreeg is hij daar ook voor uitgekomen. Wat ik heel mooi vind
 
Baardgrasmus
 
6
3 november 2017 om 13:02
Amsterdamseboe, je weet duidelijk niet waar je het over hebt. Ga het hebben over kolonarisering, ik heb de moeite gedaan om het je uit te leggen, jij kan niet eens het woord kolonisering of kolonisatie goed gebruiken. En dan moet ik geloven dat je er veel van af weet? Hou toch op man. Ik laat het hierbij, je weet heel duidelijk niet waarover je het hebt. En mijn achtergrond ken je ook niet.
 
Baardgrasmus
 
1
3 november 2017 om 13:30
Ik vind het goed dat die landen nog steeds deel uitmaken van het koninkrijk, vooral omdat de inwoners daar zelf voor hebben gekozen. Volledige autonomie was ook een optie, maar geen populaire onder de bevolking. Als je het nu economisch zou bekijken dan zouden we als Nederland beter af zijn zonder die eilanden, maar ik ben blij dat we niet enkel die lens gebruiken en ook onze verantwoordelijkheid nemen. Sorry dat ik over de spelling begin, maar ik word altijd een beetje moe van de discussie over oud-koloniën. Ik ben het eens dat het zekere verantwoordelijkheden met zich meebrengt, maar om te zeggen dat de landen door die kolonisatie er nu slechter voor staan, dat vind ik lastig. Want als ik kijk naar landen die nooit gekoloniseerd zijn, dan vraag ik me af of de situatie daar beter is dan in hun wel gekoloniseerde buurman. Somalië, Ethiopië, Noord Korea, Afghanistan, Nepal en Liberia bijvoorbeeld (al kan je ook Zuid Korea en Japan aanvoeren). Ik vind dat we armere landen moeten helpen vanuit menselijk oogpunt, niet omdat onze voorvaderen daar ellende hebben aangericht, ik voel me namelijk niet verantwoordelijk voor vorige generaties. En bedenk ook, wat we in de gouden eeuw hebben verdiend dat is niet hetgeen waar onze huidige economie op gebouwd is. Na de Tweede Wereldoorlog raakten we ze namelijk allemaal kwijt, maar daarna hebben we wel onze huidige rijkdommen verdiend.
 
achmedn
 
3
3 november 2017 om 10:51
Ja snap ook niet dat messi en ronaldo in spanje wonen maar voor ander land uitkomen. Trieste voetballers...
 
DeSteek77
 
4
3 november 2017 om 11:14
Die zijn niet in Spanje geboren. Dat is een wezenlijk verschil lijkt mij.
 
Millonario
 
3
3 november 2017 om 11:09
Bah bah, griezelige comments weer zeg. Echt afschuwelijk.
 
feye88
 
6
3 november 2017 om 11:37
Hij mag wonen waar hij wil. Fijn he. Hij mag ook uitkomen voor het land dat hij wil. Ook fijn. Jij mag domme dingen zeggen in een vrij land. Ook heel fijn.
 
La~Decima
 
0
3 november 2017 om 12:55
Fussballin. Denk je dat die jongen enige keus had waar hij geboren was en woonde? Of had hij op zijn 3de naar Marokko moeten lopen? Heeft gewoon zijn keuze gemaakt en volgt zijn broer en zijn cultuur. Het zij zo. Het is ook niet verbazend waarom dit steeds vaker gebeurd want naast de huidige staat van het Nederlands elftal is er recent uit onderzoek gebleken dat Marrokanen steeds minder afiniteit hebben met Nederland. Dit komt vaak door vooroordelen, rasisme, discriminatie en uitspraken zoals jij die nu doet. Nederland is gewoon een Multiculturele samenleving en dat zijn we al eeuwen. Geef die jongen ook zijn keuzevrijheid, hij is niet minder dan ons.
 
QAZ343
 
3
3 november 2017 om 09:26
Wat een onzin, voelen ze zich alleen maar minder Nederlander? Heeft natuurlijk gewoon met het niveau van oranje te maken. Voorheen een top 10 land, toen wilde elke Marokkaanse Nederlander er voetballen, en nu opeens niet meer? Toeval? Tuurlijk niet en ik geef ze ook geen ongelijk. Verder vind ik t ook niet heel erg dat ze voor Marokko kiezen, alleen Benatia vind ik een echte topper, de rest is net zo middelmaat als oranje, wellicht nog minder dus die gaan het niveau ook niet omhoog krikken
 
BadrMaghrani
 
25
3 november 2017 om 09:28
Hakimi is een groter dan talent dan elk talent dat Nederland heeft.
 
QAZ343
 
6
3 november 2017 om 09:32
Ja dat zal, laat hem eerst maar war presteren en doorgroeien naar een echte topper want ik heb de afgelopen jaren genoeg Marokkaanse talenten zien falen, niet lullig bedoeld maar mastour was ook zon wereldtalent, die vervolgens alleen op de bank bij PEC zat. Zo kan ik er nog 10 opnoemen die het nooit echt gemaakt hebben maar wel het label talent hadden
 
BadrMaghrani
 
21
3 november 2017 om 09:35
Hij speelt al heel vaak bij Real Madrid, dat heb je al wat bereikt. Speelt er iemand van Oranje bij een grotere club dan Real Madrid op dit moment ?
 
QAZ343
 
26
3 november 2017 om 09:41
Drenthe heeft ook heel wat gespeeld bij Real Madrid, wat is je punt
 
BadrMaghrani
 
13
3 november 2017 om 09:49
Dat Nederland geen groter talent heeft dan Hakimi en dat als je al bij Real Madrid speelt je meer hent bewezen dan een de Ligt, die net zo oud is. Hakimi heeft Zidane al overtuigd van zijn talent en kwaliteiten, dus wat is jouw punt nou eigenlijk om hem te vergelijken met Drenthe ?
 
Leopart
 
4
3 november 2017 om 09:58
Hakimi is nog geen basisspeler. Pas wanneer hij ergens structureel speelt dan kun je het serieus nemen... Hoeveel spelers spelen er wel niet bij real en komen uiteindelijk nergens terecht. Kijk eens naar odegaard
 
Robinhoajx
 
2
3 november 2017 om 09:59
Zijn punt is dat Real Madrid ook overtuigd was van de kwaliteiten van Royston Drenthe. We weten allemaal wat een enorme wereldster dat is geworden... Talent alleen zegt dus niks. Wie weet waar die jongen over vijf jaar speelt. Andersom geldt het overigens ook, kijk maar naar een Jaap Stam die op z'n 23e nog bij Willem II zat. Je weet nooit hoe een carrière verloopt.
 
QAZ343
 
1
3 november 2017 om 10:01
Je lijkt mijn punt absoluut niet te snappen. Hakimi, leuk talent, maar 6 wedstrijden in real Madrid 1 betekent nog niet dat je een topper bent, Drenthe heeft ook bij real Madrid gespeeld en is het ook niet geworden. Dat je dus een paar wedstrijden speelt betekent niet dat je je gegarandeerd een topper gaat worden. Laat hem ergens doorbreken, veel minuten maken, bepalend worden en dan ben je een topper in mijn ogen, niet na 6 wedstrijden.
 
BadrMaghrani
 
7
3 november 2017 om 10:01
Hij staat aardig vaak in de basis Real Madrid en als we alleen de spelers serieus moeten nemen die in de basis staan bij Real Madrid dan moeten we om de week Modric, Isco of Assensio nie serieus nemen aangezien ze niet altijd in de basis staan. En Hakimi heeft al meer wedstrijden in het eerste van Real Madrid gespeeld dan Odegaard.
 
BadrMaghrani
 
9
3 november 2017 om 10:03
Ik heb niet gezegd dat het een topper is, goed lezen TALENT!!! Daar had ik het over....heeft Oranje een groter talent in huis dan Hakimi op dit moment? Dat was mijn punt
 
QAZ343
 
1
3 november 2017 om 10:03
Verder was mijn post niet bedoeld om een discussie te starten over hakimi. Meer om het feit dat de Marokkaanse Nederlanders in mijn ogen puur voor Marokko kiezen omdat Nederland niet aantoonbaar beter is zoals dat eigenlijk altijd is geweest. Voor amrabat snap ik het wel omdat hij samen met zijn broer kan spelen. Maar de reden dat ze zich minder Nederlander gaan voelen is natuurlijk de grootste onzin
 
BadrMaghrani
 
7
3 november 2017 om 10:21
Dit schreef jij;"de rest is net zo middelmaat als oranje, wellicht nog minder....alleen Benatia zou wat toegevoegd hebben aan Oranje kon ik zo herleiden uit jou post en dat klopt niet! Ziyech zou van toegevoegde waarde zijn geweest, Harit zou van toegevoegde waarde zijn geweest en inderdaad ook Hakimi.....om er maar drie te noemen en er zijn er meerdere spelers die beter zijn dan wat Oranje te bieden heeft op die plek! Dat was de discussie
 
ManUTD-97
 
0
3 november 2017 om 20:35
Gelukkig speelt Real Madrid ook heel goed vooralsnog dit seizoen dus dat scheelt wat betreft het aantal wedstrijden waarin Hakimi heeft deelgenomen.
 
Baardgrasmus
 
6
3 november 2017 om 09:27
Moeten wij dan nu heel erg gaan duimen voor Ivoorkust zodat Van Basten gelijk krijgt? Trouwens bizar dat Ivoorkust zo dicht op Marokko staat, we hebben de afgelopen vier jaar geen tegenstander zo makkelijk verslagen als Ivoorkust. Al werd Marokko in eigen huis ook verslagen afgelopen jaar door Oranje natuurlijk. Laat die jongens gewoon zelf kiezen, we zullen zien waar de nationale ploegen straks staan, al schijnt iedereen met zijn hart te kiezen en het niveau van die nationale elf maakt dan niet uit. Ik gun Amrabat een mooie carrière bij Marokko, als ze zich zaterdag plaatsen is dat ook goed voor Ajax en Feyenoord, hebben we toch nog internationals op een eindronde.
 
BadrMaghrani
 
13
3 november 2017 om 09:31
Tijdens de Ramadan he, maar Oranje is nu echt niet beter dan Marokko
 
Baardgrasmus
 
10
3 november 2017 om 09:53
Tja, ramadan. In Nederland was toen het aardbeienseizoen aan de gang. Als geloof een excuus wordt voor sportief falen, dan wil ik graag de afgelopen twee mislukte kwalificatiereeksen aan het calvinisme toeschrijven. Ze kiezen er zelf voor om niet te eten overdag, en als geloof echt zo sterk is dan haal je daar juist kracht uit ipv het als excuus aanvoert. Het Wk begint op de laatste dag van de ramadan, als Marokko de openingswedstrijd speelt, wordt dan een maand vasten aangevoerd als excuus? Want ja, die aanloop naar het WK lijkt me niet optimaal.
 
Leopart
 
1
3 november 2017 om 10:00
Marokko is ook niet beter en zal dat nooit worden...
 
BadrMaghrani
 
11
3 november 2017 om 10:25
Goeie vergelijking man, Calvinisme en het aardbeien seizoen....het was erg warm en die jongens hadden niet gegeten en niet gedronken; als jij hier keihard probeert te ontkennen dat dat geen invloed KAN hebben op je sportieve prestaties...puur alleen om maar niet te hoeven te bekennen dat Marokko niet onder doet voor Oranje......ja dan ben je sneu! Dan gaat het wel echt heel erg diep en dan ben jij gewoon emotioneel geraakt door het feit dat Oranje weer een eindronde mist! En begrijp me niet verkeerd; ik vind het ook hartstikke erg dat Oranje niet meedoet, want ik ben en blijf een Oranje supporter......maar ik ga er niet door uit mijn nek lullen....zoals jij nu hier doet!! Maar ik wil wel met je meedoen.....denk ej dat de moord op Bonifatius nog enige invloed heeft gehad op de jongens met een Heerenveen verleden in Oranje? was toch een groot religieus leider daar in het Noorden toch?
 
Baardgrasmus
 
7
3 november 2017 om 10:36
Luister, je kiest er toch zelf voor om niet te eten en drinken? Daarnaast, wie zegt mij dat de internationals van Marokko dat ook doen, ik ken ze niet en ben al helemaal niet betrokken bij hun geloofsbelijdenis. Ik hoor juist altijd dat uit de Ramadan zoveel kracht wordt geput, maar ook daar geloof ik niet veel van. Ten tijden van de verloren interland tegen Nederland was de ramadan goed en wel vier dagen bezig. Als het WK begint deze zomer is de ramadan een maand bezig geweest, het wk begint namelijk op de laatste dag van de ramadan. Mogen we dan niets verwachten van Marokko omdat de internationals het geloof boven de nationale elf hebben geplaatst? Ja het was die dag ongetwijfeld warm, kan je nagaan hoe zwaar het voor Oranje moet zijn geweest die laatste 20 minuten met 10 man. Wij zijn nauwelijks gewend aan warmte.
 
BadrMaghrani
 
5
3 november 2017 om 10:43
Ten eerste, de meeste van die jongens bij Marokkanen komen allemaal net als jij en ik ook gewoon uit West Europa, of denk jij dat het in 45 graden is in Amsterdam West en in de voorsteden van Parijs? Ja natuurlijk kiezen ze er zelf voor, maar hebben wij het hier over de keuze die ze hebben gemaakt of over het dat zeer aannemelijk is dat het vasten invloed heeft op je sportieve prestaties? Bij de les blijven Baardgamus!! En wat het WK betreft; ik weet niet wat ik er van moet verwachten, we hadden het over die vriendschappelijke wedstrijd die dus totaal niks heeft bewezen over de onderliggende krachtverhoudingen! een ding weet ik wel zeker; Van Marokko zullen we meer kunnen verwachten dan van van Oranje
 
Baardgrasmus
 
1
3 november 2017 om 11:05
Badr, ik hoop dat je begrijpt dat de verhoudingen op dit moment lastig zijn in te schatten. De keer dat we tegen elkaar speelden won Nederland recent. Dat kan toeval zijn geweest, maar ik zie dat Marokko met Ivoorkust strijdt om een ticket, en Ivoorkust kreeg met 5-0 op de broek van Nederland. Kan ook toeval zijn natuurlijk. Dat Marokko wel op het WK speelt en Nederland niet zit er dit in, maar ik denk dat kwalificatie in Afrika qua niveau aanzienlijk makkelijker is dan in Europa. Al zal het qua omstandigheden vast geen feest zijn. Ik zou nog niet al te uitbundig op het graf van het Nederlandse voetbal dansen. Daarvoor is een keer de groepsfase overleven toch echt veel te weinig. Je hebt het nog steeds wel over de nummer 3 van het laatste en de nummer 2 van het voorlaatste WK. Ik ben benieuwd deze zomer of Marokko dat kan evenaren of misschien zelfs overtreffen. Ik betwijfel het, maar laat me graag verrassen. Zou leuk zijn als El Ahmadi, Ziyech, de broertjes Amrabat en Mahi als wereldkampioen terugkomen. Hebben we naast Bonhof ineens een stuk meer Nederlandse wereldkampioenen .
 
BadrMaghrani
 
2
3 november 2017 om 11:17
Uitbundig dansen om het graf van het Nederlands voetbal?! Hoe kom je daar nou weer bij?! Dit is wat ik iets geleden heb geschreven, scroll maar naar boven; "en begrijp me niet verkeerd; ik vind het ook hartstikke erg dat Oranje niet meedoet, want ik ben en blijf een Oranje supporter....."
 
Baardgrasmus
 
0
3 november 2017 om 11:26
Ik had misschien moeten zeggen niet te snel begraven ipv op het graf dansen. Ik zou me nog niet rijk rekenen als ik het Marokkaanse elftal steunde, want ik betwijfel of ze beter zijn dan Oranje. De laatste interland die nog redelijk recent was geeft daar geen aanleiding toe, net zo min als de resultaten uit het verleden. Dat Marokko zich nu waarschijnlijk wel plaatst zegt mij ook niet bijzonder veel, hun grootste concurrent hebben we recent ook getroffen en die werd met meer gemak verslagen dan Luxemburg, Kazachstan of een ander klein voetballand waar we de afgelopen twee kwalificatierondes onze handen aan vol hadden.
 
BadrMaghrani
 
1
3 november 2017 om 11:34
Waarom ontleen je dan wel het een en ander uit de interland tegen Ivoorkust?
 
Baardgrasmus
 
1
3 november 2017 om 12:31
Nou ja, 5-0 he. Ik dacht na die interland niet van goh wat is Nederland goed, maar wel tjonge wat is dat Ivoorkust ver teruggevallen. En nu zie ik dat die bij winst zaterdag gewoon geplaatst zijn voor het WK. Dan schat ik het niveau in Afrika niet heel hoog in nee.
 
KingB
 
2
3 november 2017 om 09:34
Niveau in Afrika is gewoon heel laag. Wat je zegt eenvoudige overwinningen van Oranje tegen Ivoorkust en Marokko.
 
BadrMaghrani
 
10
3 november 2017 om 09:36
Tegen Marokko tijdens de Ramadan, oefenwedstrijd....zegt geen moer. Maar zet de spelers maar tegen elkaar af; Oranje is niet beter dan Marokko
 
Rochus
 
12
3 november 2017 om 09:41
@badrmaghrani, excuses tijdens de ramadan, was maar een oefenpotje. En NL speelde slecht, het veld leek meer op een akker na de oogsttijd, de scheidsrechter was van erbarmelijk niveau een beetje scheidsrechter had minimaal 1 Marokkaan direct rood gegeven, NL was niet in sterkste opstelling en we hadden de slechtste bondscoach in tijden in dienst.... maarrrrrr toch hebben we gewonnen, dus is NL gewoon beter.
 
Rochus
 
3
3 november 2017 om 09:41
@kingb niveau in Afrika is niet zozeer laag alswel anders, meer fysiek. Helaas wint fysiek het zelden van tacktiek en techniek. Vind op een WK afrikaanse landen altijd leuk om te zine, omdat het anders is wat wij normaliter zien.
 
Leopart
 
0
3 november 2017 om 10:01
Hahahaha! Noem eens de sterkste 11 op. Ik weet zeker dat Marokko niet meer als 4 betere spelers heeft...
 
DonCoXxX
 
14
3 november 2017 om 09:33
Boussatta stelt terecht dat er een zweer in onze maatschappij zit die er hoognodig uitgesneden moet worden, maar ik vrees dat het al te laat is. Er is voor politiek gewin een hetze begonnen en dat maakt het dat sommige bevolkingsgroepen zich niet thuisvoelen in hun geboorteland. Dat is echt triest. Voetbaltechnisch gezien heeft Sinouh gelijk met de stelling dat de kwaliteit van de Marokkaanse ploeg tegenwoordig vergelijkbaar is met die van het Nederlands Elftal. Het niveau van beide landen is om te janken. Als voetballiefhebber hoef je niet rouwig te zijn dat de broertjes Amrabat en Ziyech voor Marokko hebben gekozen, want deze spelers hebben niet meer kwaliteit dan onze huidige international`s. Internationaal gezien zijn ze even slecht. Serieus, wat boeit het dat je naar het WK gaat als je na een week weer thuis zit? Topsport gaat niet om deelnemen, maar om winnen!
 
BadrMaghrani
 
3
3 november 2017 om 09:40
Als t alleen om winnen gaat dan heeft Oranje nooit wat gepresteerd op een WK
 
Twenteov
 
17
3 november 2017 om 09:41
De hetze waar jij het over hebt komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Over pakweg Chinezen in Nederland heeft niemand het. Je kunt roepen wat je wil, er zitten veel rotte appels tussen de Marokkaanse jongeren. Alhoewel ik het gevoel heb dat de Marokkaanse dames wel wat van hun leven hier proberen te maken en studeren e.d. Opsporing verzocht hoef je niet eens meer te kijken want ook daar word je niet vrolijk van. Ik ben het met je eens dat een hetze niet goed is en ik denk ook dat de media hier mede schuldig aan is, maar het is allemaal geen toeval dat juist Marokkanen in een kwaad daglicht staan. Het mes snijdt aan 2 kanten. De opmerkingen van Boussatta werken hier ook niet echt in mee, hele goedkope sneer en totaal onnodig. Voordat ik voor racist wordt uitgemaakt, wat ook al heel snel gebeurd, ik ben geen pvv'er, verafschuw Wilders die alleen maar verdeeldheid schept.
 
BadrMaghrani
 
5
3 november 2017 om 09:51
Als jij iemand aanspreekt op het gedrag van een ander; dan komt het altijd uit de lucht vallen. Dus je kan wel beweren dat het mes aan twee kanten snijdt, maar als iemand een negatief beeld heeft van marokkanen, dan is dat de schuld van die persoon en niet van een of andere Marokkaanse verdachte op opsporing verzocht
 
Twenteov
 
9
3 november 2017 om 10:09
Dat klopt, maar ik heb in mijn relatief jonge leven toch wel bijzonder vaak meegemaakt dat Marokkaanse jongeren zich zwaar misdroegen (zaalvoetbal, veldvoetbal, uitgaansleven). Als je dan ook Opsporing verzocht aanzet met echt veel meer dan 1 Marokkaanse verdachte, dan zijn dat wel erg veel negatieve beelden wat betreft Marokkanen toch? Dan ga je een verband zien tussen criminaliteit en een minderheidsgroep, lijkt me menselijk, maar als je niet oppast ben je een racist. Ik probeer alleen te zeggen dat de Marokkaanse gemeenschap ook eens in de spiegel moeten kijken en niet alleen naar anderen moeten wijzen wat Boussatta hier ook doet met zijn vingerwijzen naar 'de verharding van de maatschappij'.
 
BadrMaghrani
 
13
3 november 2017 om 10:15
Je weet waar een spiegel voor bedoeld is toch? Een spiegel is bedoeld om naar jezelf te kijken. Waarom moet ik naar mijzelf kijken als Ahmed uit Utrecht iets verkeerds heeft gedaan? JIJ moet in de spiegel kijken, niet ik,
 
Canniggia
 
7
3 november 2017 om 10:20
@twenteov, Hoeveel sensatie wordt er getoond op de televisie? Of negativiteit? Denk jij dat je het onderbewuste goed aan het werk zet als je de televisie na het laatste nieuws hebt uitgezet. Het nieuws zit vol met negativiteit zoals moord, brand, doodslag, ongelukken etc.Er wordt op de televisie alleen maar getoond wat de producent ons wilt laten zien.
 
Avey
 
8
3 november 2017 om 11:00
Vergeet de televisie en kijk anders gewoon naar de cijfers.. Uitkeringaanvragen, criminaliteit, werkloosheid etc Ben zelf half Antiliaan en die halen ook verschrikkelijk slechte cijfers in die opzicht, moet je niet de televisie de schuld geven
 
DonCoXxX
 
2
3 november 2017 om 12:21
@avey, juist die statistieken worden misbruikt om de meest vreselijke dingen te roepen waardoor mensen zich ongewensd gaan voelen. Stel dat 8 procent van de gedetineerden van Marokkaanse afkomst is, dan wordt dat benadrukt. Er zitten in totaal nog geen 20000 mensen in de gevangenis, dus waar hebben we het dan over? Waarom moeten de vierhonderdduizend Marokkanen en Marokkaanse Nederlanders aangesproken worden wat 1500 landgenoten gedaan hebben? Die vraag moeten Nederlanders zichzelf eens tellen? Want als Willem Holleeder en Henk Kuipers iets flikken, word ik daar nooit op aangesproken. Terecht uiteraard. In plaats van te zeggen dat 8 procent van de gedetineerden van Marokkaanse afkomst is, kun je beter zeggen dat 99,995 procent van de Marokkanen niet in de gevangenis zit!
 
Avey
 
3
3 november 2017 om 12:35
Als iemand van Nederlandse achtergrond de gevangenis in gaat in Marokko zeggen ze dat er ook bij.. Of als een Amerikaan hier de gevangenis in gaat. Feit is dat Marokkanen en Antillianen ongeveer 5 tot 6x zovaak vertegenwoordigd is in de criminaliteit, dan kan je het mensen toch niet kwalijk nemen dat ze een beetje pissig worden als Marokkanen dan met hun vinger naar Nederlanders gaan wijzen dat zij zich niet welkom voelen? Je hoeft je er niet voor te verontschuldigen maar wat er hier gebeurt is dat het als onzin word afgedaan, alleen de televisie laat het zo lijken, dat is onzin. En dan hebben we het alleen over de cijfers, laat staan de interacties die Nederlanders hebben met sommige allochtonen, dat wekt ook niet echt de indruk dat zij zich aan willen passen aan Nederland. 10,3 van gevangenen is marrokaans, dat is enorm veel voor 2,3 van de bevolking. Dat een heel groot deel niet in de gevangenis zit is niet echt een prestatie, zo zijn Nederlanders een minderheid in hun eigen gevangenissen (63 is allochtoon) dat is heel wat anders dan de oververtegenwoordigde Antillianen en Marokkanen Feit is er is een probleem met criminaliteit en werkloosheid bij deze groepen, om dan Nederlanders het kwalijk te nemen dat dit hun opvalt is onzin.
 
Twenteov
 
0
3 november 2017 om 13:15
Avey Je slaat de spijker op zijn kop. Dat is exact het punt dat ik probeer te maken vanuit autochtoon oogpunt. Ik houd er niet van om in hokjes te denken, maar ook ik maak me er schuldig aan helaas.
 
Arnino
 
1
3 november 2017 om 13:29
@doncoxxx, je moet wel je feiten kennen. Uit berekening van Cbs, komt het volgende: In 2012 werden gemiddeld 572 van de 10.000 inwoners van Marokkaanse herkomst in Nederland verdacht van een misdrijf. Onder autochtonen zijn dit er 106 per 10.000 inwoners. Onder mensen van Nederlands-Antilliaanse herkomst is dit aantal overigens hoger: 656. Dit betekend dat het 5 x zoveel is. Je kan natuurlijk niet 400.000 vergelijken met 16.000.000 anderen, dan is het logisch dat het percentage veel lager is. Je moet het per procentueel zien. En dat is 5 x zo hoog. Eerder heb je het over dat ze zich niet thuisvoelen in hun geboorte land? Daar kan ik bij je inkomen, maar het is toch ook vreemd waarom ze dan vaak in de huiselijke kring nog steeds hun oude taal praten. Ik zeg niet dat dat erg is, maar ik vraag me soms af hoe graag willen ze zich hier thuisvoelen? Ik blijf sowieso de hele situatie vreemd vinden. Deze jongens zijn in Nederland geboren leven hun hele leven in Nederland en dan voelen ze zich marokaan.
 
Miccoli
 
1
3 november 2017 om 10:17
Het overgrote deel van jouw verhaal ben ik het mee eens, maar dat laatste zinnetje vind ik nergens op slaan. Ja, men wilt altijd winnen en voor het maximale gaan, maar om te stellen dat een WK niet meer interresant is als je geen grote kans maakt om hem te winnen is natuurlijk onzin. Waarom zouden landen uit Afrika, Azie, Noord-Amerika en Oceanie dan uberhaupt nog mee doen? Sterker nog, dan kun je beter een mini WK opzetten met landen zoals Duitsland, Spanje, Argentinie, Frankrijk en Brazilie. Het WK is juist mooi omdat er teams mee doen waar men nooit zoveel van meekrijgt. Ik vond het echt geweldig om te zien dat Noord-Korea mee deed in 2010. Ja, die zijn vrij kansloos, maar het mooie is dat dit soort clubs gewoon altijd kans maken.
 
DeSteek77
 
1
3 november 2017 om 11:34
Mee eens. Ik vond de derde plek op het afgelopen WK dan ook een prestatie van formaat. Daar kon ik gewoon van genieten.
 
Twenteov
 
3
3 november 2017 om 09:34
Ach, ik hoop dat Marokko het haalt. Gewoon puur omdat er toch nog een Nederlands tintje te bewonderen is op een eindtoernooi. Maar deze sneer van Boussatta vind ik vrij onnodig. Hij geeft aan dat Marokkaanse Nederlanders zich steeds minder Nederlands voelen door de verharding. Die verdeeldheid zet hij vervolgens kracht bij door een sneer uit te delen. Treurig. Vooral niet in de spiegel kijken.
 
bombanera99
 
5
3 november 2017 om 09:47
Hij deelt een sneer uit naar van Basten niet naar het NLs volk. Dat is heel wat anders dan een verharding die plaatsvindt omdat politici openlijk in het parlement bespreken hoe ze de rechten van 'minderheden' in kunnen perken omdat dat goed scoort bij de onderbuik van het volk om de zogenaamde 'boze burgers' (die niet voor rede vatbaar zijn) tegemoet te treden. Amrabat heeft voor Marokko gekozen omdat zijn broer ook voor Marokko speelt. Er wordt veel te ver doorgezocht.
 
Twenteov
 
5
3 november 2017 om 10:00
bombanera99 Maar indirect is de sneer ook voor Oranje/nederland, hij vindt het maar wat genieten dat Oranje zich niet plaatst en Marokko wel. Dat mogen we toch gerust tussen de regels door lezen toch? Verder heb je het over de boze burgers (waar ik er niet een van ben) waar er inderdaad veel van zijn, nogmaals: dat komt niet uit de lucht vallen. Vraag een gemiddelde autochtone Nederlander of hij liever naast een Chinees of Marokkaan woont; ik weet het antwoord al en dat is echt niet omdat je gratis aan mag schuiven voor de Foe jong hai. De Marokkaanse gemeenschap in Nederland dient ook in de spiegel te kijken in plaats van alleen te wijzen naar de zgn. bevooroordeelde media, die kneus van een Wilders (want dat is het) of weet ik het allemaal. Maar misschien heb je gelijk en moet ik niet tussen de regels doorlezen. En wat betreft Amrabat, prima dat hij voor Marokko kiest. Ik reageer hier alleen op Boussatta die in mijn ogen de verdeeldheid alleen maar voedt. Hoe dan ook: ik hoop dat Marokko het haalt.
 
BadrMaghrani
 
3
3 november 2017 om 10:11
Dus stel dat iemand niet naast mij wil wonen, dan moet ik in de spiegel kijken; Badr.........het is jouw eigen schuld, dat Henk en Ingrid zulke bekrompen racisten zijn dat ze niet naast jou willen wonen! Het is jouw schuld!!!!"
 
Twenteov
 
8
3 november 2017 om 10:20
Het feit dat Henk en Ingrid niet naast je willen wonen is niet jouw schuld, maar wel de schuld van o.a. de Marokkaanse gemeenschap die kennelijk te weinig onderneemt om criminaliteit onder Marokkaanse jongeren tegen te gaan. Maar ik merk het al, je neemt mijn opmerkingen letterlijk en betrekt het op jezelf als individu zonder het grotere plaatje te zien en gaat volledig de slachtofferrol in. Straks volgt de racisme kaart en ben ik een Geert Wilders kaaskop.
 
BadrMaghrani
 
5
3 november 2017 om 10:28
Waarom is het de schuld van de Marokkaanse Gemeenschap om de misdaad op te lossen? Werken wij allemaal soms voor het Openbaar Minesterie ofzo? Moet ik naast mijn werk en veandere verplichtingen soms ook nog eens in de avond de misdaad bestrijden ofzo volgen sjou? Badrmannnnnnnnnnnnn....nenenenenenenenenenenenenen... Badrmannnnnnnnnnn!!!!!!!!! Los van die hele vette coole Badrmobiel....vind ik het een hele belachelijke plan....s`avond wil ik voetbal kijken en chillen met vrienden en familie...als het mag natuurlijk! En natuurlijk....ik ben weer het slachtoffer......terwijl jij er al vanuit gaat dat ik jou zou uitmaken voor geert Wilders en kaaskop, ben IK degene die het slachtoffertje aan het spelken is!! Relaxt man!!! Ontspan ff, we zijn gewoon lekker aan het ouwehoeren hier!
 
RasSar651
 
7
3 november 2017 om 10:44
Waar heb jij het nou over? Doen de autochtone burgers dan ook hun best, om de grootste pedo (nedrelandse) netwerk van de wereld te stoppen? Volgens mij zijn dat nog altijd taken van de overheid. En om je gemoedstoestand enigzins te sussen, zijn er al talloze projecten (buurtvaders etc..) gestart van en door marokkanen. Lijkt mij toch genoeg?
 
Twenteov
 
4
3 november 2017 om 11:11
Hahah jij bent gek en ik snap geen reet van je post, maar ik verwacht niets van je, ik probeer alleen een beeld te schetsen zodat je weet waar de negatieve beeldvorming onder autochtonen vandaan zou kunnen komen. En gespannen ben ik op vrijdag nooit, bijna weekend. Dus ik ben volkomen relaxt man!!!
 
BadrMaghrani
 
1
3 november 2017 om 11:20
en ik probeer ook alleen het beeld te schetsen van iemand die geen tijd heeft om de misdaad te bestrijden, aangezien ik geen Officier van Justitie, politie agent of superheld ben! Het is niet mijn taak om de misdaad te bestrijden onder de Marokkaanse gemeenschap, dus waarom moet ik dan in de spiegel kijken?
 
DeSteek77
 
4
3 november 2017 om 11:36
Dus als je niet wilt dat bijvoorbeeld de Tokkies (zijn gewoon autochtone Nederlanders) naast je willen wonen, ben je een racist?
 
 
3
3 november 2017 om 12:00
Badr. Niemand vraagt je om misdaad te bestrijden. Het klinkt lullig maar als je niet begrijpt wat andere mensen proberen te zeggen is het niet verstandig ermee in discussie te gaan. Je komt nu niet al te snugger over.
 
afcavosje
 
3
3 november 2017 om 09:44
Spelers moeten altijd met hun hart kiezen als het om een interland carriere gaat. Als ze zich beter voelen bij Marokko dan moeten ze dat vooral doen. Ik zou me namelijk kapot ergeren als er een paar jongens een Oranje shirt dragen en het volkslied niet mee zingen omdat hun gevoel meer bij Marokko of welk ander land zou liggen. Maar toch blijf ik het vreemd vinden dat wanneer ze in Nederland zijn geboren en hun hele leven hier hebben gewoond; en de vrijheid krijgen om in hun eigen cultuur met hun eigen geloof op te groeien alsnog voor een ander land kiezen.
 
bombanera99
 
1
3 november 2017 om 09:50
Waarom is dat vreemd?
 
afcavosje
 
3
3 november 2017 om 10:03
Ik vind het vreemd dat wanneer je in Huizen bent geboren, je hele leven in Nederland hebt gewoond, naar school bent geweest, de vrijheid hebt gekregen om je eigen geloof te volgen, je eerste voetballessen hebt gehad, je eerste prof-contract hebt ondertekend en zelfs nog in jeugd elftallen van Oranje hebt gespeeld; dat de band met Nederland dan alsnog niet groot genoeg is wanneer het aankomt om je keuze als international. Nogmaals hij moet doen wat zijn hart hem verteld te doen maar ik verwacht toch dat zo iemand meer binding heeft met Nederland dan met Marokko.
 
BadrMaghrani
 
0
3 november 2017 om 10:17
En als iemand dan Marokkaanse ouders heeft, thuis op zijn Marokkaans is opgevoed.....vind je het dan ook nog steeds raar? En als iemand je text en uitleg geeft achter zijn keuze, vind je het dan nog steeds raar?
 
bombanera99
 
0
3 november 2017 om 10:23
weleens van individuele vrijheid gehoord of ben je voorstander om binding en keuzes op te dringen. Niemand verwacht dat je het hoort te begrijpen. Als je een wiskundige formule niet begrijpt dan ga je het de formule toch ook niet kwalijk nemen. Je begrijpt het niet omdat je nooit voor zo'n keuze hebt gestaan. Ik heb nog nooit iemand horen klagen over de zoon van Cruijff Jordi die in Spanje is opgegroeid en altijd heeft gewoond en voor het NLs elftal uitkwam. Niemand hier op dit forum zou dat niet begrijpen. Degene die dat ontkennen, zijn niet eerlijk.
 
Miccoli
 
0
3 november 2017 om 10:24
Mwah. Deze jongen groeit op in Nederland, maar doet dit wel middels een Marokkaanse opvoeding. Ik kan mij dus wel voorstellen dat hij zich net zoveel Nederlander voelt als dat hij zich Marokkaan voelt. In dit geval heb ik er geen problemen mee als een speler voor een ander land kiest. Maar! Wat ik niet vind kunnen zijn mensen zoals Douglas of Diego Costa. Douglas komt uit Brazilie heeft een tijd voor FC Twente gespeeld en kreeg dus een Nederlands paspoort waardoor hij voor Nederland kan uitkomen, maar dat moet gewoon niet kunnen. Deze jongen is 100% Braziliaans, is opgegroeid in Brazilie en heeft eigenlijk niks met Nederland te maken gehad tot het moment dat hij hier kwam. Idem met Diego Costa, Braziliaan gaat naar Spanje en wordt International. Dit zijn in mijn ogen meer Tactische keuzes dan keuzes op gevoel.
 
afcavosje
 
1
3 november 2017 om 10:27
@badr. Dan vind ik dat nog steeds raar ja. Maak je die keuze dan echt voor jezelf? Of doe je dat omdat je ouders dat zo graag zouden zien? Omgedraaid zou ik het overigens ook raar vinden hoor als een iemand met Nederlandse ouders in het buitenland opgroeit maar uiteindelijk toch voor het Nederlands elftal kiest.
 
BadrMaghrani
 
0
3 november 2017 om 10:32
De reden dat je het dus nog raar vindt, is omdat je niet weet waarom iemand die keuze heeft gemaakt, vandaar ook je vragen! Als je het echt zo raar vindt; vraag het! Vraag waarom iemand die keuzes maakt en wie weet dat je het dan n iet meer raar vindt!
 
afcavosje
 
1
3 november 2017 om 10:39
@badr, alsof Amrabat achter z'n laptopje gaat kruipen om mij tekst en uitleg te geven waarom hij die keuzes zo heeft gemaakt als ik dat vraag. Dat gaat hij mij niet vertellen en ik denk dat ik dit als Nederlander zijnde met een hagelslag en boerenkool opvoeding ook nooit zal begrijpen. Want ik vermoed dat hier een veel dieper cultuurverschil aan ten grondslag ligt dat een Nederlander zoals ikzelf niet kan begrijpen.
 
BadrMaghrani
 
0
3 november 2017 om 10:46
Je hoeft het niet aan Amrabat te vragen, heb je geen Marokkaanse vrienden, klasgenoten, teamgenoten collega's? Die zouden jou ook het een en ander uit kunnen leggen over hoe je je zowel Nederlands als Marokkaans kan voelen.
 
bombanera99
 
0
3 november 2017 om 11:29
Afcavosje doe niet zo verontwaardigd. Ik heb die verontwaardiging niet gezien toen de zoon van Cruijff Jordi voor Nederland koos terwijl hij opgegroeid is in Spanje. Zijn hele leven daar heeft doorgebracht en zelfs een Catalaanse voornaam heeft. Uiteindelijk speelde hij voor NL. Geen haan die hier naar kraaide of ook maar enigszins vreemd vond. Ik vind het juist vreemd dat mensen dat vreemd vinden.
 
Cydal
 
3
3 november 2017 om 09:55
Als ik sommige reacties zie dan schaam ik me echt. Die man had 2 keuzes en heeft gekozen voor Marokko. Thats it. Waarom wordt er zo moeilijk en zo naar over gereageerd door sommige. Amrabat is in deze tijd zeker een nuttige speler voor Nederland, het niveau van Nederland is niet meer zoals het was dus dan is hij zeker een meerwaarde op dit moment. Maar je moet realiseren dat zijn broer al voor Marokko uitkomt en misschien toch warmer is onthaald. Laat het lekker gaan, die jongen kun je niks kwalijk nemen omdat sommige van jullie zelf met onderbuikgevoelens zitten.
 
Juventus07
 
2
3 november 2017 om 09:55
Wat maken mensen zich druk? Nederland heeft Karsdorp en Tete voor die positie die acht ik net zo goed al dan niet beter dan Amrabat. Is overigens geen haat want het zal mij een rot zorg wezen voor wie Amrabat kiest, voordat mensen weer gaan denken dat ik nu ineens ga haten, nee dus!
 
markerazzi
 
0
3 november 2017 om 10:01
Ik ga er alleen vanuit dat Amrabat geen rechtsback is in de toekomst, maar een middenvelder
 
Jelle SC Hee
 
1
3 november 2017 om 10:02
Je weet dat Amrabat een middenvelder is?
 
markerazzi
 
0
3 november 2017 om 10:00
Als Amrabat met zijn hart heeft gekozen voor Marokko is dat alleen maar mooi en hoop ik dat hij zijn steentje kan bijdrage om het niveau van Marokko op te krikken. Wat ik wel apart vindt is dat veel van deze spelers met een dubbele nationaliteit wel zijn uitgekomen voor de U17, U19 en jong Oranje. Waarom wordt daar dan noet voor bedankt als je hart bij een ander land ligt. Van de knvb vindt ik het overigens prima dat ze Amrabat nog niet hebben opgeroepen, want hij is er eigenlijk helemaal nog niet aan toe om international te worden. Deze discussie had pas gevoerd moeten worden als de speler er wel aan toe zou zijn. Nederland heeft 1x te snel een speler (yildrim) laten debuteren om ervoor te zorgen dat hij voor Nederland zou vastliggen. Daarna niets meer van gehoord (wel leuk voor hem dat ie toch kan zeggen dat hij Nederlands international is geweest)
 
Jelle SC Hee
 
2
3 november 2017 om 10:15
Je snapt toch ook wel dat een jong jochie niet het Nederlandse jeugdelftal weigert? Het is niet zo dat ze Nederland haten en het is ook niet echt praktisch om als jeugdspeler je interlands in Marokko te moeten spelen.
 
know-how
 
0
3 november 2017 om 10:17
Ik ben zelf een Marokkaan. Ik denk dat de enige reden waarom amrabat voor Marokko kiest is omdat Marokko op dit moment gewoon meer kans maakt om het wk te halen. Als Nederland gewoon top was zoals we gewend waren. Dan had hij denk ik toch voor Nederland gekozen.
 
Miccoli
 
1
3 november 2017 om 10:27
Als Nederland op het moment top was geweest dan had, met alle respect, Amrabat geen eens kans gemaakt op een plek in Oranje. In ieder geval niet nu. Ik probeer niemand hier op de kast te jagen met deze opmerking en ik ben ook niet bitter dat hij voor Marokko heeft gekozen, maar zo is het gewoon toch? Het Nederland van 2010 zou geen plek voor hem hebben. Nu zou hij best opgeroepen kunnen worden, maar dat zou dan puur op talent zijn want op het middenveld hebben wij betere spelers en op rechtsback vind ik dat wij ook betere spelers hebben.
 
samiko
 
1
3 november 2017 om 10:35
Triest dat de meeste reacties gaan over de lusten van Nederland en de ondankbaarheid van spelers als ze voor het land van origine kiezen.. daar ben ik het absoluut niet mee een. . Ik bedoel als arsenio voor Nederland had gekozen zou hij dan dezelfde niveauloze behandeling krijgen. .. feit is wel dat Marokkanen dagelijks worden gestigmatiseerd en uitgemeten in de media.. dit is een politieke tendens die imo al minimaal tien jaar gaande is. Volgens mij waren respectievelijk Hakim en Soufiyan tieners. word men nou boos omdat ze dat gevoel niet hebben bij het land van afkomst. . Een ieder weet dat geen sportieve beslissing was.. maar zoals zelf vermeld .. met het hart. . Dat zegt alles. Het had mooi geweest als deze jongens hier niet mee hoefden te worstelen.. als ze daadwerkelijk benaderd werden door de marrokaanse voetbalbond er standopede hun neus voor ophaalde. . Maar helaas is het anders gesteld in realiteit. . En ik denk dat dat het pijnlijke is van deze situatie. . Dat deze jongens voorbeeldfuncties hebben voor marrokaanse jongeren alhier. . En dus aangeven het land de rug toe te keren.. omdat je niet word gewardeerd en of gewenst. Al met al een trieste ontwikkeling en zeer betreurenswaardig.
 
DeSteek77
 
2
3 november 2017 om 12:03
Dat Amrabat voor Marokko kiest vind ik gezien het feit dat zijn broer dat in het verleden ook gedaan heeft een logische keuze. Maar ik denk dat het de meeste mensen tegen de borst stuit dat Boussatta een trap nageeft naar alle Nederlanders i.p.v. de rechts-extremisten in ons land. Dat is ook generaliseren, net als zeggen dat alle mannelijke Marokkaanse jongeren lastpakken zijn. Dat is toch ook alles behalve redelijk? Als Boussatta eerlijk was geweest en gewoon gezegd had dat Amrabat zijn keuze met zijn hart gemaakt had, was er geen probleem. Maar door even een trap na te geven na de gehele Nederlandse maatschappij inclusief van Basten, vind ik dat kritiek op zijn plaats is. Dat is namelijk een respectloze uitlating. Daar zouden onze Marokkaanse landgenoten het ook eens mee moeten zijn (i.p.v. verdedigen) i.m.o. Dan toon je ballen. Ik distantieer me ook van opmerkingen van Wilders. Ik denk en voel niet zo. Een mens is vrij om te gaan en staan waar hij wilt.
 
HeyHallo
 
3
3 november 2017 om 10:44
Boussatta zegt het echt GENIAAL. Ik ben geen Marokkaan(se) Nederlander en wil dan ook absoluut ook maar proberen in te vullen voor hen hoe de vork in de steel zit, maar ik kan me goed voorstellen dat deze verklaring inderdaad meespeelt in hun beweegredenen
 
Gabstra
 
2
3 november 2017 om 11:05
Ik ben gewend aan juichende Marrokanen als Nederland op een groot toernooi wordt uitgeschakeld. Dat is al zo sinds het WK in 1994. Een optocht van Marrokanen met Brazilliaanse vlaggetjes door mijn buurt was de reactie. Voor mij dus niet vreemd dat de gemiddelde Marrokaan niet voor ons kiest, is nooit zo geweest. Daarom was Nouri zo belangrijk voor onze samenleving, hij wist de brug te slaan ipv zich af te zetten. Maar ja, zodra Ziyech en Amrabat weg zijn uit dit land zullen ze dezelfde status bereiken als de broer van Soufian. Unknown!!
 
ervg61
 
0
3 november 2017 om 11:13
al deze keuzemogelijkheden is niet de schuld van deze jonges,maar van een lakse regering. 2paspoorten zou niet mogen . dat deze spelers vergeten waar ze geboren zijn,waar ze deze mogelijkheden hebben gekregen,dat er duidelijk meer spelers zijn die oranje niet halen dan wel is dan wel tries,dat je op deze leeftijd al kiest voor land van herkomst,en niet het geduld op kan brengen om misschien toch in oranje te kunnen spelen,maar hun keuze geval amrabat geen groot verlies 13 van in dozijn. geval zyech beter maar laat het tegen beter tegenstanders ook niet altijd zien om wereld topper te worden. bij deze spelers mist de mentaliteit om wereld topper te worden,en verklaart ook hun keuzes
 
achmedn
 
0
3 november 2017 om 11:15
Nadeel van kiezen voor Marokka is dat je dan uitkomt voor Afrika cup. Dan moet je in Januari je club in de steekland voor dit zwaar toernooi. Maar gewoon zakelijk gezien is zijn keuze logisch. Je kan nu naar WK gaan en je bent opgeroepen door Marroko maar nog nooit door Oranje.
 
bombanera99
 
1
3 november 2017 om 12:50
Africa cup is verplaatst naar de zomer
 
PietFriet01
 
0
3 november 2017 om 11:21
Ik vind het heel moeilijk om bij dit verhaal niet de landelijke politiek te betrekken (in al zijn verschillende standpunten). Voetbal en politiek moeten wat mij betreft gescheiden blijven met uitzondering van handhaving van de openbare orde. Zoals aan de grote meerderheid van de rest van de comments te zien is zijn er een hoop verschillende meningen maar schieten we er per saldo niets mee op.
 
marrene
 
0
3 november 2017 om 11:40
Wat een onzin. Ziyech en Amrabat zijn zeker niet beter dan de jongens die nu in Oranje spelen. Dat is een mythe die in de wereld is ingeslingerd en dan kakelt men dat maar na. Amrabat is sowieso een huis tuin en keuken voetballer. Voegt helemaal niks toe aan feijenoord. En dat wil wel wat zeggen. Als spelers met hun hart voor Marokko kiezen is dat hun goed recht. Wij missen ze niet. En Marokko is ook zeker ziet beter dan Oranje. Onlangs hebben ze een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar gespeeld. Oranje was beduidend sterker. Boussatta en Sinouh moeten hun mond houden over Van Basten. Van Basten was een wereldspeler en geniet overal respect. En Boussatta en Sinouh? Die staan graag in de picture. Zijn niks anders dan gefrustreerde mannetjes die helemaal niks betekenen.
 
bombanera99
 
0
3 november 2017 om 13:06
Marokko is op dit moment wel beter dan het NLs elftal. Dat vriendschappelijk duel was totaal geen graadmeter. Het was een zomeravondwedstrijd met fantasie opstellingen bij beide landen waarbij de spelers van Marokko ook nog eens allemaal aan het vasten waren. Het is niet zo dat Marokko betere spelers heeft maar spelen veel natuurlijker voetbal i.p.v. dat nutteloze balbezitvoetbal van het NLs elftal. Nederland speelt op dit moment zwaar onder haar kunnen ironisch genoeg omdat men de kwaliteiten van de spelers enorm overschat en denkt de tegenstander dood te kunnen domineren met balbezit. Het is russisch roulette wat Nederland al jaren speelt. Ideaal voor tegenstanders die graag pressen. Als zelfs Bulgarije NL makkelijk opzij zet met een beetje pressing. Als je vooruit wilt als voetballand en wilt groeien dan moet je eerst erkennen dat het niveau slecht is. Veel mensen in de media weten dat wel. Echter bijna alle NLsr trainers overschatten de spelers in NL enorm. Zelfs een behoudendr coach als advocaat kan niveau niet eens inschatten. Anders ga je niet met zo'n traag middenveld met Sneijder en Strootman die ook nog eens conditioneel slecht zijn tegen Frankrijk aantreden en vang je Griezmann in de zone op. Ik vind het echt erg hoe het voetbal er in NL voor staat.
 
Mosta man
 
1
3 november 2017 om 12:50
Hedendaags is er helaas sprake van een versterkt polarisatie, ten eerste wordt dit sterk uitgedrukt in de media, de Marokkaanse (probleem) jongeren die een minderheidsgroep vormen verkeren uiteraard in een identiteitscrisis, jongeren met dezelfde culturele normen en waarden zoeken elkaar vaak op en stoten zich af van de maatschappij. Echter zijn beide groepen de probleemeigenaren, autochtone Nederlanders creeeren bewust of onbewust een wij-zij gevoel wij (autochtone) zijn superieur en zij (allochtone) zijn onderdanig. Zij stoten zich ook af van de allochtone groep ipv te werken aan het bevorderen van het saamhorigheidsgevoel. In de praktijk is het helaas complexer dan gedacht. Wat ik jammer vind is dat alleen de negatieve berichtgevingen omtrent de Marokkaanse probleem jongeren in de media sterk wordt uitgedrukt. Er zijn genoeg (intellectuele) Marokkanen die tot de max meedoen aan de maatschappij en een steentje bijdrage aan de samenleving, om maar enkele voorbeelden op te noemen, kamerlid Farid Azarkan, burgemeester Aboutaleb, Markouch etc. Vertegenwoordigen grote steden in Nederland. En de discussie omtrent het profiteren van de Nederlandse zorg, diensten etc is nonsens want ieder persoon betaalt belasting of je nou bruin, wit of paars bent. Rechten en plichten voor ieder burger. En om terug te komen op de discussie omtrent de dubbele nationaliteit; de autochtone Nederlanders ervaren niet hoe wij als allochtone Nederlanders dubbel nee driedubbel ons best moeten te doen om ons zelf te bewijzen, binnen ons gemeenschap is er zeker sprake van prestatiedrang puur door de vooroordelen waarmee we te maken krijgen zowel privé als werkgerelateerd, wat ik enigszins kan begrijpen omdat het in de menselijke aard zit. Een praktijkvoorbeeld Ajouad el miloudi, BN'er Marokkaanse Nederlander, presentator van NPO programma Kaaskop of Mocro, deed een x mee met het programma Ranking with the Stars met andere BN'ers zoals Patty Brard, Paul de Leeuw etc. In het programma is het de bedoeling om elkaar te beoordelen qua bijdrage aan de maatschappij en een ranking te geven. Ajouad el Miloudi profileert zich net als ieder ander als een BN'er en niet als Marokkaan. Opmerkelijk is dat er continue grappen werden gemaakt over zijn cultuur en geloof, terwijl hij zich niet profileert als Marokkaan maar als BN'er netals ieder ander. Hoe je het wendt of keert wij allochtonr Nederlanders in jet algemeen zullen nooit geaccepteerd worden als "volwaardige" Nederlander oftewel blanke Nederlander. Kortom ik vind het niet gekscherend dat je als Marokkaanse Nederlander je meer thuisvoelt bij je eigen cultuur, als voetballer voor Marokko kiest, puur omdat wij bewust of onbewust worden afgestoot van de Nederlandse samenleving, hoe graag wij er ook bij willen horen. Dus de integratie nonsens wil ik niet meer horen, dat heeft praktisch gezien geen effect. Dat word aangedrongen puur om achteraan in de rij aan te sluiten en niet als evenwaardig te worden erkent.
 
DeSteek77
 
1
3 november 2017 om 13:05
Ik ben het met je eens. Het is de kunst de oorzaak aan te pakken, zodat de haat verdwijnt uit de maatschappij.
 
Baardgrasmus
 
0
3 november 2017 om 15:40
@mostaman. Hoewel ik jouw gedachten goed kan volgen (al vind ik die Azarkan een slecht voorbeeld, noem dan Arib, kamervoorzitter nota bene), ben ik het er niet helemaal mee eens. Laat ik voorop stellen dat ik Patty Brard een domme muts vindt, en haar uitspraken walgelijk vond. En ik denk dat zo iemand zich ook gesteund voelt door een PVV die met steeds idiotere uitspraken komt over Marokkanen. Maar waarom ik het toch niet met je eens ben is dat je op deze manier bijdraagt aan het wij/zij denken. Je noemt niet Wilders, maar ik ben er wel van overtuigd dat hij veel invloed heeft gehad hierop en vind hem ook een beetje het symbool van wat jij beschrijft. Hij krijgt in mijn ogen veel te veel steun, maar bedenk ook, hij heeft maar 20 zetels. 130 zijn voor andere partijen en de mensen die daarop stemmen walgen veelal van Wilders en zijn politiek. En dat zijn er zesenhalf keer zoveel. Ik sta in mijn gedachtegoed lijnrecht tegenover Wilders, maar misschien word ik door Marokkanen vanwege mijn huidskleur wel in die hoek geplaatst? Ik behoor namelijk bij wij of zij, afhankelijk van je perspectief. En uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat de mensen die Wilders steunen maar wat blij zijn dat Amrabat niet voor Oranje kiest. Ze willen hem waarschijnlijk niet in Oranje zien, maar nog belangrijker, ze zien daarin een bevestiging van hun kromme gedachtes. Zie je nou wel, zij willen hier niet zijn. Ik vind het jammer dat we zo toch mogelijk uit elkaar worden gedreven, dat dit soort beslissingen eerder polariserend dan verbindend werken. Wij zijn hier met ze allen in Nederland en we zullen er met ze allen ook wat van moeten maken. De eerste stap die we daarbij het beste kunnen nemen is die racisten negeren en daar vooral niet te veel belang aan te hechten. Niemand luistert in hun dagelijks leven naar ze, laten wij dat dan vooral ook niet doen. Als Geenstijl iets schrijft over Marokkanen, keer dan juist niet de maatschappij de rug toe. Want dat is precies wat zij willen.
 
SjaakC
 
2
3 november 2017 om 13:15
Niks met haat te maken, maar Amrabat kun je lastig als Nederland Elftal materiaal bestempelen, die heeft het gewenste niveau niet. Die is bij Marokko prima op zijn plaats. En zelfs het huidige Nederlands Elftal won met 2 vingers in de neus van Marokko, in Marokko. Wat nou vergelijkbaar niveau?
 
hawai
 
1
3 november 2017 om 19:23
Mijn ouders komen ook uit Marokko en ik ben ook van mening dat je maar 1 nationaliteit mag bezitten. Ik heb zelf nooit een Marokkaanse paspoort gehad of aangevraagd, maar ik weet wel dat ik automatisch het Marokkaanse nationaliteit heb, omdat mijn ouders mij ooit als baby hadden in geschreven bij de Marokkaanse consulaat. Heel het Marokkaanse elftal bestaat uit spelers die geboren en getogen zijn in Europa. Het Marokkaanse elftal is dus niet het product van de Marokkaanse voetbalschool. Meeste spelers zouden nooit voor Marokko hebben gekozen als ze goed genoeg waren geweest voor Spanje, Frankrijk, Italie, Belgie en Nederland (felaini, Chadli, Afelay, Rami, etc). Ziyech heeft voor Marokko gekozen, omdat hij niet door Blind geselecteerd was. Wij zijn hier geboren en getogen dus wij moeten ons richten op Nederland en niet Marokko. Marokko heeft ons niets gegevens op het gebied van zorg, onderwijs, huisvesting, werk, begeleiding, sociale zekerheid, etc. Als je echt een trotse Marokkaan wilt zijn dan moet je eigenlijk definitief met trots in Marokko leven en niet in Nederland.
 
Mosta man
 
1
3 november 2017 om 22:19
@hawaiIk snap niet waarom je zegt "gegeven". Nederland geeft je niks, ze bieden het aan en je betaalt ervoor. Een opleiding voor de mbo of hbo kost notabene 1800 euro per jaar, studiefinanciering is een lening, je betaalt een maandelijkse premie voor de zorg, voor je huis betaal je huur/gas/water/electriciteit, er wordt belasting ingehouden bij je bruto loon, je betaalt voor de diensten die Nederland aanbiedt Thats iT. Tuurlijk zijn de omstandigheden tig keer beter en moet je blij zijn dat je hier woont, dat ga ik niet ontkennen. Maar waarom zou je geen dubbele nationaliteit mogen hebben als je ouders uit Marokko komen, jezelf cultureel Marokkaans bent opgevoed en jaarlijks daar op vakantie gaat? Is dat geen beperking op de keuzevrijheid omtrent je afkomst? Je hoeft daar toch niet te wonen om een volwaardig trotse Marokkaan te zijn, je maakt een keuze om in Nederland te wonen omdat je hier bent geboren en getogen en gewend bent aan de omgeving