'In die jaren bij Ajax hoorde ik voor mijn gevoel nergens echt bij'
Woensdag, 24 juli 2019 om 08:11

Václav Cerny liet Ajax deze zomer na ruim vijf jaar definitief achter zich voor een dienstverband bij FC Utrecht. De 21-jarige vleugelaanvaller speelde uiteindelijk 29 officiële wedstrijden in dienst van de Amsterdammers en behoorde vier jaar lang tot de eerste selectie. Toch is Cerny voor zijn eigen gevoel nooit definitief doorgebroken, zo vertelt hij in gesprek met Voetbal International.

"Ik heb vier jaar lang bij het eerste elftal van Ajax gezeten, maar ben voor mijn gevoel nooit echt doorgebroken. Ik heb mijn debuut gemaakt, mocht invallen in mooie wedstrijden", geeft Cerny te kennen. De Tsjechische aanvaller speelde zijn wedstrijden in de afgelopen jaren voornamelijk bij Jong Ajax. Namens het beloftenteam kwam hij tot 69 optredens in de Keuken Kampioen Divisie, waarin hij goed was voor 31 doelpunten en 25 assists. "In die jaren hoorde ik voor mijn gevoel nergens echt bij."

"Hier ben ik een van de jongens die het verschil kunnen gaan maken. Vanaf dag één heb ik dat gevoel gekregen. Dat was precies waarnaar ik op zoek was", vervolgt de aanvaller. Er bestond deze zomer ook de nodige belangstelling vanuit het buitenland, maar hij koos bewust voor FC Utrecht. "Ik wilde graag in Nederland blijven. Dit is toch een beetje mijn tweede vaderland, de mensen kennen mij hier al. Bovendien ben ik pas 21 en kan ik altijd nog een volgende stap maken."

FC Utrecht begint het seizoen komende donderdag met de heenwedstrijd van de tweede voorronde van de Europa League tegen het Bosnische Zrinjski Mostar. De Domstedelingen spelen eerst thuis en reizen een week later voor de return af naar Bosnië en Herzegovina. "We willen de groepsfase halen, maar dan hebben we nog een lange weg af te leggen. Of dat kan met dit elftal? Dat denk ik zeker. Ik was echt verrast door het niveau. FC Utrecht kan weleens gaan verrassen."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
6
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
champmanus
 
7
24 juli 2019 om 08:22
Dat hij er zoveel jaar gezeten heeft dat verbaasd mij. Altijd omschreven als erg groot talent. Maar langere periode goede vorm heb ik nooit gezien. En dam bij vertrek zo huilen, komt op mij niet sterk over.
 
kw91
 
94
24 juli 2019 om 08:33
Doe jongen is op jonge leeftijd naar een vreemd land gegaan om alles te geven voor een carrière bij die club. Jaren lang heeft hij keihard gewerkt en hij had ook de kwaliteiten om het te maken bij Ajax. Natuurlijk doet het hem enorm veel pijn dat hij het niet heeft gered bij Ajax, zeker met de manier waarop het hem is ontnomen. Absurd dat je iemand van 21 'niet sterk' noemt omdat hij zijn doel waar hij zo lang voor heeft geknokt niet heeft gehaald. Ik denk dat Vaclav heel veel goed gaat doen bij Utrecht mits hij niet weer een blessure krijgt als voorheen.
 
funkeeE
 
13
24 juli 2019 om 08:49
Hear hear kw91, helemaal eens, kan me totaal niet vinden in champmanus zijn opmerkingen. Juist sterk als je jezelf kent en jezelf ook de ruimte geeft om stil te staan bij grote mijlpalen in je leven. Anders kom je jezelf later tegen. Die voorbeelden zijn er te over (mooi voorbeeld laatst die jongen die in Engeland speelde, Grot geloof ik)
 
champmanus
 
5
24 juli 2019 om 09:33
Mooi dat je hem zo steunt, ik denk er anders over. Ajax heeft hem veel kansen gegeven. En met dat gevoel van er niet bij horen, in de winter wilde hij niet naar heerenveen. En 21 of niet het is wel topsport.
 
sprokkie
 
14
24 juli 2019 om 09:08
Dat hij aangeeft dat hij nooit echt doorgebroken is en zich daarom nooit helemaal een volwaardig deel van de groep heeft gevoeld vind jij huilen? En hij mag het al helemaal niet uiten omdat hij volgens jou nooit een langere periode een goede vorm heeft laten zien? Vreemde redenatie.
 
mv010
 
3
24 juli 2019 om 10:10
Omdat hij in jou ogen iets van kritiek heeft op je ploegje is het huilen? Het is een gevoel dat hij gehad heeft en uit. Deze jongen heeft zich altijd keurig gedragen. Gun hem het beste.
 
youngwildfree
 
0
24 juli 2019 om 12:59
Ik vind het niet huilen, het is gewoon een gevoel wat die jongen had. Hij zegt toch niet dat die onjuist bejegend is verder. Het is heel logisch, niet iedereen past altijd bij elke club. Net als je je niet even prettig voelt bij elk bedrijf om te werken. Soms is er gewoon net die klik voor jou niet. Daar ligt niet perse een schuld van iemand, dat is gewoon realiteit.
 
mrkoel
 
1
24 juli 2019 om 08:22
Hij heeft toch ook de nodige wedstrijden in Ajax 1 gespeeld?
 
Ajax4xCL
 
17
24 juli 2019 om 09:40
Ooit de winnende gemaakt op Celtic Park voor Ajax en toen was hij 17 of 18.
 
NL_Modric
 
2
24 juli 2019 om 10:09
Ooit een 100% kans gemist (open doel) die ons het kampioenschap heeft gekost. Dat maakt je er natuurlijk ook niet populairder op.
 
sloep01
 
19
24 juli 2019 om 10:14
Ja en die kans heeft hij natuurlijk expres gemist wat een gelul zeg ga je nu nog iemand afrekenen op een gemiste kans ? de enige schuldige is van die wedstrijd is ene meneer de Boer die er toen onze spits uithaalde en v/d Hoorn inbracht over falen gesproken .
 
NL_Modric
 
2
24 juli 2019 om 10:51
We hebben het hier over topsport, geen liefdadigheidsinstelling. Een kans voor open doel op een meter of 2, die moet er gewoon in. Cerny heeft gewoon gefaald die wedstrijd. Overigens vind ik het een prima voetballer en had ik hem eerder verhuurd dan verkocht. Die komt nog weleens bovendrijven bij een Europese (sub)topclub.
 
23VDV23
 
10
24 juli 2019 om 10:10
Man blijven we daar over bezig? Er zijn wel grotere spelers die op het moment suprème hebben gefaald. Laat het gaan. Hij was toen erg jong en er waren er wel meer die het lieten afweten die wedstrijd. Zoals hierboven ook al wordt gezegd: op Celtic Park maakte hij als broekie ook gewoon een belangrijk doelpunt in een Europese wedstrijd. Kon/kan echt wel heel aardig voetballen die jongen, maar blessures, het verwachtingspatroon en die ziekelijke hoeveelheid kritiek die hij van een aantal idioten kreeg na 'de Graafschap' hebben hem geknakt. Ik hoop van harte dat hij zich kan revancheren.
 
masterapie
 
18
24 juli 2019 om 08:27
Geen rare reactie, je voelt zelf wel aan wat je rol in het team is en als je invaller/reserve bent en blijft en voornamelijk mag opdraven in Jong Ajax dan is het logisch dat het voelt alsof je er niet bij hoort. Van wat ik heb gezien speelt deze jongen het beste met wat ruimte voor zich, heeft een goede versnelling, maar is geen buitenspeler die iemand uitspeelt. Het kan dus heel goed zijn dat hij voor Utrecht meer laat zien dan voor Ajax want voetballen kan ie zeker. Nu nog een tijdje fit blijven en dan heeft ie nog zat jaren om zich te laten zien.
 
Ajax4xCL
 
10
24 juli 2019 om 09:33
Toen ik de titel zag dacht ik gelijk aan hem en hij heeft helemaal gelijk. Dat het zo gelopen is jammer en vooral door zijn blessures. Maar bij Ajax is er altijd veel concurrentie en het is geen schande om stapje terug te doen. Met 21 ben je nog steeds een talent, dus via Utrecht kan hij ook richting de top. In de voorbereiding zag ik dat het talent er weer vanaf droop. Utrecht is als club ook echt gegroeid laatste jaren. Hopelijk leggen ze wat moois neer in de Europa League! Succes Cerny ik verwacht veel van je bij je nieuwe club. Heb veel respect voor hem hoe hij teleurstelling op teleurstelling zich altijd goed opgesteld heeft.
 
Godenzoon1900
 
7
24 juli 2019 om 09:40
In het begin groot talent, samen met nouri en van de beek gouden trio; dé toekomst. Speelde een aantal leuke wedstrijden in het begin. Toen uit het zicht gekomen door vervelend blessureleed. Er worden nieuwe spelers gehaald en je komt steeds verder op de achtergrond. Jammer voor Václav, gun hem het beste bij Utrecht. Hoop hem nog een keer te zien schitteren op de flank bij ajax.
 
wolterx
 
8
24 juli 2019 om 10:12
Blijft een bijzonder geval, was met 14 al international van Tsjechië o17 meen ik. De geluiden na zijn eerste stage waren geweldig, vormde een sterk trio met Vd Beek en vooral Nouri. Was de eerste speler uit een hele sterke 1997 groep die kans kreeg bij Ajax 1 maar kon die laatste stap niet zetten. Ik ben van mening dat hij het talent heeft om voor Ajax te spelen of zelfs hoger, moet alleen rust in zijn hoofd krijgen en fysiek op 100% proberen te komen. Als hem dat lukt moet 20g/a haalbaar zijn in de Eredivisie
 
JoaquinBetis
 
3
24 juli 2019 om 10:29
Vraag me af hoe hij gaat doen. Best aardige statistieken bij Jong Ajax. Toevallig nog Utrecht volgers hier die weten hoe hij het in de voorbereiding doet? Ze hebben toch wel een aantal andere aanvallers (Dalmau, Kerk, Makienok, Bahebeck en ook Venema nog). Gaat hij basisspeler worden?
 
DannyUtreg
 
2
24 juli 2019 om 11:21
Verwachting is dat hij morgen in de basis start, met Lonwijk in de spits en rechts Kerk. Makienok, Dalmau en Bahebeck allen geblesseerd.
 
JoaquinBetis
 
0
24 juli 2019 om 11:29
Oké, en wat denk je als die drie weer fit zijn? Basis of tussen basis en bank in?
 
DannyUtreg
 
0
24 juli 2019 om 13:14
Makienok denk eerder bank, Bahebeck kan op elke positie in de aanval, Dalmau zie ik ook wel in de basis komen. Lonwijk kan ook op het middenveld uit de voeten.
 
Robinho010
 
0
24 juli 2019 om 15:27
Dus op basis van de voorbereiding. Basis of niet? Ik ben heel benieuwd.
 
elchino20
 
0
24 juli 2019 om 16:52
Deze jongen gun je het beste heb zo'n gevoel dat ie gaat knalle bij fcu maar ben bang voor weer een blessure tegenslag hij is best wel blessure gevoelig