Jack van Gelder oppert nieuwe regel tijdens discussie over Mohamed Ihattaren
Zondag, 18 augustus 2019 om 20:34

Mohamed Ihattaren moet vermoedelijk spoedig de knoop doorhakken over zijn interlandcarrière. De nieuwe Marokkaanse bondscoach Vahid Halilhodzic koos er vrijdag voor om de middenvelder van PSV op te nemen in de voorselectie voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Burkina Faso (6 september) en Niger (10 september). Presentator Jack van Gelder en analist Aad de Mos van Rondo hopen dat Ihattaren uiteindelijk voor het Nederlands elftal kiest.

De voorselectie van Marokko bestaat uit liefst 46 spelers, dus het is nog lang niet zeker dat Ihattaren ook de definitieve selectie haalt. Bovendien gaat het om vriendschappelijke wedstrijden, waardoor de jongeling van PSV nog niet definitief verbonden zou zijn aan Marokko. "Ik zou het vervelend vinden als die jongen voor Marokko zou kiezen", vertelt De Mos zondagavond bij het praatprogramma van Ziggo Sport. "Wat een talent is dat. Ik zou hem graag in het Nederlands elftal hebben."

Van Gelder pleit tijdens de uitzending voor een nieuwe regel. Hij vindt dat de KNVB gecompenseerd moet worden als spelers die voor Nederlandse jeugdploegen uitkwamen, uiteindelijk voor een ander land kiezen. Onder meer Hakim Ziyech, Oussama Idrissi en Orkun Kökcü vallen daaronder. "Als je in de jeugd voor de vertegenwoordigende elftallen van een land speelt en uiteindelijk kiest voor een ander land, ben je vrij om dat te doen. Maar ik vind dat er dan een opleidingsvergoeding betaald moet worden aan de bond."

"Daarbij komt ook dat andere talenten jarenlang voor de voeten zijn gelopen. Er zijn jongens die vanaf hun dertiende tot hun negentiende voor de Nederlandse jeugdploegen speelden. Kökcü was aanvoerder van de Onder-19", stipt Van Gelder aan. Ronald Waterreus kan echter niet veel met het argument dat spelers met een dubbel paspoort de ontwikkeling van andere potentiële Oranje-internationals hinderen. "Dan moeten de jongens die de keuzemogelijkheid niet hebben, zorgen dat ze beter zijn. Dan worden zij gekozen. Simpel zat."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
6
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (67)

 
Bossie
 
11
18 augustus 2019 om 20:43
Krijgen clubs waarvan een jeugdig talent naar al.die jaren opleiding voor zijn 18de kiest om zijn carrière voort te zetten in het buitenland , een compensatie? Dus die spelers hebben nog geen contract getekend en besluiten om voor een buitenlands avontuur te kiezen ?
 
Kowalski
 
90
18 augustus 2019 om 20:47
Ja, opleidingsvergoeding.
 
DVV20
 
1
18 augustus 2019 om 20:47
Ja, volgens mij ongeveer 10k per opleidingsjaar vanaf de Dtjes, daarvoor een lager bedrag.
 
Willem1609
 
4
18 augustus 2019 om 20:53
Er is volgens mij tot het 20e levensjaar sprake van een verplichte opleidingsvergoeding, ook bij transfervrije spelers dacht ik.
 
Bossie
 
0
18 augustus 2019 om 21:12
Volgens mij kunnen ze al per 18 jaar een profcontract tekenen. Maar zo'n opleidingsvergo3ding is natuurlijk een fooi als die speler doorbreekt of verkocht wordt als hij ouder dan 18 is.
 
SharifMhend
 
43
18 augustus 2019 om 20:45
Het is toch de club die hem opleid en niet zozeer een nationale elftal? Dus als hij scoort voor een oranje u20 en daar mee kampioen word heeft hij veel meer bijgedragen dan een paar trainingen dat hij heeft gekregen? Krijgt hij daar ook vergoed voor dan.. Ik snap heel de redenering niet.
 
SoccerinoFCU
 
67
18 augustus 2019 om 20:50
Volgens mij is het vrij logisch. Zulke jongens hebben soms wel 7 of 8 jaar in de jeugdelftallen van Oranje gespeeld. Met goede coaches en topvoorzieningen. Ze hebben getraind en wedstrijden gespeeld en soms ook nog meegedaan aan een toernooi. Hier hebben ze hier veel aan gehad en het heeft bijgedragen aan hun ontwikkeling, maar uiteindelijk kiezen ze toch voor een andere land. Dat is pijnlijk en Oranje mag daar dan zeker wat voor ontvangen. Ik ben het eens met Jack van Gelder!
 
Constant kante
 
38
18 augustus 2019 om 20:56
"top voorzieningen, trainingen, wedstrijden soms ook nog een toernooi. Daar hebbben ze veel aan gehad" Van de spelers die in jong oranje uitkomen, komt maar een fractie uiteindelijk uit voor het echte oranje. Die spelertjes die het echte oranje niet redden, die hebben toch ook 'iets gehad aan die mooie voorzieningen en trainingen met toptalenten? Waarom hoeven Maceo Rigters en Alexander Buttner dan niets te betalen eigenlijk??? Hebben ook voordeel gehad. ...
 
j0rnnn
 
10
18 augustus 2019 om 20:58
Inderdaad. De kosten kunnen echt oplopen tot tientallen duizenden euro’s. Euro’s die ze ook in de speler net daarachter hadden kunnen investeren. Compensatie is mosterd na de maaltijd. Maar er moet wel iets gebeuren.
 
SoccerinoFCU
 
19
18 augustus 2019 om 21:07
Sinds wanneer hebben spelers als Maceo Rigters en Alexander Buttner voor een andere land gekozen? Die hebben ook jaren gespeeld in de jeugdelftallen van Oranje , maar uiteindelijk kwamen ze gewoon te kort. Zowel voor het grote Oranje als voor een club in de Europese subtop. Als ik jouw reactie zo lees dan lijkt wel alsof de Knvb een vergoeding bij hun zelf moet vragen haha!
 
Constant kante
 
29
18 augustus 2019 om 21:11
jornn Dus die kosten voor de voorzieningen, in Zeist, die waren nog niet gemaakt maar zijn speciaal voor Mohammed Ihattaren gemaakt? Voor zijn tijd lagen er in Zeist nog geen velden? En die trainers, waren die niet al betaald en hebben die niet ook gewoon aan andere Nederlandse spelers, die oranje niet eens gaan halen, training gegeven? Of zijn die allemaal ingevlogen voor Ihattaren persoonlijk? Oftewel, onzin! En dat er geinvesteerd is in een speler terwijl dat geld beter geinvesteerd was in (dus kennelijk beduidend) mindere spelers (die ook oranje niet gaan halen) is een drogreden. Want noem mij maar eens al die spelers op die dan de plek van Ihattaren ingenomen hadden en die we straks wél in oranje gaan zien. het probleem zit erin dat jij ervan uitgaat kennelijk dat iedere speler van jong oranje ook oranje haalt. Is niet zo. Dus je kunt niet zomaar, in juridische zin, volhouden dat er 'kosten' zijn gemaakt die je op die jongen zou kunnen verhalen. Nogmaals, het klinkt logisch in de onderbuiken maar juridisch zitten deze dingen gewoon totaal anders in elkaar.
 
Constant kante
 
11
18 augustus 2019 om 21:16
Soccer "als ik jouw reactie zo lees dan lijkt wel alsof de Knvb een vergoeding bij hun zelf moet vragen haha!" Dan zou ik mijn reactie toch eens wat beter bestuderen. Want ik zeg, noch impliceer dat, echt nergens. Punt is niet dat Rigters en Buttner niet voor andere landen kozen, maar jij dus geld wilt gaan vragen van spelers die nog niet eens voor oranje geselecteerd zijn. Idem dito voor Mazraoui (die niet eens voor jeugdelftallen speelde) en Kokcu. Dus waarom zou Ihattaren dat dan wel moeten en Buttner en Rigters niet? Kan jij garanderen dat Ihattaren oranje haalt namelijk? Zou ik knap vinden.
 
SoccerinoFCU
 
5
18 augustus 2019 om 21:37
@constant Ik begrijp je punt. Je kan nooit van te voren weten of iemand ooit het grote Oranje zal gaan halen. Maar wat de Knvb zeker kan aangeven is dat zij jeugdspelers selecteren om hun verder te ontwikkelen met uiteindelijk het doel om het grote Oranje te halen en daar een bijdrage te leveren aan het behalen van successen. Ik hoop oprecht dat Knvb dit zo ergens heeft vastgelegd, want dan sta als bond een stuk sterker in je schoenen. Als iemand dan de jeugdteams heeft doorlopen en de stap kan maken naar het grote Oranje, dan is het gewoon pijnlijk als diegene dan besluit om voor andere land te kiezen. Er moet gewoon betaald worden voor hetgeen wat geã£â¯nvesteerd is door de Knvb in de ene speler. Ik denk ook dat het een kwestie van tijd is voordat de Knvb hier ook echt werk van gaat maken.
 
Bossie
 
1
18 augustus 2019 om 21:48
Beste trainers valt volgens mij wel mee. Ok heb het idee dat die trainers die de jeugd trainen een paar keer per jaar, niet zijn geslaagd om een club te vinden. Ik denk dat de jeugd trainers bij een club die werkelijke met die gasten trainen, beter zijn . Die krijgen denk ik ook meer betaald dan die trainers bij de KNVB
 
Dr. Duck
 
9
18 augustus 2019 om 22:18
Goh, ik sta versteld, maar ik ben het gewoon helemaal met waterreus eens. Laat iedereen met meerdere paspoorten gewoon vrij kiezen voor welk land ze willen spelen. Die ene of twee spelers per lichting die niet voor oranje kiezen kunnen nooit een absoluut toptalent dat wel voor Nederland kiest in weg zitten. Hooguit als het om een keeper gaat.
 
Mikie smalling
 
10
18 augustus 2019 om 21:00
Het spelen voor je land is een eer, daar hoef je niet voor betaald te worden.
 
Bossie
 
3
18 augustus 2019 om 21:51
Ja natuurlijk . De spelers van het nationale team krijgen allemaal een riante premie als ze bv Europees kampioen worden. Er zijn daar genoeg discussies over geweest
 
GL
 
24
18 augustus 2019 om 20:48
Onzinvoorstel wat mij betreft, iets principieels om de zogenaamde pijn te verzachten.
 
Vertico
 
7
18 augustus 2019 om 21:10
Mwah, cluns leiden ook op. Dus zo raar is dit niet. Bijvoorbeeld die Dest van Ajax. Heeft een dubbele nationaliteit en heeft in Amerikaanse elftallen gespeeld. Stel: hij kiest voor het Nederlamds elftal dan moet Nederland vergoeding betalen aan de Amerikaanse bond. Ander voorbeeld: Ansensio van Real. Heeft een Nederlandse moeder en is benaderd voor Oranje. Als hij ja had gezegd dan had de KNVB ook moeten aftikken. Het is iets wat 2 kanten op gaat. Behalve clubs investeren ook bonden in hun teams, dus zo heel gek is de gedachte van Van Gelder niet.
 
Constant kante
 
52
18 augustus 2019 om 20:53
Haha, Jack van Gelder praat de populistjes en de onderbuik van Nederland keurig naar de mond met dit proefballonnetje. Ik zou het direct doen, als ik de Knvb was. Gewoon jongens contracten onder de neus duwen. En dan eerst eens kijken of die spelers dergelijke contracten wel ondertekenen (we leven immers in een vrij land dus die spelers hebben totaal geen verplichting om welk contract dan ook met de bond af te sluiten). Mochten ze dat wél doen, dan ben ik benieuwd of de bond zo dom is om inderdaad de Zuiverloons en de Kruijswijken van deze wereld met rust te laten en bij hen géén 'opleidingskosten' terug te vorderen omdat die spelers ó'kk nooit interlands voor oranje speelden, en dat dan wel succesvol te gaan incasseren bij spelers die nooit voor oranje geselecteerd werden maar uiteindeljik kozen om voor andere landen te gaan spelen. Want die casus zou ik met alle liefde en plezier uitprocederen bij de onafhankelkijke rechter in Nederland. Die niet met hun onderbuik of vanuit hun xenofobie redeneren en recht spreken maar die gewoon de wet toepassen. Zoals ik dan ook heel erg graag die onderbouwing zou willen zien van de Knvb waar die gestelde 'kosten' dan exact uit bestaan. Succes Knvb! En bereid je erop voor dat je van een hele koude kermis thuis kunt komen. Maar, het positieve is hoe dan ook dat je gewoon keurige lippendienst hebt bewezen aan een dubieus deel van onze samenleving. Zeg maar, wat dat debiele boerkaverbod is voor moslima's. Symboolpolitiek. Die jongens hebben gewoon keuzes en als ze niet voor oranje geselecteerd worden of om welke reden die jongens zelf ook menen te hebben mogen zij van die keuzevrijheid gebruik maken. Dat er mensen zijn die om de verkeerde redenen hen die keuzes menen te kunnen ontzeggen, maakt het voorgaande echt niet anders.
 
Jevelis
 
9
18 augustus 2019 om 20:59
Ha, een minderjarige een contract laten tekenen. Dat maakt het direct al shady
 
Constant kante
 
5
18 augustus 2019 om 21:13
Jevelis Oh ja, daar had ik nog niet eens rekening mee gehouden, haha. Al kan je dat dan via de ouders regelen eventueel, als je dit onzalige plan werkelijk zou willen doorzetten. Die zijn tenslotte zijn wettige vertegenwoordigers.
 
Freshzone
 
2
18 augustus 2019 om 21:40
Je kan gewoon een contract tekenen als je 16 bent. Je kan gewoon elke jeugdspeler op zijn 16e een contract laten tekenen, zelfde wat bedrijven doen. Betalen deel van de opleiding en hoef je niet terug te betalen als je uiteindelijk bij hun aan het werk gaat na de opleiding. Doe je dat niet moet je de kosten terug betalen. Zelfde principe kan de Knvb gebruiken en kan je elke speler laten tekenen. Totaal legaal.
 
Bossie
 
0
19 augustus 2019 om 05:06
Volgens mij is het verboden om een jeugdspeler een contract te laten tekenen , kan volgens mij pas bij 18 jaar
 
Constant kante
 
0
19 augustus 2019 om 10:14
Freshzone " Je kan gewoon elke jeugdspeler op zijn 16e een contract laten tekenen, zelfde wat bedrijven doen." Klopt. Maar omdat kinderen van zestien minderjarig zijn, hebben zij in beginsel altijd toestemming nodig van hun ouders. Dat geldt misschien niet voor een brood dat je koopt in de supermarkt, maar als je een brommer koopt, of een telefoonabbonement, dan is wel degelijk de toestemming van de ouders nodig. Voor minderjarige werknemers geldt bijvoorbeeld ook dat bv. concurrentiebedingen en dergelijken, zoals een beding dat je kosten moet (terug) betalen als je niet voor oranje gaat voetballen, niet toegestaan zijn. Dus ja, het is legaal, maar als ouders kan je een dergelijke overeenkomst heel simpel met een beroep op de wet laten vernietigen. Dus die toestemming van de ouders is absoluut noodzakelijk, anders is die overeenkomst, als je daar een beroep op doet, gewoon niet geldig.
 
FC Koopgoot
 
11
18 augustus 2019 om 21:01
Eens. Jack is gefrustreerd dat jongens met een migratieachtergrond niet allemaal voor 'ons' Oranje willen kiezen. Sowieso bestaat er toch geen plicht om uit te komen voor een nationale ploeg? Althans in NL niet. Als je dan gaat werken met een soort boete, is het deste pijnlijker dat ze alsnog niet voor NL willen spelen... cry me a river...
 
Willem1609
 
4
18 augustus 2019 om 21:05
Ik zou persoonlijk er niet voor kiezen om contracten met individuele spelers af te sluiten, maar het proberen wereldwijd gewoon te regelen. Marokko wil een speler (of deze zich nu Marokkaans, Nederlands of misschien wel Frans voelt) opgeleid in Nederland voor zijn 23e laten debuteren in het Marokkaanse nationale team? Prima, dan moet er per opleidingsjaar een x-bedrag betaald worden en wellicht een nog mooier initiatief: 50% van dit bedrag gaat naar de eerste amateurclub. Is er een speler met Nederlandse roots, maar opgeleid in Marokko? Dan zal de KNVB ook moeten betalen. Zo maak je het een stuk minder aantrekkelijk om pubers het hoofd op hol te brengen met een ‘voorselectie van 46 man’.Edit: Ben overigens van mening dat zo’n vergoeding totaal niet werkt. Ik denk dat je als voetballand vooral spelers wilt hebben die trots zijn om hun land te vertegenwoordigen. Laten we de gekte met bedragen vooral maar op clubverband houden.
 
ninjakai
 
1
18 augustus 2019 om 22:08
@constant kante, Symbool politiek totdat je bankrekening geript wordt er camera beelden zijn en de politie vervolgens naar he terug koppel, tja sorry persoon had een boerka aan hier stopt het en de bank vervolgens zegt dit is geen rip dit was jij zelf dus geen vergoeding. Ja dan denk je nog eens terug aan die hele symboolpolitiek. Onderbuik gevoel. En gebeurd het niet? Nou niet zo heel lang geleden waren we in Nederland zwaar geschokt dat een terrorist zich hier schuil kon houden en hoezo wist de AIVD dat niet, diezelfde AIVD die bij verplichte bezuinigen een paar jaar eerder zei ja kan wel, maar dan kost het ons tien jaar om de orginastie weer op orde te krijgen. Werd ook afgedaan als onderbuik gevoel en geneuzel. Heb 0 problemen met ergens voor of tegen zijn, maar dan wel met betere argumenten als populistisch geneuzel en onderbuik gevoel. Er zijn namelijk argumenten waarom er überhaupt nagedacht is over een burkaverbod. En andere argumenten als xenofobie. Over de befaamde kopvoddentax van Wilders is namelijk nooit nagedacht en dat is volstrekt terecht weggezet als een idioot idee.....
 
Bossie
 
3
19 augustus 2019 om 05:26
Of die gene die je bankrekening heeft geript heeft zich vermomd. Moet er dan ook een verbod op vermomming komen ?
 
Constant kante
 
1
19 augustus 2019 om 10:18
ninjakai ". Heb 0 problemen met ergens voor of tegen zijn, maar dan wel met betere argumenten als populistisch geneuzel en onderbuik gevoel." En dat zeg jij, die als voorbeeld komt met een totaal nergens op slaand voorbeeld van het 'rippen van een bankrekening door iemand met een burka'. Houd op joh, er zijn ongeveer 150-300 vrouwen in Nederland die een burka dragen. Daarvoor is een wet opgetuigd die miljoenen heeft gekost en jouw verdediging daarvan is 'ja maar als iemand je rekening ript en dan een burka draagt.....'??? Kom op zeg, jouw reactie slaat nergens op. En ja, kopvoddentax is niet alleen terecht als idiotie weggezet, Wilders heeft zelf toegegeven dat hij dat voorbeeld zag als absurd idee. En dan presenteer jij het hier als argument? Koekoek.
 
DRL80
 
0
18 augustus 2019 om 23:58
Je begrijpt dat Jack van Gelder dit riep en dat niet de KNVB dit van plan is? Je slaat een beetje door. Het is een opmerking van een presentator en geen voldongen feit. Je reageert alsof dit “plan” morgen in zal gaan.. Onderwerpen als dit laten ook een dubieus deel van de samenleving zien die een hekel hebben aan NL, Nederlanders (zijn ze zelf in 99,9 procent van de gevallen zelf ook alleen kiezen ze er voor om zich anders te voelen) en alles waar het voor staat terwijl ze er zeer prettig kunnen wonen. Prettiger dan in het land van hun (groot)ouders waar ze trots op zijn maar feitelijk niet kennen en zonder al de NL luxe niet zouden kunnen en willen leven. Werkt twee kanten op. Helaas blijft die andere kant dus vaak onbelicht. Het percentage NL’ers die een hekel hebben aan “minderheden” is klein maar die dubieuze figuren van de andere kant laten het altijd lijken alsof het een meerderheid is. Daar kan ik heel slecht tegen. Ben zelf van een gemixte achtergrond. In algemene zin: stop allemaal eens met vingerwijzen en neem je eigen verantwoordelijkheid en maak wat van je leven ipv slachtoffertje te spelen. Ik generaliseer en chargeer eventjes voor het gemak om m’n punt duidelijk te maken want dat gebeurd hier vrijwel altijd. Finesse en realiteitszin vinden heen houvast hier. Ik ben niet anti tov wie dan ook, maar wel tegen beroerde mentaliteit.
 
MrKrillin
 
3
19 augustus 2019 om 00:35
Vraagje heeft v Gelder ook kritiek gehad op een Dest die hier opleiding genoten heeft maar voor VS liever speelt? Of krijgen alleen turken en marokkanen kritiek van die populisten
 
Xyzz
 
0
19 augustus 2019 om 02:15
Volgens mij begrijp je het niet echt. Het idee is een opleidingsvergoeding vergelijkbaar als bij clubs. Daar hoeft een speler geen contract voor te tekenen en ook niets aan bij te dragen. Alsnog blijft het een slecht idee, maar niet op de manier die jij denkt.
 
magikhetwete
 
0
19 augustus 2019 om 07:06
Complete onzin. Dat je een andere bond laat betalen voor het opleiden van jouw spelers is helemaal niet zo'n heel gek idee. Dat betekent dus dat als een speler wordt uitgenodigd door een nationale bond en eerder in de jeugdelftallen van een andere nationale bond heeft gespeeld er op dat moment een vergoeding van de 1e bond naar de 2e nationale bond moet. Dat lijkt mij niet zo'n gek idee en heeft ook niks met xenofoob te maken. Het is dus de bond die kiest om een speler die in jeugdelftallen van een ander land heeft gespeeld te selecteren die op een bepaald moment (bij voorselectie, selectie of debuut) een vergoeding betaald aan de andere bond. Compleet vergelijkbaar met het clubverhaal. Als je als D-tje gespeeld hebt bij FC bal op het dak en je gaat op je 21e naar Eupen in Belgie dan krijg FC bal op het dak ook een vergoeding voor het contracteren (lees selecteren) van het D-tje. Die onafhankelijke Nederlandse rechter gaat jou niet perse gelijk geven. Er is voldoende casus te maken om deze zaak te winnen. Overigens jouw hele reactie is extreem gevoed door onderbuikgevoelens, namelijk de aanname dat het xenoboof is of vanuit de onderbuik. Rationeel gezien gaat het puur om geinvesteerde euro's waar een ander van profiteert. Alleen omdat het Ittaharen betreft die toevallig ook een Marokkaans paspoort heeft, als het een Nl/duits paspoort was geweest had men het eerder logisch gevonden. Maar goed, ik ben maar een jurist. De Raio had ik geen zin in toen ik in 2013 mijn mr. titel behaalde.
 
Constant kante
 
0
19 augustus 2019 om 10:25
"die onafhankelijke Nederlandse rechter gaat jou niet perse gelijk geven. Er is voldoende casus te maken om deze zaak te winnen." Die onafhankelijke rechter maakt absoluut gehakt van contracten die spelers zouden moeten ondertekenen zodat ze achteraf 'opleidingskosten' zouden moeten betalen. Nog daargelaten dat de Knvb eerst maar eens zou moeten aantonen waar die 'opleidingskosten' precies op slaan en waar die kosten exact zijn gemaakt in relatie tot die speler. Maar de situatie waar jij het over hebt, dat de bond van een ander land dus aan de Knvb een vergoeding zou moeten gaan betalen is nog absurder. Hoezo zou de Marokkaanse bond een stuiver aan de Knvb verschuldigd zijn eigenlijk? Er is toch geen contract tussen die bonden hierover? Of afspraken die hierover zijn gemaakt? Wat dacht jij dat er gebeurde als de Knvb een rekening zou sturen naar Rabat omdat Ihattaren voor Marokko ging spelen voor 'opleidingskosten'? Dat de Marokkaanse bond dan dat bedrag zou gaan betalen? Of zouden ze een middelvinger opsteken? En dan? Welke rechter denk jij dat dan op grond van een rechtsverhouding, die niet bestaat, de Marokkaanse bond veroordeeld tot betaling van dat bedrag? Man, houd op zeg, er is geen rechtsgrond, laat staan een vorderingsrecht, laat staan dat er dus betaald moet worden. Snap dat het lastig is, maar soms moet je gewoon accepteren dat onzalige ideeen gewoon onzalig zijn, niet werken en nergens op slaan. En deze is er daar eentje van.
 
magikhetwete
 
0
19 augustus 2019 om 11:17
Je hebt helemaal gelijk in de nu situatie. In de toekomstige situatie: - Fifa maakt regels over opleidingsvergoeding voor landen Dat contract waar jij over spreekt van de jeugdspeler is uberhaubt niet im frage en staat ook nergens in de tekst: "als je in de jeugd voor de vertegenwoordigende elftallen van een land speelt en uiteindelijk kiest voor een ander land, ben je vrij om dat te doen. Maar ik vind dat er dan een opleidingsvergoeding betaald moet worden aan de bond." Jij hebt geinterpreteerd de jeugdspeler, ik de nationale bond. Het aantonen van de kosten is ook niet zo'n lastige. Elke overnachting, training of bespreking brengt kosten met zich mee niet zo moeilijk. Maar vanuit jouw perspectief valt er misschien iets voor te zeggen.
 
Dumbell
 
16
18 augustus 2019 om 20:58
Wat een onzin! De bond leidt helemaal niemand op. De bonden hebben nu al te veel macht, voor iemand die het salaris niet betalen. Op basis waarvan zou het switchen van land een compensatie verantwoorden!?
 
Willem1609
 
1
18 augustus 2019 om 21:10
Niet volledig mee eens. In dit geval is Ihattaren zijn jeugdopleiding begonnen bij SV Houten. Hoe je wendt of keert investeert de KNVB in deze club door competities te faciliteren, trainers en arbiters ‘op te leiden’ enzovoort. Hierna is hij naar PSV gegaan en ook daar lopen trainers rond die door de KNVB opgeleid worden. En dan is er ook nog het punt dat Ihattaren in dit geval heeft gespeeld voor Nederlandse jeugdelftallen en dus extra geniet van opleiding door trainers die direct op de loonlijst staan van de KNVB. Ik vind ook dat de KNVB niet volledig opleidt, maar om te stellen dat ze helemaal niets doen, is ook onzin.
 
Bossie
 
0
19 augustus 2019 om 05:28
Is het ook niet zo dat de KNVB gebruik maakt van het talent dat zo'n jongen bezit. Hij vertegenwoordig de KNVB ook . Ok denk dat het mes aan 2 kanten snijdt .
 
Futures
 
11
18 augustus 2019 om 20:58
Marokko roept gewoon elke speler op met een Marokkaans paspoort en dan kijken waar het schip strand.
 
PorQue
 
21
18 augustus 2019 om 21:14
Lachwekkend dit. Zo geef je zulke jongens juist het gevoel dat zij ''anders'' zijn en ''anders'' behandeld worden. Die jongens kunnen zulke kosten makkelijk betalen ook. Hoeveel moet zoiets kosten? 100k? 200k? Dat tikt een Ziyech zo af om niet voor een nationaal elftal te hoeven spelen dat boetes boven zijn hoofd hangt. O ja en Nederlandse jeugdteams leiden niemand op. Dat zijn de jeugdopleidingen van de clubs die dat doen en daar zitten allerlei nationaliteiten in. Dit is net als roepen dat het een schande is dat Alderweireld voor België uitkomt omdat Ajax hem heeft opgeleid. ''maar dat is anders omdat hij de Nederlandse nationaliteit niet heeft'' maar in het geval van Nederlandse Marokkanen/turken hebben zij nou eenmaal twee nationaliteiten en de keuze om voor iets anders te kiezen. ''bla bla bla sociale voorzieningen'' ja waarvoor zij ook belastingen en premies betalen net zoals iedere Nederlander en in vele gevallen dik terug betalen door de hevige belastingen die uiteindelijk geheven worden op hun dikke salarissen. Kijk ook wat er met je gebeurt als je voor Nederland kiest. Een Afellay bijvoorbeeld, altijd correct gedragen en wordt toch nog arrogant genoemd door figuren als Derksen.
 
Perry19
 
2
19 augustus 2019 om 02:26
Volgens mij zijn spelers als Afellay en Bouhlarouz nooit slecht behandeld door Nederland. Ze hebben allebei behoorlijk wat interlands gespeeld en het Nederlandse volk juichte voor hen net zo hard als de andere spelers. Derksen zeikt over alles en iedereen dus dat moet je niet zo serieus nemen.
 
MixMaster
 
29
18 augustus 2019 om 21:15
Maar aan de andere kant wel hopen dat Asensio voor Oranje kiest. Hypocriet zooitje. ...
 
PorQue
 
17
18 augustus 2019 om 21:23
Of een hele heisa over Douglas een Nederlander maken omdat hij de volgende Beckenbauer zou worden.
 
falcao
 
5
18 augustus 2019 om 22:07
Mwah. Voor het gros van de Nederlanders hoeft dat denk ik ook niet hoor. Asensio, Douglas of Kalou in Oranje.
 
Gunsmoke
 
5
18 augustus 2019 om 21:21
@ Dumbell Zeer goed verwoord, prima. Het ligt kennelijk heel gevoelig hier in Nederland dat deze jonge speler n uitnodiging heeft gehad van Marokko, wat nog niet veel zegt. Ik vond de mening van Waterreus bij Rondo over die opleidingsvergoeding zeer begrijpelijk. Of deze speler in kwestie echt n hele grote gaat worden zal de tijd uitwijzen voetballen kan ie wel maar aan de top blijven is n ander verhaal. Mede door dat ophitserig geklets van die Derksen over die Kokcu, het land Turkije en de verplichting die buitenlandse talenten moeten hebben ten opzichte van Oranje kan het voor Ihattaran een reden zijn om voor het land van zijn ouders te kiezen.
 
Freshzone
 
1
18 augustus 2019 om 21:29
Iedereen roept hier maar wat, als je denkt dat de bond niet helpt met spelers opleiden en dat het ze niks kost moet is naar de Knvb gaan en er gewoon is naar vragen. Het is gewoon een probleem maar hoe je het oplost ik heb geen idee.
 
hansje1969
 
4
18 augustus 2019 om 21:32
Tja, wat schiet je hier mee op. Misschien niet meer opnemen in de jeugd elftallen lijkt me een beter idee. Marokkaanse en Turkse spelers voelen zich nou eenmaal Marokkaan en Turk en niet zo zeer Nederlander en kiezen dus voor hun land. Je kan je er druk om maken, maar het ook nemen zoals het is.
 
Lierse1997
 
4
18 augustus 2019 om 21:42
Heb toch wel het gevoel dat dit meer leeft in Nederland dan in de omliggende landen. Zo heeft Duitsland ook een zeer groot aantal inwoners met een Turkse achtergrond, maar daar kiezen de echte toppers toch eerder voor Duitsland. In België en Frankrijk zijn er veel inwoners met een Afrikaanse achtergrond en ook daar kiezen de toppers voor deze landen. Vraag me wel af wat daar de achterliggende reden van is, misschien een ietwat vijandige houding tegenover deze groepen? Maar dat lijkt me niet minder te zijn in Duitsland, België en Frankrijk. Waarschijnlijk ligt het dan toch eerder aan niveau van het nationaal elftal, dat de laatste jaren bij Nederland natuurlijk niet echt geweldig was.
 
falcao
 
2
18 augustus 2019 om 22:11
Özil en Gündogan spelen inderdaad voor Duitsland. Maar in het verleden Bastürk, Mansiz, Dogan, Ümit Davala etc. ook niet hoor.
 
Lierse1997
 
1
18 augustus 2019 om 22:51
Dat is inderdaad zo, maar dat zijn nu niet allemaal spelers die het eerste elftal meteen konden halen op dat moment. Maar de echte supertalenten als Gündogan en özil opteerden toch voor Duitsland.
 
Buitenspelgoal
 
2
19 augustus 2019 om 01:09
Natuurlijk, omdat Duitsland normaliter een topland is met een realistische kans een EK of WK te winnen. Dat is toch niet zo moeilijk om die link te leggen? Als jij half Nederlands en half Arubaans bent ga je toch ook niet voor Aruba voetballen omdat je ``hart`` daar ligt? Dat is natuurlijk een simpele sportieve keuze maken tussen een topteam met topmedespelers en een klein elftal dat nooit wat zal bereiken tijdens jouw spelersloopbaan. Nou is Turkije dan weer geen koekenbakkers-elftal, maar Duitsland zal toch altijd een veel groter elftal zijn met veel meer potentie, wat bij een nationaal elftal doorgaans betekent in hoeverre er een constante aanvoer van groot talent is. Ze zullen er vast tussen zitten, mensen die met het hart Turkije boven Duitsland verkiezen, maar toch. Oranje heeft natuurlijk ook zware jaren achter de rug en krabbelt pas recentelijk weer op. Op grote toernooien is Oranje vooralsnog geen echte kanshebber op de titel (hooguit een van de outsiders), hoewel het zeker een team met potentie is. Hoewel ik Oranje zeker hoger inschaal dan Marokko is de kloof tussen die twee teams minder groot dan het ooit was en heeft Marokko ook wel een aardige aanwas van talenten. Vroeger kozen die Marokkanen wel allemaal voor Oranje (boulahrouz, Afellay, El Ghazi etc.). Kozen die dan ook allemaal ``met het hart``? Zeker de eerste twee wisten dat Nederland op dat moment gewoon wereldtop was, dan is de keuze snel gemaakt. Nogmaals, ze zullen er tussen zitten die om niet-sportieve redenen voor Marokko willen voetballen. Echter, het sportieve perspectief is doorgaans wel de grootste beweegreden in mijn idee, of in ieder geval het vaakst de grootste.
 
Ontdekker
 
6
18 augustus 2019 om 22:45
Als Berber kiezen voor de Marrokaanse bond en daarbij dus de Marrokaanse regering met die prutser van een koning vind ik echt raar. De onderdrukking van de Berbers in Marokko door de Arabieren speelt al jaren en het lijkt wel of dit soort knapen een raar romantisch beeld hebben en deze realiteit niet onder ogen willen zien. Ik zou me er in ieder geval van distantiëren en met mij vele Berbers die bij mij in Den Haag wonen. Sta er echt van te kijken dat ze er geen voetballer is die zich hier over uitspreekt. Maar als je het wil be my guest ga je toch lekker voor dat pruts land spelen zonder fatsoenlijke mensenrechten, als ik er geen last van heb mag je doen wat je wilt.
 
falcao
 
1
18 augustus 2019 om 23:21
Interessant inderdaad. Weet jij toevallig ook welke Marokkaan-Nederlandse jongens een Berber-achtergrond hebben en welke een Arabische achtergrond? Dat zou bepaalde dingen wellicht iets beter verklaren.
 
Ontdekker
 
4
18 augustus 2019 om 23:41
Al die jongens die in Nederland voetballen zijn Berbers joh. Ik zou zo graag hebben dat hier over eens wordt doorgevraagd door de media, ik zou het heel interessant vinden hoe deze jongens er in staan. Denk dat ze namelijk nog best wat invloed kunnen hebben hier in want voetbal is heel populair in Marokko ook.
 
falcao
 
1
19 augustus 2019 om 00:02
Dat vermoeden had ik al dat het Berbers zijn. Zijn de Frans-Marokkaanse en Belgisch-Marokkaanse spelers dan ook Berbers? Ik neem aan van wel hè.
 
Marega88pace
 
0
19 augustus 2019 om 15:21
De meeste Marokkanen in Europa zijn Berbers ja, maar niet alle
 
Etcheverry
 
4
19 augustus 2019 om 00:45
Jij denkt toch niet dat ern speler die in NL geboren en getogen is en miljoenen verdient de onderdrukking van berbers in Marokko hem interesseert, die lui zijn totaal niet met de politiek bezig.
 
midkoopie
 
3
18 augustus 2019 om 23:30
Kan iemand mij vertellen waarom die jongens niet voor de jeigdeftallen van marroko kiezen, lijkt mij sterk dat ze dan ook niet opgeroepen worden om mee te doen. Als ik bijvoorbeeld naar Xavi Simons kijk, die kies nu al voor de jeugd van nl inplaats van Spanje omdat hij voor zijn gevoel kiest. Ik zou zeggen als het gevoel dan meer bij Nederland lig waarom veranderd dat dan zodra ze ouder worden? Ik denk dat ook veel met druk van omgeving te maken heeft. Die jongens kennen toch niet beter dan Nederland. Hier in Rotterdam zie ik de jongens met Afrikaanse roots zich ook gewoon Nederlander voelen. En denk dat ze enorm trots zouden zijn als iemand met dezelfde roots voor hun land waar ze geboren, getogen en gevormd zijn zou spelen. Begrijp niet dat die jongens ineens zo van mening veranderen voor het land waar hun kinderen groot zullen worden en de toekomst zijn.
 
Etcheverry
 
0
19 augustus 2019 om 00:42
Populistisch gelul, de KNVB heeft helemaal niks met het opleiden van spelers te maken en als ze een speler oproepen dan is dat omdat hij goed is en dus voor succes kan zorgen en wat zijn keuze later is hebben ze toch helemaal niks over te zeggen en als het toch zo moet zijn dan moeten ze die spelers wel een selectie garanderen bij het grote oranje want anders krijg je gevalletjes als Maher en Bankkal die voor oranje hebben gekozen en na 1 wedstrijd nooit meer zijn opgeroepen en ook niet meer voor Marokko konden kiezen.
 
SocioFan1
 
0
19 augustus 2019 om 16:28
Ja precies ze kijken enkel in hun eigen belang maar die spelers die jij noemt kijken ze niet meer naar om. Het gaat nergens over, er speelt iets wat er helemaal niet is. Enkel Ziyech was van waarde geweest maar ze doen alsof dit structureel is en het gekke is. Als Asensio voor Oranje koos dan vonden ze het wel allemaal prima. Dus heb meer het gevoel dat er diepliggende oorzaak ligt, namelijk men wordt wat nationalistischer. Anders was er geen geziek in deze kwestie betreft de dubbele nationaliteit. Men moet gewoon accepteren dat sommigen die keuze hebben.
 
Laurens E
 
0
19 augustus 2019 om 06:38
Hoewel ik er wel wat in zie, dat landen een klein bedrag moeten over maken. Zou ik geen idee hebben hoe dit moet werken of hoe de kosten berekend worden. Ja je hebt nationaal opgeleide spelers, die niet eens kiezen voor het land waar ze hun hele leven spelen. Maar om eerlijk te zijn hoeveel van de spelers die voor een ander land kiezen, dan waar ze hun hele jeugd al voor spelen, zouden ook echt bij het Nederlands elftal zitten? Op Ziyech na, volgens mij tot nu toe niemand. Meer concurrentie is ook goed. Denk daarbij dat de clubs meer met de opleiding van een speler te maken hebben dan de nationale jeugd elftallen.
 
SocioFan1
 
0
19 augustus 2019 om 16:25
Ja precies we zouden ons moeten afvragen waar deze gevoelens vandaan komen want heb het gevoel dat het meer uit nationalisme voortkomt dan echt kijken naar de feiten zoals jij aangeeft. Enkel Ziyech was echt van waarde geweest. Men maakt zich nu druk om iets wat helemaal niet speelt. Daarnaast is het een keuze die die jongens hebben, dat moet je respecteren.
 
SocioFan1
 
0
19 augustus 2019 om 15:21
Maar als Asensio voor Oranje had gekozen dan was het geweldig en was hij zeer welkom zeker he. Kom nou. En oke als je iets wil veranderen, is dit niet het juiste. Wat heb je aan het geld als bond zijnde? Doe dan vanaf onder 19 moet je al de keuze maken, ga je door met Oranje of een ander land. Dan zorg je ervoor dat de speler een richting opgaat maar later wanneer hij voor een eerste elftal kan uitkomen en gekozen wordt, dat hij dan niet voor het andere land kiest. Maar ja uiteindelijk blijft het een keuze die zulke spelers hebben en dat moeten we respecteren.
 
Nijogeth
 
0
19 augustus 2019 om 19:05
Ik heb een veel betere regel. Een speler mag pas opgeroepen en benaderd worden als deze een 100% keuze heeft gemaakt voor een land en dit bij de FIFA heeft laten vastleggen. Wat er dan in de jeugd gebeurt, dat maakt niet uit.