Kieft: 'De kritiek op De Ligt kan snel in dezelfde mate losbarsten op hem'
Zaterdag, 7 september 2019 om 09:10

Luuk de Jong verruilde PSV tijdens de afgelopen transferwindow voor een vierjarig contract bij het Spaanse Sevilla. In de eerste drie LaLiga-wedstrijden wist de 29-jarige spits nog niet tot scoren te komen voor los Rojiblancos. Wim Kieft voorspelt dat De Jong het moeilijk krijgt als hij niet snel het net vindt en denkt dat er spoedig forse kritiek op hem kan komen.

"Dat afgelopen week bij Oranje de focus van alles en iedereen op Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong lag, viel te begrijpen", zo begint Kieft in zijn column in De Telegraaf. "Over Luuk de Jong hoor je na drie optredens in de Primera Division weinig tot niets. Maar de kritiek op het verdedigen van De Ligt in Italië kan in rap tempo in Spanje in dezelfde mate losbarsten op Luuk de Jong. Na drie wedstrijden staat hij nog steeds droog. Erger, De Jong heeft nauwelijks een kans gehad om te scoren. Hij is spits in Sevilla, maar in dat elftal draait het niet om hem."

Kieft ziet een groot verschil met de situatie van De Jong bij PSV, waar hij volgens de oud-spits topscorer kon worden doordat het elftal op zijn kwaliteiten was afgestemd. "Met dat verwachtingspatroon arriveer je in Sevilla, in een andere (voetbal)cultuur waar je je als spits alleen kan onderscheiden door het maken van doelpunten. De Spanjaarden zien niet dat hij meeverdedigt en zich opoffert voor het team. Het interesseert ze ook niet. Ze kopen een spits voor doelpunten. Lever je die niet dan zal zelfs de trainer, die De Jong naar Sevilla heeft gehaald, hem laten vallen."

De oud-spits haalt de eerder mislukte periodes van De Jong bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United aan en trekt de vergelijking met Bas Dost, die Sporting Portugal verruilde voor Eintracht Frankfurt en in zijn eerste wedstrijd voor die Adler tot scoren kwam. "Hoe langer zo'n eerste doelpunt uitblijft, hoe meer iedereen er een punt van maakt, hoe meer iedereen zich ermee gaat bemoeien, tegen je aan zeurt en hoe meer die gedachte je in de weg zit. Het wordt een frustratie."

Meer nieuws
   
20:35
20:35
Wesley Sneijder geeft live op tv subtiele hint aan Ajax: 'Hoe langer het duurt…'
0
   
20:10
20:10
Marcus Thuram heeft via Instagram uiterst opmerkelijk verzoek aan Inter-fans
0
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Champions League: Bayern München - Real Madrid
13
   
19:41
19:41
Matthijs de Ligt ontbreekt in basisopstelling Bayern; wel plaats voor Mazraoui
14
   
18:56
18:56
Ancelotti zet Camavinga verrassend genoeg op de bank tegen Bayern
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (23)

 
JuventusPuglia
 
25
7 september 2019 om 09:59
Nou dan vooral van de Nederlanders zelf. Snap niet waar al die kritiek vandaan kwam hoor, Echt belachelijk. Bij VI zaten ze ookalweer dat het een verkeerde beslissing was om naar Juventus te gaan, Hou toch op hoor.. en De Jong zal niet zoveel kritiek krijgen want niemand verwacht even veel van hem als van De Ligt.
 
vamos_sevilla
 
8
7 september 2019 om 10:18
Ze betrekken De Jong amper in het spel, de buitenspelers gaan meestal voor eigen succes, dus het is niet gek dat hij niet scoort. Maar aan de andere kant de kansen die hij krijgt maakt hij niet af...
 
pedrovasquez
 
11
7 september 2019 om 10:32
Ookal betrekken ze hem bij het spel, het is en blijft een waardeloze spits. Cavani, Aguero, Suarez hebben ook buitenspelers die meestal voor eigen succes gaan, waarom slagen die wel altijd en overal? Dat zijn spitsen met kwaliteit, de Jong is een spits zonder kwaliteit. Hij verdedigt mee is een aanspeelpunt omdat als hij dat niet zo doen hij er uit wordt gespeelt door de spits van -17
 
Sagaros
 
2
7 september 2019 om 10:18
Wat praat jij, je praat over VI maar dit is de mening van Kieft, dezelfde Kieft die zei dat Juve een topclub is en die zijn mening over de Ligt in het midden liet. Je moet niet iedereen over 1 kam scheren.
 
JuventusPuglia
 
18
7 september 2019 om 10:26
Wat wat praat jij? Derksen etc waren zo kritisch als de pest. Ik gebruik VI als voorbeeld. En Kieft heeft het over mensen die kritisch zijn en daar vallen de heren van VI onder. Waar zeg ik in mijn reactie dat Kieft kritisch was op De Ligt? Waar? Met je wat praat jij, Ga lekker door slapen zou ik zeggen of haal die shit uit je ooghoek en probeer dan goed te lezen voordat je op me reageert
 
YoeriCFC
 
8
7 september 2019 om 10:22
Sorry maar er is toch ook eigenlijk niemand die echt heel erg verwacht dat De Jong een doorslaand succes gaat worden bij Sevilla? Hij zal pinchhitter worden en misschien als er blessures zijn eens vanaf het begin mee mogen doen.. De verwachtingen tussen De Ligt en De Jong kunnen niet verder uit elkaar liggen!
 
benjj
 
1
7 september 2019 om 12:47
Een verkeerde beslissing vind ik het absoluut niet, just omdat De Ligt nog genoeg cruciale fouten maakt(debuut NL, niet instappen op Moura, Nations League, nu bij Juve direct) is dit de beste zet. Het sobere verdedigen leren van het duo dat het als geen ander kent. Tevens zeggen 'wij' dat hij na een goede wedstrijd met grote fout dat hij 'zich goed heeft hersteld en niet meer in de problemen kwam' maar in Italië boeit het ze niet hoe je de rest van de wedstrijd gespeeld hebt als je een grote fout hebt gemaakt, dat is dan waarom het gaat. Wat je zegt over de Jong is helemaal waar, beperkte voetbal En zeker geen groot talent, hoop voor Luuk echter wel dat hij zijn eerste doelpuntje snel meepikt, geeft zoveel meer rust en vertrouwen.
 
Sta plaats
 
15
7 september 2019 om 10:00
Onzin wat Kieft beweert. Benzema functioneerde onder Ronaldo ook prima. Nu vergelijk ik Benzema niet met De Jong, maar een aanspeelpunt/meeverdedigende spits wordt wel gewaardeerd.
 
SilverHaze
 
4
7 september 2019 om 10:04
Sevilla heeft geen type Ronaldo die even 40 goals maakt in een seizoen. Als het wisselen van De Jong geen duidelijk negatief effect heeft op het veldspel ben je gewoon de pineut als hij ook niet scoort. Dat is wat Kieft bedoelt. Je positie als spits hangt doorgaans bij clubs van het kaliber Sevilla maar van 1 ding af.
 
Stagiaire
 
8
7 september 2019 om 10:09
Benzema werd ook jarenlang bekritiseerd omdat hij zo weinig doelpunten maakte.
 
AsRoma8
 
3
7 september 2019 om 12:55
Maar wel altijd gewoon de onbetwiste 1ste spits geweest.
 
Downwards
 
10
7 september 2019 om 10:32
De Jong zijn wedstrijden bij Sevilla, waren echt heel slecht. Al wil een bepaalde journalist van het AD graag nog anders laten geloven...verder totaal niet verast van het matige optreden van Luuk in Spanje. Komt gewoon tekort op dat niveau, zeker als de speelstijl niet om hem heen gebouwd is. Niets mis mee ook.
 
JeromB
 
0
7 september 2019 om 13:25
Ik denk echt wel dat De Jong bij een club van het caliber Sevilla kan slagen. Alleen moet je dan eigenlijk wel een elftal om hem heen bouwen. Als je hem goed gebruikt is het een heerlijke spits. Lange ballen spelen of voorzetten en Luuk doet het geweldig, maar als je hem haalt als meevoetballende spits dan heeft je scouting het niet goed ingeschat. Zonde voor Luuk als Sevilla hem niet goed gebruikt (ik heb zelf overigens nog niks gezien). Ergens snap ik ook wel dat je als subtopper niet je team gaat afstellen op een speler als De Jong, maar dan moet je hem eigenlijk ook gewoon niet willen halen.
 
Andonis
 
0
7 september 2019 om 17:02
Dan moet hij dus niet naar een club van het kaliber Sevilla, maar naar een Eibar.
 
JMPR
 
1
7 september 2019 om 10:44
Ach Wim, het zal wel loslopen, volgens de Nederlandse voetbalmedia is hij tot elke wedstrijd belangrijk geweest voor Sevilla. Dat hij daarbij letterlijk tótaal onzichtbaar was en núl ballen heeft geraakt is voor onze ‘deskundige’ reporters kennelijk niet zo belangrijk.
 
wehave
 
1
7 september 2019 om 11:43
Volgens bij weet iedereen behalve Sevilla wel dat hij het niet gaat redden. Gewoon Te weinig kwaliteit.
 
MartinaRody
 
3
7 september 2019 om 12:07
De Jong was 2x betrokken bij een doelpunt, in het doel vd tegenpartij welteverstaan. Dus waar heeft deze Kieft naar zitten kijken is mij een raadsel? 3 duels onderweg, terwijl zoveel mutaties waren bij sevillia waar je nog 5 anderen kunt noemen die slecht speelden. En dan dat vergelijken met de ligt die rechtstreeks bij 3 tegendoelpunten was betrokken? Zoiets noemen we de aandacht op een genante wijze proberen te verleggen. De ligt was gister weer niet best. 1e doelpunt zat hij te zwaaien terwijl ie de bal compeet uit oog was verloren. Hij dacht aan buitenspel. Tja, penalty. tegendoelpunt. 2e schatte hij de pass verkeerd in, en gleed vervolgens uit. De duitster miste op een haartje na.
 
ideefiks
 
2
7 september 2019 om 12:52
Gemeten naar vorig seizoen, waar ze uitblonken, zijn Fenkie, Luuk en Matthijs er in sportief opzicht voorlopig nog niet echt op vooruit gegaan. Ik vind zelf dat hun coaches daar voor een belangrijk deel voor verantwoordelijk zijn. Ze krijgen vooralsnog niet de positie waar ze het sterkst zijn. De kritische opmerkingen van De Mos over de keuze voor Juventus lijken me terecht. Oude-mannen verdediging, met vier op een lijn, hoe sterk ook, heeft zijn tijd gehad. Geen robots maar intelligentere keuzes zijn nodig. De rol van Virgil van Dijk bij Liverpool zou Matthijs veel beter passen. En als Frenkie bij Barcelona net zo vaak aangespeeld zou worden als vorig seizoen bij Ajax kan hij Barcelona een nieuw hart geven. De keren dat hij nu, vooral door Jordi Alba, wordt genegeerd maken me een beetje duizelig. Ook Luuk zou beter tot zijn recht komen als hij meer ballen krijgt waar hij wat aan heeft.als Van de Beek naar Real was gegaan was hij ook in zo'n positie beland, met ook nog een coach die weinig in hem zag.
 
Barqa
 
0
7 september 2019 om 13:36
Maar even serieus...Wat doet blind bij oranje... Echt schaamteloos dat in een land als Nederland connecties door je vader gewoon tot oranje schopt....
 
Bossie
 
0
7 september 2019 om 20:49
Het zou dan betekenen dat hij verkeerd gescout is , dan kijken ze alleen naar de statistieken en niet de manier waarop hij voetbal. Eigenlijk geeft Kieft dus kritiek op scoutingsapparaat en de gene die verantwoordelijk is voor deze aankoop. Je kan het een speler bijna niet kwalijk nemen , mooi salaris, mooi land , mooie competitie....zeg dasr maar eens nee tegen