Kieft: 'Ik vind het een hele domme actie, hij krijgt een minnetje van Louis'
Maandag, 3 oktober 2022 om 20:55

Wim Kieft spaart Jasper Cillessen niet na de veelbesproken uittrap van zondag tijdens het thuisduel van NEC met Feyenoord. De doelman schoot de bal hard tegen Santiago Giménez, die vervolgens de winnende treffer leek te scoren in de slotfase. Arbiter Serdar Gözübüyük had echter al afgefloten, waardoor het feestje van Feyenoord niet doorging. Kieft is van mening dat Cillessen de situatie heel anders had moeten aanpakken.

"Ik vind het een hele domme actie van die keeper", oordeelt Kieft maandagavond in Veronica Offside hard over Cillessen. "Of je nou in je gelijk staat of niet, je gaat niet het risico nemen. En misschien geeft de scheidsrechter je geen gelijk." De analist betrekt ook het Nederlands elftal in de discussie rondom Cillessen. "Hij krijgt een minnetje van Louis (Van Gaal, red.)." Valentijn Driessen vraagt zich af of de bewuste uittrap schadelijk is voor de WK-kansen van Cillessen. "Denk je niet dat hij ook al twee plusjes heeft bij Louis?", aldus de Oranje-volger van De Telegraaf.

Kieft wil vervolgens weten waarom Driessen dat denkt. "Hij (Van Gaal, red.) was Pasveer zó aan het downgraden. Hij had een paar balletjes gepakt en die ene bal had Louis met zijn borst nog tegengehouden. En dan hoorde je Cillessen gisteren (zondag, red.), hij gaat er echt vanuit dat hij onder de lat staat tijdens het WK." Presentator Wilfred Genee werpt op dat Cillessen door Rafael van der Vaart in Studio Voetbal een 'naar mannetje' werd genoemd. De voormalig international baseerde zich op zijn persoonlijk ervaringen met de doelman bij Oranje.

"Die hebben samen in de kleedkamer en de ontbijtzaal gezeten, dus daar zal wel iets persoonlijks zijn voorgevallen", probeert Driessen een verklaring te vinden voor de harde woorden van Van der Vaart. Andy van der Meijde weet ook niet precies waarom Cillessen op een dergelijke manier werd aangepakt. "Ik heb niets gehoord van Rafael, nee. Maar misschien dat hij dan nare dingetjes doet ofzo. Soms heb je dat bij teams, dat er spelers zijn die als de camera erbij is, dat ze eventjes op de voorgrond willen treden. Dat ze vriendjes willen zijn met de trainer, dat soort dingen."

Verweij: 'Ik denk dat hem al een basisplaats tijdens het WK is toegezegd'

De Oranje-volger denkt dat Jasper Cillessen gewoon gaat keepen op het WK.Lees artikel

Wesley Sneijder geeft telefonisch zijn mening over Van der Vaart en Cillessen. De recordinternational met 134 interlands had bij Oranje ook enige tijd te maken met de keeper. "Jasper zei nooit zoveel, weet je wel. Die was eigenlijk heel erg afwezig, zoals de meeste keepers eigenlijk zijn. Maar misschien heeft Rafael iets directs met hem meegemaakt, ik weet het niet. Maar Jasper is wel een jongen die op zichzelf staat en eigenlijk niet veel praat. Dus ik weet niet wat ze persoonlijk hebben meegemaakt samen", aldus Sneijder.

Meer nieuws
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Ligue 1: Paris Saint-Germain - Le Havre
0
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Premier League: Aston Villa - Chelsea
1
   
20:00
20:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
9
   
19:59
19:59
Dusan Tadic schittert voor Fenerbahçe, dat Galatasaray niets toegeeft
7
   
19:58
19:58
Doelpuntloze remise exemplarisch voor teleurstellend seizoen Milan en Juventus
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
Saksenros65
 
25
3 oktober 2022 om 21:23
Volkomen mee eens. Of je het nu wel of geen geldig doelpunt vindt; als keeper zijnde neem je veel te veel risico. Voor hetzelfde geld laat je je team volledig in de steek door de 2-1 weg te geven. Daarnaast vind ik het ook een kleinzielige actie, maar dat doet hier niet perse ter zake natuurlijk.
 
Keizerstad1994
 
8
3 oktober 2022 om 21:30
Ja daar ben ik het ook wel mee eens. Los van het gegeven dat ik wel denk dat veel scheidsrechters hier ‘gewoon’ voor fluiten is het gezien het tijdstip (blessuretijd zat er al op) totaal onnodig om ook maar de kleinste kans te lopen dat de scheids niet fluit. Peer hem gewoon naar voren, kan onze vriend de scheidsrechter gewoon affluiten en scheelt het ons weer allerlei discussies.
 
Feye_88
 
23
3 oktober 2022 om 21:48
De regels zijn duidelijk. Deel 1: Regel 12 zegt het volgende (geparafraseerd): Een speler mag niet voorkomen dat een keeper de bal uit zijn handen in het spel kan brengen; En Een speler mag op het moment dat de keeper de bal loslaat niet richting de bal schoppen. Deel 2: Een speler heeft het recht om op het veld te staan. Regel 12 zegt namelijk ook: In de weg staan is iets anders dan in de weg gaan staan. Gimenez bevond zich al een seconde of 5 op ongeveer dezelfde positie. Hij stond duidelijk stil toen Cillessen ging uittrappen. Dan kun je niet zeggen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een overtreding van de regels. Hij heeft namelijk niet voorkomen dat de keeper de bal uit zijn handen het spel in kan brengen (cillessen schopte de bal immers) én hij heeft ook niet richting de bal geschopt. Hij stond op een plek waar hij mocht staan. Hij ging niet actief in de weg staan. Er was dus geen reden om te fluiten. Cillessen nam een groot risico en Gozubuyuk floot veel te snel. NEC verdiende een punt hoor, maar Feyenoord had hier moeten winnen.
 
Sta plaats
 
8
3 oktober 2022 om 22:07
Het mooie aan voetbalregels is, ze zijn helemaal niet duidelijk. Alles is interpretabel en daarom is er een arbiter. Feyenoorders zullen deze regels dus interpreteren zoals jij, terwijl ook voor de andere kant wat is te zeggen.
 
Feye_88
 
17
3 oktober 2022 om 22:15
Het mooie aan de regels is dat ze in dit geval wel duidelijk zijn. Ik leg het hierboven uit. Als je het anders wilt interpreteren moet je dat zelf weten. Maar duidelijk zijn ze wel.
 
Sta plaats
 
2
3 oktober 2022 om 22:18
Ze zijn zo duidelijk dat je ze parafraseerd en in 2 delen moet knippen? Laat toch ruimte voor interpretatie dan.
 
Thamike
 
15
3 oktober 2022 om 22:23
Nee jij legt het uit naar jouw context. Alle scheidsrechters zijn het er over eens maar jij maakt er je eigen waarheid van. Hij staat in de weg en de keeper zou nooit om een speler heen moeten gaan om de bal te schieten. Dat dit nog verdedigd wordt is lachwekkend. Hij stond daar om Jasper te irriteren en deed dat waar dat niet mocht, in de baan van de keeper. VAR en scheidsrechter waren duidelijk en heb geen andere scheids iets anders horen zeggen maar Feyenoorders weten het weer eens beter.
 
Sta plaats
 
4
3 oktober 2022 om 22:34
Ik heb het nog eens teruggekeken. Gimenez loopt letterlijk 2 meter naar de rand van de 16 om de keeper te hinderen. Hij ligt daar niet met een blessure en zoekt ook geen contactlens.
 
273618
 
7
3 oktober 2022 om 22:37
De VAR was helemaal niet duidelijk; die mocht niets zeggen omdat er al voor de goal was afgefloten. Maar ik kan er, los van de regels, met m`n hoofd echt niet bij dat zoveel mensen op VZ het blijkbaar normaal vinden dat je bewust een bal van een meter tegen iemand aan trapt.
 
Feye_88
 
5
3 oktober 2022 om 22:40
Ik leg het helemaal niet uit naar mijn context. Dit staat zo in de spelregels. Hier de letterlijke tekst Een indirecte vrije schop wordt toegekend indien een speler: (...) voorkomt dat de doelverdediger de bal uit zijn handen in het spel kan brengen of de bal trapt of er naar trapt als de doelverdediger bezig is deze in het spel te brengen; Gimenez stond er eerst. Cillessen (of Jasper) liep naar hem toe. Dat mag Jasper helemaal zelf weten, maar dat maakt Gimenez niet fout. Hij voldeed namelijk aan geen van de handelingen beschreven in de regels. Bovendien geeft het reglement aan dat je best in de weg mag staan. Zolang je niet in de loop van een tegenstander staat. Cillessen liep niet, maar stond stil. Toen Gimenez al stilstond begon Cillessen (jasper voor jou) pas aan zijn loop. Overigens ook bizar dat dit bestraft wordt met geel. Daar is echt helemaal geen enkele regel voor te vinden.
 
Yoda
 
1
3 oktober 2022 om 22:42
De goal van Benzema tegen Liverpool 2018 zou ook moeten worden afgekeurd. Als ik de regels zo lees.
 
Feye_88
 
6
3 oktober 2022 om 22:45
Die wel. Want Benzema strekt zijn been uit om het in het spel brengen van de bal van de keeper te voorkomen. Dat mag dus niet. Gimenez stond stil. Dat mag wel.
 
GOATGyan
 
1
4 oktober 2022 om 07:45
@Thamike de regels zeggen ook nog altijd dat een keeper slechts 8 seconden de bal in zijn handen mag houden, alvorens hij het spel moet voortzetten. Anders volgt een indirecte vrije trap. Laat Cillissen nu net de bal al langer in bezit hebben gehad.
 
MrMe
 
2
4 oktober 2022 om 10:23
18 seconden lang, en dan trapt hij de bal tegen Gimenez om nog meer tijd te rekken. Volgens regel 12 mag je de regels niet misbruiken om tijd te rekken.
 
Jarl LOLSWAG
 
3
4 oktober 2022 om 07:18
Een hele hoop scheidsrechters die ze om een mening hebben gevraagd hebben gezegd dat het inderdaad meteen affluiten is. Er was dus blijkbaar wel een reden om te fluiten.
 
cabinessence
 
10
3 oktober 2022 om 21:50
Aan de ene kant was het wel een slimme actie van Cillessen. Ongeacht wat veel mensen nu roepen (vooral in Rotterdam en omgeving), het is toch algemeen bekend dat je een keeper niet mag hinderen bij een uittrap? Cillessen pakt hier dus heel handig een minuut of twee tijdwinst in de blessuretijd. Maar aan de andere kant: je neemt hiermee wel een gigantisch risico bij een gelijke stand in de blessuretijd. Je kunt zomaar een keer een scheidsrechter treffen die `m wel telt. Ik gok dat Van Gaal inderdaad helemaal niet houdt van dit soort geintjes. Het is nu "slechts" NEC - Feyenoord, maar als je keeper dit doet in de knock-out fase van het WK, dan word je natuurlijk helemaal gek.
 
Feye_88
 
15
3 oktober 2022 om 21:51
Hij hinderde ook niet. Tenminste niet op een manier die niet mag in de spelregels.
 
cabinessence
 
8
3 oktober 2022 om 21:52
Hij stond behoorlijk hinderlijk in de weg, terwijl hij daar op dat moment helemaal niets meer te zoeken had. Dat is hinderen.
 
Feye_88
 
9
3 oktober 2022 om 21:59
Check mn eerdere comment. Een speler mag best in de weg staan. Hij mag alleen niet actief in de weg gaan staan. Daar zit een verschil tussen. Aangezien Gimenez al op locatie was aangekomen en Cillessen daarna pas kwam aangebanjerd kun je prima zeggen dat Gimenez niet zijn best deed om in de weg te staan. Cillessen had makkelijk om hem heen gekund.
 
 
6
3 oktober 2022 om 22:09
Het kan toch niet zo zijn dat dit een overtreding van de aanvaller is. Dit zou betekenen dat je als keeper de bal altijd maar tegen een speler aan kunt schieten en dat jij een vrije trap krijgt en de tegenstander geel. Gimenez stond gewoon stil en cillissen loopt zijn richting op. Er was alle ruimte voor cillissen om een stapje opzij te doen. Dat hij daar niets te zoeken is natuurlijk niet waar. Als hij daar niet blijft kan de keeper de bal rustig op de grond leggen en weer tijd smokkelen
 
Sta plaats
 
2
3 oktober 2022 om 22:11
Hij staat actief in de weg. Hij staat buitenspel en de keeper kan niet direct uittrappen.
 
Sta plaats
 
2
3 oktober 2022 om 22:13
@janssen, maar als Cillesen een stap opzij moet doen, dan staat de spits toch in de weg bij het uitrappen?
 
Feye_88
 
4
3 oktober 2022 om 22:17
Niet als de spits daar al stond. Hij mag staan waar hij wil hè. Als Cillessen de bal dan door hem heen wil knallen is dat volgens de regels het probleem van de keeper. Niet van de aanvaller.
 
Thamike
 
3
3 oktober 2022 om 22:26
Wel als hij daar in de weg staat en dat doet hij. Is niet zo moeilijk. Heeft daar niets te zoeken en belemmerd de keeper.
 
Feye_88
 
4
3 oktober 2022 om 22:36
Regel 12 Overtredingen en onbehoorlijk gedrag 57 Een tegenstander in diens loop belemmeren Er is sprake van belemmering, wanneer een speler zich in de loop van een tegenstander plaatst en hem hierdoor hindert, afremt of hem dwingt van richting te veranderen terwijl de bal niet binnen speelbereik is van de betrokken spelers. Alle spelers hebben recht op hun eigen positie op het speelveld; een tegenstander in de weg staan is niet hetzelfde als een tegenstander in de weg gaan staan. Zie hier. Uit het reglement. Toen Gimenez stilstond was Cillessen nog niet aan zijn uittrap begonnen. Het reglement heeft het duidelijk over je in de loop van een tegenstander plaatsen. Gimenez had dus alle vrijheid om daar te gaan staan. Cillessen stond immers nog stil. Daarna bewoog Gimenez niet meer en rende Cillessen op Gimenez af. Hij stond dus wel in de weg, maar is niet in de weg gaan staan. Onterecht gefloten door Gozubuyuk dus.
 
273618
 
7
3 oktober 2022 om 22:41
Bij jou verandert voetbal bij elke bal in de handen van de keeper in een soort trefbal waar spitsen opeens moeten gaan rennen voor hun leven omdat ze anders overhoop geschoten worden en daar als klap op de vuurpijl nog geel voor krijgen ook. Is een leuk TV-concept, maar het is geen voetbal.
 
 
5
3 oktober 2022 om 22:21
Je kent de regels niet. Gimenez deed hier niets verkeerd. Deze scheids zit in de elitegroep UEFA. Een schande voor de Nederlandse arbitrage.
 
cabinessence
 
5
4 oktober 2022 om 01:23
@wouter60: Na zelf 30+ jaar op het veld te hebben gestaan denk ik dat ik de regels toch best aardig ken. Jij mag ze anders interpreteren, maar ik zie vooral een speler hinderlijk in de weg staan die daar op dat moment helemaal niets te zoeken heeft.
 
Peperbus038
 
4
3 oktober 2022 om 23:28
Hoe de regels ook zijn word cilessen totaal niet gehinderd. Hij kan elke kant op en die spits stond gewoon stil. De goal had gewoon moeten tellen en anders geel voor de keeper ivm onsportieviteit en niet andersom.
 
Willem1609
 
3
3 oktober 2022 om 23:34
Inderdaad, gewoon een domme, onnodig risicovolle actie. Cillessen keept goed dit seizoen, maar met deze actie en zijn optreden voor de camera, zorgt ‘ie gewoon ervoor dat mensen iedere verkeerde uittrap uit gaan lichten. Hij zorgt er eigenhandig voor dat hij de ‘gunfactor’ niet zal krijgen.
 
voetbalfreak
 
0
4 oktober 2022 om 13:13
Domme actie van Gimenez, dit heeft veel tijd gekost...