KKD-directeur legt nieuwe competitiereglementen rond corona uit
Vrijdag, 28 augustus 2020 om 19:30

Voetbalzone is komend seizoen voor het derde jaar op rij de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie en staat alweer te trappelen om na vijf maanden zonder wedstrijden vanaf vrijdag weer verslag te doen van 's lands grootste kweekvijver van jonge talenten. Competitiedirecteur Marc Boele blikt in een exclusief interview terug op de chaotische ontknoping zonder promoties en hij kijkt vooruit op wat een 'grillig en onvoorspelbaar seizoen' belooft te worden. Daarnaast laat hij zijn licht schijnen over de financiële situaties bij de clubs en doet hij een dringend beroep op alle fans en de overheid.

Door Thijs Verhaar & Justus Dingemanse

"Fantastisch. Eindelijk is het zover. Ik ben heel erg blij dat we eindelijk weer kunnen beginnen", glundert Boele op de KNVB-campus in Zeist. Tegelijkertijd weet hij als geen ander dat de competitie als geheel voor een gigantische uitdaging staat om alles in goede banen te leiden te midden van het coronavirus, dat nog steeds hard om zich heen slaat en mogelijk andermaal voor een voortijdige afronding van het seizoen gaat zorgen. "We zullen continu moeten improviseren en flexibel zijn met teams, coaches, fans en iedereen die erbij betrokken is", waarschuwt hij. "In ieder geval is nu in de regels vastgelegd wat er moet gebeuren als het onmogelijk is om een seizoen uit te spelen."

Boele doelt op de regeling dat de jaargang van Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie nietig wordt verklaard als er minder dan vijftig procent van alle wedstrijden wordt afgewerkt. Indien meer dan de helft van de duels wordt gespeeld, wordt de ranglijst aangehouden als eindstand. Om de promotie/degradatieregeling in werking te stellen, moet minimaal 85 procent van alle wedstrijden tot een goed einde zijn gebracht. "De enige uitzondering is wanneer een club voor die tijd officieel al niet meer in te halen is", legt de competitievoorzitter uit. "Dat protocol is met alle clubs en de bond besproken en goedgekeurd, dus we hebben wel geleerd van de dingen die vorig seizoen gebeurd zijn", verwijst Boele naar de rechtszaken die SC Cambuur en De Graafschap in april aanspanden toen duidelijk werd dat zij ondanks hun gunstige positie op de ranglijst niet mochten promoveren naar de Eredivisie.