Kluivert lovend: 'Tactisch gezien is hij een van de besten, zo niet dé beste'
Vrijdag, 15 mei 2020 om 16:25

Patrick Kluivert maakte Louis van Gaal als trainer mee bij Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal. Daarnaast werkte de oud-aanvaller op het succesvol verlopen WK van 2014 intensief samen met de ervaren oefenmeester, maar nu in de hoedanigheid van assistent-bondscoach. Kluivert, tegenwoordig hoofd opleidingen bij Barcelona, is vooral onder de indruk van de tactische kwaliteiten van Van Gaal.

"Natuurlijk neem je veel mee van Louis", benadrukt Kluivert in een uitzending van NPO Radio 1. "Hij heeft mij de gelegenheid gegeven om bij Ajax op het hoogste niveau te spelen. De systemen van Louis zijn bijna hetzelfde als hier in Barcelona." De opleider heeft Van Gaal dan ook hoog zitten als oefenmeester. "Tactisch is Louis een van de besten, zo niet dé beste."

Van Gaal op zijn beurt is weer lovend over de trainerskwaliteiten van Kluivert. "Patrick is complementair aan mij", aldus de clubloze trainer. "Ik ben een veeleisende coach. Patrick moest dat in de relationele sfeer goed strijken. Hij is daar echt fantastisch in." Van Gaal bewondert de menselijke kant van Kluivert. "Het is een hele lieve jongen. En hij kan ook nog een beetje voetballen."

Ook de samenwerking met Danny Blind als assistent-trainer bij het Nederlands elftal was een succes, zo oordeelt Van Gaal. De voormalig bondscoach kende Blind al van hun gezamenlijke periode bij Ajax en wist daarom dat de oud-verdediger over bepaalde leiderschapskwaliteiten beschikt. "Niet zoveel spelers hebben die kwaliteiten. Hij heeft tactisch inzicht. Niet alleen voor zichzelf, maar voor het hele elftal. Daarom stelde ik Danny op in de as en maakte hem aanvoerder", aldus Van Gaal.

Meer nieuws
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
0
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
3
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
52
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
10
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (23)

 
Japie_Krekel
 
19
15 mei 2020 om 16:33
naast het duo Blind/van Basten vond ik Van Gaal/kluivert/blind echt het engste kliekje trainers ooit bij Oranje. Van Gaal heeft het echter wel goed gedaan met Oranje in zijn tweede periode. die eerste twee hebben gewoon ons grootste talent Ziyech laten lopen omdat Van Basten jaren later nog steeds pissig was over een oud interview, waar ik nog steeds pissig over ben. als je als bondscoaches spelers niet meer selecteert op kwaliteit en sportieve prestaties maar op het "ik mag je gehalte" dan ben je het vak bondscoach onwaardig imo
 
Arseballer
 
5
15 mei 2020 om 17:34
Is de conclusie dat van Gaal, die 3e werd met een afzichtelijk Nederlands elftal en daarnaast de grootste prijzen in het internationale voetbal won, het vak van bondscoach onwaardig is?
 
Japie_Krekel
 
5
15 mei 2020 om 17:37
@arseballer dan heb ik het niet goed verwoord. ik had het over Blind en Van Basten, niet over Van Gaal
 
Tagliafico3
 
7
15 mei 2020 om 17:34
Mag ik vragen waarom? Tuurlijk is Louis af en toe een moeilijke trainer, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat er een buitengewone negatieve sfeer rondhing (tijdens het wk).
 
Japie_Krekel
 
2
15 mei 2020 om 17:38
@tagliafico3 dat zeg ik ook niet hoor, ik vind het alleen drie onsympathieke mensen en het lijken me niet de meest gezellige trainers maar daarmee wil ik niet meteen zeggen dat de sfeer negatief was bij Oranje destijds. Van Gaal en jonge spelers is meestal wel een goede combinatie gebleken
 
caribbean
 
4
15 mei 2020 om 17:48
JapieWellicht dat je kan toelichten waarom je ze de engste kliekje vond, of desbetreffende opmerking puur gebaseerd op hun verleden?
 
Japie_Krekel
 
8
15 mei 2020 om 18:02
@caribbean Van Gaal heb ik laatst weer bij Pauw gezien en dat vind ik nog steeds een nare man eerste klas. zijn optreden was weer eens stuitend arrogant. Danny Blind en Kluivert vind ik gewoon geen sympathieke personen en hebben op mij altijd een nare uitstraling. het verleden speelt daarin natuurlijk ook een rol in. de manier hoe Blind het mislopen van Ziyech bagatelliseerde, de manier waarop Van Gaal en Blind bij Ajax op slinkse en achterbakse wijze bij Ajax wilden binnenkomen tijdens de JC revolutie vond ik ook alles behalve de schoonheidsprijs verdienen. ook de manier hoe Van Gaal denigrerend en beledigend spreekt tegen mensen die hem niet naar de mond praten vind ik niet door de beugel kunnen en ook hoe hij zich altijd profileert alsof hij belangrijker is als zijn spelers en zijn clubs vind ik schrijnend om te zien. ik vind het gewoon drie enge mensen Van Gaal, Blind en Kluivert. dat andere mensen ze misschien wel sympathiek vinden dat vind ik verder prima maar ik heb heel weinig met deze mensen
 
Limboroy
 
0
16 mei 2020 om 17:43
Persoonlijk vond ik van marwijk met zijn assistenten een eng kliekje die op beslissende momenten gefaald heeft. En ook zijn selectiebeleid deugde van geen kant gezien feit dat hij zijn schoonzoon er bij haalde, de man die op beslissende momenten continu zijn man liet lopen. Ziyech zat overigens bij de voorselectie maar raakte toen geblesseerd en viel dus af. Dat hij daarna voor Marokko koos tja so be it.
 
Japie_Krekel
 
1
16 mei 2020 om 18:01
Van Bommel was toen veruit de beste controleur die we hadden samen met Nigel De Jong dus die selectie vond ik niet meer als logisch. wie had hij daar volgens jou moeten neerzetten dan destijds die beter was als Van Bommel op die positie? Ziyech viel af bij de voorselectie onder Hiddink. onder Blind en Van Basten zat hij daar niet eens bij. dat mag je overigens ook de Knvb wel kwalijk nemen die Blind gewoon even op zijn vingers had moeten tikken en hem Ziyech in de selectie had moeten laten opnemen, ons destijds grootste en enige creatieve talent. hadden we nu Ziyech gehad hadden we de ideale creatieve man gehad die we zo node missen. tegen de toplanden zijn we zo goed omdat we dan vanuit de counter kunnen spelen maar bv een Noord Ierland verslaan we met veel pijn en moeite omdat we te weinig creativiteit hebben. dat probleem had Ziyech meteen opgelost
 
El Fenomeno
 
9
15 mei 2020 om 17:58
Apart dat Danny zo veel tactisch inzicht heeft maar als bondscoach daar niets van terug te zien was. Maakte tactisch juist de ene na de andere fout met als grootste fout de wedstrijd tegen Turkije en zijn uitleg destijds. Maar dan kun je nog altijd je zakken vullen bij ziggo.
 
Ajax/barca2014
 
8
15 mei 2020 om 18:05
Wat een verschrikkelijke periode was dat zeg. Het leek mij toen nog zo onwaarschijnlijk dat we het EK niet zouden halen. Wat heeft die man zich onsterfelijk belachelijk gemaakt als coach. De Knvb trouwens ook met hun rare constructie van opvolging. Iemand die het Nederlands elftal coacht moet gewoon flinke ervaring als hoofdcoach hebben gehad.
 
Jevelis
 
2
15 mei 2020 om 18:34
Nooit aan de indruk kunnen omtrekken dat Blind binnen de knvb, en ook binnen Ajax een politiek spelletje speelde (en dat verdomd goed deed) om zelf aan de macht te komen. Vervolgens niet de kennis of kunde hebben om er iets mee te doen. Moet toch iedere keer lachen als hij ideeën heeft als analist over Oranje en denkt dat ie nog recht van spreken heeft.
 
Japie_Krekel
 
3
15 mei 2020 om 18:06
dat lag ook deels aan Cillissen die liep te blunderen tegen Turkije maar ik snap je punt. Blind heeft er ook weinig van gebakken en is nog nooit ergens geslaagd als coach of TD dus dat tactische inzicht zal wel meevallen
 
WouterSL
 
5
15 mei 2020 om 18:13
Als aanvoerder van Ajax alles gewonnen tot en met de wereldbeker. Voor ons Ajacieden altijd een held. Een periode waarin we haast niks verloren. Prachtige tijd. Jammer van Oranje, maar voor mij geheel onbelangrijk.
 
Japie_Krekel
 
1
15 mei 2020 om 18:15
als speler kan ik begrijpen als je Ajacied bent dat je wel wat met hem hebt, maar als coach heeft hij er niet veel van gebakken
 
El Fenomeno
 
3
15 mei 2020 om 18:33
Uit tegen Turkije stond Oranje derde en op een playoff plek. Turkije stond vierde en kon bij winst de derde plek pakken. Wat doe je dan als trainer in zo`n heksenketel? Juist, verdedigend spelen en counteren. Wat zei Blind: ``dat is niet des Nederlands``, na tien minuten balverlies op de middencirkel, counter Turkije en 1-0 achter en je liep achter de feiten aan. Lachwekkend dat zo`n amateur bondscoach kon zijn.
 
Japie_Krekel
 
1
15 mei 2020 om 20:09
@El Fenomeno als we Van Gaal moeten geloven zijn Stuivenberg, Blind, Kluivert, Frans Hoek en Andries Jonker de orakels van het internationale voetbal
 
sloep01
 
1
16 mei 2020 om 08:21
Dat mag hij toch vinden hij heeft met ze gewerkt en zeker Frans Hoek dat is een keeperstrainer en zeker geen slechte denk ik , al die meningen over van Gaal en meestal van mensen die amper weten of er lucht of zand in een bal dit ik moet er altijd maar om glimlachen , feit is dat v Gaal met Michels de beste trainer zijn dat Nederland ooit heeft gehad .
 
Japie_Krekel
 
0
16 mei 2020 om 10:36
@sloep01 dat is jouw mening. ik vind Cruyff de beste Nederlandse trainer ooit, idd gevolgd door Van Gaal wat ook een geweldige trainer is, alleen dan hoef ik nog niet alles met hem eens te zijn. een clubicoon als Scholes wegsturen voor een Stuivenberg daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Michels komt pas na die twee imo
 
Bossie
 
1
15 mei 2020 om 20:01
Blind was in het veld het verlengstuk van van Gaal , dat was heel duidelijk. Dit zie je nog weinig bij de clubs , dat een speler in het veld er voor zorgt dat de boodschap van de trainer aankomt. Jammer dat Blind dit niet mee nam toen hij coach werd. Zoals Co Adriaanse al zei' een goed paard is nog geen goede ruiter'...