KNVB zet streep door restant van amateurseizoen
Dinsdag, 31 maart 2020 om 20:06

Het amateurvoetbal voor dit seizoen zit erop, zo maakt de KNVB bekend. Vanwege de maatregelen die de overheid dinsdagavond heeft afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus is het in ieder geval tot 28 april niet mogelijk om het amateurvoetbal te hervatten. De bond heeft daarom besloten dat geen enkele competitie op amateurniveau dit seizoen nog zal worden hervat.

De maatregel geldt voor de mannen, vrouwen, de jeugd, in de zaal en op het veld, zo voegt de KNVB toe. Als gevolg van deze maatregel heeft de bond besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, wat ook inhoudt dat er geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. De bekercompetities worden eveneens niet meer uitgespeeld en iedereen begint aankomend seizoen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

"Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag 'hoe nu verder?' steeds zwaarder gaat wegen. Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven", vertelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

"Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is", voegt hij toe.

De KNVB probeert de financiële gevolgen voor de betrokken clubs zo behapbaar mogelijk te houden en zal in ieder geval de twee resterende maandelijkse incasso's van april en mei niet uitvoeren. In juni wordt een eindafrekening over het seizoen opgesteld: "Met ons besluit om de competities niet te hervatten zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Zo hebben we eerder veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen", sluit Van der Zee af.

Meer nieuws
   
14:40
14:40
Arne Slot ziet na Pepijn Lijnders tweede Nederlander vertrekken bij Liverpool
2
   
14:12
14:12
'Verdediger van PEC kan fraaie overstap maken naar LaLiga of Premier League'
3
   
13:27
13:27
'Ik weet dat Christian Eriksen nog steeds een fijn gevoel heeft bij Ajax'
9
   
13:00
13:00
Luciano Spalletti betrekt 4 legendes om EK-titel met Italië te prolongeren
9
   
12:29
12:29
Arsenal wil voorhoede versterken en denkt aan verkopen van man van 50 miljoen
30
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
DannyUtreg
 
24
31 maart 2020 om 20:09
Doe dan ook maar gelijk het betaald voetbal want dat gaat hem namelijk ook niet meer worden.
 
yamiown
 
13
31 maart 2020 om 20:19
Verschil tussen amateur en professioneel is natuurlijk enorm qua gevolgen. Ik snap de logica wel dat de KNVB eerst afwacht tot ze het helemaal afzeggen. Dat gezegd hebbende acht ik de kans groter dat volgend seizoen later begint, dan dat dit seizoen nog wordt afgemaakt.
 
AadMaat
 
4
31 maart 2020 om 20:33
Waarom zou je willen dat het profvoetbal nu wordt geschrapt?
 
007
 
15
31 maart 2020 om 20:51
Omdat je realistisch moet zijn. Tot minimaal 1 juni ligt alles plat. Zelfs zou het daarna mogelijk zijn om te trainen moeten de spelers eerst weer fit worden. Dan ben je minimaal drie weken verder. Dertig juni ga je problemen krijgen met spelers die al ergens anders hebben getekend. Binnen no time moeten er dan al weer kwalificaties worden gehouden voor het nieuwe Europese seizoen. Alles gaat door elkaar lopen en de chaos is dan compleet. Ga er maar van uit dat seizoen 19/20 geschrapt gaat worden....
 
tinus45
 
4
31 maart 2020 om 21:20
Dus ook een heel volgend jaar her Europees voetbal, want kampioenen aanwijzen is gewoon gratis geld/miljoenen weggeven kan gewoonweg niet.
 
DMW-Vitesse
 
3
31 maart 2020 om 23:52
Gewoon precies hetzelfde doen als bij de amateurs. Geen promoties en geen degradaties. Dan volgend seizoen ook geen Europees voetbal en het geld dat daar normaal als prijzengeld word uitgegeven nu gebruiken om clubs overeind te houden. Ze houden hun excessieve wereld zelf maar overeind i.p.v. met belastinggeld.....
 
DMW-Vitesse
 
0
31 maart 2020 om 23:53
En ja dat vind ik ook als het consequrnties zou hebben voor Vitesse voor ik daar weer opmerkingen over krijg..
 
Mursie
 
0
1 april 2020 om 09:38
@007, tot 28 april ligt alles plat. Tot 1 juni de wedstrijden. Het zou zo kunnen zijn (ik verwacht het niet, maar goed) dat de clubs op 28 april weer kunnen beginnen met trainen. 1 juni zou dan direct een wedstrijd gespeeld kunnen worden
 
BayernFct
 
15
31 maart 2020 om 20:10
Balen zeg, voor het eerst zicht op promotie naar 3e divisie en dan dit. Maar goed volkomen terecht natuurlijk.
 
MarcoVerratti
 
28
31 maart 2020 om 20:13
Voor sommige clubs inderdaad een flinke aderlating. Dat een Achilles bijvoorbeeld met 1 punt in de hoofdklasse blijft of een TEC dat kansloos onderaan de tweede divisie staat er in blijft. Een Sparta Nijkerk dat het hele seizoen bovenaan staat en dus op een haar naar promotie naar tweede divisie en dus grote inkomsten misloopt. Het is wat mij betreft géén goede beslissing. Dat er iets moet gebeuren en dat dit bijzondere omstandigheden zijn lijkt me duidelijk. Maar ook dan kunnen er verkeerde beslissingen gemaakt worden. Had op zijn minst de ploegen die het hele jaar bovenaan hebben gestaan laten promoveren en ploegen die geen kans op overleven hebben laten degraderen. Maar ja, het is niet anders. Zuur voor die clubs, dat dan weer wel!
 
zeljeznicar
 
8
31 maart 2020 om 22:38
Kijk maar eens naar OSS'20 in de derde divisie zondag! Dat is pas een zure, maargoed ze zullen er mee moeten leven
 
Weser
 
0
1 april 2020 om 08:20
Wat een dom voorstel. Waar trek je de lijn dan? Stel dat de koplopers in de Hoofdklasser allemaal alles gewonnen hebben, dan moeten ze volgens jou promoveren. Maar misschien staan alle hekkensluiters van de Derde divisies er wel prima voor. Dus die hoeven dan niet te degraderen. De KNVB heeft dit prima opgelost.
 
Myloki
 
10
31 maart 2020 om 20:13
Ja voor ploegen die dik bovenaan staan of in een enkel geval al promotie binnen hebben is dit heeeel erg zuur.
 
Primetime
 
2
31 maart 2020 om 20:51
@myloki, financieel is het voor sommige clubs ook zuur. Club van mijn kind loopt zo tienduizenden euros mis aan kantine omzet terwijl kosten van personeel wel doorlopen. Omzet van evenementen etc. Voorzie een flinke contributieverhoging, vind dat zelf geen probleem maar wel zuur voor andere
 
fc moulijn
 
6
31 maart 2020 om 20:29
Verdorie, ik had me het afscheidsseizoen wel iets anders voorgesteld maar helaas. Schoentjes aan de wilgen en nu maar hopen dat iedereen zoveel mogelijk gezond blijft.
 
Jajakong
 
0
31 maart 2020 om 20:30
Jammer ik was met mijn team naar 3e divisie gepromoveerd hoogtepunt zou het worden nou dan maar niet
 
Eric19
 
0
31 maart 2020 om 20:45
Het is nu vooral zaak om bepaalde regels op te nemen waarin duidelijk vermeld staat wat er gebeurd met alle competities, mocht dit nog eens gebeuren. Zodat men bij voorbaat al weet wat de consequenties zijn.
 
pinko
 
0
31 maart 2020 om 21:31
Bij de amateurs wordt komend seizoen gestart in dezelfde samenstelling als dit seizoen. Met dezelfde clubs; mits er bij zijn die zich vrijwillig terugtrekken. Dan denk ik aan b.v. een Achilles ‘29. Of Dfs. En zo zullen er nog wel een paar zijn. Wel vraag ik me af of er lege plekken van onderuit worden opgevuld. De derde divisie zaterdag kent nu 15 clubs. Eigenlijk horen dat er 16 te zijn. Hoe wordt daar mee omgegaan? Stel er moet 1 club bij. Wordt dat dan Staphorst of Sportlust? Die staan nu bovenaan in de twee zaterdag hoofdklassen. Of toch geen promotie? Dat laatste maak ik op uit het bericht van de Knvb. Maar daar zal nog wel over worden geã¯nformeerd, vermoed ik.
 
pinko
 
1
31 maart 2020 om 21:22
De eerste goede beslissing van de Knvb dit seizoen. Nu de rest nog....
 
tinus45
 
2
31 maart 2020 om 21:59
En dat is....? De profs kunnen straks makkelijk 9 wedstrijden afwerken in 4 weken tijd. Dat lukt bij amateurs natuurlijk niet want is toegankelijker dan betaald voetbal wat gewoon achter gesloten deuren gespeeld kán worden. We zullen wel zien. Alles zo laten gaat gewoonweg niet ivm de vele miljoenen die anders gewoon weggegeven worden.
 
EaglsKalthof
 
0
31 maart 2020 om 22:39
Ik vindt dit een naam streek kan ik niet meer voetballen
 
pinko
 
0
1 april 2020 om 10:29
Bedoel je dat je het niet eens bent met de Knvb beslissing om de amateur competities en -bekerwedstrijden nietig te verklaren? Het niet uitspelen vind ik prima. Over wel of niet promoties/degradaties en behaalde resultaten tijdens de districten bekerwedstrijden valt te discussiëren.