Koeman laat smaakmaker thuis: 'Hij heeft het in Oranje nog niet laten zien'
Vrijdag, 17 mei 2024 om 20:18

Wim Kieft snapt wel waarom Ronald Koeman Joshua Zirkzee niet heeft heeft opgenomen in de voorlopige EK-selectie van het Nederlands elftal. De columnist van De Telegraaf weet ook wel dat de spits een heel goed seizoen draait bij Bologna, maar vindt aan de andere kant dat Zirkzee rustig gebracht dient te worden.

"Hij is ook geblesseerd en zou het toernooi misschien nog kunnen halen, maar is jong, heeft nimmer bij Oranje gezeten en je moet je afvragen of hij de kwaliteiten bezit om al bij de eerste keer op het hoogste podium het verschil te kunnen maken", gaat Kieft mee in de gedachtewereld van Koeman.

Meer: Johan Derksen uit zorgen over basisspeler bij Nederlands elftal: ‘Die is op zijn retour’ | Geen basisplaats voor Jerdy Schouten in Oranje? ‘Koeman kan zomaar kiezen voor Wijnaldum!’

"Het is wel een speler die iets bijzonders heeft. Een bondscoach wil onderweg en tijdens zo'n groot toernooi niet teveel vraagtekens in zijn selectie hebben", voegt Kieft toe aan de discussie over het al dan niet meenemen van Zirkzee naar het EK in Duitsland.

"Zirkzee is geblesseerd. Dus ik denk dat Koeman dat ook laat meespelen", analyseert Mike Verweij het ontbreken van de Bologna-spits in Kick-off van De Telegraaf. "Er zijn meer spelers die net terugkomen van een blessure. Daar wil je er niet teveel van in je selectie hebben. En Zirkzee heeft het nog niet in het Nederlands elftal laten zien."

Depay


De pas weer fitte Depay behoort wel tot de 30-koppige voorselectie van Koeman. "Depay weet trouwens hoe het is om niet fit aan de aftrap van een groot toernooi te verschijnen. Op het EK 2021 en WK 2022 overkwam hem dit en kon hij tijdens de toernooien zelf nauwelijks het verschil maken", brengt Kieft in herinnering.

"Maar in potentie blijft hij de beste spits van Oranje en die laat je niet zomaar thuis vanwege ervaringen uit het verleden", blijft de voormalig international vertrouwen houden in de aanvaller van Atlético Madrid. "Misschien doet Depay het nu wel voor je. Hij heeft daarvoor nog 29 dagen tot de start tegen Polen (op 16 juni red.)."

"En lukt het niet, dan kan Koeman terugvallen op Brian Brobbey in de punt van de aanval", wijst Kieft de bondscoach op de spits van Ajax, die overigens pas 28 speelminuten achter zijn naam heeft staan in het Nederlands elftal.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
15:33
15:33
Farioli wil van oude bekende van OGC Nice eerste aanwinst Ajax maken
24
   
14:30
14:30
In de wandelgangen: Sofyan Amrabat sluit deze zomer in ieder geval één club uit
7
   
13:20
13:20
Indrukwekkend: speler spreekt vloeiend Nederlands na Frankrijk - Oostenrijk
24
   
12:56
12:56
Valentijn Driessen geniet van 'pure klasse' op training van Nederlands elftal
39
   
12:19
12:19
Johan Derksen: 'Wilfred, jij hebt één nare, hele onbeschofte eigenschap'
32
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
Psv-er!
 
61
17 mei 2024 om 20:24
Goed argument. Die 20 minuten die Brobbey in Oranje heeft gespeeld maken natuurlijk een wereld van verschil.
 
Lierse1997
 
67
17 mei 2024 om 20:30
Zirkzee heeft ook gewoon al meer laten zien op een hoog niveau dan Brobbey als we eerlijk zijn. Namelijk een volledig seizoen presteren in de tweede beste Europese competitie.
 
Zidane02
 
18
17 mei 2024 om 20:33
Dat laatste is natuurlijk onzin. Dat ze dit seizoen het op een na meeste aantal punten hebben behaald maakt ze niet de tweede beste europese competitie. Of vind je echt dat de serie A een sterkere competitie is dan La Liga en de Premier League?
 
Lierse1997
 
37
17 mei 2024 om 20:34
Dat is een feit. Of je moet de UEFA-coëfficiëntenlijst niet leidend vinden.
 
D.costa9CFC
 
14
17 mei 2024 om 20:41
Die lijst zegt niks over het grootste deel van de competitie want die spelen helemaal geen europees. Alleen over de top 6-7 van de competitie.
 
Lierse1997
 
16
17 mei 2024 om 20:46
En de laatste jaren stonden de duidelijkst sterke competities daar altijd op 1 en 2. Sowieso zegt het iets over 30 tot 35% van de competitie. Verder zou ik niet weten waarom de Spaanse nummer 13 zo goed zou moeten zijn trouwens. Of toch niet waarom die beter zou moeten zijn dan die van de Serie A. Als je competities met elkaar wil vergelijken dan is de landenranking de meest objectieve methode.
 
Psv-er!
 
27
17 mei 2024 om 20:47
Serie A heeft juist veel degelijke clubs toch? Inter, AC Milan, Juventus, Roma, Lazio, Atalanta, Napoli en Bologna. Ik vind het verschil in Spanje en Duitsland tussen de top 3 en plek 5 tm 8 een stuk groter.
 
Zidane02
 
3
17 mei 2024 om 21:11
Voor mij is dat idd niet per se leidend. Als je kijkt naar de afgelopen 5-10 jaar dan steken de premier league en primera division er simpelweg bovenuit kijkend naar alle halve en finale plaatsen in de europa league en de champions league. Maar goed, meningen verschillen.
 
Lierse1997
 
10
17 mei 2024 om 21:15
Afgelopen 5 jaar dus al niet. Anders had La Liga boven Italië gestaan, dat is op zich redelijk objectief te meten. Het punt blijft echter wel dat Zirkzee het in een topcompetitie heeft laten zien. En dat een heel seizoen lang.
 
myvision
 
9
17 mei 2024 om 22:26
Hey dit vind ik grappig. Toen Nederland 3 van de 5 jaar beter was dan Frankrijk maakte dat onze competitie ook niet beter dan de Franse Lierse. Maar nu komt het je even anders uit.Ik vind Zirkzee een mooie aanwinst en van mij mag hij mee naar het EK maar ik vind het argument matig dat hij beter zou zijn dan Brobbey. Brobbey presteert namelijk buitengewoon bij het slechtste Ajax in een pakweg 25 jaar.
 
FapTheRooster
 
12
18 mei 2024 om 07:11
@MyVision: Soms kan je het smaak noemen. Voorkeur. Maar Brobbey heeft maar 1 voordeel ten opzichte van Zirkzee en dat is dat Brobbey sterk is. Werkelijk elk ander aspect beheert Zirkzee beter. Vreselijk goede speler. Speler die de top gaat halen. Brobbey never. Daarvoor moet je ook wat kunnen namelijk.
 
Lierse1997
 
0
18 mei 2024 om 09:19
Geen toeval. Gewoon een logische redenering. Mijn hoofdzakelijke argument was toen dat door de verschillende Europese tickets er niet echt sprake was van een eerlijke vergelijking. Bij de top 4 competities gaat dat echter niet op aangezien die dezelfde tickets ontvangen elk seizoen. En Brobbey presteert inderdaad uitstekend bij een slecht Ajax. Zirkzee presteert echter uitstekend bij Bologna. Een team dat voor het laatst Europees voetbal speelde in 2002 en de voorlaatste keer in 1990. En dat er een verschil is tussen de eredivisie en de 4 topcompetities is gewoon een feit. Dat heeft iemand als Brobbey zelf bewezen bij Leipzig. Nu kunnen de speculeren hoe hij het in Italië zou doen, maar we kunnen beter op de feitelijke gebeurtenissen afgaan. Je laat de derde beste spits van de serie A thuis voor de derde beste spits van de eredivisie.
 
Real_Amsterdam
 
1
18 mei 2024 om 12:44
Heeft brobbey ooit jouw nasi opgegeten ofzo Fappe? Als we jou moeten geloven mbt Brobbey blijkt hij niet beter te zijn dan de 3e spits van zeeburgia. Tuurlijk is Zirkzee veel meer gepolijst dan brobbey, maar om te stellen dat brobbey er op zijn fysiek na niks van kan is echt reinste bullshit.
 
FapTheRooster
 
0
18 mei 2024 om 20:30
Gezien het lichaam van Brobbey zal het me niet verbazen als hij mijn nasi ook mee heeft genomen
 
AZAlkmaar2
 
7
17 mei 2024 om 21:12
En hij is fit, dat is het primaire argument. Je moet niet shoppen in argumenten en er dan eentje uithalen die jouw uitkomt. Zirkzee is én niet fit én heeft nog nooit bij Oranje gezeten. Je weet dus ook niet hoe hij zich in zo’n groep beweegt. Brobbey is fit en heeft daar al wel een week rondgelopen. Dat zijn twee hele plausibele redenen.
 
RamonDiaz
 
17
17 mei 2024 om 21:47
Wow een week rondlopen is een plausibele reden. Zirkzee heeft een topseizoen gedraaid en een prestatie neergezet bij een club die normaal nooit in aanmerking komt voor een top 4 klassering, dat lijkt me heel plausibel. Iedereen ziet wel dat Brobbey nog geen top is maar dat wel zou kunnen worden maar voorlopig heeft hij een redelijk seizoen gedraaid bij een voor Ajax dramatisch seizoen, knap dat hij zich staande heeft weten te houden maar toch ook veel te vaak onzichtbaar geweest dus die 28 minuten in Oranje heeft weinig waarde.
 
Giovinazzi
 
3
17 mei 2024 om 22:03
Vind eigenlijk, gezien de omstandigheden, eerder dat Brobbey een topseizoen heeft gedraaid. Is echt zelden onzichtbaar geweest en heeft echt specifieke kwaliteiten die Oranje goed kan gebruiken. Zirkzee heeft een goed seizoen gedraaid, maar statistisch gezien ook niet echt geweldig. 4 goals na de winterstop is nou ook niet om vrolijk van te worden. Persoonlijk zou ik eerder Weghorst thuislaten. Draait een matig seizoen en eigenlijk alleen bruikbaar als stormram, maar voor dat soort situaties kunnen we net zo goed Van Dijk naar voren sturen.
 
Nr.11
 
1
18 mei 2024 om 00:06
Aanvaller Weghorst is veel beter als stormram dan verdediger Van Dijk. We hebben al een nr.1 spits in de 4-3-3 en dat is Depay. Brobbey én Weghorst zijn prima wissels.
 
Kid Ink
 
23
17 mei 2024 om 20:36
Dat Zirkzee niet mee is slaat natuurlijk nergens op, is op elk vlak beter dan Brobbey. Zonder Zirkzee lijkt Gakpo mij de beste optie in de spits.
 
DeEchteAjacied
 
4
17 mei 2024 om 21:35
Zonder Zirkzee en mét Gakpo is Depay nog steeds de beste optie in de spits, hoe armoedig het ook is. Depay is wel de speler die in de punt van de aanval gaat spelen in een 4-3-3 en ook in de spits gaat spelen (hopelijk naast Gakpo) in een 5-3-2. Daar waar we nu een overschot aan verdedigers van wereldklasse hebben (van Dijk, de Ligt, Aké, vd Ven en Timber) moeten we het doen met Europese subtop in de voorste twee linies (op de Jong na) met spelers als Depay, Gakpo, Koopmeiners en Reijnders. Stel je voor: deze verdediging met Sneijder, Robben en van Persie er bij...
 
RedondoNo5
 
4
17 mei 2024 om 21:58
Ons middenveld met Frenkie, Reijnders en Koopmeiners ervoor vind ik echt niet slecht. Zijn weinig landen die een beter middenveld hebben (op papier). Gakpo mag van mij op de bank. Zet Simons op links, Malen op rechts. Memphis mag ook op de bank van mij. Bij Altetico valt hij vaak goed in. Geef hem die rol in Oranje en begin maar met Brobbey.
 
Giovinazzi
 
2
17 mei 2024 om 22:06
Dus je wil met droge ogen beweren dat Zirkzee sneller en sterker dan Brobbey is? Kijk aub een beetje objectief. Zijn gewoon 2 totaal verschillende types. Brobbey wat meer op kracht en snelheid en Zirkzee wat verfijnder.
 
Kid Ink
 
21
17 mei 2024 om 22:40
Zirkzee staat met zijn 193cm prima zijn mannetje en is voetbal technisch echt zo veel verder dan Brobbey, ook nog in een topcompetitie. Brobbey kan niet echt voetballen, hij forceert veel met zijn kracht en snelheid, niet dat daar iets mis mee is, het werkt gewoon voor hem.
 
Thamike
 
3
18 mei 2024 om 00:22
Je post is gewoon onzin. Jij zegt dat Zirkzee op elk vlak beter is dan Brobbey. Tja dan houdt een normale discussie al snel op. Als jij niet kan zien dat op snelheid, kracht Brobbey een stuk beter is dan heb je geen objectieve oordeel. Net zoals Zirkzee een betere techniek heeft en inzicht. Nu is het aan de bondscoach om te kijken wat hij meer nodig denkt te hebben.
 
Kid Ink
 
2
18 mei 2024 om 11:24
Ik denk dat ze fysiek niet veel onderdoen voor elkaar, zoals ik zei is Zirkzee lang niet de kleinste en kwa snelheid geloof ik je best dat Brobbey sneller is. Wat ik probeer te zeggen is dat het daarbij ophoud met Brobbey omdat Zirkzee gewoon een veel, veel betere voetballer is. Natuurlijk heeft Brobbey specifieke kwaliteiten die hem heel bruikbaar maken, maar als je ze naast elkaar legt is er geen discussie wat mij betreft. Ik vind het vooral jammer dat we eigenlijk gewoon een fantastische voorhoede (kunnen) hebben, maar dat we niet een bondscoach hebben die daar volledig gebruik van maakt.
 
Giovinazzi
 
0
18 mei 2024 om 22:32
Zirkzee is dus niet op elk vlak beter.
 
pinko
 
3
17 mei 2024 om 21:35
Ik dacht even dat het over Simons ging. Vanwege de tekst dat hij het nog nooit in Oranje had laten zien. En dan over meerdere wedstrijden. Maar hij mag ook mee op snuffelstage. Net als opa Wijnaldum. Ach, Koeman vindt kwaliteit ondergeschikt aan morele verhevenheid, moet je maar denken;-)))
 
llevy
 
2
17 mei 2024 om 21:44
Ik dacht ook dat het over Simons ging. Die mocht hij wat mij betreft thuis laten. Opa Wijnaldum heeft in een wedstrijd meer laten zien dan Simons.
 
FapTheRooster
 
2
18 mei 2024 om 07:14
Als je Simons thuis had willen laten, dan hoop ik niet dat je ooit een functie wil bekleden in een technische staf. Zeker omdat je ook daarna het over kwaliteit hebt. Simons is puur kwaliteit. Geweldige speler. Het komt er in Oranje nog niet uit. Net als bij Koopmeiners. Toch kan je om zulke klasbakken niet heen
 
pinko
 
0
18 mei 2024 om 13:13
OK. Opstellen en aanvaarden dat ze falen in Oranje. Omdat het klasbakken zijn. Mooi argument!;-))
 
FapTheRooster
 
2
18 mei 2024 om 20:29
Wat een immens domme beredenering zeg. Bizar
 
FcGrun050
 
1
17 mei 2024 om 21:40
Tja zirkzee heeft de laatste paar wedstrijden het ook niet laten zien. Staat al 3 wedstrijden droog en heeft sinds de winterstop, in 16 wedstrijden, 4 goals en 3 assists gegeven in de competitie. Het mag wel een tandje hoger. Voor de winterstop prima, maar na de winterstop is het wel minder. Dallinga daarentegen is wel on fire, in 15 wedstrijden, 9 goals en 2 assists in de competitie. Die had je dan qua vorm wel mogen selecteren als je het mij vraagt.
 
FapTheRooster
 
8
18 mei 2024 om 07:16
Puur statistieken. Dallinga is een hele statische spits die echt geen toegevoegde waarde gaat zijn. En die rol vervult Brobbey ook al. Om er daar nu 2 van te hebben.... Zirkzee is ook een verbinder. Type Kai Havertz vind ik het wel. Hij kan echt vreselijk goed voetballen. Daar heb je vele malen meer aan.
 
FcGrun050
 
2
18 mei 2024 om 08:01
Ik vind dat je een spits best mag afrekenen op statistieken. Dat heb je met middenvelders toch net iets minder. Goals zijn bepalend voor een spits. Het is inderdaad een verbinder, maar dan mag je moyenne wel iets meer omhoog. Dan verwacht ik toch iets meer assists ook, want 5 vind ik dan te weinig voor een verbinder.
 
FapTheRooster
 
0
18 mei 2024 om 08:57
Dan zijn we het heel erg oneens. Prima
 
MT87
 
8
17 mei 2024 om 21:41
Liever een speler waarvan je nog niet zeker bent of ie 't wel gaat doen, dan een speler waarvan je al zeker weet dat ie 't niet gaat doen. Brobbey kan ik nog wel inkomen, maar Bergwijn en Blind niet. Blind heb ik nog wel respect voor, maar zijn laatste wedstrijd was gênant. Bergwijn mag van mij nooit meer het Oranje shirt dragen na afgelopen WK . Pure lethargie. Hij speelde zoals hij zijn perscos afdeed. Als je je al niet meer voor een WK kunt opladen houdt alles op. Ik zou het een absolute schande vinden als Bergwijn na dat WK én natuurlijk afgelopen seizoen waarin hij als een natte krant speelde de definitieve selectie haalt. Daarbij heeft hij hooguit 2x fatsoenlijk gespeeld en de rest van zijn interlands verzaakt. Ik ben absoluut geen fan.
 
steeg8
 
3
17 mei 2024 om 22:30
Blind heeft een en goed seizoen bij Girona en spreelt volgens mij wekelijks. Bergwijn 1 goede wedstrijd vorige week
 
voetbaltjer
 
3
17 mei 2024 om 21:41
Nee ja dat snap ik. Vgm heeft Zirkzee nog geen minuut gemaakt in Oranje, of ben ik nou gek?
 
voetbaltjer
 
2
17 mei 2024 om 21:43
Bizar ook hoe vz dit framed. Alsof Koeman dit gezegd heeft
 
FapTheRooster
 
3
18 mei 2024 om 07:17
Dat hij nog geen minuut heeft gespeeld ligt toch ook gewoon aan de kortzichtigheid, starrigheid en blindheid van deze bondscoach?
 
Eric Dev
 
1
18 mei 2024 om 01:50
Bergwijn... hoe dan? Speelt in 2024 precies 1 goede wedstrijd.
 
tottenham71
 
2
18 mei 2024 om 08:44
Tja als je spelers geen kans geeft kunnen ze het ook niet laten zien.
 
KiRoNi
 
0
18 mei 2024 om 14:19
In mijn optiek is de spitspositie bij Oranje zeker niet de best bezette positie. Depay is veelvuldig geblesseerd en bij opties in de spits als Gakpo en eventueel Malen heb ik altijd het gevoel dat zij meer flankspeler dan spits zijn. Brobbey vind ik een ietwat overschatte spits die bovendien ook nog weinig heeft laten zien in Oranje, daarin onderscheidt hij zich niet van Zirkzee. Weghorst is een nuttige spits maar dan vooral als breekijzer, Wout is niet de technisch begaafde meevoetballende spits waar je als supporter voor naar het stadion komt, eigenlijk vind ik Luuk de Jong al beter maar hij wil niet meer voor Oranje uitkomen. Thijs Dallinga is ook nog niet het supertalent waar met smart op wordt gewacht maar kan nog groeien. Voor de toekomst hoop ik dat bijvoorbeeld Julian Rijkhoff en Jason van Duiven zich stormachtig ontwikkelen. Voor komend EK had ik Zirkzee zeker meegenomen, al was het maar om de sfeer op een groot toernooi te proeven.