Koeman ziet De Vrij excelleren: 'Toen speelde ik alles bij Oranje, nu niet'
Dinsdag, 11 februari 2020 om 08:41

Stefan de Vrij kijkt terug op een zeer geslaagd weekeinde. De centrumverdediger won met Internazionale in een hectische derby met 4-2 van buurman AC Milan. In de slotfase tekende de Nederlandse mandekker voor de uiterst belangrijke derde treffer van Inter. Het was in alle opzichten een legendarische avond voor De Vrij, die onder toeziend oog van bondscoach Ronald Koeman excelleerde.

"Er kwam een uniek gevoel van emotie over me", beschrijft De Vrij zijn doelpunt in gesprek met het Algemeen Dagblad. "De corner van Antonio Candreva was uitstekend. Ik dook naar de bal en toen ik me omdraaide, zag ik dat de bal in het net lag. Toen pas realiseerde ik me dat ik had gescoord. Het gaf zo'n geweldig gevoel." In blessuretijd tekende Romelu Lukaku voor de bevrijdende vierde treffer van Inter.

De titelkandidaat was nog wel zo stroef begonnen aan de Milanese derby. "Maar de terugkeer was wel iets, hoor. De sfeer in het stadion, geweldig. Het was de eerste keer dat ik tegenover Zlatan stond", vervolgt De Vrij zijn terugblik. "Toen ik doorbrak bij Feyenoord was hij al weg bij Ajax." De Inter-stopper heeft veel respect voor de geroutineerde Ibrahimovic. "Hij heeft zoveel laten zien in zijn loopbaan. Zondag scoorde hij en bereidde hij een goal voor. We wisten dat hij een lastige spits zou zijn om tegen te spelen en ik heb veel respect voor hem. Hij is fysiek ijzersterk. Nee, we hebben niet met elkaar gesproken. Geen woord."

De Vrij weet dat Koeman zondag aanwezig was in het Giuseppe Meazza. "Ik moet gewoon doorgaan met waar ik mee bezig ben. En ook altijd positief blijven", blikt de oud-Feyenoorder alvast vooruit op het naderende EK. De bondscoach kiest in het hart van de Oranje-defensie doorgaans voor Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt. "Bij Oranje is er veel veranderd. Ik ben een veel betere verdediger als je het vergelijkt met 2014, toen we derde werden op het WK. Toen speelde ik alles, nu is dat niet zo. Maar dat geeft volgens mij vooral ook aan hoe Oranje zich heeft ontwikkeld de laatste jaren."

Meer nieuws
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
3
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
0
   
21:09
21:09
Perez dubt over PSV'er: 'Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo'n dip wél erg'
16
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (56)

 
Formus
 
29
11 februari 2020 om 08:53
Heel nette reactie van De Vrij, kunnen we een vb aan nemen. Denk dat Koeman hem een kans gaat geven de volgende wedstrijden, maar De Ligt speelt ie niet zo uit de basis, want Koeman houdt graag vast aan zijn bekende namen. Misschien toch de 352 of 532
 
Zermatt_Person
 
6
11 februari 2020 om 09:18
3-5-2 met VVD, SDV, MDL als CV's. Promes en Gosens als wingbacks, Wijnaldum, Frenkie en Propper als middenvelders en Bergwijn met Babel voorin lijkt me het beste. Mocht dat te defensief worden, kun je altijd nog naar 4-3-3 terug schakelen. Tete en Van Aanholt lijkt me dan het meest geschikt als backs in 4-3-3. Vooral Tete is echt opgeleefd bij Lyon en haalt hoge ratingen volgens whoscored.com.
 
Leon de Beij
 
13
11 februari 2020 om 09:38
Dan zie ik liever Hateboer als wingback.
 
Gelijkmaker
 
12
11 februari 2020 om 09:42
Promes en Bergwijn in de aanval lijkt mij. Met Hateboer of Dumfries als wingback.
 
Ikweetalles07
 
3
11 februari 2020 om 12:12
Gezien de spoeling voorin gewoon dun is voor 3 Cv's gaan met De Vrij, De Ligt en Van Dijk in het midden van de linie. 5-3-2 it is
 
FCVoetbal23
 
40
11 februari 2020 om 09:44
Voor mijn gevoel speelt de Ligt puur op basis van zijn potentie terwijl eigenlijk de beste speler van het moment opgesteld moet worden in mijn ogen. Dat is dit jaar de Vrij.
 
Heidihallo
 
30
11 februari 2020 om 08:55
Door een aantal keren af te zeggen voor Oranje maar wel te spelen voor z´n club heeft Stefan de Vrij zijn eigen ruiten natuurlijk wel een beetje ingegooid. Ronald Koeman heeft daar in het verleden (zonder overigens expliciet namen te noemen) aan gerefereerd en aangegeven dat hij dat wel meeneemt in zijn keuzes.
 
 
3
11 februari 2020 om 09:39
Hier ben ik het mee eens. Hij had altijd wat en in 2014 was hij niet goed genoeg getuige de verdedigende speelwijze van LvG. Toch wil ik hem wel samen met VDijk en de Ligt zien in een 3-5-2 systeem. Overigens kan Ake dat ook.
 
feye88
 
60
11 februari 2020 om 09:51
Niet goed genoeg? Verdediger van het Wk2014. Als dat al niet goed genoeg meer is...
 
Heidihallo
 
1
11 februari 2020 om 10:42
Ik denk dat voetbaldiertje bedoelt dat Van Gaal weinig vertrouwen had (in de Vrij) en daarom zijn verdediging is gaan versterken.
 
teetje
 
12
11 februari 2020 om 11:13
In 2014 was hij de beste verdediger van het toernooi, met Ron Vlaar als een goede tweede. Hij was toen ook al wel heel goed. De Vrij heeft echter hele flinke stappen gemaakt in Italië en geldt daar al jaren als één van de beste, zo niet de beste, verdediger uit de Serie A. Toch wel een lekker gevoel dat je met Van Dijk, De Ligt, De Vrij, Aké en Blind zo veel kwaliteit in het centrum van de verdediging neer kan zetten en dan zowel voetballend in defensief als offensief niet in te hoeven leveren.qua defensie is NL in mijn ogen al het beste land ter wereld, maar alles hangt samen met tactiek en spelopvatting.
 
Sir Paul
 
10
11 februari 2020 om 09:46
Hij zal er goede redenen voor gehad hebben, blessuregevoelig en Inter is z`n broodheer. Mij lijkt `t wel stijl met alle 3 de heren te spelen en Promes/Dumfries als rechtsback/winger. Frenkie Donny Gini Ihattaren Memphis Malen als andere spelers. Frenkie en Gini controlerend. Mochten Memphis en Malen het EK niet halen, Bergwijn, Boadu eventueel Luuk voor een andere smaak als alternarieven. Cillissen op `t goal.
 
Heidihallo
 
10
11 februari 2020 om 10:01
Er zullen vast redenen voor zijn geweest. Feit is wel dat het Nederlands elftal erg diep gezonken was en dat dan opeens - wanneer Oranje het het meest nodig heeft - bepaalde spelers (zoals de Vrij) afzeggen vanwege een blessure en een paar dagen later wel gewoon spelen voor hun club. Als dat een paar keer bij een speler gebeurt dan is het niet gek dat Ronald Koeman dat ziet, onthoudt en meeneemt in zijn keuzes.
 
HijNiet!
 
11
11 februari 2020 om 13:15
Ah, nu niemand meer om zijn kwaliteit heen kan krijgen we dat smoesje weer. Als hij een (lichte) blessure had hij het volste recht om af te zeggen. Het is immers ook niet verkeerd om aan de werkgever te denken. Of zei je hetzelfde toen Ziyech met een lichte blessure afzegde voor Marokko om een week later weer bij Ajax op het veld te staan?
 
mistergvg
 
1
11 februari 2020 om 08:57
Goede verdediger, goed karakter en ideaal als back up voor de ligt of de Vrij . Je hoort hem nooit zeuren over het feit dat hij misschien wel een plek verdient naast van Dijk. Ik vindt wel dat hij een kans verdient in het nederlands elftal, maar van Dijk en de Ligt hebben bewezen in het nederlands elftal dat ze samen goed functioneren.
 
AadMaat
 
3
11 februari 2020 om 09:14
Ik snap dat ook niet zo goed waarom mensen het in mijn ogen goed functionerende centrum willen vervangen. Het is voor het team toch juist fijn om vastigheid te hebben?
 
feye88
 
43
11 februari 2020 om 09:52
Hoe goed is ons centrum? We houden bijna nooit de 0. Ik weet dat dit spelers zijn die het goed doen bij hun clubs, maar het centrum van Oranje is echt niet iets om lyrisch over te zijn. Alleen op papier.
 
RosselliniRa
 
29
11 februari 2020 om 09:54
Goed functionerend? Oranje als team is uitstekend met afgelopen 2 jaar Depay die echt verrassend goed speelt en het team draagt samen met wijnaldum/de jong en van Dijk. Maar de Ligt heeft toch aardig wat persoonlijke fouten staan maken. En voetballend moet alles van vDijk komen. Als je de Vrij daar zit dan heb je 2 voetbsllende verdediger die de bal makkelijk op de stropdas kunnen crossen. Bied meer mogelijkheden. En oja, de Vrij raakt niet meteen van slag als hij een keer aan de linkerkant van het veld komt te lopen.
 
Sirius
 
3
11 februari 2020 om 14:58
Ik vind Van Dijk wel erg goed spelen. De Ligt is nog te onzeker en gaat nog weleens in de fout. Ik zie zelf ook liever Van Dijk en De Vrij met De Ligt als back-up. Ik snap sowieso niet waarom je nu zo snel zou moeten forceren met een 20-jarige speler. De Ligt zijn tijd komt ongetwijfeld nog wel, maar op dit moment hebben we simpelweg twee betere centrale verdedigers. Bovendien lijkt De Ligt nog niet helemaal om te kunnen gaan met veel druk.
 
Sirius
 
4
11 februari 2020 om 14:55
Ik snap niet hoe sommigen daarbij komen. Vooralsnog vind ik de wisselwerking tussen Van Dijk en De Ligt allesbehalve indrukwekkend. Van Dijk functioneert inmiddels enorm goed, maar je kunt wel stellen dat De Ligt absoluut nog geen onuitwisbare indruk achterlaat in Oranje.
 
AFCAjaxZwolle
 
23
11 februari 2020 om 08:57
Deze jongen verdient het op 2 aspecten zo erg. 1. Om zijn kwaliteiten, want wat heeft hij zich ontwikkelt daar in Italië zeg! 2. Zijn instelling. Je hebt hem nog nooit iets negatiefs horen zeggen waarom die op de bank zit of iets. Kijk naar een Bas dost die vele malen minder kwaliteit heeft en stopte omdat hij 1-2x gepasseerd was toen hij vond dat hij het verdiende
 
AntonieAjax
 
62
11 februari 2020 om 09:00
Ik denk dat we zo langzamerhand niet meer om De Vrij heen kunnen en dat we toch echt plek in het elftal moeten maken. Of dat dan ten koste moet gaan van De Ligt of dat we weer met drie verdedigers moeten gaan spelen is de taak voor Koeman. Hij zal erachter moeten komen wat het beste gaat zijn voor Oranje!
 
nederland79
 
6
11 februari 2020 om 09:43
wat een onzin. Je hele systeem omgooien omdat je meerdere goede cv's hebt zou nergens over gaan. Wat is er zo erg aan om een goede speler op de bank te hebben zitten. Is toch alleen maar handig (of t nou de ligt of de vrij is)
 
AntonieAjax
 
2
11 februari 2020 om 11:39
@nederland79, Niet alleen omdat we meerdere goede cv`s hebben. Je hebt toch zelf ook wel voetbal gevolgd de laatste tijd? Dan weet je dus dat Depay geblesseerd is geraakt en Malen ook nog eens. En dat terwijl we al niet zo heel sterk en breed zaten in de aanvallende opties.. Dan is het toch helemaal geen schande om te onderzoeken wat nu de mogelijkheden zijn? Wetende dat we dus 3 fantastische centrale verdedigers hebben is het misschien handig om 3-5-2 te gaan spelen, waarbij je vleugelspelers hebt die de hele zijkanten bestrijken en voorin behendige snelle jongens waardoor je wat meer op de counter kan spelen. Dat ondersteund door een middenveld met Van de Beek, Frenkie de Jong en Wijnaldum en er kan gewoon een heel goed elftal komen te staan!
 
nederland79
 
0
11 februari 2020 om 12:31
kan me vergissen, maar volgens mij heeft Nederland nog nooit iets gepresteerd met 532. In Brazilië begonnen we er een paar keer mee, om met de rust weer snel terug te switchen en alsnog een resultaat te halen.in de kwalificatie en de Nations League is Nederland juist ver gekomen door gewoon 433 te spelen.vandaar dat ik geen voorstander er van ben om gelijk de boel om te gooien
 
James15
 
3
11 februari 2020 om 10:35
Ik denk dat het niet verkeerd is om met 3 cv’s te gaan spelen in het 3-5-2/5-3-2 systeem. Vooral vanwege het wegvallen van onze beste aanvallers. In aanvallend opzicht kun je met deze drie koppers ook wat bereiken.
 
Sirius
 
0
11 februari 2020 om 15:11
Wanneer heeft Oranje ooit goed in die formatie gespeeld als collectief? Misschien hooguit 1 helft tegen Spanje.
 
James15
 
2
11 februari 2020 om 17:45
Het resultaat van Oranje op het wk van 2014 was goed en dat werd gehaald met dit systeem.met de Nederlandse definitie van goed voetbal (aantrekkelijk, aanvallend voetbal zeg maar) heb je een punt
 
Sirius
 
0
12 februari 2020 om 13:31
De successen op het WK van 2014 werden gehaald na omzettingen in de tweede helft. We kregen het lastig tegen elke tegenstander, hoe matig ze ook waren. Bovendien waren we de poule niet eens doorgekomen zonder Robben en Van Persie. Dat resultaat behaalden we niet op tactiek, maar op individuele klasse.
 
chrusaor1
 
9
11 februari 2020 om 09:03
Er vanuitgaande dat alles en iedereen fit is (incl Depay/malen) en redelijke vorm heeft, lijken me er nog wel wat keuzes te maken. Een soort van 3/5/2? Met een vast centrum van 3 man met daarvoor een blok van twee voetballende middenvelders en dan toch maar een Bergwijn/promes proberen op de vleugels?
 
AntonieAjax
 
1
11 februari 2020 om 11:42
De aanval blijft dan alleen nog wel lastig, aangezien zowel over Depay als over Malen twijfel is of ze het EK gaan halen. Voorderest op zich wel een logische opstelling, waarbij je ook nog kan afwisselen wie je als buitenste middenvelders gebruikt. Tegen een wat betere tegenstander kan je bijvoorbeeld met iets verdedigendere spelers beginnen zoals Dumfries en Van Aanholt. Bovendien zou ik ook nog overwegen om Van de Beek in het elftal te zetten.
 
AsRoma8
 
0
11 februari 2020 om 19:12
Bergwijn heeft niet de mentaliteit helaas om op een vrij verdedigende positie te spelen.
 
Killerturk
 
6
11 februari 2020 om 09:20
Op en top prof. Daarnaast is de Vrij ook gewoon een hele intelligente jongen met een ijzersterke mentaliteit. Ik vind dat hij een plekje verdient in Oranje.
 
bvbrunschot
 
1
11 februari 2020 om 09:31
Natuurlijk verdient De Vrij een basisplaats, maar ik snap wel waarom Koeman niet wil toornen aan het duo Van Dijk - De Ligt. Zoals al vaker geopperd ben ik dan ook wel een fan van het idee om met 3 centrale verdedigers te spelen. Dan is er ook direct geen discussie meer over de keeper, dat maakt dan toch niets uit met die 3 verdedigers
 
Sirius
 
0
11 februari 2020 om 15:03
Ik heb toch vooral het idee dat Koeman het zelfvertrouwen van De Ligt niet aan wil tasten. Van Dijk is de eerste verdediger die hij opschrijft en op dit moment zijn er niet echt argumenten die in het voordeel van De Ligt spreken. Het is namelijk niet zo dat De Ligt dermate goed speelt dat het een risico zou zijn hem er nu ineens uit te halen. Daar zijn z'n concurrenten namelijk te goed voor.
 
Analist25
 
5
11 februari 2020 om 09:34
Ik hoor steeds meer mensen over 3-5-2 maar beseffen die zelfse mensen wel dat je daar een topspits/aanvaller voor nodig hebt? In dit systeem gaat Nederland denk ik niet 1 keer scoren, tenzij het uit een corner is.
 
Heidihallo
 
3
11 februari 2020 om 09:39
Er zijn meerder wegen die naar Rome leiden. Met Wijnaldum en van de Beek hebben we bijvoorbeeld scorende middenvelders, die er komen en niet al staan. Dus heel moeilijk te verdedigen.
 
Analist25
 
6
11 februari 2020 om 09:48
Hoeveel goals heeft Donny gemaakt in oranje en hoe vaak heeft hij in dat systeem gespeeld? Maar los daar van, zijn we zo diep verdronken in de waan van de dag dat we met droge ogen gaan overwegen het hele systeem en alle patronen overboord te gooien zodat we een centrale verdediger kunnen opstellen die het heel goed doet bij zijn club...?
 
Heidihallo
 
1
11 februari 2020 om 09:55
Ik denk dat alles vooral afhangt van de aanwezigheid of afwezigheid van Memphis Depay. Is Depay erbij dan verwacht ik een 4-3-3. Is hij er niet bij, dan verwacht ik een 3-5-2.
 
chrusaor1
 
5
11 februari 2020 om 10:00
Muah, dat is wel wat kort door de bocht gesteld. In een 3-5-2 systeem zou je in theorie dus ook kunnen afstappen van de huidige 'zwakkere' rechts- en linksback. Waardoor een Blind bijvoorbeeld vrij komt om een centralere rol op het middenveld te spelen ipv de Roon. Daarmee vervang je al 3 posities die momenteel zwakker bezet zijn. Valt er nog wel te denken hoe de voorste 2 (wijnaldum lijkt me wel een zekerheid) + vleugelspelers in te vullen. Zeker met de vleugelspelers zou je er nog kunnen spelen in een ultradefensief of een aanvallende setting.
 
Analist25
 
3
11 februari 2020 om 10:03
@heidihallo Depay kun je vergeten, die heeft in de zomer de motoriek van een tractor. Maar nog steeds zou ik gewoon 4-3-3 gaan spelen, de landen tegen wie oranje speelt moet je gewoon onder druk kunnen zetten. Angst is een hele slechte raadgever
 
Analist25
 
4
11 februari 2020 om 10:20
@chrusaor1 En wat doe je als de tegenpartij met 2 snelle buitenspelers speelt? Blind gaat de rechtsbuiten echt niet inhalen hoor. En als hij rugdekking van Virgil krijgt dan heb je De Roon wel weer nodig.
 
Heidihallo
 
0
11 februari 2020 om 10:26
Je moet je wel afvragen of je zonder Depay kans maakt met een 433. Ja, in de poulefase wel, maar daarna tegen de echte kleppers. Met Depay wel, zonder denk ik at het moeilijk wordt. Dus dan zeker een 352 proberen. Dan wordt Nederland echt een pain in the ass om tegen te spelen, geen doelpuntenmachine, maar wel met spelers die een goal kunnen maken.
 
Analist25
 
0
11 februari 2020 om 10:32
@heidihallo Het 3-5-2 systeem kan ook uitlopen op een fiasco. Nederland heeft momenteel geen Robben die 3 verdedigers bezig houdt. Als tegenpartij van oranje zou ik een centrale verdediger er uit halen en er een middenvelder bij zetten die vanuit de verdediging op komt. dan heeft Koeman echt een groot probleem
 
Heidihallo
 
1
11 februari 2020 om 10:39
Dat is maar hoe je het bekijkt. Voordeel van een 352 is dat het super flexibel is. Zak je in, dan ben ultra-defensief. Een muur, kom daar maar eens doorheen. Met de spelers die we voorhanden hebben gaat dat lastig worden. En als de vleugels in de 352 hoog gaan staan, dan speel je ineens super aanvallend in een soort 334. Dus een centrale verdediger eruit halen... ik denk niet dat trainers dat dan tegen Nederland zullen durven.
 
Sirius
 
0
11 februari 2020 om 15:06
Van De Beek is in Oranje vooralsnog onzichtbaar en bovendien moet hij op 10 Wijnaldum voor zich dulden. Als Wijnaldum op 10 staat, kan Van De Beek niet telkens naar voren blijven rennen en zal hij verdedigende taken uit moeten voeren. Bovendien vind ik die doelgerichtheid van Van De Beek behoorlijk overschat, vooral onder druk. Ik heb Oranje niet 1 goede wedstrijd als collectief zien spelen in een 5-3-2 / 3-5-2 systeem. Daar hebben we ook denk ik de spelers niet voor. Overigens is Oranje over het algemeen nou niet bepaald stabiel als ze het achterin dicht moeten houden. Daar lijken wij Nederlanders simpelweg niet zo goed in te zijn.
 
RedondoNo5
 
0
11 februari 2020 om 09:49
Koeman moet gewoon een keer experimenteren met een dubbele ruit met de Vrij of De Ligt achter het centrale duo en Frenkie op 6. De backs mogen dan aanvallender ingesteld zijn, aangezien er een blok van 3 in het centrum staat.cilessensdvhateboer, Mdl, Vvd, Willems (mits fit)frenkiewijnaldum, Propper (of Bergwijn)promesmemphis
 
Sir Paul
 
3
11 februari 2020 om 09:54
Mij lijkt 't wel stijl met alle 3 de heren te spelen en Promes/Dumfries als rechtsback/winger. Frenkie Donny Gini Ihattaren Memphis Malen als andere spelers. Frenkie en Gini controlerend. Mochten Memphis en Malen het EK niet halen, Bergwijn, Boadu eventueel Luuk voor een andere smaak als andere opties. Cillissen op 't goal.
 
Aad3Barkie
 
3
11 februari 2020 om 11:22
Krijgen we weer het gezever over potentie dadelijk, iedereen op de wereld kan zien dat de vrij een veel betere verdediger is dan de ligt. Maar goed, de ligt is pas 20 en komt van het heilige ajax. Dus het zal wel van dijk - de ligt blijven.
 
FR_JC
 
1
11 februari 2020 om 14:43
Koeman die houd gewoon halsstarrig vast aan zijn opstelling en spelers die hij tot nu toe heeft gebruikt. Iedere wedstrijd opnieuw, iedere wedstrijd na de 1e helft alles om moeten zetten et cetera... Dus in deze zin verder schrijvend zal dan ook de Ligt spelen en Stefan op de bank plaats moeten nemen, hoe ridicuul het ook is momenteel gezien hoe sterk Stefan speelt.
 
Sirius
 
0
11 februari 2020 om 15:09
Ik weet niet of hij daarmee kan komen, vooral als De Ligt de fout in gaat en hij heel voetballend Nederland op zijn dak krijgt. Normaal kun je je daar voor afsluiten op een eindtoernooi in een ander land, maar Oranje speelt thuiswedstrijden en dan krijgt zo'n ploeg ook alles mee.
 
FR_JC
 
1
11 februari 2020 om 15:26
Geheel eens Sirius, echter is het tot nu toe zo dat het keer op keer blijkt dat Koeman zich niets laat aanpraten. We hebben allemaal kunnen zien hoe hij wedstrijden begint, altijd dezelfde spelers, 'voor het vertrouwen'. Bah. Als zelfs analisten en journalisten dit zien, hem erover vragen krijg je keer op keer hetzelfde riedeltje dat het in de 2e helft goed uit heeft gepakt maar dat "hij het vertrouwen in de vaste kern behoud". De Ligt = vaste kern. Ik vind het ongeloofwaardig, maar hij zal een keer hard op zn bek moeten gaan. (zelfs na cruciale fouten houd hij vast aan.....) En ik ben van mening dat ondakns dat hij het wel mee zal krijgen / over zich heen zal krijgen hij blijft doen wat hij al doet.