Kompany betrekt Nederland in vurig pleidooi: 'Het is belachelijk'
Dinsdag, 13 november 2018 om 14:25

Vincent Kompany maakt zich zorgen over het verschil tussen Belgische topclubs en de Europese topclubs. De verdediger van Manchester City en de nationale ploeg van België breekt dinsdag in een pleidooi een lans voor een BeNe-League, een competitie waarbij clubs uit Nederland en België het tegen elkaar moeten opnemen.

"Het is belachelijk dat we nu nog spreken van Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik, die competitief het gevoel hebben dat ze niet kunnen strijden tegen Barcelona en Real Madrid", zegt Kompany tegenover Sporza. Volgens klokkenluidersplatform Football Leaks denken Europese topclubs eraan om de Champions League in te ruilen voor een Super League, een nieuwe competitie met zestien grootmachten.

"Ik bekijk de toekomst van het voetbal helemaal anders", aldus Kompany. "Ik vind eerst en vooral dat de competities van de kleine landen zich moeten verenigen. Zo simpel is het. Ik snap niet waarom landen als België en Nederland niet samengaan en een grotere competitie maken om opnieuw Europese topploegen te creëren."

Kompany oppert dat ook Scandinavische landen en landen als Oostenrijk en Zwitserland samen kunnen optrekken. "Ik snap niet waarom ze achterblijven met kleine competities, die nooit of te nimmer de macht van de grote competities zullen inhalen. Als er een Super League komt, dan staan al die clubs er helemaal anders voor", aldus de stopper.

Meer nieuws
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
3
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
13
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
12
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
23
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (133)

 
wyzijnkampioen
 
60
13 november 2018 om 14:35
Mooi dat er nu ook vanuit Belgische kant gepleit wordt voor de BeneLiga.Ik denk dat als we hier de BeneLiga invoeren dat we dan ongeveer op het niveau van de Franse competitie komen. Dan komen we ongeveer op de 6e plek als je kijkt naar de zwaarste competities in Europa. Dat zou een extra stimulans moeten zijn voor spelers om hier te spelen.1.Spanje2.Engeland3. Duitsland4. Italië5. Frankrijk6. BeneLiga7. Portugal8. Rusland9. Turkije10. Oekraïne
 
wandering
 
21
13 november 2018 om 14:46
Vanuit België, het is 1 Belg met 0,0 zeggenschap, tijd terug werd aan de Belgische clubs gevraagd wat ze er van vonden en allemaal waren ze tegen, alleen vanuit Anderlecht werd voorzichtig geopperd dat er eerst onderzoek na gedaan moest worden
 
_Buffalo_
 
13
13 november 2018 om 16:48
Het is wel een Belg die in de toekomst een heel grote invloed op het Belgische voetbal kan uitoefenen als die kiest om een actieve rol te blijven spelen in het voetbal na zijn carrière als voetballer. Zou de stem van Kompany op dat vlak toch niet onderschatten. Dat gezegd zijnde, ben ik het er inderdaad ook mee eens dat het op dit moment veraf lijkt doordat er maar weinig clubs voor staan te springen.
 
JeffPaeter
 
9
13 november 2018 om 16:52
Nou Kompany heeft veel invloed in het Belgische voetbam hoor. Als de Rode Duivels staan waar ze nu staan is het mede door hem. Zoek het maar op. Hij kon zoals de meeste voetballers investeren in dingen die veel veld opbrengen, maar koos om in het Belgische voetbal te investeren. Hij is ook niet voor niets kapitein. Hij is altijd diegene die opstaat, wanneer ze er niet uit raken en voor de oplossingen zorgt
 
FcExclusief
 
47
13 november 2018 om 14:46
Hoe bedoel je 'nu ook vanuit de Belgische kant'? Ongeveer 80% van de BeNeLiga-gerelateerde berichten komt van de Belgen.
 
YoeriCFC
 
11
13 november 2018 om 14:51
Op basis van wat verwacht je dat? Het grote geld gaat echt niet opeens naar die cometitie stromen hoor, de jeugdspelers zullen nog steeds naar de Engelse -, Spaanse - en Duitse top vertrekken en de dezelfde Nederlandse voetbaldinosauriers vormen nog steeds de opinie wat betreft spel... Nee, ik geloof niet dat je er ook maar 1 meter mee opschiet als je deze twee hopen onkunde bij elkaar smijt. Dan krijg je namelijk 1 grote hoop onkunde
 
flithje
 
30
13 november 2018 om 14:59
Op basis van wat verwacht je het niet? Wanneer de competitie attractiever wordt, (anderlecht - Ajax, Brugge - Psv, Feyenoord - Luik,) zullen de inkomsten ook blijven groeien. Stromen is natuurlijk een groot woord, echter als we i.s.m. de uefa, onze tickets voor de CL kunnen bespreken, kunnen we wel zeggen dat er meer geld richting de competitie gaat. naast het extra televisie geld, sponsor geld etc. Spelers zullen inderdaad vertrekken, maar ook binnen de eigen competitie meer weerstand vinden. Wissels bij grotere clubs, zullen eerder geneigd zijn om voor championsleague plaatsen te gaan concureren in een `mindere` competitie als de Beneliga, (als we meer tickets kunnen vergeven natuurlijk) om zichzelf weer in de kijker te spelen bij grotere clubs.
 
wyzijnkampioen
 
9
13 november 2018 om 15:01
Ik verwacht wel meer inkomsten met de BeneLiga. Natuurlijk zullen er nog steeds toptalenten naar de topcompetities verhuizen maar het zou al mooi zijn als we die toptalenten 1 of 2 seizoenen langer hier kunnen houden en meer betere spelers naar de Beneliga kunnen lokken.
 
Zinedane
 
16
13 november 2018 om 15:06
Als je de competities samenvoegd krijg je o.a. de TV-gelden van alle drie de landen gebundeld. Waaruit dus veel meer geld geconcentreerd naar de hoogste divisie zal gaan. Dit zal slecht uitpakken voor clusb als Nac, De Graafschap etc die meteen naar de tweede divisie kelderen waar weer minder betaald zal worden. Het zal vooral om een grotere som geld gaan voor de hoogste 8/9 ploegen uit Belgie & Nederland. Dan krijg een Heerenveen in 1 klap dezelfde tv-gelden als bijvoorbeeld een Nantes of Toulouse uit Frankrijk. Nederland en Belgie staan er individueel nou eenmaal al heel sterk voor, als je die financiele kracht bundeld kom je boven die van de Franse competitie uit. Op termijn kan je dan ook weer hogere salarissen gaan uitdelen waardoor het interessanter wordt voor spelers om naar de Beneliga te gaan. Dit betekend dat de competitie weer sterker wordt (jongens als Lozano en Neres zullen sneller en gemakkelijker voor onze competitie kiezen. Een jongen als Eto'o, die in het verleden niet kwam omdat Ajax financieel niet genoeg kon bieden wordt dan in een keer een stuk haalbaarder).
 
Sirius
 
6
13 november 2018 om 15:16
@zinedane En het zorgt er ook voor dat clubs als Heerenveen per direct kandidaat zijn om te degraderen waardoor er een acuut gebrek aan inkomsten ontstaat. Ook zijn clubs als Groningen op basis van de laatste twee jaar niet eens een optie om in de hoogste divisie toe te treden. Die clubs hebben dan ook direct financiele problemen. Het is enkel voordelig voor de topclubs. Voor de subtop en daaronder zorgt het voor veel twijfel en onrust die die clubs niet kunnen gebruiken. De Nederlandse en Belgische subtop is namelijk niet bepaald stabiel en veel clubs zullen bang zijn aangezien degradatie dan ineens erg reeel is.
 
wyzijnkampioen
 
5
13 november 2018 om 15:24
Ervoor zorgen dat ze voldoende inkomsten blijven krijgen ook bij eventuele degradatie. Inkomsten in de eerste divisie moet dus ook omhoog.
 
Lierse1997
 
5
13 november 2018 om 17:47
@Zinedane De totale tv-gelden pot in Frankrijk bedraagt 1,15 miljard per seizoen. Als je het Nederlandse en Belgische bedrag optelt kom je nog niet aan 200 miljoen. Natuurlijk kan het tv-geld bij een nieuwe competitie omhoog gaan, maar het gat blijft toch enorm.
 
CruijffStadion
 
32
13 november 2018 om 14:52
Ik ben ook een grote voorstander van de BENE-liga met 10 Nederlandse en 8 Belgische clubs of wat mij betreft 9 om 9. Dan heb je qua competitie en steden gewoon een hele mooie competitie die het kijken meer dan waard is. Echt heel jammer dat dit geweldige idee nog nooit heel serieus is geworden.
 
Sirius
 
15
13 november 2018 om 15:11
Dat lijkt me nogal logisch, aangezien je dan driekwart van beide competities volledig negeert en verplicht laat degraderen. Natuurlijk gaan de meeste clubs daar niet in mee. Voor een Ajax-supporter is het nogal makkelijk praten om er positief over te zijn, maar voor het overgrote deel is het totaal niet relevant. Het kan niet zo zijn dat bijna driekwart van de competitie maar plaats moet maken omdat Ajax en PSV meer weerstand willen.
 
Zinedane
 
57
13 november 2018 om 15:17
Beneliga 1: Psv Ajax Feyenoord Club Brugge Anderlecht Standaard Luik Az FC Utrecht Vitesse Ghent Genk Zulte-Wagerem Heerenveen Heracles Groningen Royal Antwerp Eupen Charloi/kortrijk Beneliga2 Pec Ado Nac Nec Twente Willem 2 Excelsior Vvv Roda Jc Charloi/kortrijk Sint_truide KV Oostende Cercle Brugge Lokeren Excelsior Moeskroen Waasland-Beveren Dudelange (luxemburg) Jeunesse (luxemburg) Beneliga 3 FC Emmen Fortuna Sittard Sparta Den Bosch De Graafschap Volendam Cambuur Almere Mvv Dordrecht OH Leuven Roeselare Beerschot Mechelen Tubeke Differdange Fola Esch Racing Krijg je een beetje dit zo... lijken me echt fantastische competities. Is toch ook gaaf voor bijvoorbeeld een NEC om tegen Mechelen te spelen in plaats van de Jong teams of Achilles. Zo krijg je minstends 3 professionele voetbalcompetities die het algehele niveau meteen keihard omhoog tillen ook in Luxemburg. Die gaan natuurlijk massaal als 1 land naar de drie grootste clubs trekken om die omhoog te stuwen.
 
CruijffStadion
 
13
13 november 2018 om 15:19
@sirius Ik begrijp je punt en ik kan me er ook in verplaatsen wanneer je supporter bent voor Sparta of Fc Emmen. Maar ik ben voor Ajax en zie het liefst een zo sterk mogelijke competitie en ik denk dat clubs als Brugge, Gent en Anderlecht daar meer aan bijdrage dan Emmen, Heracles of Sparta. Dus het is een hard besluit maar de enige juiste om de competitie weer wat aanzien te geven. Ik bedoel het is topsport en binnen de competitie moet je gewoon een klimaat zien te creã«ren waarin de clubs zoveel mogelijk weerstand krijgen. Dan wordt de competitie aantrekkelijker, de spelers sterker en uiteindelijk zal het ook alleen maar goed zijn voor de internationale prestaties voor Belgiã« en Nederland.
 
LisandroSemedo
 
5
13 november 2018 om 15:32
Hahahahahahahaha grapjas. Jij duwt Roda een competitie boven ons? Berg snel je toetsenbord op. Volgens mij spelen zij een niveau lager. En vorige week nog zelfs 18 plekken verschil!
 
Constant kante
 
27
13 november 2018 om 15:41
Jij bent Fortuna fan? Okay, maar dan vind ik je reactie wel aandoenlijk. Vertel eens, hoe vaak is Fortuna in de afgelopen 20 jaar boven Roda geëindigd precies? Prima dat je een momentopname van nu neemt maar één moment in 20 jaar vind ik geen maatstaf. Waarom jij wél?
 
lausho
 
4
13 november 2018 om 15:55
Ik zou er liefst 20 willen, heb je meer tv rechten te verkopen en meer totaal aantal toeschouwers. 11 uit NL 9 uit België lijkt mij fair en zou ook zeker het rijke Luxemburg in de competitie gaan betrekken.
 
DonCoXxX
 
8
13 november 2018 om 16:18
Er moet natuurlijk maar 1 Beneliga komen en de rest is nationaal, waarbij er bv 2 teams uit de Bene Liga degraderen en de kampioen van de Eredivisie en de kampioen van de Jupiler Pro League promoveren. Kunnen er uiteraard ook 3 of 4 worden d.m.v. playoffs om het allemaal nog spannender te maken. Ik vraag me ook af of de Bene Liga perse uit 18 clubs zou moeten bestaan. Het kunnen er ook 16 of 12 worden met een Bene Liga cup ernaast en we zouden nog steeds onze nationale bekertoernooien kunnen behouden. Ik lees dat sommige mensen bang zijn voor halvering van het aantal Europese tickets, maar dat is onzin want als we stijgen op de Uefa ranglijst en wanneer de Bene Liga een top 6 competitie kan worden pakken we meer tickers. Daarnaast kunnen we wellicht zoals Wales onze nationale competities behouden en die clubs kunnen dan ook meedoen in Europa. Swansea en Cardiff spelen b.v. in de Engelse leagues, terwijl de meeste clubs uit Wales dat niet doen. Overigens hoeven we het niet eens bij Belgie en Nederland te houden; we kunnen ook verder kijken naar andere kleine competities. Luxemburg is wellicht te klein, maar Denemarken en Schotland zouden we er ook bij kunnen betrekken. En de Jong teams moeten uiteraad in de nationale competitie blijven. Zou best goed zijn voor het Nederlands voetbal als Jong Ajax en Jong PSV in de Eredivisie zouden kunnen blijven spelen, zolang Ajax en PSV niet uit de Bene liga degraderen uiteraard. Die spelers verrijken het Nederlands voetbal enorm. Moet je kijken wat er aan spelers bij andere Nederlandse clubs spelen omdat ze gehard zijn in de Jupiler League. Die spelers kunnen de clubs meestal gratis oppikken ook, omdat ze geen contract kregen.
 
Xyzz
 
8
13 november 2018 om 16:34
@sirius, wiskunde is duidelijk niet je sterkste punt. Als je twee competities samenvoegt zal de helft moeten degraderen, niet drie kwart.
 
Shorty1991
 
1
14 november 2018 om 02:18
Doncoxx allemaal leuk en aardig je verhaal, maar als alle Nederlandse clubs nou de eerste 10 plekken bezetten, moet dan de nummer 10 degraderen, of 2 Belgische clubs? Dit voorstel van jou is op dat punt dus niet mogelijk wat mij betreft.
 
Kasteelheer.88
 
13
13 november 2018 om 14:53
Ja die Belgen zijn altijd al lekker verdeeld dus dit kan er ook nog wel bij. Ik vind een BeNeLiga echt helemaal niks. Ik mis dan de nationale trots. Die Belgen kunnen me gestolen worden. Als die competenties samen gaan dan haak ik lekker af
 
wyzijnkampioen
 
24
13 november 2018 om 14:57
Hoezo mis je dan de nationale trots? (Bijna) Elke week zullen er dan bijvoorbeeld 10 Nederlandse clubs in actie komen en kan je de Nederlandse clubs supporteren als ze tegen de Belgische clubs moeten spelen.
 
Edo
 
4
13 november 2018 om 15:22
Wat mij betreft gaat het niet om trots maar om herkenbaarheid en cultuur. We zijn gewoon gewend om bij Heracles uit te spelen, en thuis tegen Nac. Dat heb je dan straks niet meer. Dan moet je opeens naar Charleroi of naar FC Antwerp. En daar hebben we hier in Nederland gewoon helemaal niks mee. Het is allemaal hyperconservatief, we wilden jaren terug geen voetbalzender, we willen om 19:00 op zondag voetbal kijken. Niet om 18:45, niet om 19:15, maar om 19:00. En op dezelfde manier willen we de eigen vertrouwde Nederlandse competitie houden. Ik weet niet of de Belgen zitten te wachten op Gent tegen Heerenveen of Stvv tegen Zwolle. Maar ik denk dat we in Nederland er meer kapot mee maken dan dat we er mee op schieten.
 
Constant kante
 
9
13 november 2018 om 15:31
Kasteelheer Weet niet exact hoeveel buitenlanders bij Sparta onder contract staan maar mooie nationale trots als Ajax met twee Marokkanen, een Argentijn, twee Denen, een Servier en een Kameroenees in een team speelt? Of PSv dat, als het wil, met een Duitser, een Spanjaard, twee Mexicanen, een Uruguayaan, een Argentijn en een Australiër, kan spelen?
 
elninoo
 
26
13 november 2018 om 15:45
EdoIk denk dat je namens jezelf moet spreken als je zegt dat “wij Nederlanders” er helemaal niets mee hebben. Ik heb er namelijk wel iets mee en al mijn vrienden lijkt het ook fantastisch. Tevens ben ik het zat om naar die rukwedstrijden te kijken waar teams zich gaan ingraven om de schade beperkt te houden. Dat vind ik zielig en heeft niets met voetbal te maken. Als je jezelf gaat ingraven kun je misschien beter putjesschepper worden in plaats van voetballer.Als de competitie nivelleerd leren de spelers die erin spelen er meer van wat goed is voor de ontwikkeling. Als je elke week moet knallen en tot het uiterste moet gaan is dat goed voor je ontwikkeling. Je wordt meer uitgedaagd wat tot betere prestaties zal lijden. Ook zullen er betere spelers in de competitie komen spelen omdat het beter bekeken wordt en omdat er meer betaald zal worden. En over sentiment en cultuur gesproken? Dat bouw je na 3 jaar beneliga ook op hoor. Als je altijd maar naar sentimenten blijft wijzen zul je nooit groeien. De verschillen zijn op dit moment gewoon te groot in de competitie. Afgelopen weekend kon ik kiezen tussen wandelen met mijn pasgeboren kind of Ajax Excelsior kijken. Ik koos voor het eerste en toen ik terugkwam kon ik nog net zien dat Ajax de 7-1 maakte. Er zijn dit jaar3 teams die een doelpunt tegen Ajax gemaakt hebben. De rest scoort niet. Mijn God, en dat noemen ze dan competitie. Maar wel vreemd opkijken wanneer spelers zeggen uitgeleerd te zijn in de eredivisie.
 
DonCoXxX
 
8
13 november 2018 om 16:22
@edo, de mens is van nature conservatief; huiverig voor wat nieuw is. Maar mensen passen zich ook razendsnel aan en in een paar jaar is men eraan gewend en wil men niet meer terug. Je moet voor de grap eens kijken hoeveel fusieclubs er in Nederland zijn; clubs die mensen vooraf niet wilde. Is iets anders, maar het principe is hetzelfde. Als je het mij vraagt kan Emmen uit mij gestolen worden en zelfs heracles uit. Ik zie liever Anderlecht - Ajax in het Vanderstock stadion op echt gras . Er moet iets gebeuren want we zien nu al aankomen hoe de selectie van Ajax leeggeroofd wordt aankomende zomer. De topclubs zitten al elke week hongerig op de tribunes.
 
JeffPaeter
 
1
13 november 2018 om 17:03
@edoAls je Ajax en PSV wekelijks met 4-5 goals verschil wil zien winnen van de Nederlandse middenmoter, dan weet je het zelf maar.
 
kleinegeneraa7
 
0
13 november 2018 om 17:37
Constant kante. Denk niet dat daar op gedoeld wordt, maar meer het idee dat wij als Nederland geen eens een eigen competitie hebben bovenaan de pyramide. Van mij hoeft heel die liga ook niet. Zal mij wel pijn doen "Nederland, het land dat 1 van de pioniers is geweest, kan geen eens een eigen competitie in de lucht houden"
 
GunneRo
 
0
13 november 2018 om 19:36
DonConxxx, het gaat niet om huiverigheid over het nieuwe, het gaat om huiverigheid voor een totaal verkeerde stap. Als je dit onderneemt en faalt, dan ben je ver van huis. Waarom zou het falen? Een belangrijke reden, die Edo noemt: wat heeft een Fries met een Franstalige Belg te maken. Laatstgenoemde voelt al geen verbondenheid met Vlaamse Belgen, laat staan Nederlanders. Als België eindelijk een normale oplossing vindt voor hun verdeelde land, kun je er naar gaan kijken, maar nu is het een slecht plan. Je creëert een league zonder enige identiteit of verbondenheid tussen clubs en supporters. En je laatste punt: Ajax wordt leeggeroofd? Hoe vaak gaan we die nog horen? In de jaren ‘70 was het niet anders, we schreeuwen al tientallen jaren moord en brand, toch blijven de Nederlandse clubs meedoen. En met een beetje fatsoenlijk beleid zie je dit jaar waar het toe kan leiden.
 
Sirius
 
6
13 november 2018 om 15:09
Dan nog heb je een competitie zonder grote clubs. Frankrijk is eigenlijk alleen aantrekkelijk door PSG en in mindere mate Lyon, Marseille en Monaco. Verder is de Ligue 1 ook gewoon een matige competitie met een bedenkelijk niveau. Het zijn aantrekkelijke competities door de clubs die er spelen. Ajax, Psv, Club Brugge en Anderlecht hebben niet de internationale impact van de grote clubs uit Engeland, Spanje, Duitsland, Italie of zelfs Frankrijk.
 
Cyberize7x
 
11
13 november 2018 om 15:45
Maar, die kunnen op termijn wel groeien doordat het aantal inkomsten toe zal nemen.
 
elninoo
 
10
13 november 2018 om 15:58
Sirius,Paris saint germain was tot zeer kort geleden ook een grijze muis in het Franse voetbal. Wellicht met wat historie maar zeer zeker niet de ploeg die het nu is. De enige reden dat het de ploeg is die het nu is, is door geld. En dan nog presteren ze in Europa niets. Ze hebben geloof ik twee keer de kwartfinale gehaald van de championsleague ondanks hun uitgave. Dat is in mijn ogen ver beneden pijl.Het zijn dus niet de clubs die de competitie interessant maken. Het zijn de spelers of eigenlijk de mensen die de spelers kopen die de competitie interessant maken. Als het geld daar stopt met stromen kijkt er geen hond meer om naar Paris saint germain. En of de competitie nu aantrekkelijker is geworden door Paris saint germain? Ik dacht het niet. Competitie betekend dat je aan elkaar gewaagd bent. Nou dat zijn ze niet in Frankrijk. Paris steekt er, op twee seizoenen geleden na toen Monaco met het kampioenschap aan de haal ging, er met kop en schouders bovenuit. Je zou dus eigenlijk kunnen stellen dat de competitie door Paris saint germain naar de klote is geholpen. Of eigenlijk door de geldschieters die erachter zitten. Zij pakken de prijzen en de rest vecht om de kruimels. Het is dus net hoe je ernaar kijkt.
 
Sirius
 
1
13 november 2018 om 17:37
elninoo Mensen kijken zolang er spelers als Mbappe, Neymar, Cavani, Verratti enzovoort spelen. Die spelen hier in Nederland niet en dat gaat ook niet gebeuren bij een eventuele Beneliga. En je hebt gelijk dat geld de enigste reden is waarom PSG nu is wat het is. Zoveel geld gaan Ajax, Psv, Brugge of Anderlecht nooit in beheer krijgen. Een Beneliga doet daar werkelijk niets aan af.
 
Sirius
 
0
13 november 2018 om 17:39
@cyberize7x Maar die inkomsten zullen niet dermate groeien dat de topclubs grote Europese spelers binnen kunnen halen. Bovendien zal heel veel talent zich niet meer ontwikkelen omdat hun club niet meer op het hoogste niveau speelt. Bijna driekwart van alle clubs zal dan van het hoogste podium verdwijnen terwijl de lage subtop ineens degradatiekandidaten zijn.
 
Tuskii
 
1
13 november 2018 om 17:16
Ikzelf ben er ook wel voor te vinden denk ik. Enige waar ik over twijfel is welke clubs je dan laat zakken naar zen tweede niveau? En tot welk niveau trek je de BeNeliga door?
 
Palmeiras
 
15
13 november 2018 om 14:37
Zou ik ook wel als ik Belg was geweest. Maar wat moet je nou met zulke clubs in je competitie. Ajax en PSV zijn een aantal maatjes te groot voor de Belgische top. Wat wou je doen met onze historie? Kan je net zo goed gelijk de drie en twee en 1 sterren wegnemen van de teneus.
 
D.costa9CFC
 
54
13 november 2018 om 14:44
Nederland staat onder belgie op die lijst?
 
John Terry
 
45
13 november 2018 om 14:51
Omdat wij steeds ploegen als Zwolle Europa in sturen. Ajax en PSV staan boven de Belgische top, maar de Nederlandse subtop (Feyenoord, Utrecht, AZ) faalt behoorlijk in Europa tov de Belgische varianten.
 
Palmeiras
 
8
13 november 2018 om 14:57
Iets met 1 zwaluw maakt nog geen zomer...
 
Sirius
 
17
13 november 2018 om 15:04
De Belgische top is breder en heeft meerdere potentiele kampioenen en dus ook een breder veld in Europa. In Nederland is het toch vooral Ajax en PSV met hier en daar een incidenteel kampioenschap van een ander. Echter vind ik Ajax en PSV wel beter dan de selecties van de Belgische clubs. Dat wil alleen niet zeggen dat dat structureel zo is.
 
consy
 
16
13 november 2018 om 15:06
Hahahahaha, steeds ploegen als Zwolle nog wel. Misschien moet je ook even kijken naar clubs als Feyenoord en PSV die jaar in jaar uit de Europa League niet serieus namen. PSV en Ajax wisten zich zelfs met al dat geld niet te plaatsen voor de Europa League. Een veel grotere schande dan een club als Zwolle zien verliezen in Praag.
 
azchelsea
 
7
13 november 2018 om 15:12
Ik weet ook wel dat afgelopen zomer een blamage was (vooral omdat we europa league voorrondes speelden met Friday als spits), maar AZ heeft sinds 2010 twee keer de kwartfinale gehaald. Sinds 2010 heeft geen éã©n Belgisch team tot twee keer toe de kwartfinale van de EL gehaald. Ik vind dat je dan ook niet kan zeggen dat AZ hard ten opzichte van de Belgische subtop.
 
Fionn
 
3
13 november 2018 om 15:41
Tja Palmeiras ... alleen ga je nu al de zesde zomer in en dan begint het toch een beetje op een structureel probleem te lijken.
 
Weef
 
20
13 november 2018 om 16:10
Uefa clubranking: 28. Ajax 31. Anderlecht 39. Psv 40. Club Brugge 45. AA Gent 64. Feyenoord 69. Racing Genk Dan kun je moeilijk stellen dat Ajax en PSV 'een aantal maatjes' te groot zijn voor de Belgische top. Is gewoon een vergelijkbaar niveau.
 
DeBroerVanTheo
 
22
13 november 2018 om 14:58
Ze zouden eens moeten beginnen met een prijs aan het eind van het seizoen tussen de kampioen van Nederland en die van België. Mooie graadmeter om de kwaliteiten te vergelijken.
 
gilau
 
17
13 november 2018 om 15:26
Of de beker laten spelen over de 2 landen, dat zou ik dan wel weer leuk vinden.
 
JJvH91
 
6
13 november 2018 om 16:10
Kijk, dat is een leuk idee. Kampioen der Lage Landen.
 
Vesta
 
8
13 november 2018 om 15:02
Ook al zijn de Nederlandse topploegen, op dit moment, sterker dan de Belgische, dat betekent niet dat de weerstand in de competitie niet toeneemt. Daarnaast is het aantal kijkers voor de competitie hoger, waardoor de televisierechten en sponsorinkomsten toe zullen nemen. Hiedoor worden de clubs rijker en aantrekkelijker voor spelers, waardoor het niveau alleen maar toe zal nemen. Maar goed, waarschijnlijk zullen de topploegen voor zijn en de kleinere clubs tegen. En dat lijkt me van beide kanten zeer begrijpelijk
 
consy
 
6
13 november 2018 om 15:09
De Belgische subtop is veel beter en breder dan die van Nederland op dit moment. Clubs als AZ, Vitesse en ook Feyenoord worden geslacht door Genk, Gent, Antwerp en zelfs Standard in het Sclessin. Alleen PSV en Ajax staan boven de Belgische competitie.
 
lausho
 
8
13 november 2018 om 15:57
Mwoah dat zou ik zo niet stellen, Club Brugge zou het PSV en Ajax zeker lastig maken. Standard was ook geen makkie voor Ajax.
 
FcExclusief
 
3
13 november 2018 om 16:29
Standaard werd op halve kracht vernederd door Ajax.
 
lausho
 
2
13 november 2018 om 17:22
Prima, maar ik vond het nog niet zo gemakkelijk eerlijk gezegd.
 
JeffPaeter
 
5
13 november 2018 om 17:49
Standard staat momenteel buiten de top 6 in de Belgische competitie. Vorig seizoen zijn ze op t nippertje 6de geworden door op t laatste speeldag te winnen. Hadden ze niet gewonnen, waren ze 8ste geëindigd. In andere woorden Ajax-Standard is geen weerspiegeling van Eredivisie-Pro League. Racing Genk is even sterk als de Nederlandse top 2.
 
PSV.1913
 
0
13 november 2018 om 23:45
Nou een Ajax is echt wel een niveau hoger dan genk hoor.
 
lionel1992
 
9
13 november 2018 om 14:38
Dan maar geen nieuwe europese topploegen.. wij gaan voor nr 34,
 
FcExclusief
 
10
13 november 2018 om 14:42
Ik heb liever niet dat Vincent onze competitie betrekt in de Belgische malaise... Inkrimpen van de competitie zie ik nog liever gebeuren en daarmee hoef je dus niet de helft van je Europese tickets in te leveren (zoals bij de Beneliga) Inkrimpen tot 10 teams en dan 2 uit- en thuiswedstrijden. Het wordt in elk geval tijd om het concept van de Beneliga voorgoed te laten varen en energie steken in het sterker maken van de eigen competitie. Een club als Feyenoord heeft nog altijd de potentie en aantrekkingskracht om Europees mee te doen. Clubs als Utrecht, Vitesse, Heerenveen, ADO en AZ zijn ook nog lang niet dood of begraven. Het is nu juist zaak om de koppen bij elkaar te steken en te kijken hoe we in Nederland de Duitse en Franse kant opgaan. Daar steken ook maar enkele ploegen er bovenuit, maar weten de kleinere clubs toch de toptalenten aan zich te binden of op te leiden. Utrecht doet dit doorgaans heel goed met spelers die net buiten de boot vallen.
 
flithje
 
9
13 november 2018 om 14:48
De vergelijking is volstrekt onlogisch, Duistland is circa 9x groter. Frankrijk minimaal netzoveel. Waarbij Frankrijk een club heeft die zich aansluit bij de Top van europa, PSG die zijn ziel heeft verkocht aan een Olieman. Moet dat onze toekomst zijn?
 
metaalverf
 
0
13 november 2018 om 14:53
Ik vind de vergelijking met de Duitse competitie wel terecht. De verschillen binnen de competitie zijn vergelijkbaar met de verschillen in de Nederlandse competitie. Ook weinig oliegeld.
 
FcExclusief
 
2
13 november 2018 om 14:58
Ik doe meer op talentontwikkeling. Daar kunnen veel clubs in Nederland nog een inhaalslag in maken en dan kijk ik inderdaad vooral naar Duitsland.
 
flithje
 
1
13 november 2018 om 15:05
Vergelijkingen zijn altijd terecht, daarvoor maak je een vergelijking. Dat is mijn fout! waar ik misschien meer op doel is dat, (zoals ajax in het artikel over de vestiging in New York) het limiet qua inkomsten binnen ons land beperkt wordt. Daarin is Duitsland gewoon echt veel groter, en kan er dus veel meer verdeeld worden. Om die reden denk ik dat we meer aansluiting bij de top zullen gaan vinden door een sterkere, attractievere competitie te creeã«ren.
 
flithje
 
2
13 november 2018 om 15:11
Doel je dan op eigen jeugd, of aangekocht? Want ook daarin heeft duitsland bijvoorbeeld een vijver die dus 9x zo groot is.
 
RobbinOort
 
1
13 november 2018 om 21:10
Laten we eerst eens wat doen aan de jeugd uit NL die wegkwijnt op de tribunes bij middenmoters, doordat ze een vreemdelingenlegioen halen dat nog slechter is. Daarom ben ik zo gelukkig met de degradatie van Roda afgelopen seizoen, 2 Nederlanders van de 25 selectiespelers.
 
RobbinOort
 
0
13 november 2018 om 21:11
Wat maakt het dat we niet in Duitsland kunnen scouten dan?
 
Luie
 
4
13 november 2018 om 15:18
Minder Europesche tickets is tijdelijk, moet je voor stellen hoeveel punten we krijgen als 5 van de 5 teams in de Groepfases zitten dan stijgen we als een gek.1 stap achteruit om er 2 vooruit te gaan
 
JeffPaeter
 
1
13 november 2018 om 17:55
Al moet men de helft van de EU tickets inleveren, de verloren tickets zouden toch naar ploegen gaan die niets presteren Europees.
 
flithje
 
6
13 november 2018 om 14:44
Ik was vooral ook heel erg benieuwd of het speelde vanuit Belgiã«. Tot mijn genoegen blijkt dit wel het geval te zijn. Echter moeten we onszelf vooral afvragen wat de insteek van een gecombineerde competitie wordt. Je zou zeker eens kunnen beginnen met een kleine opzet als: Kampioen belgie tegen beker winnaar NL, en Kampioen NL tegen beken winnaar Belgie met daarna een grote finale. Daarna (een seizoen later), zou je het kunnen uitbreiden naar een lage landen beker. Waarbij Nederland, en Belgie gecombineerd een beker toernooi uitvechten. Waarna eventueel bij het onstaan van een BeNe-liga, je een afscheidelijk beker toernooi a.k.a. een type knvb voor de nederlandse teams te realiseren, en de nationale beker van Belgiã« om zo toch een `competitie` binnen de eigen landen te creeã«ren
 
Constant kante
 
4
13 november 2018 om 15:26
Flithje Vroeger was ik altijd een fel voorstander van dit soort initiatieven. Harrie van Raay kwam al in 1999 met de Atlanticleague he, waarin dus de topploegen van Nederland, België, Portugal, Schotland en de Scandinavische landen samen een competiie zouden gaan vormen, puur om ervoor te zorgen dat de club in landen met een te kleine markt eindelijk zouden kunnen concurreren met de clubs in de grote markten (engeland, Duitsland, Spanje en Italie, destijds). Enfin, sindsdien komt dit idee altijd weer in verschillende vormen terug. Maar los van de problemen dat Uefa en de grote clubs dit niet willen, heb je de weerstand in de landen zelf. Zeg maar, dat nu naar aanleiding van deze proefballon van Kompany mensen gaan roepen: 'huh, wát? Allée we hebben hier mooie matches tussen Anderlecht en Standard Luik, wie zit er dan op crapulen als FC Emmen - Club Brugge te wachten, of Fortuna tegen Oostende??'
 
lausho
 
2
13 november 2018 om 16:00
Die potjes krijg je niet, de subtop van NL en België strijden dan dan tegen degradatie, naar overigens een veel leukere tweede en derde divisie.
 
JeffPaeter
 
2
13 november 2018 om 18:00
Emmen, Fotuna en Oostende zullen niet in de BeNe-liga spelen hé. Behalve als men ook een BeNe-liga 2 en 3 creëren. Dan is Fortuna-Oostende wel mogelijk
 
metaalverf
 
3
13 november 2018 om 14:45
Ik ben hard tegen. Er zijn echt wel andere manieren om het niveau te laten stijgen van de competitie. BeNe-league helpt je 2 jaar en daarna is dat effect ook wel weer weg en krijg je opnieuw 2 of 3 topteams en de rest matig. Als de BeNe-league ontstaat, zou ik alleen maar minder dan meer geneigd zijn om er naar te kijken.
 
flithje
 
5
13 november 2018 om 15:08
"ik ben hard tegen. Er zijn echt wel andere manieren om het niveau te laten stijgen van de competitie." - Ik ben wel een voorstander van de Beneliga, maar oprecht heel geinteresserd welke alternatieve er in jouw ogen zijn?
 
metaalverf
 
2
13 november 2018 om 16:34
Financiële stevigheid waardoor op termijn het salarisplafond kan stijgen bij de clubs. Voordat dat bereikt kan worden moet er wel gespaard worden. Kijk bijvoorbeeld naar Ajax, die heeft de afgelopen jaren behoorlijk gespaard door een aantal goede transferinkomsten. Probeer zoveel mogelijk van die inkomsten te gebruiken voor toekomstige salarisverhogingen. Gebruik kwaliteiten uit de eigen opleiding (jonge spelers) en ervaring van buitenaf (oudere spelers) met (relatief) lage transfersommen. Gebruik de inkomsten om dan de supertalenten binnen de club langer te behouden met het verhoogde salarisplafond (voorbeeld is de Ligt). Ander voorbeeld is een maximum op het aantal huurspelers binnen een club of verplichte koopoptie in huurcontracten. Huurspelers kosten in 90% van de gevallen meer geld dan dat ze opleveren. Het klopt dat je geen transfersom hoeft te betalen en je op die manier redelijk goedkope krachten kan binnenhalen zit het ook je eigen opleiding in de weg en kan je ook geen transfersom in de toekomst terug verwachten (al dan niet hoger of lager dan oorspronkelijk). Op UEFA niveau doordrammen dat het maximum aantal uithuurspelers uberhaupt omlaag moet per club (geloof dat daar nu eindelijk iets aan gedaan gaat worden). Topclubs zullen dan minder hoarden en transferbedragen voor talenten naar beneden gaan. Dit is wat de topclubs het meeste constante geld oplevert en daardoor zo lastig is om het gat met de top te dichten. Ze kopen spelers voor een ton om door te verkopen (mocht de potentie er niet uit komen of waarbij ze eigenlijk al weten dat iemand de top niet gaat halen) na 3 jaar voor aantal miljoen terwijl de speler uitgehuurd is en er dus ook niet eens salaris aan uitgegeven is (bizar investerings rendement). Zo zijn er nog wel een aantal dingen. Bijvoorbeeld corrupte FIFA en UEFA helpen ook niet mee.
 
metaalverf
 
1
13 november 2018 om 16:38
Daar aan toe te voegen, er zijn zat competities die vergelijkbaar zijn aan Nederland kwa structuur en verhouding tussen de krachten van de clubs, maar het ene land doet het beter en de ander slechter. Ik kan nergens een correlatie en al helemaal geen causatie vinden tussen competitie opzet en sterkste van de competitie.
 
gilau
 
5
13 november 2018 om 14:52
Hij snapt maar niet waarom de kleinere competities niet samen willen gaan. Waarschijnlijk heeft hij nooit aan de supporterskant van de club gestaan. Velen van hen zitten echt niet te wachten op wedstrijden tegen volslagen onbekende tegenstanders uit een ander land. Ik heb liever een leuke 'eigen' competitie dan dat we maar alles overboord moeten gooien zodat eventueel 1 a 2 clubs de aansluiting krijgen met de Europese (sub)top. Laat die echte top maar lekker hun eigen Superleague vormen, dan zijn we daar ook vanaf. CL opnieuw opzetten zoals ie ooit bedoeld was, en lekker naar Groningen-Heerenveen of Graafschap-PSV kijken ipv naar Groningen-STVV of PSV-Racing Genk.
 
Jimmmmm
 
11
13 november 2018 om 15:27
Graafschap PSV of PSV Genk, ik zou het wel weten.
 
PatrickVogelaar
 
1
13 november 2018 om 15:34
Graafschap-psv of graafschap-westerlo als de graagschap zijnde zal ik het wel weten. Ik snap het ook niet ook in de bene liga zullen we geen CL winnen ofzo. En we gaan ook niet het dubbele aantal tickets krijgen.
 
Constant kante
 
7
13 november 2018 om 15:37
Jimmmmm Ik ook ja! Want PSV - Genk betekent dus ook Anderlecht - Psv, Ajax - Standard, etc. En als ik mag kiezen tussen PSV - Emmen of PSV - Club Brugge, dan is de keuze voor Brugge echt een no brainer! De Graafschap - PSV zeg, kom op man!
 
Bon Jovi
 
2
13 november 2018 om 18:35
Als Graafschap fan snap ik je volledig. Je kijkt ongetwijfeld een gans jaar uit naar de affiches PSV en Ajax. Met een beneliga valt dit weg. Fijn is anders. Maar voor de topclubs is een Beneliga natuurlijk wel interessanter. Meer inkomsten, meer weerstand, aantrekkelijkere affiches... Het zal er inderdaad niet voor zorgen dat Feyenoord plots de CL zal winnen. Daarvoor is het gat met de top veel en veel te groot. En de afzetmarkt te klein. Maar het gat kan wel verkleind worden. Dat vind ik wel interessant. Dan kunnen onze topclubs misschien klimmen naar het niveau van een Everton of Schalke. Lijkt me in dat opzicht wel het overwegen waard, door mensen met meer kennis van zaken. Maar goed, het zal er toch niet van komen. Dus waar praten we over... Pure fictie is het.
 
Sirius
 
4
13 november 2018 om 15:00
Tja, hij heeft in principe gelijk, maar hij gaat voorbij aan het feit dat je dan het overgrote deel van de clubs negeert en min of meer `kapot maakt`. Je kunt namelijk niet ineens driekwart van de clubs van Nederland en Belgie laten degraderen zodat de topclubs meer weerstand krijgen. Bovendien lost het verder qua aanvoer van talent niets op. De weerstand is dan wel groter, maar de grote sterren worden geboren, niet opgeleid. Jongens als Fellaini zijn gewoon op te leiden op de huidige manier. Daar heb je geen Beneliga voor nodig. Ook spreek je dan niet meer van een nationale competitie. Alsof Nederlanders er op staan te wachten om naar Belgische clubs te kijken en andersom. Ik kijk al nauwelijks naar het rechter rijtje van de Eredivisie. Ook kom je zelfs met een Beneliga nog niet in de buurt van de grote competities.
 
wyzijnkampioen
 
7
13 november 2018 om 15:05
Gewoon 8 clubs laten degraderen naar de eerste divisie. Clubs als Willem II, PEC, ADO, Excelsior, Fortuna, De Graafschap, Emmen, VVV zitten qua niveau al rond het niveau van eerste divisie clubs als Cambuur, Roda JC, Twente, Sparta, GAE, enzovoorts. Geen grote ramp dus als die naar de eerste divisie zouden degraderen.
 
Sirius
 
0
13 november 2018 om 15:37
Op basis van de ranglijst van de afgelopen twee seizoenen zouden clubs als Groningen ook per direct gedegradeerd zijn, terwijl clubs als Heracles, Heerenveen per direct degradatiekandidaten zouden zijn. Ook kunnen clubs als Vitesse, Utrecht, Luik, Genk ineens degraderen tijdens een minder seizoen. Denk je echt dat clubs daar op zitten te wachten? Uiteindelijk profiteert alleen de top structureel. Voor de rest ontstaat er twijfel en chaos.
 
lausho
 
5
13 november 2018 om 16:02
De tweede divisie is dan een prachtige competitie, het hoogste niveau is dan weer een echte prestatie en heb je meteen alle topploegen. Dat is juist geweldig.
 
wyzijnkampioen
 
7
13 november 2018 om 16:15
Er wordt dan meer geëist van clubs inderdaad om in de hoogste divisie te mogen spelen. Maar dat is alleen maar goed om een sterkere competitie te krijgen. Clubs moeten onder een veel grotere weerstand presteren. Wel moet ervoor gezorgd worden dat er voldoende inkomsten zijn te verdienen in de eerste divisie zodat gedegradeerde clubs ook gewoon financieel gezond kunnen blijven.
 
GJ7300
 
0
13 november 2018 om 16:35
Misschien kunnen de topclubs 2 wedstrijden in een weekend spelen als ze meer weerstand willen. Kansloos dit
 
marieke90
 
4
13 november 2018 om 15:01
Waarom zou je dat willen,dat is een soort van Europese competitie,het is niet voor niks een nationaal competitie,dan kunnen we maar niet meten met Europa,ik geniet van onze Mickey Mouse competitie...
 
sebasjuh
 
3
13 november 2018 om 15:01
Waarom altijd kijken naar hoe de kleine clubs meer kunnen verdienen? Waarom het biet andersom doen en zorgen dat we de grote clubs gelijktrekken met de kleinere clubs? Ik bedoel hoeveel leuker is een CL wanneer het verschil minder groot is en dat je niet 5 kanshebbers hebt maar 20? Haal gewoon het grote geld weg en zorg dat clubs een salarycap hebben en 1/2 uitzonderingen mogen maken, hiermee verspreid je alle toppers over meerdere clubs en heb je niet bv een City die 3 gelijkwaardige elftallen kan opstellen. Daarnaast een transferbudget instellen van 50 miljoen wat je elk seizoen kan besteden. Dan is het verschil een stuk minder groot tussen de kleinere clubs en de grote clubs en krijg je ook een geweldige spanningen terug in Europa. Als Nederland en Belgie samengaan dan zie je dat Spanje en Engeland wel weer iets anders scoren waarmee de clubs in hun landen nog meer geld binnenharken en zo gaan die landen door en wij blijven erachteraan huppelen. Gewoon de rollen omdraaien en het grote geld eruit halen maarja dat zullen de spelers niet willen want dan gaat hun tientallen miljoenen salaris oo jaarbasis eraan. Andere bijkomst is als al het geld eruit gehaald wordt kunnen de kaartjes weer betaalbaar gemaakt worden waardoor meer mensen ook live wedstrijden kunnen meemaken.
 
t0mt0m18
 
3
13 november 2018 om 15:03
Ik kan me persoonlijk niet zo druk maken om dat verschil in niveau. We moeten gewoon accepteren dat we een opleidingsland zijn met een leuke Nationale competitie, waar altijd weer nieuwe talentjes uit voortvloeien die vervolgens weer worden weggekocht. Niks mis mee. Het grote geld zit nou eenmaal niet hier, ook niet als je samengaat met België. Bovendien verdiend de Eredivisie ook lekker mee aan die krankzinnige bedragen van tegenwoordig. Dat gezegd hebbende boeken onze clubs nu juist weer eens leuke resultaten in Europa. Ajax met de Europa League finale en nu de prestaties in de CL, PSV nog niet zo lang geleden overwinterd (nu gewoon te zwaar geloot).
 
Freshzone
 
2
13 november 2018 om 15:10
Er zijn heel veel redenen... historie, het voegt niks toe, je markt vergroot je nauwelijks en de belangrijkste reden: verschillende wetten en regels in landen. Als Belgische clubs zich aan de Nederlandse regels zouden moeten houden zouden hun budgetten flink naar beneden gaan.
 
Thamike
 
0
13 november 2018 om 15:18
Zou ook een rare volgorde zijn. Wij kunnen in Nederland nog niet eens provincies of stedelijke clubs laten samenvoegen laat staan landen. Men doet hier al moeilijk over 1 FC Limburg of FC Friesland bv last staan 2 landen samenvoegen. Ik geloof er wel in maar je moet geen stappen overslaan.
 
Il-Capitano
 
0
13 november 2018 om 18:31
Waarom niet gewoon Ajax en Feyenoord laten fuseren om beter te presteren in Europa? Zelfde principe...
 
wyzijnkampioen
 
4
13 november 2018 om 15:19
Daar kunnen ze afspraken/wetten over maken. Markt wordt wel vergroot, tv gelden/inkomsten zullen omhoog gaan, betere sponsors voor clubs, enzovoorts. Een BeneLiga wordt dan ook interessanter voor de omringende landen.
 
Freshzone
 
1
13 november 2018 om 15:28
Daar kan je niet zomaar afspraken over maken, zal je wetten voor moeten veranderen. Succes daarmee. En zoveel vergroot je de markt niet, je verliest mensen in Nederland er krijgt er een paar Belgen voor terug. Je hebt nog steeds een lokale markt die een dwerg is bij de grote landen in Europa, en neem je de globale kijkers nog niet eens mee die al naar die competities kijken. Je moet het buitenland aantrekken en dat gaat je niet lukken. Vergeet het nou gewoon, vroeger was er in het buitenland al meer geld en is nu alleen maar erger. Die kloof krijg je nooit dicht, is ook nog nooit dicht geweest trouwens. Het is gewoon het lot van een klein land.
 
Janta
 
7
13 november 2018 om 15:18
Ik pleit al jaren voor een BeNe-liga en de discussie over hoe de verdeling over het aantal ploegen en hoeveel is van latere orde. Eerst moeten de beide landen een serieus gesprek aangaan over wat men samen wil.
 
PatrickVogelaar
 
2
13 november 2018 om 15:40
Wat is het grootste voordeel volgens jou dan? Ik bedoel laten we een club als excelsior nemen. Laatste jaren keurig degradatie ontlopen. Je straft ze door ze in de 2de beneliga te gooien. Tuurlijk ajax en mijn club feyenoord enzo krijgen meer geld maar zo een excelsior een competitie met cercle brugge en fortuna als tegenstanders is tochniet levensvatbaar. Dan krijg je eerste divisie taferelen met clubs als excelsior en ado. Dat hebben ze op basis van goed beleid toch niet verdient?
 
Janta
 
2
13 november 2018 om 16:34
Een groter commercieel kijkgebied voor zenders als b.v. Fox sport, een sterkere competitie wat meer geld in het laatje zal brengen voor de clubs die daaraan meedoen waardoor je nog betere spelers kan aantrekken. De hobbyclubs met hun plastic velden zien natuurlijk de bui al hangen als ze niet meer tegen een Ajax, PSV en/of Feyenoord kunnen spelen en zullen er alles aan doen om het te blokkeren. De kleinere clubs als b.v. Excelsior, de Graafschap, VV, Fortuna, ach noem ze maar op zitten niet in de BeNe-Liga.
 
lausho
 
4
13 november 2018 om 17:20
Ik denk dat de 2de beneliga geen straf is, als je daar kampioen van wordt kun je verheugen op een topcompetitie plus dat je dan leuke potjes in de tweede divisie hebt. Ook daar gaat het geld en competitie qua niveau omhoog.
 
JeffPaeter
 
1
13 november 2018 om 18:14
Een beneliga II is ook leuk toch?
 
PatrickVogelaar
 
1
13 november 2018 om 18:44
Kan. Je mist als bijv een de graafschap/groningen zijnde toch je 4 grootste wedstrijden tegen de top 3+ vitesse dat kan bijv cercle brugge niet vervangen toch
 
MauriDenHaag
 
4
13 november 2018 om 15:18
Volledig eens met Kompany en het kan eigenlijk ook niet anders maar aangezien er hier alleen een aantal wijsneuzen over het voetbal bepalen zie ik dit voorlopig nog niet gebeuren maar mocht dit gebeuren zullen ook wij weer goede spelers kunnen aantrekken en mee doen in Europa
 
Snipez14
 
2
13 november 2018 om 15:33
Waarom testen beiden bonden het niet door een extra bekercompetitie in te zetten met daarin clubs uit beide landen. Dit is niet meteen rigoureus en zo kun je meten of dit bijdraagt aan het nivo, na enkel jaren en zonodig uitbreiden naar de echte competitie.
 
Janta
 
0
13 november 2018 om 18:20
Daar is helaas geen ruimte voor.
 
shenkie
 
0
13 november 2018 om 15:38
Jong teams uit de Jupiler league. 2 competities van 16 (zonder kunstgras) en doordat er minder wedstrijden worden gespeeld zou je een gecombineerd bekertoernooi toe kunnen voegen.... een beneliga vind ik absoluut onzin!!
 
Jadguzman
 
0
13 november 2018 om 15:42
een Beneliga heeft grote voor en Nadelen ik als Feyenoorder zou het zeker leuk vinden om ook de wedstrijden tegen Anderlecht en Brugge te hebben. dat geeft toch meer gevoel dan een wedstrijd tegen (met alle respect natuurlijk) Willem II thuis. maar aan de andere kant, het is een enorme ingreep, en het haalt wel een stuk van je nationale sfeer weg. en je brengt het rechter-rijtje van de beide competities in levensgevaar Persoonlijk zie ik meer in een opzet waarbij de Eredivisie terug gaat naar 16 clubs, en je een 2e bekertoernooi start met de Belgen (uit en thuis wedstrijden) programma technisch is dat te doen, alleen reglementair met betrekking tot de Uefa weet ik niet
 
wyzijnkampioen
 
5
13 november 2018 om 16:04
Daarom is het van belang dat er ook voldoende inkomsten zijn in de eerste divisie of in de BeneLiga 2 zodat gedegradeerde clubs niet in de financiële problemen komen. Desnoods (alleen als uiterste redmiddel) moeten clubs uit de BeneLiga 1 ervoor zorgen dat een deel van de inkomsten naar clubs uit de eerste divisie of BeneLiga 2 gaan.
 
Druu
 
3
13 november 2018 om 16:03
Ik zeg doen. Ik denk dat de tv-inkomsten hoger gaan worden. Nieuwe markten worden aangeboord in Azie en Amerika. Hopelijk geraken we dan in het rijtje liga’s dat men waar dan ook ter wereld wilt zien. Premier League BundesLiga 1 Ligue 1 Serie A Premera Division Bene Liga 1 Emoties, nationale trots? Zie Amerikaanse en Canadese sportclubs. Zij spelen ook in één competities. NHL, NBA, MLS, American Football, Baseball League.
 
after
 
1
13 november 2018 om 16:04
Waarom niet wachten op de super league en dan vervolgens een mooie europese competitie maken zonder clubs uit de top landen Dit lijkt me best een fijne competitie hoor: 1.ajax 2.psv. 3.feyenoord 4.club Brugge 5.anderlecht 6.celtic 7.rangers 8.benfica 9.fc Porto 10. Sporting Lissabon 11.young Boys Bern 12.fc Basel 13.rapid Wien 14.austria Wien 15. Red Bull Salzburg 16. HJK Helsinki 17. Malmo 18. Rosenborg 19. Fc Kopenhagen 20. Brondby Je kan uit deze landen evt nog een B competitie maken, dit leek mij wel wat
 
StefGenoa
 
0
13 november 2018 om 16:08
Dit zou echt de doodsteek zijn voor een hoop clubs in Nederland, waaronder NEC bijvoorbeeld. Nu speel je zelfs in de KKD nog tegen clubs als TOP Oss, FC Den Bosch, Go Ahead Eagles, etc. Clubs waar ik als NEC-fan nog wel `binding` mee heb, omdat ze uit de regio komen en/of er sprake is van milde rivaliteit. Ik moet er echt niet aan denken om wedstrijdjes te moeten aanschouwen tegen Tubeke of Excelsior Moeskroen. En ik denk dat dit vanuit Belgische kant precies hetzelfde is. Ik ga nog liever elke week naar NEC - Helmond Sport of Dordrecht dan de helft van de tijd nietszeggende wedstrijden spelen tegen voor mij onbekende clubs. Een oplossing zou kunnen zijn dat je alleen op het hoogste niveau een Beneliga hebt en op het tweede niveau gewoon de landelijke competities laat zoals ze zijn. Enige probleem is dan alleen dat je problemen krijgt met promotie/degradatie (misschien de laagst genoteerde Belgische en Nederlandse club degraderen als oplossing). Al is ook dat niet optimaal. In ieder geval zou ook Beneliga 2 (en eventueel ook 3) de doodsteek zijn voor veel Nederlandse clubs, zeker voor kleinere KKD-clubs als Dordrecht of Helmond. Voor de top zou het denk ik wel goed zijn. Dan krijg je met o.a. Ajax, Psv, Feyenoord, Anderlecht, Club Brugge, Genk, Gent en Standard wel veel meer weerstand, wat het niveau alleen maar ten goede komt. Nu lijkt het voor Ajax en PSV elke week weer op een veredelde oefenwedstrijd. Maar in alle eerlijkheid zit ik ook niet te wachten op PSV - Waregem of PSV - Antwerp. Dan maar gewoon lekker naar PSV - Groningen of PSV - Heerenveen kijken.
 
wyzijnkampioen
 
5
13 november 2018 om 16:17
Voor de eerste divisie gewoon een nationale competitie behouden inderdaad. En de kampioen promoveert naar de BeneLiga. En dan via play offs kunnen nog twee clubs uit de eerste divisie promoveren naar de BeneLiga.De eerste divisie gaat er dan bijvoorbeeld zo uitzien met deze clubs:VVVFortunaFC EmmenPECADOWillem IINECNACDe GraafschapGAERoda JCSpartaCambuurAlmere CityDen BoschVolendamRKCJong Ajax Jong PsvTop OssDe rest van de eerste divisie degradeert weer naar de tweede divisie. Die later ook weer kunnen promoveren naar de eerste divisie. Om het eerlijk te houden.
 
GJ7300
 
1
13 november 2018 om 16:30
Nonsens natuurlijk. De wereld is net zo geïnteresseerd in Anderlecht-PSV als wij in een willekeurige wedstrijd tussen Finse en Zweedse topclub. Commercieel nauwelijks interessanter dan Eredivisie nu. Betere spelers haal je er ook niet mee, die gaan enkel voor een club die prijzen pakt. Laat die kans op prijzen nu enorm verwateren. Gemiddelde publiek zal door enorme afname van traditie ook minder geïnteresseerd zijn. Persoonlijk zou ik nooit naar welke wedstrijd dan ook tegen Belgen kijken, laat staan andere kleine landjes. Dan bezoek ik PL of BL wel of kijk daar naar. Voetbal is 11 tegen 11, leidt maar beter op en ga de strijd maar aan. Voetbal(opleiding) is in t algemeen nog zo achterlijk als t maar kan. Enfin, ze zoeken t allemaal maar uit
 
barca.1
 
2
13 november 2018 om 17:05
Allemaal leuk die reacties,maar eenieder met gezond verstand weet dat de Beneliga gelukkig nooit gestalte zal krijgen. Beide landen hebben verschillende markten,en investeerders en sponsoren met totaal andere belangen. Beneliga is dus onmogelijk.
 
JeffPaeter
 
6
13 november 2018 om 16:42
De BeNe-league handbal heeft groot succes. Veel spannender dan voordien. Ook meer volk en inkomsten. Eigenlijk geen slecht idee zo'n BeNe-league
 
barca.1
 
2
13 november 2018 om 17:09
handbal is een kleine sport die je in een klein halletje speelt met 105 supporters. is natuurlijk niet te vergelijken met voetbal waar Ajax of Feyenoord supporters effe de binnenstad van Brugge gaan "bezichtigen",met op elke hoek een groep agenten,en een peleton agenten stand-by.
 
MichaelSwart
 
2
13 november 2018 om 17:07
Waarom wordt er niet eerst nagedacht over een gezamenlijke beker, dan is het meteen leuker om naar te kijken. Nemen teams het serieuzer en is er ook meer weerstand wat uiteindelijk ten goede komt voor alle teams! Uiteindelijk groeit de competitie dichter bij elkaar en kan je dan kijken naar een gezamenlijke Benelux competitie.
 
lausho
 
3
13 november 2018 om 17:17
Helemaal mee eens! Liefst vandaag nog de Beneliga met 20 teams, dan heb je een meer aantrekkelijke competitie, meer weerstand waardoor spelers langer blijven en beter ontwikkelen, hogere TV inkomsten, meer wedstrijden en totaal aantal bezoekers en dit leidt allemaal tot betere commerciële deals. Ik snap dat het jammer is voor 7-8 ploegen die in NL degraderen, maar anderzijds heb je dan ook een geweldige tweede divisie met bovengenoemde voordelen en echt wat om voor te strijden. Kampioen van de tweede divisie is dan ook een hoofdprijs en normaal spelen clubs als bv. ADO niet mee om de prijzen.
 
Sirius
 
0
13 november 2018 om 17:47
Makkelijk praten als je supporter van Ajax bent en je je alleen zorgen hoeft te maken of ze wel of niet kampioen gaan worden. Voor de subtop is degradatie dan ineens een reeele optie. De middenmoot en alles daaronder verdwijnt van het hoogste podium en clubs die de afgelopen jaren met weinig middelen flink zijn gegroeid, hebben ineens alles voor niets gedaan. Het kan niet de bedoeling zijn dat het hele Nederlandse voetbal moet wijken omdat Ajax en PSV meer weerstand willen. Dan moeten ze zich maar jaarlijks plaatsen voor de Champions League. Bovendien denk ik dat je de potentie van een eventuele Beneliga flink overschat. Het creeert enorm veel chaos en het overgrote deel zal daar niet aan deel willen nemen.
 
lausho
 
1
13 november 2018 om 20:03
En als je het hoogste niveau aan kan, dan heb je meer eer en speel je tegen alle topploegen van zowel NL als Belgie. Voor iedereen is het meer weerstand, niet alleen Ajax en Psv, zoals je zegt de strijdt om degradatie en ook promotie zal niet makkelijk zijn. Dat is niet voldoende alleen CL, als je goede spelers wilt, moet je ze een podium bieden met weerstand. Geldt ook voor eventuele toptalenten voor de subtop of degradatiekandidaten, als de De Ligt of Lozano nu weer vertrekken, is dat jammer voor een talentvolle spits van Excelsior bv. of de RB van de Graafschap.
 
Sirius
 
0
13 november 2018 om 20:08
Jij denkt dat bijvoorbeeld Vitesse nog zo aantrekkelijk is voor spelers als ze maximaal in de middenmoot spelen? De spelers die ze nu hebben gaan dan wel ergens anders voetballen. Verder telt eer niet in de huidige voetbalwereld. Men doet alles om te winnen, ook al betekent het je ziel verkopen. Uiteindelijk zullen alleen Ajax en PSV ervan profiteren. Voor de rest wordt het een grote chaos.
 
Geniale
 
0
13 november 2018 om 17:32
Dan moeten de Belgische clubs aan de bak...is nu een soort derde niveau van Nederland. Financieel voor Nederlandse clubs niet interessant. Je killed er derby's mee bijvoorbeeld. Bovendien heeft Vitesse al een hogere begroting dan Anderlecht bijvoorbeeld. En jippie...we zijn kampioen....waarvan? Van Nederland en Belgie.....maar kampioen van Belgie?? Je komt toch uit Nederland.....? tsja....commercie he...daar zitten mensen/supporters op te wachten! Wat een bullshit
 
Vazquez
 
6
13 november 2018 om 18:03
Anderlecht heeft een begroting van 70 miljoen euro. Stop met dingen te zeggen waar je niks van af weet.
 
London Calling
 
4
13 november 2018 om 18:15
Ik ben bang dat je dan naar wat verouderde cijfers kijkt. De begroting van de Belgische top clubs blijven alleen achter bij Ajax: Begrotingen voor het huidige seizoen: Ajax: 90 mln Psv: 73 mln Anderlecht: 70 mln Feyenoord: 67 mln Brugge: 60 mln Gent: 44 mln Vitesse: 27 mln Racing Genk:25 mln Antwerp: 25 mln AZ 24 mln 5 Nederlandse en 5 Belgische clubs dus bij de eerste 10. Het zegt ook wel iets over de nadelen van zo'n competitie wanneer een leuke Nederlandse subtop club als AZ, toch meestal kandidaat voor europees voetbal en een club die zo nu en dan nog hoger kan eindigen, ineens met zijn begroting in het rechter rijtje komt te staan.
 
JeffPaeter
 
2
13 november 2018 om 18:23
Ooit van 'Kampioen der lage Landen' gehoord?? En ja Anderlecht heeft een grotere begroting, je zuigt dat gewoon uit je duim...
 
RobJanssen
 
1
13 november 2018 om 17:35
Als de nl topclubs een paar keer 6e worden wordt het gelijk teruggedraaid.....en clubs indelen op hun verleden is onzin daar er nog nooit een club iets gewonnen heeft op basis van het verleden. Als Fortuna supporter zeg ik doe maar ......maar dan niet zeiken als je club ajax of psv degradeerd.....
 
London Calling
 
0
13 november 2018 om 17:57
Het samen voegen van competities is nog ingrijpender voor de meeste clubs dan het terug brengen van 18 naar 16 clubs. Natuurlijk zullen er clubs zijn die er financieel fors op vooruit gaan. Maar behalve voor de topclubs zijn er voor de meeste individuele clubs maar weinig voordelen. Alle clubs die “normaal” in het rechterrijtje staan zouden degraderen (er zullen afhankelijk van de opzet toch 12 tot 16 van de 34 clubs uit moeten). De traditionele subtop, die normaal om Europees voetbal speelt, komt nu in de middenmoot en moet oppassen dat ze niet tegen degradatie gaan spelen en Europees voetbal kan alleen incidenteel een keer gehaald worden. Zelfs voor, misschien even oneerbiedig, de mindere topclubs, als Feyenoord in Nederland en Standard of Cub Brugge in Belgie zijn er niet alleen maar voordelen. Ook in een beneleague zal er maar ruimte zijn voor 3 of 4 echte top clubs (Er is geen competitie in Europa met meer clubs die structureel bij de top horen). Lijkt me dat je Anderlecht, Ajax en PSV zo kan invullen, maar daarna wordt het lastig. Die clubs zullen er rekening mee moeten houden dat ze ook regelmatig een paar jaar niet Europees spelen en dat een kampioenschap bijna uitgesloten is (op basis van de ranking van wij zijn kampioen zouden er 6 tickets zijn voor de Beneleague, 4 minder dan Nerderland en Belgie nu samen krijgen is en deze clubs halen nu ook al niet elk jaar Europees voetbal). Dan blijven alleen Anderlecht, Ajax en PSV over als clubs voor wie de financiele voordelen van een beleleague kunnen helpen bij het aanhaken in Europa.
 
Bergy
 
3
13 november 2018 om 18:46
Lijkt me geweldig. Ik ben hier al 20 jaar voorstander van. Anderlecht - Ajax Feyenoord - Club Brugge PSV - Standard Luik Dan nog AZ, Utrecht, Vitesse enz Uit België ken ik er niet zo veel Geweldig man toch veel leukere en sterkere competitie. Dan blijven spelers hier echt langer voetballen. Zelfs CL winst is dan eens in de 5 jaar.
 
RobbinOort
 
0
13 november 2018 om 20:47
Het antwoord is simpel; geld. Als je de competities samenvoegt betekent dat ook de helft aan startbewijzen voor europese toernooien, de helft qua mogelijkheden op coefficienten en de helft aan inkomsten voor beide leagues en bonden. Daarnaast is het voor clubs in de onderste regionen van de competities de doodsteek, financieel en qua aantrekkingskracht. Qua competitie zou het een stap vooruit zijn, maar er zitten zo veel nadelen aan dat het een domme stap zou zijn. Dit werd ook aangehaald toen hetzelfde geopperd werd voor Zwitserland en Oostenrijk.
 
Skizil
 
1
13 november 2018 om 21:51
Op korte termijn is de Beneliga een leuk idee, want je krijgt een boost door de sterkere teams. Maar op lange termijn zal de Beneliga geen enkele meerwaarde bieden. Bovengemiddelde clubs zullen sporadisch degraderen, sponsorcontracten verliezen en uiteindelijk zal hun budget normaliseren/verlagen. Enkel de absolute topclubs uit de huidige competities zullen er voordeel uit halen, maar dat zal gering zijn. Zeker op lange termijn.