Kompany gruwelt van 'onthulling': 'Ga dan kijken bij de echte criminelen'
Dinsdag, 13 november 2018 om 19:44

De laatste weken publiceert Football Leaks via verschillende media verhalen over misstanden in het hedendaagse voetbal. Een van de artikelen gaat over de gang van zaken bij de Ghanese voetbalacademie Right to Dream, waar het belang van de spelers niet altijd voorop zou staan. Vincent Kompany hekelt het verhaal van het klokkenluidersplatform.

Bij de Afrikaanse voetbalschool draaien jonge spelers, zonder het te beseffen, mee in de internationale voetbalbusiness, waarbij ook Manchester City, werkgever van Kompany, een rol zou spelen. "Ik ben zelf heel erg bezig met Afrika", aldus de stopper in een interview met Sporza. "Ik vind dat er in die artikelen eigenlijk heel zwak geschoten is op de verkeerde dingen."

"Ik heb het verhaal over die voetbalscholen gelezen en met alle respect: eigenlijk is dat een heel zwak artikel." Kompany spreekt van 'een typische paternalistische attitude die ik verwacht van de middenklassebelg, die even komt vertellen wat er moet gebeuren in Afrika'. "Die kinderen worden inderdaad van straat gehaald en ze krijgen wat meer eten dan ze op straat krijgen, maar wat is het alternatief? Gewoon niks doen en ze daar laten?"

"Er wordt gezegd dat ze toegang hebben tot studies en dat er 90 kinderen samen in een eetzaal staan te eten. Alsof dat een slechte zaak is. Je zou ook kunnen zeggen dat het een goeie zaak is en dat ze toegang krijgen tot studies. (...) Als je wilt gaan kijken in Afrika, ga dan kijken bij de echte criminelen. Bij de mensen die daar echt aan kinderhandel doen, kinderen weghalen uit Afrika en allerlei verhalen vertellen aan die families zonder iets achter te laten voor die families."

De Standaard, dat over de zaak berichtte, reageert bij Sporza op het verhaal van Kompany. "Het artikel stelt de vraag hoeveel vrije keuze de tieners hebben. De academie is in 2006 met de beste bedoelingen en uit liefdadigheid opgestart. Door financiële problemen moest ze een overeenkomst sluiten met Manchester City."

"Die club claimt de beste spelers van de academie en spiegelt hen voor dat ze voor de club uit Manchester zullen mogen spelen. In realiteit gebeurt dat nauwelijks. City leent de spelers die het bezit tegen hun zin uit aan clubs waar ze weinig spelen, waardoor velen op zijn minst ontgoocheld achterblijven", zo klinkt het.

Meer nieuws
   
07:21
07:21
Kraay jr. weet wie Joey Veerman moet opvolgen bij PSV: 'Heel gewaagd, maar...'
5
   
07:00
07:00
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
38
   
00:16
00:16
Van der Meijde: 'Wat een fantastische speler! Die moet Ajax meteen halen'
9
   
23:53
23:53
Kieft openbaart kwetsend bericht dat hij van Marco van Basten kreeg
10
   
23:15
23:15
'Antony beledigt Ten Hag in groepschat van Man United met drie woorden'
54
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
DialSquare
 
14
13 november 2018 om 20:13
De sjeik heeft Kompany in zijn zak - geen verrassing dat hij zo reageert. De afrikaanse zaak mag dan wel paternalistisch worden gezien - maar football leaks is groter dan één academie in Ghana.
 
Rolo1984
 
6
13 november 2018 om 20:24
Maar het blijft journalistiek vanuit één oogpunt en je kan zaken verschillend uitleggen. Ik vind de verdediging van de standaard zwak met dat het verkeerd is dat men de illusie wekt dat doen die clubs toch bij elke speler? Een journalistiek platform leeft bij sensatie en uk heb daar ook stukken zien langskomen waarvan ik me afvraag wat dat nou oplevert
 
CjdaAnti
 
18
13 november 2018 om 21:02
Of kan Kompany misschien oprecht reageren? Ik snap niet zo dat men graag aan wat ik geloofwaardigheidspolitiek noem doet, een vorm van straw man reasoning. In plaats van argumenten te weerleggen, valt men elkaars positie aan op basis van de tegenstanders affiliatie met whatever zijn geloofwaardigheid zou ondermijnen. Beeldvorming van Afrika is wat de media graag (deels) anders schetst dan wat werkelijk daar gebeurt. Luister, ik ontken niet dat er mensen met kwaad wil zaken doen in Afrika. Maar, niet alles en iedereen uit het Westen is automatisch een plunderaar. Ik baseer mijn mening nu voornamelijk op zijn uitspraak "die kinderen worden inderdaad van straat gehaald en ze krijgen wat meer eten dan ze op straat krijgen, maar wat is het alternatief?" En dat is waar ik achter sta. Who cares that die gasten worden uitgeleend aan andere clubs, dat gebeurt hier ook. Maar, ze verdienen nu wel prima geld waar ze iets mee kunnen doen. Althans, dat is een assumptie die ik nu maak bij gebrek aan meer info.
 
DRL80
 
4
13 november 2018 om 20:22
Hoewel ik begrijp wat hij zegt en die jongens het mogelijk beter hebben dan als ze niet in die school zouden zijn opgenomen vind ik het toch zwak. Football Leaks is een waardevol medium.
 
KTB84
 
0
14 november 2018 om 07:32
@DRL80: ik heb het artikel nog een paar keer gelezen, maar nergens hekelt Kompany het medium Football Leaks. Hij is alleen kritisch op één artikel dat via FL naar boven is gekomen. Je zegt het zwak te vinden, met als argument dat FL een waardevol medium is. Echter je reageert hiermee mijns inziens op iets waar Kompany het niet eens over heeft.