Kritiek op geprezen Oranje-international: 'Hier heb je niet veel aan hem'
Zaterdag, 5 november 2022 om 16:48

Andy van der Meijde is kritisch op Luuk de Jong. De oud-aanvaller zag de aanvoerder van PSV afgelopen donderdag op bezoek bij Bodø/Glimt (1-2 winst) meermaals balverlies lijden rond de middellijn. Van der Meijde bestempelt De Jong daarom in Veronica Offside als een 'zestienmeterspits'. "Met hoge ballen is hij heel belangrijk, maar voor de rest... Nee", klinkt het hoofdschuddend. Wim Kieft en Dick Advocaat zijn positiever over de spits.

Rafael van der Vaart was eind vorige week ook al kritisch op de 38-voudig international. "Als ik aan Luuk denk dan denk ik meteen: hij kan niet voetballen. Dat vind ik echt", zei de oud-voetballer bij Studio Voetbal terwijl hij beelden van De Jong bekeek die aannames van zijn voet liet vallen. "Dit soort dingen zie je een goede spits niet doen. Dat vind ik te matig. Sommige ballen speelde hij ook te zacht door. Hij moet de bal echt voor de goal krijgen. Daar liggen zijn kwaliteiten."

Advocaat is het in zekere zin eens met Van der Vaart. "In vergelijking met Rafael zelf, klopt dat wel", zegt de oud-trainer. "Van der Vaart was natuurlijk een exceptioneel talent. Luuk is alleen een ander type speler. Ik zou zo'n voetballer wel graag in mijn elftal willen hebben, hoor." Van der Meijde is kritischer op de PSV'er. "Ik vind van niet. Ik heb hem laatst gezien tegen Bodø/Glimt. Ik heb eerder al gezegd dat hij in de spits wel heel belangrijk is. PSV krijgt geloof ik één corner, die kopt De Jong door en daar komt meteen een goal uit."

De oud-aanvaller van onder meer Ajax en Everton laat ondertussen beelden zien van de aanvoerder van PSV rondom de middellijn. De Jong lijdt meermaals balverlies. "Op deze hoogte van het veld heb je niet echt veel aan hem. Hij lijdt veel balverlies." Advocaat reageert: "Hij is er wel een tijd uit geweest, hé." Ook Kieft neemt het op voor De Jong. "Ik vind het een goede speler en hij is ook beter geworden na zijn jaren in Spanje. De hele technische voetballers zoals Van der Vaart beoordelen veel spelers op hun techniek en voetballend vermogen. De Jong heeft alleen hele andere kwaliteiten. Het is gewoon echt een goede spits."

Van der Meijde blijft echter bij zijn standpunt en is van mening dat De Jong alleen nuttig is rondom het vijandelijke doel. "Het is een goede spits in de zestienmeter. Het is moeilijk voetballen als je spits de hele tijd de bal kwijtraakt. Als team ga je je op een gegeven moment ook irriteren aan dat soort dingen. In de eerste helft bij Bodø/Glimt is hij de bal zeker zeven of acht keer kwijt geweest. Dat viel me echt op. Ik vind hem een zestienmeterspits. Met hoge ballen is hij heel belangrijk, maar voor de rest... Nee."

Meer nieuws
   
12:17
12:17
Van Europa veroveren naar degradatie, faillissement en een nieuwe opleving
0
   
12:04
12:04
Josip Sutalo openbaart waarom hij een teleurstellend debuutseizoen kent bij Ajax
11
   
11:55
11:55
Pascal Jansen geeft duidelijk antwoord als hem wordt gevraagd naar Ajax
8
   
11:30
11:30
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Stengs en Gimenez aan de aftrap
9
   
11:21
11:21
Pascal Jansen gaat voor het eerst in op plotseling ontslag bij AZ
16
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
Fossen
 
10
5 november 2022 om 16:56
Is er iemand op aarde die Luuk de Jong meer dan een zestien meter spits vindt dan? ?? Dat is toch simpelweg zijn grote kwaliteit, waarom is dat een zwakte? Buiten dat kun je hem ook nog aardig als aanspeelpunt gebruiken over de grond en doorvoetballen. Maar nee, hij is geen speler die er 3 passeert en hem dan met de buitenkant weglegt. Dat wisten we al toch?
 
Ducktaildo
 
5
5 november 2022 om 17:01
Fossen. Ik vind hem juist niet heel goed in over de grond aanslepen en doorvoetballen. Heeft best wel vaak dat de bal van zijn voeten springt. Want niemand beweert toch dat hij 3 man kan passeren? Het commentaar is juist dat die dus niet goed kan meevoetballen omdat die moeite heeft met ballen aannemen. Daar vind ik geen woord aan gelogen
 
Muke10101
 
7
5 november 2022 om 17:02
Als aanspeelpunt is het ook niet veel. Matige techniek en trage handelingsnelheid. In de 16 een geweldige kopper en afmaker maar rond de middenlijn heb je helemaal niks aan hem. Ik zou hem als pinchhitter wel meenemen
 
Bereta
 
1
5 november 2022 om 18:06
Volgens mij suggereert Wim dat... Dat Luuk nu ook kan terugzakken en een bal bij zich kan houden. Dat is natuurlijk gewoon onzin. Ik moet wel zeggen dat we in Nederland wat de spits betreft van de ene naar de andere extreem gaan. Of het is een Van Persie of een Luuk de Jong. Als of er geen andere type spitsen bestaan.
 
juppie34
 
4
5 november 2022 om 18:37
ik snap deze discussie niet. Iedereen weet dat Luuk niet als eerste spits meegaat. Maar iedereen vergeet hoe belangrijk Luuk is geweest als spits. Sevilla heeft hij een prijs bezorgd. Barcelona heeft hij vorig seizoen belangrijke punten gegeven met doelpunten. PSV pakt punten door de mentaliteit van Luuk. Hij is iemand die blijft trekken aan zijn ploeg.
 
Nijogeth
 
2
5 november 2022 om 20:15
Hij heeft veel van zijn voetballende kwaliteiten verloren lijkt me. In zijn tijd bij Twente speelde hij vaak om Janko heen en was De Jong vaak genoeg een voetballende 10. En in die tijd had hij ook nog een actie en techniek. Dat is er wel een beetje af, lijkt het.
 
huub
 
1
5 november 2022 om 17:00
Voetballen is inderdaad matig. Heeft wel bijgeleerd in Spanje. Als spits wel de beste kopper ter wereld. Was afgelopen maanden toch wel de missing link bij PSV. Goede inzet en een echte leider.
 
AD33
 
13
5 november 2022 om 17:03
Luuk de jong is in de combinatie vele malen sterker geworden. Andy haalde er een paar stukken uit, wetende dat Luuk net van een blessure terug is en dat het voetballend een matige wedstrijd was op dat kunstgrasveld in Noorwegen. Tegen Arsenal legde hij de bal netjes klaar voor Veerman, maar dat is niet zijn kwaliteit. Luuk gaat gewoon mee naar het WK ipv Weghorst als stormram in de laatste 15 minuten. Daarnaast staat Luuk er op cruciale momenten altijd. Zowel bij PSV, Sevilla en Oranje op momenten dat het moest. Luuk niet meenemen kan je het toernooi kosten.
 
Feye_88
 
2
5 november 2022 om 17:24
Waarom kritiek leveren op die aspecten? Wie denkt er met zn volle verstand in godsnaam dat Luuk als eerste spits gaat spelen? Als je hem meeneemt, doe je dat om een overwinning te forceren in het laatste deel van de wedstrijd. Dan schakel je Blind, Koopmeiners en Berghuis in en pomp je alle ballen in de 16 op het hoofd van Luuk. Dat kan iedereen toch bedenken?
 
Ducktaildo
 
2
5 november 2022 om 17:29
Feye_88. Blind om ballen in de 16 te pompen? Blind heeft toch alles behalve een goeie voorzet?
 
Feye_88
 
2
5 november 2022 om 17:33
Blind heeft toch een prima lange bal? En zn voorzet is ook niet slecht of zo. Beter dan andere spelers op links op de flanken bij Oranje. Je kunt ook Gakpo noemen. Het gaat in dit gesprek vooral om de rol van De Jong.
 
Ducktaildo
 
2
5 november 2022 om 17:40
Feye_88. Ja ik vind Blind zijn voorzetten altijd net niks. Vallen altijd in het luchtledige l
 
Nr.11
 
4
5 november 2022 om 17:24
De Jong is overrated. De Jong heeft het stigma van een pinchhitter. Dat hij dus vaak op het laatste moment een kopbal erin kopt en de wedstrijd beslist. De Jong kopt gewoon 2 a 3 keer per jaar op het laatste moment in het goal. En op die enkele momenten wordt zijn incorrecte label zogenaamd weer bevestigd. Ik zou het prima vinden als iemand mijn ongelijk bewijst. Maar feitelijk is het gewoon geen goede pinchhitter. Prima als Van Gaal zowel De Jong als Weghorst mee neemt. Maar ik zou momenteel Weghorst boven De Jong kiezen
 
Feye_88
 
2
5 november 2022 om 17:37
Ik snap deze redenering echt voor geen meter. Overigens is het geen goede sier om een claim te maken en dan te zeggen: bewijs het tegendeel maar, terwijl je zelf met 0 onderbouwing komt, anders dan wat cijfers die je uit je duim zuigt. De Jong is een uitstekende kopper. Als je wat moet forceren en je ballen de 16 in pompt heb je nogal veel aan goede koppers. Of ga je z'n kopgoals nu ook in twijfel trekken?
 
OnsBerry
 
0
5 november 2022 om 17:41
Wat moet een pinchhitter kunnen? Goed koppen. Wat kan De Jong als een van de besten in Europa? Koppen. Op basis van die vrij eenvoudige redenatie is het logisch dat De Jong als ideale pinchhitter wordt gezien. Daarvoor hoef je niet per se 100 goals in de blessuretijd gemaakt te hebben.
 
enne_auch_enne
 
0
5 november 2022 om 17:56
Hij heeft toch afgelopen seizoen bij Barca precies zoals jij aangeeft meerdere keren als ingebrachte stormram punten gepakt. Dat maakt hem dan toch een goede pinchhitter? Ik ga die goals niet allemaal hier op een rij zetten maar je kunt ze allemaal op wiki teruglezen.
 
Schveenman
 
2
5 november 2022 om 17:29
Luuk de jong past als b-spits prima bij het b-team vh ned elftal. Ben benieuwd hoe van gaal hier een onverslaanbaar collectief van gaat maken.
 
OnsBerry
 
0
5 november 2022 om 17:44
Ik vind het wel opvallend dat er ineens veel gezegd wordt dat hij in Spanje beter heeft leren voetballen. In mijn ogen valt dat reuze mee. In zijn eerste periode bij PSV was het oke, heeft wat assists op zijn naam, maar het was niet geweldig. Dat geldt nu nog steeds. Hoeft van mij ook helemaal niet. Als je hem optimaal gebruikt naar zijn kwaliteiten, hoeft hij niet geweldig te kunnen voetballen.
 
FlamengoBrasil
 
6
5 november 2022 om 17:46
Wel leuk die kritiek van vd Meyde, maar zelf was het een groot drama. Wat heeft die gast nou zelf laten zien? Vrij weinig in ieder geval. Nu kan die alleen nog schijtlollig doen, en beetje dom lullen met dat neppe vrouwtje van m
 
dickov
 
1
6 november 2022 om 09:07
Was in zijn tijd een geweldige speler. Heeft zelfs ooit een goal gemaakt tegen As Roma.
 
Bereta
 
0
5 november 2022 om 18:10
Moet zeggen at we wel een beetje aan het door slaan zijn wat Luuk betreft als pinch hitter. Als of hij Huntelaar is in de 16. Kom op zeg. Deze jongen kan prima mee in de Eredivisie, maar buiten de grenzen gewoon heel matig gebleken toch?