Kritiek op Kuyt: 'Naïef als hij niet beseft wat dit losmaakt'
Dinsdag, 15 mei 2018 om 07:50

Dirk Kuyt bracht reeds zijn biografie naar buiten en zijn boek deed stof opwaaien vanwege uitspraken over Feyenoord, trainer Giovanni van Bronckhorst en zijn eigen rol bij de Rotterdammers. "Dit boek doet afbreuk aan het imago dat Kuyt na zijn laatste wedstrijd had", laat NOS-commentator Arman Avsaroglu weten bij het Sportforum.

Kuyt is in het boek kritisch op Van Bronckhorst en positief over zichzelf. Hij gaat in op zijn reserverol in de laatste fase van de competitie in het kampioensjaar van Feyenoord en zijn relatie met de trainer. "Ik heb sterk het gevoel dat hij niet goed heeft ingeschat wat zijn uitspraken voor gevolgen hebben."

Meer: De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Kuyt beweert in zijn boek dat hem bij zijn terugkeer in De Kuip een basisplaats was gegarandeerd. "Daarmee noemt hij Van Bronckhorst eigenlijk onbetrouwbaar. Dat is nogal een beschuldiging", aldus Avsaroglu, die wordt aangevuld door David Endt. De oud-teammanager van Ajax zet zijn vraagtekens bij de timing van Kuyt. "Naïef als hij niet beseft wat dit losmaakt. Een sportman moet veel langer wachten op iets wat lijkt op memoires. Dan kun je dingen veel beter in perspectief plaatsen", aldus Endt. "Maar dit is natuurlijk ook de truc om het boek te verkopen..."

Meer nieuws
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
6
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
17
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
18
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
23
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (45)

 
MGMV
 
12
15 mei 2018 om 09:06
Vanmorgen was er ook al een genuanceerder interview bij 538. Dirk had het gewoon erg moeilijk met zijn reserverol, maar heeft daar ook duidelijk (destijds) over gesproken met Gio en andere betrokkenen. Vooral omdat hij zelf het gevoel had dat hij erg belangrijk kon zijn in de periode dat hij zijn droom (kampioen worden met Feyenoord) kon waarmaken. Dat hij ook zogenaamd de baas, 'dorpspastoor' of andere benaming is, etc. is ook de reinste onzin. Dirk is gewoon altijd een verlengstuk geweest van Gio en zijn staf, omdat hij nu eenmaal binnen de groep staat als speler en daarnaast ook weet wat er gevraagd wordt als je in de top wil spelen of ernaartoe wil ontwikkelen.
 
consy
 
79
15 mei 2018 om 09:09
Het is geen kritiek, gewoon een ordinaire afrekening om nog wat centen binnen te harken. Beschamend als je het mij vraagt. Gio heeft al zo veel over zich heen gekregen, tot bedreigingen aan toe en dan voelt meneer Kuyt zich nog eens geroepen om een trap na te geven? Een smerige rat is het, gaat gezellig worden tijdens die afscheidswedstrijd. Als ik Gio was zou ik in duel "perongeluk" een beetje doorglijden.
 
alexdevidal
 
4
15 mei 2018 om 10:11
@consy gelukkig heeft GvB wel de juiste opvoeding gehad en zal niet als een malloot reageren elke keer dat iemand commentaar levert of er iets negatiefs gezegd word. Het commentaar bestaat, is er geweest, we zijn alweer een jaar verder, plus er zjin geen wraak gevoelens over en weer. Kunnen we dan als fatsoenlijke mensen door met het leven, of ga je de hele dag nog boos zijn over deze kwestie?
 
Edo
 
8
15 mei 2018 om 09:29
@frtorres Ja, dat staat hem vrij. Waar wordt er dan gezegd dat hem dat niet vrij staat? Dat wordt niet gezegd. Dirk heeft kritiek, en daar wordt op gereageerd. Dat staat hen ook weer vrij, of niet? Persoonlijk kan ik er niks mee, dit soort verhalen. In de eerste plaats omdat je gewoon weet dat dit boek op dit moment uitkomt om er lekker veel van te verkopen. En dan moeten er dus een paar opzienbarende zinnen in staan, anders krijg je geen pers. In die zin trappen we er met zijn allen in. Maar in meer algemene zin baal ik van spelers die dit soort afrekeningen of afrekeningetjes doen. Die kritiek moet je vooral hebben, maar waarom moet dat naar buiten? Wie schiet daar wat mee op? Dat is maar een persoon: de schrijver. Die veegt zijn straatje schoon, en verdient er nog lekker wat geld aan. Ik begrijp niet waar dat voor nodig is. Nog los van de vraag wie er inhoudelijk gelijk heeft. De reactie van Feyenoord is buitengewoon netjes, wat dat betreft hebben de NL clubs inmiddels goed geleerd van dit soort dingen. Hou de uitspraken lekker voor rekening van de eenzijdige schrijver, zeg dat je jezelf er niet in herkent, en laat het daar bij. Keurig gedaan van Feyenoord, al zullen sommige vingers jeuken om ook een boekje open te doen over Dirk. We hebben immers zelf kunnen zien hoe slecht hij om wist te gaan met zijn reserverol. Achter de schermen zal daar ook het nodige over gezegd zijn.
 
Edo
 
0
15 mei 2018 om 11:45
Afrekening is inderdaad zwaar. Noem het dan "je gelijk halen", of iets anders. Ik vind het schrijven over wie er nou een peptalk zou gaan houden bijvoorbeeld echt een beetje gezeur. Laat dat lekker voor wat het is, in plaats van achteraf nog even daarin te gaan zitten peuren. Hij zet Gio wel wat raar weg daarmee, en dat lijkt me niet nodig. Ik ben ook niet van Feyenoord, dus wat dat betreft val ik in de door jou benoemde categorie. Mij stoort het vooral omdat Dirk zo'n grote speler geworden is, die daar nu wat afbreuk aan doet door dit soort dingen te schrijven. Dat vind ik gewoon zonde. Ik had van Dirk vroeger nooit gedacht da hij echt ver zou komen, maar door keihard werken en door te zetten heeft hij er een fantastische carriere van gemaakt. Dat spreekt me erg aan. En daarbij past dan wat mij betreft geen gezeur achteraf over piepkleine akkefietjes in een voor Feyenoord geweldig jaar. Een echte grote jongen had precies dat gedaan wat jij zegt: beschrijven dat je baalt van je rol. Maar Dirk legt een deel van de schud daarvoor bij anderen. En van zo'n grote speler verwacht ik dat niet, en daarom vind ik het extra jammer.
 
Sirius
 
0
15 mei 2018 om 13:05
Dit zijn ook niet het type spelers die vaak heel populair zijn buiten hun 'eigen' club(s) om. Ook in Oranje was Kuyt altijd de minst populaire persoon in de basis en de speler dat men liever op de bank zag plaatsnemen tot het moment dat hij ouder werd en vooral gebruikt werd waar men hem nodig had. Aan het einde van zijn interlandcarriere kreeg hij pas krediet. Mark van Bommel werd/wordt ook omschreven als de ideale schoonzoon, maar krijgt eigenlijk nooit kritiek op zijn gedrag. Mensen zijn niet zo dom en prikken snel door een toneelstukje heen en Kuyt is niet vies van een toneelstukje. Verder maakt het me ook allemaal weinig uit (nooit veel met Dirk Kuyt gehad), maar ik denk vooral dat dat de reden is dat hij zoveel kritiek krijgt.
 
nickt94
 
36
15 mei 2018 om 08:08
Geen speld tussen te krijgen als je het mij vraagt! Echt slim is het niet aangezien hij altijd de perfecte teamspeler probeer te uit te hangen. Hoe denken de Feyenoorders hierover?
 
MGMV
 
5
15 mei 2018 om 09:10
Dat het allemaal ongelooflijk wordt opgeklopt. Nee, Dirk zal vast geen lieverdje zijn geweest toen hij in de slotfase van de competitie reserve stond, omdat hij een absolute prof is en het daarom nooit leuk is om op de bank te zitten en zeker niet zo dicht bij het kampioenschap. Maar hij heeft daar over gesproken met Gio, het geaccepteerd en uiteindelijk het teambelang altijd voorop geplaatst. Dirk praat in het boek gewoon over hoe hij die periode beleefd heeft. En dat beleefde hij dus met kritiek op Gio.
 
LitmanenHeld
 
31
15 mei 2018 om 09:20
En dus moet je dat in een boek gaan zetten een klein jaar nadat je gestopt bent? Dirk is veel te vol van zichzelf. Gio vind ik een veeeel grotere speler geweest met een mooiere carrière, volgens mij heeft hij ook nooit de behoefte gehad om een boek te schrijven. Zegt wat over het verschil in persoonlijkheid.
 
Edo
 
6
15 mei 2018 om 09:33
Dirk is binnen de lijnen altijd de absolute prof geweest, ongekend. Maar buiten de lijnen niet. Hij sprak er vorig jaar niet alleen met Gio over, maar ook met de journalisten, direct na de wedstrijd. Dan kies je voor jezelf, en niet voor je team. Dat het nu wordt opgeklopt is ook een gevolg van zijn eigen keuzes. Zo'n boek uitbrengen, daarin een paar lekker opvallende dingen opnemen, dat doe je maar voor 1 reden: zoveel mogelijk boeken verkopen. Dan kies je dus weer voor jezelf. Dat is zijn goed recht, maar dan val je dus ook terecht van je voetstuk.
 
MGMV
 
4
15 mei 2018 om 09:43
Dat Gio een mooiere/grotere carriere heeft gehad, een andere persoonlijkheid heeft of meer of minder uitgesproken dan Dirk is toch ook geen graadmeter om te zeggen dat Dirk geen boek had moeten uitbrengen? Die keuze staat nog hem nog altijd vrij en het gaat hier ook niet om een biografie rondom z'n hele carriere. En als ik zoals jou dan toch een (plotselinge) vergelijking moet maken. Dirk heeft (i.t.t. Gio) gezorgd voor een waar sprookje, door Feyenoord in de laatste fase van z'n carriere na een 18 jaar lange kampioensdroogte, ook nog eens eigenhandig, naar het kampioenschap te schieten. Twee seizoenen waar hij op z'n laatste tandvlees liep, de club (in samenwerking met de staf) professioneel verder hielp, 7 wedstrijden op rij verloor, een beker won, kampioen werd, een groot meningsverschil met Gio had, noem maar op. Best wel een verhaal. Twee turbulente jaren, waarin hij met dit boek nu op inzoomt en zijn kant van het verhaal naar buiten wil brengen. Ik ga het boek in ieder geval eerst lezen en dan pas m'n oordeel over Kuyt vellen, in tegenstelling tot vele anderen die bij voorbaat al hun conclusies trekken omdat het over Kuyt gaat.
 
MGMV
 
0
15 mei 2018 om 09:47
@edo - Zeker waar dat hij er ook met de journalisten over sprak. Later heeft hij hier ook spijt van gehad, spijt naar buiten betuigd en is de media daarna gaan passeren in die periode. Maar zoals ik ook tegen Litmanen al zegt, ik lees het boek eerst zelf en ga dan pas een oordeel vellen i.t.t. vele anderen die bij voorbaat al de opgeklopte verhalen direct geloven.
 
Edo
 
1
15 mei 2018 om 11:48
Ik geef je alvast de tip mee om nooit het boek van de echte Litmanen te gaan lezen. Ik ben Ajacied en heb een sterke band met Finland, dus Litmanen is een grote held van me. Maar zijn boek is echt verschrikkelijk slecht. Veel leesplezier met Dirk.
 
h86b
 
0
15 mei 2018 om 14:11
Ik denk dat je verwachtingspatroon ietwat te hoog was bij dat boek, ik vondt het namelijk wel een goed boek, gaat echt over de man zelf. Ik zou het boek dus wel aanraden maar goed smaken verschillen.
 
Jehtro
 
1
15 mei 2018 om 11:06
@nickt94 Het is zijn verhaal, en als hij dat zo beleefd heeft, en er een boek over wil schrijven... dan kan dat gewoon. Ik zit zelf alleen met de negatieve image die wederom rond Van Bronckhorst gecreëerd wordt. Gio was nota bene degene die de moeilijke beslissing nam om Kuyt op de bank te zetten, en vergeet niet: dat pakte gewoon goed uit. Feyenoord begon ook veel beter te spelen, op de wedstrijd tegen Excelsior na.
 
MGMV
 
3
15 mei 2018 om 12:09
De essentie is niet het negatieve aspect rond Gio, maar juist dat het Kuyt zelf dwars zat dat hij op de bank moest plaatsnemen. Topsporter (en daardoor egocentrisch) als hij is wil hij zich iedere training bewijzen om de wedstrijd erop te spelen. Dat hij dan niet speelt is voor hem gewoon een teleurstelling en kan/kon hij na een carriere van 20 jaar nog altijd moeilijk accepteren. Vanmorgen bij 538 vertelde hij er ook heel duidelijk over nog altijd (en destijds ook zeker) een goede band met Gio te hebben en dat het altijd Gio's beslissing is en blijft wie er speelt en hij daar (uiteindelijk) ook respect voor heeft.
 
Shiko
 
116
15 mei 2018 om 08:12
Nu komt zijn ware aard naar boven .zijn hele carriere ja knikken en de hielen likken van de trainers en nu smerig vuil spuwen .BAH!!!
 
messibarsa
 
12
15 mei 2018 om 08:13
 
De Spreekwoord
 
47
15 mei 2018 om 08:25
Vind je dit stoer? Ik vind het laf. Als ie ballen had zei die het gewoon tegen 'Gio' voor de wedstrijdbespreking toen ie de opstelling zag en niet achteraf in 1 of ander kutboekje, wat ik overigens wel enigszins narcistisch vind 1 jaar na je carrière.
 
MGMV
 
3
15 mei 2018 om 12:13
Beiden hebben altijd aangegeven - toen Kuyt op de bank terechtkwam - dat ze met elkaar gepraat hebben over de situatie. Dus waar je dit zo plots vandaan haalt zal je wel dwars gezeten hebben.
 
Edo
 
3
15 mei 2018 om 09:36
Waar haal je vandaan dat de opbrengst naar een goed doel gaat? Dat zou ik eerst weleens uit zijn eigen mond willen horen. Het uiten van dit soort persoonlijke belevingen van een bepaalde situatie is eigenlijk vooral een manier om lekker weer de aandacht op jezelf te vestigen. Ik zie niet in wat daar dapper aan is. Als hij nou stevig zelfkritisch was geweest, dan zou ik het met je eens zijn. Dat zie je in boeken van sommige topsporters in andere sporters, vaak individuele sporten. Voetballers en trainers zijn vaak meer van het type "ik veeg nog even mijn straatje schoon"
 
bjoriesnorie
 
60
15 mei 2018 om 08:24
Ik vind Kuyt echt walgelijk. Indirect zit hij zichzelf als god te bestempelen en zichzelf de hemel in te prijzen. Sneer geven aan Giovanni van Bronckhorst een trainer die weer prijzen met Feyenoord heeft gepakt. Dat hij de peptalk moest houden voor Excelsior Feyenoord en niet de trainer. NET OF Spelers Voor EEN Kampioenswedstrijd EEN Peptalk Nodig Hebben? en daarnaast is dat gewoon de taak van de trainer en niet van een speler die zich boven iedereen verhevend. Bah ik ben zo klaar met hem sinds dat boek!
 
Ijsmuts
 
3
15 mei 2018 om 11:13
Ah, heb je t al gelezen? Ik heb nog geen reviews gelezen en ben benieuwd naar je mening
 
MGMV
 
3
15 mei 2018 om 12:15
Wel mooi dat hij een (zogenaamde) passage aanhaalt, waarin juist verteld wordt dat el Ahmadi en Vilhena speciaal aan Kuyt vroegen of hij een peptalk kon houden i.p.v. dat Kuyt zélf die peptalk wilde houden. Misschien moet Bjorie het boek nog eens lezen.
 
ijspegel
 
0
15 mei 2018 om 18:23
Degene die het beste in staat is om het team op te peppen voor de kampioenswedstrijd moet een peptalk geven. Ook al is het de ballenjongen of de oma van een fanatieke supporter. Het gaat erom dat het team wordt opgepept. Het is aan de trainer, en zijn staf, om te bepalen wat er nodig is om het team helemaal klaar te maken voor een finale (hetgeen een kampioenswedstrijd in zekere zin is). Sommige trainers doen zelf een peptalk, anderen laten het aan de aanvoerder of een bepalende speler over en sommige trainers spelen filmpjes af. Een trainer is in mijn optiek eindverantwoordelijke om te bepalen wat nodig is en daarbij kan een trainer dus ook een verkeerde inschatting maken.
 
AFCA070
 
20
15 mei 2018 om 08:27
Wens Dirk veel plezier bij zijn afscheidswedstrijd
 
consy
 
14
15 mei 2018 om 08:55
Hahahaha indd, gaat een gezellig potje worden.
 
gert33
 
23
15 mei 2018 om 08:33
Dominee "Dirk" valt door de mand. Altijd al een eng mannetje geweest.
 
JustDutch101
 
2
15 mei 2018 om 08:37
Soms lijkt het ook wel op een speeltuin, maar waar is de grens thssen jonge gasten die plezier maken en topsportmentaliteit? Moet alles zo kil en koud zijn? Ik neem aan dat Kuyt dit niet zonder rede zegt. We hebben wel al vaker gehoord dat de topsportmentaliteit mist bij ons (Koeman o.a.).
 
Edwin Vork
 
17
15 mei 2018 om 08:50
Dat commentaar leveren op anderen is 1 ding. Maar vooral die borstklopperij is tenenkrommend en totaal niet passend bij een technisch hopeloze voetballer als Kuijt. Alsof je het boek van Zlatan of Ricksen leest. Bescheidenheid siert de mens...
 
Sonnyfloyd
 
0
15 mei 2018 om 08:57
Alsof Ricksen een begenadigd technisch talent was... Noem dan andere voetballersdie het echt zijn.
 
Edwin Vork
 
1
15 mei 2018 om 10:31
Ik doelde op de borstklopperij...
 
Kees69
 
6
15 mei 2018 om 12:15
Eens met je Edwin. Ideale schoonzoon Dirk trekt een veel te grote broek aan met deze uitlatingen. Gisteren even kort naar het tv optreden van hem bij glijer Humberto gekeken, maar Dirk denkt echt ddat hij de god van Rotterdam is. En in werkelijkheid is hij natuurlijk niet meer dan een techniekloze harde werker die er alles uit heeft gehaald. Daarvoor zeker hulde overigens.
 
Sonnyfloyd
 
0
15 mei 2018 om 08:56
Waarom moet David Endt als oud-perschef vanajax zijn mening geven, dit wekt natuurlijk alleen maar weer aversie op. Had gewoon de mensen van de club zelf d’r mening laten geven.
 
Prologic
 
13
15 mei 2018 om 08:57
Haha ja hoor. Noemt ie Bronckhorst onbetrouwbaar. Die gast stond notabene met een stopwatch langs te zijlijn te schreeuwen destijds. Dat was pas een trieste vertoning.
 
Poncke
 
2
15 mei 2018 om 09:16
Die lui die hier Kuyt afbranden en kritiek leveren, hebben jullie het boek gelezen? Zoniet, lekker allemaal je commentaar voor je houden. Eerst het boek kopen en dan kun je je mening geven. Zonder het boek gelezen te hebben, is het allemaal praten als een kip zonder kop.
 
FRon010
 
15
15 mei 2018 om 09:59
Tja, zei het al vanaf het begin ik vind het maar een naar stiekem mannetje. Toen kwam die bijna naar feyenoord en was het niets anders dan feyenoord tot fener met een zak geld kwam. Prima, zou hetzelfde doen maar doe dan niet alsof feyenoord je alles is. Erna ook dat gesneer van die barbie pop van hem naar feyenoord destijds bah bah. In die 2 seizoenen was zijn spel gewoon om te janken en ik denk dat je eerder vraagtekens kan zetten bij die garantie die die kreeg. Want wie geeft dat aan een 34 jarige???Kuyt vind zichzelf een god en heeft toch wel belangrijke goals gemaakt natuurlijk. Maar die hadden anderen ook gemaakt en meer bijgedragen op die positie. Dat gio hem ruilde maakte hem voor mij juist een goede coach die ballen had. Genieten om kuyt met zo`n pruillipje te zien zitten toen.Maar meneer laat even zijn ware aard zien. Ikke ikke ikke. Misselijke vent die altijd maar een act opzet tot die weer wat centjes kan verdienen net zoals dit boek want verkopen zal het he dirk! Hoop dat niemand naar die afscheidspot komt wat zou dat geweldig zijn. Daarnaast mogen ze de functie of trainingstage ook lekker annuleren, 0 klasse wat deze vent weer laat zien aan een club waar die heel wat aan te denken heeft.
 
DeSteek77
 
8
15 mei 2018 om 10:47
Ik vind het ronduit stuitend dat uitgerekend de man die het van zijn inzet moet hebben en niet zozeer van zijn voetballende kwaliteiten zo naast zijn schoenen loopt. Dit had ik eerlijk gezegd niet achter Kuyt uitgehaald. Hij weet ook precies bij wie hij dergelijke spatjes heeft, want onder van Gaal bij Oranje had ie mogen inpakken als hij commentaar had op zijn RB-positie.Gio is wat dat betreft niet autoritair genoeg. Een goudvis wordt nooit een dolfijn. Kuyt wordt nooit een van Persie.
 
Tibbe
 
5
15 mei 2018 om 11:22
Wat buitenstaanders niet weten is dat er ook veel feyenoordsupporters klaar zijn met deze narcist. Hielenlikker eerste klas en liep erbij alsof hij de redder was. 30 rondjes door de kuip met de schaal terwijl overall El Ahmadi en Jorgenson veel belangrijker waren.
 
loutje1962
 
0
15 mei 2018 om 12:56
Een speler binnenhalen destijds op die leeftijd..... lijkt me erg, erg sterk dat ze hem dan een basisplaats garanderen ! Een 'fiene bliksem' is die Kuyt.....