Lang zag vriend van Ajax worden neergezet als 'geldwolf': 'Laat me niet lachen'
Woensdag, 16 december 2020 om 16:15

Noa Lang bewaart goede herinneringen aan de tijd die hij bij Ajax had met zijn vriend Justin Kluivert. De twee 21-jarige aanvallers, die inmiddels voor een buitenlands avontuur hebben gekozen, blikken in gesprek met Voetbal International uitgebreid terug op hun periode in Amsterdam. "Vanaf het moment dat Noa naar Ajax kwam waren we direct beste vrienden", zegt Kluivert. "Altijd samen. Op én buiten het veld."

Kluivert werd al in 2007 opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax, Lang kwam zes jaar later op eigen initiatief over van Feyenoord. "De mensen werden helemaal gestoord van ons", weet Kluivert, die dit seizoen op huurbasis uitkomt voor RB Leipzig. "Samen waren wij echt een probleem. Als ik er nu zo over nadenk waren we eigenlijk altijd vervelend. En beste vrienden. Dus als ik vervelend was, dan was Noa dat ook. En andersom. We deden vooral veel van die wegwerpgebaartjes. Als de trainer zei: 'Team groen heeft de bal' en ik was het er niet mee eens, dan ging het handje direct in de lucht. En Noa? Die deed dan precies hetzelfde. Op een gegeven moment mochten we niet eens meer bij elkaar in het team."

Al op zeventienjarige leeftijd debuteerde Kluivert voor het eerste van Ajax. Twee jaar later werd hij tot verbazing van velen verkocht aan AS Roma. "Het was niet makkelijk om weg te gaan bij Ajax", zegt Kluivert. "Het was het einde van mijn jeugd. Als klein ventje had ik één doel: de top bereiken. Voor mij was dat Ajax. Maar soms moet je een andere weg kiezen. Ik ging naar Rome waar ik mooie én minder mooie momenten heb gekend. Daar kan ik alleen maar van leren. Wanneer alles maar goed gaat in je loopbaan heb je later ook niks aan je kinderen te vertellen."

Lang, die zelf op dat moment nog uitkwam voor Jong Ajax, stond achter de keuze van zijn vriend. "Toen Justin nadacht over een transfer heb ik gezegd: 'Volg je hart.' Hij wilde dit. Misschien komt zo'n kans wel nooit meer voorbij. Justin ging weg in een jaar dat Ajax niet top-top was. Een jaar later ontplofte het", doelt Lang op het successeizoen van Ajax, waarin de halve finale van de Champions League werd bereikt.

"Natuurlijk heb je mensen die zeggen dat hij te vroeg is vertrokken", vervolgt de huidige aanvaller van Club Brugge. "Maar wat had jij gedaan als je in zijn schoenen had gestaan? Mensen oordelen zo makkelijk. Dan wordt hij neergezet als een geldwolf. Laat me niet lachen. Als één iemand het niet voor het geld hoeft te doen dan is hij het. Als mensen negatief over hem spreken dan doet mij dat ook pijn. Ze zouden eens moeten weten hoe hij écht is."

Meer nieuws
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
22
   
13:33
13:33
Man United heeft twee spelers op het oog als partner van Lisandro Martínez
7
   
13:32
13:32
The Athletic heeft nog voor zijn komst naar Liverpool mooi nieuws voor Arne Slot
12
   
12:53
12:53
Thiago Silva zegt Chelsea definitief gedag in hartverwarmende afscheidsvideo
14
   
12:10
12:10
VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (13)

 
puntnaarachter
 
40
16 december 2020 om 16:21
Ach wen er maar aan. Je kan in dit land niet als jonge speler denken dat je het kan maken in het buitenland, of je bent een geldwolf. Je bent nog net geen landverrader. Ach, vele mensen denken dat de wereld om hun club draait, terwijl de wereld echt een stuk groter is. Je moet al jonge speler gewoon doen waar jij je goed bij voelt.
 
Ajax/barca2014
 
45
16 december 2020 om 16:27
Met alle respect, maar als Raiola je zaakwaarnemer is en vervolgens je eigen vader zegt dat het beter is om bij Ajax te blijven, vind ik het geldwolfverwijt ook weer niet zo heel absurd.
 
Alex17
 
22
16 december 2020 om 16:36
Uiteindelijk maakt Justin de keuze zelf en niet Raiola of zijn vader. Het is onzinnig om spelers die snel vertrekken het labeltje geldwolf te geven. Van de Beek, de Ligt en de Jong verdienen allemaal ook het vierdubbele.
 
puntnaarachter
 
17
16 december 2020 om 16:39
Ah, dus als je vader je iets adviseert maar je doet het niet, ben je een geldwolf? En wat is de relevantie dat Raiola de zaakwaarnemer is? Of ben jij ook zo'n type die denkt dat Raiola de spelers met een geweer op hun hoofd verplicht om naar een bepaalde club te gaan? Toch gek dat zoveel wereldtoppers en jeugdtalenten met hem in zee willen.
 
Rockett
 
0
16 december 2020 om 16:51
@puntnaarachter, Groot gelijk heb je! In het buitenland kan je veel meer leren dan in Nederland op gebied van voetbal. En zo je maar weer dat Ajax/barca2014 een van de vele voorbeelden is die je benoemd.
 
Ajax/barca2014
 
7
16 december 2020 om 18:05
@puntnaarachter, ik denk dat je de status van Raiola een beetje onderschat. Die man is zo'n gigantische figuur in de voetballerij, dat hij zeker een flinke invloed kan hebben op een 18-jarige jongen. De pistool tegen het hoofd houden is weer een flauwe opmerking, maar Raiola is wel iemand waar je als beginnende speler wel naar luistert. Het enige waar Raiola aan denkt is dat zijn clienten zoveel mogelijk transfers maken. Dat is zijn belang. En zie nu. Kluivert is al aan zijn derde club bezig.
 
GillesDB9
 
0
16 december 2020 om 20:56
Precies wat Ajax/barca2014 stelt. Ik denk dat je zijn invloed niet moet onderschatten. Op het moment dat hij, zijn netwerk en clubs die min of meer met hem verbonden zijn druk op je gaan zetten zal dat zeker effect hebben op een jonge speler. Zeker als er mooie clubs genoemd zijn en er mooie plaatjes geschetst worden.
 
Sirius
 
9
16 december 2020 om 16:34
Niet helemaal waar. Kluivert had net driekwart seizoen als basisspeler gespeeld bij Ajax en vertrok vervolgens. We kunnen achteraf ook wel stellen dat Kluivert alleen maar minder is geworden, want momenteel weet hij niet eens te imponeren bij Jong Oranje. Dat neemt niet weg dat z'n vader zo'n beetje een levende legende is in Nederland en dat hij het voor het geld vast niet hoeft te doen. Dan ga je wel in China of iets dergelijks voetballen. Nu was ik niet zozeer voor- of tegenstander van z`n vertrek bij Ajax of z`n transfer naar AS Roma, maar nu dat avontuur ten einde is kunnen we wel een balans opmaken. Bij Leipzig is hij ook nog allesbehalve onomstreden. Een tijd lang was dat geen probleem, maar Kluivert is inmiddels 21 jaar in plaats van 18 jaar, maakt nog steeds dezelfde fouten, is niet aantoonbaar beter geworden in niveau en hij is voorbijgestreefd door leeftijdsgenoten en een leeftijdsklasse daaronder. Tja, tellen uit je winst.
 
puntnaarachter
 
2
16 december 2020 om 16:47
Precies, net driekwart seizoen basis bij Ajax. Wie zegt dat die het seizoen erop weer basis had gestaan? Wellicht werd het een gevalletje El-ghazi? Met de kennis van nu is dat helemaal niet zo'n gekke gedachte. Inderdaad bij Leipzieg nog alles behalve onomstreden, maar begint zover ik lees nu wel zijn minuten te maken. Is volgens mij ook later ingestroomd en de trainer was op training in eerste instantie ook niet tevreden? Als hij nu minuten krijgt dan doe je toch wel iets goeds lijkt mijn. En waar hebben wij het over? Een jongen van 21 jaar, daar kan toch nog van alles mee gebeuren?
 
Sirius
 
1
16 december 2020 om 21:50
Dat klopt en ik schrijf 'm ook nergens af, maar als je in bijna 3,5 jaar tijd nauwelijks tot geen progressie geboekt hebt, kun je toch niet stellen dat z'n avontuur een succes is geweest? Hij heeft bijna stil gestaan qua ontwikkeling in de afgelopen jaren. Dat is ook vooral mijn punt.
 
IKEA
 
2
16 december 2020 om 16:42
Nee, maar voetballen voor 0 euro zou hij ook niet doen. Over zulke dingen valt niet te denken in zwart of wit, er is gewoon een middenweg en niemand die het hem misgunt op wat overgevoelige pubers en de komieken van het cabaret 'voetbal Inside' na (of doe ik ze nu teveel eer). Of het de juiste keuze is geweest sportief gezien, misschien niet, maar wonen in Rome is natuurlijk een droom van iedere liefhebber van kennis, schoonheid en cultuur plus heeft hij nu de corona praktijk van dichtbij kunnen ervaren wat geen pretje is, waarschijnlijk niet, maar vast en zeker waardevol.
 
Bossie
 
2
16 december 2020 om 18:01
Roma was misschiem achteraf gezien niet de beste keuze . Op het moment heb ik het idee dat hij wel.bij de juiste club zit