Langeler: 'Dat wordt geroepen door mensen die niet veel van voetbal weten'
Dinsdag, 16 oktober 2018 om 11:38

Memphis Depay speelde in de meest recente interlands van Oranje in de punt van de aanval. De aanvaller van Olympique Lyon is geen 'klassieke spits' en het is volgens Art Langeler geen toeval dat een speler als Depay de spitspositie invult bij het Nederlands elftal. "De tijd van een standaard, grote spits, die als aanspeelpunt fungeert en ballen erin kopt, is wel voorbij", zegt Langeler in gesprek met de NOS.

"Dat is geen toeval, maar komt door ontwikkelingen in het nationale - en internationale voetbal", stelt de directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. "Het is natuurlijk tweeledig. Je moet het doen met wat voorhanden is, maar het is ook onderdeel van onze eigen filosofie. Voetballers zitten niet meer vast in een formatie, maar bewegen door elkaar heen met wat vaste uitgangspunten."

"Ook op het middenveld wordt er in het moderne voetbal meer gevraagd. Het enige dat redelijk stabiel blijft, is de verdediging. Al heb je daar ook veel backs die zijn opgeleid als aanvaller", aldus Langeler, die bij de KNVB onder meer verantwoordelijk is voor de opleidingen en de vertegenwoordigende jeugdelftallen. Daarin speelt het dynamische spel ook een rol.

"Wij krijgen weleens het verwijt dat we daarin achterlopen op de rest van Europa, maar daar ben ik het niet mee eens. Sterker nog: ik vind het onzin. Dat wordt geroepen door mensen die niet veel van voetbal weten, omdat ze niet beter weten. Maar wij zijn daar ook gewoon in meegegaan", besluit Langeler. Hij was tot afgelopen zomer bondscoach van Jong Oranje en werd daar opgevolgd door Erwin van de Looi.

Meer nieuws
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
2
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
4
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
52
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
10
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
Djeezun
 
3
16 oktober 2018 om 11:49
Mooi voorbeeld is de wedstrijd tussen Bayern - Ajax waar je ziet wat een "bewegelijke" spits kan uithalen met rotatie voorin. Ben benieuwd wat voor tactieken Koeman nog verder uit z'n mouw gaat toveren.
 
MT87
 
7
16 oktober 2018 om 12:34
Kleine kanttekening: Boateng en Hummels waren/zijn in dramatische vorm, maar belangrijker, Ajax kreeg naast het doelpunt van Mazraoui minstens 3 opgelegde kansen die een echte spits gewoon scoort. Achteraf is het makkelijk praten, maar Ajax had die wedstrijd echt moeten winnen. En ik denk dat dat met een echte spits ook gebeurd was.
 
Djeezun
 
1
16 oktober 2018 om 15:09
Mee eens. Wat je zelf al zegt wat betreft een echte spits neerzetten.. achteraf is het makkelijk praten. Ben toch in der veronderstelling dat je meer creeërt met een aanspeelpunt en meer gelegenheden krijgt om te scoren, waardoor de kans hoger ligt dat je wint van een type Bayern. Denk dat Ajax en het Nederlandse voetbal meer uit de verf komen met deze speelstijl internationaal, met deze selecties.
 
R@yvm
 
18
16 oktober 2018 om 12:06
Wel grappig dat Frankrijk wereldkampioen wordt met Giroud in de spits. 0 keer gescoord, maar wel een heel goed aanspeelpunt. Het ligt er ook aan wel systeem je speelt en tegen welke tegenstanders. Er wordt soms ook gevraagd om een vast aanspeelpunt in de spits, zodat de buitenspelers en middenvelder kunnen aansluiten. Helemaal als je onder druk uit wilt voetballen. Dat neemt niet weg dat een systeem met snelle bewegelijke spelers ook erg effectief kan zijn, maar laten we aub niet doen alsof Nederland alweer wereldtop is en dat dit systeem elke wedstrijd zal werken. Ik vind derhalve de conclusie van Art wel heel voorbarig,
 
cr77
 
7
16 oktober 2018 om 12:11
Precies dit! Bijna elke topclub heeft een lange sterke spits behalve city en barca ( aguero, messi). Artje wil zogenaamd even eigenhandig het voetbal het voetbal opnieuw uitvinden. Typische "frank de boer kijk mij nouneens barca na doen" uitspraak
 
el_barca
 
2
16 oktober 2018 om 12:15
En ook in nlse competitie de laatste 4 kampioenen zijn allemaal kampioen geworden met een vrij sterke spits erin dacht ik zo? En ajax die jaren ervoor toch ook vaak met de jong als spits die lopend goed was maar toch ook een aardig balleje kon koppen?!
 
cr77
 
0
16 oktober 2018 om 12:20
Precies en even voor de duidelijkheid dit is geen haat naar barca maar irritatie naar bepaalde mensen toe hier in de voetballerij die denken dat de MAGISTRALE! Speellstijl van barca pep tijden gekopieerd kan worden ( de boer, langeler etc)
 
clipper020
 
0
16 oktober 2018 om 12:31
Correctie messi speelt geen spits bij barca dat is onze wat grotere vriend Suárez Messi speelt daar om heen en ik bedoel maar bij real benzema bij juve Ronaldo bij bayern Lewa dus is maar net hoe je je team instelt dus wat deze man Art aan het praten is is bullshit tegen Frankrijk had depay veel moeite met die verdedigers
 
est-1913
 
0
16 oktober 2018 om 12:32
Messi de spits van Barcelona ?
 
cr77
 
0
16 oktober 2018 om 12:59
Hij heeft heel lang in de spits gespeeld vooral bij pep
 
FrankBollegraf
 
0
16 oktober 2018 om 14:55
"...behalve City en Barça. .."en Ajax en Oranje...JC Cruyff filosofie..?
 
TheBrightOne
 
8
16 oktober 2018 om 12:20
Deze zin van Langeler; “wij krijgen weleens het verwijt dat we daarin achterlopen op de rest van Europa, maar daar ben ik het niet mee eens. Sterker nog: ik vind het onzin. Dat wordt geroepen door mensen die niet veel van voetbal weten, omdat ze niet beter weten. Maar wij zijn daar ook gewoon in meegegaan”, getuigt wel van enige arrogantie ten opzichte van de criticasters. Met andere woorden als je het niet met hem eens bent, dan praat je onzin? Dan weet je niet veel van voetbal? Ik moet zeggen dat ik toch ook mensen gehoord heb met dit soort opmerkingen die in het verleden iets meer bereikt hebben in het voetbal dan mijnheer Langeler. Hij mag het overigens zelf weten waar hij het wel of niet mee eens is, vind alleen als je mensen met een andere mening wegzet als nitwits het niet getuigt van veel fatsoen.
 
Nijogeth
 
0
16 oktober 2018 om 16:01
De lange kopsterke spits verdwijnt inderdaad steeds meer uit het voetbal. Dit komt ook veelal doordat buitenspelers niet meer de klassieke actie buitenom maken en dan een voorzet geven, maar vaak linkspoten op rechts zijn of rechtspoten op links en die trekken het liefst naar binnen voor het schot. Dan is het fijner een spits te hebben die goed kan combineren of beweeglijk is en daardoor het centrum kan openen voor een schot. Nederland is in mijn ogen wel echt een trendsetter geweest wat dat betreft. En dan heb ik het vooral over Overmars, die in zijn tijd voornamelijk als linksbuiten fungeerde, terwijl hij toch echt rechtsbenig was. Natuurlijk had Overmars daarbij wel een hele goede voorzet met links, waardoor er voor hem gewoon 2 opties waren, maar dat was wel echt de voorloper van de huidige buitenspelers. Robben werd op een bepaald moment ook van linksbuiten naar rechtsbuiten gehaald.
 
Sirius
 
1
16 oktober 2018 om 17:55
Dat getuigt van enorme arrogantie. Vooral als je in het achterhoofd houdt dat de Knvb gereorganiseerd moest worden en dat er fout na fout werd gemaakt wat ons uiteindelijk minstens 1 eindronde heeft gekost en waarschijnlijk twee. Dan kun je niet doodleuk gaan vertellen dat we niet achterliepen. Bovendien leidt de Knvb geen spelers op; dat doen de clubs. Langeler heeft dus schijnbaar zelf totaal geen verstand van zaken. Bovendien worden Nederlandse spelers over het algemeen pas gevormd in het buitenland in de grote competities. Alleen de toptalenten hebben iets unieks en dat is niet of nauwelijks op te leiden.
 
Tornado72
 
3
16 oktober 2018 om 12:25
Zo Art weer een paar open deuren gevonden? Uiteindelijk speelt de beste spits gewoon of hij nou een "klassieke" (kop) sterke spits is of een snelle en behendige speler dat is toch helemaal niets nieuws? In Nederland zou je anders met de Jong moeten gaan spelen dan kan je natuurlijk veel beter Depay opstellen...
 
soccersupp
 
2
16 oktober 2018 om 13:38
Tja zijn club psv doet het met de Jong precies zoals het volgens Langerer niet moet.... En ja tegen Inter had psv beter met Malen kunnen starten dan met de Jong die kansloos was tegen de centrale verdediger van inter. Maar in de competitie werkt het toch wel verdraaide lekker gezien de 5 punten voorsprong op de nummer 2. Langerer is helaas een tactische lichtgewicht die een grote factor is in de uitschakeling van jong oranje en nu net doet of hij het buskruit heeft uitgevonden.
 
FrankBollegraf
 
0
16 oktober 2018 om 14:59
Langeler. .?, volgens mij is de Rooij de hoofdverantwoordelijke voor de uitschakeling of heb ik het zo erg mis...
 
Sirius
 
0
16 oktober 2018 om 17:59
Vooral die laatste zin had ik zelf niet beter kunnen verwoorden. Criticasters wegzetten als onwetende mensen die er geen verstand van hebben terwijl deze man een voorbeeld van incompetentie is. Er is geen progressie de laatste tijd door de Knvb, maar ondanks de Knvb. Er is progressie omdat met name Ajax en PSV schijnbaar erg goed weten hoe je spelers scout, moet begeleiden en moet opleiden.
 
Kaito
 
1
16 oktober 2018 om 14:11
Zow! Beweeglijke spitsen! Dat heeft Art net even geã¯ntroduceerd bij Oranje met Depay. Want hiervoor hadden we enkel standaard, grote spitsen die als aanspeelpunt functioneren en niet veel meer konden als ballen erin koppen.. Schei uit man! Onze spitsen waren technisch zo enorm goed dat het internationaal gezien wordt als een onderdeel van het Oranje merk. Van Mannes Francken, `het gouden binnentrio` van vroeger tot Dennis Bergkamp en Robin van Persie, De spitsen van Oranje waren sinds het begin al enorm balvaardig. Zo goed dat ze technisch vaak beter waren dan de nummer 10 van de tegenstanders. Dus, niet zo praten als je zo weinig weet over het voetval van je eigen land Art.
 
FrankBollegraf
 
0
16 oktober 2018 om 15:05
Hij heeft het toch over het 'niet/wel' meegaan met het moderne voetbal.De namen die jij noemt is voorbije glorie, dit is een andere Oranje met een geheel andere speelwijze/tactiek.Zelfs met een top spits als Robin v Persie heeft het `oude` Oranje het niet gered, toch?
 
Kaito
 
0
16 oktober 2018 om 15:56
Gelul. Als of het "nieuwe voetbal" iets bijzonders heeft uitgevonden. Dat is helemaal niet zo. Hoe kan je ergens in mee gaan, als we het al generaties lang doen? wat hij zegt over over Nederlandse spitsen is echt klinkklare onzin. Een geheel nieuwe spelstijl? schei uit man! Dit is maar puur interessant willen doen. Het Nederlandse elftal doet het weer goed (niet dankzij de Knvb overigens. Met hun desastreuze `masterplan` waarmee ze het Nederlandse jeugdvoetbal bijna de nek om hebben gedraaid.) En dit soort figuren proberen te profileren met dit soort uitspraken.
 
jaakke
 
0
16 oktober 2018 om 16:55
Precies! Zet een balvaardige, kopsterke spits met de kwaliteiten a la van Basten of Zlatan neer, moet jij kijken Langeler wat een onzin je uitkraamt.
 
Sirius
 
0
16 oktober 2018 om 18:04
En die speelwijze wordt slechts bij een enkele Nederlandse club gespeeld en is in Nederland geintroduceerd door de huidige bondscoach, waarna Van Gaal het toepaste op het Nederlands elftal in 2014. Daar heeft de Knvb werkelijk niets mee te maken. De namen die hij noemt is een juist voorbeeld dat de Knvb helemaal niet iets baanbrekends heeft gedaan. Dat geeft aan dat we altijd spitsen hebben gehad met techniek en snelheid. Langeler verwijt de criticasters eigenlijk zijn eigen incompetentie.
 
Sirius
 
0
16 oktober 2018 om 17:49
“wij krijgen weleens het verwijt dat we daarin achterlopen op de rest van Europa, maar daar ben ik het niet mee eens. Sterker nog: ik vind het onzin. Dat wordt geroepen door mensen die niet veel van voetbal weten, omdat ze niet beter weten." Dat is wel echt het meest domme argument wat hij had kunnen gebruiken. Die hele Knvb is een grote bron van incompetentie gebleken de afgelopen jaren waarin Langeler zelf ook meer dan genoeg fout heeft gedaan. Deze man doet net alsof hij het wiel heeft uitgevonden, maar is zelf net zo incompetent. Dan kun je absoluut niet zeggen dat mensen met een andere mening er geen verstand van hebben. Het is simpelweg een gegeven dat we achterlopen door het gestuntel. De reden dat we weer meedoen is omdat we toch weer nieuw talent hebben en omdat we clubs hebben die weten hoe het moet. De Knvb leidt geen spelers op, dat doen de clubs. Dat meneer op een blauwe vrijdag 2,5 jaar hoofd jeugdopleidingen is geweest van Psv, doet daar verder ook niets aan af.
 
hardgras
 
0
16 oktober 2018 om 18:15
Gelukkig heeft Nederland Art Langeler. Deze man heeft zoveel kennis in huis. Hij brengt ons waarschijnlijk in 2021 de wereldbeker, sprak hardgras cynisch. Jammer dat deze man mensen die een andere mening zijn toegedaan wegzet als "hebben geen verstand van voetbal". Daarmee degradeert hij zichzelf in ieder geval als serieuze gesprekspartner.