Leermeester moet Schuurs 'meedogenlozer' maken: 'Hij kon dat als geen ander'
Maandag, 10 augustus 2020 om 07:22

Na het vertrek van Joël Veltman lijkt Perr Schuurs een goede kans te maken op een basisplaats bij Ajax. Trainer Erik ten Hag liet eerder weten dat hij alleen niet tevreden is over de bezetting van de linksbackpositie en Jurriën Timber lijkt voorlopig de voornaamste kandidaat voor Schuurs in de strijd om de plaats rechts in het centrum van de verdediging. De Telegraaf schrijft dat Winston Bogarde zich heeft ontpopt tot een leermeester voor Schuurs.

De krant schrijft dat als Bogarde er in slaagt om 'maar vijftig procent van zijn eigen karakter op Schuurs over te brengen, hij met stappen vooruit zal gaan'. "Ik moet meedogenlozer worden. Op dat punt moet ik me nog steeds verbeteren", erkent de twintigjarige centrumverdediger in gesprek met De Telegraaf. Schuurs stond in het met 6-1 gewonnen oefenduel met RKC Waalwijk de eerste helft binnen de lijnen en werd vervangen door Timber.

De Telegraaf concludeert dat Schuurs 'alles in zich heeft' om basisspeler te worden bij Ajax, maar zag hem vorig seizoen teveel fouten maken en stelt dat hij er tegen RKC ook een aantal keer verdedigend niet goed uitzag. Onder de vleugels van Bogarde moet de verdediger klaargestoomd worden voor een rol als basisspeler. "Iedereen weet wat Winston voor een verdediger was. Hij kon als geen ander zijn kracht gebruiken. De laatste weken is hij erg met me bezig."

"Hij wil mij dat ook allemaal overbrengen. Dat is voor mij alleen maar mooi. Daar kan ik mijn voordeel mee doen", benadrukt Schuurs. Hij werd door Ajax in 2018 overgenomen van Fortuna Sittard, maar slaagde er in de afgelopen twee seizoenen nog niet in om een basisplaats te veroveren. De jeugdinternational heeft voorlopig 21 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax achter zijn naam staan.

Toch voelt Schuurs op dit moment geen druk. "Het is vooral lekker om eindelijk weer op het veld te staan, om minuten te kunnen maken. Dat gevoel overheerst, maar tegelijkertijd besef ik ook dat ik het nu waar moet gaan maken om de eerste man te worden op die positie", zegt Schuurs in gesprek met Voetbal International. Naast Timber kan ook Edson Álvarez uit de voeten in het centrum van de verdediging en Schuurs benadrukt dat de concurrentie 'niet weg' is. "Maar ik heb wel het gevoel dat het dit jaar moet gaan gebeuren."

"Ik heb een gesprek met trainer gehad. Hij sprak vertrouwen in mij uit. Dat geeft mij wel een heel goed gevoel richting het nieuwe seizoen", vervolgt de verdediger. Het is volgens hem 'zaak om niet ineens allerlei andere dingen te gaan doen'. "In mijn positie moet ik doen wat er van mij wordt verwacht. Zo sterk mogelijk spelen voor het team en de fouten eruit halen zodat we geen tegendoelpunten krijgen. Uiteindelijk is dat simpelweg de taak van ons als verdediger: de nul houden."

Meer nieuws
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
12
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
   
21:09
21:09
Perez dubt over PSV'er: 'Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo'n dip wél erg'
16
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
D-Bergkamp
 
35
10 augustus 2020 om 07:26
Schuurs heeft heel veel facetten die kloppen. Snel, fysiek sterk, kopsterke, voetballend goed. Zijn zwakke punten tov Mathijs de Ligt is het ten koste van alles die bal willen hebben. Stukje mentaliteit, karakter/killer instinct. Als dat er extra bij kan komen word Schuurs een hele complete verdediger.
 
SPettersson
 
6
10 augustus 2020 om 08:18
Schuurs gaat er dit jaar volgens mij wel komen en dan hebben we daar een goede verdediger aan. Ik vind hem echter koppend niet zo sterk en dat is ook gelijk het probleem bij ons in de achterhoede. Onana lost daar veel van op, maar tegen RKC ging het al mis met Stekelenburg. Niemand die meeloopt met de koppende man en Stekelenburg bleef halverwege staan. Juist op die standaard situaties moet extra getraind gaan worden om tegengoals te voorkomen. Wat dat betreft hoop ik nog steeds op een fysiek sterke nummer 6. Dat zou veel gaan oplossen.
 
Quancios
 
9
10 augustus 2020 om 08:23
Ik snap wat je bedoelt over Schuurs, maar die goal had daar niks mee te maken. Was een goede corner, door een dekkingsfout van Huntelaar kon die speler van RKC vrijuit koppen. Het is dat Stekelenburg raar zijn doel uitkomt, want als hij blijft staan komt die bal recht op hem af.
 
Magistra
 
13
10 augustus 2020 om 08:28
Heb er weinig vertrouwen in. Het meedogenloze moet ook een beetje in je zitten. Ik zag hem tegen een matig RKC alweer een paar keer verkeerd instappen en dezelfde fouten maken als vorig jaar. Ik zie daar liever een andere speler komen.
 
ajaxf1
 
1
10 augustus 2020 om 10:33
Eens magistra. Hij is zo groot en sterk lijkt het maar verliest best veel 'simpele' duels. Daarnaast inderdaad alles behalve een killer en bovendien lijkt hij soms te slapen/kortsluiting te hebben oid. Hoe die doordekte tegen Getafe kan echt niet, dat zou zelfs bij Jong Ajax niet mogen. Hoop op een Argentijnse slager naast Daley.
 
Magistra
 
2
10 augustus 2020 om 10:42
Ja, als je naast Blind een goede verdediger neer zet heb je momenteel echt nog een topverdediging Europees gezien. Onana, Dest, Aankoop, Blind, Nico is echt top. Zonder een goede RCV ziet het er al een stuk minder aantrekkelijk uit. Alvarez en Schuurs zijn het gewoon net niet.
 
D-Bergkamp
 
2
10 augustus 2020 om 11:04
@Magistra, dat meedogenloze zit wel in Alvarez alleen mist die voetballend weer teveel. Een speler die alle facetten beheerst heet Van Dijk/De Ligt en kost 80 miljoen. Dus wat is het realisme? In de basis heeft Schuurs heel veel facetten voor de positie, het fine tunen van die facetten is onderdeel van het begeleiden van een talent. Laten we niet vergeten dat De Ligt ook (heel) veel fouten heeft gemaakt in zijn eerste jaar.
 
Magistra
 
3
10 augustus 2020 om 11:15
Bij De Ligt zag je duidelijk de potentie als topverdediger, dit heb ik mij Schuurs totaal niet. De Ligt was op zijn 17de al erg goed op Europees niveau. Schuurs is 20 en roept nog zoveel twijfels op. Als je Europees wilt aanhaken moet je niet met alleen maar twijfelgevallen het seizoen ingaan. Gelukkig is de transfermarkt nog 2 maanden open en kunnen we nog anticiperen mocht het in het begin tegenvallen.
 
Piranha
 
1
10 augustus 2020 om 13:05
Schuurs probleem is Blind, die natuurlijk voorrang krijgt als LCV en tevens wat langzamer is en agressiviteit mist. Had je een type Vertonghen als LCV dat is Schuurs perfect. Enige voordeel dat Schuurs in de huidige selectie heeft is dat er niemand anders is die beter is dan Schuurs als Rcv.
 
MrBoity
 
1
10 augustus 2020 om 10:41
Nou, ik heb anders vanaf dag 1 dat hij bij Ajax zit al geroepen dat hij 1 ding juist niet beheerst: verdedigen! Ik vindt hem dus alles behalve een complete verdediger zoals jij zegt. Ik verwacht dan ook niet dat het hem gaat worden maar ik hoop dat ik het verkeerd heb.
 
D-Bergkamp
 
6
10 augustus 2020 om 11:07
@MrBoity, ik zeg niet dat Schuurs compleet is, ik zeg dat Schuurs heel veel onderdelen heeft van een complete verdediger en dat hij dat juist moet gaan gebruiken. Als je 1.93 meter lang bent moet je domineren in de lucht. Als je snel bent(dat is die) moet je geen duels op snelheid verliezen. Dat is talent begeleiden, en dat hoort bij Ajax. Een complete verdediger die alles beheerst kost 80 miljoen. Je moet dus kijken naar wat een talent heeft en wat je daarvan kan maken. En als je naar Schuurs kijkt die lang, snel, fysiek en voetballend goed is. Wat moet je dan doen om te zorgen dat hij die kwaliteiten benut? Juist: training van Bogarde voor een killer mentaliteit
 
MrBoity
 
2
10 augustus 2020 om 11:35
Ik snap je punten, maar verdedigen is voor een cv toch een eerste vereiste? Dat is volgens mij precies wat hij niet kan. Natuurlijk kan Bogarde hem dat meedogenloze bijbrengen (dat is volgens mij wél trainbaar) maar als het verdedigen zelf et niet in zit wordt het een lastig verhaal.
 
Mozias
 
0
10 augustus 2020 om 13:10
Een Fiat punto heeft ook 4 banden, een motorblok, spiegels en ruitenwissers. Maar dat maakt het nog geen Porsche. Alles wat Schuurs heeft is minder dan bij de Ligt. De Ligt is dan ook een toekomstige wereldtopper en Schuurs niet. Overigens is dat killerinstinct bij de Ligt ook aangeleerd. Het ziet er in elk geval niet natuurlijk uit. Zijn ook de momenten waarop de Ligt fouten maakt. Schuurs moet echt harder worden wil het wat worden. Zal in de komende 2 seizoenen moeten gebeuren. Anders komt dat niet meer denk ik.
 
MrKrillin
 
1
10 augustus 2020 om 14:17
@D-Bergkamp helemaal eens. Nog aanvullend Schuurs heeft ook een mooie crossbal en scorend vermogen. Misschien gek punt, maar wat beetje kan helpen is zijn kapsel afscheren. Hij ziet er nu te lief uit. Jaap Stam bij Willem 2 en PSV zag er ook niet uit met dat (beetje) haar. Eenmaal kaal (en fysiek wat sterker) zag hij er gelijk medogenloos uit. Een killer. Voor Schuurs mogelijk ook klein beetje hulp (meer spiermassa en milliemeter kapsel) en straalt dan meer (onbewust) uit.
 
TheJIgsaw
 
13
10 augustus 2020 om 07:36
Fysiek is hij volgens mij ideaal voor Ajax. Hij is snel, lang en redelijk wendbaar. Heb het idee dat de fouten die hij af en toe maakt een soort onoplettendheid zijn. De absolute wil om koste wat het kost die bal te veroveren mis ik bij hem ook nog. Het is de vraag of dit goed te trainen is.
 
Moraat
 
3
10 augustus 2020 om 07:52
Je kunt je inderdaad afvragen of het te trainen is, want volgens mij is zoiets een karaktereigenschap en die heb je of die heb je niet. Als je bijvoorbeeld naar Van Dijk kijkt toen hij nog bij Groningen speelde miste soms de scherpte bij hem, maar de absolute wil om de bal te hebben en te domineren was er wel. Hij is met de jaren scherper geworden en die onoplettendheid is er nu zo goed als uit. Je kunt niet in iemands hoofd kijken, maar ik mis die mentaliteit bij Schuurs toch wel een beetje.
 
houtapp
 
1
10 augustus 2020 om 08:10
Wat is scherpte? Dat zijn allemaal van die loze begrippen waar je weinig mee kunt net als dat trainers roepen dat er te weinig inzet.
 
JanNijhof
 
0
10 augustus 2020 om 11:00
Natuurlijk kun je er wat mee, inzet en scherpte. Dat zijn juist de facetten waar een coach bij kan helpen; of Bogarde daar de juiste man voor is, dat lijkt me nog de vraag, die weet hoe je bal en tegenstander kan raken, hier moet de man zelf geraakt worden. Hij moet leren hoe hij zichzelf kan 'opjutten', kwaad kan maken, fel te worden.
 
birotor
 
4
10 augustus 2020 om 07:46
Een killerinstinct heb je of niet. Schuurs lijkt het niet te hebben. Is ook niet aan te leren.
 
Den Hoge
 
0
10 augustus 2020 om 13:37
Vind dit wel wat kort door de bocht voor een 20-jarige speler. Dat die er nog niet is, dat is duidelijk. Ik heb bij De Ligt in zijn eerste seizoen, of bij Vertonghen ook niet gelijk het idee gehad dat ze echte ‘killers zijn’. Zelfvertrouwen, goed staan qua positie en timing zijn allemaal bij te brengen. Ook zij hebben dat moeten leren door veel wedstrijden te spelen. In de basis is het gewoon een goede speler. Als je kijkt naar spitsen kan ik ook zo een rij opnoemen van topspitsen die op hun twintigste nog geen échte ‘killers’ waren, maar toch een behoorlijke neusje voor de goal hebben gekregen. Virgil was destijds ook niet goed genoeg voor de Nederlandse top om allerlei redenen. De Vrij zou het ook niet redden in Italië omdat het een ‘lieverdje’ was. Hebben zich allemaal goed ontwikkeld.
 
JK-Ajax
 
2
10 augustus 2020 om 08:33
Ik zou graag zien dat Schuurs leert wanneer hij wel of niet moet instappen. Ik zie hem soms heel dom doordekken waardoor de ruimtes ineens enorm worden. Leer je momenten kiezen en als je gaat wees dan inderdaad zeker dat je die bal gaat winnen ten koste van alles
 
jeron
 
4
10 augustus 2020 om 09:26
Hij moet meer vertrouwen krijgen....in de eerste 2 seizoenen heb ik De Ligt ook zien blunderen en blunderen.maar die kwam er ook...deze jongen moet gewoon centraal achterin naast Blind
 
fcpatrick
 
2
10 augustus 2020 om 11:04
Schuurs doet me echt heel erg denken aan Stefan de vrij in zijn jongere jaren. Nooit werd er gedacht dat het een killer zou worden maar nu in de serie a bewijst die het ongelijk van iedereen. Qua karakter en lichaamsbouw doen ze mij heel veel op elkaar lijken
 
MrKrillin
 
1
10 augustus 2020 om 14:22
@fcpatrick een niveautje lager tov de Vrij kijken mag ook. Een Joris Matthijs blunderde ook gigantisch vaak bij Willem2. Uiteindelijk toch een leuk carriere met leuke clubs. Als Schuurs zo een traject kan bewandelen door bij leuke subtopclubs in Europa te spelen en aantal interlands (als invaller) dan is hij ook gewoon geslaagd. Veel leden doen alsof je carriere alleen geslaagd is als je zelfde weg bewandelr als een Virgil, de Ligt, Stam, de Vrij (niet jij hoor).
 
GJ7300
 
0
10 augustus 2020 om 12:37
Hij wil teveel en is er teveel mee bezig tijdens de wedstrijd. Dat helpt niet, ga je fouten maken.. dat blijft zo als hij niet soberder gaat spelen, simpel houden.
 
nmekenkamp
 
1
10 augustus 2020 om 13:17
Ik ben nog niet overtuigd. Hij heeft bij Jong Ajax veel fouten gemaakt en ook tegen RKC ging hij een paar keer goed de fout in. Hij lijkt soms gewoon inzichr te missen. Hij gaat naar voren als het eigenlijk niet kan en neemt regelmatig gewoon de foute beslissing. Hij zou absoluut kunnen groeien, maar dat moeten we niet willen als we een Champions Laegue niveau willen nastreven.
 
linksbuiteadem
 
0
10 augustus 2020 om 18:25
Schuurs heeft op papier alles wat een topverdediger moet hebben, maar verliest toch regelmatig zijn duels tegen zwakke Eredivisie of zelfs KKD spelers. Hij heeft simpelweg geen greintje aggresiviteit of gif in zijn spel, houdt vaak in, trekt zijn been terug, etc. Ook dribbelt hij het middenveld in op de raarste momenten met balverlies en tegengoals als gevolg. Dat laatste kan hij eruit krijgen met ervaring, maar dat eerste... ik ben bang dat dat er gewoon niet inzit bij hem. Ik zou Alvarez wel willen zien op Rcv, die is in de duels veel sterker.