'Leroy Sané zie je waarschijnlijk nooit meer terug, daar lijdt men onder'
Zondag, 24 maart 2019 om 10:16

Het Duitse voetbal verkeert in een kleine crisis, erkent Erik Meijer. Voor het eerst sinds 2006 heeft geen enkele Duitse club zich weten te kwalificeren voor de kwartfinales van de Champions League, terwijl de nationale ploeg faalde op het WK en in de Nations League. De oud-aanvaller van onder meer Bayer Leverkusen en Hamburger SV verwacht echter rap een ommekeer.

"Het is wel even schrikken dat er geen enkele Duitse club door is naar de kwartfinales, maar van paniek is volgens mij geen sprake", zegt Meijer in gesprek met de NOS. Hij constateert dat vooral Bayern tegenvalt dit seizoen. "Het is opmerkelijk dat Bayern dit keer de slag gemist heeft. Dat wijt ik aan het matige transferbeleid van afgelopen zomer."

De oud-voetballer verwacht dat der Rekordmeister flink gaat investeren. "Denk je dat Bayern-voorzitter Uli Hoeness nóg zo'n Europees jaar wil meemaken? Die gaat, zoals aangekondigd, fors investeren. En Borussia Dortmund is volgend seizoen een stuk rijper. Dan moet een kwartfinaleplek er zeker inzitten", aldus Meijer, die ook wijst naar de situatie in Nederland.

"Vergelijk het een beetje met Nederland. De Sneijders, Van Bommels en Van Nistelrooijs waren even niet voorhanden en dan beland je zowel op nationaal als op clubniveau in een vacuüm. Er zit nu even een knik in, maar dat lossen ze wel op in Duitsland", aldus Meijer, die ook wel een groot verschil ziet met het Engelse voetbal, waar veel meer geld in omgaat.

De Bundesliga ontvangt circa 1,1 miljard euro per jaar aan televisierechten, terwijl de Premier League jaarlijks ongeveer 1,7 miljard euro toucheert. "Daar halen ze de beste spelers, de beste trainers en beste specialisten op. Leroy Sané vertrok op twintigjarige leeftijd uit de Bundesliga. Die zie je waarschijnlijk nooit meer terug. Dat soort gevallen, daar lijdt de competitie onder", besluit Meijer.

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
112
   
23:48
23:48
Real Madrid schiet worstelende Karim Benzema uit het niets te hulp
7
   
23:36
23:36
'Ik vind Mark van Bommel naar Feyenoord wel een spannende gedachte'
2
   
22:55
22:55
Dortmund houdt PSG en Mbappé in toom en mag dromen van CL-finale
68
   
22:53
22:53
Chris Woerts ziet Ajax 'hele goede keuze maken' op bestuurlijk vlak
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (16)

 
JohanLeo
 
1
24 maart 2019 om 10:28
Dat is wel een heel raar excuus om uit te leggen waarom het zo slecht gaat met het Duitse voetbal. Duitsland heeft werkelijk dát goede voetballers, alleen... Löw verzuimde ze op te stellen!
 
pedrovasquez
 
21
24 maart 2019 om 10:29
Misschien kunnen ze beter schrikken dat het altijd Bayern is die het verst komt in de CL. Die competitie van hun begint een beetje eentonig te worden, net zoals de Franse, Italiaanse en Schotse.
 
Dejan
 
9
24 maart 2019 om 10:30
Even een mindere periode voor het Duitse voetbal inderdaad, maar erg zorgwekkend lijkt het me ook weer niet. Het is ook een wisseling van een generatie, daarnaast na jaren erg goed te hebben gepresteerd in Europa, doen de Duitse clubs het nu wat minder. De investeringen van vooral de Engelse teams lijkt momenteel even de doorslag te geven, ook geen schande want met het geld in de EPL kan geen enkele competitie zich meten. De Engelse clubs hebben wat dat betreft eigenlijk jarenlang enorm matig gepresteerd en doen het nu weer wat beter. Kan misschien even duren, maar uiteindelijk zal het wel weer goed komen met het Duitse voetbal en de Bundesliga. Er is talent zat en het is wachten tot alles even op zijn plek valt wat geheid zal gebeuren.
 
AsRoma8
 
6
24 maart 2019 om 11:37
Inderdaad. Enorm veel fantastische duitse spelers die nog jaren meekunnen. Ter Stegen, Sane, Kimmich, Werner, Sule, Havertz, Brandt, Tah, Goretzka, Gnabry, Kehrer. Dat is al een prima elftal met relatief jonge spelers.
 
ElPhenomeno
 
10
24 maart 2019 om 10:34
Laten we aub ook niet overdrijven. Bayern gaat flink investeren in de zomer en die staan er volgend jaar gewoon weer. Die zitten in een overgangsjaar. Net als Real Madrid. Dortmund presteert al weer stukken sterker dan pak hem beet 2 jaar terug. Vergeet niet dat ze veel cruciale spelers miste in de eerste wedstrijd. Schalke staat in de Bundesliga op de afgrond, maar komt wel bij de laatste 16. Frankfurt doet het in de EL fantastisch en heeft paar grote clubs na huis gestuurd. Volgend jaar verwacht ik bijv. ook veel meer van zon Leipzig. Met Nagelsmann erbij gaan die gewoon de aanval openen op Bayern en Dortmund. Verder hoop ik dat Bosz nog een aantal jaren mag blijven bij Leverkusen. Die kunnen ook iets moois neerzetten.
 
iSimic
 
2
24 maart 2019 om 11:02
Wat een gelul van Erik zeg. Bayern heeft een matige 2 maanden gehad waarin het een aantal punten verloor, maar zette daarna een reeks van 14 wedstrijden waarvan er 13 gewonnen werden en 1 verloren. Van 9 punten achter een een doelsaldo van +6 naar gelijk met punten een ee doelsaldo van +41. Overal is het seizoen gewoon prima. Wat hij overigens ook niet snapt is dat het voor een club vrij normaal is om een nieuwe trainer eerst een jaar te laten werken met de huidige selectie om die daarna te versterken aan de wensen van de trainer/club. Dat is een stuk verstandiger dan gelijk te investeren en dan maar te hopen dat het allemaal bij elkaar past. Na een jaar weet de club wat ze met aan de coach hebben, wat de coach heeft met de huidige spelers, en hoe dit verbeterd kan worden.
 
-Riciotto-
 
7
24 maart 2019 om 11:08
Dat valt allemaal wel mee, met iets meer mazzel had Duitsland in de nation league ook 2x van Nederland gewonnen. In beide duels waren ze grotendeels de betere, in de arena mocht het één wonder hete dat ze niet scoorde, en in Duitsland werd Nederland compleet zoek gespeeld.
 
Djoowey
 
0
24 maart 2019 om 11:23
Dit is een reactie op het constante leegvissen van de Bundesliga door F.C. Bayern. Zij hebben de gehele competitie verzwakt. Geloof gewoon niet dat Duitsland geen topspelers meer levert. De weerstand is te gemiddeld.
 
Djoowey
 
0
24 maart 2019 om 12:14
Dat zijn normale transfers geweest. Zijn ook spelers van buiten Duitsland binnen gekomen. Dit is gewoon een resultaat afkomst van Bayern: frequent de concurrentie verzwakken door de beste spelers weg te vissen. De hamvraag: wat heeft het Bayern gebracht buiten de landstitels? Niks nopa nada niënté
 
iSimic
 
2
24 maart 2019 om 13:22
Ik vraag me toch wel af of je nu serieus ben. Wat heeft het Bayern opgeleverd buiten de reden dat de club bestaat? De landstitels? Dus buiten gegroeid te zijn naar 1 van de grootste clubs, financieel 1 van de rijkste, tal van landstitels en bekerprijzen. Plus een Champions league titel in 2013. Heeft het ze niks nopa nada niënté opgeleverd. Overigens ben ik ervan overtuigd, dat als we jou defenitie van concurrentie gaan toepassen op andere Duitse clubs, dat blijkt dat zat andere clubs het meer doen dan Bayern, zo ook een BVB en Leverkusen.
 
Marshmallow
 
16
24 maart 2019 om 11:31
Jullie maken je te druk over die Duitsers, als iemand weet hoe te overleven, hoe men zaken moet doen, dan zijn het de Duitsers wel. Ze hebben weer een transitiejaar en iedere club of nationaal team moet vernieuwen. Dat gebeurt meestal tussen een periode van 5 tot 10 jaar. Voetbal in Duitsland is een volkssport, er gaat genoeg geld in om, veel goede sponsors, booming van het bedrijfsleven, volle stadions , goede infrastructuur en veel talenten. Die Duitsers doen alles met beleid, doen geen gekke dingen en zijn niet afhankelijk van een sjeik, oliemagnaten of louche mafiosi praktijken. Heb ik de Russische en Ukrainse invloeden al benoemd? En wat te denken van topclubs als Real en Barca en Juve? Miljoenen schulden, banken die geen liquiditeit meer hebben of maffia families die aan het roer staan (Agnelis, Braitores, Berlusconi’s). De Indiërs hebben half Italië overgenomen en de helft van de jongeren in Italië en Spanje is werkloos. Nee, doe mij maar een Bratwurst en ein Bier want geregeld ben ik in Gelsenkirchen of Gladbach waar de gemoedelijkheid nergens anders te krijgen is. Oh ja....Eggestein, Moukoko, Dahoud, Klosterman, Maier, Brandt , Havertz, Oztunali, Henrichs komen er aan....als Nederlander maak ik me dan ook geen zorgen dat die Duitsers geen lichting meer hebben klaarstaan.
 
Gabstra
 
2
24 maart 2019 om 13:46
Goh... 1.1 miljard aan TV inkomsten alleen al. Je zou dus wat meer van het Duitse clubvoetbal mogen verwachten