Lodeweges zinspeelt al op dubbele wisselbeurt tegen Polen
Donderdag, 3 september 2020 om 14:49

Interim-bondscoach Dwight Lodeweges heeft donderdagmiddag bevestigd dat Denzel Dumfries ontbreekt in de wedstrijd tussen Oranje en Polen van vrijdagavond in het kader van de Nations League. De rechtsback staat op het punt om vader te worden en laat om die reden verstek gaan; mogelijk sluit hij zaterdag weer aan, in de aanloop naar de wedstrijd tegen Italië die maandag plaatsvindt. Zondag werd Kenny Tete door Lodeweges al bij de selectie gehaald, omdat rekening werd gehouden met de absentie van Dumfries.

Oranje treedt met een gehavende verdediging aan tegen Polen. Behalve Dumfries ontbreken ook Daley Blind, Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij, waardoor de kansen toenemen voor Owen Wijndal en Perr Schuurs. De verdedigers van respectievelijk AZ en Ajax behoren voor het eerst tot de selectie. Lodeweges zou het aandurven om een of beide talenten in te zetten tegen Polen, verzekert hij. Afgaande op zijn woorden lijkt een basisplaats echter niet in het verschiet te liggen voor Wijndal en Schuurs.

Lodeweges zegt dat hij 'natuurlijk' gebruik durft te maken van de talenten, maar hint naar een invalbeurt. "Je kunt ze dan hun debuut gunnen, maar daar moet de stand ook naar zijn. Maar ik ben absoluut niet bang om ze in te zetten. Het zijn goede gasten", maakt hij duidelijk. Lodeweges vindt dat de twee debutanten, net als de andere nieuweling Mohamed Ihattaren, zich goed manifesteren. "Ik zie veel enthousiasme, veel arbeid. Ze maken een prima indruk. Perr op zijn manier: heel open en hij luistert naar alles. Owen is een goed mannetje met een goed linkerbeen. Die draait warm en komt nu al op de goede temperatuur."

Het blijft voorlopig de vraag hoe de defensie van Oranje eruit zal zien tegen Polen. In het hart van de verdediging heeft de tijdelijke opvolger van Ronald Koeman met Joël Veltman en Nathan Aké nog twee opties. Hoewel Veltman bij Ajax vooral als rechtsback uitkwam, ziet Lodeweges hem als centrale verdediger. "Bij Brighton & Hove Albion hebben ze hem ook als een van de centrale verdedigers gehaald", citeert het Algemeen Dagblad.

Dat De Vrij er door blessureleed niet bij is, doet hem pijn, weet Lodeweges. Donderdagochtend werd bekend dat de verdediger van Internazionale het trainingskamp van Oranje moest verlaten, juist nu een basisplaats lonkte: hij was de logische vervanger van Matthijs de Ligt. "De Vrij is hevig teleurgesteld", beaamt Lodeweges. "Dit was zijn kans. Die maakt zo'n jaar mee in Italië. Hij blijft positief, ondanks dat hij heel vaak niet speelde. Dat is uitermate knap voor een jongen met zo'n staat van dienst. Nu kreeg hij een kans en gaat het niet door."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
5
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (36)

 
Buitenspelgoal
 
50
3 september 2020 om 14:53
Ik weet niet onder hoeveel trappen en langs hoeveel zwarte katten De Vrij is gelopen, maar dat is toch wel de ultieme pechvogel. Hoop dat hij zijn wedstrijden in Oranje nog gaat krijgen. Klasbak. Sterkte Stefan!
 
010-ert
 
7
3 september 2020 om 15:00
Oktober en november weer interlands
 
FCG95
 
21
3 september 2020 om 14:56
Och beginnen we weer met Veltman en daarom Ake op links. Wat is het toch met Oranje, dat we het nodig vinden om onze linksbenige cv's op linksback te zetten, zodat we mindere centrale verdedigers laten spelen en dan linksbacks wissels zetten. Cv's zijn de basis van je team, dus zet gewoon je beste 2 cv's neer.
 
MrKrillin
 
8
3 september 2020 om 15:01
@fcg95 Virgil speelt LCV. Ik heb geen indicatie dat Ake op RCV beter is dan Veltman of Schuurs.
 
Sirius
 
9
3 september 2020 om 15:18
Maar we weten wel dat Veltman op rechtsback zeer instabiel is als er druk op word gezet net als dat we weten dat Daley Blind een gevaar voor eigen verdediging is op linksback. Begrijp me niet verkeerd; ik vind Blind een uitstekende centrale verdediger en Veltman voor Europese begrippen redelijk, maar het zijn geen backs. Hoe kom je erop om Veltman rechtsback te posteren, terwijl je met Hateboer een zuivere back hebt?!
 
FCG95
 
4
3 september 2020 om 15:32
@sirius Ik gok op Veltman rechts centraal, omdat hij blijkbaar niet met Schuurs wil beginnen. Daarnaast is LCB of RCB zo'n onzin. Van Dijk heeft aan het begin van zijn carriere RCB gespeeld.
 
DeDonnie
 
3
3 september 2020 om 16:25
Hateboer is een zuivere wingback in een 352 systeem. Maar kon mij in oranje totaal niet overtuigen in een 433 opstelling. Veltmans beste positie is CV, maar als sobere RB kan die ook prima spelen. Denk overigens dat Veltman voor nu de voorkeur krijgt op RCV gezien alle geblesseerden.
 
Dick Winnen
 
3
3 september 2020 om 15:03
Je bent je er wel bewust van dat onze allerbeste verdediger, Virgil van Dijk, een rechtspoot is die altijd links centraal speelt? Daarnaast kan Ake uitstekend op linksback uit de voeten.
 
arsenal890
 
9
3 september 2020 om 15:05
Ake kan zeker als linksback uit de voeten. Maar hij is centraal beter en dan kun je dus wijndal links zetten. Hopen op Wijndal-ake-van dijk-hateboer. Veltman op rechts is echt pure armoede.
 
FCG95
 
1
3 september 2020 om 15:34
@dick tegenwoordig speelt hij vaker LCB ja maar aan het begin van zijn carriere speelde hij vaker Rcb. Het verschil tussen de ene centrale positie is sowieso kleiner dan van centraal naar back.
 
4Ever4Ajax
 
3
3 september 2020 om 15:42
@arsenal890: Wijndal erin zetten zou armoe zijn. Die is net als Schuurs gehaald om 'te ruiken aan Oranje'. Ga uit van Ake - Van Dijk - Veltman - Hateboer. Dat lijkt me meer dan logisch.
 
arsenal890
 
8
3 september 2020 om 15:49
Wijndal en schuurs vergelijken vind ik al erg schreef. Bij links is het gebrek aan beter en daarnaast heeft wijndal deze oproep gewoon meer dan verdient. Was vorig seizoen zeer sterk bij az. Schuurs was helemaal niet sterk bij Ajax. Daarnaast hebben we Hateboer op rechts. Veltman op rechts is daarom niet nodig.
 
4Ever4Ajax
 
2
3 september 2020 om 15:52
Rechtsback zou ik hem niet zetten nee, daar heb je Hateboer, maar Veltman als RCV is meer dan prima voor nu. Ake op linksback is ook goed. En ik vergelijk Wijndal en Schuurs alleen met elkaar over hun functie tijdens deze interlandperiode. Wijndal heeft in Europa weinig laten zien, Ake is een veel logischere speler om daar te posteren op links.
 
arsenal890
 
4
3 september 2020 om 15:58
Ake zijn vaste positie is centraal achterin. Dan moet je hem niet linksback zetten terwijl je daar een prima vervanger hebt staan. Het verschil is dat wijndal verdient is opgeroepen en schuurs niet.
 
010-ert
 
3
3 september 2020 om 15:06
Je moet wat zonder de Ligt, de Vrij, Dumfries
 
FCG95
 
6
3 september 2020 om 15:35
Ja, Hateboer, Van Dijk, Ake, Wijndal. Vrij simpel. Laat spelers nou lekker op hun eigen positie spelen.
 
Sanderr
 
0
3 september 2020 om 19:00
Ik zou dat ook best willen zien hoor, maar Hateboer z'n positie is niet rechtsback in een 4-mans verdediging. Ik denk dat ie daar zelfs minder ervaring heeft dan Veltman misschien wel.
 
FCG95
 
4
3 september 2020 om 19:33
Hateboer heeft bijna 100 wedstrijden bij Groningen gespeeld in een 4-mans verdediging hè
 
Poeheeej!
 
0
3 september 2020 om 16:42
@FCG95 Wijndal begint zich te ontwikkelen. Haps liet vorig seizoen eindelijk weer eens wat zien. Maar verder? We hebben niet beter dus als Blind centraal niet nodig is, is hij prima als linksback. Of Aké. Ook wel prima. Het zijn geen spelers die als linksback het team naar een hoger niveau tillen, maar het voldoet prima.
 
010-ert
 
8
3 september 2020 om 14:59
Zonder Dumfries wel heel matig achterin. Wijndal Ake Van Dijk Veltman? Niet best. Gelukkig missen die Polen Lewandowksi
 
siepie
 
14
3 september 2020 om 15:12
Met Dumfries ook. Zo’n geweldenaar is hij nou ook weer niet. Vooral als je de bal hebt, is het vrij onbeholpen
 
Japie_Krekel
 
3
3 september 2020 om 16:47
@siepie Veltman is ook onbeholpen aan de bal maar Dumfries heeft in tegenstelling tot hem iig nog snelheid, fysieke kracht, wendbaarheid en scorend vermogen. ik zou dan nog liever Hateboer zien als Veltman. dat 3-5-2 verhaal is leuk, maar dat wil niet meteen zeggen dat Hateboer het dan opeens niet meer goed kan doen in een 4-3-3 systeem omdat hij toevallig bij Atalanta in een ander systeem speelt
 
siepie
 
0
4 september 2020 om 15:14
Ik dacht zelf ook meer aan Hateboer dan Veltman
 
Sirius
 
6
3 september 2020 om 15:13
Dumfries heeft werkelijk nog geen moment weten te imponeren in Oranje. In dat opzicht moet een andere speler dat niveau ook wel kunnen halen. Ik snap alleen nooit waarom we backs vervangen door centrale verdedigers of uberhaupt centrale verdedigers opstellen op de flanken. Zet gewoon een linksback op linksback, een centrale verdediger centraal achterin en een rechtsback op rechtsback. Hoe vaak willen ze de deksel nog op de neus krijgen voordat het door gaat dringen dat dat niet werkt?!
 
Japie_Krekel
 
3
3 september 2020 om 16:48
ik vod Dumfries geweldig spelen tegen landen als Frankrijk, Duitsland en Belgie. aanvallend is het misschien dan niet je van het maar verdedigend is het wel iemand gebleken op wie je kan bouwen in Oranje
 
Sirius
 
1
3 september 2020 om 16:59
Ik vind 'geweldig' wel een behoorlijk optimistische term. Dumfries heeft letterlijk een paar redelijke wedstrijden gespeeld, maar ik heb absoluut nog geen geweldige wedstrijd van hem gezien in Oranje. Ook Dumfries laat in verdedigend opzicht veel steken vallen, maar in tegenstelling tot Blind kan hij terugvallen op z'n snelheid.
 
Japie_Krekel
 
2
3 september 2020 om 17:13
misschien is een kinderhand snel gevuld. na rechtsbacks als Verhaegh, Janmaat en Kuyt ben ik toch wel redelijk content met Dumfries
 
Roytje78
 
3
3 september 2020 om 15:18
Ik denk dat t zo wordt: Lb: Akã© Lcv: Van Dijk Rcv: Veltman Rb: Hateboer Prima verdediging als je het mij vraagt. Schuur en Wijndal dan evt laten invallen.
 
4Ever4Ajax
 
0
3 september 2020 om 15:45
Dat zou ook zeker mijn opstelling zijn. Geen De Ligt en geen De Vrij is en blijft wel een aderlating natuurlijk.
 
BlauwWitte
 
1
3 september 2020 om 16:55
Ik denk dat van Dijk en Aké een heerlijk centrum kunnen vormen samen, wijndal gewoon meteen voor de leeuwen gooien, in de basis dus als je het mij vraagt. Rechtsback is lastig. Hateboer is geen pure rechtsback en Veltman... Blijft Veltman.
 
maurootje
 
2
3 september 2020 om 15:19
Tja maar je moet ook tegen Italië. Dat mist haar topspitsen niet. Wel weer haar top middenvelders; Veratti is geblesseerd ofzo en Tonali is afhaakte om transfer af te ronden.
 
EhvMrc
 
1
3 september 2020 om 15:20
Hij had ook lovende woorden voor mo iha, waarom worden die niet geciteerd en van die andere 2 jongens wel?
 
JoshuaK_
 
3
3 september 2020 om 15:31
Wel interessant dat in het AD vermeld dat Brighton Veltman als centrale verdediger heeft gehaald, terwijl laatstgenoemde in een afscheidsinterview met Ajax aangaf als rechtsback te zijn gehaald.
 
MichelBartelink
 
0
3 september 2020 om 17:05
Dat zal dan wel een verdediging worden met hateboer/Tete(Al lijkt Hateboer me wat meer bewezen te hebben) Veltman. Je gaat Van Dijk niet wisselen van plek en Schuurs heeft natuurlijk veel minder ervaring dan Veltman. Met Ake op links denk ik dan. Dat is dan toch nog de meest stabiele en ervaren verdediging. Beetje off topic. Maar toch gek dat ik op een voetbalsite nog helemaal niks heb gehoord over Spanje - Duitsland vanavond. Toch een hele mooie pot.
 
Yelle
 
0
3 september 2020 om 17:11
Nou ja, hinten naar een invalbeurt vind ik een beetje overdreven, hij geeft aan dat hij het niet zal laten ze in te zetten. Dat lijkt me ook logisch, anders kun je ze beter thuis houden (zoals hij zelf ook aangeeft).