Marciano Vink: 'Ik hoorde een 5 en 5,5, maar hij scoorde nog veel lager'
Vrijdag, 3 september 2021 om 17:01

Marciano Vink is niet gecharmeerd van het spel dat Memphis Depay liet zien in het WK-kwalificatieduel met Noorwegen (1-1). Donderdagavond liet de analyticus van ESPN zich tijdens Voetbalpraat kritisch uit over de rol die de aanvaller van Barcelona vervult bij Oranje. Het valt Vink op dat Depay bij het Nederlands elftal niet dezelfde functie heeft als bij zijn club en dat is zonde, vindt de tweevoudig international.

"Op een gegeven moment zijn we op een punt gekomen waarop de bondscoaches hun oren lieten hangen naar de wensen van de spelers", opende Vink. "Depay wil heel graag in de spits spelen en Wijnaldum wil heel graag achter Depay spelen. Maar als je kijkt naar Wijnaldum bij Liverpool en Paris Saint-Germain, dan zie je dat hij niet op nummer 10 speelt maar dat hij de controleur is en de balans bewaakt in het team. Waarom kan dat niet ook gewoon op die manier in het Nederlands elftal?"

Vincent Schildkamp, Martijn Krabbendam, Cristian Willaert en Marciano Vink bij Voetbalpraat

"Memphis speelt bij Barcelona, en speelde ook destijds bij Olympique Lyon, vooral vanaf de linkerkant en heeft dan de dreiging naar binnen", vervolgde Vink. "Waarom kunnen we Wijnaldum en Memphis niet gewoon op hun gebruikelijke posities neerzetten? Ergens is er denk ik een moment gekomen dat het succes van de tandem Wijnaldum-Depay een beetje overtrokken werd." Met name Depay maakte tegen Noorwegen een bijzonder matige indruk op de analist.

"Hij was gisteren echt ronduit slecht. Ik hoorde dat hij hier en daar beoordeeld werd met een 5 of een 5,5, maar het was gewoon echt nog veel minder. Als je slechts twee voorzetten geeft en één schot op goal aflevert... Dat is echt niet genoeg. Ook balletjes in de diepte over vijf meter mislukten en er zaten gewoon veel slordigheden in zijn spel. Laat hem gewoon lekker vanaf de linkerkant voetballen, zodat hij in zijn kracht staat. Hetzelfde geldt voor Wijnaldum: laat hem in zijn kracht spelen! Misschien dat er dan meer balans in het team komt", opperde Vink, die liever een ander in de spits ziet staan.

"Wie ik dan in de spits zou zetten? Donyell Malen kan je in de spits zetten, maar ook Wout Weghorst kun je wat mij betreft daar laten spelen. We hebben het nu heel lang met Memphis in de spits geprobeerd, en je ziet dat er eigenlijk best wel veel wedstrijden voorbijgaan waarin we gewoon niets aan hem hebben. Natuurlijk zijn er momenten geweest waarop hij Nederland gered heeft en dat hij het leuk deed, maar ik denk dat zijn kracht aan de linkerkant ligt. Vanaf daar komt hij naar binnen en dan is hij op zijn sterkst", aldus Vink.

Toch legt de voormalig middenvelder van onder meer Ajax de 'schuld' niet volledig bij Depay. "Je hebt natuurlijk ook nog Davy Klaassen, die een loper is en geen standaard nummer tien, die heel dicht bij hem staat, en Wijnaldum staat ook in diezelfde zone. Zie dan maar eens aangespeeld te worden als spits. Het is gewoon ontzettend druk. Memphis gaat dan zwerven, maar dat moet hij juist niet doen. Hij kan dan beter aanspeelbaar zijn, een bal vasthouden en die vervolgens afleggen", besloot Vink.

Meer nieuws
   
23:30
23:30
Alle genomineerden voor Bronzen Schild in de KKD bekend: FC Dordrecht domineert
5
   
23:01
23:01
Ipswich Town met één been in de Premier League na overwinning op Coventry City
3
   
22:51
22:51
Bayern en Real houden elkaar in evenwicht in heerlijk voetbalgevecht
108
   
22:40
22:40
Beleggersclub VEB zeer kritisch op Ajax over terugkeer Alex Kroes
18
   
21:31
21:31
PSV aast op Eredivisiespeler en denkt aan transfersom van 1,5 à 2 miljoen euro
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (44)

 
 
32
2 september 2021 om 21:31
Totaal eens over Wijnaldum. Is gewoon geen 10 en dan gaan we ons met z'n allen afvallen dat ie steeds zo weinig bijdraagt aan het spel. Hij is gewoon een loper. Kan ook best in de 16 komen, maar hij is geen aanvallende middenvelder. Probleem is dat we er daar gewoon geen goede van hebben.
 
DonaldPump
 
17
2 september 2021 om 21:50
Ik zou zeggen: probeer Noa Lang eens op 10. Veel slechter dan nu kan het niet en ik denk dat hij nog wel eens kan verrassen.
 
IlMaestro21
 
6
2 september 2021 om 22:23
Dan ga je, net als bij Wijnaldum en Depay, weer iemand op de verkeerde plek zetten. Lang heeft snelheid en een actie, dus is veel beter op de flank. Wat mij betreft moet Van Gaal het volgende eens proberen: Bijlow; Malacia, Van Dijk, De Vrij, Dumfries; Wijnaldum, F. de Jong; Memphis, Til, Lang; Malen. Een 4-2-3-1 dus, met Gini en Frenkie als controleurs. Qua nr 10 is Til denk ik de enige optie; er is op dit moment gewoon niet beter en hij is in vorm. Dit is niet per se de beste opstelling maar ik zou het graag eens zien in een oefenwedstrijd of kwalificatiewedstrijd tegen een Letland ofzo.
 
ninjakai
 
31
2 september 2021 om 22:41
Till? De betere versie van Til genaamd Klaassen speelde gisteren al. Brengt te weinig creativiteit, dat moet dan van andere spelers komen en die heeft Nederland juist niet. Dat is het hele probleem. We missen echt goede vleugelspelers en gaan dan creativiteit opzoeken bij backs. Dat is echt de omgekeerde wereld. Gewoon kappen met die onzin en overstappen op 442. Memphis met maakt me niet uit wie mogen het uitzoeken voorin. Uit alle lopers kies je er 2 die bij balbezit er overheen mogen denderen om zo wat diepte en bewegende mensen in het spel te brengen en de rest speelt in dienst daarvan. Laten we maar eens starten met geen goals meer tegen krijgen.
 
 
12
3 september 2021 om 10:55
Haha Guus Til. Nee joh, das gewoon ene mindere Klaassen / Vd Beek. Jongens die leuk meedoen in de Eredivisie, maar op een hoger niveau een wapen of specialiteit ontberen om wat toe te voegen.
 
pinko
 
5
3 september 2021 om 17:15
Wijnaldum gewoon banken. Gravenberch er in. Til voor Klaassen? Grapje zeker. Til heeft internationaal niks bewezen, en Klaassen was tegen Noorwegen beste Nederlander in alle opzichten. Daarnaast, de meeste spelers zijn gewend om 4-3-3 te spelen, dus we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Depay nog een keer op links proberen. Levert hij niet? Dan ook gewoon banken. En wat anders proberen. Je hebt ook Bergwijn nog. En Weghorst. Dus niet blind blijven staren op Gakpo, Depay en Malen.
 
jeremiah
 
1
3 september 2021 om 22:57
Till is 2x zo snel als Klaassen! Ik zou het wel proberen
 
vastrekuh21
 
9
2 september 2021 om 21:31
Waarom begint Vink nu ook over Depay Meer dan hij gisteren liet zien zullen we niet zien van Depay Wanneer hij eventueel de winnende had gescoord hoor je niemand dat is nu ook het probleem Normaal gesproken of bij Barca maakt hij wel een doelpunt of levert een assist Maar meneer Vink heeft over iedereen wel een mening klaar
 
Yelle
 
33
2 september 2021 om 21:37
‘Normaal gesproken of bij barca’… hoe kun je dat nou al zeggen na een handvol wedstrijden bij barca hahaha. En bij oranje heeft hij meer dan eens een wedstrijd zoals deze. Vink heeft gewoon, zoals vaker, kijk op de zaak en volkomen gelijk.
 
vastrekuh21
 
7
2 september 2021 om 21:42
Vink is typisch een man die zichzelf heel wat vind En heb het over het algemeen met Depay bij Barca zijn begin is niet slecht en bij Lyon was hij heel bepalend en zijn spel zal niet veranderen Depay speelt nu eenmaal zo
 
Yelle
 
3
3 september 2021 om 13:02
Prima, maar dat is niet wat Vink (en meer mensen) van een aanvalsleider van Oranje verwacht. Als gearriveerde speler moet je toch minstens een 6 scoren. Depay zakt soms totaal door de ondergrens.
 
jlp40
 
16
2 september 2021 om 21:37
Meneer Vink heeft hier gewoon een terecht punt. Gewoon Wijnaldum naast De Jong. Erg jammer dat VD Beek zelden speelt want die had gewoon op 10 gemoeten. Depay op links en Malen in de punt
 
vastrekuh21
 
3
2 september 2021 om 21:44
Wijnaldum hoort inderdaad naast De Jong op het middenveld Depay in de punt van de aanval Vd Beek zal niet terug keren die moet eerst naar een club met speelminuten weten niet wat zijn vorm wordt
 
juvedeef
 
0
2 september 2021 om 21:47
Klaasen kan net zo goed op 10. Zijn dezelfde soort spelers. Mits fit is van de beek uiteraard beter. Maar kwa spel verschillen ze niet veel.
 
ajaxmind
 
3
3 september 2021 om 00:05
Ook v/d Beek is een loper en voegt te weinig creativiteit toe. NL speelt nu met de punt naar voren op het middenveld. MvB liet NL met de punt naar achteren spelen en toegegeven hij had beter materiaal, maar na MvB is het creatief alleen maar minder geworden.
 
jvgrunn
 
2
2 september 2021 om 21:51
Waarom begint vink over Depay? Ooit zijn wedstrijden bij het Nederlands elftal wel eens gezien? Die paar wedstrijden voor barca uit het verleden bieden niks voor het Nederlands elftal
 
vastrekuh21
 
2
2 september 2021 om 21:58
Depay zijn spel bij nl elftal is al tijden hetzelfde vanaf hij de grote man is Maar dat gaat toch niet veranderen dus dat Vink hier over begint is totaal overbodig Depay is en blijft dezelfde
 
IlMaestro21
 
22
2 september 2021 om 22:24
Meneer Vink is ANALIST. Hij wordt betaald om zijn MENING te geven. Dat heeft niets met arrogantie of wat dan ook te maken...
 
Aqua1
 
13
2 september 2021 om 21:32
Depay doet altijd die mislukte onzinnige acties, en speelt niet als spits, je hebt niemand in de punt is niet iemand die een man voorbij komt of bal kan vasthouden, veldspel heb ik geen zin om over te hebben dat heb ik vaak genoeg gezegd dat hij dat verbloemd met een goal.
 
Ajaxaddict
 
16
2 september 2021 om 21:32
En dan vergeet Vink dat dit in het afgelopen halfjaar zo ongeveer het 7e tegendoelpunt is wat ingeleid werd door balverlies van hem. Om over al het andere balverlies nog maar te zwijgen.
 
LeWizKid
 
13
2 september 2021 om 22:08
Ik vind het wel opvallend dat Memphis als spits de schuld krijgt voor een tegendoelpunt . De bal moet toch echt langs 10 andere spelers voordat het een goal wordt. Bij andere spitsen hoor je dit nooit
 
Ajaxaddict
 
13
2 september 2021 om 22:22
Omdat het altijd op eigen helft gebeurt en ook altijd op dezelfde wijze: in zijn aanname meteen open willen draaien. Gisteren zelfs een 'aanname' vanuit de lucht en meteen opendraaien.
 
LeWizKid
 
4
2 september 2021 om 22:57
Oke dat kan wel kloppen. Hij laat zich graag zakken en doet het iets te vaak moeilijk
 
Fossen
 
2
3 september 2021 om 17:06
Is niet elke tegengoal uiteindelijk het resultaat van balverlies van een speler? Vind het een beetje vergezocht om zo' goal dan aan Memphis te wijten.
 
Ajaxaddict
 
1
3 september 2021 om 18:19
Klopt, maar als het hem structureel heel erg onnodig op eigen helft overkomt vind ik het toch echt wel een probleem. Dat is namelijk in de opbouw, op het moment dat het niet de bedoeling is nog zonder de bal aan te nemen direct open te draaien. Dat leer je bij de F'jes: eerst aannemen, dan door. Behalve als je zo goed bent dat je het wel kan, maar onze lieve heer memphis kan het blijkbaar niet.
 
Ducktaildo
 
8
2 september 2021 om 21:33
Ach het hele elftal is momenteel gewoon niet in balans. Spelers moeten dingen doen die zij helemaal niet kunnen/willen. De bal kan je niet kwijt bij onze wereldkampioenen verstoppertje spelen Wijnaldum en Klaassen. Twee van deze types is gewoon teveel. Geen 1 van deze 2 probeert vrij te komen, waardoor het voetbal stokt 20 meter over de middenlijn. De ruimtes voor onze voorhoedespelers wordt daardoor ook te klein, omdat klaassen en Wijnaldum op ongeveer 5 meter van de aanvallers staan. Zo'n middenveld is leuk als je gaat counteren, maar het spelletje maken zit er niet in. Frenkie kwam zovaak met de bal aan dat iedereen gewoon stil stond en de bal weer naar de zijkant moest. Dan heb je onze voorhoedespelers ook nog die niet presteren in kleine ruimtes, maar het ook van de ruimte moeten hebben. En wat Blind als back doet is mij nog steeds een raadsel? Voegt 0,0 toe aan al dat gebrei.
 
Faustino
 
2
2 september 2021 om 21:36
Maar Wijnaldum speelde bij Liverpool juist altijd als een van de twee voorste middenvelders in een 433 met de punt naar achteren. Dus dit zou hem gewoon moeten liggen lijkt me.
 
regie
 
4
3 september 2021 om 11:33
Maar Liverpool hanteerde een andere tactiek. Formatie en positie is het zelfde maar bij Liverpool is er altijd beweging in de diepte en Firmino altijd aanspeelbaar. Depay versnelt het spel niet zoals firmino dat kan en onze vleugels maken geen diepte loop acties. Omschakelen van Oranje is zo langzaam dat de tegenstander al volledig gepositioneerd staat alvorens we proberen te voetballen. Want voor we de bal naar voren spelen moet het eerst naar Frenkie de Jong gepast worden zodat hij zijn mooie schijnbeweging kan maken weg draaien, in dribblen en dan terug passen omdat iedereen voor stil staat. Vervolgens komt Memphis de bal maar halen.
 
remco_wzawzdb
 
6
2 september 2021 om 21:42
Weet je wat ik echt schokkend vond, dat LvG over Frenkie zegt dat ie t best is in de punt naar achteren op cvm. Juist terwijl hij bij Barca de afgelopen maanden veel beter is geworden in een aanvallendere rol. Bij Ajax was t een 4-3-3 met de punt naar voren met Frenkie en Lasse achter Donny. Bij oranje een 4-3-3 met Frenkie-Wijnaldum achter Klaassen is ook gewoon een logischere optie dan frenk op cvm
 
ViscaCatalunya
 
0
3 september 2021 om 09:59
Frenkie heeft nooit goed gespeeld inderdaad in de Busquets rol. Zijn beste positie is RCM waar hij zijn runs kan maken. Hij staat ook al op 2 assists in 3 wedstrijden nu.
 
Jackieboy10
 
4
3 september 2021 om 12:47
Het grappige is dat die misperceptie er toch al heel lang is. Dit terwijl hij bij Ajax ook niet eens op die plek speelde, want dat was Schöne. Toen speelde Ajax met de punt naar voren (meest logische ook voor Oranje in mijn optiek) met Schöne naast Frenkie als Cm's, waarbij Schöne de meest ''verdedigende'' was en Frenkie net wat daarvoor.
 
ViscaCatalunya
 
2
3 september 2021 om 13:46
Schone gaaf toen de dekking inderdaad zodat Frenkie mee naar voren kon. Als je hem achterin houdt dan gebruik je hem slecht in mijn optiek. Er zijn spelers die beter zijn in een keer raken in de DM rol. Maar onder druk uitspelen en een rush maken daar is Frenkie een meester in.
 
MrGuide
 
4
2 september 2021 om 21:43
Als je Depay uit de spits haalt heb je het voordeel dat je meer creativiteit hebt in het aanvalsspel. Depay staat in de spits te geïsoleerd, waardoor een hoop van zijn creativiteit verloren gaat.
 
Oortap
 
3
2 september 2021 om 21:43
De Noren hadden het verdedigend ook wel goed voor elkaar. Memphis excelleert juist tegen landen waar meer ruimtes liggen, zoals we het eerder hebben gezien tegen Frankrijk en Duitsland. Memphis hoor je ook niet in de spits te zetten, maar hangend op links in een vrije rol. Toen Malen gister erin kwam gebeurde dat ook, alleen Gakpo bakte er werkelijk niks van op de rechterkant.
 
Partyboooi
 
3
2 september 2021 om 21:45
Ik vind Vink altijd wel rake taal uitslaan. Ook hier weer. Wijnaldum en Depay denken dat ze dit Oranje moeten dragen, samen met frenkie, maar dat is niet zo. M.i. kunnen ze beter met Malen in de spits spelen en Depay op links. Klaassen (of een ander) als 10 en Wijnaldum daarachter. Blind eruit laten en niet met 2 backs zo hoog gaan staan. Beter wordt het niet
 
PSVparasiempre
 
4
2 september 2021 om 22:09
Vink heeft hier absoluut een punt. Wijnaldum en Klaassen zijn lopers. Wat hij er niet bijzegt is de rol van Frenkie. Die speelt als controleur net voor het centrale duo. Het middenveld is daarmee technisch uitermate zwak bezet. Depay en andere spitsen worden eenvoudigweg amper aangespeeld.
 
Kenner1986
 
5
2 september 2021 om 22:56
Ik denk dat iedereen die iets van voetbal snapt , kan zien dat Gakpo en Malen in aanleg betere voetballers zijn als Memphis. hij gaat het nog moeilijk krijgen bij Oranje. Memphis speelt toch wel een beetje uit armoe (en koeman) bij een in naam grote club als Barca, laten we eerlijk zijn. De echt kapitaalkrachtige clubs uit de top 8 van Europa komen niet voor Depay en dat heeft een reden.
 
ViscaCatalunya
 
1
3 september 2021 om 10:00
Malen is echt een blinde loper. Gapko heeft talent maar mist nog overzicht.
 
Nick_10
 
7
3 september 2021 om 00:58
Man man man, wat een gezever weer zeg. Ik moet bijna kotsen. Depay was zeker niet het minst, die eer gaat naar Blind. Heel het systeem en de manier waarop Nederland voetbalt is het probleem. Overigens is het ook om te kotsen. Het probleem is dat heel nederland de Hollandse school ziekte heeft. Het zogenaamde mooie voetbal van de echoot van Ajax. Nou het is gewoon in en al bagger. Ze moet dat terreur uit Amsterdam een stoppen want het verziekt het hele voetbal bij het Nederlands elftal. 4-3-3 systeem het balbezit, het is pure kots.het voetbal evolueert, het gaat verder. Knvb moet eens verder kijken dan die onzin. Als we zo doorgaan dan komen we geen stap verder. Andere landen die normaal gesproken minder staan aangeschreven doen het beter en spelen aantrekkelijk. Wij maar denken dat er zo goed zijn, bah bah.
 
dirkiekuyt1980
 
2
3 september 2021 om 08:01
Ik kan het er niet meer mee eens zijn. Onze beste spelers moeten op logische plekken staan!! Dan daar omheen maar zoeken naar oplossing. De rest op andere posities is toch ook geen wereldtop!! Bijlow, Dumfries, De Vrij, van Dijk, Malacia/Wijndal Wijnaldum, De Jong Lang, Van de Beek, Memphis Malen Ik weet dat Donny niet speelt, maar het is onze beste 10. Dus laat hem alleen. Verder hebben we ook niks noemenswaardigs .. anders zou je nog kunnne experimenteren met Lang op 10 en Gakpo of Berghuis op rechts.
 
regie
 
3
3 september 2021 om 11:55
433 puntje naar achter. Op links een echte buitenspelen Een echte spits Memphis vrije rol Blind op 6 Bijlow Dumfries De vrij Van Dijk Malacia De jong Blind Wijnaldum Memphis Weghorst/Malen Bergwijn/Gakpo Als Memphis onder de spits speelt heb je een mooi ruit voor het voetballende gedeelte, Dumfries neemt de gehele flank op zijn rekening, een echte diepe spits die het veld groot houd en op links een buitenspelen die een dribble bezit en voor gevaar kan stichten. Afhankelijk van de tegenstander kies de spits. Tegen zo achteruit leunende Noorwegen zou ik voor een Oorlog makende weghorst kiezen. Zodra er meer ruimte ontstaat Malen om in de diepte weg te steken. Blind op 6 kan helpen met de opbouw zodat Frenkie meer naar voren kan spelen en Wijnaldum moet voor de balans zorgen zoals hij dat ook bij Liverpool deed. Memphis mag lekker zwerven zolang hij de linksbuiten maar niet in de weg gaat lopen. Memphis kan ook gewoon vanuit de rechter kant een actie maken. Aangezien hij alle corners en vrije ballen op zich neemt kan hij vast een goede voorzet opbrengen van rechts. Hij kan onder de spits komen en met beide voetjes afwerken. Als hij met zijn kwaliteiten voor het team gaat spelen ipv voor zichzelf dan gaat het pas echt om hem draaien. En dan heeft een spits voor zich, Frenkie onder hem, Dumfries die er op flank erover heen komt en no een individuele actie of afstand schot. Door al dit voetballende vermogen aan de ene kant ontstaat er ruimte op de linkerzijde waar je dan een Bergwijn/Gakpo 1op1 met een back zet en je hebt altijd je spits positie bezet.
 
sjapoo
 
1
3 september 2021 om 18:43
Depay is echt niet zo goed als dat die zelf denkt, misschien met z'n maniertjes maar wat is die slecht en geen coach die hem er naast durft te zetten,kijk aan zo'n Haaland daar heb je wat aan maar Depay,ok hij schiet er weleens 1 in maar echt bijzonder is die niet,al denkt ie zelf van wel...??