Marco van Basten ziet 'heel kwetsbaar' Ajax en kraakt aankoopbeleid
Zaterdag, 19 oktober 2019 om 20:48

Hoewel Ajax zaterdagavond met 1-2 won bij RKC Waalwijk, wisten de Amsterdammers Marco van Basten geenszins te overtuigen. De analist van FOX Sports stelt vast dat de ploeg van trainer Erik ten Hag zijn zaakjes met name in verdedigend opzicht niet op orde heeft. Ook zet Van Basten vraagtekens achter het aankoopbeleid van de hoofdstedelingen.

RKC kreeg tegen Ajax zowel in de eerste als tweede helft grote kansen. "Ik blijf zeggen dat Ajax verdedigend heel kwetsbaar is. Het klopt gewoon niet, zoveel mensen staan vrij", zegt Van Basten. "Wat ook vreemd is: Ajax heeft Edson Álvarez en Lisandro Martínez voor de verdediging gekocht, die staan allebei op het middenveld. Ook Razvan Marin hebben ze gekocht, die speelt helemaal niet. Dus het aankoopbeleid tot nu toe vind ik ook niet erg succesvol."

Van Basten vindt dat Ajax het verlies van de vertrokken Matthijs de Ligt niet goed heeft opgevangen. "Je wist dat De Ligt wegging, dan moet daar uiteindelijk wel een goede voor terugkomen. Dat is eigenlijk opgelost met eigen materiaal. Dat is denk ik nog steeds niet sterk genoeg", aldus de oud-trainer van Ajax, die daarmee doelt op Joël Veltman. "Veltman vind ik persoonlijk niet zo'n goede verdediger. Centraal blijft-ie overeind, maar aan de zijkant vind ik hem heel pover. Voetballend, maar ook tactisch vind ik hem niet indrukwekkend."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
6
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (54)

 
FR_JC
 
9
19 oktober 2019 om 20:54
Is even kijken wat er nu geschreven gaat worden over Veltman hier, want meerdere hebben al gezegd dat ze Veltman niet zo goed vonden als back, toen kwam er veel gekwek. Nu kraakt van Basten m met dezelfde woorden als menigeen hier....
 
Thamike
 
11
19 oktober 2019 om 21:13
Meeste vinden Veltman centraal prima spelen en als back aanvallend te kort komen. Maar wel gek om terug te vallen wat men hier vind waar vele verschillende meningen zijn. Vandaag waren er maar weinig goed en dan is het makkelijk kritiek te hebben. Eerst Mous op links en dan Dest om Schuurs centraal te zetten. Was gewoon een puinhoop en RKC liet bij vlagen mooi voetbal zien. Kansen genoeg voor Ajax maar afmaken was vandaag pover.
 
FR_JC
 
3
19 oktober 2019 om 21:34
Dat heb ik jou eerder zien schrijven, ik was meer opzoek naar de 'krakers', ben jij zeker niet, daarbij klopt het gewoon. Centraal beter als back en ging vandaag weer mee met de overige malaise. Kansen genoeg, ook voor RKC. Af en toe werd Ajax gewoon te kijk gezet. Kan gebeuren. Woensdag een belangrijkere wedstrijd, daar moeten ze klaar voor zijn.
 
buitenspelval
 
25
19 oktober 2019 om 21:13
De 1-1 viel vlak nadat Ten Hag Mazraoui en Ziyech wisselde en de hele organisatie achterin werd omgegooid. Dat kwam de defensie niet ten goede en zorgde voor chaotische taferelen. Ik vond eigenlijk van Basten een beetje negatief zijn om het negatief zijn. Veltman was even de gebeten hond volgens Marco, terwijl Veltman weinig verkeerd deed in mijn ogen. Ik ben persoonlijk niet altijd zo onder de indruk van de analist van Basten.
 
SCRSCR
 
4
19 oktober 2019 om 21:25
Die linksback die scoorde liep Veltman in eerste instantie al voorbij. Daarna jogde Veltman terug en kreeg zijn tegenstander, met mazzel, de bal en scoorde.
 
FR_JC
 
3
19 oktober 2019 om 21:37
Volgens velen is Marco één vd beste analisten.... Heel Ajax speelde slecht, ook Veltman. 3 punten is toch het belangrijkste.
 
buitenspelval
 
9
19 oktober 2019 om 21:40
Die linksback kwam met héél véél mazzel aan de bal en kreeg in de loop per ongeluk de bal via zijn voet mee. Zoals ik al zei, was de defensieve organisatie na de wissels even zoek. Er was totaal geen rugdekking ook vanuit het centrum. Die speler stond ineens oog in oog met Onana.
 
buitenspelval
 
18
19 oktober 2019 om 21:46
Persoonlijk vind ik van Basten vaak teveel zoeken naar negatieve en kritische noten. Ajax was slecht, daar is geen twijfel over mogelijk, maar om Veltman eruit te pikken was een beetje gezocht. Anderen mogen hem als analist goed vinden, maar zelf hou ik wat meer van analisten, die naast de negatieve aspecten ook wat positieve punten eruit pikken. Kwestie van smaak waarschijnlijk.
 
Bossie
 
5
19 oktober 2019 om 21:29
@FR_JC Van Basten was als trainer geen succes . Je hebt twee trainers Ten Hag en Koeman die Veltman regelmatig blijven opstellen, aan welke mening hecht jij meer waarde. Dat Veltman geen topper is dat is wel duidelijk, maar heden ten dagen is het een nuttige speler. Een speler die ondanks zijn blessure en aflopend contract niet bij Ajax weg mocht.
 
FR_JC
 
3
19 oktober 2019 om 21:42
@Bossie, zoals ik boven in al schreef, ik was gewoon aan het vissen naar reacties van leden die Veltman altijd kraken, dit was een open kans met Marco zn kritiek Veltman is niet goed als back, dat vind ik, centraal.is het een meer dan prima speler. Wel één met de domste nodige overtredingen... Nuttige speler is een juiste beschrijving.
 
Bossie
 
0
19 oktober 2019 om 22:03
Ja dat begreep ik . Waar ik aan denk is , hoe wij in Nederland over Veltman praten , zouden ze daar momenteel in Italie ook zo praten over de Ligt ??
 
FR_JC
 
0
20 oktober 2019 om 07:53
Dat zou momenteel weleens zo kunnen zijn Bossie. Maar daar zou een Juve / Italië fan meer over kunnen schrijven.
 
Janta
 
5
19 oktober 2019 om 21:42
Veltman heeft als back en als cv goed gespeelt. Zijn sobere manier van sspelen zou goed passen in Italië
 
Holland8
 
6
19 oktober 2019 om 21:44
Ach het ligt helemaal niet aan Veltman maar met Van de Beek op het middenveld is het hele team gatenkaas en komen ze met 10 man op de verdediging af. Maar men wil het niet zien. Ajax speelde fantastisch totdat deze jongen weer moest meedoen. En ze blijven hem opstellen totdat het weer telaat is en het echt is misgegaan. Helaas helaas
 
El Fenomeno
 
12
19 oktober 2019 om 21:59
Bijna al die Ajacieden verdedigen Veltman alsof het gewoon een prima verdediger is, ben benieuwd of ze Van Basten nu ook wegzetten als iemand die er geen verstand van heeft.
 
Zytto34
 
2
19 oktober 2019 om 23:28
Veltman speelde wederom prima. Waren vooral Mazraoui, Schuurs en Van de Beek op 6 waardoor er veel gaten vielen. Eerlijk is eerlijk met die Alvarez speel je met 6 verdedigers, maar staat het achterin wel. Met Tadic, Neres, Promes, Ziyech en Van de Beek scoor je sowieso wel in de Eredivisie, dus zou gewoon in de opstelling als tegen Valencia spelen. Met Alvarez en Van de Beek op 10.
 
buitenspelval
 
7
19 oktober 2019 om 23:33
Co Adriaanse zei ooit eens over Marco van Basten: “ Een goed paard maakt nog geen goed ruiter”
 
Bossie
 
0
20 oktober 2019 om 16:09
@ El FenomenoAls trainer was van Basten niet zo`n succes , gelukkig zag hij dat zelf ook in. Veltman is geen top speler , maar als je regelmatig voor het Nederlands elftal speelt en in Ajax 1 moet je toch wel wat kunnen Of wil jij beweren dat Koeman en Ten Hag er geen verstand van hebben
 
hansje1969
 
7
20 oktober 2019 om 00:58
Veltman is en blijft een ramp. Komt in alles te kort. Staat continu verkeerd en maakt daardoor steeds overtredingen. Wat een ramp die gozer! Lekker zo gauw mogelijk vertrekken want hier win je de oorlog niet mee. Nou Fr_jc hier mijn mening over Veltman. Dezelfde mening heb ik al vijf-zes jaar over hem. Maar misschien weer eens een mooi moment om hem te delen
 
magikhetwete
 
13
19 oktober 2019 om 20:54
Het staat tactisch verkeerd. De verkeerde schakels spelen, wel de beste 11 spelers. Het moet als coherent geheel beter zijn, sinds vd beek speelt is het weer minder. Als je hem opstelt kan je niet ook met Promes op het middenveld spelen dat werkt niet. Je RB is kwetsbaar en staat te hoog en Taglaficio staat ook te hoog om met 5 aanvallende spelers (minus Martinez dus) te spelen. Als je hele opstelling niet deugt zal het spel nooit echt goed worden. Of vd beek out of promes out of alvarez CV en Veltman RB, dan staat je defensie veel beter
 
oomANTON
 
2
19 oktober 2019 om 21:18
Ik zou Dest ten alle tijden laten staan. Tegen ploegen die op de counter spelen (en die speelstijl komt ajax vaak tegen) is Dest met zijn snelheid enorm belangrijk. Daarnaast voegt hij ook aanvallend veel meer toe dan Veltman. Ik ben het trouwens wel met je eens dat vam de beek en promes samen op het middenveld op dit moment nog niet werkt. De balans is soms volledig zoek waardoor er enorme gaten ontstaan.
 
mayarood
 
0
20 oktober 2019 om 00:23
Dat klopt wel, maar ik vind hem conditioneel nog te kort komen. Maakt daardoor relatief veel foutjes in het laatste kwart van de wedstrijd.
 
Master D
 
18
19 oktober 2019 om 20:55
Je staat inderdaad gewoon met Veltman achterin in plaats van de Ligt. Dat is een flinke achteruitgang wat wonderwel nog amper punten gekost heeft. Op het middenveld staan twee verdedigers of een verdwaalde van de Beek in plaats van Schone en Frenkie. Van der Sar kan wel roepen dat Alvarez het zo leuk doet, maar dat valt wel mee. Hij staat er in de competitie al een tijdje naast en in de CL is hij ook niet heel stabiel als middenvelder. Marin is totaal niet in beeld. Pierie en Scherpen komen zelfs in Jong Ajax niet bovendrijven. Blijft alleen Promes over als stabiele factor en goede aankoop.
 
oomANTON
 
13
19 oktober 2019 om 21:15
Volledig met je eens alleen vergeet je Martinez te benoemen als zeer goeie aankoop.
 
Master D
 
11
19 oktober 2019 om 21:21
Martinez doet het inderdaad prima. Echter heb je die ook weer niet gehaald om als linkshalf te gebruiken.
 
oomANTON
 
5
19 oktober 2019 om 21:24
Nee daar zou Blind komen maar die zijn gewisseld wat in mijn ogen dus niet zoveel uitmaakt.
 
Chefvoetbal
 
11
19 oktober 2019 om 21:29
Je kan van Alvarez zeggen wat je wil, maar met hem op het middenveld stond het verdedigend gezien wel een stuk stabieler.
 
oomANTON
 
2
19 oktober 2019 om 21:31
Ik verwacht dat er tegen Chelsea ook weer met Alvarez op het middenveld wordt gespeeld met op 10 donny. Voorin Promes Tadic Ziyech.
 
baradona
 
20
19 oktober 2019 om 20:57
Noa Lang in de voorbereiding bij 14 van de 20 goals betrokken. Trekt nu ook de lijn bij Jong prima door , met 6 wedstrijden 4 goals en 5 assist. Dat zijn cijfers die zelfs Frenkie de Jong niet kon overleggen, maar zit niet eens op de bank. Dat is echt Ajax-onwaardig ...
 
Zytto34
 
29
19 oktober 2019 om 21:10
Tja Noa Lang linksbuiten of op 10, Frenkie De Jong centraal achterin of op 6. Niet zo gek dat Noa meer rendement heeft. Al verdiend hij het wel om er bij te zitten.
 
baradona
 
3
19 oktober 2019 om 21:27
Snap dat het een andere positie is , maar gaat mij er meer om dat die jongen een prima niveau laat zien en daar niet voor beloont word.
 
Zytto34
 
3
19 oktober 2019 om 23:25
Ja zeker mee eens. Ik zie hem ook liever dan Siem. Alleen de vergelijking met Frenkie slaat nergens op. Van de Beek scoort bijvoorbeeld ook meer dan Frenkie, Modric en Busquets, maar dat zegt niks. Andere positie, andere kwaliteiten.
 
Chefvoetbal
 
6
19 oktober 2019 om 21:31
Klopt, verdiend zeker meer kansen maar voor wie? Het grootste euvel bij Ajax ligt centraal op het middenveld en rechts achterin. Hij is geen speler die daar kan spelen. De posities voorin zijn enorm goed bezet. Ik zou dan eerder wat met Gravenberch proberen.
 
viezefreddy
 
9
19 oktober 2019 om 21:00
Zegt van Basten die bij Ajax top aankopen zelf heeft gedaan. Veltman is gewoon prima speler. Niet top maar ook niet slecht
 
Master D
 
10
19 oktober 2019 om 21:06
Juist omdat van Basten slechte aankopen heeft gedaan zou hij er een expert in moeten zijn om te beoordelen als aankopen niet functioneren. Daar heeft hij immers heel veel ervaring mee. Veltmen is voor de Eredivsie prima, maar als directe vervanger van de Ligt ga je er wel flink op achteruit.
 
JJvH91
 
9
19 oktober 2019 om 21:11
Het vertrek van De Ligt is op zich prima opgevangen. Het is het vertrek van De Jong (en Schone) dat niet goed is opgevangen. Daarom moeten de spelers die als verdediger (alvarez en Martinez) zijn aangetrokken die gaten opvullen.
 
Roso_10
 
10
19 oktober 2019 om 21:12
Van Basten is wel de laatste die het over het aanloopbeleid van Ajax moet hebben. Grootste flop onder zijn leiding Sulejmani €16 miljoen. Vandaag een slechte dag van Ajax, gauw vergeten, 3 puntjes binnen. In Italië zou je er niemand over horen.
 
Bossie
 
3
19 oktober 2019 om 21:47
Dat Ajax verdedigend kwetsbaar is , dat is al jaren zo , dat komt ook door het spelletje wat ze spelen. Ik kan me nog vorig seizoen de CL wedstrijd tegen Real voor de geest halen. Dat was dus met de Ligt en Frenkie en toen kreeg Real in het begin ook veel kansen ......van Basten zou oo moeten weten dat bij Ajax het verdedigen begint bij de aanval. Vaak moeten de verdedigers Blind /veltman keuzes maken ;, omdat het middenveld hun mannetje laat lopen. Of omdat er een aanvaller niet meeloopt met zijn mannetje. Komt er vandaag nog eens bij dat het in de koppies niet allemaal scherp stond , want je speelt tegen de nummer laatst.
 
Bossie
 
0
20 oktober 2019 om 17:55
Sorry dat ik gewoon naar de wedstrijden kijk en dan zien wat voor kansen de tegenstanders krijgen. En dan zie ik dat ze toch vaak wat kansen weg geven die dan door de tegenstanders niet verzilverd worden . Soms staat het houtwerk in de weg of fallen ze opzichtig , ook houd de keeper aardig wat ballen tegen . Als jij alleen naar de cijfers kijkt op papier dan hoop ik wel dat je nog genoeg tijd over hebt om de wedstrijd te volgen
 
RinkSchippers
 
4
19 oktober 2019 om 22:35
Sorry van Basten, jou aankoopbeleid was ook niet je van het ,Sno , sulejmani , cvitanich, wielaert , lindgren.Uitstekende analist hoor maar hier slaat ie wel.een beetje de plank mis , aankoopbeleid niet succesvol noemen..
 
RinkSchippers
 
2
20 oktober 2019 om 11:11
Ja hoogidec. Want het gaat om die "ene" schitterende doelpunt om een heel gefaald aankoopbeleid te rechtvaardigen
 
nmekenkamp
 
0
19 oktober 2019 om 23:57
Van Basten, tja, die heeft bij Ajax gewoon wel succesvol ingekocht. Sulejmani, Cvitanich, Aissati, Wieleart, Oleguer en Sno waren toch allemaal daverende successen. Dus hij mag praten.
 
Ronna
 
0
20 oktober 2019 om 06:34
Veltman is vaak de gebeten hond als het niet loopt , maar blind die zat toch ook echt vaak flink ernaast , daarentegen was ook het middenveld onzichtbaar.PsAlvarez wil ik toch wel een keer centraal achterin zien en ten hag moet gewoon ballen tonen en een veltman op de bank durven te zetten.Je had nu met dest alvarez martinez en blind kunnen spelen achterin. Een ander middenveld samenstellen en het was denk ik stukken beter. RKC uit moet je toch wel met een Marin kunnen spelen lijkt mij ? Marin mazraoui beek op middenveld (beek aanvallend) uiteraard.Voorin Ziyech tadic PromesHet is toch wel grappig om te zien hoe voetbal kan lopen , mazraoui loopt er nu zo ongelukkig en beetje verdwaald bij, maar ik kon me nog herinneren dat hij door Een aantal mooie clubs in de gaten werd gehouden. Ook NL vond het jammer dat hij destijds voor Marokko koos. Hij was onze ideale rechtsback, en nu begint hij weer helemaal van voor af aan.
 
UltimateFreak83
 
0
20 oktober 2019 om 18:33
Het aankoopbeleid van Ajax is prima! Niet elke drie darts eindigen in een 180. Ajax heeft deze ronde gewoon een solide 125 gegooid. Martinez is jackpot en Alvarez is Europees ook solide. Promes groeit en past in het korte combinatievoetbal. Aan het begin van het seizoen bleek Schuurs veel verder te zijn dan afgelopen seizoen, maar is helaas nog niet ver genoeg om een solide verdediger te zijn waar het middenveld op kan rusten. Veltman is degelijk, maar niet speciaal. Volgende transfer is ook niveau Aston Villa en geen Everton of hoger. Overigens vind ik Veltman als back beter dan centraal als een van de weinigen hier, op voorwaarde dat er een solide verdediger naast staat. Ik gun Ajax zijn mindere wedstrijden, omdat mindere wedstrijden aanwijzigingen geven over wat beter kan. Als de puzzle straks goed valt, dan zie ik ze ook weer Europees verrassen. En laten we eerlijk zijn. Eerste in de competitie en de poule met een prima doelsaldo. Waar hebben we het over.