Media in Spanje doen oproep aan Barcelona: 'Laat de stagiairs spelen'
Woensdag, 24 juni 2020 om 12:45

Barcelona won dinsdagavond dankzij een doelpunt van Iván Rakitic met minimaal verschil van Athletic Club (1-0) in LaLiga. Het team van Quique Setién, die niet over de geblesseerde Frenkie de Jong kon beschikken, kon echter opnieuw niet overtuigen. Het was wellicht veelzeggend dat de jongste Azulgranas, Riqui Puig en Ansu Fati, als vervangers van Arthur (minuut 56) en Antoine Griezmann (minuut 65) nieuw leven in het elftal bliezen. De media in Spanje zijn bijzonder lovend over de jongelingen en vinden dat méér speeltijd in de komende weken op zijn plaats zou zijn.

De kop boven het wedstrijdverslag van Sport laat niets aan de verbeelding over: Los becarios resucitan al Barça, oftewel: 'De stagiairs laten Barça herleven'. "Het leek een verdrietige avond voor Barcelona te worden totdat twee jonkies het elftal op het best mogelijk moment lieten herrijzen: het moment waarop Setién gebruik ging maken van de wisselspelers en uiteindelijk een andere invaller, Rakitic, een belangrijk doelpunt maakte. Setién zal gezien hebben dat de bijdrage van de jeugdspelers uit meer bestaat dan alleen een quotum van het filiaal. Laat ze spelen. Barcelona heeft in de strijd om de titel een frisse wind nodig en daar zorgen Puig en Fati voor, voetballers die een wedstrijd kunnen laten kantelen. De entree van Puig motiveerde de rest van het team. De landstitel stond op het spel en de druk werd verhoogd. Niet veel later betrad Fati het veld met de kracht van een stier. Een minimale zege waarin de clean sheet, de reactie vanaf de bank en, vooral, de frisse wind in de vorm van Puig en Fati centraal stonden."

De meest verkochte sportkrant van Catalonië is zuinig met het uitdelen van cijfers aan de spelers van Barcelona: veel zessen, onvoldoendes voor Ter Stegen en Antoine Griezmann (beiden een vijf), Nélson Semedo (vier) en verder een zeven voor Lionel Messi, Luis Suárez, Rakitic én Fati. "Fati voegde snelheid en creativiteit toe aan de wedstrijd. Iets wat Barcelona in de eerste helft ontbeerde." Het hoogste cijfer is echter voor Puig: een acht. "Hij kwam binnen de lijnen en veranderde meteen de snelheid op het middenveld. Creatieve passes en geen balverlies. Hij verdient het om vaker in het veld te staan." Albert Masnou, sub-directeur van Sport, vraagt zich in zijn column af hoe het verder moet met Barcelona. "Barcelona kampt met een ernstig gebrek aan creativiteit. Vrijwel al het goede is afkomstig van Messi, die vandaag 33 jaar is geworden. De tijd stopt niet en de gemiddelde leeftijd van de basiself was dinsdag 29,5 jaar. Barcelona ontbeert kracht, creativiteit en waarschijnlijk nog meer."

"Eenmaal rond het strafschopgebied stoppen de ideeën", verzucht Masnou. "De middenvelders kunnen niet verrassen en de aanvallers zoeken alleen maar naar Messi omdat ze niet zelf een oplossing kunnen aandragen. Luis Suárez is niet in vorm en Griezmann laat zich al heel het seizoen niet zien. Zijn komst was een fout. Het is niet dat hij mislukt is, zijn cijfers zijn degelijk, maar Barcelona heeft een speler zonder een individuele actie aangetrokken terwijl dat juist nu nodig is. Iedereen gaat door het centrum, iedereen zoekt naar Messi. Op die manier maak je het de andere trainer heel makkelijk. Er hoeft alleen maar een kooi rondom Messi te worden gezet. Eén van die noodzakelijke spelers kan Fati zijn, maar de ander iemand als Neymar. Of Neymar. Het zou de magie zijn die Barcelona een stap vooruit kan helpen. En zo niet, dan is het een stap achteruit. Opnieuw een stap achteruit."

Ook AS, dat net als Sport en Marca geen opvallende of noemenswaardige voorpagina omtrent Barcelona of Real Madrid heeft, staat stil bij de impact van de invallers op de wedstrijd: 'Puig, Fati en Rakitic waren goud waard'. "Puig speelde spectaculair. Als hij dit niveau vasthoudt, is het niet meer dan logisch dat de dagen van Arthur zijn geteld. Een potentiële hoofdrolspeler met dynamiek en gretigheid in zijn spel. Hij deed ook goed mee om de bal te heroveren, iets waar de technische staf bij hem op hamert. Hij zet grote stappen." Ook Rakitic, 'hij haalt nu al twee wedstrijden op rij een geweldig niveau', en Fati krijgen lovende kritieken. "Alles wat Fati doet, is anders dan anders. Hij gaat zonder zenuwen de persoonlijke duels aan en zoekt zijn tegenstanders altijd op. Deze jongen heeft het in zich om een topvoetballer te worden."

Elektrische schok
"Puig en Fati moeten veel meer spelen", zo valt bij Marca te lezen. "Puig was de eerste oplossing die Setién aandroeg toen de black-out van Barcelona een feit was. Hij zorgde voor meer finesse en kracht in de laatste meters van de balcirculatie en was de enige die met zijn passes voor schade bij de tegenstander zorgde. Fati was op zijn beurt goed voor verticaliteit en durf in het spel van Barcelona, dat horizontaal en voorspelbaar speelde. Fati moet nog op veel vlakken gepolijst worden, maar Barcelona kan het zich niet veroorloven om hem zo weinig minuten te geven." Mundo Deportivo omschrijft Puig als 'een elektrische schok waardoor Barcelona wakker werd'. "Er gebeurden weer dingen en hij werd de socio met lef die Messi zo nodig had. De vergelijkingen met zijn voorganger, Arthur, waren hatelijker dan ooit." Over Fati: "Fati en Puig maakten met hun jeugdige optimisme een einde aan het monotone spel van Barcelona. Fati ging de duels aan, hij dribbelde erop los en hij schoot op doel. De paal stond een doelpunt in de weg."

Bij ElDesmarque is men het duidelijk niet eens met de publieke opinie. Van de basiskrachten kregen alleen Gerard Piqué, Sergio Busquets en Messi een voldoende (allen een zes), terwijl Fati met een drie werd beoordeeld. "Zijn entree in het veld sorteerde amper effect", zo beweert men. "Hij ging een flinke sprint aan toen hij zijn eerste bal kreeg, maar verder ook niet." Voor Puig zat er niet meer dan een zes in, ook al krijgt hij lovende kritieken. "Hij deed alles wat Arthur niet had of had gedaan: snelheid, het maken van juiste keuzes en anticiperen. Hij heeft punten gescoord." Edu Polo, een populaire journalist van Mundo Deportivo, RAC1 en Catalunya Ràdio vergaarde dik tweeduizend likes met de volgende tweet: "Er kunnen na deze wedstrijd van Barcelona maar weinig conclusies worden getrokken. Een conclusie is in ieder geval dat Riqui Puig vanaf nu meteen in de basis moet worden opgesteld. Een andere conclusie, Fati óók."

Het moment van jonge voetballers
Setién liet na afloop in de catacomben weten dat hij een ander Barcelona had gezien toen Puig en Fati in het veld stonden. "Ze zorgden voor meer dynamiek. Athletic, een geweldig elftal, ging meer naar achteren spelen en we hebben een van de circa achttien pogingen in of rondom het strafschopgebied benut", vertelde de oefenmeester. "Ik gaf na het duel met Leganés al aan dat Riqui goed had gespeeld, net als Ansu. Niemand weet wanneer het moment voor jonge voetballers is aangebroken, maar we hebben in ieder geval twee goede voetballers tot onze beschikking die minuten kunnen maken én het de basiskrachten moeilijk kunnen maken. Ze gaan ons erg helpen. Op deze manier dwing je een basisplaats af."

Puig, die in augustus 21 jaar wordt, maakte in december 2018 zijn debuut in de hoofdmacht van Barcelona. Een echte doorbraak bleef daarna uit: in het vorige kalenderjaar kwam de middenvelder niet verder dan twee duels. Vanaf januari van dit jaar maakte Puig onder Setién weer regelmatig zijn opwachting: 156 speelminuten, verdeeld over zes duels. De doorbraak van Fati, zeventien jaar, is wel stormachtig te noemen. De aanvaller maakte in augustus 2019 zijn debuut en sindsdien staat de teller op 26 optredens. Daarin was de jeugdinternational van Spanje Onder-21 bovendien goed voor zes doelpunten en een assist. Fati verscheen twaalf keer aan het startsignaal van een wedstrijd.

Meer nieuws
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
8
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
   
21:09
21:09
Perez dubt over PSV'er: 'Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo'n dip wél erg'
16
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (34)

 
SocioFan1
 
7
24 juni 2020 om 02:39
Nja ze deden het leuk maar laten we niet overdrijven. Ze missen nog veel, en met name ervaring om meteen sterk te presteren vanaf het begin. Ik denk dat als zij beginnen dat ze 1 niet direct zullen opstaan en 2 dat de anderen minder tevreden zullen zijn en wanneer je vedettes zullen zijn dan ga je gewoon een probleem krijgen. Maar het is duidelijk dat een Fati meer brengt dan een Griezzy, laat dat duidelijk zijn. Hij is lekker dynamisch en brengt de nodige diepgang. Iets wat Vini ook bracht bij Real in een statische Real, dan val je al snel op. Dus ik denk uiteraard dat ze het nodige zullen brengen, zeker met vertrouwen maar ze moeten niet doen alsof zij de verlossers zullen zijn. Uiteindelijk kan je ook te maken krijgen met klagende vedettes op de bank en is het maar de vraag of die jonge jongens er steeds zullen staan vanaf het begin. Ik zeg wel, geef ze die minuten en ook zeker belangrijk, geef ze het vertrouwen.
 
Skeuomorf
 
45
24 juni 2020 om 02:49
Ik vond Puig echt een verademing in vergelijking met Arthur. Ondanks z'n kleine fysiek zoveel feller in de duels, zo veel meer dreiging en zo veel heerlijke passjes. Ben ongegeneerd fanboy geworden
 
barcalover123
 
19
24 juni 2020 om 06:35
Houd op hoor man. overtuiging om meteen van af het begin te staan? Fati speelt anderd ook gewoon goed als die basis staat en het is nou niet dat Vidal en Griezman wel vanaf het begin op staan. Die staan sws helemaal niet op
 
Lierse1997
 
2
24 juni 2020 om 13:31
Is Vidal niet de speler met het meeste doelpuntencontributies na Messi, Suarez en Griezmann?
 
LionelGap
 
0
24 juni 2020 om 18:11
Vidal valt niet te vergelijken met sommige spelers, die presteert gewoon goed.
 
Millonario
 
16
24 juni 2020 om 02:58
Deze twee spelers zullen ook meer speelminuten krijgen, dat kan niet anders. Wel is het zo dat je je in een fase begeeft waarin puntverlies fataal kan zijn voor de landstitel. Dan gaan je jonge spelers als Fati en Puig niet overbelasten met die onnodige druk. Ze zijn enorm goed en talentvol, dus ik kijk echt uit naar de toekomst bij Barca. Het komt wel goed.
 
Makallelele
 
14
24 juni 2020 om 06:57
Als ze beter (in vorm) zijn dan anderen behoren ze gewoon te spelen. Ongeacht de fase van de competitie.
 
Isco24
 
21
24 juni 2020 om 07:17
Eens met Makallelele. Daarnaast zijn deze jongens zo gretig, dat zie je elke wedstrijd als ze spelen (net als Braithwaite). Dit in tegenstelling tot een Griezmann bijvoorbeeld. Ik zeg niet dat hij niet kan voetballen, want voor hem bij Sociedad al een geweldige speler, maar niet een Barca speler. Jammer, maar waar. Laat hem maar op de bank.
 
FCVoetbal23
 
10
24 juni 2020 om 08:16
Ik vond Griezmann helemaal niet slecht spelen vergeleken met Suarez. Het probleem voor Griezmann is dat wanneer Alba, Suarez, Vidal en Messi hem alleen voor de keeper kunnen zetten ze liever voor een andere oplossing kiezen. Vooral Alba, Suarez en Vidal spelen de bal alleen maar naar Messi. Dat is een probleem.
 
sociolobi
 
5
24 juni 2020 om 10:26
Zoiets dwing je af door de kansen die je krijgt wel te maken. En af en toe je bek lost te trekken. Griezzman had 2x de bal moeten krijgen van Suarez, helemaal waar. Maar die hij van Messi kreeg moet hij gewoon maken.
 
nederland79
 
1
24 juni 2020 om 08:20
@millonario dat ligt echt aan de persoon zelf.er zijn genoeg jonge jongens die totaal geen druk ervaren en gewoon lekker willen voetballen, terwijl sommige oude spelers alleen maar met de stand en ranglijst bezig zijn, waardoor ze last krijgen van druk.
 
Millonario
 
1
24 juni 2020 om 13:01
@nederland79, dat is zeker waar. Ik zei ook vorige week dat Ansu echt onbevangen kan voetballen. Dat is leuk en verfrissend om te zien. Alleen moet je daar voorzichtig mee zijn of het kan tegen hem gaan werken. Weet je nog hoe iedereen in de wolken was met Vinicius in het begin? Nu ergert de helft van de Real fans op VZ aan hem als ze achter staan en hij 'alleen maar dribbelt zonder doel'. Ik wil maar zeggen, persoonlijk verwacht ik nog geen mirakels van een 17-jarige. Maar het moge duidelijk zijn dat hij enorm veel potentieel heeft. En Puig ook.
 
Origami
 
6
24 juni 2020 om 03:03
Ansu en Puig maakten een indrukwekkende invalbeurt. Messi leek er ook meer zin in te hebben met de versnelling van het spel. Braithwaite werd op rechts gezet, desondanks toch een verademing in vergelijking met Suarez. Barca had broodnodig wat spelers met snelheid nodig. Ook een uitgeruste Rakitic deed het goed.
 
Bartofzoo
 
3
24 juni 2020 om 06:48
Zou wel eens een middenveld met Frenkie, Arthur en Puig willen zien. Wat zien mensen toch in Arturo Vidal? Hij vertraagt alles en het is alleen maar breed en terugpassen. Valt me op dat sinds Vidal heeft lopen zeuren op instagram nauwelijks op de bank wordt gezet..
 
AjaxCunian
 
25
24 juni 2020 om 09:14
Hij is geen geweldige passer maar wint flink wat duels op het middenveld, en brengt wel diepgang, maakt goede loopacties en eigenlijk is het verder best een complete middenvelder. Zijn gogme wordt nog vrij onderschat. Ja je kan wel met Busquets/Frenkie/Arthur spelen en 100 keer om je eigen as draaien en driehoeken spelen tot je Pythagoras ziet, maar dat is zwaar uit balans.
 
Bartofzoo
 
1
24 juni 2020 om 10:26
Frenkie op cvm zou voor genoeg balans moeten zorgen lijkt me. Doe mij maar trio op het middenveld die ik benoemde dan Busquets, Rakitic en Vidal. Dan maar 100keer draaien in hun eigen as dan 0,0 creativiteit..
 
usabooij
 
3
24 juni 2020 om 07:01
Hele leuke goede talentvolle spelers die redelijk goed hebben gespeeld. Vind dat Barcelona meer met de jeugd weer moet gaan doen want het kopen van spelers en die het niet goed doen maar toch moeten spelen vanwege het bedrag dat ze zijn aangekocht, zitten ze alleen maar de jeugd in de weg.
 
32candela
 
4
24 juni 2020 om 07:27
ja leuk en aardig paar goede jeugdspelers, Puig en Fati maar één zwaluw maakt nog geen zomer, Ik ken genoeg voorbeelden van 'toptalenten' die na 6 jaar ergens bij Dinamo Boekarest spelen. we moeten het nog zien...
 
Stijlvol
 
7
24 juni 2020 om 08:46
Sjeeezus, 'stagiaires' klinkt wel heel flauw. Deze twee zijn simpelweg het onderdeel van de toekomst, mits de club het toelaat. Je hoefde maar een paar minuten naar ze te kijken met welke drang en intentie ze hebben om een wedstrijd te willen spelen en te winnen. Veel techniek en zeer lichtvoetig. Fijn om naar deze La Masia boys te kijken.
 
SamirHammadi
 
18
24 juni 2020 om 08:58
Zo gek dat Semedo altijd zo bekritiseerd wordt, vind hem echt goed. Echt een meerwaarde.
 
melvin7
 
1
24 juni 2020 om 14:33
Inderdaad veruit de beste rechtsback die ze hebben alleen hij komt vaak met zijn snelheid goed door maar het vervolg is zo vaak dramatisch.
 
Yuto
 
0
24 juni 2020 om 17:46
Wat vind je zo goed aan hem dan? Hij is ontzettend snel, en dat is het wel. Kan niet voetballen. Verdedigend is het mwah. Rent Vaak blind en dom naar voren, komt zelfs te vaak in het midden uit (wat doet hij daar?).. Ik vind het een redelijke back, maar absoluut niet van het niveau Barca. Alles moet nu van alba komen, terwijl Barcelona altijd bekend stond om beide backs, die aanvallend heel goed waren. Van mij mag semedo echt wegwezen, dan zie ik liever cancelo bijvoorbeeld komen, liever iemand die iets minder snel is, maar wel kan voetballen, want dit schiet niet op allemaal.
 
HZ7-22
 
0
24 juni 2020 om 18:01
Je overdrijft nu wel heel erg. Verdedigen kan Semedo zeker. Ik vind hem juist heel goed de diepte in lopen. Hij kan niet voetballen? Hahaha kom nou eens op die man heeft meer techniek op zijn teennagel dan ons allen.
 
Zermatt_Person
 
0
25 juni 2020 om 00:02
Cancelo zou zeker goede versterking voor Barca zijn. Die kunnen wel zo een goede voetballende back gebruiken! Een ruildeal met Semedo en Cancelo zou prima voor beide zijn. City kan juist een defensief sterke back als Semedo goed gebruiken.
 
Yuto
 
0
24 juni 2020 om 17:46
Wat vind je zo goed aan hem dan? Hij is ontzettend snel, en dat is het wel. Kan niet voetballen. Verdedigend is het mwah. Rent Vaak blind en dom naar voren, komt zelfs te vaak in het midden uit (wat doet hij daar?).. Ik vind het een redelijke back, maar absoluut niet van het niveau Barca. Alles moet nu van alba komen, terwijl Barcelona altijd bekend stond om beide backs, die aanvallend heel goed waren. Van mij mag semedo echt wegwezen, dan zie ik liever cancelo bijvoorbeeld komen, liever iemand die iets minder snel is, maar wel kan voetballen, want dit schiet niet op allemaal.
 
passie83
 
0
24 juni 2020 om 11:54
Puig en Fati moeten zeker meer spelen maar die zijn nog niet van het niveau om de kar te trekken. Er moeten wat zwaargewichten bijkomen.
 
Japie_Krekel
 
2
24 juni 2020 om 12:58
Lastig. Als je Griezmann op de bank gaat neerzetten dan is hij straks niet veel geld meer waard maar ik snap de roep wel om de jonge spelers
 
Almogaver
 
2
24 juni 2020 om 13:44
Achterlijk om te stellen dat Ansu Fati meer minuten moet maken. Die jongen is dit seizoen zeventien geworden. Messi speelde in zijn eerste seizoen negen wedstrijden en in zijn tweede 25. Daarnaast had Messi die druk nog helemaal niet, met een goed spelende Ronaldinho, Eto'o en Giuly voor zich. Nu verwachten mensen dat Ansu, die al 26 wedstrijden heeft gespeeld, het even beter moet doen dan wereldster Griezman. Da's achterlijk. Ronduit achterlijk. En wat als ie volgend jaar een terugval heeft? Zo'n jongen wordt helemaal kapot gemaakt op deze manier.
 
melvin7
 
3
24 juni 2020 om 14:32
Het lijkt mij ook wel duidelijk dat Fati en Puig gewoon vanaf het begin moeten spelen. En ze moeten eens ophouden met bij elk balcontact te gaan kijken waar Messi staat en hoe ze hem aan kunnen spelen. Messi krijg nu 200 keer de bal in een wedstrijd zonder ruimte. Als er gewoon met elkaar gevoetbald wordt en Messi wordt aangespeeld wanneer er wat meer ruimte ontstaat is dat toch beter voor heel het team.maar dat begint ook al bij een opstelling maken met middenvelders die diepgang hebben ( ontbreekt in heel de selectie ) en spelers die het breed houden voorin (fati). Is er dan niemand in het bestuur die ziet dat er ander soort spelers gehaald moeten worden?
 
Almogaver
 
0
24 juni 2020 om 15:27
Dat bedoel ik dus. Ronduit achterlijk om te stellen dat Fati in de basis moet staan. Die jongen is zeventien! Hij is er mentaal helemaal niet klaar voor om die last te moeten dragen. En wat wil je volgend seizoen doen? Een nieuwe aanvaller halen? Moet Fati dan ineens weer banken of voor Barça B spelen? Of verwacht je dan dat ie de nieuwe aanvaller op de bank houdt? Ik vraag me af of de mensen die beweren dat Fati in de basis moet staan überhaupt langer dan één seconde nadenken.
 
melvin7
 
0
24 juni 2020 om 16:53
Als hij op dit moment de beste optie is moet hij toch gewoon spelen ongeacht zijn leeftijd? Als er dan volgend seizoen een aanvaller gehaald kan worden die beter is op zijn positie schuift hij weer een stapje achteruit en moet hij het inderdaad doen met invalbeurten. Ze moeten er nu toch alles aan doen om nog kampioen te worden, dat gaat niet lukken hoor met ''wereldster'' Griezman die een beetje over het veld wandelt en totaal geen initiatief toont.
 
achmedn
 
1
24 juni 2020 om 14:40
Ik zou ze niet perse een basisplaats altijd geven, maar wel eerder laten invallen.tegen Sevilla kwam Puig pas in de 88ste minuut invallen en Ansu Fati kreeg helemaal geen kans terwijl Setien nog 2 wissels had.een basisplaats voor nieuwelingen heeft niet altijd effect. Puig stelde teleur tegen Ibiza. B' Waite stelde teleur tegen Sevilla. Ansu doet ook niet altijd goed in de basis.maar met hun snelheid en dreiging kunnen ze wedstrijd laten omkantelen bij een wissel. Alleen moet je niet tot de 88ste minuut wachten ze in te brengen.
 
MarcelloDompig Jong-loy
 
0
24 juni 2020 om 22:50
Nja ze deden het leuk blijkbaar ken je die spelers niet als je Barca fan bent dan weet je wat ze kunnen