Moreno blikt terug op 'derby' tegen Ajax: 'Je haat het om tegen hem te spelen'
Zondag, 19 april 2020 om 20:48

Dat Luis Suárez zich heeft ontwikkeld tot een spits van internationale allure, verbaast Héctor Moreno niets. Tussen 2008 en 2011 stond Moreno onder contract bij AZ, terwijl Suárez destijds voor Ajax speelde. In Nederland stonden de verdediger en de aanvaller meermaals tegenover elkaar en Moreno, die later ook met Espanyol en Real Sociedad tegen het Barcelona van Suárez speelde, kan de onderlinge duels nog goed voor de geest halen.

In gesprek met ESPN wordt de Mexicaan, die tegenwoordig voor Al-Gharafa in Qatar speelt, gevraagd of hij gedurende zijn dienstverband in Nederland al besefte hoe goed Suárez was. "Dat kon je meteen zien aan de manier waarop hij speelde en hoe hij zich gedroeg", antwoordt Moreno. "Hij was bij Ajax al een ster." Hij bestempelt de wedstrijden tussen provinciegenoten AZ en Ajax als 'een soort derby'. "Niet eens voor hen, maar als je een klein team bent, heb je meer derby's", lacht hij. "Het waren grote wedstrijden."

Moreno erkent dat Ajax doorgaans de betere ploeg was in de onderlinge wedstrijden. Zelf had hij zijn handen vol aan Suárez, die in totaal driemaal scoorde voor Ajax in vijf wedstrijden tegen AZ in de Eredivisie. "De duels die wij hadden waren goede uitdagingen voor ons allebei. We schopten elkaar vaak en het was mijn taak om hem af te stoppen. Hij is een speler van wie je het haat om ertegen spelen, maar die je graag in je team zou willen hebben."

Met name het doorzettingsvermogen en de onverzettelijkheid van de huidige spits van Barcelona is Moreno bijgebleven, vertelt hij. "Je weet dat hij geen enkele bal zomaar weggeeft. Hij zal altijd voor iedere bal vechten. Hij probeert altijd contact te maken en je te irriteren, niet op een slechte manier. Hij is een vechter. Hij stormt op je af met de bal aan zijn voeten, en hij is fantastisch als hij de bal heeft. Je kunt hem schoppen of vasthouden, maar het maakt hem niet uit", concludeert de international, die tussen 2015 en 2017 ook voor PSV speelde.

Meer nieuws
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
2
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
3
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
14
   
11:44
11:44
Wie is de Italiaanse idealist die mogelijk de nieuwe trainer wordt van Ajax?
2
   
11:09
11:09
Ajax zet streep door 2 potentiële trainers: 'Zij werden als 'te bleu' gezien'
26
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (23)

 
cuco10
 
9
19 april 2020 om 21:04
Hebben ze in la Liga niet ook tegen elkaar gespeeld? Moreno speelde toch bij sociedad?
 
binny
 
32
19 april 2020 om 21:19
Ja. en bij Espanyol
 
ThomJansen
 
43
19 april 2020 om 21:37
Dat staat er ook letterlijk haha. Desondanks had ik het bij Ajax nooit verwacht dat die tot een wereldtopper zou uitgroeien.
 
Zytto34
 
45
19 april 2020 om 22:40
Had je dat niet verwacht? Die gozer draagde Ajax letterlijk onder Jol destijds terwijl hij toen nog maar een jaartje of 22 was. Tikte zelfs 52 goals/assists aan in 33 wedstrijden in 1 Eredivisie seizoen terwijl die qua leeftijd nog maar een talent was. Vraag me af of er ooit een speler zo'n rendement heeft gehaald in de Eredivisie. Ik vond de Suarez bij Ajax een paar klasses beter dan de Ziyech bij Ajax. Zo goed vond ik hem destijds.
 
PerPSV
 
5
20 april 2020 om 00:36
Suarez was een geweldenaar. Zette laatst voor de grap fifa10 weer eens aan (waar het bij mij allemaal écht mee begon) en zag dat hij een algemeen van ongeveer 86 had. Nu zegt een voetbalspelletje natuurlijk niet alles, zeker fifa niet, maar vond dat toch niet meer dan terecht. Ik was als PSV`er altijd doodsbenauw als we tegenover hem stonden. Natuurlijk waren er de duidekelingen, natuurlijk was er de mage naaierij en, bovenal, natuurlijk was er de situatie met Bakkal, maar boven alles was het gewoon een waanzinnige speler. Als jong jochie van 13 mocht ik natuurlijl nooit toegeven dat ik een Ajax speler goed vond, maar man wat vond ik hem goed. In mijn kleine wereld was hij voor mij één van de beste spelers ter wereld. Dat ik Dzsudzsak daar toen ook toe rekende brengt daar misschien enige nuance aan, maar dat neemt niet weg dat ik niet verbaasd ben dat hij nu daadwerkelijk één van de beste ter wereld is en dat hij nog altijd één van mijn favoriete actieve spelers is.
 
Jows
 
0
20 april 2020 om 07:13
Nou, een van zijn eerste balcontacten in de Arena (eerste wedstrijd dat seizoen was uit bij de Graafschap) legde hij de bal in een keer stil op zn voet en op een of andere manier zeiden mijn maat en ik in het stadion "Dit gaat een grote jongen worden". Dat voelden we meteen. Ik zag het meteen en wist ook al dat hij zou gaan slagen bij Liverpool.
 
Zytto34
 
1
20 april 2020 om 11:04
Ik snap wel dat sommige mensen twijfelde, omdat hij niet evenveel souplesse als een Bergkamp of Van der Vaart had en hij soms al struikelend over zijn eigen benen via 3 tegenstanders een bal mee kreeg. Daarnaast was natuurlijk ook zijn gedrag vrij vervelend (categorie kuyt/van bommel/toivonen), maar je zag zijn klasse echt wel. Die assist tegen Marseille waar hij met 1 beweging 2 man in de 16 wegspeelt waarna hij Sulejmani een intikker geeft. Of Kiev thuis 4de vCL waar hij een bal die op de achterlijn ligt uit de draai nog binnen schiet of zijn enige wedstrijd onder De Boer uit bij AC Milan. De klasse spatte er van af.
 
MauriDenHaag
 
15
19 april 2020 om 22:02
Ik heb Suárez een paar keer zien spelen tegen ADO en je kon zien dat hij wel echt een goede speler was maar ook toendertijd lag die constant op de grond, schwalbes en duikelingen aan het maken, tegenstanders op een vervelende manier aan het uitdagen en provoceren. Goeie voetballer maar ook een heel naar irritant ventje.
 
Skeuomorf
 
9
19 april 2020 om 22:13
Wel interessant dat zijn tegenstander juist zijn bewondering uitspreekt voor dat gedrag. Als fan is het misschien niet fijn om te zien, maar spelers waarderen het blijkbaar wel
 
De Toekomst
 
14
19 april 2020 om 22:19
Ik denk dat het in andere voetbalculturen meer geaccepteerd is. Moreno heeft het ook over onderling veel schoppen. In andere landen is alles geoorloofd om te winnen en is dan ook alles acceptabel.
 
Quirento
 
8
19 april 2020 om 22:22
Er zit ook nog een verschil tussen alles doen om te winnen en je gedragen als een volstrekte idioot. Mauri doelt denk ik op ander gedrag dan waar Moreno hem voor complimenteert.
 
De Toekomst
 
4
19 april 2020 om 22:23
Als je doelt op het bijten, tsja, dat keurt iedereen af en is onacceptabel.
 
Quirento
 
1
19 april 2020 om 22:32
Ik doelde op de reactie van Skeuomorf die wat mij betreft de verkeerde conclusie trekt. Zijn doorzettingsvermogen waar Moreno hem complimenten voor geeft is niet iets waar fans zich aan ergeren. Lijkt me vanzelfsprekend dat dat om gedrag gaat als schwalbes en om kaarten vragen en het lijkt me sterk dat spelers dat waarderen.
 
De Toekomst
 
2
19 april 2020 om 22:22
Zoals ik het me herinner was dat gedrag vooral in het begin heel irritant, later onder Jol veranderde zijn houding en gedrag erg veel in positieve zin toen hij aanvoerder werd. Natuurlijk gaat dat duikelen niet direct en helemaal uit zijn spel, maar hij heeft hier echt wel grote stappen gezet.
 
Japie_Krekel
 
10
19 april 2020 om 22:12
bij FC Groningen vond ik hem al fenomenaal, bij Ajax werd hij nog beter en zo ging hij elke keer een stap omhoog. dat hij bij Barca ook is geslaagd is extra knap omdat op voorhand veel mensen dachten dat hij het daar niet zou redden met zijn opportunistische en soms egoistische stijl van spelen maar ook daar heeft hij zich prima aangepast en is hij een sterspeler geworden
 
Damsko1103
 
4
19 april 2020 om 23:21
Dat verwoord je perfect. Elke keer zag je hem stappen maken bij zijn nieuwe club. Door zijn werklust en "oogje voor de goal", had ik wel het vermoeden dat hij het ver zou schoppen, ondanks het feit dat je het nooit zeker weet. De enige minpuntjes vind ik wel zijn bijtmomenten. Je kan zeggen wat je wil maar daar zal tot zijn oude dag nog gesproken over worden. Als dat nou in de vorm van grappen zijn of niet. Maar inderdaad los van dat heeft hij een schitterende carrière opgebouwd.
 
Japie_Krekel
 
2
20 april 2020 om 00:05
die bijtmomenten sloegen idd nergens op al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik de doodschoppen die ik soms op de velden zie erger vind als bijten. feit blijft echter wel dat ook dat soort gedrag zeker niet thuis hoort op een voetbalveld. al met al een geweldige speler die echt het maximale uit zijn carriere heeft gehaald
 
Quirento
 
14
19 april 2020 om 22:25
Dat stukje van voor iedere bal vechten klinkt zo simpel maar het is zo zeldzaam. Na Suarez heb ik enkel Lozano nog gezien met een soortgelijke drive. Dat kan je niet aanleren, is echt puur mentaliteit. Levert ook echt bonuspunten op. Kan me nog wel goals van Suarez heugen die je echt daarop kan toeschrijven (tegen PSV volgens mij ook) en enigszins recent nog Lozano tegen AZ en Spurs.
 
SpeedyAFC
 
2
20 april 2020 om 02:21
Lozano en Suarez hebben natuurlijk wel gemeen dat ze in hun vroege jeugd hebben moeten knokken op de lokale voetbal opleiding om te overleven. Mijn inziens komt daar hun drijf en wil vandaan, die opleidingen zijn echt harde leerscholen.
 
big-poppa
 
3
20 april 2020 om 07:27
Sorry hoor maar die drive en positieve agressiviteit heb ik nog nooit in het spel van lozano gezien. Laat staan dat dat de enige speler is met zulk spel sinds suarez
 
Raffa1
 
2
20 april 2020 om 07:39
Nou ik regelmatig wel, maar er zijn sowieso wel meer van dit soort spelers. Ook in Nederland hebben we er wel een aantal van gehad. En over het algemeen zijn spelers die er altijd vol voor gaan snel publiekslievelingen.
 
Richardpraha
 
0
20 april 2020 om 07:49
Lozano???? Voor elke bal gaan????!!!totaal niet, liep er juist grote gedeeltes van een wedstrijd als een vaatdoek bij, was ook totaal geen type dat voor zijn elftal energie en strijdlust aanjaagde. Enige grote overeenkomst is hun schwalbes en gezeik bij de scheidsrechter...