'Na drie jaar onder Van Gaal is het wel mooi geweest, dan ben je uitgewrongen'
Woensdag, 23 november 2022 om 07:45

Nederland won maandag de eerste wedstrijd van het WK van Senegal met 0-2. In het programma Leeuwen bekijkt en bespreekt Voetbalzone samen met twee oud-voetballers de WK-wedstrijden van de Oranje Leeuwen en de Marokkaanse Leeuwen van de Atlas. Voor Nederland - Senegal schoven Jos Hooiveld en viervoudig international Danny Koevermans aan als analist. Na de wedstrijd tafelden zij met gastheer Justus Dingemanse na over alle zaken rond de openingswedstrijd van Oranje.

Meer: Koeman: ‘Hun belang voor het team is reden om ze niet af te schrijven’ | ‘Moeten we wel naar het EK met het Nederlands elftal? Ik zou gewoon afbellen’

Het eerste wat voor die wedstrijd opviel, was de basisplaats voor Andries Noppert. De Heerenveen-keeper leek vooraf te zijn meegenomen als penaltykiller, maar slaagde erin Justin Bijlow en Remko Pasveer op de bank te houden. "Fantastisch", beoordeelt Hooiveld hem vandaag. De debutant kon ook Koevermans bekoren: "Hij kon in de wedstrijd groeien en heeft een puike prestatie neergezet."

De oud-spits mocht in 2007 zelf zijn haasje in ontvangst nemen en kan daardoor speculeren over hoe Noppert zich moest voelen. "Ik denk dat hij veel stress en zenuwen had; ook al oogt hij heel nuchter. De hele wereld kijkt mee." Zelf was Koevermans vooral in ongeloof over zijn eigen selectie. Laat staan toen hij ook nog een basisplaats kreeg in de kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg.

"Ik zag staan dan DK een hesje kreeg. Je kon in dat partijspel zien wie er zouden starten. Ik zei: 'Leuk en aardig, maar dit hesje is voor Dirk Kuijt, toch?' Maar nee, hij was echt voor mij. Ik liep tussen Van Nistelrooij, Seedorf, Sneijder. Ongelooflijk. Ik denk dat Noppert dat ook voelde." Beide heren vonden het desondanks wel enig risico om de interlandloze keeper zijn WK-debuut te laten maken. "Maar, de winnende coach, Louis van Gaal, heeft toch weer zijn gelijk", geeft Koevermans toe.

Oranje viert de treffer tegen Senegal

De bondscoach maakt dan ook indruk op de gelegenheidsanalisten. "Zolang hij geen ruzie met de media zoekt. Het wordt een show, maar hij haalt wel wat druk weg bij de spelers. Het is een trucje. Ik houd daar wel van", zegt Hooiveld. Koevermans vraagt zich vooral af waarom Van Gaal zelf graag zijn kwaliteiten benadruk. "Ik denk wel eens: waarom zo hoog van de toren blazen? Je hoeft die erkenning niet altijd te krijgen."

Vandaar dat beide heren toch kritisch willen kijken naar de prestatie van Van Gaal. Wat kon de bondscoach anders doen? "Ik zou De Vrij erin zetten voor De Ligt", begint Hooiveld. "Ik vind hem een beter koppel met Van Dijk. De Ligt had het moeilijk vandaag." Verder kon spits Vincent Janssen geen potten breken. "Maar ja, ga er maar aan staan. In de eerste WK-wedstrijd meteen tegen Senegal dat weinig goals tegenkrijgt met van die tanks achterin", spreekt Koevermans begripvol. Zijn collega bevestigt de kwaliteit van de tegenstander. "Je hebt gewoon gewonnen tegen de Afrikaanse kampioen. Een hele, hele mooie prestatie."

Gezien het machteloze vertoon van Janssen was het logisch dat Memphis Depay de aanvaller van Royal Antwerp in de tweede helft verving. Hooiveld is een fan: "Hij houdt de tegenstander bezig. Er staat veel druk op hem, maar dat kan hij wel aan. Hij heeft mensen nodig die hem haten, en die hem ophemelen. Dan bepaalt hij wel waar hij energie uithaalt." Koevermans ziet dat Van Gaal het 'druk weghalen' zelden toepast op zijn huidige topscorer. "Hij spreekt dat ook uit. Hij maakt de goals. Hij geeft de assists."

Na twee jaar onder Van Gaal gewerkt te hebben, weet Koevermans als geen ander hoe veeleisend de trainer is. "Hij wringt je uit als een vaatdoek. Na drie jaar onder Van Gaal is het wel mooi geweest, dan ben je uitgewrongen." Ondanks dat Hooiveld de bondscoach nooit van dichtbij meemaakte, schat hij voorganger én opvolger Ronald Koeman in als een ander type. "Dat is echt een warme deken. Een hele fijne man."

Meer nieuws
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
0
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
3
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
19
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (44)

 
PieterPrins773
 
14
22 november 2022 om 00:49
Het spel liep meteen wel een stuk soepeler toen hij erin kwam en die Vincent Janssen er uit ging.
 
Timmio
 
50
22 november 2022 om 00:59
Is ook wel een wereld van verschil de nr 2 van je eeuwige topscorerlijst erin voor de gast die maar 3 scoort in een heel seizoen in Mexico he...
 
NEC_Shady
 
26
22 november 2022 om 01:20
De nummer 2 die nog nooit iets heeft laten zien op een eind ronde. Heeft geen bal geraakt tot de allerlaatste seconde toen alle tegenstanders in de aanval waren. Maar hij moet wel basis anders is het helemaal drama, zucht
 
nielsfleuren
 
108
22 november 2022 om 02:01
De nr 2 die op 19-jarige leeftijd meer liet zien op een eindronde dan jij bij de plaatselijke amateurs.
 
nwe28
 
46
22 november 2022 om 02:43
Dan kan je nooit meer commentaar hebben op een voetballer.. ze hebben allemaal meer laten zien dan ons op het hoogste niveau..
 
Branquinho
 
17
22 november 2022 om 07:46
Mensen zoals Nec_shady worden wakker met Memphis in gedachte, en slapen met Memphis in gedachte. Wat een afgunst en wat voor onwaarheden loop je hier te verkondigen!
 
 
16
22 november 2022 om 08:40
Assist en goal tegen Australie in 2014 waardoor we eerste werden in de poule. Best knap als ventje van 19.
 
Vernon
 
2
22 november 2022 om 13:02
Nooit iets laten zien op een eindronde. Tja. EK van vorig jaar ook geleverd. En zoals al gememoreerd in 2014.
 
RickVenus
 
1
22 november 2022 om 19:31
Prima toch? Dat daar de 0-2 uit voortkomt zegt toch wel wat over de klasse van Memphis
 
JellyHenry
 
27
22 november 2022 om 01:00
Vond je? Vond juist dat de eerste 15min met Depay de zwakste van NL waren met de minste afspeel mogelijkheden en het meeste gevaar van Senegal door veel balverlies van met name Dumfries en Frenkie die nergens konden inspelen. Snap het gehaat op Janssen niet zo, als die bal van Gakpo goed is op Bergwijn is het zijn verdienste dat het 1-0 staat. En daarnaast liep hij zich helemaal de tering in het druk zetten wat toen hij eruit gehaald werd totaal niet meer gebeurde
 
Ronna
 
33
22 november 2022 om 01:04
Jij hebt duidelijk alleen maar met een negatieve bril gekeken toen hij inviel, als je echt goed hebt gekeken begonnen ze juist beter te spelen toen gakpo samen met Memphis voorin ging spelen…. de wissels maakte het verschil. Jansen heeft zich kapot gelopen zeker, maar komt gewoon kwaliteit te kort, kan alleen kaatsen kan niks zelf creëren, kortom van zulke spitsen hebben we er genoeg, had je ook brobbey mee kunnen nemen.
 
PieterPrins773
 
3
22 november 2022 om 08:10
Als je het verschil niet zag, dan kun je echt beter stoppen met kijken, of in ieder geval commentaar geven.
 
Dennis_Wise
 
0
23 november 2022 om 08:53
Eens Jelly...men vergeet hoeveel meters Janssen heeft gemaakt tegen die sterke Senegalese spelers..het is dat Frenkie die lul van die gozer even moest betasten dat tie geblesseerd raakte anders had hij nooit die doelloze voorzet gegeven waar Gakpo perfect op inliep. Daarnaast Memphis kwam prima invallen hoor..mooi meespelend langs de zijkant..voor degene met een roze bril... Louis speelde met vier spitse. Op dat moment..en nam zeker risico...het is dat Senegal gewoon helemaal op was en totaal geen spelinzicht heeft. Het had gewoon hetzelfde als Argentinie kunnen aflopen alleen Saudi had meer geluk.. Dat betreft heb je meer met het Louis geluk effect te maken. Daarom zullen ze ook zorgeloos in de volgende ronde eindigen
 
LittleLebowski
 
1
22 november 2022 om 10:31
Ik zie liever Bergwijn in de spits dan Janssen. Ik hoop dat hij de kans nog krijgt.
 
Ronna
 
11
22 november 2022 om 00:59
Memphis is gewoon echt belangrijk voor het nederlands elftal, ik hoop echt dat hij vanaf nu gewoon weer gaat starten, ook Frenkie die misschien niet ze beste wedstrijd speelde liet toch zien hoe belangrijk hij is.. hij probeert altijd wel iets, met ze rushes door het middenveld, opbouwen, als Frenkie niet speelt word het heel lastig en statisch ben ik bang.
 
Feye_88
 
8
22 november 2022 om 07:59
Als iemand nog steeds om een andere spits roept terwijl je huidige spits sinds 2020 1 op 1 loopt dan weet je toch genoeg?
 
Ijsmuts
 
8
22 november 2022 om 09:07
Ik zou het prima begrijpen als Depay komende wedstrijd nog vanaf de bank start hoor. Die heeft lang niet gespeeld. Er komen hopelijk veel wedstrijden in een kort tijdsbestek aan. Tegen de toplanden heb je hem nodig. Ik zou hem niet opblazen. Winst tegen Senegal is wat dat betreft een perfecte start. Je hebt je grootste concurrent op achterstand gezet en de druk is er (even) af. Gebruik de mogelijkheid om hem nog even (een helft) te sparen.
 
Sanderr
 
12
22 november 2022 om 09:53
Ik denk dat Memphis tegen Ecuador wel gaat starten (en dan waarschijnlijk 60-70 minuten zal spelen) en dat hij -mits we winnen van Ecuador- tegen Qatar weer op de bank zal zitten en een half uurtje zal spelen. Belangrijk om hem in de groepsfase wat extra rust te geven maar Ecuador is wel een iets lastigere tegenstander dan Qatar natuurlijk. Ideaal zou vrijdag de volgende opstelling zijn vind ik: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind; Frenkie, Koopmeiners; Berghuis; Gakpo, Memphis. Ik hoop ook Simons en Firmpong te zien debuteren eigenlijk, tegen Qatar verwacht ik sowieso wel dat zij speelminuten krijgen, net als Malacia en De Vrij
 
 
8
22 november 2022 om 01:13
Ik zou Gakpo op links zetten en Bergwijn als invaller inbrengen. Kijken hoe Janssen dan rendeerd, want Bergwijn is toch wel aardig uit vorm. Verder De Ligt laten staan; kans op revanche en misschien to h Dumfries eens wisselen want zag hem er toch weer eens onbesuisd in gaan; laat hem dat a la Boulahrouz voor Ronaldo bewaren.
 
Tedjekadetje
 
10
22 november 2022 om 08:12
Dus de Ligt kans op revanche en Dumfries eruit? Hele rare beredenering op een toernooi waar elke wedstrijd gewonnen moet worden. De Ligt was samen met Jansen de slechtste van 't veld en die verdienen dan nog een kans..... Het zal wel aan mij liggen.
 
Sanderr
 
3
22 november 2022 om 09:59
De Ligt, Bergwijn, Janssen en Dumfries waren allemaal heel matig gisteren hoor. De Ligt heeft duidelijk moeite met die positie aan de rechterkant dus hem wisselen zou niet zo gek zijn. Janssen verdwijnt automatisch als Memphis terugkeert in de basis. Maar ook Dumfries heeft met Firmpong een geduchte concurrent die in goede vorm is. Ik denk dat laatstgenoemde wel een van de twee resterende groepsduels gaat starten eerlijk gezegd.
 
Hassiebassie
 
7
22 november 2022 om 08:19
Dus omdat de Ligt niet presteert moet Dumfries eruit? Dan heb je er toch ook geen kaas van gegeten. Omdat de Ligt vooral voetballend zeer ondermaats presteerde; bijvoorbeeld vrij lopen na een kaats met Dumfries, kon Dumfries ook niet renderen. Dan ga je al tegen jezelf spelen. Volgende wedstrijd weer Timber, we hebben toch duidelijk kunnen zien hoe dat de vorige wedstrijden ging.
 
Vernon
 
2
22 november 2022 om 13:03
Dumfries er onbesuisd ingaan, maar De Ligt laten staan? Right. De Ligt was traag en lomp gisteren. Niet om aan te zien. Dumfries zeker voor zijn doen geen topwedstrijd inderdaad, maar De Ligt was veel slechter.
 
MR_United
 
30
22 november 2022 om 02:13
Memphis moet er gewoon in als je enigzins kans wil maken tegen de sterkere landen. Idealiter zou ik Memphis en Gakpo samen voorin laten spelen, met Berghuis op 10. Frenkie en Koopmeiners erachter. Verdediging voorlopig zo laten, al zou ik toch ook graag Malacia erin zien voor Blind.. die liet ook vandaag weer zo vaak zn man lopen.
 
JK-Ajax
 
4
22 november 2022 om 08:26
Er was al zo weinig voetbal van achteruit en dan moet Malacia er ook nog bij? Ik zou dat alleen doen tegen sterke tegenstanders
 
degebetenhond
 
1
22 november 2022 om 11:14
Ake staat er om de traagheid van Blind op te vangen, dat werkt prima zo.
 
BIGWILLES020
 
0
23 november 2022 om 08:06
Dus de Ligt gewoom laten staan? Komop man je bent niet serieus,je hebt zoveel opties maar jr blijft doorgaan met iemand die duidelijk niet op ze gemakt was op zijn positie?
 
martinbosui
 
6
22 november 2022 om 07:01
Even Offtopic: Ik vind het altijd zo vervelend als mensen zeggen dat je van iedereen moet kunnen winnen als je wereldkampioen wil worden. Een beetje geluk met de loting is nooit verkeerd (zoals Duitsland in 2002 die zonder super goede tegenstanders te verslaan zomaar in de finale stonden). Dus stel alles loopt zoals verwacht en Argentinië moet tegen Denemarken dan hoop ik dat Denemarken wint. Dan weet ik nu al dat van die bijdehante collega's gaan lopen roepen dat als Denemarken van Argentinië wint dat Nederland dan beter tegen Argentinië had kunnen spelen. Deze zou ik graag willen pareren met met het voorbeeld uit (ik dacht 2016). Toen won Ajax in de Champions League van Barcelona, vervolgens verloor Ajax in de competitie (ik dacht van Feyenoord), Feyenoord verloor van iemand anders in de competitie en deze ploeg verloor in de beker van een amateurclub. Dus volgens deze redenering zou de desbetreffende amateurclub van Barcelona kunnen winnen. Wie weet dit nog? Ik kon het niet vinden op google. PS: Ik weet het, veel gedoe om niks :P
 
DieGelbeReds
 
1
22 november 2022 om 07:17
@martinbosui, natuurlijk is het prettig om hele sterke tegenstanders te ontlopen. Ik heb stilletjes ook hoop dat bijvoorbeeld Mexico voor een verrassing in de poule met Argentinië zorgt, waardoor Nederland Argentinië ontloopt. En onderschat inderdaad Denemarken absoluut niet, een gevaarlijke ploeg. Je verdere redenering gaat natuurlijk niet helemaal op. De vorm van de dag is bepalend en ook daar zit het soms mee en zit het soms tegen. Ajax wordt compleet vernederd door Napoli, wint twee keer met gemak van Rangers waar PSV dan weer niet van kon winnen. Vervolgens wint PSV wel weer in Amsterdam, maar worden ze afgedroogd in Groningen en Leeuwarden. Liverpool wint van Napoli, terwijl Nottingham Forest wint van Liverpool. En zo kan ik nog wel even doorgaan
 
martinbosui
 
0
22 november 2022 om 08:23
Ik ben het juist ook niet eens met deze beredenering. het is onzin om te denken dat deze amateurclub van Barcelona zou kunnen winnen als je de hele ketting af zou gaan
 
feyenoordNG
 
0
22 november 2022 om 23:07
Volgens mij was het: GAE wint van Feyenoord, Feyenoord wint van Ajax, Ajax wint van Barca. GAE kan winnen van Barca.
 
Nation23
 
0
22 november 2022 om 08:36
Ik weet alleen niet of Depay al 90 minuten kan voetballen. Maar Janssen hoeft er van mij niet meer in. Die heeft niet veel goed gedaan.
 
 
1
22 november 2022 om 08:55
Als Memphis nog niet fit is, moet Janssen er ook uit. Ik snap ook nog steeds totaal niet waarom je Danjuma thuis laat en dan Janssen, Luuk én Weghorst meeneemt. Daarvan ga je er (hopelijk) nooit meer dan 1 tegelijk van opstellen. Nu ik de vorm van Bergwijn zie (zelfde als bij Ajax) begin ik ook te twijfelen of die wel mee had gemoeten. Hij kan niet eens meer een bal aannemen.
 
gomes1psv
 
2
22 november 2022 om 10:14
Los van het feit dat ik me erover verbaas dat Jos Hooiveld en Danny Koevermans nu al worden gevraagd om analist te zijn (wtf!), gaan ze natuurlijk volledig voorbij aan het psychologisch aspect. Vóór en achter onze verdediging van wereldklasse-niveau lopen toch vooral spelers van Europese subtop of voor wie de Eredivisie het level is. Als een gelouterde bondscoach met al zijn ervaring dan van de daken schreeuwt dat het wereldkampioenschap wel degelijk een optie is en zelfs het uiteindelijke doel, neemt dat de logische twijfel bij dit soort spelers wel weg. Of zou je gasten als bijvoorbeeld Bergwijn, Janssen, Berghuis en Klaassen - die over de grens keihard zijn geflopt toen het niveau een tandje hoger lag - meer raken met bescheidenheid en ingetogenheid, op het gevaar dat een rotsvast vertrouwen in de wereldtitel wellicht nonchalance in de hand werkt? En daarnaast: ik vind het ook wel mooi. We hebben een sterke verdediging en voor de rest is Frenkie de Jong de vlag op de modderschuit. Dan is fijn dat we in ieder geval een bondscoach hebben die af en toe eens in de bus blaast om wat extra's te brengen.
 
OREELY
 
0
22 november 2022 om 10:26
ik denk met een overwinning op zak tegen het (op papier) moeilijkste tegenstander in de groep, dat je tegen een qatar en eventueel ecuador gewoon memphis depay moet sparen. ik snap dat hij zelf heel graag wil, maar het is het niet waard om je kapot te lopen tegen die 2 tegenstanders die er geen klote van kunnen (ok ecuador is nog best een aardig team, maar daar heb je niet perse depay voor nodig voor een winst)
 
Stijlvol
 
3
22 november 2022 om 10:46
Louis is Louis niet als hij ingetogen de pers te woord staat. Dat heeft hij nooit gedaan. Dit is hem gewoon. Ieder voor zich, maar ik geniet er wel van. Alles en iedereen richt zich dan op hem, en niet op zijn spelersgroep. Althans, niet in die mate. Doet hij goed!
 
Marcel0306
 
1
22 november 2022 om 10:58
Vind de vergelijking Jansen en Depay echt als appels en peren. Jansen staat in de punt te knokken tegen die reuzen achterin. Depay laat zich uitzakken waardoor hij niet in duel komt met die reuzen.
 
AjaxRosenberg
 
3
22 november 2022 om 11:49
Jansen had je niet moeten opstellen. Luuk de Jong is in ieder geval nog een van de beste koppers van Europa, hoewel het verre van mijn favoriete speler is. Jansen is in de lucht kansloos maar is aan de bal ook niet goed genoeg om daar wel het verschil te maken. Je hebt dus met een spits gespeeld die op geen enkel facet het verschil kon maken.
 
Marcel0306
 
0
22 november 2022 om 20:13
Laat ik voorop stellen dat ik Jansen ook niet had opgesteld. Je hebt alleen weinig anders helaas. Er was een tijd dat je een Kluivert, van Nistelrooy, Makaay en Hasselbaink had. De Jong is inderdaad een goede kopper, maar dan moet je wel ballen voorgeven en hem in zijn kracht gebruiken.
 
PanFC
 
0
22 november 2022 om 18:47
Mwah, ik denk dat Noppert toch net wat anders aankeek tegen Jansen, Berghuis en Ake dan hij naar Seedorf, van Nistelrooij enzo deed, maar snap wel wat hij bedoelt. Helemaal als je je debuut mag maken op een wk. Hoop dat ie deze vorm behoudt, dan kan hij groeien tot de man van Nederland.
 
zoma20
 
0
22 november 2022 om 22:53
Ach, ze hadden koudwatervrees. Alleen Blind, De Vrij en Depay hadden WK -ervaring voor de wedstrijd tegen Senegal. Vanaf nu moeten ze los komen, anders weet ik het ook niet meer. Louis weet heus wat ie doet en ik vertrouw maar op hem ;-)