Naci Ünüvar: 'Ik zie die vergelijking op sociale media veel voorbijkomen'
Woensdag, 22 januari 2020 om 23:26

Naci Ünüvar beleefde woensdagavond een droomdebuut voor Ajax. In de wedstrijd tegen SV Spakenburg (7-0) in de TOTO KNVB Beker maakte de zestienjarige middenvelder een kwartier voor tijd zijn opwachting. Hij bepaalde de eindstand uit een strafschop die hij zelf had verdiend. Na afloop staat Ünüvar met een grote glimlach voor de camera van FOX Sports.

In principe zou Klaas-Jan Huntelaar zich over de strafschop ontfermen, maar de spelers van Ajax waren eensgezind en gunden Ünüvar de kans om zijn debuut op te luisteren met een doelpunt. "Ik vroeg gelijk aan Klaas: 'Mag ik die penalty nemen?' Maar heel veel boys zeiden al tegen me: 'Naci, dit is jouw moment.' Klaas zei ook gelijk: 'Jij neemt 'm.' Het was mooi dat iedereen het mij gunt. Iedereen was blij voor me."

"Normaal neemt Klaas die gewoon. Voor de zekerheid vroeg ik het even aan hem. Voor mij was het een kwestie van achter de bal staan en 'm binnenschieten", aldus Ünüvar, die met zijn 16 jaar en 223 dagen de op twee na jongste debutant uit de clubgeschiedenis werd. Het record staat op naam van Ryan Gravenberch, die in 2018 debuteerde met een leeftijd van 16 jaar en 130. Ook Clarence Seedorf (16 jaar en 210 dagen) was bij zijn vuurdoop iets jonger.

Ünüvar wordt woensdagavond echter vooral vergeleken met een andere debutant. Abdelhak Nouri maakte in september 2016 zijn opwachting in een bekerwedstrijd tegen Willem II en kwam tot scoren uit een vrije trap die hij zelf verdiende. Ook Nouri moest zijn ploeggenoten vragen om toestemming vragen. Ünüvar merkt dat hij met regelmaat wordt vergeleken met Nouri. "Ik zie die vergelijking op sociale media veel voorbijkomen. Het is mooi om te zien. Ik heb hem vaak zien spelen en veel filmpjes van hem bekeken. Hij deed geniale dingen."

Een ander voorbeeld van Ünüvar is ploeggenoot Hakim Ziyech, die er vanwege een kuitblessure niet bij was tegen Spakenburg. "Binnen de club wel, ja. Zijn trap, zijn inzicht, hij kan mensen één-op-één zetten, hij kan scoren, hij werkt heel hard: het is een fantastische speler. Meer kan ik er niet over zeggen, denk ik." Ajax neemt het in de kwartfinale van de beker in Arnhem op tegen Vitesse: die wedstrijd wordt op 11, 12 of 13 februari afgewerkt.

Meer nieuws
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
2
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
4
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
52
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
10
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (14)

 
Rick1o1
 
39
22 januari 2020 om 23:37
Leuk interview, er zit volgens mij wel een goede kop op die jongen. Kan ook goed voetballen dus ben benieuwd hoe hij zich gaat ontwikkelen de komende jaren.
 
DRL80
 
25
22 januari 2020 om 23:42
Heel leuke gast en in potentie echt een topper. Zoals ook Nouri dat was, hoop dat de vergelijkingen niet in die tragische gebeurtenissen zullen volgen. Wat zonde en erg voor die jongen (Nouri), z’n familie en vrienden en voor de voetbalfans. Wat een geweldenaar.
 
Arnavut1
 
19
23 januari 2020 om 00:16
Wat hoop ik dat deze jongen zijn belofte waar gaat maken. Technisch zeer begaafd en een goede mentaliteit.
 
JWVZ
 
8
23 januari 2020 om 00:44
Echt een leuke kerel is dit! Lijkt me een nuchtere jongen met al een bewezen prima techniek. Gun hem al het succes dat nog komen gaat van harte.
 
Bereta
 
13
23 januari 2020 om 01:29
Ik snap de vergelijking wel. Beiden heel balvaardig, goed in de kleine ruimte, klein, etc. Maar toch zijn het twee heel verschillende spelers. Nouri was echt een leider en zijn ondergrens lag op deze leeftijd al een heel stuk hoger dan die van Naci nu (dit zegt verder niets over zijn toekomstige ontwikkeling). Daarnaast vond ik Nouri veel intelligenter aan de bal en het was ook meer van dat Bergkamp achtige voetbal intelligentie. Heel gecalculeerd acties en bewegingen maar toch ook heel intuitief. En zijn overzicht was echt absurd. Dat heb ik tot nu toe nog nooit bij een Nederlandse jeugdspeler gezien. Naci heeft andere kwaliteiten. Ik vind Naci een stuk explosiever en zijn trap vind ik ook net iets verfijnder. Ik hoop echt dat hij het waar gaat maken!
 
KToranje
 
8
23 januari 2020 om 02:22
Bijna helemaal meeeens .het is om heel veel redenen natuurlijk zonde dat Nouri niet meer te zien is, met als hoofdrede uiteraard zijn gezondheid. Maar wat ik het meest jammer vind is dat het lijkt alsof er een mythe is ontstaan over Nouri zijn kwaliteiten doordat iedereen een lofzang over hem hield. Want kwa puur voetbal-talent heb ik eveneens geen betere gezien. Alles wat niet aan te leren is bezat hij, inderdaad op een perfecte traptechniek na (wel de passing).nu over Unuvar zit kwa puur talent iets onder Nouri. Inzicht is vergelijkbaar maar overzicht is wel iets minder. Verder met jou punten eens. Hij is meer een nummer 10 die ook op 8 kan ......en nouri was een nummer 8 die ook op[ 10 en 6 kon.tav. Unuvar ben ik heel benieuwd hoe goed hij al zijn talenten gaat ontwikkelen. Kwa puur talent zie ik er maar 1 in NL die gelijkwaardig is en dat is Ihattaren (die uiteraard veel fysieker en verder is)
 
NumberNine
 
2
23 januari 2020 om 08:29
Hoop dat deze jongen mooie dingen laat zien voor Ajax 1. We hebben op Ziyech na vrijwel geen creativiteit in de selectie en jeugd zitten, waardoor hij broodnodig is en misschien daarom ook sneller dan normaal gebracht wordt.
 
Issy010
 
14
23 januari 2020 om 08:43
Wat was ik als Feyenoord supporter trots toen hij erin kwam en ook heeft gescoord. Iets in mij glunderde van blijdschap en heb heb voor hem echt de beste gewenst van Allah.. als Turkse/Nederlanders kunnen we heel goed voetballen maar laten het vaak bij de mentale aspect liggen maar bij hem zie ik iets dat mij blij maakt. Misschien de gun factor misschien de trots van een Turk maar een ding is de waarheid jongen het komt insallah goed met jouw..
 
marieke90
 
6
23 januari 2020 om 11:59
Er is geen natiolistischer volk dan de Turken(niet verkeerd bedoeld),ook op sociale media valt dat me altijd op.
 
Xyzz
 
0
23 januari 2020 om 16:05
Als Odin het wil wordt dit een hele grote. Ook mooi dat je als Feyenoorder zo met hem meeleeft.