Nigeria bezorgt Egypte en Salah kater op de Afrika Cup
Dinsdag, 11 januari 2022 om 18:57

Mohamed Salah heeft Egypte geen geslaagde start van de groepsfase van de Afrika Cup kunnen bezorgen. Egypte ging in de eerste wedstrijd in groep D met 1-0 onderuit tegen Nigeria, een andere titelfavoriet voor de eindzege. Een fraaie uithaal van Leicester City-aanvaller Kelechi Iheanacho in de bovenhoek na een halfuur spelen maakte het verschil in Kameroen, het land van de organisator.

Iheanacho werd op de rand van het strafschopgebied van Egypte aangespeeld door Joe Aribo. De aanvaller nam de bal goed aan, haalde uit en zag de bal tot zijn vreugde in de rechterbovenhoek verdwijnen: 1-0. De vreugde bij Iheanacho, zijn ploeggenoten en de technische staf van Nigeria was bijzonder groot. Bij de Super Eagles waren er overigens basisplaatsen voor Sparta-doelman Maduka Okoye en Watford-verdediger William Troost-Ekong, die in oktober nog verloor van het Liverpool van Salah (0-5).

Egypte leek even uit het veld geslagen door de openingstreffer en Nigeria, dat met meer zelfvertrouwen ging spelen, ging op jacht naar het tweede doelpunt. Die kwam er echter niet, zodat Egypte hoop bleef houden op een positief resultaat in het openingsduel op de Afrika Cup. Kort na rust gaf Taiwo Awoniyi namens Nigeria een waarschuwing af met een harde kopbal op de lat. Met nog twintig minuten op de klok leek Salah Egypte naast Nigeria te brengen. Het was echter Okoye die op fabelachtige wijze redding wist te brengen. Aan de andere kant kon Chidera Ejuke geen gevaar stichten met een schot, doelman Mohamed El Shenawy kwam dan ook niet in de problemen.

Nigeria hield stand in de laatste tien minuten van de confrontatie met het enigszins tegenvallende Egypte. Salah kreeg in de slotfase ook geen grote kansen meer om de nederlaag alsnog af te wenden voor zijn land. Zijn voorzet in de blessuretijd, die vier minuten bedroeg, bereikte geen ploeggenoot. Ejuke zag een goede mogelijkheid nog in rook opgaan, waarna de scheidsrechter voor het laatst op zijn fluit blies. Nigeria hervat de Afrika Cup zaterdag tegen Soedan, terwijl Egypte diezelfde dag te maken krijgt met Guinee-Bissau.

Meer nieuws
   
08:23
08:23
Uitleveringsproces Promes aan Nederland begonnen: 'Dan kan het heel snel gaan'
0
   
08:00
08:00
Feyenoorder ben je voor de lol: hoe Arne Slot het plezier terugbracht
13
   
07:32
07:32
Anwar El Ghazi regelt grote namen in benefietwedstrijd voor Gaza
2
   
07:15
07:15
Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
21
   
23:39
23:39
Kees Kwakman voorziet 'zeer groot probleem' tijdens finale Conference League
18
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
PSVAltijd
 
20
11 januari 2022 om 19:07
Leukste wedstrijd tot nu toe met een terechte winnaar. En ja, Salah, kun je niks verwijten als je in een kwalitatief minder elftal speelt.
 
snellesnickel
 
9
11 januari 2022 om 19:40
Vond die eerste het leukste met die heerlijke zagen
 
Recoba87
 
6
11 januari 2022 om 19:07
Er is maar 1 wedstrijd geweest met meer dan 1 doelpunt de rest allemaal 1-0
 
Ousambal
 
1
11 januari 2022 om 19:15
Yep plus 1 0-0 wedstrijd eerder vandaag algerije tegen Sierra Leone
 
Sanderr
 
0
12 januari 2022 om 10:20
Ja inderdaad, en ook die wedstrijd (2-1 voor Kameroen) was slechts met 1 goal verschil. Het is nog geen ongekend spektakel vooralsnog
 
SashHaha
 
5
11 januari 2022 om 19:07
Hopen dat Egypte en Senegal nu alles verliezen. Ik wil die jongens snel terug bij Liverpool.
 
 
37
11 januari 2022 om 19:14
Ik heb altijd een zwak voor Nigeria. Dat stamt uit een tijd dat ik met OSM kampioen werd met Everton. Een geweldig team met Nigeriaanse helden als Yakubu, Anichebe en Yobo. Lijkt me geweldig als ze deze Afrika Cup eens succes kunnen boeken, al gun ik Ramiz Zerrouki bij Algerije ook z'n succesje.
 
binny
 
30
11 januari 2022 om 19:19
OSM wow good old times. Wat was dat een geweldig spel zeg.
 
Soccer81
 
11
11 januari 2022 om 19:23
Heerlijk die tijd van Nigeria.. Yekini, amuneke, amokachi, okocha..
 
FCB_Catalunya
 
0
11 januari 2022 om 20:31
Yobo, wat een held was dat he? Een geweldige leider, altijd duidelijkheid met hem in de ploeg. Of wat te denken van het WK in 2010, Yakubu en die gekke Obasi!
 
Hassan Said
 
20
11 januari 2022 om 19:16
Tja over mijn land. We hebben zoveel getalenteerde spelers. Die echt veel voetbal in zich hebben. En wat doet dan meneer Einstein. Die zet onze beste spits op de rechtsbuiten positie en onze beste rechtsbuiten ( en van de wereld) in de spits. In plaats van dat hij met zizo op links, salah op rechts en mostafa in de spits. Want in de tweede helft ging het beter na de wissels. Alleen mostafa had hij niet moeten wisselen. Je gaat hier af door zeer domme beslissingen van de bondscoach. Plus dat we een penalty hadden moeten krijgen.
 
Phila
 
5
11 januari 2022 om 20:03
Ik moet zeggen dat de trainer wel beter is dan Al Badary. Dat was echt een verschrikking. Queiroz heeft meer structuur gebracht. Maar verder ben ik 't met je eens. Tactisch hebben we vandaag gefaald.
 
de-oppositie
 
15
11 januari 2022 om 19:17
Nigeria heeft een goed en relatief jong elftal staan. De bookmakers kennen de hoogste verwachtingspercentage (wat betreft het winnen van de CAF) toe aan Nigeria en Marokko (beiden 15%). Des te raarder ik het vind dat landen als Senegal, Algerije en Tunesie worden genoemd. Senegal heeft op papier het sterkste elftal in Afrika, maar lijkt toch niet een hecht team te kunnen zijn. Het is een "doe maar wat op individuele kracht team". Dat lieten ze ook al op het WK 2018 zien. Algerije is een verouderd elftal waarbij je ziet dat de wat jongere spelers niet kunnen brengen wat van hun wordt gevraagd. Tot slot begrijp ik niet dat Tunesië hoog wordt aangeschreven. Ik zag mensen reageren dat ze een sterk elftal hebben, dan vraag ik me af om welke spelers gaat het dan...
 
Soccer81
 
8
11 januari 2022 om 19:21
Ik vind het rot om te zeggen want het lijkt me een hele sympathieke man, maar de zwakte van Senegal is denk ik de trainer. Leuk een trainer van eigen bodem, maar zoals je ook al aangaf: doe maar wat op individuele krachten. Ik kan me niet voorstellen dat Aliou Cisse tactisch heel sterk is. Zet daar een Zuid Amerikaanse trainer met ervaring en je krijgt volgens mij een heel mooie prestatie.
 
de-oppositie
 
2
11 januari 2022 om 19:34
Ik sluit mij volledig aan met wat je zegt. Ik denk dat wanneer er een tactische coach, à la van Gaal, voor het team zou staan er veel beter gepresteerd zou worden. Want het is niet dat de spelers zelf niet tactisch zijn. Ze spelen namelijk allemaal in Europa bij hoog aangeschreven clubs. Als ze niet tactisch waren, dan zouden ze ook niet presteren met hun club. Dat deed de Nigeriaanse coach vandaag wel beter. Je zag dat Nigeria met een bepaald systeem voetbalde waardoor ze niks weggaven en er vaak uitkwamen met goef spel.
 
Moozyy
 
0
11 januari 2022 om 22:21
Zelfde met Egypte, die coach bakt er werkelijk niets van. Al is Egypte over het algemeen individueel toch iets minder dan Senegal.
 
La cobham
 
7
11 januari 2022 om 19:46
En dat is het leuke van Tunesië ze hebben geen wereldspelers maar een heel erg sterk team. Als collectief zijn ze moeilijk te kloppen. Ik ben het wel met je eens dat ze niet tot 1 van de favorieten behoren.
 
Jesaja
 
2
11 januari 2022 om 20:04
In tegenstelling tot jou vond ik Senegal juist op het WK een goed spel plan heb en een zeer hecht team. Drm was ik ook een beetje verbaasd over het spel de eerste wedstrijd
 
Soccer81
 
5
11 januari 2022 om 19:18
Nigeria eerste helft echt heel goed en leuk om naar te kijken. Op basis van spel mijn titelfavoriet voor nu. Egypte werd scheel gelopen. Tweede helft vond Nigeria het op gegeven moment wel best.
 
DersimAmed
 
10
11 januari 2022 om 19:19
Wat was Egypte bijzonder slecht zeg. De eerste helft deed echt pijn aan mijn ogen. Die bal werd om de 10 seconden ingeleverd. Trieste boel voor Salah. Bewijst maar weer eens dat voetbal een echte teamsport is. Ookal heb je Salah of een Messi in je team. Als de 10 anderen eromheen geen reet kunnen dan houdt het ook op voor hun..
 
binny
 
8
11 januari 2022 om 19:21
Nigeria was echt stukken en stukken beter. Egypte kwam pas op het einde een beetje op gang, maar zelfs dan was het huilen met de pet op. En Salah kan niks op zo'n eiland, niet zo gek, maar mensen verwachten teveel van een elftal waar de volgende beste speler Trezegeut of Elneny is. Nigeria heeft een goed en vrij breed elftal, die Simon van Nantes viel ook echt op vandaag, moet je nagaan dat een Osimhen niet eens mee kan doen.
 
CIC13
 
5
11 januari 2022 om 20:20
Hele goede wedstrijd van Nigeria. Spelen een soort gegenpress. Uitblinkende flankspelers (Aina en Simon), sterk middenveld (Ndidi en Aribo) en gedisciplineerde verdediging. Kunnen heel ver komen!
 
Mowgli
 
2
11 januari 2022 om 21:22
Iedereen loopt hier weer te oordelen na 1 wedstrijd over alle teams. Ze willen allemaal niet verliezen en spelen daarom waarschijnlijk wat minder. Wacht nou maar tot de poule voordat we concluderen wie de beste kansen maakt.
 
GLENNN
 
1
12 januari 2022 om 10:33
Lekker dat Nigeria hier wint. Vind ik altijd een heel leuk land om naar te kijken. Ik snap overigens niet waarom een Salah in de punt speelt. Hij is toch een gigant op rechts? En die Mostafa is een zeer degelijke puntspeler. Dan laat je die toch beiden op hun sterkte plek spelen? Verder ben ik zeer benieuwd welk land de Afrika Cup gaat winnen. Zijn toch redelijk veel leuke spelers bij diverse landen. Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Algerije, Egypte, Ghana en een Marokko. Ook vind ik de meeste bovenstaande teams wel relatief '''gelijkwaardig'' aan elkaar. Het is altijd afwachten welke spelers geselecteerd zijn (heb niet inzichtelijk welke spelers overal geselecteerd zijn). Maar qua namen zou een Nigeria, Ivoorkust, Ghana en Algerije de 4 grootste kanshebbers zijn wat mij betreft. Met een Egypte en Kameroen als gevaarlijke outsiders (met een Salah)
 
AN34
 
0
12 januari 2022 om 16:22
Ondanks dat Ghana en Egypte zeker geen verkeerd team hebben, staan ze niet hoog op het lijstje om de CAF te winnen. Ghana heeft al verloren van Marokko en Egyptes spel zag er totaal niet uit tegen Nigeria. De topfavoriet is toch echt wel Nigeria, met Marokko, Ivoorkust, Senegal en Kameroen erachter. Marokko heeft individueel gezien het beste team van heel Afrika, maar spelen niet als een team door de trainer. Ivoorkust, Senegal en Kameroen volg ik niet op de voet, maar kan uit m'n hoofd wel een paar speler opnoemen die meedoen in de (sub)top van Europa. Het thuisvoordeel van Kameroen speelt natuurlijk ook wel een rol. Algerije is naar mening wat overschat: hebben naast Mahrez (en misschien nog Atal en Benrahma) vrijwel geen spelers die het verschil kunnen maken.
 
GLENNN
 
0
13 januari 2022 om 10:40
Marokko het beste team van heel Afrika? Daar ben ik het totaal niet mee eens, maar goed. Verder denk ik dat Nigeria en Ivoorkust de grootste kanshebbers zijn, puur qua team. Ivoorkust heeft levensgevaarlijke aanvallers, defensief staat het aardig sterk op het middenveld. Alleen voetballend op het middenveld is het nog ietsje minder. Verder zeg je: Ghana heeft al verloren van Marokko. Vervolgens noem je Kameroen als kanshebber, terwijl die ook al bijna verloren met een blunderende Onana... Mahrez, Benrahma, Atal zijn toch al 3 spelers die het verschil kunnen maken, dat is echt wel veel. Ook hebben ze een Brahimi bijvoorbeeld nog. Welke spelers bij Marokko kunnen het ''verschil'' dan maken? Hakimi staat op de back. El Haddadi zit op de bank. Boufal die toevallig scoorde?