Nijhuis: 'Ik hoef voorlopig niet naar Barcelona op vakantie, geloof ik'
Woensdag, 9 augustus 2017 om 16:40

FC Twente speelde een week geleden gelijk tegen Espanyol. Beide ploegen kwamen niet tot scoren in het vriendschappelijke oefenduel: 0-0. Toch moest scheidsrechter Bas Nijhuis veelvuldig handelend optreden. De arbiter gaf twee rode kaarten en staakte de wedstrijd tijdelijk. De spelers van de Spaanse club waren woedend.

"Ik heb mooie oefenwedstrijden gefloten en heb mijn meters wel gemaakt in de voorbije weken, met af en toe een rustpauze tussendoor (doelend op de onderbreking vorige week bij FC Twente tegen Espanyol, red.)", lacht Nijhuis in gesprek met TC/Tubantia. Het optreden van Nijhuis kreeg de nodige kritiek in Spanje.

"Ik zag het. Ik hoef voorlopig niet naar Barcelona op vakantie, geloof ik, haha. Ik heb van meerdere collega's gehoord dat ze wedstrijden stil hebben moeten leggen. Je komt langzaam maar zeker op een punt dat je denkt: oefen gewoon met Nederlandse clubs onder elkaar, want het begrip vriendschappelijk is soms ver te zoeken bij ploegen met het zuidelijke temperament", aldus Nijhuis.

Scheidsrechters gaan komend seizoen enkele nieuwe regels hanteren, legt Nijhuis uit: "Het protesteren wordt nog steeds bestraft. Het enige verschil is dat de aanvoerders nu ook geen vrijbrief meer hebben." Ook geeft de arbiter aan dat er geen gele kaart meer wordt getrokken voor een speler die in het strafschopgebied een overtreding maakt op de degene die niet in scoringspositie staat, maar de assist verzorgt. "Dan volstaan we alleen met een penalty."

Meer nieuws
   
21:31
21:31
PSV aast op Eredivisiespeler en denkt aan transfersom van 1,5 à 2 miljoen euro
9
   
21:22
21:22
Micky van de Ven eist via arbitragecommissie flink bedrag van FC Volendam
11
   
20:35
20:35
Wesley Sneijder geeft live op tv subtiele hint aan Ajax: 'Hoe langer het duurt…'
21
   
20:10
20:10
Marcus Thuram heeft via Instagram uiterst opmerkelijk verzoek aan Inter-fans
4
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Champions League: Bayern München - Real Madrid
279
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (24)

 
4Ever4Ajax
 
29
9 augustus 2017 om 16:48
Ik was er zelf niet bij, maar ik heb zelfs van Twentefans vernomen dat hij nogal slecht floot (zoals zo vaak). Als je het in een vriendelijk duel zo bond maakt dat heel Espanyol boos is, heb je het ook wel erg slecht gedaan. Ik heb het idee alsof hij er vooral voor zichzelf staat en niet voor het spelletje. Als hij goed fluit, hoor je hem overal, en als hij slecht fluit zie je hem nergens (en ja, hij is niet de enige).
 
DenApostel
 
14
9 augustus 2017 om 16:54
Ik vind hem altijd wel redelijk aandachtgeil. Hoort natuurlijk ook een beetje bij het beroep van een scheidsrechter. Je laatste opmerking - dat je hem alleen hoort als hij goed fluit- strookt toch niet echt met bovenstaand artikel lijkt me.
 
4Ever4Ajax
 
7
9 augustus 2017 om 16:58
Hij zegt er anders heel erg weinig over. En hij is al helemaal niet kritisch naar zichzelf. Sterker nog, zoals het er nu staat lijkt het alsof hij er alleen om lacht om de kritiek uit Spanje.
 
Tornado72
 
3
9 augustus 2017 om 17:46
Volgens de spelers en vooral trainers ligt het puntenverlies altijd aan de scheidsrechter zie het eeuwige gejammer van Wenger en het gekleuter van Mourinho. Scheidsrechters maken ook fouten idd maar als een scheidsrechter er in een oefenwedstrijd twee spelers moet uitsturen kan je dat niet alleen bij de scheidsrechter leggen. Hij zal best een fout gemaakt hebben maar twee rode kaarten.....daar zullen de spelers toch ook wel enige schuld aan hebben?
 
FCT 4 ever
 
9
9 augustus 2017 om 17:46
Ja ik snapte het wel, ik stond namelijk achter de dug out van Espanyol en hoorde Nijhuis vragen of de speler geel wou. Die zei blijkbaar ja, waarop Nijhuis ook daadwerkelijk geel gaf. Spelers natuurlijk kwaad, maar Nijhuis maakte zich er simpel vanaf door te zeggen dat de speler zelf geel wou. Terwijl er bar weinig aan de hand was. En dan gaat t over een simpel oefenduel.
 
Tornado72
 
7
9 augustus 2017 om 18:00
Je ben ook wel een lul op voetbalschoenen als je vraag van de scheidsrechter met ja beantwoordt. Geen idee waarom Nijhuis het hem vroeg maar waarschijnlijk niet omdat hij rustig op de bank de reserve speler zat uit te hangen.
 
FCT 4 ever
 
0
9 augustus 2017 om 19:09
Nee hij maakte een sliding (was een speler en een reserve dus) en toen volgde dit. Maar je verwacht toch niet dat hij je serieus geel gaat geven als het gevraagd wordt? En je verwacht het toch zeker niet in een oefenwedstrijd? Misschien niet slim om ja te zeggen, maar het is gewoon een smerige actie van Nijhuis.
 
FCT 4 ever
 
0
9 augustus 2017 om 19:09
En geen reserve*
 
Dammie
 
10
9 augustus 2017 om 16:53
Wat mij betreft mag een scheidsrechter best wat milder zijn met kaarten in vriendschappelijke wedstrijden maar spelers moeten dan ook op een normale manier met elkaar omgaan. Als je Afrikaanse tackles gaat maken in vriendschappelijke wedstrijden of rare dingen gaat doen zoals Godin volgens mij laatst dan moet de scheidsrechter gewoon rood trekken en moet die speler ook een schorsing krijgen als het aan mij ligt. Maar kleine overtredingen mag een scheidsrechter dan best door de vingers zien en gewoon met een vrije trap af doen. Maar nog beter is gewoon om vooraf afspraken te maken met clubs en scheidsrechter. Wat willen jullie? Gewoon een potje lekker voetballen om ritme op te doen en iedereen te laten spelen of wordt het een serieuze oefenpot die geheel volgens de regels gaat? Verder natuurlijk korrel op de molen voor Nijhuis dat hij nu nog sneller een kaart mag trekken voor kritiek. Ik vind dat we daar in Nederland wel erg kleinzerig in zijn: een speler heeft ook emoties en mag best in een reflex even een gebaar maken of een bal op de grond gooien ofzo. Zolang er niemand echt last van heeft en de scheidsrechter in zijn waarde gelaten wordt is dat wat mij betreft prima. Dus wegwerpgebaar is misschien even een kort gesprekje en meer niet. Iemand die naar een grensrechter stormt en die de les gaat lezen mag je dan wel weer geel geven en een aanvoerder heeft meer krediet want die is de spreekbuis namens en voor het team
 
atleticofc
 
2
9 augustus 2017 om 17:30
Als je hoort wat er in en om de velden allemaal wordt geroepen door spelers en trainers, het is ronduit asociaal. Bij andere sporten is dat echt veel minder. Daar wordt ook veel harder opgetreden tegen gescheld etc. Dus ik vind het wel goed dat er harder wordt opgetreden.
 
Dammie
 
0
9 augustus 2017 om 17:45
Helemaal mee eens maar er gaat toch niets veranderen. We roepen ook al jaren dat er gestaakt gaat worden bij aanhoudende spreekkoren en ik ben 'benieuwd' hoeveel speelrondes we moeten wachten totdat er weer een scheidsrechter wordt uitgemaakt voor hoer of hoerenjong. Triest maar waar, voetbal is voor velen een uitlaatklap waarbij mensen denken dat ze alles maar kunnen doen en laten
 
Kaassie
 
0
9 augustus 2017 om 17:46
Emoties bij een vriendschappelijk potje voetbal? Ik zal niets uitsluiten maar dat lijkt me wel wat vergezocht. Maar goed, bij rugby heb je ook vriendschappelijke potjes en ook emoties, als je daar een bal op de grond gooit wordt dat ook niet op prijs gesteld. Waarom kunnen die mannen hun emoties wel onder controle houden en de verwende snotaapjes die profvoetballer zijn niet?
 
Dammie
 
0
9 augustus 2017 om 17:55
De tweede alinea sloeg niet op vriendschappelijke wedstrijden maar om normale wedstrijden. En ja, het kan wel en rugby is eigenlijk zoals het hoort maar daar is voetbal helaas mijlen ver van verwijderd
 
apjo
 
2
9 augustus 2017 om 16:56
Het probleem met dit soort wedstrijden is dat de scheidsrechter teveel toelaat in het begin, geef gewoon een kaart als de overtreding daar na is. In de voorbereiding zie je soms overtredingen die met niets worden bestraft maar in de competitie met een kaart. Gewoon geven die kaart,geel of rood, als de overtreding ernaar is.
 
Steppie03
 
9
9 augustus 2017 om 16:59
Als niet-voetballer en observant van sportwedstrijden voor een onderzoeksinstituut, kan ik beamen dat voetbalwedstrijden het woord vriendschappelijk niet altijd kennen. Maar ik blijf het voornamelijk bijzonder vinden dat in veel voetbalwedstrijden de agressiviteit en het taalgebruik naar (mede-) spelers, scheidsrechters en toeschouwers heel hoog ligt. Naar mijn idee te hoog en dit lijkt steeds meer te stijgen. Daarom heb ik wel respect voor scheidsrechters die vaak een zeer dikke huid moeten hebben voor het gedrag. Ik ben benieuwd of deze trend, vriendschappelijk of niet, door zal worden gezet.
 
clarence83
 
7
9 augustus 2017 om 17:35
Ach , ik vind het een drol van een scheidsrechter. Een scheitsrechter hoort neutraal te zijn, en bij meneer Nijhuis wordt er meer dan regelmatig een van twee extreem benadeeld. Dus dit artikel geloof ik direct en dan heb ik deze wedstrijd nog niet eens gezien.
 
993410
 
0
10 augustus 2017 om 07:05
Nijhuis lijkt het heerlijk te vinden om in de schijnwerpers te staan, wat nu net de niet bedoeling lijkt van een scheidsrechter. Het is inmiddels zo erg dat ik het vervelend vind als hij me clubbie moet fluiten..
 
Borusse
 
1
9 augustus 2017 om 18:23
Ik kan me nog een wedstrijd herinneren rond 1995 / 1996 die ook gestaakt was omdat de Spaanse club teveel rode kaarten had gekregen. Dat was Roda tegen (jawel) Espanyol...
 
stphnlntng
 
0
10 augustus 2017 om 07:32
Zeiken tegen scheids en bal vasthouden na overtreding direct geel geven. Dat zou de snelheid en kijkplezier heel rap gaan vergroten.