Nijhuis laakt klassementen: 'Belangen en willekeur spelen een te grote rol'
Woensdag, 29 maart 2017 om 13:18

Bas Nijhuis hecht weinig waarde aan de scheidsrechtersklassementen die verschillende media bijhouden. Mocht de arbiter in een van deze klassementen aan kop eindigen, zal hij de trofee niet in ontvangst komen nemen. Nijhuis is van mening dat bij de beoordelingen 'belangen en willekeur een te grote rol spelen'.

De leidsman stelt in zijn column in Voetbal Inside dat hij van de cijfers die hij krijgt in onder andere het Algemeen Dagblad, Voetbal International en De Telegraaf geen chocola kan maken. "Onlangs floot ik de wedstrijd tussen Heerenveen en AZ. In de ene krant kreeg ik een 7,5, in de andere krant een 4,5", stelt Nijhuis. "Soms fluit ik een goede wedstrijd, soms een slechte. Feit is gewoon dat er van een objectief klassement geen sprake is."

"Omdat belangen en willekeur een te grote rol spelen", gaat Nijhuis verder. "Dus mocht ik ooit pakweg het Gouden Kaart-klassement winnen, dan, u voelt hem al aankomen, zal ik keihard weigeren. En feestelijk bedanken voor de bijbehorende prijs. Stoere taal, zegt u? Omdat ik hem toch nooit win? Klopt. Zeker niet na deze column.."

Meer nieuws
   
12:53
12:53
Thiago Silva zegt Chelsea definitief gedag in hartverwarmende afscheidsvideo
9
   
12:10
12:10
VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
15
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
24
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
21
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (11)

 
NeutraleFanNL
 
6
29 maart 2017 om 13:21
Ach Bassie dat is toch leuk man zo'n prijssie. Wat Bassie echter zegt is meer dan 100% waar. Wanneer fluit een scheids nou goed? Wat is goed? Bij voetballers doen we het echter ook en daar hebben we ook de Gouden Schoen, welke toch wel heel erg gewaardeerd wordt.
 
Valceryn
 
1
29 maart 2017 om 13:25
Hij heeft groot gelijk. Scheidsrechter kunnen bijna nooit een foutloze wedstrijd fluiten en doen het dus altijd voor de een goed en voor de ander slecht. De roep om technologisch hulpmateriaal is dan ook groter dan ooit..
 
lfc11
 
28
29 maart 2017 om 13:22
Fantastisch dat hij hier gewoon zijn eigen fluiten treffend beschrijft. "omdat belangen en willekeur een te grote rol spelen" "feit is gewoon dat er van een objectief klassement geen sprake is." In zijn geval is er geen sprake van objectiviteit.
 
wolterx
 
11
29 maart 2017 om 13:27
Ik had precies hetzelfde, uitgerekend Nijhuis haalt "Willekeur" aan, dat is toch wel typisch. Hij heeft gelijk over die klassementen maar ben ik de enige die het raar vind dat een scheidsrechter een column schrijft eigenlijk? Gebeurd dit vaker want klinkt raar voor mij.
 
lfc11
 
8
29 maart 2017 om 13:40
Dit hoort allemaal bij de grote Nijhuis show. Die man legt het er toch wel heel dik bovenop graag in de schijnwerpers te staan, terwijl een scheidsrechter juist zo min mogelijk moet opvallen en er zo min mogelijk over gesproken wordt. Nijhuis wil maar wat graag dat er over hem gesproken wordt en grijpt dan ook elke mogelijkheid aan om media-aandacht te krijgen. Optredens bij Voetbal Inside, een column en zijn laatste zin spreekt ook weer boekdelen. Kijk mij eens lekker uitgesproken zijn en opkomen voor mijn eigen mening. Tijd dat de Knvb deze man terugfluit en hem erop wijst dat hij zich moet beperken tot het in goede banen leiden van wedstrijden en hooguit een interview na de wedstrijd. Verder niks.
 
Master D
 
1
29 maart 2017 om 13:40
Over die klassementen heeft hij natuurlijk gelijk en is het pure willekeur wat er plaatsvind. De ene beoordelaar vindt de manier van fluiten van Nijhuis fijn, terwijl de andere van mening is dat hij te veel fouten maakt. Overigens maken de scheidsrechters zich net zo hard schuldig aan willekeur. Het scheelt namelijk in wat er wel of niet mag als je Pol van Boekel als scheidsrechter hebt of Bas Nijhuis. Ook is een penalty bij de ene scheidsrechter vervolgens bij de andere weer helemaal niks. Zelfs in de wedstrijd zelf is er regelmatig sprake van willekeur.
 
Tornado72
 
0
29 maart 2017 om 13:49
Groot gelijk natuurlijk. Voetballer van het jaar zijn al rare verkiezingen. Ronaldo wordt nooit voetballer van het jaar als hij bij Heracles speelt bijvoorbeeld. Uiteindelijk telt alleen de uitslag van de wedstrijden en de competitie. De rest is voornamelijk voor de bobo`s en officials van de Knvb Uefa en Fifa om zich weer eens ouderwets vol te laten lopen en er een dolle bol van te maken. Dit soort verkiezingen zijn leuk voor jurysporten waar beoordelingen toch als op cijfertjes gaan. Bij teamsporten slaat het nergens op.
 
Finalvoetbal
 
4
29 maart 2017 om 14:28
Bas is vooral een goede scheids voor ploegen die het vooral van het fysieke nodig hebben en die zo nu en dan een overtreding nodig hebben om de tegenstander af te stoppen. Bas laat fysieke duels eigenlijk altijd gewoon doorgaan, maar overtredingen in 75% van de gevallen ook. Dus bij Bas kan je gerust een overtreding maken als iemand een doelkans heeft. De kans is toch groter dat hij niet fluit dan wel. Ik vind Kuipers de enige topscheids in NL. Die laat fysieke duels ook doorgaan maar ziet vaak ook wat wel en wat geen overtreding is.
 
Tornado72
 
2
29 maart 2017 om 14:40
Ik vind Kuipers in Europa een prima scheidsrechter maar in de eredivisie is het eigenlijk een modaal scheidsrechtertje. Niets beter dan Blom of Makkelie.
 
lwd12
 
0
29 maart 2017 om 17:25
Bas heeft gelijk. Er zijn Kranten die nu eenmaal op de hand van een club zijn. De Telegraaf Ajax en het AD Feyenoord, die zullen iets minder neutraal zijn. Verder fluit hij prima wedstrijden. Mensen die roepen dat hij teveel toelaat riepen voorheen om het hardst dat wij ook door het softe fluiten de aansluiting met Europa verliezen, nu doet hij het anders en is het ook niet goed. Natuurlijk hij maakt fouten en dat zal hij blijven doen ook, maar hij maakt van veld voetbal in iedergeval geen zaalvoetbal. En ik vermaak mij prima bij wedstrijden die hij fluit omdat er wat gebeurd zonder dat de wedstrijd ontspoort. Praten en dan geel geven is al een regel alleen hij past die toe en terecht.