Noussair Mazraoui gaat vasten: 'Om kwart over negen mag ik wat drinken'
Maandag, 6 mei 2019 om 12:53

Ajax verzekerde zich zondagavond door een 0-4 overwinning op Willem II met de winst van de TOTO KNVB Beker van de eerste prijs sinds 2014 en aankomende woensdag staat de volgende belangrijke wedstrijd alweer op het programma. Tottenham Hotspur komt dan voor de return van de halve finale van de Champions League naar Amsterdam, nadat Ajax de heenwedstrijd in Londen afgelopen week met 0-1 wist te winnen.

Voor Noussair Mazraoui wordt de voorbereiding op die kraker wat anders dan normaal, aangezien hij maandag aan de ramadan begint: "Ik ga vasten. Ik ben het gewend. Mag een topsporter toch eten als hij een zware inspanning moet leveren? Daar verschillen de meningen over, maar dit is mijn eigen keuze", legt hij uit in gesprek met Het Parool.

"Ik voel me tijdens de ramadan vrij energiek. Met voetbal merk ik er niks van. We spelen woensdag om negen uur. Om kwart over negen mag ik wat drinken. Als ik speel, kan ik snel even naar de kant voor een slokje. Áls ik speel." De Marokkaans international begon zondag tegen de Tilburgers als middenvelder in de basis, terwijl hij eerder dit seizoen vooral als rechtsback opereerde.

Trainer Erik ten Hag gaf in de heenwedstrijd tegen the Spurs rechtsachterin echter de voorkeur aan Joël Veltman, waardoor er voor Mazraoui een rol als invaller overbleef. Hij weet dan ook nog niet of hij in de basis zal starten tegen de Londenaren: "Het is wat de trainer steeds heeft gezegd: we hebben meer dan elf spelers. En die hebben we nodig ook. Dat merk je in deze eindfase van het seizoen. Ik ben zelf de laatste weken twee keer geschorst geweest en ik raakte even geblesseerd. Dan is het belangrijk dat een vervanger zo kan instromen."

Meer nieuws
   
21:13
21:13
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
10
   
20:30
20:30
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
20:00
20:00
Live meepraten in LaLiga: FC Barcelona - Valencia
119
   
19:44
19:44
John van den Brom bereikt akkoord en wordt de nieuwe trainer van Vitesse
19
   
19:21
19:21
'PSV laat Lozano alweer vertrekken en neemt genoegen met klein verlies'
39
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (231)

 
RealMadrid09
 
191
6 mei 2019 om 13:06
Niks mis mee, dat is zijn beslissing en dat heb je te respecteren. Logischerwijs zou het zijn om dan met Schone en Veltman te starten en na een uur Nous met een volle buik in te brengen voor een van de 2 starters.
 
Taxidriver213
 
91
6 mei 2019 om 13:14
Niet al te vol hoop ik, want na een stevige avondmaaltijd in de ramadan kun je suf worden. Maar ach, deze topper weet heus wat goed voor hem is.
 
Football55
 
48
6 mei 2019 om 13:18
Enige is dat je in de avond niet echt heel veel kan eten. Een glas water en paar dadels en je zit al vol.
 
Cyberize7x
 
16
6 mei 2019 om 14:45
Dat verschilt per persoon denk? Ik eet vrij veel in de avond hoewel dat eigenlijk niet zo goed voor je is.
 
manodedios
 
14
6 mei 2019 om 15:08
Interessanter met het oog op woensdag en wellicht 1 juni is eigenlijk de vraag, of Hakim ook gaat vasten?
 
hansje1969
 
69
6 mei 2019 om 13:42
@realmadrid009 Ben ik niet met je eens. Je voorbereiding is toch minder. Daarnaast is voetbal een teamsport. Hij laat zijn eigen belang hier prevaleren boven het belang van Ajax en de rest van zijn medespelers
 
Vernon
 
151
6 mei 2019 om 13:56
Maar voor hemzelf zal de ramadan niet aanvoelen als zijn eigen belang, het gaat om spiritualiteit, bezinning en om dingen als liefdadigheid. Dus hij plaatst niet zozeer zijn eigen belang boven dat van Ajax, maar een religieus en maatschappelijk belang. Dat laatste moet iedereen invullen zoals hij zelf wil, ik zou het ook niet zo doen, maar dat heb je nou een keer met verschillende religies en levensovertuigingen. Maar het afdoen als "eigen belang" vind ik geen recht doen aan de situatie. Ajax heeft verder een professionele staf, dus ze gaan gewoon goed kijken hoe fit hij is. Als daar ook maar iets aan schort = niet opstellen.
 
Sanogo
 
14
6 mei 2019 om 14:34
Religieus belang ja (al zou je kunnen bepleiten dat dat ook onder eigenbelang geschaard kan worden), maar ik zie niet in welk maatschappelijk belang hier een rol speelt. Kun je uitleggen wat je daarmee bedoelt?
 
curtazimo
 
11
6 mei 2019 om 15:42
Vasten doe je voor anderen, om te voelen wat mensen voelen die het minder goed hebben dan jij. Soort solidariteitsgedachte. Tenminste, als ik het goed heb begrepen, en ik denk dat dat het 'maatschappelijke' is dat Vernon bedoelt?
 
Sanogo
 
6
6 mei 2019 om 15:58
Ok, dank voor je interpretatie. Hoewel een solidariteitsgedachte natuurlijk mooi is, vind dat je dat (als het zo bedoeld is) niet echt een maatschappelijk belang kunt noemen.
 
SpeedyAFC
 
2
6 mei 2019 om 19:23
@vernon Spiritualiteit is ook een eigen belang. Het is prima, ik heb er geen problemen mee maar het is ook een trainer zijn goed recht iemand op te stellen die wel honderd procent fit is.
 
norderligt
 
50
6 mei 2019 om 14:39
@realmadrid09 Je hoeft zijn beslissing helemaal niet te respecteren,, mag wel als je dat wilt doen maar hoeft totaal niet. Ikzelf ben niet religieus en vind het onbegrijpelijk dat je in 2019 nog in een god gelooft. Daar heb ik dus geen respect voor aangezien respect iets is wat je moet verdienen maar zijn beslissing accepteren doe ik uiteraard wel. Het is zijn besluit en daar is hij volledig vrij in. Als ik een trainer op topsport niveau was, dan zou ik daar wel consequenties aan verbinden. Zoals hieronder al veel wordt aangegeven heeft vasten erg veel invloed op je presteren. Als je er dan voor kiest om te gaan vasten zal dat dus invloed hebben op het team en de trainer is daar weer verantwoordelijk voor. Geloof is sowieso een privé aangelegenheid en dient ook daar beleden te worden vind ik.
 
Football55
 
115
6 mei 2019 om 14:52
Gelukkig ben jij geen trainer op topniveau. Denk dat er niemand met jou samen zou willen werken. Ik vind het onbegrijpelijk dat er anno 2019 nog mensen zijn die andere niet willen respecteren in hoe ze zijn of in wat ze geloven.
 
RassAjax
 
10
6 mei 2019 om 14:56
Je kan als trainer niet iemand passeren op basis van geloof. Doe je dat dan trek je geen rechte lijn en ga ik zelfs geloven dat je het ook op andere vlakken zal doen. Maar goed dat is iets wat jezelf moet weten. Ik vind dat de technische staf van Ajax goed zelf kan beslissen of iemand kan spelen. Verwacht trouwens wel dat Veltman speelt.
 
JaxieJuve
 
61
6 mei 2019 om 14:57
Ik vind het juist onbegerijpelijk dat men anno 2019 niet in God gelooft al dan niet een bovennatuurlijk intelligent wezen. Want hoe kan intelligentie (mensheid) ontstaan zonder intelligentie!? Heel sterk van Nous dat hij gewoon lekker mee doet. En als hij zegt dat hij juist er energieker van wordt moeten wij dat gewoon accepteren dat dat zo is. Daarnaast zijn er genoeg voorbeelden van vastende spelers die topprestaties hebben geleverd. Zie o.a El Hamdaoui en het Algerijns elftal tijdens het WK 2014.
 
kleinegeneraa7
 
35
6 mei 2019 om 15:30
Misschien moet je een keer de evolutietheorie doornemen, dan krijg je antwoord op je vragen. Het sprookje van geloof is alleen maar in het leven geroepen om mensen in een kudde te krijgen en te houden. Daarnaast is het ook altijd makkelijk om onverklaarbare dingen toe te schrijven aan een God, ben je meteen van het gezeur af en heb je 'de dader'.
 
norderligt
 
5
6 mei 2019 om 15:56
@football55 Jij haalt denk ik twee zaken door elkaar. Dat ik geen respect heb voor iemand die gelooft betekent niet dat ik niet fatsoenlijk zal doen tegen die persoon. Jij respecteert toch ook de meerderheid van de mensen die jij tegenkomt gedurende de dag niet? maar daar doe je wel normaal tegen. Tegenwoordig wordt het woord respect, naar mijn idee, verkeerd gebruikt. Fatsoen is normaal tegen iemand doen en hen accepteren zoals diegene is en respect verdien je door je gedrag. Niet vanzelfsprekend dus. @rassajax Een trainer in dit specifieke geval zal diegene niet passeren vanwege zijn geloof maar wel vanwege zijn fysieke staat. Dat dat een gevolg is van het vasten wat weer te maken heeft met een uiting van een geloof is irrelevant. Zeker zal zijn dat de technische staf geen enkel risico zal nemen om de finale veilig te stellen. Ze werken immers dagelijks met die gasten dus kunnen zij alles het beste inschatten.
 
Football55
 
11
6 mei 2019 om 16:07
Volgens mij zeg jij dat jij geen respect heb voor mensen die in een God geloven. Waar haal ik dan twee zaken door elkaar? Ik reageer op jouw verhaaltje, waarin jij duidelijk zegt dat jij geen respect heb voor mensen die in een God geloven. Waarom zou ik de mensen die ik tegenkom iedere dag niet respecteren? Ze hebben mij toch niks aangedaan waardoor ik geen respect moet hebben voor hun.
 
norderligt
 
5
6 mei 2019 om 16:31
@jaxiejuve Ik dacht even dat je sarcastisch was maar je bent serieus helaas. Ik kan je heel uitgebreid uit gaan leggen hoe het kan dat wij mensen zijn ontstaan maar dit is een voetbalforum en niet evolutieklas. Maar ik zou je zeker aanraden om die vraag op te zoeken. Het is super interessant om te leren over het ontstaan en ontwikkeling van de aarde en alles wat erop leeft en heeft geleefd. Terug naar Mazraoui. Dat hij zegt dat hij er energieker van wordt is fijn maar dat zullen ze uiteraard gaan testen. Het is professioneel voetbal waar er veel op het spel staat en niet de kelderklasse waar men elkaar maar op elkaars woord moet geloven. We zullen zien wat er gaat gebeuren.
 
norderligt
 
0
6 mei 2019 om 16:40
@football55 De twee dingen die je door elkaar haalt is respect hebben en fatsoenlijk zijn/doen. Ik heb maar voor weinig mensen/zaken respect, dat heeft te maken met wat ik eerder aanhaalde, namelijk dat je respect moet verdienen. Tegenwoordig wordt met respect hebben bedoeld dat je normaal moet doen. Dat is niet wat het woord respect betekent. Wat jij bedoelt is fatsoenlijk doen en dat ben ik en doe ik elke dag. Ook tegen mensen die geloven in een god . Je laatste zin is exemplarisch, het klopt inderdaad dat die mensen die je tegenkomt jou niks hebben gedaan en daardoor doe je normaal tegen ze. Dat is dus fatsoen. Maar waarom zou je al die mensen die je niet kent, waarvan je niet weet wat ze doen/hebben gedaan moeten respecteren? Dat is totaal iets anders. Zoek beide woorden op in de dikke Van Dale en je zult begrijpen wat ik bedoel.
 
fcpsv78
 
2
6 mei 2019 om 17:16
Je kraamt maar wat uit je mond zeg . Het voelt of je de werld verloren hebt . Heb lief voor een mens waar jij lief voor jezelf hebt.
 
Degroteman
 
0
7 mei 2019 om 11:37
Jaxie, Je vind het onbegrijpelijk dat er anno 2019 nog mensen zijn die Niet in god geloven? Heb je dan echt niets meegekregen over de evolutietheorie? Zoals hierboven al is gezegd, doe ff beetje onderzoek naar die theorie, hoe wij zijn ontstaan en iets met een knal. Waarom lees ik nergens iets in de bijbel over dinosaurussen, terwijl die echt hebben rondgelopen op deze zelfde planeet? Zoals kleine generaa7 al zei: het is een sprookje in het leven geroepen om de mensen in een kudde te douwen. Anno 2019 wordt het eens tijd dat we met dat sprookje stoppen en steden los zien van hun regilieuze waarde. Al die oorlogen in het midden oosten komen toch steeds neer op het geloof. Begrijp me niet verkeerd, christen, katholiek of moslim, zal mijn mn reet wezen of je er wel of niet in geloofd uiteindelijk. Maar 1: jouw comment is zwaar kansloos en 2: laat je werk er niet door beïnvloeden. Je speelt nu nog om 2 prijzen, dat vasten (en dan savonds je weer vol vreten wat best wel hypocriet is) kan wel wachten
 
fcpsv78
 
2
7 mei 2019 om 14:24
Jij leeft in een fantasiewereld vol met ideeën die je niet waar kunt maken. evolutietheorie dat is een ware waanzin van sprookjes . Geloof jij er maar in .
 
norderligt
 
0
7 mei 2019 om 15:12
@fcpsv78 Heeft niks met geloven te maken. Dat is namelijk het mooie van een wetenschappelijke theorie, deze is goed onderbouwd, breed gedragen en vooral toetsbaar. Als de theorie niet klopt met de werkelijkheid dan wordt deze aangepast. Precies het tegenovergestelde met religie waarvoor geen enkel bewijs is en verre van wordt getoest op het verklaren van de werkelijkheid. Leuk dat je gewoon iets roept maar degene die in iets gelooft wat het meest op een sprookje lijkt, ben jij. Maakt niet uit, kinderen geloven ook in Sinterklaas en zolang je niemand pijn doet is het helemaal prima. Maar voordat je onzin uitkraamt is het handig om eerst te onderzoeken of het wel klopt wat je zegt.
 
JaxieJuve
 
0
8 mei 2019 om 15:30
@kleinegeneraa7 Je begrijpt wel dat de evolutietheorie iets heel anders is dan hoe wij daadwerkelijk zijn ontstaan en alles om je heen. Daarnaast roep je dingen als waarheden met neerbuigende opmerkingen als kudde dit en dat. Dus ga daar verder ook niet op in.
 
JaxieJuve
 
0
8 mei 2019 om 15:36
@norderligt Laten we wel eerlijk wezen, menig atheisten geloven blind in de wetenschap zonder er zelf daadwerkelijk onderzoek naar te doen. Regelmatig worden wetenschappers betrapt op onderzoeken die ze letterlijk uit hun duim hebben gezogen. Bewijs van een God is dat 0+0 nooit kan 1 worden. Daarmee wil ik zeggen, wij zijn de uiteindelijke gevolg van de oerknal maar wat is de oorzaak van de oerknal als er wordt gesuggereerd dat er daarvoor niks was. Je begrijpt dat dat onmogelijk is. Er moet voor de oerknal altijd al iets zijn geweest wat uiteindelijk de oerknal heeft veroorzaakt.
 
norderligt
 
0
8 mei 2019 om 16:40
@jaxiejuve Klopt helemaal dat er wetenschappers onderzoeken en de daarbij horende conclusies fabriceren. Maar dat is niet anders in de religeuze wereld. De basis van wetenschappelijk onderzoek is dat het toetsbaar is en pas voor waar wordt aangenomen als het door andere wetenschappers op exact dezelfde wijze is afgenomen. Mocht er wanneer dan ook worden aangetoond dat de theorie niet meer strookt met de werkelijkheid, dan zal deze worden aangepast of zelfs worden geschrapt. Neem de theorie dat de zon om de aarde draaide bijvoorbeeld. Dat er veel misleidende informatie in de media of op het internet wordt gezet, welke als feit wordt gepresenteerd is niet zo zeer de schuld van de wetenschap als meer van de publicerenden. Het is ook jou als lezer om zelf te onderzoeken wat waar is en wat niet. Eigenlijk best apart dat je het argument `blind volgen` in relatie tot wetenschap gebruikt terwijl dat juist in religeuze kringen het meest voorkomt. In de wetenschap wordt het juist gestimuleerd om zelf na te denken, om kritisch te zijn op wat er aan jou wordt gepresenteerd, om vragen te stellen en die te weten te komen. Het bewijs wat je noemt is wel erg karig. Nul plus nul kan wiskundig niet een zijn maar wellicht wel op andere vlakken. Er is heel veel wat we nog niet weten maar om die gaten dan te gaan vullen met een god is vreemd. Ben je bijvoorbeels bekend met quantum entanglement? Dat is als een groepje of zelfs twee atomen aan elkaar gekoppeld zijn en zich precies hetzelfde gedragen. Het vreemde is, als de atomen aan weerszijde van het heelal zouden worden geplaatst ze nog steeds hetzelfde gedragen. De ruimte tussen beide atomen maakt niet uit. Dat is toch te bizar voor woorden . Dat er niets was voor de big bang klopt (voor zover ze nu weten). Voor de oerknal was er geen tijd en ruimte dus niks. Ik kan dat ook niet bevatten maar het is voor mij meer aannemelijk gezien alles wat we weten over de natuurwetten, het heelal en de quantum fysica. Ik zou de bal ook terug kunnen kaatsen, als god alles heeft gemaakt hoe is het/hij/zij dan ontstaan? Wat was er voor god? Is hij ook uit het niks ontstaan? Heeft hij zichzelf gemaakt? Zo ja, hoe dan? Ik ga dan toch liever voor hetgene wat meetbaar is, maar iedereen is vrij om het zijne te denken zolang het niemand schaadt!
 
m.Chamakh
 
8
6 mei 2019 om 18:54
Realmadrid09 Idd niks mis mee. Vele hier praten onzin. Benzema vaste finale en halve finale cl laatste 5 jaar dat rond de zomer viel. En speelde ze allemaal goed. Hij zei dat die zich zelf beter voelde in ramadan en meer energie had
 
gotchaa
 
1
7 mei 2019 om 13:10
Niks mis mee zeg je eerst, maar hij kan door de ramadan niet starten. Dan is toch juist wel iets mis mee?
 
RealMadrid09
 
0
7 mei 2019 om 14:59
Dat zeg ik niet. Het is sinds de (sterke) comeback van Veltman iedere keer de vraag wie van de 2 gaat starten. Wanneer beide 100% fit zijn dan gaat de trainer een keuze maken op basis van tactiek. En In dit geval lijkt het mij slim om dan met Veltman te beginnen en dan Nous in te brengen wanneer hij wat extra energie naar binnen heeft gewerkt. Ik zeg niet dat hij niet kan starten door de ramadan. Volgens vele reacties hoeft de ramadan geen belemmering te zijn, maar aangezien het hier gaat om 2 spelers in vorm op dezelfde positie, zou ik snappen als dit de achterliggende gedachte zou zijn van Ten Hag. Ziyech zou ik bijvoorbeeld natuurlijk meteen opstellen, ook als hij bezig is met de ramadan.
 
Siesta
 
178
6 mei 2019 om 13:06
Bizar dat dit kan in topsport. Lekker op't bankje plaatsnemen!
 
LucasAndersen
 
291
6 mei 2019 om 13:10
Hoezo bizar? T zijn voetballers geen slaven. Mijn werkgever bepaald ook niet wat ik eet. Ten Hag is wel vrij om hem op de bank te zetten natuurlijk.
 
nederland79
 
75
6 mei 2019 om 13:17
@lucasandersen jouw werkgever gaat er wel vanuit dat je voedingspatroon geen invloed heeft op je werkzaamheden. Hele dikke mensen mogen helaas nog niet echt worden aangepakt, terwijl dit in vrij veel gevallen duidelijk invloed heeft op de prestaties. Maar als jij elke donderdag tot 4 uur in de stad zit en 10 liter bier op drinkt, dan zul jij dit vanzelf te horen krijgen van de baas.
 
arsen(e)al
 
30
6 mei 2019 om 13:34
LucasAndersen, ik neem dan ook aan dat voeding jouw werkzaamheden niet heel erg beinvloed. Als topsporter, acteur of model (om er maar enkelen te noemen) heb je je vaak aan bepaalde voedingsnormen te houden. Vaak zelfs contractueel vastgelegd
 
Vernon
 
24
6 mei 2019 om 14:03
@arseneal En in die gevallen is er weer een uitzondering voor religieuze redenen, zoals hier het geval is. Een moslim acteur of model mag ook gewoon vasten. Het feit dat er een religieuze reden achter zit maakt het gewoon anders dan situaties waarin de reden is dat iemand gewoon slecht voor zichzelf zorgt door teveel te eten of te zuipen. Het is zoals Lucasandersen zegt. Nous is vrij om te vasten. Ten Hag is vrij om hem op de bank te zetten. Ingewikkelder is het niet.
 
metaalverf
 
34
6 mei 2019 om 14:18
En toch vind ik het vreemd dat er voor religieuze dingen altijd weer uitzonderingen gemaakt moeten worden.
 
Japie_Krekel
 
9
6 mei 2019 om 15:19
@arsen(e)al als het contractueel is vastgelegd dan is dat dom van Mazraoui. zo niet dan moet niemand verder zeuren want de club weet ook wel dat zowat elke moslim voetballer meedoet aan de Ramadan. dan had je hem maar geen contract moeten geven als het je zo erg dwars zit
 
Piranha
 
4
6 mei 2019 om 16:32
Speel jij in de CL halve finale en is jou werkgever Ajax? Er is niets te verbieden maar het zegt wel wat over iemands motivatie. Dit is een groepsproces verstorend gebeuren. Hij mag het uitstellen zonder dat zijn geloof eronder lijdt. Ontslag kan waarschijnlijk niet maar terugzetten wel.
 
Football55
 
13
6 mei 2019 om 16:39
Wat zegt dit over de motivatie van Mazraoui. Hij is een moslim, hij hoort te vasten en gaat dat ook doen. Hoezo moet er dan iets mis zijn met zijn motivatie? Deze jongen is ontzettend belangrijk geweest voor Ajax in de CL. En dan kom jij met je rare opmerkingen hier dat Ajax hem snel moet verkopen of moet terugzetten. Doe even normaal i.p.v zo dom reageren.
 
Linley
 
19
6 mei 2019 om 17:14
Als Ajax hem naar het tweede stuurt of hier überhaupt moeilijk over doet mogen ze wat mij betreft 5-0 pak slaag krijgen tegen Tottenham. Daarna zal hopelijk nooit meer maar dan ook nooit meer een Marokkaan of moslim voor Ajax spelen. Zo grappig dit eigenlijk. Een groepje mensen die nog nooit in hun leven gevast hebben die willen ons moslims komen vertellen hoe wij onze ramadan moeten doen en of het gezond is of niet. Deze grappenmakers kunnen geen eens 2 uurtjes zonder water or een boterham overleven en dan denken ze dat de rest van de wereld net als hen is. En dan nog beweren dat het ongezond is of dat het effect heeft op je prestaties.wat een nonsense zeg. De helft hier probeert de wetenschap te gebruiken om een punt te maken terwijl ze zelf geen moer over dit onderwerp weten. Waar bemoeien jullie uberhaupt mee? Leef je eigen leven, vier pasen of volg de spaghetti monster or whatever. Wat wij moslims doen in onze leven gaat jullie helemaal geen moer aan. Net zoals het mij ook geen moer aangaat hoe andere hun leven leiden. Maar ja alles moet weer uitvergroot worden want het gaat weer over moslims. Ik kreeg gister en eergisteren nog zelfs de schuld omdat er gevangen in Vught waren die gingen schreeuwen tijdens de dodenherdenking. Alle moslims moesten toen weer het land uit lol. Je wilt ook echt bijna gewoon dit land verlaten als je dit soort dingen ziet en hoort.
 
fcpsv78
 
1
6 mei 2019 om 17:21
Wat is er zo dom aan dan , het is een topsporter met en vastend ook en hiermee presteert ie beter dan die nonchalante etende veltmant met elke keer balletje terug nasr de keeper. Bewijs jij dat jij het beter kan . Teveel gaten in je kass zeg
 
Bossie
 
1
6 mei 2019 om 18:17
Als hij dit nu eens samen met ajax heeft besloten en ajax respecteerd dit, wat is dan het probleem. Misschien is het gevolg dat hij moet banken , so what ? Ik waardeer het hij vast houd aan zijn normen en waarden, een speler met karakter .
 
Football55
 
94
6 mei 2019 om 13:11
Hoezo bizar in topsport? Het is verplicht in de islam om te vasten. Of je nou topsporter bent of bouwvakker, je moet vasten. Het is maar een kwartier dat hij moet spelen zonder eten/drinken. Daarna kan hij wat drinken, dan heb je weer energie genoeg. Jullie mensen moeten niet overdrijven met bizar dit bizar dat.
 
Siesta
 
42
6 mei 2019 om 13:21
Je kan toch ook Niet vasten en een goede moslim zijn?
 
Football55
 
72
6 mei 2019 om 13:25
Nee een van de vijf zuilen van de Islam is dat je moet vasten tijdens Ramadan. Tenzij je ziek, zwanger bent of aan het reizen bent ( er zijn nog een aantal redenen )
 
G0AT
 
25
6 mei 2019 om 13:26
Een spits zonder goals is ook geen goede spits.
 
34Nieuw-West
 
41
6 mei 2019 om 13:28
Vasten is 1 van de 5 zuilen van de islam. Oftewel, aan die 5 zuilen moet je gewoon voldoen. Daar zit geen verschillende intepretatie over. Tot zover ik weet is topsport geen reden om niet te vasten. Dat betekent dus als je niet vast dat het een grote zonde is. Reizen is wel een goede reden om niet te vasten. Dus bij een evt UCL finale mogen Ziyech & Mazraoui gewoon eten.
 
origineel
 
83
6 mei 2019 om 13:28
Natuurlijk. Want zodra je een hapje eet of een slokje drinkt zijn ineens alle problemen opgelost. Jammer dat geloof en wetenschap erg slecht samengaan. Nous zit als de wedstrijd begint al 14(?) uur zonder water, dat is geen gezonde situatie. Dat slokje water wat hij dan tijdens de eerste helft mag nuttigen gaat hem weinig helpen, tenzij het heilig water is.
 
Football55
 
9
6 mei 2019 om 13:30
Hele mooie vergelijking haha!
 
FCG95
 
11
6 mei 2019 om 13:34
Maar mogen moslims het vasten niet later inhalen?
 
 
5
6 mei 2019 om 13:54
Ja en sporten op een uitzonderlijk niveau is er daar 1 van.
 
hansje1969
 
13
6 mei 2019 om 13:54
@football55 Ik ken ook moslims die tijdens ramadan wel gewoon eten en drinken als ze moeten werken. Dus wat je zegt is complete flauwe kul.
 
Football55
 
37
6 mei 2019 om 13:57
Misschien moet jij even opzoeken wat de vijf zuilen zijn in Islam. Zoek ook even op wie er allemaal moeten vasten en wie niet. Doe even je research voor je komt zeggen dat mijn reactie flauwe kul is.
 
hansje1969
 
27
6 mei 2019 om 14:05
@footbal55 Ik zie praktijk voorbeelden waar het wel kan. De regeltjes die 500 jaar na christus zij opgesteld boeien mij niet. Iedereen interpreteert ze anders en gaat er dus anders mee om. Zie de verschillende stromingen binnen de islam. Maar waar het mij om draait, is dat je nooit optimaal bent voorbereid op deze manier. Je benadeelt ook je teamgenoten ermee
 
Football55
 
11
6 mei 2019 om 14:19
En als deze twee heren een geweldige wedstrijd spelen? Wordt het dan wel opeens geaccepteerd. We moeten maar is even afwachten hoe deze jongens gaan presteren.
 
Faberge
 
24
6 mei 2019 om 14:27
@football55: Dankzij mijn opleiding Islamologie weet ik als westerling heel goed hoe de godsdienst in elkaar steekt. Net zoals andere religies is dit geloof verre van homogeen, de gemiddelde Indonesische moslim beleeft zijn geloof heel anders dan de gemiddelde Marokkaan of Irakees. Sterker nog, in veel stromingen worden vormen van Shamanisme bedreven die in andere stromingen volstrekt uit den boze zijn. Wat ik wil zeggen is dat het op zijn minst vreemd is dat hier hoog en laag wordt geschreeuwd dat eenieder vrij moet zijn te geloven wat hij wil, en dus moet mogen vasten als topsporter, maar tegelijk door andere moslims wordt verketterd als hij zou besluiten niet te vasten want dan zou hij 'geen goede moslim zijn'. Volstrekte onzin natuurlijk. Hartstikke mooi die zuilen, maar wel een theorie van honderden jaren oud en als je er een van niet direct naleeft ben je meteen geen goede moslim? Ik ken zat moslims die niet 5x per dag bidden. Dat maakt ze niet minder moslim. Het gaat immers om de interne, grote Jihad; Dat jij van binnenuit overtuigd moslim bent en om jouw band met Allah en niet hoe je dit invult, daar heeft iemand anders namelijk niks mee te maken. Kortgezegd, Mazraoui en elke persoon is vrij om te geloven wat hij wil, en in zijn keuze omtrent geloofsbelijdenis (nog een zuil!). Anders zou je volgens de letter der heilige boeken ook geen 'goede' moslim, christen of jood zijn als je weleens een garnaal naar binnen werkt.
 
hansje1969
 
5
6 mei 2019 om 14:28
@football55 Laten we hopen dat ze dat doen en een geweldige pot spelen! Maar het staat er echt wat mij betreft los van. Je voorbereiding moet zo optimaal mogelijk zijn. En nogmaals ik ken moslims uit mijn eigen omgeving die dat anders oplossen en blijkbaar iets minder letterlijk allerlei regeltjes volgen. Dus daarom ben ik van mening dat het anders kan
 
Kyle66
 
8
6 mei 2019 om 14:30
@origineel, "jammer dat geloof en wetenschap erg slecht samengaan". Dat is niet helemaal waar. Als je je goed verdiept in de wetenschap zul je ontdekken dat sommige belangrijke wetenschappers het geloof niet ontkenden.
 
Kyle66
 
6
6 mei 2019 om 14:32
@Football55, ik ken ook moslims die vanwege hun werk niet vasten. Een van werkt bijvoorbeeld aan vliegtuigen. Hij is van mening dat hij minder scherp is gedurende de ramadan en aangezien hij met vliegtuigen werkt, vindt hij het niet verantwoordelijk om niet te eten. Dat maakt hem geen slechte moslim. Dat gezegd hebbende vind ik dat een ieder, dus ook de spelers, zelf mogen beslissen of ze eraan meedoen. En inderdaad mag Ten Hag daarna beslissen of hij ze opstelt.
 
Football55
 
6
6 mei 2019 om 14:58
Jij hebt een mening en ik heb een mening. Daarom zullen wij mensen op deze aarde nooit met elkaar eens zijn over iets. Ik respecteer ieder moslim. Die wel of niet vast. Ik zeg alleen wat ik heb geleerd en wat ik heb meegekregen. Er zijn ook genoeg moslims die alcohol drinken maar als je aan ze vraagt of ze ooit varken hebben gegeten, vallen ze je meteen aan en zeggen ze met heel veel overtuiging dat ze een moslim zijn. Ach laten we hopen dat Ajax de finale haalt, dan kunnen we snel stoppen met deze discussies.
 
Wedge21
 
1
6 mei 2019 om 20:09
@Kyle66 - geloof en wetenschap gaan totaal niet samen. Er is geen enkel wetenschappelijk artikel wat gedreven is door het geloof, anders is het geen wetenschap. Dat wetenschappers niet ontkennen dat ze geloven of niet geloven is hetzelfde als zeggen dat ze pedofiel zijn, dat ontkennen ze namelijk ook niet. Simpelweg omdat er niet naar word gevraagd. Niet ontkennen is niet hetzelfde als bevestigen.
 
34Nieuw-West
 
47
6 mei 2019 om 13:13
Mensen van buitenaf denken vaak dat het enorm zwaar is, terwijl het zwaar meevalt aangezien je lichaam eraan went. Je voelt je juist lichter, sneller en behendiger. Of dat echt zo is laat ik in het midden, maar dat je dat gevoel hebt is enorm handig. Daarnaast weten deze sporters ook precies wat zij moeten eten in de tijd dat zij dat kunnen.
 
Football55
 
36
6 mei 2019 om 13:16
Inderdaad. Gewoon om 21:20 water drinken en een dadel eten en je hebt weer genoeg energie. Het is echt niet zo zwaar als mensen denken.
 
nederland79
 
13
6 mei 2019 om 13:18
Maar de Ramadan begint vandaag...is het lichaam er dan woensdag al aan gewend?
 
Football55
 
13
6 mei 2019 om 13:19
Ja alleen de eerste dag is het wat moeilijker om te vasten, maar daarna pak je het zo op. Zij zullen vast wel een programma krijgen van Ajax. Ik kan me herinneren dat El-Ghazi ook zoiets had gekregen toen ze op trainingskamp waren.
 
Master D
 
20
6 mei 2019 om 13:21
Verschil is wel dat over het algemeen de eerste dagen van de ramadan het lichaam nog moet wennen aan de hele dag niet eten en drinken. Dat is vaak de zwaarste periode, waarna als het lichaam is gewend en het qua zwaarte wel meevalt. Die periode is dus precies de komende dagen, dus kan het zomaar een effect op zijn prestaties hebben.
 
Football55
 
12
6 mei 2019 om 13:22
Dat klopt. Maar enige voordeel dit jaar is dat het niet zo extreem warm is, waardoor je niet heel veel energie en vocht zult verliezen.
 
34Nieuw-West
 
12
6 mei 2019 om 13:22
Als ik uit eigen ervaring mag praten zijn de meeste mensen er al aan gewend na de eerste dag, anders wel na de tweede dag. Je lichaam went er redelijk snel aan doordat je het dus elk jaar een maand doet. Dus je lichaam weet snel waar het aan toe is.
 
 
0
6 mei 2019 om 13:55
Je lichaam want er aan ja. Maar woensdag zijn ze pas net begonnen met ramadan. Dat is wel heel erg snel gewend
 
hansje1969
 
10
6 mei 2019 om 13:57
@football55 Ja en toen Ajax de voorronde van de CL speelde, zei El Ghazi zelf niet helemaal fit te zijn en dat het erg zwaar was vanwege de ramadan terwijl de voorronde CL voor de deur stond.voetbal is een teamsport
 
Football55
 
5
6 mei 2019 om 14:07
Lees even mijn reactie daarna. Enige voordeel dit jaar is dat het niet zo extreem warm is als toen Ajax in Oostenrijk op trainingskamp was. Natuurlijk is het zwaar als je moet vasten terwijl het 25-30 graden is. Nu is het 15-20 graden, dat is natuurlijk niet zo heftig als toen.
 
voetballllll
 
23
6 mei 2019 om 13:14
Je zult zien dat zij door het vasten beter gaan presteren.
 
Harmr
 
25
6 mei 2019 om 13:18
Hoewel ik respect heb voor de keuze om te gaan vasten kan ik mij dat dus niet voorstellen hè. Als ik naar de sportschool ga voor het avondeten, dan krijg ik nauwelijks iets te lucht in. En dan heb ik al twee maaltijden achter de kiezen die dag (ontbijt en lunch). Ik moet er niet aan denken dat ik een hele dag niets eet of drink en dan in de avond moet gaan sporten (laat staan op top-niveau)..
 
Alexis69Texas
 
15
6 mei 2019 om 13:40
Als ik fasted train, ben ik sterker dan normaal. Het is allemaal mentaal en gewenning. Probeer het eens uit, bijv in het weekend als je niet hoeft te werken. Wees open-minded. Zet door.
 
GluubsterTJ
 
13
6 mei 2019 om 14:22
@Alexis, je spreekt jezelf enorm tegen. Als het “allemaal” mentaal is, ben je dus niet sterker als je fasted traint. Zit allemaal tussen de oren, geen slimme reactie dit..
 
Filip
 
6
6 mei 2019 om 15:22
@alexis; dat is per lijf wel anders hoor. Ik heb ook een tijd intermedial fasting gedaan (een hypje hier en daar ben ik niet vies van). Mijn lijf kon daar niet zo heel veel mee. Sommige mensen zijn ook gewoon gevoeliger voor suikerspiegel dan de ander. Ik kan bijvoorbeeld bijzonder overprikkelt worden (honger voelen zijn ook prikkels) van vasten. Dan presteer ik niet beter. Dus voor iedereen is het wel anders. Kan me wel voorstellen dat als je het voor je geloof doet het een diepere en grotere betekenis heeft en je het dan heel anders ervaart.
 
El Principe
 
32
6 mei 2019 om 13:18
Benzema, (salah en Mane) deden het vorig jaar in de finale ook. Correctie; van de Liverpool spelers weet ik het niet zeker.
 
Blaugranaa99
 
16
6 mei 2019 om 13:33
Klopt inderdaad. Kanté ook als het goed is tijdens het WK.
 
GL
 
6
6 mei 2019 om 14:52
Klopt dus niet. Salah vaste niet en veel andere moslims ook niet. Mijn inschatting is dat een kleine minderheid van de moslimvoetballers vast. (voorbeelden van spelers die bijvoorbeeld inhalen zijn Moussa Dembele, Fellaini, Salah en Ribery. Ik denk dat er veel meer zijn).
 
Xyzz
 
23
6 mei 2019 om 13:58
Ik vind het vooral bizar dat zoveel mensen anno 2019 nog steeds religies aanhangen. Dat die mensen dan vervolgens hun religie belangrijker vinden dan hun baan begrijp ik dan wel weer.
 
Kyle66
 
20
6 mei 2019 om 14:34
Waarom is dat bizar? Kan jij bewijzen dat er geen God of Allah bestaat?
 
C.F-Granada
 
7
6 mei 2019 om 14:52
Volgens mij is alleen Nederland niet echt gelovig. Kom maar is in andere landen of leef daar en velen geven daar alles voor religie. Niks bizars aan.
 
Xyzz
 
18
6 mei 2019 om 15:29
@Kyle66, kan jij bewijzen dat Zeus, Odin, Poseidon, Xenu, Ishvari, etc niet bestaan? Kan jij bewijzen dat er niet de hele dag een onzichtbare eekhoorn op mijn schouder zit? Nee want het is per definitie onmogelijk om het niet bestaan van iets te bewijzen. @C.F-Granada er zijn wel meer landen waar veel atheïsten wonen. China is best wel een grote bijvoorbeeld. Mijn punt is meer dat we ondertussen zoveel wetenschappelijke kennis hebben die in contradictie is met theologische opvatting. En dat geloof ook op ethisch gebied achterhaald is en zo vaak de plank misslaat, zie in geval van islam bijv.: slavernij, pedofilie, ongelijkheid man en vrouw, homorechten, etc
 
Linley
 
5
6 mei 2019 om 17:40
@xyzz Dat we allerlei wetenschappelijke doorbraken hebben gemaakt de afgelopen 100 jaar wil niet zeggen dat er geen god is. Verder is het echt niet zo dat geloof en wetenschap elkaar automatisch afwijzen of zo. Sterker nog, sommige religies die pushen mensen juist on waarheden op te zoeken door middel van de wetenschappen. 1 van de redenen waarom er ooit een Gouden tijdperk was in de Arabische wereld is omdat ze constant naar nieuwe kennis zochten. Helaas zijn ze daar eeuwen geleden mee gestopt en hebben de achterlijken de macht overgenomen Er zijn genoeg dingen die we met de wetenschappen niet kunnen uitleggen. Onze bewustzijn bijvoorbeeld. Wat is dat en waar komt het vandaan? Hoe is het ontstaan en hoezo kunnen we deze na de dood niet gewoon weer opnieuw instellen of overplaatsen naar een nieuw lichaam of host? En nog iets. We weten dat het universum aan het uitbreiden is en dat er tijd zal komen wanneer alle licht en warmte uitgedoofd is en er geen leven meer zal zijn in het universum. Dit omdat alles zo ver van elkaar vandaan is dat er geen nieuwe sterren meer kunnen ontstaan. Mijn vraag is dan, waar is de universum naar toe aan het spreiden? Als het zich constant aan het uitbreiden is, wat bestaat er aan de diepste randen van het universum? En wat zorgt voor deze uitbreiding? De wetenschap weet hier ook geen antwoorden op te vinden en dit lijken mij verder ook vragen waar wij nooit een antwoord op zullen vinden. Dan kun je de meest geavanceerde telescopen bouwen die je wilt, maar we zullen nooit ver genoeg in het verleden of toekomst kunnen kijken om antwoorden te vinden op dit soort vragen. Dit soort onbeantwoorde vragen zorgen er mij voor dat ik in god/allah (swt) ga geloven. Iets is ons aan het dirigeren, wat voor mij ook precies uitlegt hoe het komt dat zo een complex soort als de mensheid (complex qua biologie en anatomie) zo geavanceerd is geworden in zoveel verschillende onderwerpen in zo een korte tijd.
 
Xyzz
 
3
6 mei 2019 om 17:57
En dat we (nog) geen antwoorden hebben op bepaalde vragen betekent niet dat er een god is. Laat staan een god zoals beschreven in een van de vele aardse religies. Een god die het belangrijk vindt hoe 1 van 7+ miljard nietige mensen op een van ontelbare planeten in ontelbare sterrenstels zijn dag besteedt. Op welke tijden die eet en met wie die seks heeft. Hoe vaak die bidt, en in welke richting. Wat die eet en drinkt. En een god die als je niet in hem gelooft je verbant naar de hel om je martelen tot het einde der tijden. Sorry maar dat is een absurde aanname.
 
Linley
 
4
6 mei 2019 om 18:22
Het feit dat je loopt, beweegt, ziet, ademt en dat jouw lichaam dat allemaal kan doen ondanks dat het eigenlijk maar een zak vlees, water en botten is met een bewustzijn, is voor mij genoeg bewijs dat iets ons heeft ontworpen of gecreã«erd. Wat dat precies is mag iedereen lekker zelf uitvogelen. Maar om te denken dat we als soort met alle geluk van de wereld hier op deze aardbol zijn ontstaan vind ik een nog raarder idee dan dat we gecreã«erd zijn. Nee het feit dat we sommige dingen niet kunnen beantwoorden is geen bewijs dat er een god is,heb je een punt in. Maar de vragen die ik hierboven benoemde, die zijn toch echt wat dieper en hebben zeker wel een relatie met het spirituele. Onze bewustzijn en het feit onze bewustzijn tot heel veel in staat is, is voor mij bewijs voor het bestaan van een ziel en eventuele werelden buiten onze eigen 4d wereld. Wetenschappers zijn ook hier benieuwd naar en er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het bewustzijn en een eventuele ziel. Alleen vinden ze geen antwoorden.
 
Xyzz
 
1
6 mei 2019 om 19:51
Linley, dan kan je nog genoegen nemen met het feit dat je gewoon niet weet hoe het precies werkt in plaats van allerlei onlogische en ontestbare aannames te doen.
 
Linley
 
1
6 mei 2019 om 19:56
@hoogindeconcen Ik vind het altijd grappig als iemand de discussie niet kan winnen en dan vervolgens denigrerend gaat doen. Zogenaamd in de wetenschappen geloven maar debatteren durven ze niet. Ik ken veel mensen die helemaal nergens in geloven. Ze weten dat ze bestaan en daar blijft het bij. Voor het gemak dan doen alsof ze in de wetenschappen geloven maar als je een beetje door vraagt zie je al snel dat ze 0,0 kennis hebben over dit soort onderwerpen. Maar wel roepen dat religieuze mensen in sprookjes geloven lol. Over onredelijk gesproken.
 
voetballllll
 
0
6 mei 2019 om 19:59
Xyzz , als je de Quran zou besturen, stonden zoveeeel dingen in die pas in de 15/16/17e eeuw zijn ontdekt. Bijvoorbeeld dat er 2 zeeën zijn een zoete zee en een zoute zee , ze raken elkaar aan , maar mengen niet met elkaar. Die zee is ontdekt in de buurt van Alaska. Geen een moslim rond 650 na Christis is daar ooit geweest. Er zijn tal van dit soort dingen , die pas zijn achter haald door de wettenschap. Terwijl het al 1400 jaar geleden in de Quran stond. Doe research en dan zul je het zelf zien.
 
Wedge21
 
2
6 mei 2019 om 20:15
Dat het in de Quran staat betekend nog niet dat een moslim het met eigen ogen gezien moet hebben. De schilder Jeroen Bosch heeft ook nooit olifanten gezien maar hij heeft ze wel geschilderd. Hoe? Verhalen van reizigers. Ik sta er altijd van te kijken hoe weinig mensen weten. Of ze nou geloven of niet.
 
messnaldo
 
4
6 mei 2019 om 14:22
Ik dacht ooit te hebben gelezen dat je als topsporter een uitzondering mocht zijn op die regel. Kan helemaal fout zitten maar snap zelf dan niet dat ze daar niet voor kiezen, het is hun keuze maar dit zijn wedstrijden die ze misschien niet meer krijgen.
 
totaalvoetbal2
 
1
6 mei 2019 om 17:04
Ik doe zelf wel een paar keer in het jaar 'intermittent fasting'. Zoek maar op via google. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dat veel voordelen met zich mee brengt. Het is wel zwaar, maar je merkt wel dat je veel efficiënter wordt. In de loop van de dag lijkt het inderdaad dat je veel energieker wordt. Dat is waarschijnlijk je lichaam die je extra stimuleert om voedsel te zoeken of te vangen. Je wordt extra alert. Nogmaals het is wel zwaar, maar het is zeer aan te raden. Het werkt ook goed als detox. Ik heb het nooit meer dan een paar dagen achter elkaar gedaan, dus het is niet helemaal te vergelijken met de ramadan. Dus ik weet niet wat het effect is van een maand vasten. Maar een paar dagen kan echt geen kwaad en is zelfs zeer goed voor je.
 
Wedge21
 
2
6 mei 2019 om 20:33
Fijn maar mazou drinkt ook geen water dus dit hele verhaal gaat niet op.
 
SocioFan1
 
3
6 mei 2019 om 18:16
Wat een azijnzeikers zeg. Zovaak maar zonder enige kennis lopen brabbelen over zaken die je zelf nooit ervaren hebt. Hoevaak moeten spelers nog roepen dat het geen verschil uitmaakt voor hen. Ze zijn al zo sportief bezig dan kan hun lichaam dat makkelijk aan. En daarnaast kunnen ze gewoon wat drinken om kwart over negen. Dat gezeik steeds alsof anderen het wel even beter weten en dan altijd maar praten over vrijheid maar hier wel spelers willen opdringen om 'niet' te gaan vasten. Hmm hoe noem je dat ook alweer...
 
Linley
 
10
6 mei 2019 om 18:39
Precies dit. Lullen over vrijheid dit en dat maar wanneer het weer over Marokkanen of moslims gaat dan vergeet men vrijheid heel eventjes. Mazraoui en Ziyech kiezen voor Marokko? - "hoe durven ze gebruik te maken van Nederlandse voorzieningen en dan hun eigen carriere keuzes te maken zoals ik dat deed! Land verraders, paspoort afpakken, land uit!" Moslim vrouwen dragen hoofddoeken? - "onderdrukking! Nu meteen die hoofddoek af! Wij beslissen of je echt vrij bent of niet." Ergens weer een aanslag gepleegd? - "alle moslims moeten nu de straat op om te demonstreren anders horen ze bij de terroristen" Oh niemand is de straat op gegaan? Zie wel! Ze zijn allemaal het zelfde" Groepje gevangenen schreeuwen tijdens de dodenherdenking? "zie je wel? Ze hebben geen respect voor onze doden. Alle moslims zijn slecht. Nu meteen het land uit!" Ze klagen over discriminatie? "Ik mag toch zeggen en denken wat ik wil? Ik bepaal toch lekker zelf elke rassen ik wil aannemen? Hoe durven ze weer in die slachtoffer rol te springen. Land uit!" Mensen uit de lagere klassen zijn jaren lang bij op elkaar op een hoopje gegooid waardoor je bepaalde wijken krijgt met veel meer armoede dan elders in de stad of Nederland. Criminaliteit stijgt daardoor, toevallig weer Marokkanen omdat ze meestal uit de lagere klassen komen. - "zie je nou wel! Marokkanen en moslims zijn van nature criminelen. Het zit in hun bloed. Net zo als al die negers in Amerika. Trump heeft gelijk! Stem Vfd!!" Natuurlijk zijn niet alle Nederlanders zo, maar dit sentiment is wel heel erg aan het groeien de laatste 10 jaar. En sinds Trump eigenlijk aan de macht is gekomen is het alleen maar erger geworden. Voor mijn gevoel was Nederland was nog nooit zo zwaar verdeelt tussen links en rechts, tot dat Trump aan de macht kwam. Sinsdien doen wij hier de Amerikanen na met hun conservatives vs liberals bullshit
 
 
2
6 mei 2019 om 18:20
Helemaal mee eens...niet geschikt voor topsport. Je kan de ramadan afkopen voor een hele boel redenen, dus dit een prima reden om dit.te doen. Het idee van vasten is prima maar nu ff niet
 
AVDS_85
 
64
6 mei 2019 om 13:07
Lijkt me onmogelijk om volledig fit aan te treden om 21:00 als je de hele dag niet gegeten en gedronken hebt. Ik zou daarom denk ik toch voor Veltman kiezen als back en Schone op het middenveld. Dan kan Mazraoui altijd nog invallen indien nodig.
 
Donald Duck
 
17
6 mei 2019 om 13:09
Mee eens, volgens mij meer dan 12 uur geen vocht, lijkt mij nooit goed als je voluit moet vlammen.
 
LucasAndersen
 
6
6 mei 2019 om 13:10
En op het moment dat hij invalt heeft hij dan dus al een half uur gehad om wat te drinken.
 
Donald Duck
 
5
6 mei 2019 om 13:16
Half uur? Invalt? Jij weet al dat hij niet begint en invalt? En in een half uur ga je dat niet herstellen.
 
LucasAndersen
 
20
6 mei 2019 om 13:57
Dat weet ik niet, dat is wat de gozer waar ik op reageer stelt. Ken je het concept van discussieren over een hypotetische situatie niet?
 
23VDV23
 
5
6 mei 2019 om 13:58
Dit is inderdaad bij uitstek een wedstrijd waarbij iedereen fysiek top moet zijn. Geldt ook voor Ziyech overigens. Die moet veel meters gaan maken. Los van dit alles zou ik sowieso overwegen om Huntelaar in de spits te zetten en Tadic wat meer naar de flank/middenveld te halen en Donny naaat Frenkie. Tadic kan dan net iets meer z'n steentje bijdragen op het middenveld en daar met zijn gif helpen in die man meer situaties die de Spurs proberen te creeeren. En als Ziyech ook al minder gaat lopen kun je daar wel iemand gebruiken die de beuk erin gooit. Huntelaar overigens ook voorin.
 
totaalvoetbal2
 
6
6 mei 2019 om 17:05
Ik doe zelf wel een paar keer in het jaar 'intermittent fasting'. Zoek maar op via google. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dat veel voordelen met zich mee brengt. Het is wel zwaar, maar je merkt wel dat je veel efficiënter wordt. In de loop van de dag lijkt het inderdaad dat je veel energieker wordt. Dat is waarschijnlijk je lichaam die je extra stimuleert om voedsel te zoeken of te vangen. Je wordt extra alert. Nogmaals het is wel zwaar, maar het is zeer aan te raden. Het werkt ook goed als detox. Ik heb het nooit meer dan een paar dagen achter elkaar gedaan, dus het is niet helemaal te vergelijken met de ramadan. Dus ik weet niet wat het effect is van een maand vasten. Maar een paar dagen kan echt geen kwaad en is zelfs zeer goed voor je.
 
jomar3
 
2
6 mei 2019 om 17:23
@totaalvoetbal, Eens. Ik heb dat ook gedaan en het werkte voor mij ook super. Het is omschakelen, maar qua sport prestaties steeg ik zelfs boven mezelf uit.
 
Wedge21
 
4
6 mei 2019 om 20:33
Fijn maar mazou drinkt ook geen water dus dit hele verhaal gaat niet op.
 
jomar3
 
2
6 mei 2019 om 17:22
Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken die dat ontkrachten. Google maar eens. Sommige van die onderzoeken stellen dat het niet uitmaakt wanneer en hoeveel tegelijk je consumeert in een tijdsbestek van 24 uren, maar als je calorie, vitamine, mineralen, vezels etc inname maar een bepaald aantal haalt binnen die 24-uren. De theorie van bijvoorbeeld intermitting fasting is daar ook op gebaseerd. Ik heb dat zelf ook een tijd gedaan en dat werkt fenomenaal. Ik sporte dan ook op lege maag en at pas na 12-14 uren vasten. Ik hield geen rekening met zonsopgang, dus dat is dan het enige verschil met de ramadan. Het is al jaren lang gebleken dat mensen die aan de ramadan meedoen en daarnaast topsport bedrijven, dat probleemloos kan combineren. Lichamen raken ook zeer snel gewend aan wisselende omstandigheden. Dus ik zie zelf geen enkel probleem voor Mazraoui
 
AVDS_85
 
2
6 mei 2019 om 18:00
Er zullen vast ook wel onderzoeken zijn die dat ontkrachten. Tegenwoordig word alles academisch onderzocht en komen en allerlei tegenstrijdige resultaten uit. Ik geloof daar eerlijk gezegd niet 100% in.
 
jomar3
 
2
6 mei 2019 om 18:34
Feit blijft dat voetballers al sinds jaar en dag meedoen aan de ramadan en nooit is er aantoonbaar een speler door de mand gevallen qua fysieke fitheid of prestaties. Nu speelt Ajax de halve finale CL en wordt er opeens geopperd om hem wissel te zetten. Bijzonder
 
AVDS_85
 
1
6 mei 2019 om 21:59
Hij is net terug van een blessure, eerste dag(en) ramadan, en Veltman speelt acceptabel. Dat zijn voor mij voldoende argumenten om hem nu niet op te stellen. Ziyech zou ik gewoon opstellen, en aankijken hoe het gaat. Indien nodig Neres brengen.
 
Donnyyyy
 
46
6 mei 2019 om 13:08
Eigenlijk moet dit niet kunnen. Je bent onder contract bij de club en moet er redelijkerwijs alles aan doen om zo goed mogelijk te presteren bij de wedstrijd. Lang niet gegeten en gedronken hebben is zeker niet de ideale voorbereiding. Het zal geen enorme invloed hebben, maar uiteindelijk gaat het om de marginal gains.
 
Donnyyyy
 
22
6 mei 2019 om 13:11
Hoewel hij waarschijnlijk wel beter in zijn vel zit als hij de gebruiken volgt die volgens hem samenhangen met zijn geloof, dus misschien is het maar goed ook. Heb m'n mening nog niet helemaal gevormd.
 
34Nieuw-West
 
15
6 mei 2019 om 13:19
Misschien wordt hij fysiek wat zwakker (ligt aan de persoon), maar mentaal wordt hij juist veel sterker en dat compenseert het in mijn ogen. Het is juist beter dat ie blijft vasten omdat als hij 1 dag niet zou vasten en de rest wel, doorbreekt hij zijn hele gewoonte, waardoor hij weer moet wennen aan het normaal kunnen eten en andere gewoontes. Dat is het simpelweg niet waard.
 
isco1
 
5
6 mei 2019 om 13:37
Mentaal wordt je ook zwak van een gebrek aan energie en vocht. Je verslapt gewoon, hoe je het ook went of keert.
 
cabinessence
 
21
6 mei 2019 om 13:16
"eigenlijk moet dit niet kunnen." Vind ik wel. Ik ben zelf niet religieus, maar ik kan me best voorstellen dat als je er vast van overtuigd bent dat er een God is die wil dat jij gaat vasten, dat het dan heel moeilijk is om te beslissen om dat niet te doen.
 
LoranZonnenberg
 
12
6 mei 2019 om 13:17
Ik vind dat het absoluut moet kunnen. Iedereen is hier vrij in en we gaan voetbal (entertainment) niet voor iedereen boven zijn geloofsovertuiging zetten toch? De negatieve effecten van dehydratie zijn bekend in percentages en dit moet de staff meenemen in de discussie of hij moet banken of niet.
 
voetballllll
 
16
6 mei 2019 om 13:19
Ze presteren altijd goed in ramadan. Kijk naar Fc Utrecht vorig seizoen , 3 moslims spelers in de basis , die met 30+ graden meer dan goed presteren. En kan zoveel andere spelers opnoemen. Mane , Salah , Mahrez , Pogba , Kante , Benzema , Ozil enz. Ze presteren goed in de ramadan
 
Ed de Goeijst
 
8
6 mei 2019 om 13:23
Ik sta ook onder contract bij mijn werkgever. Maar zover ik weet ben ik niet verplicht om te eten wanneer mijn werkgever dit noodzakelijk acht, 8 uur per nacht te slapen, niet te roken en het laten van andere middelen die mijn prestaties op het werk op de lange of korte termijn negatief kunnen beïnvloeden. "ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. "
 
nederland79
 
4
6 mei 2019 om 13:28
ga jij maar eens de hele maand elke doordeweekse dag de stad in tot 4 uur s nachts en drink 10 liter bier op... kijken of je baas er wat van zegt Je bent verplicht om goed voor jezelf te zorgen zodat je je werkzaamheden naar behoren kunt uitvoeren. Anders komt je baas heel makkelijk onder je contract uit.
 
Xyzz
 
8
6 mei 2019 om 13:50
Oh Ed, ben jij ook topsporter die wedstrijden speelt waar tientallen miljoenen euro's van afhangen?
 
rubje
 
1
6 mei 2019 om 14:00
Je kunt een topsporter en zijn contract niet echt vergelijken met een normale werkgever. Bij Ajax hebben ze gewoon voedingsspecialisten in dienst en die zullen alle spelers voorschrijven wat ze kunnen/moeten eten om optimaal te presteren. Een normale werkgever doet dat niet omdat bijna niemand voor zijn werk 100% moet gaan. Maar als Mazraoui er gewoon om 21:15 een Herbalife drankje in gooit zal hij de rest van e wedstrijd wel voldoende energie hebben. Voordeel van die drankjes is dat het veel eerder wordt opgenomen dan vast voedsel.
 
theEDGE
 
1
6 mei 2019 om 14:36
Rare werkgever heb je dan. Ik heb namelijk wel een werkgever die ingrijpt als ik dronken op mijn werk zou verschijnen of stoned. En waar zijn de koffie- en etenspauzes dan voor? Dat het jouw keuze is om dan niet te eten staat je vrij.
 
Ed de Goeijst
 
2
6 mei 2019 om 14:57
Maar dat zijn toch twee compleet verschillende dingen? We hebben het over een werkgever die je verplicht iets wel of niet te consumeren. Onder invloed op je werk komen is natuurlijk not done. Maar daar hebben we het niet over. Je kunt op basis van de grondwet gewoon niemand verplichten om te eten. Hij/zij moet zijn werk goed kunnen uitvoeren maar dat lijkt me logisch want daar krijg je voor betaald. Dat gezegd te hebben, ik zou hem nooit opstellen in de halve finale CL als hij in de afgelopen 12 uur niets heeft gegeten of gedronken. Je gaat me niet vertellen dat je dan dezelfde prestatie op de mat kan leggen dan iemand die een lekker sportmaaltijd heeft genuttigd. Maar ja, daar ging het standpunt niet om he?
 
Cyrax77
 
0
6 mei 2019 om 15:05
@nederland79, Ik denk dat je het een beetje romantiseert allemaal. Elke doordeweekse dag de stad in en 10 liter bier drinken is nou niet bepaald hetzelfde als een werknemer die aan Ramadan doet lijkt me. Er zullen vast richtlijnen en voedingsdeskundigen zijn bij AFC Ajax, dus ik zou me er niet te druk om maken. Die jongens doen ook niet voor de eerste keer aan de Ramadan en Ajax heeft wel eerder spelers in dienst gehad die aan de Ramadan meededen. Wij weten het niet beter dan Ajax, het zijn niet onze werknemers, dus laten we ons vooral niet bezighouden met zaken waar we geen verstand van hebben. Het overgrote deel van de members hier zijn waarschijnlijk geen profvoetballer die de halve finale van de CL moeten spelen en ook aan de Ramadan doen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zowel speler als werkgever weten wat ze doen.
 
SjonnyvdBeek
 
16
6 mei 2019 om 13:08
Gisteren was ik wat kritisch over de kwaliteiten van deze jongen. Daar sta ik nog steeds achter, maar ik moet wel zeggen dat hij overkomt als een onwijs nuchtere, goeie en slimme jongen. Dat kan 'm wel eens verder brengen dan ikzelf verwacht. Goed dat hij z'n gevoel volgt.
 
lumni
 
8
6 mei 2019 om 13:13
Dit moet kunnen, iedereen is hier vrij in. Ik geloof dat het je mentaal sterker kan maken, maar in theorie kan het lichamelijk alleen maar slecht voor je zijn. Vergeet ook niet dat andere spelers een biertje (misschien wel meer) drinken na het binnenhalen van de beker. Ook dit moet kunnen, maar als topsporter is dit ook niet best voor je lichaam. De trainingsstaf is vervolgens vrij om drinkende of vastende spelers wel of niet op te stellen.
 
Downwards
 
7
6 mei 2019 om 13:14
Prima dit. Is die jongen zijn eigen keus hebben wij en de club niets over te zeggen. Jongen zal best even met het medische team en andere binnen de staf zitten om een goed plan te maken.
 
TheBrightOne
 
0
6 mei 2019 om 13:16
Vraag mij af of dit ook bepaalde risico's met zich meebrengt voor de gezondheid van de vastende? Juist omdat deze wedstrijd aan het einde van de dag is. Overigens vind ik dit ook een keuze die een speler dient te nemen en sowieso niet de club.
 
elrosa
 
2
6 mei 2019 om 13:22
Dit zijn topsporters, dus die weten wel hoe ze met hun lichaam om moeten gaan. Het lichaam past zich ook altijd aan zolang iets met regelmaat is, dus dat komt wel goed. Mij benieuwen of hij a.s. woensdag speelt? Ik denk dat Veltman wel de voorkeur gaat krijgen ...
 
nederland79
 
5
6 mei 2019 om 13:25
vandaag begint de ramadan, dan is het lichaam woensdag nog niet gewend aan een bepaalde regelmaat.
 
falcao
 
21
6 mei 2019 om 13:22
Goede gozer die Mazraoui. Is erg nuchter en vriendelijk. Daarnaast speelt hij ook nog eens erg lekker. Ook in Londen gaf hij het team nog een boost in de slotfase, toen hij de kans van Neres inleidde.
 
nederland79
 
11
6 mei 2019 om 13:22
1 voordeel Sissoko en Aurier zijn ook moslim. Beetje minder power bij sissoko kan geen kwaad.
 
Xyzz
 
6
6 mei 2019 om 13:53
Zijn al zat studies over gedaan. Valt wel mee hoeveel invloed het heeft. Alleen uitdroging moet je voor oppassen.
 
Wedge21
 
4
6 mei 2019 om 20:25
Valt mee voor de normale mens. Voor topsport is het niet te doen. Onderzoeken zijn gedaan onder fietsers, marathonlopers, sprinters en tennissers en ze vallen allemaal door de mand na een tijdje - sprinters zetten geen toptijd neer. Kom niet met onzin “voetbal is anders”, nee, het is misschien minder intensief maar je gaat nog steeds sneller kapot.
 
Nogbeterweter
 
21
6 mei 2019 om 13:29
Prima, lekker zelf weten! En ik hoop dat Nous in de basis staart. Zelfs vastend nog 3 keer beter dan Veltman :-)
 
OusOus
 
27
6 mei 2019 om 13:30
Wat kunnen wij Nederlanders ons zo enorm druk maken over de keuze van iemand jeetje zeg. Je ziet in t buitenland zoveel topsporters die mee doen aan de Ramadan en toch presteren. Sissoko bij Tottenham zal zich er ook gewoon aan houden, daarnaast Mane vast gewoon. In de engelse media zijn ze er echt niet zo mee bezig met iemands geloofsovertuiging, laten wij daar ook verdomme mee stoppen. Neem een voorbeeld aan Ten Hag die zegt dat het iedereens eigen keus is. Manmanman
 
ajax_87
 
10
6 mei 2019 om 13:51
wat hebben mensen toch snel een oordeel klaar liggen. ik wil al die lui wel eens horen als Mazraoui wel mag starten en een wereldpot speelt met bijvoorbeeld een goal en een assist. al de zogenaamde experts hier, denk dat de beste man zelf wel weet wat hij wel en niet kan tijdens deze periode.
 
Sirius
 
8
6 mei 2019 om 15:13
Ik vind het allemaal wat overdreven. Er zijn genoeg voetballers die het uberhaupt fijner vinden om op een lage maag te voetballen al drink je dan natuurlijk wel wat. Echter doen die jongens het al hun hele leven en het is nu alleen een issue vanwege de CL. Normaal zou hier geen haan naar kraaien.
 
Piranha
 
5
6 mei 2019 om 16:28
Haha, je kan helemaal geen topprestatie leveren als je geen energie binnenkrijgt, en de CL is wel het topniveau! Gelijk naar jong Ajax zetten.
 
RedBaron
 
2
6 mei 2019 om 14:01
Moeilijke discussie. Het lijkt puur met het oog op de sportieve (en dus financiële) belangen van Ajax niet ideaal. Dat je fysiek energie mist aan het eind van de wedstrijd staat wat mij betreft vast. Daar kan geen discussie over zijn. Een topsporter heeft die energievoorraad en een goede vochtbalans nodig voor topprestaties. De andere kant is dat die jongens er wel aan gewend zijn en zich mentaal gezien er vanuit hun geloof ook weer kracht uit halen. Dat geloof ik wel. Of dat tegen elkaar opweegt lijkt me moeilijk vast te stellen. Voordeel is wel dat gezien het aanvangstijdstip Mazraoui vrij vroeg in de wedstrijd van woensdag al een paar slokken sportdrank en een energiegelletje kan nemen. Zondag tegen Utrecht is dat lastiger hoewel op dit moment gelukkig het weer mee valt (geen warm weer).
 
Piranha
 
1
6 mei 2019 om 16:27
Ja dat is een leuke oplossing maar zo werkt het lichaam helaas niet. Die jongen is niet geschikt voor topsport, gelijk verkopen
 
Davilla7
 
2
6 mei 2019 om 14:03
Ik vind dit een lastige kwestie. Als Ajax heb je het te accepteren, dat dit kan voorkomen weet je immers al vanaf het moment dat je een Moslim een contract aanbiedt. Het neemt echter niet weg dat een verminderde energie een negatieve invloed op iemands prestatie heeft, dat is een wetenschappelijk gegeven. De keuze Mazraoui/Veltman lijkt me zodoende snel gemaakt. Ziyech vervangen zal een stuk moeilijker worden. Ik denk dat een niet-100% fitte Ziyech nog altijd beter is dan de alternatieven.
 
Raubaht
 
2
6 mei 2019 om 14:29
Eigen keuze maar dan ook niet opstellen. Vasten en spelen gaat niet samen, zeker niet zo'n belangrijke wedstrijd. Sowieso zal je meer aan een verdedigende back als Veltman hebben daar Tottenham de aanval opzoekt
 
Denn01
 
3
6 mei 2019 om 14:37
Gewoon lekker met Veltman gaan spelen. Je kan het risico niet nemen dat hij door het vasten minder energie op kan brengen dan een andere wel fitte speler. Wellicht dat hij dan om kwart over 9 kan eten en drinken en invallen wanneer het nodig is.
 
GL
 
2
6 mei 2019 om 14:45
Ik geloof dit gewoon niet. Het bestaat niet dat je op dat niveau een topprestatie levert als je 15 uur daarvoor voor het laatst gegeten hebt. Het slaat gewoon nergens op. Zelfs Salah vast niet eens tijdens wedstrijden en hij staat toch bekend als devoot moslim.
 
CantonaEric
 
2
6 mei 2019 om 14:49
Dan maar met Veltman spelen. Het is belangrijk dat spelers super fit zijn in deze fase. Met verzwakte spelers loop je onnodig risico op verlies en blessures. De spelers hebben de vrijheid om hun eigen keuzes te maken maar de club heeft ook de vrijheid om keuzes te maken voor de fitste spelers.
 
TheRoscoe
 
4
6 mei 2019 om 14:50
Ik vind het eerlijk gezegd helemaal niks, maar het gaat sowieso gebeuren en voor Ajax hoop je gewoon dat het geen merkbare invloed heeft. Je moet er ook niet teveel een verhaal ervan maken. Je loopt het risico dat, als het fout gaat, dat je bijna automatisch wilt wijzen naar de moslim-spelers en de ramadan. En dat zou oneerlijk zijn. Dus ja, laat maar lekker gaan en puur focussen op de wedstrijd.
 
Sirius
 
7
6 mei 2019 om 15:10
Ik denk dat het allemaal reuze meevalt. Het is mij nog nooit opgevallen dat spelers opvallend minder gingen presteren en eerlijk gezegd wist ik tot aan deze discussie niet eens wanneer de ramadan van start zou gaan. Normaal is dit nooit een onderwerp van gesprek. Het enigste wat je krijgt van deze discussie is dat men nu extra nauwkeurig gaat kijken naar elk foutje van (in dit geval) Ziyech en/of Mazraoui. Die jongens doen het al hun hele leven, dus ik denk dat ze wel in kunnen schatten of dit uberhaupt invloed heeft op hun niveau. Ik kan me er eigenlijk niet druk om maken.
 
Gabiolo
 
1
6 mei 2019 om 15:10
Ik snap heel het verhaal niet waar hij aangeeft dat hij na een kwartier mag eten. Het probleem zit hem toch juist dat je de 2 dagen voorafgaand aan de wedstrijd je lichaam niet optimaal kan voeden met vitaminen en mineralen.
 
Wedge21
 
0
6 mei 2019 om 20:28
Vitaminen en mineralen zijn nou net t minst van belang. Hij moet directe energie hebben. Suikers. Koolhydraten. Spierreserveres. En nee die krijg je niet ff door een sportdrankje te nemen. Opname duurt minimaal n uur. Als wielrenners de hongerklop krijgen ist klaar, kun je wel gaan eten maar dat is te laat.
 
doejezo
 
4
6 mei 2019 om 15:14
Veltman als rb.. Vrij makkelijke keuze. Iemand die niet op en top fit kan zijn die kan hooguit 10 minuten voetballen. 2 dagen voor de start van de belangrijkste wedstrijd in het leven van deze voetballer gaat hij zijn dieet overhoop gooien.
 
La~Decima
 
1
6 mei 2019 om 15:58
Hij moet doen wat hij wilt. Zolang hij moet begrijpen dat het zou kunnen dat het ervoor zorgt dat hij niet start. Uiteindelijk moet de trainers de 11 spelers selecteren die het hoogste niveau kunnen halen in het gekozen systeem. Niet eten/drinken zal grvolgen hebben op de fitheid en scherpte.
 
sprokkie
 
2
6 mei 2019 om 16:09
Zeer begrijpelijk. Religie gaat voor werk en roem, voor een gelovige althans. Echter is het wel iets om rekening mee te houden voor t Hag: van de ramadan kan je mentaal misschien een boost krijgen, fysiek eist het gewoon zijn tol.
 
Piranha
 
3
6 mei 2019 om 16:25
Als je het mag uitstellen ben je niet prof genoeg om het dan toch niet uit te stellen. Denk dat Ajax het al wist en hem daarom opstelde tegen Willem II en niet tegen de Spurs, en dus met Veltman beginnen. Gelukkig is die terug en kan dan ook de laatste twee wedstrijden in de competitie tegen Utrecht en de Graafschap spelen. Vind het een hele goede reden om contracten niet teveel op te waarderen van zulk soort jongens. Het lullige is dat Ziyech dus ook niet zal eten wat helaas wel een bepalende speler is. Waar ik eerst nog dacht hem te houden, zie ik hem dan liever verkocht worden.
 
totaalvoetbal2
 
4
6 mei 2019 om 17:04
Ik doe zelf wel een paar keer in het jaar 'intermittent fasting'. Zoek maar op via google. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dat veel voordelen met zich mee brengt. Het is wel zwaar, maar je merkt wel dat je veel efficiënter wordt. In de loop van de dag lijkt het inderdaad dat je veel energieker wordt. Dat is waarschijnlijk je lichaam die je extra stimuleert om voedsel te zoeken of te vangen. Je wordt extra alert. Nogmaals het is wel zwaar, maar het is zeer aan te raden. Het werkt ook goed als detox. Ik heb het nooit meer dan een paar dagen achter elkaar gedaan, dus het is niet helemaal te vergelijken met de ramadan. Dus ik weet niet wat het effect is van een maand vasten. Maar een paar dagen kan echt geen kwaad en is zelfs zeer goed voor je.
 
Gabstra
 
1
6 mei 2019 om 19:52
Geen risico mee nemen, lekker op de tribune plaatsnemen. Je bent als club verantwoordelijk voor die jongen. Een lege maag gaat nog maar geen vocht is ronduit gevaarlijk. Je kunt er vanuit gaan dat alle vocht na 14 uur wel is uitgeplast. Als je dan inspanning gaat leveren zal het lichaam gewoon doorgaan met vocht opnemen. Waar nodig zelfs vocht bestemd om af te drijven. Als dat gebeurt krijg je lichte vergiftigingsverschijnselen. Eerste lichaamsreactie daarop is een soort van high die er ontstaat. Dat verdwijnt na een paar glazen water. Ramadan en Topsport is onverantwoordelijk. Geloof staat voorop dus zal je de sport moeten laten wijken.
 
myajaxforever
 
1
6 mei 2019 om 20:18
Ik zou hem dan niet opstellen, helaas. Mooi dat hij ramadan wilt vieren, maar voor topsport kan je dit niet doen voor ze een belangrijke wedstrijd. Voor mij ook wel bijzonder dat het geloof zo prominent aanwezig is. Ik bedoel hij moet natuurlijk zelf weten wat hij doet met zijn lichaam en zijn geloof, maar als je ontkent dat dit negatieve invloed heeft op je spel omdat je lichaam verzwakt is, is toch op zijn minst bijzonder. Zeker omdat hij het kan uitstellen. Blijkbaar is God belangrijker dan deze wedstrijd, wat ik op zich wel kan inkomen als je zo gelovig bent, maar aangezien ze in de minderheid zijn die spelen is het een groot nadeel op dat moment. Juist op zo een belangrijk moment kies je zo op deze manier terwijl het ook anders kan.
 
Geniale
 
0
7 mei 2019 om 09:44
Er bestaat geen god, het is een voorloper op de game of trones. Alleen nu snappen we dat het fictie is. Maar los daarvan is het niet opvolgen van het voedingspatroon dat je werkgever je voorschrijft om optimaal te presteren best een treurig gegeven. Als een andere speler dat zou doen omdat hij geen zin heeft in schemas dan mag hij zich verantwoorden bij de directeur, en terecht, het is je vak en je speelt in een team.
 
Vazieman
 
2
7 mei 2019 om 10:29
Met alle respect voor zijn geloof, maar het lijkt mij heel lastig een wedstrijd op zo'n topniveau te spelen zonder dat je wat gegeten hebt. Naar mijn mening kan Ajax het zich niet permitteren om een speler op te stellen die niet optimaal voorbereid is. Is lastige kwestie, maar je speelt halve finale CL en dan zeg ik laat die Ramadan maar even zitten. Tegelijkertijd besef ik me dat dat makkelijk praten is als je niet gelovig bent. Maar we moeten naar het Ajax belang kijken en dat betekent Veldman erin, Mazraoui op de bank.