Onana dacht aan vertrek: 'Zonder Mister Van der Sar was ik hier niet meer'
Zaterdag, 11 februari 2017 om 07:00

Na het vertrek van Jasper Cillessen trok Ajax Tim Krul aan als vervanger. Maar de huurling van Newcastle United was nog niet wedstrijdfit en tot die tijd kreeg André Onana de kans tussen de palen. De pas twintigjarige doelman deed het verrassend goed en hield Krul uit de basis, die vorige maand naar AZ vertrok. Zondagmiddag tegen Sparta Rotterdam kan de ex-jeugdspeler van Barcelona voor de twaalfde keer dit seizoen de nul houden.

Onana werd in 2015 door Ajax overgenomen van Barcelona. Hij moest het lang doen met wedstrijden in Jong Ajax. Cillessen was onomstreden en pas bij een vertrek van de Oranje-international zou Onana mogen hopen op een kans. Dat begon aan hem te vreten. "Zonder Mister Van der Sar was ik hier niet meer", erkent Onana in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik moest geduld hebben. Rustig blijven. Je bent nog zo jong, zei hij steeds. Hij was twintig jaar lang één van de beste keepers van de wereld. Dus hij zal het wel weten. En hij is ook nog eens de big boss, hè."

De in Kameroen geboren Onana wil uitgroeien tot een 'Europese keeper'. "Dit is de plek waar ik mijn droom kan laten uitkomen", klinkt het. "Heb je de Afrika Cup gezien? Die keepers blijven alleen maar op de lijn en schieten elke bal naar voren. Ik spiegel mezelf liever aan Manuel Neuer van Bayern München."

Meer nieuws
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
11
   
16:26
16:26
'Dick Schreuder op poleposition voor nieuwe trainer van Feyenoord'
60
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
25
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
9
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
chelsea37
 
23
11 februari 2017 om 07:25
Dit vind ik wel heel minachtend naar Afrika toe. Dat hij de afrikacup liet schieten om bij ajax te blijven vond ik al niet goed maar kon ik nog begrijpen. Maar na deze woorden zie je dat het een opgever is bij een tegenslag bij barca en bij kameroen en hij wou het ook gaan doen bij ajax. Uithalen naar afrika naar mijn mening moet kameroen hem niet willen hebben prima dat je geen afrikacup voor ons wilt spelen naar dan ook geen wk als het toevallig wel in je agenda past alleen spelers willen die alles voor je land over hebben
 
manodedios
 
84
11 februari 2017 om 07:32
Een opgever.. of gewoon een hele slimme jongen. Bij barca vertrokken omdat hij geen kansen voorzag en waarschijnlijk terecht. Daar kom je nu eenmaal alleen bij het eerste als je al wat voorstelt of als je een catalonisch supertalent bent. Naar Ajax dus. De situatie met een terugkerende krul en het risico eigenhandig verdiende basisplan kwijt te raken, afwegend tegen een plek als derde keeper op de tribune bij een jaarlijks toernooi, opnieuw slim berekend. Nu is deze jongen, je zou het bijna vergeten, twintig jaar, een leeftijd waarop Cillesen nog niet bij NEC gedebuteerd was (!), eerste keeper van Ajax. Wie is er nou gek? En als hij zo doorontwikkelt vriend, dan belt zijn land hem echt wel weer voor een interland. Die coach zal er niet eindeloos zitten en de fans zullen net als overal snel vergeten zolang er gepresteerd wordt.
 
10BoXeM10
 
12
11 februari 2017 om 07:41
Nee geen slimme jongen...een opgever. Hij wil er niet voor vechten kennelijk. Hij is goed maar het moet hem niet te moeilijk gemaakt worden.
 
afca0cbs
 
25
11 februari 2017 om 08:35
Ach ja deze opgever staat nu in de basis als 19/20 jarige en speelt Europees elke wedstrijd. Dus voor jou misschien een opgever voor ons een keeper die een speelstijl wilt aanleren die bij Ajax past.
 
Mr.Eko
 
15
11 februari 2017 om 08:44
Hoe is hij een opgever? Dit hele artikel gaat er juist over dat hij dat niet is! Hij had ook de makkelijke weg kunnen kiezen om naar een andere club te gaan maar bleef om zijn doel te bereiken. In mijn woordenboek valt dat niet onder opgeven
 
10BoXeM10
 
7
11 februari 2017 om 08:46
Hij kan het alleen niet uit zichzelf maar vd Sar nodig. Anders was hij wel weg gegaan
 
AjaxTHFC
 
11
11 februari 2017 om 09:00
Hij is 20. Dan weet je echt niet verstandige beslissingen te maken en is een mentor geen overbodige luxe. Helemaal als je mentor een van de beste keepers ooit is.
 
10BoXeM10
 
2
11 februari 2017 om 10:19
Dus iedereen die op zijn twintigste moet beslissen wat voor opleiding hij wil doen die neemt geen verstandige beslissing?
 
AjaxxxLove
 
6
11 februari 2017 om 11:16
10boxem10 wat bekrompen zeg. Moet je als 20-jarige de concurrentie aangaan met (toen) Bravo en Ter Stegen? Hij moet gewoon spelen en heeft een weloverwogen overstap gemaakt naar Ajax. Die is goed uitgepakt want hier doet hij het prima. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik blij ben met deze opgever in het doel.
 
4Ever4Ajax
 
5
11 februari 2017 om 09:10
Volgens mij heeft hij 100 procent gelijk mbt Afrikaanse keepers. Als je hebt gekeken naar de Afrikacup, heb je gezien dat er erg veel clowns opgesteld stonden op de goal. En omdat de afrikacup altijd op een belabberd tijdstip is, kan ik het me gewoon erg goed voorstellen dat hij de keuze heeft gemaakt om niet te gaan. Hij zou toch geen eerste keeper zijn. Stellen dat hij een opgever is door jou vind ik dan ook veel te makkelijk en zeer onterecht in mijn ogen.
 
EverydayChap
 
0
11 februari 2017 om 11:52
Hij zou niet eens eerste keeper zijn, maar die andere keepers zijn dus de clowns? Haha
 
sebasjuh
 
0
11 februari 2017 om 11:17
Opgever en winnen ligt natuurlijk dicht bij elkaar. De een vindt het dat en de ander dat. Die jongen wilde gewoon spelen en baalde toen Ajax Krul huurde als backup daarmee dacht hij echt daar gaat mijn kans. Uiteindelijk mocht hij spelen en deed hij het goed en ontwikkelde hij zich meer en meer en had hij zelf een afweging gemaakt ik blijf bij Ajax tijdens de Afrika cup want waarom daar 2de/3de keeper zijn en bij Ajax basis spelen. Met eventuele gevolgen van dien want als Krul perfect had gekeept in zijn afwezigheid was Krul blijven staan omdat je een keeper niet zo snel wisselt (zelfde probleem heeft Vermeer zo). Dus uit die beweegreden snap ik zijn keuze ook gewoon. Daarnaast valt een Afrika gewoon vervellend met de Europese agenda en is het een lastig iets elke keer maar weer. Dat hij keepers van Afrika op een zelfde manier vindt spelen en hij zichzelf een andere speelwijze toe dicht is toch ook mooi. Ik vindt het een goede jongen met een hoop ambitie en wil om het te bereiken en een echte winnaar in mijn ogen en hij was al vroeg heel duidelijk naar Kameroen toe dat hij niet wilde komen. En geloof me als hij zich zo blijft door ontwikkelen gaat Kameroen hem echt wel op roepen want het is een prima keeper nu en zijn potentie is nog hoger.
 
Hindeloopen
 
12
11 februari 2017 om 07:57
De meeste afrikaanse keepers zijn idd clowns in de goal, dus daar heeft hij helemaal gelijk in. Onana heeft mij ook verrast en heeft in mijn ogen juiste keuze gemaakt om africa cup te laten schieten!
 
Zola86
 
0
11 februari 2017 om 10:29
Weet iemand eigenlijk waarom Kameni niet op doel stond bij de African Cup of Nations? Had die ook afgezegd? Dat is wel een hele betrouwbare, goede keeper voor zover ik weet waar Onana ook best nog wat van zou kunnen leren. Verder is hij hard in zijn oordeel over de Afrikaanse keepers maar helaas grotendeels terecht, zijn eigen neef er ook niet best uit bij de goal van Egypte in de finale . Hij doet het in Ajax 1 uitstekend voor zo'n jonge keeper, ik denk dat hij uiteindelijk met Sanchez zal gaan strijden om de titel 'talent van het jaar' (dolberg laat het toch een redelijk deel van het seizoen niet zo zien). Hopen dat we daarna nog 2 seizoenen ofzo van hem kunnen genieten, op meer reken ik eigenlijk niet want deze jongen is duidelijk supeerambitieus. Ben heel benieuwd waar hij staat als hij 30 is en als keeper op de top van z'n kunnen zou moeten zitten.
 
Rob_S
 
5
11 februari 2017 om 10:54
Het kan me weinig boeien dat hij niet voor de Africa cup koos. Als Ajacied kan ik het wel waarderen Ajax betaalt je fucking salaris en hij stond net lekker te keepen. Waarom zou hij het risico nemen dat je straks na de Africa cup 2e doelman bent, en waarvoor? Om als 2e doelman te fungeren bij Kameroen? Onana je bent een verstandige gozer.. laat al die hersenloze figuren je maar lekker veroordelen alsof je een misdadiger bent. Wat je gedaan hebt was de juiste keuze!
 
Peterhoekstra
 
1
11 februari 2017 om 13:51
Ik dek niet dat Ajax er slechter van was geworden als Onana 2e keeper was geworden want Krul is nog altijd 2 klassen beter.
 
Salade
 
0
11 februari 2017 om 14:46
Blijkt als je naar zijn eredivisie debuut kijkt
 
CorZandstra
 
1
11 februari 2017 om 20:39
Gelukkig is onana bij ons gebleven is een prima keeper gelukkig mag iedereen zijn mening hebben krul is ook een goede keeper maar heeft er nu al 4 om zijn oren gehad