'Ook intern bij Ajax staan ze niet op de banken voor het trio'
Zaterdag, 12 mei 2018 om 07:30

Het kan volgens Wim Kieft voor de top van Ajax geen kwaad deze zomer enkele cursussen communicatie te volgen. De oud-aanvaller en voetbalanalist stelt zaterdag in zijn column in De Telegraaf dat aan de presentatie van Edwin van der Sar, Marc Overmars en Erik ten Hag nogal wat mankeert. "Voor iemand met charisma valt er bij Ajax een wereld te winnen", zo benadrukt Kieft in het dagblad.

Met charisma word je immers geboren, stelt Kieft. "Van der Sar is een goede kerel, geen glibber, hij vertegenwoordigt Ajax waardig, met respect en is integer, maar communicatief niet de sterkste. Overmars en Ten Hag komen nog slechter over en kunnen niet normaal communiceren. Het gemis aan charisma betekent tevens dat de gunfactor ontbreekt bij publiek, pers en ook intern bij Ajax staan ze niet op de banken voor het trio."


"Iemand als Ten Hag is best een goede trainer, maar als prestaties uitblijven dan komt de nadruk te leggen op zijn presentatie, hoe hij erbij staat, zijn rare taalvondsten en schorre stem." Kieft wijst erop dat communiceren heden ten dage gewoon een belangrijk onderdeel is als een belangrijke functie bij een voetbalclub wordt bekleed.

Kieft denkt dat een Leo Beenhakker of Michael van Praag ook heel anders met de belangstelling voor Justin Kluivert zou zijn omgegaan. Hij snapt niet waarom Van der Sar onlangs zei dat Mino Raiola als zaakwaarnemer zijn cliënt Justin Kluivert naar de uitgang bij Ajax duwt. "Maar dat weet je als directeur van Ajax toch wel. Dat is nu eenmaal het lot van opleidingsclub Ajax en is van alle tijden. Alleen gebeurt het tegenwoordig op steeds jongere leeftijd omdat de transferbedragen en salarissen zijn geëxplodeerd. Zo werkt het mechanisme nu eenmaal."

Meer nieuws
   
08:06
08:06
Luis Suárez richt zich met Nederlandse tweet tot Ajax-spits Julian Rijkhoff
2
   
07:38
07:38
ESPN steekt de draak met Milan van Dongen en rakelt hilarische video op
1
   
07:30
07:30
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
07:13
07:13
Keuze van Ajax nadert: nog maar twee trainers in beeld in Amsterdam
34
   
06:30
06:30
Winkelmedewerker belandde per ongeluk op selectiefoto PSV: 'Kan niet voetballen'
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (13)

 
Kaito
 
27
12 mei 2018 om 08:11
En wat pressies is het nut van charisma in het bestuur van een voetbalclub? Hoeveel charisma heeft Gerbrands? of Cocu? Ja die had zoveel charisma dat hij gedumpt is door zijn vrouw voor een docent.. Hoeveel onkunde hebben in dit land wel niet hoge functies bekleed omdat ze leuke praatjes hadden?? De dag dat de Nederlanse voetbalwereld zich focust op voetbal in plaats van hoe een speler naar je kijkt of juicht of hoeveel swagger de technische manager heeft is de dag dat we voortgang zullen maken als voetballand.
 
Myloki
 
14
12 mei 2018 om 08:50
Gerbrands heeft misschien geen charisma maar ik heb die man zelden onzin zien verkondigen. Die man kan zich voor een camera prima en duidelijk verstaanbaar maken.
 
Ijsmuts
 
31
12 mei 2018 om 08:52
Wow, over cocu zn scheiding is redelijk onder de gordel... tenzij je persoonlijk het verhaal van beide partijen hebt gehoord... dan is het posten hier ‘gewoon’ wansmaak. Het nut van charisma? Een charismatisch leider bezit communicatieve vaardigheden waaruit zelfvertrouwen spreekt en het werkt aanstekelijk op zijn luisteraars. Dat is het nut van charisma... maakt t dus een stuk makkelijker om twijfelaars voor je te winnen, maar dat had je ook best zelf kunnen bedenken. Ik zie het weinig terug in gio, cocu en ten hag, maar wat niet is kan nog komen. Frank de Boer had het wmb wel.
 
Kaito
 
1
12 mei 2018 om 11:17
@ijsmuts: charisma heeft nut (ook niet heel veel in mijn mening) als het gaat om communicatie naar buiten toe. Een politicus heeft daar overduidelijk baat bij, maar wat is het nut ervan binnen een voetbalorganisatie? Had Ajax meer punten gepakt als Van der Sar de media beter te wordt stond? Ging Ajax attractiever spelen als Ten Hag niet zo stond te stuntelen voor de camera?? Ook leuk dat je aan geeft hoe belangrijk je dit allemaal vind en vervolgens namen opnoemt van trainers die het charisma hebben van een washandje, maar wel gewoon presteren.
 
Ijsmuts
 
1
12 mei 2018 om 13:17
Kaito; wat het nut is van goede communicatie? Dat je rustig de tijd krijgt je beleid uit te voeren. Als je staat te stuntelen, zagen ze sowieso aan je stoelpoten. Dat snap je zelf ook wel. En mbt rijtje opgenoemde trainers; volgens mij geef ik juist aan dat ik ze niet hoog heb zitten wat dat betreft.
 
Nick Danninga
 
0
12 mei 2018 om 13:56
Frank de Boer en chrisma? In een zin? Een eeuwig smoelwerk waar eerder voortdurend sacherijn uit lijkt te spreken en dat tenenkrommende binnensmonds gebrabbel kan ik met geen mogelijkheid onder chrismatisch scharen.
 
RyanBabel8
 
2
12 mei 2018 om 09:23
Lekker belangrijk dat die mannen het charisma van een postduif hebben. Van Ten Hag verwacht ik dat hij Ajax op een waardige manier laat voetballen, dat hij een manier vindt om zijn spelers stuk voor stuk individueel beter te maken en als geheel laat functioneren. Van der Sar moet de boel intern gewoon leiden, ja hij maakt fouten, maar die hebben Kieft, wij en ook de heer Driessen van de TG maar zat gemaakt, alleen hij ligt onder een vergrootglas. Overmars is gewoon een prima man voor het voetbal technische gedeelte. De zaken die hij doet gaan goed. En ja, er zit ook zeker weleens een miskoop tussen, die zijn er overal. Maar laten we wel wezen, een Joop Munsterman had behoorlijk wat charisma, maar liet zijn geliefde club naar de klote gaan. Verbeek is een man met charsima, maar presteren ho maar. Dat zie ik bij Ajax niet gebeuren. Dus laten we lekker normaal doen.
 
AsRoma8
 
4
12 mei 2018 om 09:29
Brands heeft wel charisma hoor. En Gerbrands en Cocu zijn misschien niet spectaculair maar wel heel degelijk en rustig in de media.
 
Keesvan Lieshout
 
8
12 mei 2018 om 08:51
Beeldvorming: cocu gebeurde precies hetzelfde.werd afgezeken in de media in zijn eerste psv-jaar.Moest theedrinken met Guus Hiddink.Van Bronkhorst moest sparren met Advocaat.De Boer had een gezicht dat vaak op fronsen stond.Resultaten is wat telt.
 
Ronzie
 
10
12 mei 2018 om 09:01
Wat heeft een communicatie cursus voor zin als je met charisma geboren wordt? Erg kort door de bocht dat weet ik want het gaat ook over communiceren van Ter Hag etc, maar dit is gewoon de zoveelste aanval van De Telegraaf op het Ajax bestuur. Ik ben wel klaar met die krant, ze denken daar altijd wel even te kunnen bepalen hoe de club gerunt moet worden. Met dit soort zaken kan je het toch nooit goed doen, had VD Sar niks gezegd over Riaola dan was de Telegraaf nu met een verhaal gekomen dat hij ruggegraat mist en dat het een stelletje zwakkelingen zijn.
 
Ijsmuts
 
5
12 mei 2018 om 09:40
Omdat charisma voor een groot deel bestaat uit communicatie misschien? Al dan niet nonverbaal? Presenteren kun je leren. Vakinhoudelijk word je daar niet beter van maar het helpt je wel jezelf en de club te vertegenwoordigen.
 
Ronzie
 
1
12 mei 2018 om 10:50
Het gaat om het tegenstrijdige wat Kieft hier zegt. Hij zegt eerst dat charisma aangeboren is en dus niet aangeleerd en vervolgens dat ze daarvoor wel allemaal op communicatie cursus moeten gaan. Wat voor nut heeft die cursus als charisma aangeboren is? Maar zoals ik hierboven ook al aangeef, natuurlijk is dat wat kort door de bocht, maar dat is zijn opmerking ook.
 
Scepticus38
 
0
12 mei 2018 om 12:24
Iemand die charisma heeft en communicatief sterk is, is in daarmee staat om een slechte boodschap zo te brengen dat die aanvaardbaar wordt. Maar het blijft een slechte boodschap dus kun je je afvragen wat het daadwerkelijke nut is. Als de resultaten slecht blijven, zal je daar op een gegeven moment op worden afgerekend. Iemand die charisma heeft en communicatief sterk is, kan dat moment wat langer uitstellen, maar ook voor zo iemand komt er een moment dat men zijn kunstje door heeft en dat ook hij met de billen bloot moet. Ik heb de aflevering van Rondo gezien, waar Van der Sar te gast was en de opmerking maakte dat hij er weinig vertrouwen in had dat Kluivert jr nog zou bij tekenen en zei dat hij het idee had dat die door zijn zaakwaarnemer naar de uitgang werd gedreven. Dat was een prima optreden van Van der Sar en het zegt volgens mij meer over Kieft dan over Van der Sar, dat hij er moeite mee heeft dat laatstgenoemde niet om de het brei heen draaide zoals men gewoon is in de voetbalwereld, maar gewoon eerlijk en open zei wat hij daarvan vond. Dat heeft helemaal niets te maken met een gebrek aan persoonlijkheid of communicatieve vaardigheid, maar is gewoon een afspiegeling hoe Van der Sar als persoon in elkaar steekt. Het grootste probleem met Kieft is volgens mij echter dat hij kennelijk niet in staat is om te begrijpen dat de CEO van een beursgenoteerd bedrijf niet op ieder moment alles kan of mag zeggen dat hij op zijn hart heeft omdat nieuwsfeiten van een dergelijk bedrijf nu eenmaal koersgevoelig zijn.