Oranje-duo moet vrezen voor EK: 'Zullen alle zeilen moeten bijzetten'
Donderdag, 4 januari 2024 om 09:47

Jurriën Timber (Arsenal) en Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) hebben nog een hoop werk te verrichten om met Oranje deel te nemen aan het EK, zo zegt fysiotherapeut Leo Echteld in gesprek met De Telegraaf. Het prestigieuze eindtoernooi staat over 162 dagen op het programma en elke zware blessure kan de internationals hun deelname kosten. Echteld was tussen 1998 en 2008 in dienst bij de KNVB en maakte deel uit van de medische staf.

Echteld weet uit ervaring dat deelname aan eindtoernooien niet vanzelfsprekend is. "Dat topspelers grote toernooien missen, is van alle tijden. Denk aan Frank de Boer bij het EK in 1996, Ruud van Nistelrooy bij EURO 2000, Mark van Bommel bij het EK in 2004 en Virgil van Dijk bij het in 2021 gespeelde EURO 2020."

De fysiotherapeut ziet een verandering in het hedendaagse voetbal. "Doordat het speelschema voor topspelers tegenwoordig moordend is en de druk alsmaar verder toeneemt, lijkt het vaak niet de vraag óf, maar wanneer spelers geblesseerd raken. Als bondscoach kun je tegenwoordig alleen maar bidden dat die ellende aan je voorbijgaat", aldus Echteld.

Echteld concludeert dat er, vooral in het buitenland, veel van spelers wordt gevraagd. "Eigenlijk lopen alle spelers in de Europese competities elke dag op hun tenen. Blessures liggen daardoor voortdurend op de loer."

Waar spelers vroeger nog werden klaargestoomd voor eindtoernooien, is dat met de schema's van tegenwoordig lastig. "In de nieuwe voetbalwerkelijkheid zullen Jurriën Timber en Micky van de Ven, die de komende weken of maanden terugkomen van hun blessure, alle zeilen moeten bijzetten om in juni wedstrijdtopfit te zijn", aldus Echteld.

Timber kampt sinds halverwege augustus met een gescheurde kruisband, waardoor hij bij Arsenal al 29 officiële duels moest missen. De vijftienvoudig international zat tijdens de finales van de Nations League in juni nog wel bij de selectie van bondscoach Ronald Koeman, maar moest toen Lutsharel Geertruida (Feyenoord) voor zich dulden.

Van de Ven heeft momenteel last van een hamstringblessure en kwam in de laatste tien officiële duels van Tottenham niet in actie. De in Wormer geboren linkspoot debuteerde in oktober namens Oranje tegen Frankrijk (1-2 nederlaag), om vervolgens zijn tweede interland te spelen tijdens het uitduel met Griekenland (0-1 overwinning).

Meer nieuws
   
23:59
23:59
FC Barcelona heeft belangrijke plek twee voor het grijpen na nederlaag Girona
2
   
23:40
23:40
Op hol geslagen Bentancur moet door ploeggenoot bij zinnen worden gebracht
6
   
23:25
23:25
Real Madrid voert show op in Bernabéu; Ancelotti staat voor keepersdilemma
21
   
23:16
23:16
ADO doet goede zaken in KKD-play-offs met verdiende zege op De Graafschap
8
   
23:03
23:03
Tijjani Babangida verliest na broer Ibrahim ook zoon Fadil (1) na auto-ongeluk
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (16)

 
coolJ
 
17
4 januari 2024 om 10:03
Ik als fysiotherapeut denk dat ze het wel gaan halen hoor. Misschien daar ook maar een artikel over schrijven?
 
LeProf
 
11
4 januari 2024 om 10:05
Haha wauw, precies mijn gedachte. Wat zou de Telegraaf nou weer bezield hebben daar op de redactie. Jongens, iemand nog een idee voor een artikel? Ja chef, laten we Leo Echteld interviewen en kijken of hij denkt dat Timber en van der Ven het EK gaan halen i.v.m. hun blessures. Top idee, gaan we doen! “in de nieuwe voetbalwerkelijkheid zullen Jurriã«n Timber en Micky van de Ven, die de komende weken of maanden terugkomen van hun blessure, alle zeilen moeten bijzetten om in juni wedstrijdtopfit te zijn” Zou dat pakweg 10 jaar geleden nou anders zijn geweest dan? Als je een zware blessure hebt, zal je altijd alle zeilen moeten bijzetten om in juni wedstrijdtopfit te zijn.
 
Tipptopp
 
0
4 januari 2024 om 10:15
Ik denk eigenlijk dat dit 10 jaar geleden idd anders was. Maar dan juist nadeliger dan nu. Door het drukke schema spelen de spelers zo veel wedstrijden dat ze zeker mentaal maar ook fysiek, niet topfit aan een toernooi beginnen. Een speler die terug komt van een blessure heeft veel minder mentale vermoeidheid en minder kleine kwaaltjes en gaat dan ook, met een beetje geluk, juist fitter naar een toernooi. Alleen wanneer je nog niet hersteld bent is een blessure dan ook echt een nadeel. Maar dat was 10 jaar geleden ook het geval.
 
Redisthecolour
 
1
4 januari 2024 om 12:33
Heb jij ook profvoetballers als cliënt gehad?
 
ImmerNeutraal
 
3
4 januari 2024 om 13:02
Maar dan nog, hoe kun je als volledige buitenstaander nu weten hoe lang iemand nog te gaan heeft in z'n revalidatie?
 
ModricMagic
 
5
4 januari 2024 om 10:07
Van de Ven is toch niet zo heel lang meer uitgeschakeld? Timber heeft een kruisbandblessure opgelopen dus dat snap ik wel als die het niet haalt omdat je nooit weet hoe snel je ervan hersteld. Van de Ven kan over 1,5 maand toch wel weer spelen. Daarnaast heeft Van de Ven best wel een kans hoor. Hij heeft natuurlijk concurrentie van Aké en Blind. Maar die twee kunnen ook als linksback spelen. Dus dan heb je wel veel aan een linksbenige Van de Ven.
 
tottenham71
 
11
4 januari 2024 om 10:37
Sterker nog, van de ven is sinds gister weer aangesloten bij de teamtraining en zal waarschijnlijk al op de bank zitten morgen.
 
BurdyM
 
1
4 januari 2024 om 10:09
Gelukkig hebben we voldoende goede alternatieven achterin. Alhoewel ik vd Ven voor LB ook een goed alternatief vind achter Hartmann. Timber verwacht ik niet dat die het haalt als die weer fit is moet hij ook nog eens weer wat wedstrijdjes spelen om ritme op te doen. Aangezien hij toch wat gedaald is in de pikorde zie ik hem niet geselecteerd worden.
 
ouwemeulen
 
6
4 januari 2024 om 10:19
Maar een fitte timber gaat toch ten alle tijden eerder mee dan Geertruida lijkt me
 
marocberkane
 
11
4 januari 2024 om 10:36
Bij de Nations League waren ze allebei fit, maar kreeg Geertruida de voorkeur. Feit is dat Timber vorig seizoen gewoon een slecht seizoen heeft gespeeld en dit seizoen (door een blessure) ook nog niks heeft laten zien.
 
Sanderr
 
3
4 januari 2024 om 14:19
"Feit is dat Timber vorig seizoen gewoon een slecht seizoen heeft gespeeld" Zo slecht dat hij op 21-jarige leeftijd een transfer t.w.v. 40 miljoen richting de top van de Premier League kon maken. Jaaaa precies, klinkt logisch.. xD
 
marocberkane
 
4
4 januari 2024 om 16:13
Ik heb het over zijn spel, want bij de transfer zullen andere factoren ook vast nog hebben meegespeeld. De verdediging van Ajax lekte vorig seizoen met regelmaat als een vergiet en Timber was daar zeker geen positieve uitzondering op. Vooral de luchtduels vermeed hij zelfs waardoor hij vaak de directe aanleiding was voor een tegengoal. Je kan moeilijk met droge ogen beweren dat hij een goed seizoen heeft gespeeld en dat vond Koeman blijkbaar ook. Want Geertruida kreeg de voorkeur.
 
GLENNN
 
2
4 januari 2024 om 10:22
Echt? Ik vind van de Ven dus absoluut geen Lb. Vind hem daar echt een te grote draaicirkel voor hebben en niet bewegelijk genoeg. Zeker niet als hij tegen een echte vleugelflitser zou moeten (ondanks dat hij erg snel is hé). Ik zou Hartman, Maatsen (mits hij gaat spelen) en Bjorn Meijer goede opties vinden op die plek. Eventueel nog Malacia, mocht die fit zijn en minuten maken (en het goed doen dus). En zelfs Aké zou ik daar nog eerder zetten dan Micky, puur vanwege de wendbaarheid. Timber brengt voetballend wel enorm veel hé. En die kan als LB, RB en CB uit de voeten. Zeker als RCV in de 5 mans defensie. Vind Timber aan de bal nog wat overtuigender dan Geertruida (in mijn ogen), al doe tlutsch het goed (al vind ik hem de laatste tijd wel wat nonchalant aa nde bal)
 
GLENNN
 
0
4 januari 2024 om 10:19
Heel veel spelers die in aanmerking komen hoor. Voldoende opties. Timber zal lastig worden. Moet maar eerst zijn niveau weer aantonen. Begon veelbelovend, maar dat is geen garantie na zo'n zware blessure. Ligt voor op schema en zou eind februari weer aansluiten bij Arsenal! Benieuwd! Als hij verder kan zoals voorheen, zou het top zijn! Dan zou hij een ideale CV kunnen zijn in de 3 mans defensie. De positie waar nu voornamelijk Geertruida speelt... De defensie is echt top bij ons hoor. Botman, Aké, Hato, Van de Ven, Blind en Struijk als linksbenige Cv's. Teze (eventueel), Geertruida, Timber, De Vrij, De Ligt, Van Dijk als rechtsbenige Cv's... Linksback de optie met Hartman, Maatsen en ook Meijer (vind ik onderbelicht)! Rechtsback met Dumfries, Frimpong en dan eventueel nog Teze (maar zie ik geen echte wingback in, meer een echte back/rcv)
 
Ryjuu
 
1
4 januari 2024 om 10:48
Van Timber was min of meer al duidelijk dat die het niet gaat halen. En het heeft ook niet zo`n hoge nood daar we genoeg alternatieven hebben. Van de Ven die is al weer terug in training en heeft nog een heel 2e helft van het seizoen om topfit te raken. Sterker nog, denk dat hij straks het fits aankomt gezien hij een half seizoen "rust" heeft gehad.
 
Sambazzz
 
2
4 januari 2024 om 13:03
"in de nieuwe voetbalwerkelijkheid zullen Jurriën Timber en Micky van de Ven, die de komende weken of maanden terugkomen van hun blessure, alle zeilen moeten bijzetten om in juni wedstrijdtopfit te zijn" Waarom? Er wordt geen argument voor deze stelling gegeven in het artikel.