Qatar verdedigt zich: 'Journalisten die dat schrijven zijn hier nooit geweest'
Maandag, 18 november 2019 om 23:28

WK-organisator Qatar is klaar met de aanhoudende kritiek in de media op het land, zo stelt directeur Nasser Al-Khater van de organisatie in een interview met CNN. Volgens Al-Khater wordt de oliestaat, het gastland van het WK in 2022, oneerlijk behandeld in de media. "Ja, in mijn ogen heel erg", aldus de directeur.

Al sinds de toewijzing van het WK negen jaar geleden is er felle kritiek op Qatar. Zo zou het land de mensenrechten van de medewerkers die aan de stadions bouwen schenden. "Ik vind dat Qatar al vanaf het begin veroordeeld is", reageert Al-Khater. "Het begon met het weer, toen kwamen er problemen met corruptie, vervolgens over de gezondheid van de medewerkers. Sommige dingen daarvan herkennen we en daar willen we aan werken."

Volgens Al-Khater heeft Qatar veel gedaan om de situatie voor de medewerkers te verbeteren. "Het welzijn van de medewerkers hebben we in een heel vroeg stadium aangestipt als een uitdaging, waarvan we wisten dat er veel aan gedaan moest worden. De hoeveelheid werk die we hebben gestopt in wetgeving en het verbeteren van de omstandigheden van medewerkers is ongekend. Niet volgens onze normen, maar volgens internationale normen. Niemand kan dat ontkennen."

Amnesty International concludeerde onlangs echter in een uitgebreid rapport dat Qatar daar helemaal niet in geslaagd is. "Ik ben het daar absoluut niet mee eens, dat we daarin gefaald hebben. Bij het wijzigen van wetten of bepaald gedrag heb je nu eenmaal tijd nodig. Dat gaat niet in een dag." Ook corruptie wordt genoemd als een probleem van het land in het Midden-Oosten. "Als het gaat om corruptie, daar is jaren en jaren onderzoek naar gedaan, maar er is nooit wat gevonden. En toch is er altijd dat bijzinnetje in de media, waarin het ter discussie wordt gesteld. Dat vinden wij oneerlijk."

"In het westen zeggen ze dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. Bij ons was dat niet zo: wij waren meteen schuldig en moeten maar het tegendeel bewijzen, steeds maar weer. Als het om een ander land ging, waren dezelfde maatstaven dan gehanteerd?", zegt Al-Khater, die ook de westerse journalisten op de hak neemt. "Journalisten die slecht over ons schrijven, hebben nog nooit een stap in Qatar gezet. Ik zeg altijd tegen ze: je moet hierheen komen. Schrijf wat je wil schrijven, bekritiseer wat je wil bekritiseren, maar heb enige geloofwaardigheid door hier eerst naartoe te komen."

Meer nieuws
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
5
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
   
21:09
21:09
Perez dubt over PSV'er: 'Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo'n dip wél erg'
16
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (39)

 
kleinegeneraa7
 
28
18 november 2019 om 23:49
Dat je überhaupt al dat soort problemen moet toegeven, dan zit er in eerste instantie al iets fout. Gewoon een WK dat drijft op bloed en op geld. Duitsland heeft in 2006 het WK schijnbaar ook gekocht, maar daar kwam geen bloed aan te pas. Dit WK in Qatar is een mooi voorbeeld wat de natuur van de mens is. Daarmee geef ik meteen aan dat ik mijzelf niet beter acht dan de mensen daar hoor. Wie weet had ik hetzelfde gedaan, want wij mensen blijven toch hunkeren naar macht en gaan daarvoor over lijken, dan zie je in alle landen. Weet wel dat ik dit WK mooi ga boycotten. Hoef er geen seconden van te zien.
 
real8madrid
 
0
19 november 2019 om 09:03
En Z-A in 2010. En Brazilië in 2014. Zo gaat het altijd en dat verandert niet zolang dat corrupte zooitje genaamd FIFA aan de top staat. Daar kijk ik niet eens meer van op
 
benjj
 
0
19 november 2019 om 10:55
Ze zeggen dat er geen bewijs is.. dat is lachwekkend. Genoeg docu's en beelden van ernstige misstanden. Werknemers wordt paspoort afgepakt zodat ze niet weg kunnen en worden verplicht als slaaf te werken, loon is er namelijk niet tot nauwelijks. Boycotten doe ik dan weer niet, daar zie ik geen meerwaarde in behalve de moraalridder uithangen
 
KingB
 
4
19 november 2019 om 00:13
Als je dit zegt, kom dan ook met voorbeelden wat er veranderd/verbeterd is.
 
Rugu
 
36
19 november 2019 om 00:57
Laat ik vooropstellen dat ik wat zich daar heeft afgespeeld absoluut niet goed wil praten, ik ben ook geen Ronald de Boer noch wordt ik betaald door Qatar. Het moet absoluut gezegd worden wat daar fout is gegaan en dat is ook een hele serieuze zaak, echter is het natuurlijk wel goed om het verhaal wel in zijn context te plaatsen. Qatar is een jong land, wat eigenlijk in 1 seconde van 0 naar 100 k/m per uur wil, dat gaat niet en daar komen de misstanden. Qatar is een jong land en zoals het fenomeen natie-vorming ons leert gaat er een lange tijd overeen voordat alle staatsinstellingen zijn geperfectioneerd. Dat is trouwens een van de grote problemen in het MO van vandaag de dag, er wordt waanzinnige progressie geboekt. Echter, vergeet niet dat deze landen 100 jaar geleden nog niet bestonden en dat ze van heel ver moeten komen. De artikelen waar de Nederlandse pers zich op baseert, mensen als Johan Derksen, op gedateerde artikelen. Het klopt absoluut dat het er heel slecht was, en dat ze nog steeds niet zijn waar ze zouden willen zijn, maar tegelijkertijd ook dat het land de afgelopen 8 jaar echt op een waanzinnige manier staatssystemen aan het moderniseren is die in overeenstemming komen met onze normen. Als je de rechten van de arbeiders bekijkt hoe deze nu zijn en die vergelijkt met 10 jaar geleden zitten hier immense verschillen in. Verder denk ik dat zowel de Fifa als Qatar heel naã£â¯ef is geweest om te denken dat dit project van de grond getild konden worden in zo`n tijdsbestek. Zeker gezien de positie van waaruit het land is gekomen. Ik snap dat het hier voor mij vechten tegen de bierkaai is. Iedereen moet ook vooral vinden wat hij vindt, ik ben van mening dat veel staat of valt met hoe de regering van Qatar met dit probleem om gaat, hebben ze hier daadwerkelijk schijt aan? Of zetten ze alles in het werk om de boel aan te passen. Feitelijk gezien gebeurd het tweede. Dat is iets wat voor mij zwaar weegt in mijn beoordeling van de huidige situatie. Zonder uiteraard te vergeten wat er allemaal is misgegaan en hier zeker niet aan voorbij te gaan.
 
kleinegeneraa7
 
7
19 november 2019 om 01:13
Ach een paar weken geleden zat je nog te verkondigen dat Amnesty International vond dat Qatar zo goed bezig was, en een dag later kwam naar buiten dat zij juist vonden dat Qatar nog te weinig deed, dus vraag mij af of jouw bronnen die je gebruikt in je betoog (het moet toch ergens vandaan komen), wel zo betrouwbaar zijn.
 
Rugu
 
20
19 november 2019 om 01:24
Ik vind Amnesty`s berichtgeving hierin ook helemaal niet consistent, hetzelfde geldt voor andere mensenrechtenorganisaties als Hrw. Ik zie soms hele positieve stukken voorbij komen en de andere keer zijn ze weer (in mijn optiek) te pessimistisch. Laten we tevens ook even vooropstellen dat Amnesty ook niet de hoge rechter van de wereld is die uiteindelijk bepaald wat wel en niet goed is. Ook Amnesty heeft in het verleden een aantal keer de plank goed misgeslagen. Daarbij zeg ik ook duidelijk in mijn betoog dat de omstandigheden nog steeds niet ideaal zijn, maar ik zie wel dat er gigantische stappen worden gezet. Desalniettemin hoor ik graag een inhoudelijk verhaal wat er beter moet en hoe dit bereikt moet worden.
 
kleinegeneraa7
 
11
19 november 2019 om 01:32
Ja ik moet toegeven dat ik je stukken over Qatar wel kan waarderen hoor. Ik zit wat minder in de mensenrechten en hoe dat wordt geregeld in het midden-oosten, dus soms een update is wel fijn. Maar dat viel mij dus vorige keer op, wat betreft Amnesty International.
 
Rugu
 
13
19 november 2019 om 01:44
Ja, dat kan ik me goed voorstellen. Ik had zo`n negatief stuk eerlijk gezegd ook niet verwacht. Gezien ik nu zelfs de grootste skeptici toch langzaam zie omslaan van sceptisch naar voorzichtig-optimistisch. Nu moet ik zeggen dat ik Amnesty erg waardeer, maar in deze ben ik van mening dat ze er niet zo diep in zitten als bijvoorbeeld Ilo. Dus wat dat Qatar betreft neem ik hun mening iets serieuzer. Zij helpen de overheid trouwens ook met het omgooien van het arbeidsrecht. Verder ook heel goed om kritisch te zijn, maar weet dan ook inhoudelijk waar je kritisch om bent. Ik lees hier altijd tig verhalen en meningen maar vaak verder dan "mensenrechtenschendingen" of "moderne slavernij" komt men niet. Ook een Derksen vanavond "als je er even in verdiep dan zou je zus en zo weten". Dat is nou juist het probleem, dit is een waanzinnig complexe zaak en met je "er even in verdiepen" kom je er zeker niet. Ik snap ook wel dat zo`n man waarschijnlijk geen tijd noch de zin heeft zich er inhoudelijk in te verdiepen, maar wees dan voorzichtig met je mening. Dat zou hij als journalist toch moeten weten.
 
nmgnjizz
 
1
19 november 2019 om 02:01
Welke gigantische stappen zijn er dan gezet? Want je zegt dat de regering alles in het werk stelt om zaken te verbeteren, maar kan je ook concrete voorbeelden noemen? (Oprecht geïnteresseerd)
 
pprins
 
1
19 november 2019 om 02:04
Ik geloof best dat er in Quatar dingen verbeteren . Het zijn waarschijnlijk geen slechte mensen of zo en het is inderdaad nog een heel jong land waar nog de gekte en de rijkdom regeert en geen of rare wetten zijn , gemaakt door de uber elite. Maar dat maakt het niet minder erg wat er allemaal gebeurd is. Ik zie hem althans dat allemaal niet ontkennen , en Anders was hij , een heel quatar ook wel met wat overtuigender bewijs gekomen. Ik bedoel , ze zullen toch ook een PR bureau hebben en als het allemaal niet waar Is , was er wel een wat overtuigender tegenwoord gekomen. Het enige wat je je kunt afvragen is wie nu de hoofdschuldige is ...de quatarezen of de FIFA die dit evenement toekende aan een land dat daar nog lang niet klaar voor is.
 
Rugu
 
11
19 november 2019 om 02:18
Hetgeen waar het qua doden allemaal is misgegaan was te wijten aan 'heatstress'. Wat hierbij belangrijk is om te weten dat het kafala-systeem, wat dus per januari opgeheven gaat worden (is unaniem besloten door het parlement), de rol van de overheid ten opzichte wat de bedrijven ondermijnde. Bedrijven konden direct arbeiders aannemen en deze eigenlijk zonder dat hier wetgeving voor was naar eigen wil behandelen. Vaak zag je dan ook dat deze mensen niet tot slecht betaald kregen en dus onder erbarmelijke omstandigheden moesten werden. Nu heeft de overheid het kafala-systeem dusdanig aangepast dat de arbeiders bijvoorbeeld ten alle tijden van drinkwater moeten worden voorzien, en geeft het (net als in Nederland) vaste tijden aan waarbinnen gewerkt mag worden. Dit is vergeleken met de oude situatie een enorme stap voorwaarts. Daarbij zoals ik al zei met de veranderingen die in januari worden ingevoerd kan de werknemer gewoon vrij kiezen voor een nieuwe werknemer.als we het dan gaan hebben over kwesties als slavernij, dan moet goed begrepen worden dat de term 'slavernij' niet dezelfde lading dekt als ons begrip hiervan. Dit is een vrij technisch verhaal, maar als je iets over islamitisch recht weet dan zal je dit waarschijnlijk kunnen beamen. De grote stap is kortom, dat een eeuwen-oud systeem in een paar jaar volledig naar de huidige tijd in omgevormd en dat de arbeider hier nu al de gevolgen van ondervindt.
 
Rugu
 
9
19 november 2019 om 02:23
Absoluut, dat ontken ik ook niet, dat er vreselijke dingen zijn gebeurd. Dat het land er nog niet klaar voor was lijkt me duidelijk. Het is niet dat de Fifa zich hier niet in verdiept (mag ik hopen althans) heeft. Die zijn dus net zo goed schuldig in mijn ogen. Verder als ik de afgelopen jaren Qaterese kranten heb gelezen is hier vanuit het land zelf ook met regelmaat grote kritiek op geweest. Ik ben in ieder blij dat de situatie van de arbeider dat heel snel verbeterd, daar hebben die mensen die zijn overleden uiteraard niks aan, maar volgende generaties gelukkig wel. Over arbeid gesproken, ik ga slapen. Fijne nacht
 
barcalover123
 
7
19 november 2019 om 07:55
Rugu wat een heb jij mijn respect gewonnen zeg. Het is een tijdje geleden dat ik hier iemand zo goed en duidelijk zijn verhaal heb zien vertellen. Duidelinke argumenten en valt mensen niet aan die het niet met hem eens zijn. Echt heb je stukken met een mooie glimlach lach zitten lezen omdat ik mij er ook altijd aan stoor hoe de media met Qatar om gaat. Inhoudelijk ga ik verder niet in op je verhaal want ben het gewoon volledig met je eens.
 
D-Bergkamp
 
4
19 november 2019 om 08:31
Chapeau Rugu, in mij heb je een medestander. Qatar doet niet alles goed, maar zeker ook niet alles fout. Ze zijn niet slechter dan een Brazilië. Alleen meer vermogend.
 
Rugu
 
3
19 november 2019 om 17:04
Maar dat is toch sowieso het kapitaal verhaal. Overal waar grote vermogensverschillen zijn en waar de overgrote minderheid het veel beter heeft dan de rest zie je dat. Of dat nou in Venezuela, Saudi-Arabië, Rusland of China is. Zelfs ik Nederland gebeurd het met grote bedrijven als Shell, of kledingmerken. Alleen zij wij zo slim/sneaky om niet in ons eigen land uit te buiten, waardoor het minder opvalt. Dit is dus niet zozeer een probleem van Qatar, maar een universeel verschijnsel. Het bestaat al honderden jaren en zal nog honderden jaren blijven bestaan.
 
Reservebank
 
0
19 november 2019 om 00:19
De volgende keer als ik te horen krijg dat ik dingen op mijn werk moet verbeteren zeg ik ook dat ik het er niet mee eens ben en dat ik het naast me neer leg. Zo werkt het natuurlijk niet he
 
Adzevedo
 
14
19 november 2019 om 00:44
We zijn ook gewoon met z'n allen veel te kritisch. Ik bedoel, moderne slavernij afschaffen dat moet je vooral geleidelijk doen. Een beetje polderen, op zijn Qatarees. Dus als we ze een extra vrije dag geven en we laten ze een kwartiertje langer pauze houden dan zetten we alweer een stap in de goede richting. Ze zijn zelfs bereid extra maatregelen te nemen om extra de schijn op te houden dat het ze werkelijk waar aan het hart gaat. Ook echt belachelijk dat mensen zeuren over het weer in Qatar, is met die duurzame airco stadions is dat prima opgelost en door het hele clubvoetbal in Europa om te gooien zodat we in de winter spelen. Oh ja en dat corruptie verhaal klopt ook niet, ook al zijn talloze mensen die op Qatar hebben gestemd hebben inmiddels veroordeeld voor corruptie en liggen er pagina's vol beschuldigingen waar ze geen passend antwoord op hebben. En nu gewoon allemaal je mond houden en braaf mee applaudiseren voor dit geweldige land wat het aller mooiste WK gaat organiseren
 
voetballllll
 
3
19 november 2019 om 08:22
Dit begon allemaal door Engeland natuurlijk , die konden het niet hebben dat zo een mini landje het WK van 2022 mag gaan organiseren. Engeland was ook een van de kanidaten om het WK van 2022 te organiseren. De keuze viel op Qatar en Engeland deed er alles aan om de keuze alsnog te veranderen. Zo beschuldigden ze Qatar van dat ze het WK gekocht zouden hebben. Daar is natuurlijk geen bewijs voor en vervolgens betrekken ze Amnesty International er bij. Hun hoofdkantoor ligt ook heel toevalig in London. WK van 2010 was gekocht door Zuid Afrika en daar zijn genoeg bewijzen voor en alsnog hoor je er niemand over klagen.
 
tinus45
 
1
19 november 2019 om 08:23
Worden hier nu serieus dingen als arbeidsomstandigheden etc...gebagatelliseerd door Meneer Al khater. Dat zijn sjeiks die hun eigen land geweldig vinden en door alle oliedollars de werkelijkheid niet meer kunnen zien. Een WK in Qatar....daar moeten ze zelf niet eens over na gaan denken..... Heerlijk die afschuift cultuur daar.
 
real8madrid
 
0
19 november 2019 om 09:00
Deze man zegt praktisch dat slavernij niet op 1 dag afgeschaft kan worden. Nee kerel, dat kost tijd en een boel miserie. Alleen staan jullie schijnbaar 200 jaar achter... en dan nog even tege amnesty international ingaan. Het grootste mensenrechten orgaan volgens mij. Wat een waanbeelden deze man
 
LeClerc
 
1
19 november 2019 om 09:04
Wat verwacht je dan? Dat ze op gelijke trend staan met Nederland?
 
real8madrid
 
0
19 november 2019 om 09:13
Dat is een ding. Dat ze mensenrechten schenden en dan nog een wereldevenement als het wk voetbal mogen organiseren is nog veel erger
 
LeClerc
 
2
19 november 2019 om 09:27
De realiteit is dat Qataris 50 jaar geleden nog als nomads in de woestijn door het leven gingen. Het is dan ook een gegeven dat ze ver achter liggen op Nederland met een rijke historie. Dit kan je alleen maar accepteren. Helemaal mee eens dat ze het niet hadden moeten organiseren maar dat is probleem van de Fifa.
 
Vak104
 
0
19 november 2019 om 09:36
Waarom zou je dat moeten accepteren? Natuurlijk kan ik dat als nederlandse burger makkelijk accepteren, ik heb er geen bemoeienis mee, maar als ik er wel bemoeienis mee krijg dan mag ik daar toch kritisch tegenover staan? het gaat niet om een ditje of datje maar om basis mensenrechten.
 
LeClerc
 
0
19 november 2019 om 09:46
Schenden van mensenrechten is niet te accepteren. Bedoel het accepteren dat dit niet kan veranderen binnen een paar jaar. Daar gaat een generatie overheen. Het is een verschil in cultuur, opvoeding, normen en waarden.
 
Vak104
 
2
19 november 2019 om 09:32
Ben erg veel in het midden oosten geweest en 1 ding heb ik wel geleerd daar; zelfreflectie is niet bepaald 1 van de beste eigenschappen van de gemiddelde arabier….men ziet zichzelf daar toch wel als soort van ubermensch, problem is natuurlijk dat ze 60 jaar terug nog in tentjes woonden en nu zijn ze hemeltjeschatjerijk, dan ga je gekke dingen doen. De expats leven er goed van al worden die ook maar minnetjes aangekeken door de locals.echt ik heb zelden in zo`n verstikkende, argwanende maar vooral hypocriete omgeving rondgebanjerd als daar.
 
Rugu
 
4
19 november 2019 om 17:01
Ach ja, een beetje zelfkritiek is altijd lastig. Wij doen onszelf ook voor al `het ethische Westen` die overal wel even beschaving gaat bijbrengen maar ondertussen al 100 jaar het MO aan het ontwrichten is met een misdadig buitenland-beleid. Onze grote bedrijven drijven op kinderarbeid of milieuvervuiling. We kunnen onszelf wijs maken dat we beter zijn, in de praktijk is dat natuurlijk lariekoek. Verder loop ik nog niet zo heel lang mee in het MO, pas een jaar of vijf, maar ik vind juist de debatcultuur daar vrij open en ook de in de lokale media heerst er een vrije debatcultuur, waar ik voordat ik hiermee in aanraking kwam nooit voor mogelijk had gehouden dat dit bestond. Verder is het natuurlijk ook een kwestie van je even in een ander persoon te plaatsen. Kijk als Nederland daar al decennia lang de boel aan het ontwrichten is met oorlogen en je gaat dan een Arabieren even kritische vragen stellen, natuurlijk schiet je dan in de verdediging. Hetzelfde zou jij doen als een Saudi of Chinees hier even kritische vragen gaat stellen over de mensenrechten toch? Verder dat ze een gezonde dosis argwaan hebben is ook niet zo gek toch? Alsof de een Duitser in 1950 hier zonder argwaan als de gevierde man zou worden binnengehaald. Dat Arabieren hele trotse mensen zijn en zichzelf met enige tijd als beter zien dan andere ben ik tot een bepaalde hoogte met je eens. Maar, vanuit hun standpunt, ook volledig te verklaren. En zeg nou eerlijk, voel jij je ook stiekem ergens niet wat beter dan die mensen daar? Het is een wisselwerking he. Ik denk dat je er goed aan had gedaan om je eens te verdiepen in cultuurrelativisme en misschien eens een geschiedenisboek open had gedaan voordat je de regio bezocht. Mag ik vragen waar je in het MO geweest bent?
 
theo uphus
 
0
19 november 2019 om 16:19
Ik lees nergens dat meneer Al-Khater ontkent dat er al honderden doden zijn gevallen, dat die arbeiders in absolute hitte te veel werk moeten verzetten etcetera. Hij ontkent wel de corruptie, maar wetende hoe heren als Blatter en Platini hun rol invulden kunnen we dat gevoegelijk naar het rijk der fabelen verwijzen. Natuurlijk is dat gehele WK op een schandalige manier aan die zandbak met 400.000 mensen verpatst.