Rob Jansen: 'Naar mijn idee heeft Ajax die trend gezet, zij begonnen ermee'
Zaterdag, 24 augustus 2019 om 08:08

Eredivisie-smaakmakers als Steven Bergwijn, Donyell Malen, Steven Berghuis, Hakim Ziyech en David Neres werden de afgelopen maanden allen in verband gebracht met een transfer naar een andere club. Tegen de verwachtingen in kozen zij er echter voor om hun huidige verbintenis open te breken en langer bij respectievelijk PSV, Feyenoord en Ajax te blijven. Zaakwaarnemer Rob Jansen spreekt in gesprek met het Algemeen Dagblad van een trend die in de afgelopen jaren een vlucht lijkt te hebben genomen.

"Naar mijn idee heeft Ajax die trend gezet. Zij begonnen althans met het openbreken van contracten en het spectaculair verhogen van salarissen. Dat is op zich niet nieuw, ik heb zelf ook weleens dat soort deals gemaakt, maar het klopt dat je het nu vaker ziet dan voorheen", legt hij uit aan de ochtendkrant. De looptijd van de nieuwe contracten wordt echter maar in een beperkte mate verlengd, waardoor er vaak sprake is van een 'uitgestelde transfer'.

Jansen stipt aan dat zowel speler als club dan eigenlijk 'tijd koopt': "De club om een geschikte opvolger te vinden. De speler zelf om straks een goede club te vinden. De speler en zijn zaakwaarnemer worden er sowieso beter van", gaat hij verder. Clubs spreken dan vaak met hun spelers af zich een jaar later coulant op te zullen stellen als de kans om een transfer te maken zich voordoet. De belangenbehartiger ziet wel dat er steeds minder vaak sprake is van een gelimiteerde transfersom: "Clubs willen dat niet, omdat ze risico lopen dat een speler op termijn veel meer waard wordt."

"Vaker worden afspraken gemaakt over de verdeling van de opbrengst, bijvoorbeeld boven een bepaald bedrag. De speler, diens familie en de zaakwaarnemer krijgen dan een groter stuk van de taart", gaat hij verder. Jansen vindt ook dat een dergelijke constructie niet helemaal zonder risico is voor de clubs, aangezien een speler geblesseerd kan raken of in een vormcrisis kan belanden: "In dat soort gevallen zit de club opgescheept met een torenhoog, meerjarig salaris. Dat is allemaal onderdeel van het spel. Iedereen ruilt als het ware elkaars voordeeltjes uit, met een dergelijke deal als uitkomst. Zolang het publiek daardoor langer kan genieten van goede spelers, lijkt me daar weinig mis mee."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
6
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (37)

 
BJP79
 
16
24 augustus 2019 om 08:32
Weet nirt of het een trend is die Ajax begonnen is. Volgens mij proberen clubs al jaren contracten te verlengen en op te waarderen. Dat het nu vaker gebeurs ben ik wel eens maar dat heeft voornamelijk met financiƫn te maken. Het is i.i.g. een positieve ontwikkeling.
 
FR_JC
 
28
24 augustus 2019 om 08:40
Ajax is wel de trend begonnen met het ophogen van het salaris en dan niet het contract (bv Zyech).
 
BJP79
 
8
24 augustus 2019 om 08:56
Klopt maar is het een trend als het en enkele keer gebeurd. Weet niet of trend het juiste woord is. Een goede ontwikkeling lijkt me beter.
 
FR_JC
 
8
24 augustus 2019 om 09:06
Trend is inderdaad niet het juiste woord. Opwaarderen van 'contracten' daarintegen wel (ontwikkeling). Opwaarderen van salaris en niet het contract is niet bevorderlijk voor een club naar mijn mening. Goed dat je een speler vasthoud maar zijn waarde blijft hetzelfde, enkel moet je als club meer uitkeren en krijgt er niets (extra's) voor terug.
 
Shorty1991
 
10
24 augustus 2019 om 09:21
Een hoger salaris kan ook een extra reden zijn voor een speler om niet naar een gelijkwaardige club in het buitenland te gaan. Dat je er niets voor terugkrijgt vind ik dus lastig vast te stellen. Stel Ziyech verdiende nog steeds een miljoen bij Ajax, zou ie dan ook AS Roma en Sevilla laten lopen?
 
FR_JC
 
2
24 augustus 2019 om 09:42
In het geval van Ziyech zou hij, zoals hij zelf meermaals aangegeven heeft die stap niet maken naar een in zijn ogen gelijkwaardige (of minder gelijkwaardige) club. Voor de laatste opwaardering van salaris naar 3(?) miljoen had hij al geen interesse om de stap naar Spanje te maken, toch heeft Overmars zijn salaris opgehoogd. Ziyech blijft dus hetzelfde waard maar Ajax schrijft meer af van de bankrekening. Dat Ziyech van grote waarde is voor Ajax en haar spel staat vast. Ik heb het in deze dan ook specifiek over het financiƫle aspect. Zo vind ik dat ook bij Berghuis, verdient mu 2 miljoen maar contract is niet opgewaardeerd.Edit) dit is natuurlijk een mening gevormd op basis van berichtgeving(en) omtrent Ziyech.
 
Shorty1991
 
1
24 augustus 2019 om 09:57
Ik denk dat het moeilijk te meten is waarom spelers wel of niet blijven. Wat ze in de media zeggen hoeft natuurlijk ook niet altijd de volledige waarheid te zijn. Misschien heb je inderdaad gelijk, maar ik denk niet dat het ajax zal schaden dat ze nu de naam krijgen goede spelers te waarderen en belonen.
 
SilverHaze
 
0
24 augustus 2019 om 11:05
Dit heeft natuurlijk alles te maken met de verhoogde transferinkomsten. Die liggen behoorlijk hoger dan de inflatie, waardoor spelers en clubs hier uitstekend van kunnen profiteren. Het is dan ook geen trend, maar een logisch gevolg van goede jeugdopleidingen en scouting.
 
ninjakai
 
1
24 augustus 2019 om 12:38
@BJP79 Ja het is wel trend, maar vooral een ontwikkeling in een trend. Ajax begon die trend bij Suarez. Het ging alleen maar over de nieuwe club van Suarez en vervolgens verlengde die, toen kwam PSV met Wijnaldum en Depay. Nu is het zover da steeds meer clubs het voor elkaar krijgen bij steeds meer spelers. De grote ontwikkeling in die trend is dat Sevilla opeens niet meer wordt gezien als een kans die met beide handen moet worden gegrepen.
 
maradungatje
 
12
24 augustus 2019 om 08:34
Ik ben verbaasd dat niemand er het over heeft dat bijvoorbeeld bij Ajax dit wel een probleem gaat opleveren als volgende seizoen de gehele ipv de halve basis weggaat... Houd mijn hart vast!
 
BJP79
 
7
24 augustus 2019 om 08:38
Volgens mij is daar bewust voor gekozen. Als je kampioen word ben je direct geplaatst en heb je meer voorbereiding en kan je dus makkelijker mensen opvangen. En verandering is ook goed, niet te veel natuurlijk maar hoeft niet slecht te zijn.
 
afca0cbs
 
15
24 augustus 2019 om 08:48
Martinez, Promes, Marin, Schuurs, Pierie, Tadic, Huntelaar, Blind, allemaal spelers die niet snel weg zullen gaan. Volgend jaar zijn spelers als Lang, Gravenberch, Taylor, Traore, Jensen ook weer een jaar verder. Spelers die weg kunnen gaan zijn Onana, vd Beek, Ziyech, Neres en Tagliafico.
 
ajax1812
 
0
24 augustus 2019 om 10:36
Huntelaar stopt waarschijnlijk na dit seizoen.
 
BJP79
 
9
24 augustus 2019 om 10:40
Nou daar ben ik nog niet zo zeker van. Ziet er nog fit en gretig uit, mocht dit aan het eind van het seizoen nog steeds zo zijn verwacht ik dat hij door gaat.
 
AFCA_ARJAN
 
4
24 augustus 2019 om 08:52
Dat werd vorig seizoen ook gezegd voor deze transferperiode. En toch heeft Ajax een heleboel jongens gewoon kunnen houden
 
Finalvoetbal
 
8
24 augustus 2019 om 08:52
@maradungatje, Ajax wilde voorkomen dat deze transferperiode al 7 basisspelers zouden vertrekken. Dat is ze goed gelukt. Het is nu dus goed verdeeld over 2 zomerse transferperiodes.
 
Sanderr
 
4
24 augustus 2019 om 09:05
Alleen zal dat niet gebeuren. Net als dit jaar zal het wederom beperkt blijven tot enkele spelers. Waarschijnlijk Donny, Nico, Onana en Ziyech/Neres. De rest blijft gewoon, er worden weer nieuwe aankopen gedaan en enkele jeugdspelers zullen weer aankloppen.
 
Bossie
 
2
24 augustus 2019 om 09:13
Je hebt dus wel een jaar langer de tijd om je talenten in rust te laten groeien of om andere spelers te zoeken..En ja je bent direct geplaatst bij een kampioenschap, dus heb je meer tijd om een nieuw team te vormen
 
WouterSL
 
1
24 augustus 2019 om 11:39
Ervan uitgaande dat Ajax kampioen word. PSV zet echt vol op het kampioenschap in met een hoog risico gehalte. Die willen niet nog een keer de CL missen. Ajax wordt echt niet zo maar even kampioen. Voorlopig loopt het helemaal niet.
 
Bossie
 
0
24 augustus 2019 om 12:16
Het geldt voor beide clubs. Beide hebben dat voordeel, zelfs AZ als ze kampioen worden
 
WesleyOnbelangrijk
 
0
26 augustus 2019 om 14:23
Overmars probeert gewoon iedereen zo lang mogelijk bij de groep te houden, een betere instelling kan ik niet bedenken. En daarbij zal hij er alles aan doen om geleidelijk aan spelers te laten vertrekken ipv in een x 6 spelers. Maar goed, als het hem een beetje tegenzit vertrekken er wel in een x 5 spelers. Maar dan zijn we wel 250 miljoen rijker. En dat geld gaan we nog hard nodig hebben. 100 miljoen is niet veel in de voetballerij. Kortvertaald, de beleidsbepalers doen hen best voor de beste keuzes, maar hebben ook te maken met onmacht. Bovendien stelt Overmars zich vrijwel altijd loyaal op naar de spelers, hij houdt zich aan veel mondelinge afspraken. Anders had hij frenkie ook wel duurder willen verkopen, maar hij stelt zich netjes op ipv zich als een raiola te gedragen. Vind ik ook wat waard, fatsoen
 
Bandolero
 
80
24 augustus 2019 om 08:44
Weer een perfect voorbeeld van het hypen van Ajax. Wat te denken van PSV die Memphis en Wijnaldum na een zeer sterk WK een nieuw contract ondertekende. Door het feit dat ze een percentage van hun toekomstige transfersom zouden krijgen. Heel goed voor het Nederlands voetbal dat Ajax deze toppers langer weet te binden, maar helaas geen trendsetter.
 
Chukkie
 
26
24 augustus 2019 om 08:48
Tsja, hoever gaan we terug? Frank en Ronald de Boer braken ook eerst hun contract open voor ze vertrokken naar Barcelona...
 
soccersupp
 
15
24 augustus 2019 om 09:08
Bandolero je praat over 4 jaar geleden. Je praat over percentage van de transfersom (psv had vanwege de toen nog verse gemeentedeal een salarisplafond afgesproken). Dus lijkt mij appels met peren vergelijken. Jansen zegt ook heel netjes "het lijkt dat ajax deze trend heeft gezet" dus hij houdt ruimte voor mensen zoals jij die met psv aankomen. Jij bent wat minder subtiel door gelijk over hypen ajax te beginnen. Ik lees een inhoudelijk stuk over verbeterde contracten bij psv, ajax en feyenoord. Goed verhaal.
 
Bandolero
 
14
24 augustus 2019 om 09:30
"Naar mijn idee heeft Ajax die trend gezet. Zij begonnen althans met het openbreken van contracten en het spectaculair verhogen van salarissen". Dit zijn letterlijk de woorden van Jansen. Het inhoudelijke stuk over verbeterde contracten bij PSV, Ajax en Feyenoord waar jij naar refereert is een zin die is opgesteld door een auteur. Dus logisch dat mensen op de woorden van Jansen gaan reageren, het is namelijk gewoon niet waar. Daarnaast is de gemeentedeal een factor geweest waardoor PSV in staat was om de balans positiever te maken. Echter vraag ik me af waarom je hier naar refereert in deze, dit is namelijk al 8 jaar geleden en er wordt niet gevraagd naar de redenen voor de verlengde contracten. Hetzelfde geldt voor het salarisplafond.
 
soccersupp
 
2
24 augustus 2019 om 15:52
Nee Bandolero lees het originele artikel in het ad maar. Jansen ziet een trend die zeer positief is bij de top 3 en zegt alleen dat naar zijn idee ajax hiermee begonnen is. Jouw reactie typeert een bepaalde frustratie/minderwaardigheidsgevoel wat helemaal niet nodig is en totaal niet van toepassing op dit interview.Gronddeal was 2 jaar voor contractverbetering Wijnaldum en Depay en toen had psv te maken met een afgesproken salaris plafond, dus doet zeker terzake.
 
1913
 
39
24 augustus 2019 om 08:46
Wijnaldum en Depay deden dat ook al eens bij Psv. Jaar verlengen, en dat zal niet tegen hetzelfde salaris geweest zijn.
 
Woody2406
 
38
24 augustus 2019 om 08:50
Inderdaad. Het grote machtige Ajax is de trendsetter wat betreft het opwaarderen van contracten. Het Bayern Munchen van Nederland. De beste van allemaal! Dat PSV een paar jaar geleden precies hetzelfde deed bij L. De Jong telt natuurlijk niet.
 
Bossie
 
1
24 augustus 2019 om 09:11
Aan het omgekeerde zit ook een risico , als je het contract niet openbreekt Dan is de kans groot dat je sterspeler voor een fooi verkocht wordt of transfervrij weg gaat. Risico's heb je dus altijd
 
RUTGERRR
 
19
24 augustus 2019 om 09:33
Ach die man heeft volgens mij een persoonlijke voorkeur voor Ajax (die zullen wel het meeste opleveren), maar PSV deed dit inderdaad een paar jaar geleden ook al. Niet teveel op letten. Het gaat erom dat het Nederlandse clubs lukt om toppers in huis te houden, niet om wie ermee begonnen is.
 
WouterSL
 
2
24 augustus 2019 om 11:40
Hij regelt momenteel juist voor Feyenoord? Of heb ik het mis?
 
JohanvanRood
 
1
24 augustus 2019 om 10:58
Verbaas me juist over Fc Utrecht wat daar allemaal gebeurt. Buiten veel nieuwe aanwinsten ook heel veel contract verlengingen. Erg goed bezig daar.
 
gomes1psv
 
0
24 augustus 2019 om 17:35
Tikkeltje aangezet dit, van Donyell Malen werd voortdurend verwacht dat hij zou bijtekenen. Malen liet daar nota bene zelf vanaf het begin geen misverstand over bestaan.
 
WesleyOnbelangrijk
 
1
26 augustus 2019 om 14:14
Dat kunnen jullie wel roepen, maar met die salarisverhogingen kwamen ze pas in de buurt van salarissen due ajax toen al betaalde. Dat was dus sowieso bittere noodzaak, daarna kwam.pas een doorbraak in miljoenen salarissen dat voor nederlandse begrippen echt grensoverschrijdend is. En daar wordt op gedoeld, niet jullie verhoging die sowieso al nodig was om Ajax bij te benen. Jullie zijn wel trendsetters, in televisie's , led verlichting en scheerapparaten