Ruud Gullit dodelijk voor de KNVB en Dick Advocaat: 'Flikker op!'
Woensdag, 8 juni 2022 om 13:35

Ruud Gullit heeft zich in een interview in het magazine Helden keihard uitgelaten over de KNVB en het beleid rondom donkere trainers. De oud-international vindt dat donkere trainers in Oranje nog steeds geen eerlijke kans krijgen. Onlangs werd Edgar Davids aangesteld als assistent-bondscoach na het vertrek van Henk Fraser. "Donkere spelers mogen alleen assistent worden, flikker op!", aldus Gullit in niet mis te verstane bewoordingen.

Gullit begon over het onderwerp na een vraag over het vertrek van Fraser. Laatstgenoemde vertrok eerder dan gepland als assistent bij Oranje vanwege zijn nieuwe functie als hoofdtrainer bij FC Utrecht. Hij werd vervangen door Davids. "Goed dat jullie daarover beginnen", zegt Gullit in het interview. "Mij bekruipt het gevoel dat ze dachten na het vertrek van Henk Fraser: we moeten wel weer iemand hebben die donker is. Sorry hoor, maar ik kan er niks aan doen dat dit gevoel bij mij overheerst", haalt Gullit uit naar de KNVB.

Zelf was Gullit ook een tijdje assistent-trainer bij het Nederlands elftal. Dick Advocaat was in die tijd hoofdtrainer, maar Gullit was niet tevreden over de werkzaamheden die hij mocht uitvoeren. "Heb ik trainingen gegeven bij Advocaat? Nee! Soms dacht ik bij Advocaat wel eens stiekem: zou hij me een keer training laten geven? Maar hij liet me zien dat hij me in principe niet nodig had voor mijn expertise, hij liet mij alleen tussen de spelers staan", concludeert de oud-voetballer. Hij ziet bij Davids hetzelfde gebeuren. "Wat gaat Davids doen? Ik heb alweer gelezen dat hij tussen de spelers moet gaan staan."

Gullit zit in de commissie Mijnals. Die commissie zet zich in om discriminatie bij de KNVB tegen te gaan. Zelf vindt de 59-jarige Amsterdammer dat ze bij de voetbalbond nog een lange weg te gaan hebben. "Als ik naar de KNVB kijk zijn er nu wel meer vrouwen, maar niet meer zwarten. Dat is toch heel apart. Want we willen allemaal gelijke kansen voor iedereen. Maar als die kans zich dan voordoet zijn er meteen mensen die zeggen: 'Ja maar je moet wel de kwaliteit hebben.' Dat vind ik zo erg, dat klinkt bijna alsof men wil zeggen dat donkere mensen geen kwaliteit hebben. Dat vind ik heel kwalijk."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
1
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (234)

 
Fossen
 
644
8 juni 2022 om 13:48
Noem 1 donkere trainer die nu in aanmerking komt voor het bondscoachschap. Eentje. Die zijn er gewoon niet. Seedorf, Davids, Hasselbaink... noem ze maar op faalden zeld als hoofdtrainer bij hun clubs. Dat Davids dan nog assistent mag worden is inderdaad een gunst omdat hij donker is, dat weet iedereen. Maar als hij het niet was geworden was daar ook kritiek op geweest. De enige donkere trainer die ik op termijn geschikt zou vinden is van Bronckhorst. Maar dat duurt denk ik nog wel een paar jaar voordat hij het ziet zitten. Conclusie: je kunt het nooit goed doen. Fraser mocht onder van Gaal overigens gewoon trainingen leiden dus het klopt al niet wat Gullit zegt.
 
JNPSV
 
149
8 juni 2022 om 13:55
Mee eens, vind dat hij de zin over kwaliteit ook wel gek interpreteert. Oranje is geen peuterspeelzaal, er moet inderdaad iemand met kwaliteit staan die het ook kan en ons eventueel naar een titel kan leiden. Het maakt mij niet uit welke kleur die persoon heeft als die het maar kan, wat je helemaal terecht aangeeft er is op dit moment ook geen donker iemand die dit kan.
 
bochherief
 
295
8 juni 2022 om 14:04
Waarom werden Van Basten, Blind en F de Boer aangesteld dan?
 
Spijkenisser
 
50
8 juni 2022 om 14:15
De meest hilarische reactie die men in A'dam niet leuk zal vinden is toch wel 'allemaal Ajax iconen en de KNVB is Pro Ajax'. De meest realistische reactie is toch wel mismanagement omdat er Nederlandse oudspelers op de functie moesten zitten.
 
AFCAjax0164
 
267
8 juni 2022 om 14:18
@bochherief Rijkaard werd ook aangesteld nadat hij Sparta voor het eerst in hun bestaan heeft laten degraderen.
 
Westend
 
45
8 juni 2022 om 14:33
Ik mag toch hopen dat we geleerd hebben van Van Basten, Blind en De Boer.
 
VoetbalVreugd
 
86
8 juni 2022 om 16:04
@afcajax0164, hier moet ik je corrigeren. Rijkaard was in de periode 1998-2000 bondscoach en werd pas later trainer van Sparta (waarmee hij in 2002 inderdaad degradeerde, om vier jaar later met Barcelona de Champions League te winnen... het kan raar lopen soms).
 
RM1335
 
86
8 juni 2022 om 16:12
Grappig hoe Afcajax01645 Rijkaard en de issue torpedeert met een grove aantoonbare leugen en dan meer dan 110 duimpjes krijgt. Heel bijzonder dat volkje van jullie daar.
 
Sir Paul
 
17
8 juni 2022 om 16:25
122.. zit een heel leger achter
 
Vernon
 
33
8 juni 2022 om 17:20
@rm1335 Ja de timing met Sparta klopt niet, maar Rijkaard werd dus gewoon bondscoach zonder ervaring als hoofdtrainer. Dat lijkt me het belangrijkste punt hier.
 
steeck03
 
4
8 juni 2022 om 17:24
leuk achteraf je gelijk halen. Toen bij het wk was je de eerste 3 wedstrijden waarschijnlijk helemaal gelukkig. De Boer is een paar keer kampioen geworden, dus best succesvol Bij Blind kun je vraagtekens zetten, Noem dan eens een aantal andere opties. Trainers die succes hebben of hebben gehad. Ik vind het vreemd dat Menzo en Kluivert om er eens twee te noemen nooit een fatsoenlijk kans bij een club hebben gehad. Maar zonder dat is het toch logisch dat ze niet als bondscoach gevraagd worden. Seedorf heeft kansen gehad en ze niet gepakt.
 
R.madridista
 
37
8 juni 2022 om 17:27
Hahaha Afcajax0164, je mag je schamen man. Leugens vertellen om jouw standpunt te versterken en je krijgt nog 167 likes ook. Je weet dondersgoed dat Rijkaard bondscoach was tijdens het EK 2000 en dat Rijkaard na Sparta vrijwel meteen aangesteld werd bij Barcelona met Ten Cate. Of je bent gewoon 15, dat kan ook.
 
Thamike
 
21
8 juni 2022 om 18:57
Huh? Leugen of kan het ook onzorgvuldig zijn of een vergissing? En dan wel over leeftijd beginnen? Dan nog niet snappen dat het voor zijn punt niets uitmaakt. Een donkere trainer in Oranje zonder enige ervaring op het allerhoogste niveau. Wat is je punt dan?
 
Maykel24
 
12
8 juni 2022 om 20:21
@bochherief:- Van Basten werd aangesteld omdat hij een legende is, een beetje zoals Rijkaard destijds ook bondscoach werd. - Bij Blind lijkt iedereen te vergeten dat daar een redelijk plan achter zat, achteraf wel een slecht plan Die zou 4 jaar lang worden klaargestoomd als assistent van Van Gaal en Hiddink (en daarna Advocaat als veteraan assistant erbij). Idee was leuk, uitvoering wat minder.- De Boer - tja een zwakke keuze maar ook een bijzonder zwak trainersgilde. Bosz was geloof ik het enige geloofwaardige Nederlandse alternatief, ieder ander persoon inclusief Frank was ongeloofwaardig.Een groter probleem dan eventueel racisme lijkt me toch vooral vriendjespolitiek en het ‘ons-kent-ons’-gehalte binnen clubs, binnen de bond en bij trainers onderling.
 
Drenniz
 
129
8 juni 2022 om 13:55
Ik vind dit ook wel erg makkelijk dat er gelijk weer met de racisme kaart wordt gespeeld. Als een Nederlandse coach iets gepresteerd heeft bij een club(s) dan boeit het me niet welke huidskleur die heeft zolang er maar resultaten worden gehaald. Ik vind dit een beetje iets willen maar niet krijgen dus maar dit soort dingen gaan roepen. Beetje apart.
 
robert41
 
87
8 juni 2022 om 15:43
Gullitheeft jarenlang graag bondscoach willen worden en hij is telkens gepasseerd op basis van zijn kwaliteiten. Hij gaat nu dus de discriminatiekaart spelen... zoals altijd als ze geen argumenten meer hebben. Vind dit echt laag van hem maar zag het wel een beetje aankomen omdat hij zich steeds meer profileerd als redder des donkere vaderland.
 
caribbean
 
48
8 juni 2022 om 16:06
Als hij vind dat er weinig zwarte oud voetballers in de top van de knvb zitten dan mag hij dit toch benoemen, waarom is dit gelijk racisme kaart trekken volgens jou? Ik zie overal mensen roepen dat spelers als Davids, Seedorf, Kluivert, Hasselbaink etc. Allemaal gefaald zijn maar we vergeten ook dat we ze nooit een eerlijke kans hebben gegevens ala Cocu, Mark van Bommel, Frank de Boer, Van Nistelrooy etc. Die vanaf een jong Ajax, Psv, Feyenoord en/of Az mochten bouwen om uiteindelijk hoofdtrainer te worden. Kluivert deed het bijvoorbeeld goed bij jong FC Twente, maar op een of ander manier heeft hij nooit de kans gekregen voor het eerste. Heeft niet zo zeer met racisme te maken, maar is wel uiterst opvallend. Waar je voor op moet passen is dat je niet mensen gaat aanstellen puur gebaseerd op huidskleur, maar een Seedorf en/of een Kluivert hebben het echt wel in zich om een hoge functie bij een Knvb, Ajax, Feyenoord, Psv en/of AZ te leiden.
 
Jansen Joenite
 
23
8 juni 2022 om 16:29
Ik vind niet dat je zoiets mag zeggen als je vervolgens de kwaliteiten van mensen negeert. Het negeren van kwaliteit laat zelfs zien dat meneer een voorkeurspositie wenst voor donkere mensen. Maar iedereen is gelijk toch? Kan je trouwens uitleggen wat Kluivert goed deed bij Twente? Wat hij deed is bij elke schnabbel er tussenuit piepen en het werk overlaten aan zijn assistenten. En ik kan je verzekeren dat dat er enorm veel waren. Die man is bij Twente nooit voor 100 toegewijd geweest en de grootste ergernis binnen de club was dat niemand op hem kon bouwen. Dat is nou ook niet bepaald reclame toch?
 
Verdenkzaam
 
37
8 juni 2022 om 16:38
Maar Gullit stelt letterlijk dat het komt omdat ze zwart zijn dat ze de posities niet krijgen. Dus dat dit verschijnsel extern (en alléén extern volgens deze... ideologie) te verklaren is, vanuit een racistisch `systeem` hier in Nederland oh zo aanwezig. Dus hij speelt wel de racisme-kaart en zoals wel vaker, slaat het nergens op. En dit is ook niet de eerste keer dat ie dit doet. En het mooiste is nog dat deze meneer Gullit, zijn huidskleur zal me een rotzorg zijn, bijna eigenhandig mijn club Feyenoord de keel heeft doorgesneden. Met zijn bizarre aankopen. Kom nou, geweldige voetballer en ook denk ik prima mens, maar hij slaat hier de plank zo ver mis.
 
trodat4030
 
23
8 juni 2022 om 16:38
Caribbean, Kluivert wist anders niet hoe snel hij de tgv naar Parijs moest pakken toen hij net 2 traininkies van Ajax o19 had geleid. Dat heeft hij toch écht helemaal aan zichzelf te danken en aan niemand anders. Kreeg de kans, maar was nog sneller pleite dan Koeman met zn boemeltrein naar Valencia en Barca..
 
Vernon
 
10
8 juni 2022 om 17:25
@caribbean In mijn ogen kijkt Gullit net naar de verkeerde plek. Op dit moment (!) zijn er gewoon niet of nauwelijks donkere trainers die goed genoeg zijn om bondscoach te worden. Ook weinig blanke trainers trouwens, daarom zijn we weer bij Van Gaal uitgekomen. Ik las hierboven de naam van Gio, dat vind ik nog de enige die in de buurt komt, maar dat is het echt wel. In het verleden is Rijkaard zonder ervaring als hoofdtrainer bondscoach geworden. Dus dat donkere trainers geen kans krijgen, is ook gewoon aantoonbaar niet waar. Rijkaard is, net als Van Basten, gewoon op zijn naam benoemd. Volgens mij moet je meer naar een niveau lager kijken, naar de trainers in de eredivisie. Daar zouden meer donkere spelers een kans moeten krijgen, zich bewijzen bij hun club, net als de meeste andere trainers doen voordat ze een stap omhaag gaan. Op dat niveau is echt een ondervertegenwoordiging, en dat vind ik een realistischer probleem dan het bondscoachschap.
 
La Bombonera
 
141
8 juni 2022 om 13:58
Er zijn sowieso heel weinig donkere trainers in de top. Daarnaast als ik de cijfers correct lees op internet, bestaat 75% van de Nederlandse bevolking uit mensen zonder migratie achtergrond. 7% met een Surinamese migratie achtergrond en 5% met een migratie achtergrond uit Aruba/Curaçao/Bonaire. Dan is het ook niet zo vreemd dat bij een instantie als de KNVB maar 1 op 10 mensen met een donkere huidskleur zijn. Voor de rest heb ik het idee dat Gullit hier toch wel erg mee zit, aangezien dit elke keer een terugkerend thema voor hem is. Daarnaast vind ik ook dat het een beetje de pot verwijt de ketel is, want wat mij opvalt is dat Gullit in zijn analyses etc altijd vooral heel complimenteus is over donkere spelers en veel minder over blanke spelers. Na België bijvoorbeeld had hij het alleen maar over Depay en Bergwijn
 
Blackthought
 
73
8 juni 2022 om 14:00
En hoe zit dat binnen de Nederlandse (prof) voetbalwereld? Die cijfers liggen wel wat anders.
 
La Bombonera
 
24
8 juni 2022 om 14:04
Die cijfers zullen uiteraard veel hoger liggen. Maar de cijfers binnen het bedrijfsleven zullen (helaas) weer lager liggen. En aangezien de KNVB een "bedrijf" is, zullen de percentages een heel stuk lager liggen.
 
Lierse1997
 
42
8 juni 2022 om 14:13
Maar het gaat niet over de KNVB als bedrijf. Het gaat over de trainers bij oranje in deze. Dan zijn de landelijke cijfers minder relevant dan de cijfers uit de voetballerij. Want bij trainers is er vaak een directe link terug te vinden met de voetballerij.
 
La Bombonera
 
43
8 juni 2022 om 14:21
Als je het laatste stuk tekst leest Lierse, zie je dat Gullit het op de hele KNVB betrekt en niet alleen het trainers gedeelte. Daarnaast zou het interessant zijn om te weten hoeveel procent van de profvoetballers uit Nederland een donkere huidskleur hebben en vervolgens ook hoeveel procent daarvan uiteindelijk zijn trainersdiploma haalt. Ik weet echter niet of deze cijfers beschikbaar zijn
 
rayvg
 
18
8 juni 2022 om 14:34
Qwa spelers is dat toch wel uit te leggen. De beste sporters ontstaan vaak uit armere situatie`s omdat ze geen geld voor afleiding hebben en vaker op straat een balletje aan het trappen zijn dat de rijkere blanke kinderen die zitten te playstationen, tv kijken etc. Ook hebben ze een hogere motivatie/drang om het ver te schoppen omdat ze graag uit het armere milleu willen komen. Over het algemeen lopen later in nederland gekomen mensen financieel er op achter op de blankere mensen doordat ze een minder goede basis hebben van hun voorouders. Hier hebben al onze opa`s en moeders al jaren voor ons gespaard waarbij de ouders van de allochtonen hier pas net wonen en nog bezig zijn om op te bouwen en hebben ze een kennis achterstand waardoor ze een minder goede baan hebben. Buiten dat hebben veel donkere Afrikaanse mensen een fysiek voordeel gemiddeld op blankere mensen, net zoals mannen een fysiek voordeel gemiddeld genomen op vrouwen hebben. Dit fysieke voordeel neem je niet mee naar het trainersvak. Een goede voetballer betekend nog geen goede trainer, er zijn genoeg voetballers die zo goed waren in het spelletje dat ze er eigenlijk voor de rest weinig verstand hoeften te hebben om te presteren, zeker in het verleden niet toen het spelletje nog veel minder tactisch was dan vandaag de dag.
 
Lierse1997
 
21
8 juni 2022 om 14:43
Ik vind het maar een warrig verhaal. Bij je verhaal omtrent ‘armere situaties’ snap ik de link niet echt met het trainerschap en dat fysieke vind ik al helemaal onzin. Als je die redenering zou volgen dan zouden vrouwen betere trainers moeten zijn dan mannen want die hebben dat fysieke voordeel niet. Volgens die redenering zouden kleinere en smallere spelers betere trainers moeten zijn want die hebben dat voordeel niet. En wat bedoel je eigenlijk daarmee? Dat zwarte spelers door hun fysiek tactisch minder onderlegd zouden zijn? Jij gelooft dus dat de fysieke kenmerken van iemand invloed hebben op de mentale capaciteiten van een individu?
 
DavidDein
 
10
8 juni 2022 om 15:02
Ik snap dat je het verhaal warrig vindt, maar ik begreep wel wat hij bedoelde. In een nutshell: Donkere spelers hebben over het algemeen een beter fysiek dan lichte spelers. Rayvg ziet dit als oorzaak van het feit dat er relatief veel donkere profspelers zijn. Een indrukwekkend fysiek wil echter niet zeggen dat er ook een goed voetbalbrein op dat lichaam zit. Als je trainer wordt komt het meer aan op het voetbalbrein en heb je niets meer aan het fysieke voordeel. Hierdoor worden veel donkere spelers geen toptrainer. Niet mijn mening, hoewel er denk ik wel een kern van waarheid inzit. Ik denk alleen dat het veel breder ligt. Ik denk dat in de eerste plaats minder donkere spelers de ambitie hebben om hoofdtrainer te worden in het profvoetbal en ik denk ook wel dat ze onbewust minder kansen krijgen. Vaak kiezen clubs toch voor de veilige, bekende weg en stellen ze weer een Robert Maaskant aan waarvan je eigenlijk al weet dat het niets gaat worden. Verder sluit ik me aan bij de post van Fossen, je kan het inderdaad niet goed doen. Laten we hopen dat dit soort discussies op een dag niet meer nodig zijn en dat je weer grapjes kan maken over elkanders huidskleur zonder dat dit als pijnlijk wordt ervaren.
 
Iseldiroed
 
6
8 juni 2022 om 15:09
@Lierse; precies andersom. Door zowel omstandigheden als rijkdom, maar ook door fysiek zullen zij eerder doorbreken als goede voetballer. Maar goede voetballer betekent niet automatisch dat je dan ook een goede trainer bent. Van Gaal en Hiddink waren matige voetballers, maar erg goede trainers.
 
TILBURG013
 
7
8 juni 2022 om 16:05
Dus? Wat is dat nou weer voor argument? Kan ook van hele andere factoren afhangen. Misschien willen veel mensen geen trainer worden, misschien zijn ze niet goed genoeg of vinden ze het helemaal niet leuk. Donkere mensen zijn vaak beter in bepaalde sporten, dat betekent niet dat automatisch ook goede trainers zijn.. en als ik het even mag omdraaien, je hoort blanke mensen toch ook niet zeuren dat er in verhouding meer donkere spelers in het nationale elftal zitten. Dat eeuwige gejank, het is ook nooit goed he..
 
Lierse1997
 
13
8 juni 2022 om 16:18
Jij gelooft dus dat huidskleur een factor is die bepaalt of een bepaalde bevolkingsgroep wel of niet goed is in een bepaald beroep of wel of niet geïnteresseerd is in een bepaald beroep?
 
Verdenkzaam
 
14
8 juni 2022 om 16:40
Het percentage zwarte voetballers ligt veel hoger inderdaad. Jeetje. De selectie bestaat zelfs uit 40% Antiliaans, Surinaams of Afrikaanse gasten. Er zijn relatief ontzettend veel zwarte jongens profvoetballer. Wat zeggen we ervan, net als in andere sectoren, tijd voor een quotum? Minder zwarte jongens in het profvoetbal, relatief gezien veel te veel! Heb je de NBA wel eens gezien??? Of werkt het de andere kant op niet? Identitair denken jongens... het is gevaarlijk.
 
Verdenkzaam
 
4
8 juni 2022 om 16:44
Nee, er is weinig significant verschil in huidskleur. Wat wel bijzonder veel uitmaakt is cultuur en alles wat daarbij komt kijken. Cultuur die ook in Nederland, dit is wereldwijd zo, erg ruim overeenkomt met je raad het al, verschillende huidskleur. Ik denk dat er zekere cultuurverschillen bestaan die verschillende uitkomsten geven. Zoals dat altijd zo is, overal. Dat kan je ook volledig negeren natuurlijk en zeer populair maar wetenschappelijk helemaal fout univariate redenen bedenken voor het verschijnsel. Ik zeg redenEN, maar het is REDEN. Want wat het verschil ook is, in welk land dan ook, het is altijd racisme. En enkel racisme. Niet alleen is dat wetenschappelijk een serieuze zonde, univariate analyses voor zeer complexe sociale fenomenen, het is praktisch ook verschrikkelijk. Je gaat het probleem, als je verschil in uitkomst als een probleem an sich ziet, namelijk nooit oplossen als je het gewoon vertikt naar zekere verklaringen te kijken.
 
Lierse1997
 
2
8 juni 2022 om 17:30
Is dat een reactie op mij? Want dan vraag ik me serieus af waar je mij ziet zeggen dat racisme de enige reden ervoor is. Ik persoonlijk denk dat het een zeer relevante factor is. Maar absoluut niet de enige, daarom dat ik dat ook totaal niet beweer.
 
Vernon
 
4
8 juni 2022 om 17:35
@lierse Je kan toch niet ontkennen dat donkere sporters in sommige sporters gewoon enorm oververtegenwoordigd zijn. Kijk in de NBA, of kijk bij lange afstandslopers. Dat gaat niet om de kleur maar om de fysieke kenmerken die bepaalde etnische groepen voor hebben op andere. Er zitten ook medische verschillen tussen mensen met verschillende etnische achtergronden. Fysieke verschillen zijn er nou eenmaal. Overigens denk ik dat donkere trainers inderdaad op deels onbewuste wijze benadeeld kunnen worden. Kijk naar homo's in het voetbal, percentueel zouden het er veel meer moeten zijn, maar of ze komen er niet voor uit, of ze kiezen er gewoon voor om de gok in die sport niet te wagen. Dat kan ik me ook als donkere trainer voorstellen. Dat je de perceptie hebt dat je minder kansen krijgt en dan ergens anders voor kiest. Ik weet niet of het zo is, maar zo subtiel gaan die dingen soms wel. Als je kijkt naar het trainersbestand in Nederland is het best opvallend dat er zo weinig trainers met een donkere huidskleur zijn. Percentueel veel minder dan de gehele bevolkingssamenstelling. Ik denk dat daar eerst naar gekeken zou moeten worden, en niet direct naar het bondscoachschap. Daar kies je gewoon de beste, en er zijn maar een paar trainers die qua kwaliteit in aanmerking komen. Daar zit hooguit Gio bij, met een donkerder kleur, en die is op basis van kwaliteit niet de eerste kandidaat.
 
Lierse1997
 
4
8 juni 2022 om 17:47
Correct daar gaat het over fysieke kwaliteiten. Bij het trainerschap gaat het echter over cognitieve capaciteiten en ik vind het een hele stap te gaan stellen dat er net zoals bij fysieke kwaliteiten een onderscheid is tussen bepaalde etniciteiten als het aankomt op cognitieve kwaliteiten. Daarom vind ik dat een totaal niet te vergelijken situatie. Verder ben ik het wel met je eens dat ze maar eens onderzoek moeten doen. En ik ben het nog meer met je eens dat focussen op de top dom is. Het is een probleem, gesteld dat er eentje is, dat van onderuit opgelost moet worden.
 
Japie_Krekel
 
3
8 juni 2022 om 21:23
Ik geloof niet in racisme bij de KNVB, maar ik geloof wel in vriendjespolitiek. Anders had zo een Blind natuurlijk nu niet in de technische staf gezeten. Dat is puur en alleen omdat hij bevriend is met Van Gaal
 
bochherief
 
74
8 juni 2022 om 14:00
Fraser, Menzo, Bronckhorst, Seedorf, Ten Cate, Reiziger (als je van Basten en Blind zonder ervaring bondscoach maakt, dan kan dat bij Reiziger ook) en Gullit zelf.Ik denk als je goed zoekt, opties genoeg zijn. Maar dat gebeurt niet. Gullit heeft wel een punt.
 
Fossen
 
122
8 juni 2022 om 14:05
Fraser als trainer van degradatieclubs vergelijken met van Basten en Blind... Menzo, een keeperstrainer die zelfs bij Ghana geen bondscoach werd door gebrek aan internationale ervaring. Van Bronckhorst gaat op termijn heus benaderd worden maar is nu gewoon nog clubcoach. Ten Cate is benaderd maar bedankte zelf. En Reiziger... really? Er zijn simpelweg meer blanke trainers dan donkere, dan is de kans dat je bij een donkere trainer uit komt sowieso al veel kleiner. Zo moeilijk is dat toch niet? Niet overal zit een agenda achter.
 
nuanceman
 
48
8 juni 2022 om 14:06
En bij de Boer maakte het falend trainer zijn ook niet uit. Gullit heeft gewoon een punt. Diversiteit is bij de KNVB ver te zoeken. Beste coach die we hebben naast van Gaal is vermoedelijk een vrouw (wiegman), nooit voorbij zien komen in lijstjes destijds. Niemand die daar een goed argument voor heeft.
 
Steve Stingray
 
76
8 juni 2022 om 14:07
Frank Rijkaard is er ook zonder ervaring neergezet, dus dat het niet gebeurt is onzin.
 
ticer
 
10
8 juni 2022 om 14:07
Ten Cate heb je een punt. Die had het zeker verdiend. Van Basten had wel een andere statuur dan Reiziger als voetballer waardoor hij op basis daarvan deze kans kreeg. Wel vind ik het gek dat Reiziger bijna nergens genoemd werd als opvolger voor Ten Hag.. Het gaat er vooral om dat donkere spelers de stap maken van voetballer naar trainer en daarvoor dezelfde kansen krijgen als blanke spelers. Zodra dat gebeurd ga je binnen 10 jaar meer kandidaten krijgen met de juiste kwaliteit en ervaring.
 
FlamengoBrasil
 
51
8 juni 2022 om 14:10
Seedorf is helemaal niks, heeft overal gefaald. Dan kun je iedereen wel bondscoach maken.
 
bochherief
 
34
8 juni 2022 om 14:12
Flamengo en Fossen, dat is mijn punt juist, Blind had 1 jaartje gefaald bij Ajax, van Basten had helemaal geen ervaring, en F de Boer faalde vanaf zijn laatste 2 jaar bij Ajax aan de lopende band bij 4 clubs. Die werden wel bondscoach
 
Sieb nr. 15
 
22
8 juni 2022 om 14:14
Voor het Nederlands elftal hoor je een top coach neer te zetten die zijn strepen hebben verdiend. Niet omdat ze wit, zwart, geel, of welke kleur dan ook zijn. Reiziger lijkt potentie te hebben voor de toekomst en daarnaast zie ik momenteel enkel Gio als een top trainer die je er per direct voor zou kunnen zetten. Gullit is gewoon zwaar aan het overdrijven. Ik vind het zelfs best bizar dat Davids enkel vanwege z`n kleur zo`n baan krijgt. Het slaat compleet door.
 
Fossen
 
30
8 juni 2022 om 14:16
Ja en daar was ook genoeg kritiek op? Dus omdat de KNVB uit een selectie niet geschikte trainers een witte trainer kiest, is dat racisme? Dus ze moeten per se een niet geschikte donkere trainer kiezen? Terwijl daar er ook nog eens veel minder van zijn? Daarnaast werd met name van Basten grotendeels op zijn naam aangesteld, als voormalig wereldvoetballer van het jaar.
 
La Bombonera
 
6
8 juni 2022 om 14:16
@Bochherief, En Rijkaard degradeerde met Sparta. Ik denk dat het met al deze trainers niet zozeer te maken heeft met hoe ze eruit zien, maar meer wie ze kennen en welk netwerk zij hebben. Het heeft allemaal veel meer weg van vriendjespolitiek dan racisme
 
steeck03
 
6
8 juni 2022 om 14:28
Frazer, Misschien Menzo denk ik op termijn wel, maar hij zal het eerst moeten bewijzen Seedorf heeft alleen nog maar gefaald als coach Ten Cate is met pensioen Reiziger: Zie Menzo Met Van Basten heb je een punt. Met Blind niet. Die was al coach geweest bij Ajax. Weinig succesvol overigens
 
AfcaAjaxxx
 
5
8 juni 2022 om 14:55
Met dat rijtje dat je opnoemt geef je precies exact de reden aan waarom er dus geen donkere bondscoach is.. de enige die ik geschikt acht heeft er zelf geen zin in, namelijk Rijkaard
 
FlamengoBrasil
 
3
8 juni 2022 om 16:10
Seedorf mag je niet vergelijken met F. de Boer. Die heeft het bij Ajax goed gedaan, in Amerika redelijk, en inderdaad in Italie en Engeland was het niks. Maar dat is nog altijd beter dan Seedorf, die het helemaal nergens goed heeft gedaan. Die zou bij ons nog niet de onder 9 mogen trainen.
 
Vernon
 
1
8 juni 2022 om 17:39
Boch Rijkaard is ook "gewoon" zonder ervaring aangesteld, dus het is wel degelijk gebeurd.
 
mvbfan
 
32
8 juni 2022 om 14:05
Frank Rijkaart natuurlijk, maar die wilt zelf niet. Patrick Kluivert komt het dichtst in de buurt. Gullit heeft wel een punt wat betreft assistent trainer toch? Hij mocht niet eens trainingen geven onder Advocaat, en Davids gebeurd nu hetzelfde. Dat Gullit het gevoel heeft waarom ze Davids als assistent erbij hebben genomen, namelijk “Oh, laten we maar een donkere assistent kiezen om de buitenwereld te laten zien dat ze echt niet donkere mensen buiten laten” dat gevoel heb ik ook. Vertel me maar eens, wat is Davids z’n taak dan nu bij het huidige oranje?
 
Fossen
 
48
8 juni 2022 om 14:10
Gullit heeft geen punt want Fraser heeft gewoon trainingen geleid bij Oranje. Buiten dat is niet elke assistent hetzelfde. Als van Gaal in Davids nu een andere rol ziet als assistent is daar toch niks mis mee? Zenden was bij PSV afgelopen seizoenen ook assistent van van Bommel en Schmidt, maar leidde ook geen trainingen. Omdat daar zijn kracht niet ligt. Simpel zat.
 
Bossie
 
11
8 juni 2022 om 14:42
Gullit kwam en komt op mij over als een persoon die goed met woorden is en niet bang is om zijn mening te geven. Waarom deed hij zijn mond niet open. Toen der tijd of vlak na zijn avontuur als assistent van Advocaat.
 
tinus45
 
18
8 juni 2022 om 14:58
Zal hij zich ooit eens afgevraagd hebben waarom Afrikaanse landen bijna geen blanke bondscoaches hebben? Daar maakt hij zich ook niet druk om!
 
Lierse1997
 
17
8 juni 2022 om 15:11
Omdat er de perceptie bestaat dat blanke trainers beter zijn dan donkere trainers. Een perceptie die op niks anders dan discriminatoire denkbeelden berust natuurlijk.
 
mvbfan
 
5
8 juni 2022 om 15:13
Waarom is Davids gekozen dan? Helemaal omdat Van Gaal een one man show is, alles draait om hem, waarom is specifiek voor Davids gekozen dan? Leg me eens uit. Fraser deed idd trainingen, maar niet onder van Gaal.
 
steeck03
 
2
8 juni 2022 om 15:20
Wie deed onder Van Gaal dan de Trainingen? Alleen Blind? Ik ben er nooit bij geweest, dus gewoon nieuwsgierig
 
Bossie
 
3
8 juni 2022 om 15:50
Terwijl Davids niet bang is om zijn mond open te trekken , vraag maar aan Hiddink. Gullit had de kans om het aan te kaarten onder Advocaat, maar deed het toen niet. Hield zijn mond dicht en zei niet tegen Advocaat wat hij wilde. Eigenlijk is Gullit een onderdeel van het probleem wat hij zelf aangeeft. Davids zit nu in de zelfde situatie en dus op dit moment opkomen voor deze zaak als hij het wilt. Beide zijn niet op hun mondje gevallen en hebben een duidelijke mening.
 
Verdenkzaam
 
1
8 juni 2022 om 16:48
Kan weg
 
Vernon
 
1
8 juni 2022 om 17:43
@mvbfan Rijkaard is gewoon bondscoach geweest (zonder voorafgaande ervaring als hoofdtrainer), het levende bewijs dat het punt van Gullit gewoon niet klopt. Het probleem zit een laagje eronder: in de eredivisie. Dat is de kweekvijver voor Nederlandse trainers, ook voor onze donkere topvoetballers die trainer willen worden. Als een Davids, Menzo, Seedorf etc daar meer kansen krijgen, dan breekt er vanzelf wel een door met veel talent.
 
Bertos
 
47
8 juni 2022 om 14:07
Ah in aanmerking komen? Daar geeft Gullit al antwoord op. Die zijn er niet want ze mogen alleen assistent worden. Hoeveel ervaring had van Basten? Met hoeveel ervaring werd Frank de Boer, van Basten, Danny Blind, plots hoofdcoach van Ajax als voorbeeld. Meer? Seedorf mist een penalty in 1996 wanneer ik 10 jaar ben. En elke kind associeert een hoge trap over goal met Seedorf. Zo groei je op voetballend op straat en op je club. Terwijl deze man de meeste champions leagues had gewonnen van de Nederlanders en overal in buitenland werd gewaardeerd. Een korte periode erna stop Taffarel namens Brazilie meerdere penalties van Nederland, schakelt Nederland dus uit en hoor je niemand over. Robben mist een grote kans tegen Spanje en we winnen de finale niet. Hoor je niemand over. In 2007 zijn er meerdere spelers die met Jong Oranje kampioen worden. En tonen na afloop ook de vlag van herkomst van de ouders of geboorteland. En dat was een groot probleem geworden. Laten we niet alsof doen.
 
Jackieboy10
 
80
8 juni 2022 om 14:25
@bertos Sorry hoor, maar genereer jij nu ook niet extreem veel? En haal jij momenten die indruk maken niet door elkaar met dat het aan de huidskleur ligt? Jij zegt dat elk kind een hoge trap over goal associeert met Seedorf. Dit is toch puur jouw persoonlijke ervaring vanuit jouw omgeving? In mijn omgeving associeert iedereen zo'n penalty met een Jaap Stammetje. Waarom zou het dan bij Seedorf aan zijn huidskleur liggen? En zeg je nou serieus dat je niemand hoort over dat Robben een grote kans mist tegen Spanje? Dan vraag ik mij toch af waar je kijkt, aangezien dat letterlijk één van de eerste dingen is die naar boven komt wanneer over de finale tegen Spanje wordt gesproken.. Laten we niet doen alsof vind ik een mooi statement, maar laten we dan ook niet doen alsof alles wat er maar gebeurd te maken heeft met 'een andere behandeling van mensen met een andere huidskleur'/racisme.
 
arsen(e)al
 
38
8 juni 2022 om 14:35
Jackie, je haalt de woorden uit mn mond. Die associatie met Seedorf heb ikzelf nooit gehad en letterlijk niemand in mijn omgeving. Terwijl die misser van Robben altijd, echt altijd wordt benoemd (en terecht, wat als...). De misser van Robben en de teen van Casillas
 
Bertos
 
9
8 juni 2022 om 16:06
@Arsenal en Jackieboy dan praten we vrij zeker over een generatiekloof. Dat is geen ramp maar was wel hier in Rotterdam normaal. En tja Nederland had in een veel minder belangrijke wedstrijd Spanje volledig geslacht erna dus dat verzacht ook een hoop. En ik zeg inderdaad dat huidskleur een rol speelt. Als jij me beweert dat de afgelopen 500 jaar inclusief heden dat men gelijke en eerlijke kansen geeft aan allebei 50/50 dan kan je niet serieus genomen worden. Kijk maar naar de andere wereldwijde sporten. Kijk maar eens rond in het bedrijfsleven. Hoe hoger op... hoe duidelijker de verschillen. Deze mensen als Gullit draaien er niet omheen en zien het zoals het is. Al zie je het anders of net als hem zal dat op dit moment niets uitmaken maar het kan een begin worden voor daadwerkelijke gelijke kansen jaren later.
 
Vernon
 
3
8 juni 2022 om 17:49
@bertos Wat haal je een hoop overhoop zeg. Van Basten had overigens precies evenveel ervaring als hoofdcoach als Frank Rijkaard, toen die bondscoach werd: 0. Rijkaard is het levende bewijs dat ook een trainer met een kleur zomaar de kans krijgt. Over Robben en de gemiste kans hoor je heel veel mensen. Over Seedorf gaat het vaak als absolute topspeler bij zijn clubs, als recordhouder CL winst met verschillende clubs. Racisme bestaat, maar is niet bij elk individueel geval aanwezig. Het voorbeeld dat je noemt met die vlaggen vind ik ook geen goede. Als een Dest in Jong Oranje de Amerikaanse vlag was gaan wapperen, had hij net zoveel gezeik gehad. Ik vind het grootste probleem dat er in de eredivisie te weinig trainers met een kleur een kans krijgen. Het voorbeeld van Ajax vind ik wel een goede. Daar heb je inderdaad een reeks blanke trainers die met geen of weinig ervaring hoofdtrainer werden. Keizer ook nog bijvoorbeeld. Maar een Reiziger niet, en Bogarde wordt nu weggestuurd. Als je eredivisie-breed kijkt is dat gewoon een probleem. Geef die gasten de kans, dan blijkt vanzelf hoeveel talent ze hebben.
 
Vernon
 
1
8 juni 2022 om 17:52
#bertos 157 Ja, daar ben ik het zeker mee eens. Racisme/discriminatie op de arbeidsmarkt is een heel groot probleem, niet alleen in de top maar ook aan de bodem. Ik heb eens ergens gelezen dat iemand met een Hollandse achternaam maar met een strafblad, meer kans maakt om op gesprek te komen dan iemand met een buitenlandse naam en zonder strafblad. Dat is gewoon schokkend. Gullit doet 1 ding fout hier, en dat is zo gericht naar het bondscoachschap kijken. Dat is een veel te beperkte blik, en bovendien dus onjuist, zie Rijkaard. Je moet kijken naar de eredivisie en de KKD. Daar moeten veel meer trainers met een kleur de kans krijgen. Dan breken ze vanzelf wel door naar de hogere niveaus.
 
toss
 
18
8 juni 2022 om 14:12
Gullit heeft last van oude pijnen en praat vandaar vanuit een frequentie van frustratie. Ik wens hem veel kracht met zijn persoonlijke proces maar ben bang dat hij vooral (zoals zo velen) met de vinger naar een ander wil blijven wijzen.
 
arsenal890
 
4
8 juni 2022 om 14:42
Helemaal met je eens. Er zijn gewoon ontzettend weinig donkere coaches die echt op niveau hebben laten zien. Naast van Bronckhorst heb je eigenlijk niemand. En hij zal vast en zeker op termijn wel een kans krijgen als die het goed blijft doen.
 
achmedn
 
1
8 juni 2022 om 15:49
Ten Cate en Gio
 
hansje1969
 
3
8 juni 2022 om 17:56
Tjonge jonge wat word ik moe van dit gezeur. Wat maakt het in Gods naam uit of je donker of licht bent als bondscoach. Zelfde als vrouwen quota of allochtonen quota etc. Wat wordt ik moe van al dat gezeik.
 
lfc11
 
118
8 juni 2022 om 13:48
En als Davids niet aangesteld werd als nieuwe assistent had Gullit waarschijnlijk ook geroepen dat het racisme was als de nieuwe assistent blank was geweest. Trainers moeten aangesteld worden op hun vaardigheden, niet meer en niet minder.
 
carlo35
 
41
8 juni 2022 om 14:07
het wrange is dat Davids eigenlijk (naar mijn mening) nooit aangesteld had mogen worden op deze uiterst representatieve functie. Google maar eens over Edgar Davids en je komt echt te veel misstappen tegen. Vroeger een van mijn favourite spelers, als mens gewoon een engnek.
 
mvbfan
 
13
8 juni 2022 om 14:08
Ja dat is waar. Op kwaliteit niet op huidskleur. Maar dan moeten ze ook ophouden met dat politiek correcte onzin! Waarom is Davids nu bij oranje? Hij is enkel bij oranje gehaald om de buitenwereld te laten zien dat BLM.
 
Lierse1997
 
17
8 juni 2022 om 14:14
Correct. Maar moeten we dan concluderen dat blanke mensen intrinsiek meer kwaliteit hebben, of wordt er toch niet altijd voor kwaliteit gekozen?
 
lfc11
 
15
8 juni 2022 om 15:01
Of zijn er simpelweg meer blanke trainers actief op, in dit geval, de Europese velden? Al zullen er zeker gevallen zijn waar persoonlijke `voorkeuren` een rol spelen bij de keuze voor een trainer. Daar heeft dit relaas van Gullit echter niks mee te maken naar mijn mening.
 
Lierse1997
 
7
8 juni 2022 om 15:07
Ja en waarom zijn er meer blanke trainers actief? Als we even aannemen omdat er op vaardigen mensen aangesteld worden, dan is dat omdat blanke mensen meer vaardigheden hebben. Geloof jij dan echt dat blanke mensen intrinsiek meer kwaliteit hebben als het op het trainerschap aankomt?
 
lfc11
 
21
8 juni 2022 om 15:27
Lijkt mij dat (historische) demografie de grootste rol hierin speelt. De meeste trainers beginnen vaak na hun actieve carrière, dus zijn zelfs de jongste trainers nu veelal begin 40. Ik ga de precieze demografie van Europa niet opzoeken in de periode 1980-1985, maar durf wel een gokje te nemen dat de populatie merendeels blank was, evenals de voetbalteams van toen en dit zie je dan ook terug bij de huidige voetbaltrainers.
 
Lierse1997
 
4
8 juni 2022 om 15:53
Zal meespelen maar dan staat de demografische verhouding echt nog niet in verhouding met de discrepantie tussen blanke en niet-blanke trainers die we nu duidelijk zien.
 
lfc11
 
12
8 juni 2022 om 16:05
Ben benieuwd naar die discrepantie die 'we' zien. Heb je daar misschien iets meer cijfers of toelichting bij?
 
Ducktaildo
 
11
8 juni 2022 om 16:13
Lierse1997. Heb je dan ook meteen cijfers hoeveel niet-blanke mensen zich willen scholen tot trainer? Vind deze discussie vooral bestaan uit onderbuikgevoelens en aannamens. Niemand heeft iets van cijfers dus vind ik het een discussie wat alleen maar kan leiden tot conclusies waar niemand iets aan heeft. De 1 zal zeggen dat het allemaal door racisme komt en de ander dat niet-blanke mensen minder kwaliteit hebben, het een blank establishment is, er gewoonweg veel niet-blanke mensen geen trainer willen worden, enz..
 
Almogaver
 
3
8 juni 2022 om 16:17
Veel belangrijker om jouw vraag goed te beantwoorden zou zijn: hoeveel niet-blanke oud-voetballers hebben een trainersdiploma gehaald? Daarna zou de vraag zijn: hoeveel van hen hebben tot op heden gesolliciteerd naar een rol als hoofdtrainer?
 
Lierse1997
 
13
8 juni 2022 om 16:24
Dus wacht je bent in een eerdere reactie zelf niet van plan cijfermatige onderbouwing te geven maar nu wel van mij? Interessant. Om toch maar op je vraag te antwoorden. Cijfers uit 2020: in Engeland, Spanje, Duitsland en Italië geen enkele zwarte trainer. In Frankrijk 1 zwarte trainer. Rekenen we er de andere landen uit de toenmalige top 10 bij (Portugal, Nederland, België, Oekraïne en Rusland) dan komen we op 3 zwarte trainers. 3 Trainers op 176 clubs, wat dus 1.7% van alle trainers is. Best grote discrepantie lijkt me niet?
 
Lierse1997
 
6
8 juni 2022 om 16:26
@Almogaver. Laten we er even van uitgaan dat er amper niet blanke mensen dat doen. Wat is de reden daar dan voor? Vind ik zelf een veel interessantere vraag dan zulke nutteloze cijfers. Geloof je bijvoorbeeld dat door huidskleur minder interesse hebben om coach te worden, dus eigenlijk dat pigment in de huid interesse in iets bepaalt?
 
Verdenkzaam
 
5
8 juni 2022 om 16:51
En waarom heb je de conclusie al klaar dan? Waarom is het verschil te verklaren door racisme? Of had je dat vantevoren al besloten? Een verschil staat niet gelijk aan oneerlijk, hoe enorm dat idee ook naar voren is geduwd.
 
Lierse1997
 
4
8 juni 2022 om 17:31
Waar zie je mij eigenlijk racisme aanhalen als reden? Gewoon even de zin waarin ik dat aangeef reciteren aub.
 
Vernon
 
2
8 juni 2022 om 17:56
Ah Lierse, het gaat toch gewoon over de zin "trainers moeten aangesteld worden op hun vaardigheden, niet meer en niet minder." En dat gebeurt gewoon niet op een evenwichtige manier. Daar zit het probleem. Je probeert nu mensen de uitspraak te ontlokken dat blanke trainers intrinsiek meer kwaliteit hebben, maar dat is natuurlijk niet zo, het probleem is die vaardigheden niet op gelijke manier gewaardeerd worden.
 
Vernon
 
0
8 juni 2022 om 17:58
@ducktaildo Als het om "willen" gaat, speelt ook mee hoe groot mensen de kans op succes percipieren. Als je ziet (zie de cijfers van Lierse) dat er gewoon bijna geen donkere trainers een kans krijgen, dan kan dat zomaar ervoor zorgen dat mensen het niet eens proberen. Dus ook eventuele instroomcijfers kunnen gekleurd (no pun intended) zijn.
 
jaakke
 
39
8 juni 2022 om 13:50
Bijzondere en ook wel gefrustreerde reactie van Gullit. Hijzelf heeft al bewezen niet goed genoeg te zijn. Davids heeft bij mijn weten nog geen ervaring, Seedorf idem. Noem eens een donkere trainer dan die geschikt is?
 
mvbfan
 
31
8 juni 2022 om 14:10
Heb je het artikel wel gelezen? Ongeacht zijn kwaliteiten wel of niet goed genoeg ben ik het met zijn argumenten wel eens. Hij mocht niet eens trainingen geven als assistent van Advocaat en Davids mag het ook niet. Wat is Davids z’n taak dan bij oranje? Wat mag hij wel doen?
 
Johnnie10
 
11
8 juni 2022 om 14:57
@mvbfan; Ik weet niet wat Ruud met Dick heeft besproken, of wat Ruud heeft besproken met de KNVB over zijn rol. Maar als Ruud graag een training wou doen, had hij dat destijds moeten bespreken met Dick. Niet nu in een interview. Bij Davids idem dito. Als er van tevoren is besproken dat hij 'tussen de personen' gaat staan, dan is hij daar zelf akkoord mee gegaan. Kan mij ook goed voorstellen dat Louis alles zelf graag wil regelen.
 
rinkhsv
 
6
8 juni 2022 om 15:30
@mvbfan, maar ligt dat aan z'n huidskleur dat hij geen trainingen mocht geven? Hij kan toch gewoon naar advocaat toegaan en vragen als hij een training mag geven. Als ik op m'n werk een kans zie ga ik niet afwachten in de hoop dat ze me vragen. Dan onderneem ik zelf iets om aan te geven wat ik wil
 
jaakke
 
4
8 juni 2022 om 15:59
Tja, ik schat van Gaal iets hoger in dan Gullit op gebied van bondscoach. Vraag je eens af waarom de situatie zo is met Davids en laat de discriminatie kaart even liggen. En zelfs als je die oppakt, ga dan toch even uit van het goede van van Gaal. Waarom worden donkere spelers klaarblijkelijk gewogen en te licht bevonden als coach? Ik geloof niet in kleur, wel in voldoende capaciteit.
 
Vernon
 
0
8 juni 2022 om 18:03
@mvbfan Ik vind zijn argumenten juist niet sterk. Het probleem zit volgens mij veel eerder in de eredivisie, niet in die ene topfunctie bovenaan de pyramide. Op clubniveau zouden veel meer trainers met een kleur de kans moeten krijgen. Gullit en Davids hebben aangetoond gewoon niet goed genoeg te zijn. Seedorf stapte direct in bij Milan, dat werd niks, en ook daarna in China en in Spanje was het niks. Dat is anders dan bij Van Basten, Blind en Rijkaard (!) die alledrie geen of weinig ervaring als hoofdtrainer hadden toen ze aangesteld werden.
 
Bertos
 
20
8 juni 2022 om 14:12
Ze krijgen alleen ervaring als jeugdtrainer of assistent dus welke ervaring heb jij het over? Denk je dat Seedorf bewust trainer wordt van Kameroen of ergens in China als hij ook een aanbod in Europa kreeg op hoogste niveau? Jij kijkt helemaal voorbij het probleem. Reiziger en Bogarde zullen ook 30 jaar assistent blijven of tot ze zelf inzien dat ze geen kansen gaan krijgen.
 
rubje
 
10
8 juni 2022 om 15:17
Seedorf mocht als onervaren trainer het gewoon proberen in Italie. Misschien niet slim van hem om er op dat moment in te stappen maar die kans heeft hij wel gehad.
 
jaakke
 
3
8 juni 2022 om 16:02
Bertos, vertel dan even wat het probleem is? Van een andere huisdkleur wordt je geen betere trainer namelijk.
 
Bertos
 
5
8 juni 2022 om 16:08
Italie maar niet in Nederland. Daarnaast kon hij pas komen toen de winter transfers al waren gesloten met een zeer slecht draaiend Milan. Het was dezelfde ondankbare taak die Koeman bij Barca kreeg.
 
Almogaver
 
1
8 juni 2022 om 16:21
Duss het heeft niets met huidskleur te maken? Overigens is ie ook naar Depor gegaan.
 
Regulator
 
2
8 juni 2022 om 17:27
Bertos: belangrijk feitje: Seedorf heeft zijn actieve voetbalcarriere beeindigd om trainer van Milan te kunnen worden in navolging van het ontslag van Allegri.
 
Vernon
 
0
8 juni 2022 om 18:06
Bertos In Nederland heeft Rijkaard gewoon de kans gekregen zonder ervaring. Het probleem zit in mijn ogen veel meer bij de clubs. Ik zou als club nu best Reiziger of Bogarde willen proberen (liever dan Kuyt bijvoorbeeld), die waren bij Ajax volgens mij zeer gewaardeerd.
 
PanFC
 
1
8 juni 2022 om 20:16
Sorry, maar je zit toch niet te wachten op bogarde als hoofdtrainer? Reiziger zie ik nog wel ergens als trainer terecht komen. Die heeft gewoon wat laten zien. Maar bogarde vind ik(!) Als mens niet geschikt.
 
Martijn R
 
77
8 juni 2022 om 13:50
Nee, trainers als Fraser en Davids mogen alleen assistent worden ómdat ze donker zijn en we een soort kunstmatige diversiteit willen creã«ren. Voor Davids zijn er 83 betere blanke assistenten hoor... Welke donkere trainer hebben we die beter is dan een; Van Gaal, Advocaat, Slot, Bosz, Hiddink, Koeman of Ten Hag? Ik zie ze niet hoor. Dit is geen kwestie van discriminatie. Die is een kwestie van kwaliteit. Tja, we hebben die Henk ten Cate. Maar die zit al 15 jaar in nietszeggende banenrepublieken. Om zijn eigen woorden maar te parafraseren; "rot toch op man!"
 
Ijsmuts
 
18
8 juni 2022 om 14:57
Het gaat Gullit natuurlijk niet alleen om de functie van bondscoach. Simpel uitgelegd vindt hij dat donkere coaches ook op de lagere niveaus (kkd, eredivisie) te weinig de kans krijgen zich als eindverantwoordelijke te ontwikkelen tot een fantastische hoofdcoach. Zo worden potentiele talenten in de kiem gesmoord. Een artikel van 2 jaar geleden: In de vier grootste competities is de situatie het meest schrijnend: Spanje, Engeland, Duitsland en Italië tellen louter witte coaches. In Frankrijk, de nummer vijf van de ranglijst, vormt ex-international Patrick Vieira bij OGC Nice de uitzondering op de regel. Ook de Portugese, Russische, Belgische, Nederlandse en Oekraïense competities behoren tot de top 10. In totaal spelen er 176 clubs in die competities. Slechts bij drie teams staat een zwarte coach aan het roer.
 
Martijn R
 
12
8 juni 2022 om 15:44
Het ding is, gelijkheid is geen statistisch evenredige verdeling. Kijk naar de beroepsgroepen, er werken maar weinig vrouwen als stratenmaker en minder mannen als leerkracht op de lagere school. Als ik naar de bijvoorbeeld naar de Franse jeugdelftallen kijk zijn wel 10 van de 11 spelers donker. Is er dan ook sprake van discriminatie jegens de blanke Fransoos. Kijk bijvoorbeeld naar types als Gullit, Kluivert en Seedorf. Die hebben alle kansen gehad maar het gewoon niet waargemaakt. Waar toevallig redelijk wat blanke spelers uit hun generatie dat beter hebben gedaan. Dan spreek ik niet over discriminatie, maar over kwaliteit. Rijkaard heeft het destijds bijvoorbeeld wel goed gedaan bij Barcelona waar hij toch vijf jaar heeft gezeten. Maar heeft daarna in tegenstelling tot een Van Gaal totaal geen carrière gemaakt maar is voor wat centen Galatasaray en Saudi-Arabie gaan trainen. Tja... Hoe het op de lagere niveaus werkt weet ik niet. Maar ik kan mij niet voorstellen dat een Wijnaldum straks minder kans maakt op een functie bij Ijsselmeervogels of Feyenoord onder-19 dan Jordi Clasie puur en alleen omdat hij een donkere huiskleur heeft.
 
jaakke
 
9
8 juni 2022 om 16:04
Mensen zijn niet gelijk, wel allemaal hetzelfde. Wanneer leren mensen dit nu eens…….
 
Blackthought
 
11
8 juni 2022 om 16:15
Het is andersom. Mensen zijn wel gelijk, niet allemaal hetzelfde.
 
Vernon
 
2
8 juni 2022 om 18:07
Ijsmuts En dat vind ik een goed argument, maar Gullit focust juist wel heel erg op die ene topfunctie bovenaan de pyramide. Het probleem zit inderdaad er onder.
 
SocioFan1
 
1
8 juni 2022 om 19:13
En Blind, van Basten, Ruud (nu bij psv) etc. hebben/hadden wel die ultieme ervaring? Sorry hoor maar ik kan Gullit hier heel goed begrijpen.
 
Martijn R
 
1
8 juni 2022 om 20:22
Ruud wordt trainer van PSV. Seedorf werd zonder enige ervaring gewoon trainer van AC Milan. Waar Gullits eerste klussen speler/coach bij Chelsea en daarna manager van Newcastle waren. Van Basten had men misschien meer van verwacht. Maar zes jaar voor Van Basten werd Rijkaard destijds als zijn eerste trainersklus ook bondscoach. Blind werd naar voren geschoven destijds omdat hij ervaring had in de "keuken van Van Gaal." Maar was daarvoor ook al trainer van Ajax geweest. Dus zo raar was dat ook weer niet. Seedorf, Gullit en Rijkaard hebben echt niet minder kansen gehad dan mensen als Van Basten of Ruud. Houd toch op met dat slachtofferdenken...
 
PanFC
 
0
8 juni 2022 om 20:25
Maar de donkere tijdsgenoten van de spelers die jij opnoemen hebben toch ook kansen gekregen? Rijkaard, Gullit, Seedorf, Davids. Waarbij aangetekend dat Ruud gewoon zijn kans heeft gegrepen bij jong PSV...
 
GL
 
29
8 juni 2022 om 13:52
Ik vind het een ingewikkelde discussie, er zijn ook niet zoveel topfuncties. Alle trainers van het niveau Ron Jans en daaronder maken al geen kans. Het is niet zo dat er een bak ervaren en gelouterde trainers van kleur klaar staan. Ik zie het Gio in de komende jaren nog wel een keer overnemen en that's it. In feite heeft Davids een positie gekregen die tientallen andere trainers in Nederland net zo goed of meer zouden verdienen.
 
Vernon
 
0
8 juni 2022 om 18:09
@gl Juist omdat Gullit zo focust op die ene topfunctie, gaat de discussie de verkeerde kant op. De discussie zou moeten gaan over de kansen die donkere trainers in de eredivisie krijgen.
 
 
8
8 juni 2022 om 13:54
Hij zou nog een punt hebben gehad als hij dit destijds had aangegeven, maar blijkbaar liep hij toen graag tussen de spelers onder het bewind van Advocaat. Louis van Gaal is gewoon de best beschikbare coach dus neem je die.
 
InkeMontana
 
49
8 juni 2022 om 13:55
Deze flippo snapt het echt niet he. Hij spreekt zichzelf zo enorm tegen. `mij bekruipt het gevoel dat ze dachten na het vertrek van Henk Fraser: we moeten wel weer iemand hebben die donker is. Sorry hoor, maar ik kan er niks aan doen dat dit gevoel bij mij overheerst`, haalt Gullit uit naar de Knvb.` Ja dat is inderdaad exact wat er gebeurd omdat die domme commissie in het leven is geroepen en KNVB dus zonder dat er naar kwaliteit wordt gekeken gaat kijken of het zogenaamd inclusief kan zijn. En dan vervolgens : "maar als die kans zich dan voordoet zijn er meteen mensen die zeggen: `ja maar je moet wel de kwaliteit hebben` Dat vind ik zo erg, dat klinkt bijna alsof men wil zeggen dat donkere mensen geen kwaliteit hebben. Dat vind ik heel kwalijk.` Daarmee spreek je je eerdere uitspraken toch weer enorm tegen? Dus Gullit vindt dat Davids niet de kwaliteit van een assistent heeft en er alleen neergezet is omdat hij donker is? Maar vervolgens het ook weer erg dat er geen donkere mensen neergezet worden omdat deze de kwaliteit niet hebben? Wut? Kwaliteit moet inderdaad uitgangspunt nummer 1 zijn beste Gullit. En vanuit kwaliteit zal dan de juiste bondscoach eruit rollen, donker of blank ( of zwart of wit, wat mocht nou ook alweer ? ) . Maar we moeten nou natuurlijk niet doen alsof er een betere bondscoach dan v. Gaal voor deze groep gezet had kunnen worden, of hadden we Davids gelijk bondscoach moeten maken?
 
jaakke
 
4
8 juni 2022 om 16:06
Kleur is irrelevant. Mensen die dat steeds als uitgangspunt gebruiken hebben ergens een afslag gemist.
 
Johnnie10
 
20
8 juni 2022 om 13:57
Hier was het wachten op natuurlijk, een reactie van iemand uit commissie Mijnals. Benieuwd of Ruud ook gesproken heeft met Dick in de periode dat hij in dienst was. Je kan nu wel klagen dat je geen training hebt geleid, maar dat had toen gemoeten. Niet nu. Zwak van Ruud. Verder betreffende kansen van zwarte trainers. Moeilijk te zeggen. Zoveel zwarte trainers zijn er niet heb ik het idee. Interesse bij de zwarte (ex) voetballers kan ook ergens anders liggen. Vind het maar gelul en voegt niks toe.
 
Pasevski
 
23
8 juni 2022 om 13:58
Dat er in het kader van diversiteit een gekleurde assistent bij moet zitten is natuurlijk al van de zotte. Dat Gullit alles zo enorm onder de loep neemt en de situatie zo beoordeeld is ook zeer naar, de welbekende slachtofferrol. Zelf ook niet met een oplossing iets komen, hetgeen in zijn ogen een probleem is. Welke ''gekleurde'' man heeft dezelfde kennis, ervaring en kunde als Louis van Gaal? Rijkaard, Fraser, Davids, Gullit zelf, Seedorf of die trainer van ADO zijn namen die bij mij op komen, maar die komen allen niet in de buurt van Louis. Als iedereen eens zo gefocust zou zijn op kennis en kunde, in plaats van huiskleur, dan was er bijvoorbeeld in de politiek een hoop veranderd. Dat lijkt me een stuk belangrijker dan de trainersstoel van een voetbalteam.
 
Westend
 
6
8 juni 2022 om 15:10
Ik denk niet dat het een moetje is, maar ik denk dat Van Gaal naar zijn selectie kijkt en op basis daarvan een type assistent uitkiest. Daarin heeft Van Gaal momenteel wel een staff wat bij elk van de spelers wel aanspreekt. Als je selectie divers is, moet je staff dat ook zijn. Vrij logisch toch? Bondscoach is ook een ervaringsberoep. Je kan daar geen rookie neerzetten. Kijk eens naar de generatie Van Gaal. Die speelde in de periode 1970. Daarin moet je denken aan Suurbier, Israel, Van Hanegem, Neeskens, rensenbrink en Cruijff. Toen had je uberhaupt nog niet eens donkere spelers rondlopen. Generatie Koeman (1988 spelers) brengt Rijkaard, Winter en Gullit met zich mee. Dan zijn je keuzeopties ook nog wel behoorlijk beperkt. De generatie daarachter komt nu pas een beetje los met Gio, De Boer, Blind en Seedorf. Maar die gasten zijn allemaal nog veel te onervaren om leiding te geven aan het complete nederlandse voetbal. De Boer, Blind en Van Basten hebben toch wel geleerd dat je dat niet kan maken. De huidige generatie voetballers is al veel diverser. Geef het nog 20 jaar en je zal ook op coach niveau pas die diversiteit gaan zien hoor. Daar is het nu nog geen tijd voor.
 
Regulator
 
3
8 juni 2022 om 15:40
Een (bonds)coach hoeft niet bepaald een international te zijn geweest om een goede trainer te worden. Er zijn vast wel aardig wat donkere spelers geweest die op een lager niveau speelden in de '80 en '90. Ik weet dat je daar niet op doelde, maar wil wel aangeven dat je voorbeelden een beetje mank zijn. Hoe het zit met racisme in voetbal.. Ik weet daar echt helemaal niets van af. Ik geloof ook helemaal niet dat hier ooit een diepgaand onderzoek naar is gedaan. Wel geloof ik dat de KNVB echt uit het Old boys network bestaat, maar tegelijkertijd geloof ik dat meer mensen hier tegenaan zijn gelopen ongeacht hun huidskleur. Ook denk ik dat de diversiteitscommissie zich beter kan bezighouden met daadwerkelijk onderzoek doen naar ervaringen, procedures etc. in plaats van als een soort kleurenscheidsrechter langs de lijn staan. Diversiteit lijkt nu juist een doel te worden ipv een middel dat kwaliteit bevordert. Wat mij persoonlijk stoort aan de woorden van Gullit is dat hij het verschil tussen correlatie en causaliteit niet lijkt te snappen. Hijzelf kreeg geen kansen om trainingen te leiden, gaat ervanuit dat ditzelfde bij Davids gaat gebeuren.. Beiden zijn ze zwart, dus gevoel van racisme. Dat is 1. compleet een foute redenatie 2. kortzichtig 3. maakt de discussie omtrent racisme des te lastiger.
 
Westend
 
2
8 juni 2022 om 15:51
o zondermeer dat een bondscoach geen international hoeft te zijn: maar dat zijn doorgaans wel de mensen die trainers waar als eerste aan wordt gedacht. Ook spelen op topniveau brengt die ervaring met zich mee. Vrijwel alle (nieuwe) trainers komen uit de voetbalwereld. De overige (slot, Ten Hag) bewandelen een langer pad. Hiddink is een mooi voorbeeld; maar die heeft wel vrij lang aan de weg getimmerd en was rond zn 50ste pas bondscoach (na 12 jaar ervaring te hebben opgebouwd). Plus een complete opleiding als gymdocent. Racisme in leidinggevend voetbal weet ik trouwens ook niet. Maar 'old boys' betekend meestal dat hoge posities alleen worden gegeven aan 'vriendjes die je al kent'. In dat kader zal diversiteit (naar mijn verwachting) toenemen omdat die selecties steeds diverser worden. Het type Davids (beetje bad boy, met een kleurtje) is wel precies wat je van Van Gaal zou verwachten in het samenstellen van zijn staff. Die is juist heel erg bezig met aansluiting ed. Davids zou (denk ik) wat dat betreft goed aansluiten bij een aantal spelers.
 
Regulator
 
3
8 juni 2022 om 16:14
Dat is iets waar ik me nou meer zorgen om maak. Denk bijvoorbeeld aan een Sneijder. Spelers die tijdens hun carriere uitstekend hebben gepresteerd en denken dat het voldoende is om een topcoach te worden. Jammer genoeg heeft de KNVB al vaker haar oren hier naar laten hangen en is het zondermeer vaak genoeg mis gegaan. Hangt er natuurlijk van af hoe dat old boys network zich vormt. Kan eigenlijk beide kanten op, afhankelijk wie zin heeft in de bestuurlijke kant van topsport. Wat ik wel vind is dat we hier over een probleem praten waar we de omvang en impact totaal niet van weten, maar alsnog als een probleem ervaren. Mijn vraag is of dit daadwerkelijk een probleem is of dat het hol geschreeuw is. Probeer me overigens niet verkeerd te begrijpen. Het is absoluut niet dat ik geen racisme in voetbal erken. Ik wil alleen wel dat er dieper naar wordt gekeken dan alleen de woorden die in de media uitgesproken worden. Met Davids heb ik eigenlijk een heel groot probleem. Toen ik jong was, was het mijn favoriete spelers. Nadat ik hem een keertje heb ontmoet, merkte ik hoe kil en arrogant die gast was. Tokkie pur sang. Daarnaast, zijn track record als speler-trainer is te beschamend voor woorden. Wellicht dat het onder v Gaal anders zal zijn, want dat is toch wel zijn trainer geweest.
 
Westend
 
0
8 juni 2022 om 16:36
Ik weet het verder natuurlijk ook niet. Kan alleen speculeren. Kan me ook heel goed indenken dat de generatie spelers van nu ook zo verschrikkelijk veel geld hebben verdiend, dat ze zich 'te goed' voelen om weer onderaan te beginnen. Iemand als Van Gaal, Hiddink, Ten Hag of Slot waren op het moment van beginnen nog niet financieel onafhankelijk. Dat brengt misschien ook nog een extra noodzaak met zich mee. Een Sneijder kan daarom ook sneller denken: 'ach waarom zit ik me eigenlijk zo uit te sloven'.
 
KeeperToob
 
35
8 juni 2022 om 13:59
Het is ook nooit goed en altijd maar weer in de slachtofferrol. Bah om te kotsen.
 
Blackthought
 
19
8 juni 2022 om 13:59
Voor al die mensen die het niet snappen, nee er is op dit moment geen donkere trainer die in aanmerking zou komen op heel misschien ten cate na. Het probleem dat gullit echter meld is het feit dat die trainers te weinig kansen krijgen om te bewijzen dat ze wel in aanmerking zouden komen. Overigens zijn alle namen die hier genoemd worden als donkere coaches op Fraser na allemaal namen die voor zover ik weet in Nederland nooit hoofdcoach zijn geweest. Kan komen doordat ze het zelf niet wilden, maar er lopen in Nederland wel weinig donkere hoofd coaches rond bij prof clubs. En ik hoor ook vrijwel nooit de naam van 1 rondgaan als een club zonder coach zit. Uiteraard is het niet zwart wit en ik ga er niet van uit dat racisme meespeelt, maar het is wel apart dat in een sport waarbij donkere spelers zo vertegenwoordigd zijn als in het voetbal er zo weinig donkere hoofdcoaches zijn. Zou wel handig zijn om het eens te onderzoeken hoe dat komt.
 
DennisJWT
 
16
8 juni 2022 om 14:04
Dat komt omdat er gewoon heel weinig donkere spelers de trainerscursus gaan doen.
 
Lierse1997
 
13
8 juni 2022 om 14:17
Dat is geen verklaring. Dat is een vaststelling. Er moet echter ook een verklaring komen voor die vaststelling. Hoe komt het dat er heel weinig donkere spelers zo een cursus doen? Ik geloof namelijk niet dat intrinsieke motivatie afhankelijk is van huidskleur. Dan moet er dus een andere reden voor zijn.
 
Jackieboy10
 
9
8 juni 2022 om 14:47
@lierse Ik snap je punt, maar waarom moet het altijd zo zwart/wit (no pun intended) zijn? Waarom moet er altijd een alsomvattende verklaring zijn? Want zoals ik het zie, zal het een combinatie van meerdere factoren zijn. Daarvan is het krijgen van minder kansen door discriminatie één, absoluut. Maar is dat dan de alsomvattende factor? Dat vind ik persoonlijk dan lastig. Hoe gaan we ergens aan afmeten hoe belangrijk de ene factor is ten opzichte van de andere? Dat is namelijk het hele probleem in mijn optiek. Van beide kanten is het altijd extreem gesimplificeerd: ''dit komt door discriminatie'' of ''nee dit komt niet door discriminatie''. Dit terwijl er een veelvoud aan factoren bij betrokken zijn. Intrinsieke motivatie, aantrekkelijkheid van bepaalde functies, doorgroeimogelijkheden, simpelweg een kleiner percentage van de populatie waaruit gevist moet worden, valse percepties enz. enz. Maar nee, het ligt of puur aan discriminatie volgens een groot deel van NL, of het ligt volledig niet aan discriminatie volgens een ander groot deel van Nl...
 
Lierse1997
 
6
8 juni 2022 om 14:58
Uiteraard is er geen alomvattende verklaring. Maar dan moet er toch nog steeds naar die verklaringen gezocht worden? Persoonlijk denk ik trouwens wel dat discriminatie de basis is. Niet altijd bewuste discriminatie, maar ook onbewuste. Want ik vind dit soort discussies altijd zo oppervlakkig. Nooit wordt er naar achterliggende redenen gezocht.
 
Jackieboy10
 
4
8 juni 2022 om 15:49
Natuurlijk moet er naar die verklaring gezocht worden. Maar waarom moet dat altijd discriminatie zijn? Dat is mijn punt. Waarom zou de basis altijd discriminatie zijn? Daar ben ik het dan niet mee eens. Ik persoonlijk denk dat het een combinatie is van factoren, die bijvoorbeeld 40%-30%-15%-5%-5%-5% verklarend zijn. Ik noem maar wat random percentages. De discussies zijn inderdaad wat oppervlakkig, maar in dit soort gevallen ook wel logisch. Niemand van ons weet de achtergrond van dit soort situaties. Dus veel verder kom je ook niet. En daarnaast is het dan net zo simpel om maar pertinent te stellen dat er sprake is van discriminatie.
 
Blackthought
 
2
8 juni 2022 om 16:22
@jackieboy10 daarom zou ik het dus interessant vinden al hier een onderzoek naar gedaan wordt. Ik geloof ook niet in "het is racisme, punt". Er zullen meerdere factoren meespelen, maar welke factoren zijn dit allemaal, hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze factoren wegvallen als dat mogelijk is. Ik wil naar niemand wijzen, maar ik wil wel weten waarom. Ik heb ook vermoedens in wat voor andere zaken allemaal mee zouden kunnen spelen, maar of die vermoedens kloppen weet ik niet. Het is naar mijn mening wel apart dat in een omgeving waar een bepaalde groep zo groot vertegenwoordigd is er heel weinig mensen binnen die groep ook daar op bepaalde posities onder vertegenwoordigd zijn. Geldt niet alleen voor voetbal hoor, ik ben in het algemeen gewoon benieuwd hoe zulke situaties in elkaar steken.
 
Sirius
 
15
8 juni 2022 om 14:20
En daar slaat Gullit de plank ook faliekant mis. Hij zoomt namelijk niet in. Kluivert en Seedorf konden zich prima opwerken tot hoofdtrainer in de Eredivisie, maar ze kozen al snel voor het buitenland en bij Seedorf is het sowieso al gebleken dat z`n aanstellingen niet op basis van z`n kwaliteiten als coach waren. In Kluivert zag ik wel wat. Echter vertrok hij snel naar de Europese top in andere functies. Kluivert heb ik overigens ook niet horen klagen over discriminatie bij de Knvb. Davids deed eigenlijk hetzelfde en begon in Engeland. Je hoorde ook niets van ze tot het moment dat ze al zolang van de radar waren verdwenen dat ze uit beeld waren geraakt. Toen was het ineens discriminatie. Het feit dat ze er niets van hebben gebakken in het buitenland en veel te hoge salarissen hebben voor de kleinere Eredivisieclubs zal er niets mee te maken hebben? Neem dan eens de trainers die wel hoofdtrainer worden. Die doorlopen het traject. Ze beginnen bij een jeugdploeg of beloftenploeg, werken zich op tot assistent, assisteren soms nog Oranje erbij en worden vervolgens ergens hoofdtrainer. Dat gaat Van Bronckhorst heel goed af, Fraser deed dat prima, Reiziger doorloopt dat traject nu en dat is de manier hoe je hoofdtrainer wordt. Niet op basis van je naam als voetballer aangesteld worden bij een buitenlandse ploeg in nood terwijl je 0 ervaring hebt. Het is allemaal best prima te verklaren. Ik bedoel: Als huidskleur een rol zou mogen spelen, wie had je dan in hemelsnaam bondscoach moeten maken? Fraser? Seedorf? Kluivert? Davids? Kluivert zou nog kunnen met een ervaren assistent, maar de rest kun je niet verkopen als je iemand als Koeman hebt lopen. Ik heb dan ook geen enkele twijfel dat Van Bronckhorst wel ooit bondscoach wordt. Als Fraser na Utrecht een stap kan maken, wordt hij ook een potentiele kandidaat. Die commissie en Gullit hebben hun zin gekregen en nu is het weer niet goed. Davids heeft daar natuurlijk niets te zoeken en oogt ook als iemand die liever ergens anders is. Dit is waarschijnlijk z`n laatste strohalm om iets van z`n trainerscarriere te maken. Dat krijg je dus als je gaat discrimineren en iemand aanstelt op basis van huidskleur. Ik heb geen enkele twijfel dat er van discriminatie of racisme geen sprake was tot dit hele gedoe. De generatie Seedorf voelde zich gewoon al snel te goed voor de geleidelijke weg en als je dan te lang niet presteert, hoeven clubs je niet meer. Zeker niet als je salariseisen hebt die ver boven de mogelijkheden van een middenmoter liggen.
 
Blackthought
 
5
8 juni 2022 om 16:33
Je noemt fraser en reiziger als mensen die de goede weg bewandelen. Oké, laten we nu een vergelijking maken. Arne slot begon geloof van wat ik kon vinden gelijktijdig met reiziger als jeugd trainer/assistent. Fraser begon bijna 15 jaar eerder. Toch is arne slot beide ver voorbij gegaan qua status. Hoe komt dat? Mensen die gelijk roepen racisme/discriminatie als argument is bullshit neem ik sowieso niet serieus overigens. Als je niet inziet dat discriminatie nog steeds met regelmaat gebeurt en gewoon een geldige onderzoeksvraag is dan heb je oogkleppen op.
 
Sirius
 
1
8 juni 2022 om 21:39
Er is natuurlijk wel een groot verschil waar je begint. Bij Ajax wordt je doorgaans niet zo makkelijk hoofdtrainer. Bij AZ gaat dat toch wat makkelijker. Overigens heeft die laatste ook gewoon een trainer 'met een kleurtje' in Pascal Janssen. Overigens roep ik niet dat racisme bullshit is, maar vooralsnog is er niemand met cijfers gekomen waaruit blijkt dat er sprake is van discriminatie. Ik geloof echt wel dat discriminatie nog steeds met regelmaat voorkomt. Echter geloof ik niet dat het bij de profclubs veelvuldig gebeurt. Waar het om gaat is dat je betreft dit soort dingen niet zomaar instanties, clubs of mensen kunt beschuldigen van discriminatie of racisme zonder dat je het kunt bewijzen. Iedereen kan zomaar wat roepen, maar het moet ook te staven zijn en zeker met betrekking tot zaken als racisme en discriminatie. Je kunt er iemand ernstig mee schaden.
 
nederland79
 
8
8 juni 2022 om 14:58
@blackthought de grap is dat een hele hoop Afrikaanse landen een blanke bondscoach hebben. Zou het dan toch met kwaliteit te maken hebben
 
Lierse1997
 
9
8 juni 2022 om 14:59
Eerder met dominante denkbeelden in onze maatschappij. Dominante denkbeelden die vaak wel een achtergrond van discriminatie hebben.
 
jaakke
 
9
8 juni 2022 om 16:12
Ik hou het toch op kwaliteit. Er is helemaal geen dominant denkbeeld in de maatschappij. Wel veel mensen die structureel de slachtoffer rol aannemen.
 
Lierse1997
 
4
8 juni 2022 om 16:28
Kijk even “de wonderjaren: maken kleuters een onderscheid in huidskleur?”. Benieuwd of je dan nog gelooft in het niet bestaan van dominante denkbeelden. Of zijn die kleuters ook mensen die structureel een slachtofferrol aannemen?
 
Kyle66
 
3
8 juni 2022 om 16:55
Veel kleuters nemen het gedrag van hun ouders over. Zo kende ik een vrouw wiens kindje van 3 graag naar de intocht van Sinterklaas wilde gaan. Die kreeg een hele tirade van haar moeder dat Sinterklaas racistisch is enbsat zij nóóit van haar naar de intocht mocht gaan. Dus ja, aangeleerd.
 
Lierse1997
 
3
8 juni 2022 om 17:49
Je hebt het filmpje niet gekeken hè? Of denk je dat die kleuters aangeleerd is door hun ouders dat zwarte mensen crimineler zijn?
 
SocioFan1
 
2
8 juni 2022 om 19:15
@Lierse1997 Daar heeft het idd mee te maken, helemaal met je eens. En dat wil Gullit dan ook doorbreken. We zouden eens moeten leren van de NBA. Daar krijgen ze wel de kans en heb je gewoon een mooie eerlijke mix.
 
Kaassie
 
1
8 juni 2022 om 19:36
Nou vraag ik me toch serieus af wat de antwoorden van blanke kleuters in Nederland of Belgie te maken hebben met de reactie van nederland79.
 
Lierse1997
 
0
8 juni 2022 om 21:33
Niks. Wel iets met die van @jaakke, die niet gelooft in dominante denkbeelden in de maatschappij.
 
Rob81
 
12
8 juni 2022 om 14:02
Die commissie is toch in het leven geroepen om donkere trainers door te schuiven in de staf van de Knvb? Lijkt erop dat het dus backfired want ja, ze komen niet verder dan assistent. Maar laten we eerlijk wezen, is Gullit geschikt als bondscoach? Nee. Davids? Nee. Fraser? Misschien ooit, als hij puik presteert bij Utrecht en een stap ala Ten Hag zet maar Sparta ging richting degradatie en meer dan subtop Eredivisie heeft hij niet op zijn palmares. Kijk, Ron Jans is ook nooit bondscoach geworden. Verbeek niet. Ten Hag ook nog niet eens. Het is niet niks he, bondscoach van Oranje worden. Natuurlijk was Frank de Boer wel een idiote keuze, maar dat vonden we allemaal. Die heeft hoe je het went of keert wel in de vaderlandse top gewerkt en is kampioen geworden. Dan heeft ie nog altijd meer bereikt dan een Davids of Fraser. Ze zijn er gewoon niet. Ik had gehoopt dat Kluivert, toen hij kampioen werd met Twente jeugd of 2e elftal. Dat hij een stap zou maken. Net als dat ik had gehoopt dat Seedorf zou slagen bij Milan en Depor. Maar dit is niet gebeurd. En laten we het al helemaal niet hebben over de trainerscarriere van Davids.
 
Sirius
 
2
8 juni 2022 om 14:41
Kluivert kan het ook nog steeds wel. Echter is hij waarschijnlijk niet haalbaar voor het gros van de Nederlandse clubs. Van Bronckhorst zie ik ooit gewoon bondscoach worden. Er is gewoon 1 heel groot verschil tussen al die coaches die bij de Nederlandse (sub)top eindigen en coaches als Seedorf, Davids of Hasselbaink. Die eerste groep werkt zich op van jeugdtrainer tot assistent tot uiteindelijke hoofdcoach, de tweede groep heeft dat traject niet doorlopen. Die gingen gelijk voor de knikkers en/of de banen waar ze eigenlijk nog lang niet klaar voor waren. Seedorf slaat zo'n beetje flater na flater, Hasselbaink blijft steken in de League One en is bovendien op heterdaad betrapt bij het aannemen van smeergeld nadat een dergelijk gesprek was opgenomen met camera. Bovendien zijn z'n prestaties als trainer allerminst indrukwekkend. Kluivert boert goed en heeft eigenlijk een mooi CV ondanks de korte route. Die kan waarschijnlijk zo in de Eredivisie aan de slag als blijkt dat clubs hem kunnen betalen. Rijkaard werd nota bene bondscoach zonder ook maar enige ervaring als trainer. Alles is prima te verklaren aan de hand van cijfers en aan de hand van de weg die die generatie koos. Bovendien was er een tijd terug ook een artikel waaruit bleek dat veel oud-voetballers met een kleur die cursus niet eens afronden. Ik kan niet oordelen over andere landen, maar in Nederland zie ik geen discriminatie op het gebied van profcoaches. Het is aan de hand van inhoudelijke cijfers ook niet echt te staven.
 
Alkmaar54
 
18
8 juni 2022 om 14:04
Volgens mij is Rijkaard bondscoach geweest van het Nederlands elftal en is hij later nog een keer gevraagd en heeft hij zelf bedankt. Verder heeft ongeveer 13% van de Nederlanders een donkere huidskleur, dus dat je dan wat vaker bij een blanke trainer uitkomt is niet zo vreemd. Het zou juist racisme zijn als er vaker dan 1 op de 10 voor een donkere trainer wordt gekozen.
 
nuanceman
 
7
8 juni 2022 om 14:30
40% van de selectiespelers is zwart.
 
Westend
 
4
8 juni 2022 om 14:37
Als je kijkt naar de basiself vanavond is het de meerderheid. Zag Ake, Van Dijk, Dumfries, Malacia, Bergwijn en Depay (?) staan.... Maakt verder geen hol uit natuurlijk.
 
PSV,VVV,LFC!
 
5
8 juni 2022 om 14:43
Dat wil vrij weinig zeggen. Het gaat om het aantal dat uberhaubt trainer wil worden en daar de cursussen voor doen.
 
Alkmaar54
 
16
8 juni 2022 om 14:44
Misschien moet de commissie Mijnals hier eens naar kijken. Past alleen niet in hun straatje vrees ik.
 
Sirius
 
3
8 juni 2022 om 14:49
Oké, maar hoeveel van om en nabij de generatie Seedorf hebben de trainerscursus afgerond? Hoe staat dat in verhouding met het aantal autochtonen die 'm hebben afgerond? Wat voor traject hebben ze doorlopen en hoe staat dat traject in verhouding? Pas als je dat allemaal hebt onderzocht, kun je vaststellen of er sprake is van discriminatie. Als die 40 procent van de huidige generatie allemaal de cursus succesvol afronden, kun je de klok erop gelijkzetten dat veel van hen gewoon in de Eredivisie terechtkomen. Echter zegt iets me dat personen als Memphis of Babel geen enkele intentie hebben om later hoofdtrainer te worden. Die zijn veel te veel met andere dingen bezig. Of neem de vorige generatie. Elia, De Zeeuw die uitstekend boeren in andere branches of Van Der Wiel die tijdens z'n carriere al met hele andere dingen bezig was en volgens mij in de drank-business zit. Zet dat af tegen bijvoorbeeld Van Bronckhorst, Fraser, Reiziger, Bogarde enzovoort. Die bouwen de boel op de juiste manier op. Van Bronckhorst zit inmiddels bij Rangers en deed Feyenoord succesvol, Fraser heeft ADO, Vitesse, Sparta en nu Utrecht op z'n CV, Reiziger kon gelijk al bij Ajax in de jeugd beginnen en werkt zich gestaag op, Bogarde is laatst ontslagen, maar bouwt z'n carriere ook op. Die komt vast wel weer ergens aan de bak.
 
Westend
 
2
8 juni 2022 om 14:55
Het gaat natuurlijk ook over de geschiedenis op opbouw. In die succesjaren van 1988 had je een selectie met alleen Aron Winter, Ruud Gullit en Rijkaard. Van de 20 spelers. Daarin zijn ook alleen maar Koeman en Jan Wouters die het in de trainerswereld hebben gemaakt. Een vrij klein aantal. In de generatie van Cruiff (en Van Gaal) had je zelfs 0 donkere jongens rondlopen. Kijk je nu naar de huidige selectie dan zit daar al veel meer diversiteit in. Met andere woorden: die gasten komen er heus wel aan. Maar het is gewoon nog niet zo ver.
 
nuanceman
 
4
8 juni 2022 om 15:09
@westend en Vanenburg
 
Westend
 
2
8 juni 2022 om 15:23
Nu ben ik kleurenblind, maar Vanenburg is toch geen donkere speler?
 
nuanceman
 
3
8 juni 2022 om 16:04
@westend net als Gullit en Rijkaard is Vanenburg half Surinaams van afkomst. Overigens hebben van het Schip, Krã¼zen en Erwin Koeman toch ook aardig succes als trainer?
 
Westend
 
0
8 juni 2022 om 16:41
Owja yo? Ik zit naar Google images te kijken. Puur uiterlijk zou ik het niet zeggen, maar ik geloof je hoor
 
Verdenkzaam
 
2
8 juni 2022 om 16:58
40%??? Maar nuanceman, dat is toch veel te veel? Ik vind dat echt niet kunnen. Dat moet worden teruggebracht naar de 13% lijkt me. Of werkt het niet zo, nuanceman?
 
nuanceman
 
0
8 juni 2022 om 17:29
@verdenkzaam toch is het boeiend om onderzoek te doen naar cijfers. het Mulier instituut deed hier onderzoek naar. Wat blijkt? 46% van alle KNVB leden (voetballers) hebben een migratieachtergrond. 36% van de trainers en 7% van de hoofdtrainers. Dat lijkt dan allemaal nog wel mee te vallen hoewel 7% wel laag is. Maar als je kijkt naar besturen dan is slecht 11% van allochtone afkomst. Bij ander sporten zijn die verschillen veel kleiner. Het is wel gek toch? dat bij een sport waar bijna de helft een andere afkomst heeft dit niet te zien is trainers en bestuursfuncties? bij andere sporten is dat niet zo groot verschil.
 
miki1959
 
18
8 juni 2022 om 14:05
Ach ja Ruud Gullit die blijft hier maar over klagen maar ik vind hem zo ontzettend hypocriet. Want binnenkort zit hij vast wel weer in Qatar om voor belachelijk veel geld het voetbal te analyseren. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
 
Sirius
 
9
8 juni 2022 om 14:54
Tja, ik hoor hem niet over Rijkaard die bondscoach kon worden zonder enige ervaring of Seedorf die een versnelde cursus kreeg. Het is allemaal tunnelvisie. Sommigen willen gewoon discriminatie zien, omdat ze anders moeten toegeven dat ze bepaalde eigenschappen niet hebben of ongelijk hebben. Inmiddels is die commissie al jaren aan het lobbyen. Dan krijgt het z'n zin en dan is het weer niet goed. Eerst lobbyen voor discriminatie en vervolgens klagen dat er weer sprake is van discriminatie. Dan stopt hij die discriminatie ook nog eens in een ander jasje zodat het toch weer bij de KNVB terechtkomt. De KNVB maakt veel fouten, maar discriminatie was er tot die commissie niet 1 van.
 
FlamengoBrasil
 
5
8 juni 2022 om 14:08
Het gaat om kwaliteit, en momenteel is er denk ik geen een coach met een kleurtje goed genoeg. Misschien dat Fraser het zou kunnen, maar gezien de clubs die hij heeft getraind zal hij niet snel eerste keus worden. Er zijn nu eenmaal veel minder donkere trainers tov de blanke trainers. Waar ik het wel mee eens ben dat het lijkt dat de tweede assistent een kleurtje moet hebben. Grote onzin. Kies gewoon iemand die er kwalitatief bij past.
 
Trissy
 
21
8 juni 2022 om 14:10
Gullit, ga gewoon zelf weg. Jarenlang zelf verkondigen dat kwaliteit in de staf ondergeschikt moet zijn aan diversiteit. Nu worden er mensen geselecteerd op basis van diversiteit en is het weer niet goed.
 
 
6
8 juni 2022 om 14:12
Davids is niet echt een goed voorbeeld. Die mag blij zijn dat ie daar uberahupt zit aangezien het een fluttrainer is. Ik zou als KNVB eens beginnen met selecteren op kunde en niet op "die kon tegen een bal trappen".
 
Regulator
 
1
8 juni 2022 om 15:52
Hoe durf je dit te zeggen man? Schaam je diep zeg. Davids is een fantastische trainer. Als hij de hoofdcoach was, dan hadden we al lang goud in onsportiviteit gewonnen... Ik hoop dat je je woorden terug neemt.
 
TILBURG013
 
10
8 juni 2022 om 14:14
Het is ook nooit goed he Ruud. Als er geen donkere mensen in de technische staf zitten is het racistisch maar als er wel iemand in zit dan zit het er alleen omdat hij zwart is.. welke donkere trainer is goed genoeg om bondscoach te zijn dan? Mensen als Ruud vinden het raar dat in een land waar 85% blank is, ook meer blanke mensen als donkere mensen werken. denk daar maar eens over na. Het moet toch om kwaliteit gaan?
 
Sirius
 
0
8 juni 2022 om 15:01
De KNVB of een onafhankelijke onderzoekspartij moet zoiets gewoon eens in kaart brengen om die hele discussie naar het land der fabelen te verwijzen. Gewoon de volgende criteria even beantwoorden en aan de hand daarvan concluderen of discriminatie te staven is met feiten: Wat is de verhouding in aantallen met een afgeronde cursus? Is er een correlatie tussen de afgelegde weg richting het hoofdtrainerschap en succes? Is er aan de hand van die doorrekeningen sprake van een oververtegenwoordiging? Dan ben je snel klaar met de hele discussie, al vraag ik me af of mensen het dan laten rusten. Mensen die discussies emotioneel benaderen, zijn doorgaans niet vatbaar voor pure feiten.
 
Svenieman
 
6
8 juni 2022 om 14:16
Als ik niet beter zou weten lijkt het wel of Gullit alleen naar kleur kijkt en kleur belangrijker vind dan kwaliteit. Maar nee dat kan haast niet, ik zal er wel naast zitten. Maar hoe zit dat in het veld trouwens qua spelers, moeten we er daar ook van elke "kleur" eentje in hebben? Wellicht goede vraag aan Gullit hoeveel kleuren mensen zie jij in de wereld precies, want zelf noem je alleen de kleur zwart namelijk. En ja meneer Gullit, natuurlijk denken ze dat ze er eentje van kleur bij moeten zetten, omdat namelijk o.a. de commissie Mijnals dit eist.
 
PaulR_1982
 
9
8 juni 2022 om 14:17
Ik denk dat Gullit ergens gelijk heeft, dat Davids er niet zit vanwege zijn kwaliteiten, maar vanwege zijn kleurtje. Bij Fraser vond ik het al anders, daar Fraser al wel heeft aangetoond kwaliteiten te hebben als trainer/coach. Maar waar Gullit geen gelijk in heeft is dat mensen met kleur geen eerlijke kans krijgen. Er is namelijk geen coach met kleur die het niveau heeft om bondscoach te worden. ‘ja maar je moet wel de kwaliteit hebben.’ Dat vind ik zo erg, dat klinkt bijna alsof men wil zeggen dat donkere mensen geen kwaliteit hebben. Dat vind ik heel kwalijk.” Dit vind ik echt de uitleg van iemand die graag gekwetst wil worden om zielig te doen. Het gaat altijd om de kwaliteit, en daarmee bedoeld iedereen dat er niet iemand gekozen moet worden om andere gronden, zoals geslacht, geloofsovertuiging, geaardheid of huidskleur. Maar alleen maar op basis van kwaliteiten. En als uiteindelijk blijkt dat een lesbische vrouw met een donkere huidskleur de beste kandidaat is, dan is dat prima. Er is namelijk niemand die zegt dat donkere mensen geen kwaliteiten hebben.
 
Soccerfan_1
 
2
8 juni 2022 om 14:26
Volgens mij is Van Gaal niet de persoon die iemand kiest vanwege zn kleurtje en hij laat zich dat zeker ook niet opdringen.
 
Westend
 
2
8 juni 2022 om 14:30
Ik denk dat Van Gaal wel dondersgoed naar zijn selectie kijkt en op basis daarvan een 'type assistent' uitkiest. Denk dat het type Davids (inclusief achtergrond) daarin een aanvulling is op de staff.
 
Westend
 
2
8 juni 2022 om 14:27
Gio (heeft een club), Fraser (is net weg bij Oranje), Rijkaard (wil niet), Gullit (wil zeker niet), Bogarde (mogelijk). Dan heb je het ook wel gehad. Seeforf vind zichzelf momenteel vooral erg goed (al heeft hij bij Milan ook geen eerlijke kans gehad. Maar als je de functie zo aan Blind en De Boer hebt gegeven, kan je dat altijd nog proberen). Ramzi van PSV is upcoming (maar heeft nog niks bewezen). Reiziger heeft de ambitie niet. Dan heb je het wel een beetje. Men lijkt ook wel eens te vergeten dat 'een minderheid' uiteindelijk ook gewoon in absolute aantallen in de minderheid zijn.
 
Sirius
 
1
8 juni 2022 om 15:04
Reiziger de ambitie niet? Dat kan ik nergens vinden?
 
PaulR_1982
 
2
8 juni 2022 om 16:38
Nja, Van Bronkhorst mag van mij bondscoach worden inderdaad. De andere opties hebben nog niet bewezen een goede hoofdcoach te zijn. Ik ben absoluut geen voorstander bepaalde quotums, zoals het vrouwenquotum welke gisteren in Europa werd ingesteld en we in Nederland al langer hebben. Vrouwelijke leidinggevende zijn prima, maar niet gedwongen. Ik denk dat vrouwen hier ook niet blij mee zouden moeten zijn. Van elke vrouwelijke leidinggevende zal nu vast een keer gedacht worden dat ze op die positie zit vanwege het quotum, niet omdat ze gewoon de kwaliteiten heeft. En hetzelfde geldt voor mij bij de Knvb. Kies de beste persoon, ongeacht geslacht, geaardheid, geloofsovertuiging of huidskleur.
 
consy
 
16
8 juni 2022 om 14:17
Blijft een walgelijk figuur deze Ruud Gullit, het zou altijd moeten gaan om kwaliteit. Er is nou eenmaal geen kwaliteit aanwezig tussen de donkere trainers, deal with it.
 
Lierse1997
 
9
8 juni 2022 om 14:21
Vind ik wat makkelijk. Geloven we echt dat donkere mensen minder kwaliteiten als trainer hebben? Want dat is iets wat we moeten concluderen als er toch altijd ‘voor kwaliteit gekozen wordt’. Het overgrote merendeel van de trainers is namelijk blank. Persoonlijk kom ik dan tot een wat ongemakkelijkere conclusie. Namelijk dat er iets fout gaat in de doorstroming van zwarte trainers. En dat al gedurende de gehele voetbalgeschiedenis.
 
Homelander
 
4
8 juni 2022 om 14:30
Ik geloof eerder dat er structureel iets fout gaat in de trainersopleiding in NL of de grote hoeveelheid ex voetballers die denken dat ze het wiel uit hebben gevonden en zichzelf te goed vinden voor dat papiertje. Zwart of wit het algemene niveau van de trainers is niet bijzonder hoog hier, niet voor niks dat we constant terugvallen op Advocaat en Van Gaal.
 
consy
 
1
8 juni 2022 om 14:38
Mee eens dat er wat mis gaat in de doorstroming, maar Gullit heeft het hier over die laatste stap richting Oranje. Pak het probleem aan bij de bron, bij de wortel. Lever daar kritiek op en vecht samen met de betrokkenen om dat te verbeteren. Maar ga het niet omkeren door jezelf omhoog te praten, alsof Gullit zoveel kwaliteiten zou hebben als trainer. Werkelijk waar overal gefaald en ook genoeg kansen gekregen. Hetzelfde geldt voor iemand als Seedorf, ook altijd vooraan om de kaart te trekken van het racisme maar in hun geval wat mij betreft toch vooral een excuus. En dat is heel triest voor degene die wel echt hun kansen in rook zien opgaan omdat ze een andere huidskleur hebben, daar zou het om moeten gaan. Niet om mensen als Gullit en Seedorf die echt genoeg kansen hebben gekregen maar het nog nergens hebben waargemaakt.
 
Alkmaar54
 
4
8 juni 2022 om 14:47
Ik geloof hier niet zo in. Er zijn genoeg landen in de wereld waar donkere mensen in de meerderheid zijn en dus statistisch gezien ook een grotere kans hebben om coach te worden. Vaak zie je echter dat Afrikaanse landen kiezen voor een Europese blanke bondscoach. Is dat dan racisme?
 
Lierse1997
 
1
8 juni 2022 om 14:49
Mannen als Seedorf en Gullit vallen inderdaad buiten de boot. Zij hebben het bewezen niet te kunnen, dan wordt je normaal gezien niet meer gekozen (al valt dat ook mee, kijk naar een De Boer). Maar het is ook wel veelzeggend dat de weinige donkere trainers die er zijn bijna allemaal individuen zijn met een voetbalcarrière op een hoog niveau. Bij Rijkaard, Gullit en Seedorf spreek je over de absolute top, maar ook bij jongens als Menzo en Fraser kan je spreken van een carrière in de top van Nederland. Dat zijn dus jongens die hun naam mee hebben. Dan vind ik het zorgwekkend dat er eigenlijk geen tot amper donkere jongens zijn die zonder zo een gigantisch voordeel de poorten naar het trainerschap in het profvoetbal kunnen openen. Ik snap dus wel dat iemand als Gullit ermee inzit. Alleen uit hij het echt op een domme manier en focust hij op foute zaken.
 
Lierse1997
 
7
8 juni 2022 om 14:55
@Alkmaar. Ja kan perfect. Het idee dat blanke trainers beter zijn kan ook gewoon doorsijpelen in Afrikaanse landen. Om dat dan meteen racisme te noemen gaat wat ver, maar het is wel een foutief denkbeeld naar mijn persoonlijke opinie. Een denkbeeld dat versterkt wordt door het feit dat er eigenlijk geen voorbeeldfuncties zijn van donkere toptrainers. Hier bestaan trouwens interessante onderzoeken over. Bijvoorbeeld een zwart kind krijgt de vraag welke van de twee poppen het stoute kindje is en welke het brave. Bleek uit dat onderzoek dat veel van de zwarte kinderen het zwarte popje als stout beschouwden en het witte als braaf. Geen intrinsiek racisme van die kinderen zelf, wel een gedachte die ingegeven is door ideeën die nog steeds dominant zijn in onze maatschappij die wel ingegeven zijn door racisme. En naar mijn bescheiden idee is hetzelfde aan de gang in Afrika als het aankomt op zwarte trainers. En als je er niet in gelooft, geloof je dan oprecht dat zwarte mensen intrinsiek minder kwaliteit of motivatie hebben om trainer te worden dan blanke mensen? Want toeval is het echt niet hoor.
 
consy
 
1
8 juni 2022 om 14:56
Mee eens maar dat is een diepgaand maatschappelijk probleem natuurlijk, in vrijwel elke sector speelt dit. Komen we er vanaf binnen 1 a 2 generaties? Ik denk het niet, je ziet zelfs bekende racistische theorieën weer steeds iets meer aan de oppervlakte komen. Theorieën over dat een blank persoon over het algemeen slimmer zou zijn dan een donker persoon, echt te walgelijk voor woorden. Je snapt niet dat mensen überhaupt zo kunnen denken, het is allemaal uit een gevoel van bedreiging.
 
Lierse1997
 
1
8 juni 2022 om 15:01
Als het (vrij deprimerende) filmpje trouwens eens wil bekijken, dit is de titel: “De wonderjaren: Maken kleuters een onderscheid in huidskleur?”. Staat gewoon op YouTube en kost 10 minuten tijd.
 
nederland79
 
1
8 juni 2022 om 15:05
@lierse de grap is dat veel Afrikaanse landen ook een blanke bondscoach hebben....
 
Sirius
 
0
8 juni 2022 om 15:08
Nee, maar dat zegt consy ook niet. Hij geeft aan dat er momenteel geen kwaliteit aanwezig is onder de huidige trainers met een kleurtje. Althans, in de generatie Seedorf sowieso niet. Van Bronckhorst zie ik wel bondscoach worden, Fraser als hij na Utrecht nog een stap weet te maken ook. In Rijkaard en Kluivert zie ik het ook wel, maar de ene wil niet en de ander heeft een nogal afwisselende carriere qua functies. Dan heb je Reiziger, Bogarde die middenin hun traject zitten om hoofdtrainer te worden. Dan heb je volgens mij ook al de helft opgenoemd met een afgeronde cursus.
 
Lierse1997
 
1
8 juni 2022 om 15:09
Heb jij überhaupt gelezen wat ik in mijn reactie schrijf vraag ik me dan af? Dat is geen grap, dat is een triest gevolg van dominante denkbeelden.
 
Alkmaar54
 
3
8 juni 2022 om 15:11
@lierse1997 Het is ook een heel ongemakkelijk onderwerp. Zeker in de huidige tijd waarin alles met ras gevoelig ligt. Feit is inderdaad dat de meeste voetbaltrainers blank zijn. Ook is het een feit dat donkere mensen oververtegenwoordigd zijn in de top van bepaalde sporten (voetbal, basketbal, hardlopen). Op het moment dat iemand tegen een glazen plafond aanloopt vanwege ras, geslacht, geaardheid, geloof of andere overtuiging. Dan is het een probleem. Maar de discussie wordt nu zo verkeerd gevoerd in mijn ogen. Als dit wordt doorgetrokken dan mogen er dadelijk maximaal 2 donkere voetballers worden opgeroepen en moeten er minimaal en 4 homo's bijzitten. Die Zuid Afrikaanse toestanden moet niemand willen. Draagt ook totaal niet bij in de strijd tegen echt racisme.
 
consy
 
1
8 juni 2022 om 15:16
Dank voor het delen Lierse, indd vrij deprimerend. Maar het laat goed zien wat jij ook al een paar keer aangaf, die kinderen focussen zich op dominante denkbeelden vanuit hun leven. Al op jonge leeftijd krijgen ze kinderprogramma's te zien waar de helden toch vooral blank zijn, vond ik een goed voorbeeld.
 
Lierse1997
 
3
8 juni 2022 om 15:19
Exact en dat is naar mijn persoonlijke opinie ook gewoon wat er gaande is in Afrika. Er zijn geen tot amper voorbeelden van zwarte toptrainers in het mondiale voetbal. Vervang de superhelden uit het filmpje door trainers en daarom worden er steeds blanke prutsers die niks betekend hebben in Europa aangesteld bij Afrikaanse landen. Daarom ben ik ook voorstander van verplicht donkere mensen kansen geven. Alleen zo kan je die vicieuze cirkel doorbreken. Want soms hebben gelijke kansen een duwtje in de rug nodig.
 
Lierse1997
 
2
8 juni 2022 om 15:21
@Alkmaar, ik vind het vooral problematisch dat er niet erkend wordt dat er een probleem is. Want dat er een probleem is, is toch echt niet ter discussie te stellen naar mijn bescheiden mening.
 
Alkmaar54
 
4
8 juni 2022 om 15:35
Iets is enkel een probleem wanneer zoiets ervaren wordt. Volgens Amerikanen was Speedy Gonzalez een discriminerende karikatuur van een Mexicaan. Daarom stopte de Looney Tunes met het uitzenden van Speedy Gonzalez. Mexicanen echter, vonden dit belachelijk en gingen daartegen in protest. Vervolgens werd Speedy Gonzalez toch maar niet "gecanceld". Moraal van het verhaal. Een probleem is enkel een probleem als dat zo ervaren wordt. Als er een grote groep donkere mensen is dat heel graag coach wil worden, maar dit niet kan worden vanwege de huidskleur of andere omstandigheden waardoor ze achtergesteld worden. Dan is het een maatschappelijk probleem waar iets aan gedaan moet worden. Blijkt echter dat er geen interesse is, moet je er dan iets aan doen? Moet je dan donkere mensen dwingen coach te worden? Mijn leidinggevende is helemaal into de vrouwenongelijkheid. Als zij iemand aanneemt, dan is dat in 9/10 gevallen een vrouw. Vervolgens is het eerste wat iedereen denkt, "ja die zal wel aangenomen zijn omdat ze een vrouw is". Uiteindelijk doe je daarmee die persoon ook tekort.
 
Regulator
 
3
8 juni 2022 om 15:46
Alkmaar: Hulde! We hebben hier een discussie over een probleem. Een probleem waarvan we het bestaan aannemen zonder enig verder onderzoek. Laten we ons er eens in verdiepen voordat we met harde conclusies gaan strooien. Ik ben bijvoorbeeld door mijn nieuwe werkgever gevraagd om deel te nemen aan een diversiteitscommissie. Sinds ik hier nieuw ben vroeg ik uit nieuwsgierigheid aan de persoon waarom ze hiervoor aan mij dacht. Zij zei dat ze mijn achternaam zag en direct daarop contact met mij zocht.. Nou als er iets is waardoor ik me weer een buitenlander voel dan is dat het wel.
 
Lierse1997
 
0
8 juni 2022 om 15:56
Het is toch duidelijk dat het als een probleem gezien wordt? Genoeg zwarte (ex-)spelers die zich er over uitspreken. En waarom zou de huidskleur van een bepaalde groep invloed hebben op de intrinsieke interesse van die bepaalde groep? Daar geloof ik zelf gewoon niet in. Jij wel?
 
Regulator
 
2
8 juni 2022 om 16:17
Hoeveel precies Lierse? Hoe groot is de groep die zij vertegenwoordigen?
 
Lierse1997
 
0
8 juni 2022 om 16:33
Nutteloze vragen die alleen dienen om discussie te ondergraven aangezien wij leken op een computertje zijn. Ook gemakkelijk want je komt met geen enkele weerlegging van de argumenten die ik aanhaal.
 
Lierse1997
 
0
8 juni 2022 om 16:39
Het probleem is naar mijn opinie dat er gewoon een gigantisch ongelijke verdeling is in het internationale voetbal als het aankomt op de etniciteit trainers. Blanken worden gigantisch oververtegenwoordigd in dat facet van het spel. Als je het niet met me eens bent omtrent die stelling, en je gaat mijn argumenten niet echt weerleggen, dan gaan we er niet uitkomen durf ik te stellen.
 
Regulator
 
2
8 juni 2022 om 17:20
Nutteloze vragen? Je stelt zelf dat het 1. als een probleem wordt gezien 2. genoeg zwarte (ex) spelers zijn die zich er over uitspreken. Waarom stel je iets als je het antwoord niet weet? Hetgeen wat ik feitelijk zeg is dat ik over enkele mensen lees die een probleem ondervinden. Ik weet niet of dit een feitelijk probleem is voor een gemeenschap of het alleen het gevoel van enkelen is. Dit lijkt me bij voorbaat van groot belang voordat er een hele maatschappelijke discussie over los gaat. De antwoorden hierop weet jij ook niet, dus hoe kun je stellen dat we met een probleem te maken hebben als je geen feitelijke achtergrondinformatie hebt? Kom op man, je bent universitair opgeleid. Ik verwacht wel iets meer van je dan de dooddoeners die ik hierboven lees.
 
Lierse1997
 
0
8 juni 2022 om 17:39
Omdat je niet kan verwachten van wat idioten op een forum dat ze met zo een antwoorden komen. Als je dat wel verwacht dan moet je geen discussies meer aangaan hier. Binnen de mogelijkheden die ik heb, heb ik hier in een aantal comments al mijn argumenten bovengehaald waarom ik dit een probleem vind. Als je het er niet mee eens ben dan zie ik je graag die argumenten weerleggen, maar nu kom je aanzetten met een vraag waarvan je weet dat het antwoord niet te geven is. Verder vind ik de uitspraak dat een maatschappelijk probleem alleen een maatschappelijk probleem is als het zo aangevoeld wordt door genoeg mensen nogal discutabel. Een maatschappelijk probleem is een maatschappelijk probleem en het feit dat mensen er al dan niet blind voor zijn, verandert daar naar mijn mening niet per se iets aan. Even als voorbeeld. Stel 95% van de bevolking vindt de opwarming van de aarde geen probleem, dan blijft dat nog steeds een maatschappelijk probleem.
 
Lierse1997
 
0
8 juni 2022 om 17:42
Verder heb je wel een punt. Ik kan niet met zekerheid stellen dat het wel degelijk een maatschappelijk probleem is. Ik heb wel stevig het vermoeden dat dat zo is, maar die vermoedens kan ik niet staven wegens een gebrek aan onderzoek naar het onderwerp. En misschien moet ik het dan zo stellen. Ik vind het een groot probleem dat er geen urgentie is in de maatschappij te onderzoeken of dat nu al dan niet een probleem is. Bij velen krijg ik zelfs het gevoel dat ze er maar van uit gaan dat er helemaal geen probleem is.
 
Soccerfan_1
 
6
8 juni 2022 om 14:19
Tis ook nooit goed he. Eerst moet er een donkere assistent trainer komen. Nu zijn er een paar geweest en is het ineens weer niet goed. Gullit moet kijken naar kwaliteit en niet naar kleur. Hoeveel donkere trainers zouden er bijv in aanmerking komen voor Oranje als hoofdcoach. Ze zijn er niet. Heel simpel. Gaat hij ook mekkeren over de spelers? Als er straks 9 donkere spelers in de basis staan hoor je de rest toch ook niet miepen er moeten meer witte spelers in. Hou aub op met dat gezeur.
 
Airbags
 
1
8 juni 2022 om 14:33
Een bondscoach aanstellen is sowieso al een enorm lastige taak. Het is duidelijk dat de KNVB een Nederlandse trainer wil, maar die zijn er niet genoeg van het niveau dat ze een bondscoachschap aankunnen. En dus kom je telkens maar weer uit bij Van Gaal, Advocaat of Koeman. Wil je iets anders, dan kom je uit bij gefaalde trainers als Danny Blind of Frank de Boer. De Nederlanders die het goed genoeg doen zijn helaas op één hand te tellen en zitten niet in de fase van hun carrière waarin een bondscoachschap geambieerd wordt. Laten we gewoon zorgen dat ook donkere trainers zich welkom voelen langs de lijn en dezelfde groeikansen krijgen als hun witte collega's, dan komen er vanzelf donkere coaches in de top. Ook bij de Knvb.
 
Westend
 
5
8 juni 2022 om 14:22
Een minderheid is in letterlijke vorm een minderheid: omdat er minder van zijn. We wonen en werken hier in Nederland waarbij het gros geen kleurtje heeft. Daar kan je heel boos en verongelijkt over doen, maar je hebt wat dat betreft ook niet zoveel te kiezen. Ik denk ook wel dat Gullit gelijk heeft als hij roept dat Davids er alleen bij zit voor de diversiteit, maar dat is ook omdat het vrijwel een landelijke campagne is om het zo door te voeren. Liefst was Davids ook nog een vrouw. Kon je 2 boksjes af vinden. Verder valt er momenteel ook niet veel te kiezen. Je hebt gio (voorzien van een club), Rijkaart en Gullit (willen allebei niet). Daarachter Seedorf (wist je van tevoren al dat die niet met Van Gaal gaat samenwerken) en Kluivert (is die er dan klaar voor?). Bogarde was weer beschikbaar...
 
Westend
 
2
8 juni 2022 om 14:49
Ik bedoel, zoiets moet natuurlijk ook groeien. In de generatie van Van Gaal had je uberhaupt nagenoeg geen donkere internationals. In de generatie Koeman alleen Gullit en Rijkaard. Kijk je nu naar de selectie is het al 50/50. Die diversiteit komt op den duur echt wel.
 
Homelander
 
7
8 juni 2022 om 14:24
Tja je kan de slachtofferrol weer in kruipen of constateren dat Davids bevoordeeld is door z'n huidskleur en daardoor deze baan krijgt terwijl andere mensen die het vak wel beheersen er naast pissen. Nu gaat kleur ten koste van kwaliteit door mensen zoals Gullit en de Knvb, dit kan je als blanke man met de juiste kwaliteiten ook ervaren als racisme. Ik hoop in de toekomst wel een succesvolle trainer te zien met een andere huidskleur maar dan puur omdat hij de kwaliteiten heeft, Van Bronckhorst of misschien in de verre toekomst Reiziger. Geen geforceerde PR, zorg maar gewoon dat je goed genoeg bent want daar gaat het uiteindelijk om.
 
Nation23
 
5
8 juni 2022 om 14:27
Maar moeten we dan een donkere bondscoach krijgen ? Zou het niet moeten gaan over kwaliteit. Uit het verleden is gebleken dat je wel wat vlieguren moet hebben om een geschikte bondscoach te zijn. van Basten en de Boer zijn in mijn ogen gefaald. Dan kom je uit bij Reiziger, Menzo, ten Cate of van Bronckhorst. De eerste twee weet ik niet of ze gepolst zijn, de derde heeft aangegeven geen bondscoach te willen zijn en Gio zit net bij de Rangers. En Gullit zelf ?? Ik weet niet of hij zou willen maar eerlijk gezegd zou uk hem op basis van zijn trainers kwaliteiten niet geschikt vinden. Wel als gezicht van het Nederlandse voetbal en statuur.
 
Westend
 
7
8 juni 2022 om 14:32
Liefst wel. Liefst eigenlijk een vrouwelijke donkere Lhbti bondscoach. Of nog beter: een transpersoon.
 
Nation23
 
6
8 juni 2022 om 14:49
Ik voel me als witte metro man nu wel enorm gekwetst.
 
Westend
 
3
8 juni 2022 om 14:57
Zodra je een minderheid wordt, kunnen we praten
 
Diego_Forlan
 
15
8 juni 2022 om 14:28
Jammer dat zo'n grote voetballer zo'n teer zieltje heeft dat hij hier maar over blijft terugkomen. Oranje bouwt aan iets moois, hebben de best mogelijke coach voor de groep staan en meneer Gullit vind weer een stok om mee te slaan. Wat dat betreft erg veel respect voor Fraser die beseft dat je in plaats van jammeren ook gewoon jezelf omhoog kan werken tot bijvoorbeeld een bondscoachschap ooit. Dan kan Gullit zich richten op ouwehoeren in een talkshow en de slachtoffer-kaart omhoog houden
 
Benenbreker
 
5
8 juni 2022 om 14:29
Jammer dat deze kaart wederom getrokken wordt. Het gaat om kwaliteit niet om kleur. Ik zal meedoen, hoeveel gekleurde opties hebben we nu, hoeveel niet gekleurde en wat is de kwaliteit. Gio is een serieuze kandidaat voor het Nederlands elftal, Slot, Ten Hag, van Gaal en Koeman. Voor de rest zou ik het absoluut niet weten. Gio zou een serieuze optie zijn net als Rijkaard dat was. Maar alle andere gekleurde opties zijn simpelweg nog niet je van het, evenals andere niet gekleurde opties. Ik weet vrijwel zeker dat gio nog een keer bondscoach zal worden. Wellicht Fraser als hij nog wat stappen zet en een keer een topclub zal coachen. Waar hebben we het uberhaubt over? Er zit ook geen vrouw bij want buiten wiegman is er nog geen vrouw geweest die een topclub heeft getraind, lijkt mij een vereiste.. en er is een groter percentage vrouw dan gekleurde mensen in nl. Het zou toch van de gekke zijn als nu bijvoorbeeld Barbara Barend zou roepen ach flikker op, weer geen vrouw.. erg vreemd die uitspraak weer!
 
Sir. JBA
 
5
8 juni 2022 om 14:32
We leven in een tijd waar dit soort onderwerpen de boventoon voeren, en de dingen als kwaliteit en vaardigheden ondersneeuwen. Om het even op dit onderwerp (bondscoach etc.) te houden, is het gewoon een feit dat er weinig trainers zijn met een donkere huidskleur. Dat maakt dus dat de kans minder klein is dat er een donkere trainer op de stoel van Oranje gaat zitten.
 
Lierse1997
 
5
8 juni 2022 om 15:03
Ik vind het altijd vrij lachwekkend dat er mensen geloven dat kwaliteit en vaardigheid tegenwoordig primaire onderdelen zijn van een selectieprocedure. Nee er wordt niet op basis van kwaliteit gekozen in onze maatschappij. Vooroordelen en goede contacten zijn de primaire onderdelen.
 
eCKe
 
0
8 juni 2022 om 14:34
Aldus Gullit die met Chelsea de FA cup won. En toen... waar waren de trainersambities? Alsof er geen kansen zijn, het gaat ook om mentaliteit van de trainer zelf. Davids, Seedorf, Kluivert, wat hebben zij laten zien als hoofdcoach? Hasselbaink, is ook niet beter dan championsship in Engeland.
 
Bossie
 
0
8 juni 2022 om 14:49
Wat mij tegen valt van Gullit is dat hij er toen geen melding van had gemaakt. Waarom confronteerde Gullit Advocaat hier niet mee. Hij komt toch over als een man die niet bang is om zijn mond open te doen om zijn mening te verkondigen. Het had zo maar kunnen zijn als hij toen Advocaat had gevraagd om een training te leiden hij dat misschien had mogen doen. We zullen het nooit weten omdat Gullit toen zijn mond niet had open gedaan
 
tinus45
 
3
8 juni 2022 om 14:55
Tjezus wat valt me dit tegen van hem zeg. Dat gedoe over donker of niet. Nogmaals, de meest geschikte hoort er te zitten, niet de witste,geelste,zwartste of lelijkste. Bij mij kruipt het gevoel omhoog dat Davids juist alleen maar bij Oranje zit nadat Fraser weg is om een hele gemeenschap tevreden te houden. Dezelfde gemeenschap die ook staat te springen en te juichen bij winst van Oranje. Laten we gewoon voor de juiste en meest geschikte gaan ipv wederom dat racisme gedoe omhoog te gooien. Hou daar toch eens mee op.
 
SergioRamosHM
 
3
8 juni 2022 om 14:55
Het is ook nooit goed. Vanuit donkere kant: er moeten meer donkere trainers komen bij Oranje! De knvb stelt geschikte Fraser aan dat al snel weer vertrekt, nou laten we dan blank uitsluiten en weer voor een donker iemand gaan en wat doet Gullit? Het beleid afkraken wat juist gewild is?
 
blaugrana11
 
6
8 juni 2022 om 14:59
Zouden ze in afrika ook zo zeiken dat er zelden blanke coaches zijn?
 
Sir Paul
 
1
8 juni 2022 om 15:10
Hier slaat Ruud mn jeugdheld de plank toch wel mis. Bijvoorbeeld Seedorf, Davids, Kluivert, Gullit zelf hebben er weinig van gebakken. Zo zijn er wel meer. Verder kan het ook met andere ambities te maken hebben. Henk ten Cate heeft t nationaal redelijk gedaan,geen toptrainer. Gio doet het goed.Frank Rijkaard is de enige Nederlander van kleur die echt resultaten heeft behaald internationaal met Barcelona. Degradeerde met Sparta trouwens. Ik denk dat het vanzelf door evolueert en erover pakweg 20 jaar het aantal trainers van kleur aanzienlijk toegenomen zijn. Er zijn vooralsnog meer lichtgekleurde mensen in Nederland ook. Racisme zit in alle lagen vd bevolking maar ik geloof niet dat daar hier (institutioneel)bewust sprake van is.
 
marton3103
 
1
8 juni 2022 om 15:13
"Ja maar je moet wel de kwaliteit hebben." Daarmee wordt over het algemeen juist gedoeld op het feit dat je juist naar kwaliteit moet kijken, en je niet moet blindstaren op huidskleur. Er wordt daarmee niet gesuggereerd dat de gekleurde man in kwestie geen kwaliteit zou hebben. Overigens kan ik zijn gevoel wel begrijpen over Davids als gekleurde vervanger voor Fraser. Zou zomaar kunnen dat ze bij de knvb baalden dat Fraser eerder vertrok en dachten, we moeten perse weer een gekleurde man daar neer zetten anders is de balans weer zoek.. En daar gaat het helaas mis...
 
OREELY
 
5
8 juni 2022 om 15:13
aldus ruud gullit, die in zee ging met een terroristen leider uit tsjetsjenië . doei, nooit meer serieus nemen die man.
 
Korenaar
 
16
8 juni 2022 om 15:24
Waar haalt Ruud Gullit het lef vandaan om Dick Advocaat te kapittelen. Ruud Gullit een voetballer van wereldfaam werd trainer maar bij het eerste zuchtje tegenwind gooide hij het bijltje erbij neer om nooit weer naar die taak om te kijken. Er hadden zich nog vele deuren voor hem kunnen openen gewoon omdat hij Gullit is. Meneer ging echter liever freewheelen, jetsetten en al analist open deuren intrappen. Dick Advocaat mocht als voetballer de veters nog niet strikken van Gullit en was nauwelijks bekend buiten de landsgrenzen. Dick heeft zich 35-40 jaar lang de pleuris gewerkt om een coach van wereldfaam te worden. En die man die alles bereikt heeft door hard werken en niet omdat hij toevallig leuk tegen een balletje aan kon trappen wordt hier te kijk gezet door de grote Ruud Gullit die ging lanterfanten. Schaam je diep. En natuurlijk zit Davids bij Oranje omdat hij een kleurtje heeft. Want in Nederland laten we ons leiden door 10% van de bevolking die een grote mond hebben. Maar Gullit zou toch blij moeten zijn. Per slot van rekening zegt hij zelf dat mensen met een kleurtje niet de kwaliteit hoeven te hebben maar gewoon gekozen moeten worden omdat ze een kleurtje hebben.
 
AfshinZafaranieh042
 
7
8 juni 2022 om 15:25
Ik zou zo graag eens een keer een gesprek in real life willen hebben met iemand met zo n idioot standpunt. De inconsequentie in wat hij allemaal raaskalt is echt bizar. Je moet er niet staan vanwege je huidskleur zegt ie, om dan vervolgens te janken dat er te weinig kleur zit. Hij wil dus gelijkheid door donkere mensen voor te trekken en een functie te geven puur obv hun huidskleur. Wat is er toch mis met zulke figuren?? Zien ze echt niet dat zij zelf degenen zijn die keihard discrimineren. Sorry hoor, maar wat een debielen.
 
Westend
 
5
8 juni 2022 om 15:33
Ach zo zou je ook kunnen bediscussieren waarom we geen spelers in het Nederlands efltal hebben van Aziatische afkomst. Ze bestaan toch zeker
 
SpeedyAFC
 
4
8 juni 2022 om 15:57
Hoeveel procent van Nederland is er donker? Wat was het percentage donkere bondscoaches ook alweer? Degene die de moeite doet komt erachter dat donkere bondscoaches oververtegenwoordigd zijn, al was het er maar eentje. Maar ja, als je de capaciteiten niet hebt dan is het zo fijn om de racisme kaart te trekken. Lag het tenminste niet aan jou.
 
PSVparasiempre
 
3
8 juni 2022 om 16:16
Na het stoppen van Fraser wist je dat ze bij een andere donkere jongen terecht zouden komen. Dat werd Davids. Een ex-speler die vrouwen heeft mishandeld. Niet bepaald een uithangbord voor de KNVB. Ik zou hem nooit uitgekozen hebben. Met Bogarde kun je ook moeilijk aankomen gezien de MeToo aanklacht die tegen hem loopt. Ik zou niet zo gauw een donkere ex-speler kunnen noemen die het wel had kunnen worden. Misschien Moniz, of anders Afellay. Op termijn denk ik dat Ramzi heel ver kan komen. Een verstandige jongen die zijn carrière heel zorgvuldig opbouwt.
 
pinko
 
4
8 juni 2022 om 16:39
Ruud Gullit vergeet de belangrijkste voorwaarde voor het kiezen van een bondscoach, namelijk: kwaliteit. En of die nu groen of geel gekleurd is, maakt mij niet uit. Van Gaal b.v. is kwaliteit. Maar heeft wel een WK gemist met Oranje. Echter, ook met niet de beste Oranje selectie een derde plaats behaald in Brazilië. En nu weer bezig een goed Oranje te smeden. Van Basten was niet de best presterende coach op clubniveau, iets wat hij zelf ook heeft toegegeven. Toch speelde Oranje onder zijn leiding een fantastische poulefase waarin Frankrijk en Italië met schitterend spel werden overklast. Rijkaard had misschien wel een van de beste Oranje selecties onder zijn hoede, maar verprutste een EK door in overtal situatie, met 2 gekregen penalty's, niet te winnen van Italië. Mede door dramatisch wisselbeleid, waar hij zijn vriendjes in de verlenging een afscheid gunde, in plaats van functioneel te wisselen. Dus wat is wijsheid bij het kiezen van de bondscoach? De enige coach waarbij bijna iedereen wist dat het wel verkeerd moest aflopen was Frank de Boer. Dus een flagrante en voorspelbare fout van de Knvb. Nu is na van Gaal alleen Ronald Koeman een coach die eerder prima functioneerde bij Oranje en vrij was om te contracteren. Wie had je dan moeten nemen? Een zwarte coach! Dan was het in de ogen van Gullit OK geweest. Hij was als coach al geen succes, en nu begrijp ik ook een beetje waarom....
 
J.Willshere
 
2
8 juni 2022 om 17:31
Begint allemaal een beetje treurig te worden vind ik. Je moet toch gewoon geselecteerd worden op kwaliteit. Als een man een goede trainer is en die is blank en je hebt een man die zwart is en die heeft nergens wat gepresteerd word die het niet. Ook wel raar dat hij niks zegt over de spelers want in het nederlands elftal spelen meer spelers met een kleur dan 'witte' spelers. Weetje waarom Meneer Gullit omdat die 'Donkere' spelers nu eenmaal beter presteren bij hun club op die positie dan een concurrent die wit is. Maar daar hoor ik Gullit niet over moeten de blanke medemens nu ook gaan klagen en een commissie gaan starten?? Laten we het gewoon simpel houden en selecteren op kwaliteit.
 
Raubaht
 
1
8 juni 2022 om 17:41
Ik denk dat niemand problemen heeft met een donkere bondscoach maar dan moet diegene wel de kwaliteiten hebben. Eerlijk gezegd kan ik er geen één bedenken al zit Henk Fraser best wel eens kunnen verrassen als bondscoach. Maar ik wordt wel moe van dat eeuwige geouwehoer om diversiteit en inclusiviteit, blm etc. Zwart, hetero, nicht, vrouw, dik of dun, het mag allemaal als ze maar de kwaliteiten hebben voor een bepaalde functie. Bij mij overheerst trouwens meer het gevoel dat Gullit zichzelf naar voren schuift als bondscoach. Anders zou ik niet weten waarom die zo loop te lobbyen voor een zwarte bondscoach.
 
invuurenvlam
 
1
8 juni 2022 om 21:14
Het probleem is ook dat spoeling erg dun is in z'n geheel maar al helemaal op hoog niveau...en voor Nederland dien je de beste te selecteren en niet omdat je politiek correct wil zijn.
 
FreddyRidderhof
 
1
8 juni 2022 om 21:20
Met alle respect , welke trainer had hij dan in gedachten. Zichzelf , beetje heel erg veel overschat . Ik ken geen Nederlandse donkere trainer die het echt goed heeft gedaan bij een club van formaat.
 
WQSMilan
 
1
8 juni 2022 om 21:58
Hij verwoordt het slecht maar heeft toch wel een punt. De beste voorbeeld hiervan is bij Ajax waar ze Huntelaar klaar willen stomen als opvolger van Overmars. Maar toen de naam Seedorf langskwam had hij geen ervaring enz.
 
gomes1psv
 
3
8 juni 2022 om 22:07
“want we willen allemaal gelijke kansen voor iedereen. Maar als die kans zich dan voordoet zijn er meteen mensen die zeggen: ‘Ja maar je moet wel de kwaliteit hebben.’ Dat vind ik zo erg, dat klinkt bijna alsof men wil zeggen dat donkere mensen geen kwaliteit hebben. Dat vind ik heel kwalijk.” Gelijke kansen willen, maar wanneer je een kleurtje hebt en je valt af dan is er gelijk sprake van ongelijkheid? Wat een onzin zeg! Wanneer Van Bronckhorst zo doorgaat bij Rangers (en daarna evt. in de PL) is het een kwestie van tijd voordat hij eens bondscoach wordt en ook Michael Reiziger is binnen enkele jaren gewoon ED-trainer. Voor Henk ten Cate, Henk Fraser en Frank Rijkaard was hun kleurtje eerder toch ook geen probleem? Ik zou Gullit wel eens willen vragen wie hij uit de rijke keur aan donkere ex-spelers en/of trainers interessant, rijp en geschikt vindt om als eindverantwoordelijke coach of bestuurder de leiding te geven over Oranje of een om het even welke ED-club dan ook. Patrick Kluivert in ieder geval niet. Die werd niet goed genoeg bevonden bij FC Twente, waar hij bovendien op wedstrijden van het eerste elftal gokte en zelf zijn ontwikkeling als coach afbrak toen hij het zijn van jeugdtrainer bij Ajax opgaf om directeur voetbalzaken bij PSG te worden. Sinds hij daar weg is, is hij analist en commentator bij BeIN Sports. Een rol die Nigel de Jong (eveneens BeIN Sports) en Marciano Vink (espn) voorlopig ook prettiger lijken te vinden dan die van trainer bij een land of profclub. Voor de impliciete bewering dat donkere ex-spelers by default om kwaliteitsredenen worden afgewezen voor een rol als coach op hoog niveau lenen Demy de Zeeuw en Gregory van der Wiel zich niet gemakkelijk. Zij kozen voor een loopbaanvervolg in de mode, een belangstelling die Eljero Elia vermoedelijk ook de voorkeur geeft boven het trainerschap. Ook Dwight Tiendalli en Fabian Sporkslede hebben als zakenmannen voor het ondernemerschap gekozen en Mario Melchiot is televisieproducent in Los Angeles. Intussen begeleiden Gianni Zuiverloon en Edson Braafheid jongeren en jongvolwassenen in het omgaan met faalangst, eenzaamheid en depressie met de foundation die ze in dat teken hebben opgericht, terwijl ook Orlando Engelaar partner is in een bedrijf dat voorziet in talent- en managementdevolopment en Kurt Elshot als maatschappelijk werker evenzeer met jongeren werkt. En als hij geen rapporteur is voor De Telegraaf, verkoopt Romano Denneboom keukens en lijkt dat, op basis van het interview dat hij daar eens over gaf, niet te doen met wrok over verondersteld latent racisme bij de voetbalbond. Kew Jaliens lijkt wat meer belangstelling te hebben voor een rol in de voetballerij. Hij is uit vrije wil in Australie gebleven in een poging een club op het tweede niveau naar het hoogste plan te krijgen daar. Ook Ruud Gullit zal het twijfelachtig vinden om op die basis eindverantwoordelijkheid bij Oranje of een ED-club uit te delen. Of Jimmy Floyd Hasselbaink dat uberhaupt wil is de vraag; de man lijkt zich als een vis in het water te voelen in Engeland, waar hij behalve regelmatig als analist ook als coach van teams in het Championship of lager al negen jaar actief is in het Britse voetbal sinds hij zijn actieve loopbaan beeindigde. Een andere donkere ex-voetballer die als coach aan de slag is gegaan is Dean Gorré. Het is twijfelachtig of discriminatie bij de KNVB hem daartoe heeft veroordeeld, wat ik ook niet vermoed bij de assistent-rollen van Aaron Winter (tot voorkort Griekenland), Winston Bogarde (tot voorkort Ajax), de al genoemde en naar het schijnt veelbelovende Michael Reiziger (ajax), George Boateng (ghana), Ryan Koolwijk (suriname), Wilfred Bouma (PSV O18). En ik denk dat ‘lieve jongens’ als Evander Sno, Glenn Helder, Ullrich van Gobbel, Bryan Roy, Ferne Snoyle en straks Quincy Promes ook niet vreemd opkijken dat ze niet als boegbeeld van een club of land worden gezien in welke representatieve rol dan ook. Net als veel van hun 'witte' collega's lijkt het erop dat ex-profs met een kleurtje in dezelfde mate wel of geen zin hebben in een rol in de voetballerij en na hun carriere hun vleugels willen spreiden voor iets anders. Op basis van boven geschetste greep uit de diverse Nederlandse ex-voetballers met een kleurtje maak ik in tegenstelling tot Gullit dus helemaal niet op deze groep anders wordt gewogen voor een rol van betekenis op het hoogste niveau. Sterker nog, nota bene Gullit heeft bij Nufc, Chelsea en Feyenoord prachtkansen gekregen als trainer en is uiteindelijk zo roemloos gefaald dat hij na een obscuur avontuur bij Terek Grozny en de luwte van LA Galaxy meer vanwege zijn naam en charisma dan zijn kleurtje (vermoed ik) nog bij Oranje assistent mocht worden. Dat een ouderwetse controlfreak als Advocaat weinig uit handen gaf, heeft niets te maken met het institutioneel racisme dat hij impliceert. En bij de clubs evenmin. Bijna 1 op de 34 mannen in Nederland is van Surinaamse of Antiliaanse komaf; dan lijkt het me niet abnormaal dat we met Henk Fraser en Pascal Jansen 2 coaches – op een totaal van 18 hebben – die ‘een kleurtje hebben.’ Waarom zijn er dan zo weinig donkere bestuurders in het voetbal? Voor zo’n functie heb je vaak bestuurservaring of op zijn minst een langere periode in het voetbal na je actieve carriere nodig; een directeur als Wouter Gudde is ongeacht kleur of herkomst een uitzondering in de voetballerij. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 nam de Surinaamse diaspora in Nederland pas in de jaren ’80 serieuze vormen aan en begon ook de aanwezigheid van Surinaamse voetballers echt vorm te krijgen in de Eredivisie. Zodoende heb je nog maar weinig ‘profielen’ die een staat van dienst en leeftijd hebben om een bestuursfunctie te bekleden (en vaak ook te willen). Ironisch genoeg is het precies Gullit die daar geknipt voor zou zijn, maar in plaats van zelf de ‘heilige huisjes’ te doorbreken babbelt hij er als analist op los, terwijl zijn generatiegenoot Rijkaard er evenmin voor bedankt om de bestuurslaag van de KNVB letterlijk en figuurlijk wat meer kleur te geven, laat staan dat hij zich überhaupt nog voor het Nederlands voetbal wil inzetten. Sorry voor het lange relaas. Maar ik was echt oprecht benieuwd of Gullit hier nu een punt had of ongefundeerd uit zijn nek zat te zwetsen. Mijn conclusie is dat laatste.