Sébastien Haller geeft eerste grote interview sinds ontdekking tumor
Dinsdag, 30 augustus 2022 om 11:22

Sébastien Haller heeft in een uitgebreid interview met ESPN teruggeblikt op de heftige maanden die achter hem liggen. Kort na zijn miljoenentransfer naar Borussia Dortmund werd er een kwaadaardige tumor in de teelballen van de Ivoriaan ontdekt, waarna een zwaar behandelingsproces van start ging. "Als je het woord hoort, is dat schrikken."

Begin juli maakte Haller na een grandioos seizoen voor minimaal 31 miljoen euro de overstap van Ajax naar Borussia Dortmund. Slechts enkele weken na zijn presentatie sloeg het noodlot toe tijdens een trainingskamp in Zwitserland. "Ik kreeg een raar gevoel in mijn buik", blikt de aanvaller terug. "Het deed geen pijn, maar het was gewoon een raar gevoel. Soms denk je dat dat na een paar dagen weer over gaat, maar het voelde niet goed. Daarom besloot ik om me na te laten kijken."

Meer: Speler van Borussia Dortmund reist vanwege examen apart naar CL-kraker in Parijs

De dag daarop stond bol van de testen volgens Haller. "Om negen uur 's avonds werd de eerste echo gemaakt en een dag later om negen uur 's ochtends een MRI-scan. Toen werd het een biopsie, want ze zagen dat het een tumor was. Daarna ben ik naar de training gegaan, want ik kon alles doen. De tumor zat er al een aantal weken of misschien zelfs een of twee maanden. Het is iets wat je niet kan voelen. In 24 uur heb ik heel wat testen gedaan. We moesten wachten op de operatie om te zien wat het precies was. Daar zagen ze het meteen. Als je het woord hoort, is dat schrikken", aldus de 28-jarige spits.

Ondanks dat het revalidatieproces lang en zwaar is, toont Haller zich strijdbaar. "Bij deze behandeling ga je vijf dagen het ziekenhuis in en je ligt 24 uur aan het infuus. Je kunt niet bewegen, je ligt maar in bed. Vooral tijdens die dagen verlies je spierkracht en fitheid." Daarna maakte hij er prioriteit van om zijn conditie op peil te houden. Ik loop iedere dag en controleer mijn lichaam. Ik heb na twee weken nog niet zoveel verloren. Ik ben zelfs op hetzelfde niveau als een aantal maanden geleden. Dat is een goed teken en ik hoop dat het zo blijft. Ik voel me erg goed."

Haller verwacht dat het nog wel even duurt voordat hij zijn eerste officiële minuten voor Dortmund kan gaan maken. Hoop puttend uit de gedachte voor de neus van die Gelbe Wand te scoren, wil hij nog een belangrijke boodschap meegeven over het belang van bloedonderzoek. "Je hebt geen symptomen. Niets. Je voelt het niet en alle spelers zullen je hetzelfde vertellen. Ze voelden niks en na een bloedtest wisten ze dat ze hiermee te maken hadden. Ik denk dat het daarom belangrijk is om veel testen te doen, want het kan iedereen overkomen. Met name jonge mannen."

Meer nieuws
   
16:10
16:10
Antony, Amrabat en nog acht spelers die moeten vrezen bij Manchester United
13
   
15:26
15:26
Van Nistelrooij heeft gesprekken gevoerd om weer aan de slag te gaan als trainer
2
   
14:45
14:45
'Europese grootmacht sprak intern over het aanstellen van Louis van Gaal'
9
   
14:30
14:30
Oud-speler Gandu (31) doet oproep: 'Enige kans is een niertransplantatie'
1
   
14:07
14:07
Verbannen Ajax-talent voedt met foto geruchten over overstap naar Man City
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (14)

 
myvision
 
31
30 augustus 2022 om 11:30
Eigenlijk dus zaak om naast bevolkingsonderzoeken bij (ook jonge) vrouwen voor borstk*** ook jonge mannen te onderzoeken naar teelbalk***. (ik zie dat er automatisch *** worden geplaatst bij het noemen van de ziekte)
 
Backcorner
 
9
30 augustus 2022 om 11:36
Er zijn onderzoeken bezig naar de mogelijkheden voor screening op verschillende soorten k***. Probleem is dat screening vaak of te veel tijd kost, of niet uitmaakt voor de uitkomsten, of te duur is etc. Voor jonge mannen hier; controleer jezelf zo nu en dan op rare zwellingen die er eerst niet zaten. Hoeft (meestal) helemaal niks ergs te zijn, maar het is altijd goed om het te laten checken.
 
Bongiorno
 
18
30 augustus 2022 om 11:41
Dat kan, maar het verschil is dat de frequentie van iets als teelbal-k en borst-k zwaar verschilt. Slechts 0.4 procent van alle mannen krijgt teelbal-k, bij borst-k voor vrouwen ligt dat eerder rond de 13 procent. Andere bevolkingsonderzoeken, voor darm-k, treft rond de 5 procent. Baarmoederhals-k is zo'n 1.2 procent momenteel, maar lag voor de onderzoeken veel hoger en is veel hardvochtiger omdat het jonge vrouwen ook direct onvruchtbaar kan maken.
 
Messi_PSG
 
3
30 augustus 2022 om 12:11
Klopt, tering en t*** mogen wel, blijkbaar is dat minder erg. Maar om op je punt terug te komen: 100% mee eens. Het is een veel voorkomende vorm van k*** bij mannen, net zoals prostaatk***. Ik denk dat het wel lastiger te doen is omdat veel mannen er niet op zitten te wachten dat hun edele delen of in het ergste geval hun achterste onderzocht worden.Edit: Mijn fout, t*** mag niet, tering wel.
 
Backcorner
 
0
30 augustus 2022 om 13:01
@Messi_PSG naar een bevolkingsonderzoek naar prostaatk*** is ook al veel onderzoek gedaan, dat heeft uiteindelijk geen zin is de uitkomst.
 
jarina
 
4
30 augustus 2022 om 13:27
Ik ben het helemaal met je eens bij mij is vorige maand door bevolkingsonderzoek borstk*** ontdekt. Gelukkig in vroeg stadium ben ondertussen geopereerd. Maar zulke onderzoeken zijn zo belangrijk.
 
Backcorner
 
7
30 augustus 2022 om 11:33
Positief dat hij nog zo relatief in goede conditie is. Zwaar klote dat het uitgezaaid is, maar goed, ook daar zijn verschillende gradaties in. Hopen dat hij weer volledig herstelt!
 
maurootje
 
17
30 augustus 2022 om 12:05
Hij zegt nergens dat het is uitgezaaid, alleen dat de tumor er al tijdje zit
 
Backcorner
 
1
30 augustus 2022 om 13:00
In eerdere artikelen stond dit wel. Tenminste, dacht dat me te herinneren. Goedaardig is het in ieder geval niet.
 
maurootje
 
9
30 augustus 2022 om 12:04
Veel voetballers doen een jaarlijks volledige check. Als ik hun inkomen had, deed ik dat ook. Misschien zelfs 2 jaarlijks. Alleen zijn dat soort checks niet te betalen, althans kosten die we vandaag de dag niet extra kunnen lijden. Hij heeft een goed punt. Maar zolang dit soort dingen niet gratis worden, zullen mensen alleen aan de bel trekken als ze wat merken
 
Vernon
 
0
30 augustus 2022 om 12:35
Het kost ook gewoon veel geld. Je kan de hele bevolking continu ergens op testen maar dat is gewoon te duur. Lastige keuzes.
 
Backcorner
 
0
30 augustus 2022 om 13:29
Naast dat het veel te duur is om dit voor iedereen uit te voeren, ongeacht wat je verandert aan verzekeringen etc, krijg je dan ook een waanzinnige overbehandeling van allerlei zaken die nooit voor klachten gezorgd zouden hebben. Behalve dat dit qua capaciteit niet kan, zouden velen ook nog eens moeten 'leven' met het feit dat zij bijvoorbeeld een tumor hebben (die nooit voor klachten gezorgd zou hebben). Ergens heel mooi om gecheckt te worden, want zeker, je voorkomt ziekte en sterfte, maar je creëert ook een boel (onnodige) psychische ellende.
 
gomes1psv
 
0
30 augustus 2022 om 12:35
Opmerkelijk dat dit zo out in the open is. Gaat het om pakweg een random enkelblessure dan is het eerder regel dan uitzondering tegenwoordig dat clubs niets over de aard of hersteltijd ervan kwijtwillen vanuit het privacy-recht. Kennelijk gaat dat niet meer op om het human interest-element eens goed te benadrukken wanneer het om zoiets intiems als teelbalk*** gaat.
 
magnetics
 
5
30 augustus 2022 om 13:20
Clubs gaan hier helemaal niet over; Haller (en iedere andere speler) heeft zelf de vrijheid om wel of niet te communiceren met de buitenwereld over medische zaken, of het nu gaat om een ingegroeide teennagel of een kwaadaardige tumor. De AVG beschermt het recht op privacy, maar het verbiedt niet dat privacygevoelige informatie gedeeld mag worden als de speler daar zelf voor kiest.