Social media ware plaag voor donkere spelers: 'Het leek wel de Ku Klux Klan'
Woensdag, 29 juli 2020 om 14:41

Wilfried Zaha werd eerder deze maand via Instagram racistisch bejegend door een twaalfjarige Aston Vill-supporter, een dag voordat hij met Crystal Palace aantrad tegen the Villans. Volgens de aanvaller van de Londense club is racisme op de sociale media al enige tijd aan de orde van de dag. Zaha roept onder meer Instagram en Twitter dan ook op om veel strenger toezicht te houden.

"Voor donkere voetballers is het bijvoorbeeld niet meer leuk om een account op Instagram te hebben", verzucht Zaha in gesprek met CNN. "Je kunt er niet meer van genieten. Ik ben echt bang om mijn direct messages te bekijken, want er kan van alles inzitten. Twitter heb ik niet meer op mijn mobiele telefoon, want het is haast zeker dat ook daar de beledigingen je om de oren vliegen."

Zaha is racisme op de social media-kanalen inmiddels wel gewend. "Ik kan mijn allereerste bericht nog heel goed herinneren. Alsof het gisteren gebeurde. Toen we tegen Manchester United speelde werd ik door iemand aangesproken: 'Zwarte dit en zwarte dat'. En gelijk daarna: 'Ik hoop dat je je benen breekt en teruggaat naar de achterbuurten van Croydon (wijk in Zuid-Londen, red.). Ik heb er dus al mijn hele leven mee te maken. Maar ik heb een platform waarmee ik dingen kan veranderen, dat zal ik dus ook zeker doen."

Fer maakt grove belediging openbaar na reactie op foto Depay

.Lees artikel

De Crystal Palace-spits is nog steeds verbijsterd over de actie van de twaalfjarige fan van Aston Villa, die later werd gearresteerd. "Hoe komt iemand van die leeftijd bij zoiets? Waarom zoveel haat", vraagt Zaha zich af. "Maar zelfs op die leeftijd is iemand al verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Het is niet alleen dat hij mij uitmaakte voor 'zwarte, het leek wel of hij bij de Ku Klux Klan zat. Op die leeftijd wist ik nog nergens van."

In de optiek van Zaha moeten social media-bedrijven een veel strenger beleid hanteren, zoals het aan gebruikers vragen om een paspoort of ID-kaart te tonen. "Na dat incident met die twaalfjarige heb ik nog eens vijftig accounts gerapporteerd. Als ze geblokkeerd worden, maken ze gewoon weer een nieuw account aan. In alle andere onderdelen van het leven worden we geregistreerd en moeten we aantonen wie we zijn. Waarom is dat dan ook niet zo met Twitter en Instagram?", zo besluit Zaha.

Leroy Fer werd in juni ook racistisch bejegend, nadat hij met 'hahaha' had gericht op een ludieke Instagram-post van Memphis Depay over Johan Derksen. De Feyenoord-middenvelder maakte de beledigingen openbaar. "De manier waarop zij hun boosheid uiten, op racistische wijze, is schandalig en onacceptabel. Racisme zit diep bij zulke mensen en er moet alles aan gedaan worden om die wortels aan te pakken. Uitspraken als die van Derksen, die worden goedgepraat als 'fout grapje', moeten verdwijnen. Zwarte Piet, die maar al te vaak als munitie wordt gebruikt door racisten, of door mensen die geen racist menen te zijn maar wel Zwarte Piet als grapje gebruiken als referentie naar zwarte/donkere mensen, moet verdwijnen", schreef Fer op Instagram.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
0
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
2
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
3
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
ArsenalFanehv
 
78
29 juli 2020 om 15:24
Ik heb zelf na jaren social media te hebben gehad het ook allemaal verwijderd. Het lijkt op het begin alsof je iets mist in je leven, maar na 2-3 dagen vergeet je het helemaal. Je mist het helemaal niet, je krijgt al het nieuws gewoon mee en dat soort dingen. Bovendien is de negativiteit op platformen als Twitter gewoon echt ziekelijk geworden. Instagram zit constant vol met naakte vrouwen en je kan je telefoon niet in het openbaar openen. Voor mij hoeft dat allemaal niet, en ik snap helemaal dat je als bekend persoon daar moeite mee hebt omdat je zoveel haat berichten krijgt.
 
bvbrunschot
 
22
29 juli 2020 om 15:54
Dat heb ik dus ook gedaan. Nu had ik laatst even FB nodig om iets te verkopen (woon in het buitenland, dus geen marktplaats helaas). Weer eens FB geinstalleerd, dan ga je toch kijken. Ik reageer ergens op een bericht (wat ging over asielzoekers die Europa binnen proberen te komen) wat niet hetzelfde was als de meerderheid daar (alle asielzoekers moeten maar opgeknoopt worden was zo'n beetje de tendens)... de lading shit die je dan over je heen krijgt. Niet normaal zeg. Heb m'n lesje wel weer geleerd, blijf ver weg van dat soort idioten en ga niet naar de social media.daarom is het overigens wel fijn dat hier op voetbalzone die moderators zitten. Je kunt hier wel gewoon een redelijke discussie voeren. Het is dankzij de moderators allemaal heel beschaafd hier. Dus kudo's daarvoor.
 
Lierse1997
 
23
29 juli 2020 om 16:00
Nu ik zit ook alleen op Facebook om te zien wie wanneer jarig is en omdat je dan oude kennissen nog eens makkelijk kunt aanspreken. Want als je zoals je zegt gaat beginnen reageren op berichten over ietwat delicate onderwerpen kom je echt terecht in het afvoerputje van de maatschappij.
 
bvbrunschot
 
4
29 juli 2020 om 16:17
Ja daar is het wel handig voor en er zijn ook wel wat redelijke groepen over onderwerpen die je interessant kunt vinden, maar voor de rest is het echt voornamelijk reclame, on-interessante posts van vage bekenden en vooral veel geschreeuw tussen verschillende opvattingen... vermoeiend.
 
lucas1234
 
21
29 juli 2020 om 16:32
Precies ook hier! Twitter jaren geleden de deur uit gedaan, Instagram heb ik nooit gehad. Facebook heb ik nog om de verjaardagen een beetje bij te houden en mijn vriendin af en toe in een kattenvideo te taggen, maar daar blijft het wel bij. De reacties die je soms voorbij ziet komen, vooral onder maatschappelijk beladen onderwerpen (racisme, immigratie, politiek, etc.) zijn echt walgelijk, mensen spuwen zoveel gal en negativiteit op social media, dat ik wel eens denk wat moet die mensen een klote leven hebben zeg...
 
MoTheSpur
 
5
29 juli 2020 om 16:39
Jup, heb alleen FB met allerlei privacy instellingen erop zodat ik eigenlijk alleen interessante evenementen kan volgen en inderdaad makkelijk oude contacten kan aanspreken. Reageren op topics doe ik absoluut niet haha
 
Lierse1997
 
22
29 juli 2020 om 15:30
Hier moet inderdaad dringend iets aan gedaan worden. Trouwens niet alleen aan racisme maar aan alle onacceptabele dingen die gebeuren op social media. Heb je een vrouw die aan k*** overleden is, zal er wel een of andere malloot je daar mee proberen te kwetsen (als je een bekend publiek figuur bent). Ook de gemiddelde politicus krijgt om de zoveel tijd wel een doodsbedreiging. En ook mensen met toevallig een andere etniciteit krijgen de meest ranzige dingen naar zich toegestuurd. Aan dat alles moet gewoon dringend iets aan gedaan worden.
 
SilverHaze
 
13
29 juli 2020 om 15:57
Je doet net alsof Social Media iets overkomen is wat gestopt moet worden. Dit is namelijk social media. Iedereen kan erop. Iedereen kan bijna alles plaatsen en bijna alles zeggen. Met een klein beetje moeite kan een individu het zo laten lijken alsof 100 verschillende mensen iets soortgelijks roepen. Beledigd worden op social media is niet iets wat alleen celebreties overkomt. Ook niet iets wat alleen andere etniciteiten ervaren. Dat 'risico' is er voor iedereen. En iedereen ervaart dat ook, zij het in midere mate. Malloten zijn van alle tijden en social media heeft een representativiteit van 0. Ook een nieuwswaarde van 0. Dingen die op social media gezegd worden, worden altijd al gezegd.mijn punt is... we moeten niet net doen alsof social media een belangrijk ding in het leven is. Dat hoort het niet te zijn, omdat er geen normen te handhaven zijn. Ik heb het idee dat dit voor voetballers anders is, omdat zij niet het normale anonieme leven hebben wat wij hebben. Zij zijn veel meer genoodzaakt om via social media onder de mensen te zijn. Daar op ben je toch iets vrijer in je doen en laten. Nadeel is dat het karakter van social media dus heel negatief kan zijn, maar het zou je geen indruk van de echte maatschappij moeten geven. Voor voetballers lijkt me dit dus lastig te onderscheiden, door het gemis van die anonieme maatschappij die hen onmogelijk is door de bekendheid.
 
Lierse1997
 
3
29 juli 2020 om 16:02
Je hebt gelijk hoor, maar voor bekende mensen is het honderden keren zo erg als voor ons normale mensen. En het kan toch eigenlijk niet de bedoeling zijn dat je als ietwat bekende kop niet op Instagram of Twitter kunt zitten omdat je dan heel de tijd beledigd of bedreigd wordt?
 
Regulator
 
7
29 juli 2020 om 15:34
Jammer genoeg ben ik niet te slim om hier iets voor te verzinnen, maar wat Zaha hier voorstelt gaat denk ik toch wel de toekomst worden. Steeds meer en meer gebeurtenissen spelen zich virtueel af, waardoor de link tussen het echte en het virtuele steeds meer en meer vervaagd. Waar internet in het begin sterk aan verwant was aan anonimiteit, ligt dit tegenwoordig veel genuanceerder. Ik denk niet dat anonimiteit ooit online zal verdwijnen, maar op platformen lijkt daar geen plek meer voor te zijn en dan zul je zulke praktijken krijgen waarbij je een officieel virtuele identiteit toegewezen krijgt.
 
lucas1234
 
15
29 juli 2020 om 15:39
Alle eencellige kunnen tegenwoordig ook hun telefoon openen en van die ziekelijke berichten de wereld in sturen. Vroeger liepen ze ook wel rond maar was het een stuk lastiger om je agressie/frustratie te ventileren. Toen ging je echt niet nadat een Kluivert een doelpunt had gescoord tegen je favoriete team een racistische brief schrijven om vervolgens naar het postkantoor te rijden om deze op de post te doen. Tegen die tijd zijn de meeste echt wel weer afgekoeld. Social media geeft iedereen die mogelijkheid om dat soort boodschappen direct de wereld in te slingeren, vaak niet beseffende wat voor gevolgen dit met zich mee kan brengen. De grote vraag is wat je er aan kan doen, elke oplossing die zou kunnen werken tast wel aanzienlijk de privacyrichtlijnen aan. Geef bijvoorbeeld maar eens je paspoort aan een Facebook. Ik zie het niet gebeuren. Uiteindelijk moet de politie iemand toch wel kunnen opsporen a.d.h. van IP adressen etc.
 
Master D
 
2
29 juli 2020 om 16:12
Het is te makkelijk geworden inderdaad, waardoor je ook idioten aantrekt die dergelijke berichten sturen zoals een Zaha, Fer en Wijnaldum ze recent hebben ontvangen en nog steeds zullen ontvangen. Het is een afvoerputje geworden van de maatschappij. Ik zou er niet te veel gebruik van maken als topatleet, maar aan de andere kant heb je natuurlijk wel een groot bereik via social media, wat weer fijn voor je sponsoren en je financiele positie is als je daar gebruik van kunt maken. Wat dat betreft is het erg dubbel. Niet dat je omdat je social media gebruikt je het verdient om racistische troep naar je kop geslingerd te krijgen. Zeker niet, maar helaas weet je wel dat het op voorhand gebeurd als je een account neemt en je hoofd boven het maaiveld uitsteekt.
 
lucas1234
 
7
29 juli 2020 om 16:35
Ze moeten wel een account aanmaken, om hun online identiteit te beschermen. Als je als bekend persoon niet je accounts zeker stelt kan iemand anders zomaar met jou naam aan de haal online, en hier misbruik van maken. Daarboven kunnen ze er nog wat aan verdienen middels sponsoren.
 
Deem.
 
1
29 juli 2020 om 18:41
Er zijn genoeg bekende personen die niet op social media zitten. Geven dat vaak ook aan in interviews. Een beetje fan/sponsor zou dus makkelijk kunnen ontdekken of het legit is of niet. En er is natuurlijk de verified status. Dus ze hoeven helemaal niks. Zullen sommigen misschien wel voelen in de portemonnee, want ik denk dat een sponsor dan toch ook liever iemand met een groot aantal followers heeft, maar als het gaat tussen geld en niet met alle shit hoeven te dealen, zou ik het wel weten.
 
Nalyd
 
3
29 juli 2020 om 16:44
Tja, dit klinkt misschien hard, maar hier hebben we allemaal mee te maken. Zelfs als je een onschuldige post maak op het Internet krijg je soms een belediging naar je hoofd geslingerd. Genoeg van zulke idioten die rondlopen. Recent bijvoorbeeld nog waar ik iets zei dat om mijn beroep draaide. Meteen werd ik om dat beroep aangevallen: dit soort figuren grijpen alles aan om je aan te pakken. Dus te doen alsof dit iets is dat alleen de zwarten onder ons raakt, is ook niet goed. Hoe meer er wordt gedaan dat iemand als Zaha niet hetzelfde is als een blanke voetballer, hoe meer mensen dat ook zo gaan inzien, en volgens mij is dat juist racisme, dat je anders wordt behandeld omdat je een andere kleur hebt.
 
Millonario
 
7
29 juli 2020 om 16:57
Achter een scherm zeggen mensen domme dingen. Denk niet dat ze daarom per se als racistisch beschreven kunnen worden. Ik geloof ook niet meer in bestaan van 'racisme' zoals ik een paar jaar geleden deed. Het is niet meer zo aanwezig, wat de media ook zeggen. Ik kijk naar mijn dagelijkse leven en ik zie nooit wat. Echt nooit. Op straat, op werk, in de sportzaal, het is er nooit aanwezig. Als je iemand wil beledigen, doe je datgene wat voor de hand ligt en waarmee je zeker bent dat je die persoon kan raken. Het is gewoon jammer dat er mensen zijn die daar genot uit halen. Je hebt gewoon domme mensen, en je hebt minder domme mensen. Zo bekijk ik de wereld.
 
Nico50
 
0
29 juli 2020 om 17:35
@millinario Ik denk je wel een punt hebt. Iemand met rood haar is " rooie", met een bril "schele" enzovoort. Dat is van alle tijden. Niet alles is per sé racisme en zijn we met zijn allen nu wel heel gevoelig op dat punt.
 
Millonario
 
0
29 juli 2020 om 21:44
Inderdaad, schelden kan heel simpel zijn. Gewoon zeggen wat je ziet. De term 'racisme' moet eens herbekeken worden, want het heeft een zware lading en die dekt deze problematiek niet goed.