'Solider en beter plan' leidde tot vertrek bij Ajax: 'Ik zit er op mijn plek'
Dinsdag, 8 september 2020 om 08:42

Sven Botman wilde dit seizoen voor zijn kans bij Ajax gaan, maar toen Lille OSC zich voor hem meldde vertrok hij naar de Ligue 1. In Frankrijk is hij gehaald als vervanger van Gabriel Magalhães, die op zijn beurt is verkocht aan Arsenal. De twintigjarige Botman heeft een goede indruk gemaakt in zijn eerste weken bij zijn nieuwe club. Hij heeft zich in de basis gespeeld en werd na de tweede speelronde opgenomen in het Team van de Week van L'Équipe. In gesprek met De Telegraaf vertelt Botman dat zijn tranfer een weloverwogen besluit is geweest. "Lille had een beter plan dan Ajax."

Botman beaamt dat het momenteel 'erg goed' met hem gaat. "De terugkomst bij Ajax na het jaartje Heerenveen, de contractverlenging bij Ajax, de onverwachte transfer naar Lille en mijn start in Frankrijk. Het gaat echt heel goed bij Lille, ik zit er op mijn plek", aldus Botman, die vertelt waarom hij besloot in te gaan op de aanbieding van Lille. "Ik begon steeds meer te beseffen dat er in de Eredivisie heel erg de nadruk wordt gelegd op het voetballende aspect. Kijk, ik kom uit de Ajax-school en kan voetballen, alleen denk ik dat mijn grootste kwaliteiten liggen in het pure verdedigen. Ik weet dat ik meer tot mijn recht kom in de Ligue 1 dan in de Eredivisie. Wat ook meespeelde: Lille had een solider en beter plan met mij dan Ajax."

Bovendien had Botman onder Ajax-trainer Erik ten Hag geen uitzicht op een basisplaats. Of die situatie ook meespeelde bij zijn besluit om te vertrekken uit Amsterdam? "Zeker. Het is geen schande om de tweede linker centrumverdediger van Ajax te zijn. Maar ik vond het gewoon geen optie om nog anderhalf à twee jaar te moeten wachten om er een vaste waarde te worden." Botman had bij Ajax Daley Blind voor zich. De Oranje-international ligt echter voorlopig uit de roulatie door gezondheidsproblemen. "Ja, echt sneu. Maar als Ajax mij bij wijze van spreken nu belt en zegt: je kan komen spelen, dan zou ik nog zeggen dat ik in Frankrijk goed op mijn plek zit."

Vorig seizoen werd Botman door Ajax verhuurd aan sc Heerenveen. Zijn tijd in Friesland heeft hem goed gedaan. "Heerenveen is de perfecte club om jezelf als onervaren talentvolle speler te ontwikkelen", vertelt de centrumverdediger. "Je speelt in het linkerrijtje, vaak om Europees voetbal. En jonge spelers krijgen er echt een kans. Ik raad het iedereen aan die in dezelfde situatie zit als ik heb gezeten."

Meer nieuws
   
08:47
08:47
Oosting zet deur voor toptarget Twente wagenwijd open: 'Als zo'n speler...'
9
   
08:26
08:26
'Ajax bracht bezoek aan talentvolle trainer; ook Europese topclubs met interesse
6
   
07:44
07:44
Driessen: 'Hij is de eerste speler die Slot er bij Liverpool direct uitknikkert'
26
   
23:45
23:45
'Wij moesten, voordat we lekker konden zuipen, eerst nog even voetballen'
10
   
23:19
23:19
Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
10
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
THenry_228
 
6
8 september 2020 om 09:06
Benieuwd hoe deze jongen zich verder gaat ontwikkelen. Op het eerste zicht heeft hij de stap naar Lille probleemloos verteerd. Benieuwd of hij die lijn nu kan doortrekken en de volgende Lille speler wordt die voor vele miljoenen vertrekt.
 
Arno_P
 
4
8 september 2020 om 09:08
Had liever Botman in de verdediging gezien als Veltman. Misschien niet de makkelijkste interland om te debuteren maar gooi hem maar voor de wolven. In Frankrijk gaat ie ook tegen Neymar en Mbappe spelen.ook zie ik liever Mitchel Bakker als Ake op de linksback(die is een pure CV die naast Virgil moet spelen).
 
RedBaron
 
10
8 september 2020 om 09:17
Dat is ook totaal onlogisch. Veltman is minder dan de Vrij en De Ligt en had anders ook nooit gespeeld. Hij speelde bovendien een slechte wedstrijd gisteren. Aan de andere kant is het wel een speler die ervaring heeft in topwedstrijden in de Champions league, Europa League en Interlands terwijl Botman nog niets gepresteerd heeft. Bovendien ga je dan ook zo maar voorbij aan Per Schuurs. Per Schuurs is vanuit jong oranje de eerste die zal doorschuiven. Bij Ajax kennen ze Sven Botman en Per Schuurs natuurlijk door en door. Het is niet voor niks dat Schuurs nu wel in de basis staat bij Ajax en Botman werd verhuurd Heerenveen en weg mocht naar Lille.
 
BaronVonBorsig
 
24
8 september 2020 om 09:19
Met jouw redenatie kon je dus ook gewoon Veltman laten spelen want “die gaat tegen Aguero, Salah, Firmino, Aubameyang en Werner voetballen”.
 
29er
 
7
8 september 2020 om 09:24
Ik kan me nog een Ron Vlaar herinneren die na een drama debuut tegen Italie er maanden over deed om weer op niveau te komen. Laat Botman eerst maar bij Lille ballen. Hij zal toch hoogstens de 4e backup zijn wanneer iedereen fit is.
 
Jamiru
 
0
8 september 2020 om 09:32
Oranje had zo moeten spelen; Wijndal, Aké, van Dijk, Veltman/dumfries
 
EA Guingamp
 
2
8 september 2020 om 10:42
Ik zou van Dijk niet graag van zijn positie af willen halen.
 
Jaimy87
 
0
8 september 2020 om 11:17
Dumfries was echt een drama aan de bal gister. Kon totaal niet mee met het niveau van de rest.
 
marton3103
 
0
8 september 2020 om 11:35
Botman is linkercentraal, dan had Ake altijd nog een stapje voor gehad. Linksback heb je wel een punt, daar is Ake dan weer niet geschikt voor. Ik dacht dat hij vroeger juist lb was, maar centraal ligt hem een stuk beter tegenwoordig. Uiteindelijk zal Veltman wel verdwijnen, als de ligt en de vrij terug zijn. Echter ben ik niet kapot van zowel Dumfries als Hateboer. Beiden lijken de ene wedstrijd heel goed maar een week later lijken ze er niks van te kunnen.
 
Oortap
 
3
8 september 2020 om 09:09
Hopen dat dit een Van Dijk-verhaaltje wordt. Dan zitten we de komende 15 jaar wel goed qua verdediging in Oranje.
 
S-070
 
5
8 september 2020 om 09:09
Dit is een jongen die het Nederlands elftal gaat halen. Denk dat Ajax hem heel makkelijk heeft laten gaan zou zo in de basis staan voor Schuurs die totaal nog niet klaar is voor het grote werk. Naast Jose Fonte die veel ervaring heeft kan die uitblinken, hij kan hem begeleiden naar de top zoals die ook deed met Gabriel.
 
marton3103
 
1
8 september 2020 om 11:37
Botman is links, die is nooit een concurrent voor Schuurs. Hij zou Blind en misschien zelfs Martinez voorlopig nog voor zich moeten dulden. Als Tagliafico al verkocht was, had Ajax denk ik wat moeilijker gedaan. Snap in ieder geval wel dat Botman deze keuze gemaakt heeft, toch een mooie stap en pakt vooralsnog goed uit.
 
PaulR_1982
 
2
8 september 2020 om 09:12
Ik snap niet helemaal dat spelers het altijd maar over het plan van de club hebben. Als je als speler elke dag je best doet om beter te worden op de training en laat zien dat je de beste bent, dan heb je geen plan nodig. Want je kan volgens het plan wel de 2e man op een positie zijn, maar als je tijdens de kansen die je krijgt laat zien beter te zijn dan de eerste man, zal niemand zich bij de club nog iets aantrekken van het plan.
 
marton3103
 
1
8 september 2020 om 11:42
Uiteindelijk hou je als Blind zijnde toch altijd een voordeel denk ik, qua ervaring en opgebouwd krediet. Blind zal na een mindere wedstrijd niet zomaar wissel gezet worden, en na 2 mindere ook nog niet. Dan zou Botman er echt ver bovenuit moeten stijgen. Zoiets moet toch groeien tijdens een seizoen, wil je de trainer echt overtuigen.
 
PaulR_1982
 
0
8 september 2020 om 11:46
Ajax speelt met 2 centrale verdedigers toch?
 
TILBURG013
 
0
8 september 2020 om 11:56
Ja krijg je dat van een links -en rechtspoot weer.. met 2 rechtspoten spelen kan allemaal maar 2 linkspoten zou niet kunnen?
 
marton3103
 
0
8 september 2020 om 12:15
Ben ik met je eens hoor, maar ik zie Ten Hag niet snel 2 linksbenige cv's opstellen, jij wel? Overigens kan ik me geen team bedenken die dat doet. Kan natuurlijk ook liggen aan het gebrek aan linkspoten, maar in de praktijk zie je gewoon dat het weinig gebeurt. Het zou natuurlijk wel kunnen. @PaulR, in principe heb je Blind voor je. Als je de rechter cv's ook nog gaat meetellen heeft hij helemaal veel concurrentie en des te meer reden om naar Lille te gaan.
 
PaulR_1982
 
0
8 september 2020 om 21:08
@marton3103: In aantallen meer concurrentie voor de plaats van Rcv, maar kwalitatief de minst bezette positie in het elftal. En ik vraag me echt af waarom 2 rechtsbenige Cv's wel kunnen, maar 2 linksbenige niet. En waarom het nog niet voorkomt, ten minste kan ik het me ook niet herinneren, heeft ook te maken dat er überhaupt veel minder linksbenige spelers zijn dan rechtsbenige.
 
Benzema.
 
0
8 september 2020 om 18:30
Als Lille zegt we zien jou als opvolger van Magelhaes, en Ajax zegt je bent in de eerste instantie back up van onze verdedigers, dan is het plan bij Lille toch een stuk beter?
 
13Nesta13
 
5
8 september 2020 om 09:19
Botman en Schuurs. Ajax had een topduo voor komende jaren in huis. Echte verdedigers. Dan hoef je ook geen verdedigers op het middenveld te zetten, zoals er nu gebeurt. Ik vind het jammer dat hij vertrokken is. Zag in hem meer toekomst dan in Alvarez, Martinez of Pierie oid. Bij Heerenveen kon je al zien dat hij in een slecht draaiend team er al ruim bovenuit stak, terwijl hij als jonge gast nieuw bij de club kwam. Zal zich ook in Frankrijk wel in staande houden.
 
Magistra
 
9
8 september 2020 om 09:29
Met Blind voor hem was er wel weinig perspectief. Nu de situatie met zijn hart weer opspeelt is de situatie weer volledig anders. Ik begrijp echter vanuit alle partijen dat Ajax hem voor dit bedrag heeft laten gaan. Blind met als back-up Martinez is uitstekend voor Ajax.
 
13Nesta13
 
0
8 september 2020 om 09:34
Blind had ook uitstekend voor de verdediging opgesteld kunnen worden. Verdedigend qua duels en snelheid is Blind toch niet altijd zo sterk. En Blind heeft op het middenveld zijn beste periode gekend.
 
Magistra
 
6
8 september 2020 om 09:47
Vond hem in zijn huidige periode juist minder op het middenveld dan achterin. Een duo met Blind en Schuurs is in potentie ook gewoon top. Maar goed had beide zeker gekund.
 
Ayrshire
 
1
8 september 2020 om 09:57
Daarentegen was hij in Jong Ajax doorgaans erg matig. Een goed halfjaar en een beetje doet daar vrij weinig aan af. Hoop voor hem dat hij het goed doet in Frankrijk uiteraard, maar hij stond alles behalve bekend als een ruewe diamant in de opleiding.
 
13Nesta13
 
0
8 september 2020 om 10:00
Een jaartje een stap terug kan een boel doen met het zelfvertrouwen of de ontwikkeling. Kijk maar naar Blind. Of meer recent spelers als Lammers of Zeefuik. Maar dan moet je ze daarna wel de kans geven.
 
Ayrshire
 
2
8 september 2020 om 10:14
Blind stond altijd al bekend als een groot talent, dat is juist het ding. Hij moest volwassener worden, maar het talent was er altijd. Bij Botman is daar juist altijd twijfel over geweest omdat hij voetballend gezien ook altijd vrij ondermaats was, veel ballen verloor en ook zijn positionering echt erg matig was. Lammers is zwaar geblesseerd geraakt, lastig daar nu iets zinnigs over te zeggen. Zeefuik heeft zich goed ontwikkeld, maar ik denk niet dat hij van grote waarde was geweest voor Ajax.
 
Prologic
 
0
8 september 2020 om 09:59
Ajax heeft een terugkoop clausule met hem als ik het goed heb? Want ik zie het nog wel gebeuren dat hij na een halfjaar/jaar, ook afhankelijk hoe de situatie van Blind zich ontwikkeld, weer terug wordt gekocht bij Ajax. En laten we eerlijk zijn, we kunnen hem goed gebruiken dit seizoen.
 
MGMV
 
2
8 september 2020 om 10:24
Ajax kan door bonussen meer ontvangen dan de oorspronkelijke 7 miljoen, maar heeft geen terugkoopclausule. Lille zou ook gek zijn als ze er een terugkoopclausule in zouden hebben.
 
Prologic
 
0
8 september 2020 om 10:27
Ah bedankt voor de info. Gemiste kans voor Ajax!
 
MrJandeGroot1
 
0
8 september 2020 om 10:39
Heb hem een seizoen (bijna) zien spelen en denk dat hij zeker nog hogerop kan komen. Hij heeft in principe alles wat nodig is, voetballend vermogen en fysiek sterk.
 
Sieb nr. 15
 
0
8 september 2020 om 15:02
Jammer dat het zo is gelopen, maar ik snap het van beide kanten wel. Hij zat er wel aardig dichtbij, maar ik begrijp dat Ajax hem niet 1 2 3 een goede garantie op veel speeltijd kon geven (helemaal voor het Blind incident). Lille dit vervolgens komt met een plaatje dat meer mogelijkheden biedt, is dan een mooi alternatief. Ik hoop dat hij het goed zal gaan doen, hoewel dat als Ajax fan toch ook altijd een beetje als een gemiste kans zal gaan aanvoelen. :D
 
RamonRijkeboer
 
1
8 september 2020 om 22:17
Sven is een leuke gozer met een top inzet. Hij zegt het zelf al, zijn voetballende kwaliteiten zijn wat minder als zijn fysiek. Daar kon hij makkelijk mee compenseren in de jeugd, maar die vlieger gaat nu niet meer op. Bij Lille gaat hij wel slagen. Maar Nederlands elftal is echt te hoog gegrepen denk ik.