Spaanse kranten zien water branden: 'Frenkie de Jong está en su salsa'
Maandag, 28 september 2020 om 10:25

Barcelona startte zondagavond in het officiële debuut van Ronald Koeman met een overtuigende 4-0 overwinning op Villarreal aan het nieuwe seizoen in LaLiga. In het 4-2-3-1-systeem van de Nederlander lijkt de dynamiek van het 'oude' Barcelona, met Lionel Messi als valse negen, weer terug te zijn. De spelers van los Azulgrana waren in het Camp Nou vanwege hun continue loopacties en de variatie in het aanvalsspel moeilijk te bespelen en ook Frenkie de Jong lijkt op te bloeien in het systeem van zijn landgenoot. De kranten in Spanje waren onder de indruk van de manier waarop de Nederlander voor de defensie speelde, terwijl Sergio Busquets juist geen punten scoorde.

Sport deelde grotendeels alleen maar ruime voldoendes uit en beloonde de verrichtingen van Ansu Fati, die in de eerste 35 minuten van het thuisduel tweemaal scoorde én een strafschop versierde, zelfs met een tien. Van alle basiskrachten vielen alleen Antoine Griezmann (vijf) en Sergio Busquets (zes) uit de toon; De Jong kreeg een acht als beoordeling én zijn wedstrijd werd door de meest verkochte sportkrant van Catalonië als 'creatief' samengevat. "De Jong viel op met een paar goede acties, al was hij soms ook iets té onzichtbaar. Zodra hij echter de bal heeft, is het een verrukkelijk schouwspel. De Jong leest het spel als geen ander en is een zeer noodzakelijke voetballer voor dit team."

Bij Marca zag men De Jong vooral 'genieten' in zijn eerste officiële clubwedstrijd onder Koeman. "De Jong was altijd op zoek naar manieren om de bal te kunnen passen en hij zorgde met juiste keuzes voor meer diepgang in het elftal", zo analyseert de sportkrant uit Madrid. "Hij oogde comfortabel in dit systeem. Hij bood zich aan, hij greep in en hij genoot." Dat is volgens Marca ook de verdienste van Koeman. "Het is de trainer gelukt om de spelers het nieuwe systeem onder de knie te laten krijgen. De Jong is wellicht het meest perfecte voorbeeld. Maar ook dat de spelers zich in het 4-2-3-1-systeem op hun gemak voelen. Omdat ze bijvoorbeeld meer vrijheid hebben of omdat ze op hun positie spelen. Koeman is heel goed begonnen. Een onbetwistbare zege."

Ook ElDesmarque zag hoe De Jong met meer zelfvertrouwen speelde en gaf de Nederlander een zeven. "De Jong wist hij dat onder Koeman een van de leiders zou zijn en hij verzaakte niet. Hij deed wat van hem verwacht werd en was zeer complementair aan zijn bondgenoot in het 4-2-3-1-system. Zowel offensief als defensief." Die bondgenoot, Sergio Busquets, krijgt overigens van ElDesmarque net als Griezmann wél het allerlaagste cijfer: een vijf. "Busquets liep er verloren bij. Hij was onnauwkeurig in de openingsfase, kwam zowel aanvallend als verdedigend twijfelachtig over, maar hij mocht van geluk spreken dat deze wedstrijd niet veel van hem eiste."

Ook Mundo Deportivo had zijn bedenkingen bij Busquets. "Hij was opvallend genoeg zeer onnauwkeurig in de passing in de eerste helft, al haalde hij na rust een hoger niveau. Hij was tactisch gezien wél belangrijk zodra er door Barcelona druk moest worden gezet." Over De Jong: "Hij speelde, in tegenstelling tot Busquets, een formidabele eerste helft. Hij bepaalde wanneer het tempo moest worden verhoogd en wanneer het team het rustiger aan moest doen. In de tweede helft leed hij meer balverlies."

Voor AS is het overduidelijk: De Jong está en su salsa, oftewel De Jong voelt zich op zijn gemak, als een vis in het water. In de opbouw kwam De Jong links of rechts naast Gerard Piqué en Clément Lengtlet en nam Busquets de positie daarvoor in. Zodra Jordi Alba in de opbouw naast de centrale verdedigers kwam, kon de Nederlander verder naar voren spelen. "Koeman is voor De Jong het lont in een kruitvat. Hij speelde een bijzonder complete wedstrijd. In dit systeem met twee controleurs heeft De Jong meer vrijheid én vertrouwen om een hoofdrol te vertolken. De balbehandeling en de visie van de Nederlander kunnen de aanhang, die zo naar succes smacht, dit seizoen veel plezier gaan bezorgen."

De sportkrant uit Madrid was net als alle andere kranten niet onder de indruk van Busquets. "Hij ging in ieder geval van minder naar meer. Zijn openingsfase was simpelweg een grote catastrofe. Hij verzond zelfs vijf keer op rij een foute pass waarbij hij niet eens onder druk werd gezet. De onzekerheid die Busquets uitstraalde, was verontrustend", erkende AS. "In de tweede helft leek hij weer enigszins op de Busquets die wij kennen en kwam hij zelfverzekerder over, zowel in zijn passing als in zijn teambijdrage."

In navolging van Sport en ElDesmarque deelde ook El Periódico een tien uit aan Fati. De Catalaanse krant was niet heel scheutig met hoge cijfers en deelde onder de basiskrachten onder meer vier zessen uit, het cijfer van De Jong én Busquets. Journalist Joan Domènech heeft toch nog zo zijn bedenkingen over de twee. "Fati, Lionel Messi en Philippe Coutinho speelden met Villarreal, maar het was vooral Lenglet die de tegenstander met zijn formidabele passes uiteenscheurde en de bal bij de aanvallers bezorgde. Het middenveld beperkte zich tot Busquets - De Jong. Dat kan een probleem voor Koeman worden tenzij hij de puzzelstukjes eerder vroeger dan later op hun plek laat vallen."

Meer nieuws
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez maakt miskoop finaal af: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij!'
0
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
0
   
21:09
21:09
Perez dubt over PSV'er: 'Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo'n dip wél erg'
14
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (52)

 
JayJames
 
133
28 september 2020 om 00:31
Ansu Fati is zo'n mooie voetballer om naar te kijken. Iedere actie met de intentie om gevaar te stichten en zo technisch begaafd. Je ziet gewoon dat verdedigers bang zijn om hem aan te pakken in de zestien, omdat hij altijd een manier weet om de bal langs je te krijgen. Vorig seizoen ook 7 goals gemaakt en sinds zijn debuut 1 jaar geleden zo constant goed bezig geweest. En pas 17 jaar. Wereldtalent.
 
Frankrijk Aard
 
34
28 september 2020 om 07:42
Wat een dynamiek en explosivieteit dat mannetje.
 
wk020
 
56
28 september 2020 om 00:34
Barca goed met Coutinho en Fati als de beste. De veldbezetting ziet er een stuk beter uit. Het lijkt alsof de centrale verdedigers meer ondersteund worden. Frenkie speelde oké. Niet meer of minder. Zoals je kon zien komt hij nog steeds heel vaak op die linkshalf positie uit en gaat ook nog steeds de 16 in dus niks heeft met posities te maken. Op de Barca forums zijn ze trouwens niet positief over hem en vinden dat hij veel beter moet spelen. Pjanic vonden ze in de minuten dat hij speelde een stuk beter en vooral in het versnellen van het spel. Frenkie blijft toch ietswat het tempo eruit halen. Hopen dat hij vaker speelt zoals tegen Napoli laatst in de CL
 
elamdaoui1
 
22
28 september 2020 om 09:30
De zwakke posities waren toch echt Busquets en Griezmann. Frenkie stond wel een keer te schutteren vlak voor eigen 16. Hij kon de bal niet kwijt en bleef te lang lopen.
 
AjaxxxLove
 
13
28 september 2020 om 10:29
Ik vond Griezmann niet eens zo gek slecht. Had ook zo maar een assist kunnen hebben als Coutinho het overstapje van Messi begrepen had. Hopen dat de wisselwerking met hem en Messi zich ontwikkelt en dat hij wat meer vertrouwen oppikt om in de spits op te duiken. Voor mijn gevoel deed hij dat te weinig op de momenten dat Messi terug was gezakt.
 
elamdaoui1
 
4
28 september 2020 om 10:55
Ik denk dat ongelukkig een betere verwoording is. Lijkt wel alsof Griezmann en de andere elkaar niet zo goed begrijpen. Wanneer hij de bal had verloor hij deze niet, alleen voor een aanvaller is hij heel onzichtbaar. Er zijn weinig spelers die een team goed kunnen laten lopen, maar er zijn veel spelers die goed kunnen spelen in een goed draaiend elftal. Ik durf steeds mer te neigen dat Griezmann onder de laatste categorie valt.
 
myvision
 
37
28 september 2020 om 00:39
Het is maar één wedstrijd natuurlijk, maar in principe zijn ze er achter wat veel Frenkie-fanaten en ik afgelopen jaar al zeiden: Busquets heeft onterecht zoveel krediet gehad. Hij vertraagt enorm het spel, Frenkie is daarbij ook nog veel balvaster en dirigeert de tempowisselingen. Busquets was Barcelona, Frenkie is Barcelona.
 
wk020
 
156
28 september 2020 om 00:45
Hoe bedoel je? Busquets is juist de speler die vaak in 1 keer de bal vooruit speelt. Je kunt zeggen dat hij het niet meer kan belopen of verrast word in de aanname maar vertragen doet hij niet. Dat doet Frenkie juist door de bal teveel te toetsen. Frenkie heeft deze loftrompet nog helemaal niet verdient. Een aantal goede wedstrijden vorig jaar maar het moet beter. Heeft het geluk dat Koeman daar nu zit maar de Barca fans zijn zeker niet lovend momenteel. Ze vinden dat hij te weinig arsenaal heeft in zijn oplossingen
 
AcKaka
 
85
28 september 2020 om 01:11
Beetje meer respect voor busquets mag ook wel. Vandaag bagger, maar vorig jaar vaak ook goed. Frenkie moet alles nog bewijzen bij barcelona
 
Janta
 
6
28 september 2020 om 09:32
Met alle respect, maar Busquets speelde de 1e helft toch niet goed?
 
barcalover123
 
37
28 september 2020 om 08:42
Onterecht krediet heeft gekregen? Busquets heeft krediet en status zelf opgebouwd. Was vanaf 2009 tot 2015 de beste cvm die er rond liep. Aanvallers hadden door dat geen zin had om hem onder druk ye zetten want hij speelde je zo weg. Vind hem de laatste 1.5 jaar niet meer van dat niveau maar om nou te zeggen dat Busquets onterecht krediet heeft gekregrn..
 
bf1994
 
12
28 september 2020 om 09:39
@barca haha precies. En als ze wel druk gingen zetten werden ze dik de bossen ingestuurd. Of gingen ze rollen zoals mesut ozil een keer achter kwam
 
Japie_Krekel
 
3
28 september 2020 om 15:34
ik vind Frenkie tot dusver ook alles behalve indrukwekkend bij Barca
 
MT87
 
77
28 september 2020 om 00:40
Frenkie speelt serieus slecht voor zijn doen. Ik verwacht gezien zijn kwaliteiten echt veel meer van hem. Hij kan zo dominant zijn als diepliggende spelverdeler en dat zie ik nu gewoon niet. Frenkie de Jong heeft zijn top10 beste wedstrijden nog steeds allemaal voor Ajax of Oranje gespeeld, en het wordt tijd dat Barça die Frenkie gaat zien.
 
Damsterdam
 
25
28 september 2020 om 01:01
Ben het grotendeels met je eens. Vond zijn wedstrijden tegen Napoli en Betis echter wel in de top 10 staan zelf.
 
AcKaka
 
12
28 september 2020 om 01:09
Precies, die wedstrijden was hij ook heel goed. Vond frenkie vandaag ook niet slecht. Niet top, maar gewoon oke.
 
MT87
 
11
28 september 2020 om 01:21
Misschien verwacht ik teveel van hem?
 
SerkoSvs
 
9
28 september 2020 om 06:55
mensen verwachten te snel veel van hem. hij was bij ajax net 1 jaar echt top en was al weg, moet gelijk er staan bij barca, ik verwachtte zelf minimaal 1-2 jaar om aan te haken echt, make or break, ik weet niet of hij het red. Door corona loopt hij achter want dat jaar is er nauwelijks geweest nog, en onderbroken, maar ik geef hem nog zeker 6 maanden en dan zien we wel
 
oldtrafford
 
18
28 september 2020 om 02:16
Hoezo speelde hij slecht ik vond het allemaal wel meevallen. Villareal was dan ook erg zwak geen reden om dan alles te geven wat je in je hebt..
 
DeSteek77
 
3
28 september 2020 om 12:33
Ik heb een deel van de tweede helft gezien en voor zijn doen leed hij erg veel balverlies in de verdediging nota bene. Het werd gelukkig voor hem niet afgestraft.
 
Milaan2002
 
53
28 september 2020 om 01:39
HIj lijdt nog altijd teveel balverlies op een positie waar je gelijk een tegendoelpunt kunt incasseren. Hij kan zijn keeper inspelen en weglopen, wil meneer nog even gaan draaien op het punt van zijn strafschopgebied.
 
paneermeel
 
6
28 september 2020 om 07:44
Dat zag ik ook een aantal keer. Hoewel ik alleen de 2e helft keek en het stond al 4-0. Als hij dit tegen betere teams doet kan barca zo een doelpunt tegen krijgen. De 2e helft vond ik de Jong een 6je
 
Sht-Eve
 
17
28 september 2020 om 07:36
Kan me niet voorstellen dat ze hem geweldig vonden ze spelen. Voor mij kwam ie niet eens in de buut van “goed”, met z’n balverlies en afwezigheid.. heel raar dit.
 
Stijlvol
 
10
28 september 2020 om 08:35
Zo geweldig speelde Frenkie niet. Het was voldoende, dat wel. Hij heeft speelde de bal voor zijn doen vaak verkeerd in. Dat moment waar hij de bal plots verliest rond de eigen 16-meter was typerend. Hij wisselde hele goede momenten af met hele matige momenten. Wat wel opviel is dat hij nu meer dreiging naar voren heeft. Niet te veel passen breed.
 
KEIZER!
 
4
28 september 2020 om 08:40
Ik vond het altijd verschrikkelijk om naar Barcelona te kijken omdat het altijd maar het zelfde moest zijn 1x raken etc.. bij die 2e goal zag je goed wat het kan doen als een speler wat meters naar voren kan maken. Waar normaal Messi gelijk de bal kreeg op rechts, liep Coutinho nu in en kon Fati aanspelen en die maakte de 2-0. Vond de 1e helft vrij vermakelijk. 2e helft was de lol er vanaf.
 
barcalover123
 
3
28 september 2020 om 08:44
naja op zich is het best handig als barca spelers heeft die snel de bal rond kunnen spelen. Als een bayeren of city je straks onder druk zet moet je niet hele tijd veel meter gaan maken met de bal als speler.
 
KEIZER!
 
1
28 september 2020 om 08:57
Als je met Coutinho en Messi speelt heb je spelers die met 1 beweging zoveel ruimte voor zichzelf kunnen creëren. Waardoor ze ook meters kunnen maken. Beetje heavy metal voetbal zou Barcelona goed doen
 
hanniec
 
1
28 september 2020 om 08:53
Eerste helft was goed tweede helft viel tegen ook van messi en frenki.
 
FrancineDekkers
 
3
28 september 2020 om 09:10
Hoop energie in de eerste helft. Lang niet gezien bij Barca. Koeman zal veel meer belang hechten aan de fitheid van de spelers. Frenkie was zeker niet zo goed als de pers wil doen geloven. Busquets zal wel weinig wedstrijden meer starten. Die was niet best. Pjanic en De jong met coutinho ervoor is toch geen gek middenveld. En met Koeman aan het roer, een man met een duidelijk idee zie ik Barca gewoon weer meedoen om de prijzen.
 
Janta
 
9
28 september 2020 om 09:29
Wat anderen er van vinden zal mij een zorg wezen maar ik heb hogeschool voetbal gezien van Barcelona met Frenkie als dirigent. Wat een spelplezier straat deze ploeg af en heb genoten.
 
Hombre_Guapo
 
13
28 september 2020 om 09:39
Nou sorry hoor maar Frenkie maakte veel fouten en was verre van een dirigent gisteren. Vond Couthino, Fati en Alba wel positief opvallen.
 
SpeedyAFC
 
3
28 september 2020 om 10:10
Precies, Spaanse kranten zijn lyrisch. Maar ja, al die gasten die hier al weken klagen over Koeman kunnen nu niet ineens zeggen dat ze de de eerste helft een geweldig Barcelona hebben zien spelen met Frenkie als dirigent.
 
Janta
 
1
28 september 2020 om 15:18
De Hollandse azijnpissers weten altijd wel iets te vinden om iets af te gaan kraken en helemaal als je bedenkt dat er nog steeds een grote groep is die hopen dat Frenkie op zijn bek gaat.
 
Frenkbarca2
 
2
28 september 2020 om 10:23
We hebben een nieuw Neymar ontdekte en die is tien jaar jongen dan de Braziliaans. We moeten niet vroeg juichen, het was tegen villarial
 
Riquelme_nr10
 
0
28 september 2020 om 11:53
Villareal was niet echt wat je zegt een top tegenstander. Ik denk dat 4 oktober pas de eerste echte test komt voor Barca tegen Sevilla. Frenkie maakte twee fouten in de 16 verder sober. De invallers waren ook wel gretig. Pjanic wordt de keyplayer op het middenveld verplaatst de bal sneller dan de jong
 
IwanStruyk
 
2
28 september 2020 om 12:02
Ik hoop echt dat de inbreng van Koeman effect heeft op de inbreng van Frenkie de Jong. Bij het Nederlandse elftal wordt zijn rol door de overige spelers aanvaard, dus het werkt!Gelet op de wedstrijd van gisteren Barcelona- Villareal zie ik dit niet Wordt nog steeds regelmatig overgeslagen en die blinde kip van een Alba raast nog altijd aan de linkerkant zonder naar Frenkie te kijken. Noodzakelijk is dus voor Koeman om een aantal Nederlandse spelers met branie aan te trekkenDe kans is hierop lijkt erg klein.Vergeet niet dat de afgelopen jaar door heel veel Spanjaarden over de gevierde Frenkie de Jong in Nederland vrij negatief werd gesproken zoals men in Nederland vrij negatief was over Alvarez.De Spanjaarden hoopten van Frenkie dat is een speler die zich laat zien, en af en toe dribbelt , kapt , acties maakt en scoort.Ze vonden ook dat ie de boel vertraagt net zoals wij vinden dat Alvarez bij Ajax de boel ophoudt.Wij weten inmiddels dat Frenkie de Jong wel oké is maar misschien geldt dit ook voor Alvarez.Het is in het voetbal soms allemaal zo splinterdun.Goed of slecht.