Sparta verslaat favoriete Eredivisie-opponent en boekt eerste zege in 2020
Dinsdag, 11 februari 2020 om 22:36

Sparta Rotterdam heeft de eerste overwinning in het nieuwe kalenderjaar geboekt. De ploeg van trainer Henk Fraser boekte dinsdagavond een verdiende zege in de inhaalwedstrijd tegen ADO Den Haag: 4-2. Sparta won in de Eredivisie van geen ploeg vaker dan van de Hagenaren: 32 keer (31 zeges op NAC Breda en NEC). Door de driepunter staat Sparta nu elfde op de ranglijst, met 27 punten, terwijl ADO als nummer zeventien geen goede zaken doet.

Het spel in Rotterdam-West was in de eerste 45 minuten niet om van te likkebaarden, maar onderhoudend was de eerste helft zeer zeker. ADO stond in de beginfase flink onder druk: een ziedende inzet van Patrick Joosten raakte de lat en Luuk Koopmans moest redding brengen op een vrije trap van Dante Rigo. Het was echter Sparta dat na zeventien minuten spelen op achterstand werd gezet. Uit een vrije trap tikte Shaquille Pinas zijn derde goal van het seizoen binnen: 0-1. De Hofstedelingen scoorden in de laatste acht wedstrijden vijf keer en alle doelpunten vielen uit een standaardsituatie.

Sparta had maar vijf minuten nodig om via een rake kopbal van Adil Auassar de tussenstand te nivelleren: 1-1. Een inzet van Rigo op de lat boven de kansloze Koopmans was een voorbode van de definitieve ommekeer van Sparta vóór het rustsignaal. Een heerlijke treffer van Joosten betekende de 2-1 en op slag van rust kopte Bart Vriends de 3-1 achter Koopmans. Een hard gelag voor ADO, dat sinds de 0-2 overwinning op Vitesse op 26 oktober geen enkele uitzege in de Eredivisie meer heeft geboekt.

In de tweede helft hielden Sparta en ADO elkaar aanvankelijk in evenwicht, maar toch slaagde de ploeg van Alan Pardew erin om de spanning in de wedstrijd terug te brengen. Crysencio Summerville strafte in de 67e minuut geblunder in de defensie van Sparta af en maakte daarmee de eerste goal van ADO uit open spel sinds 23 november: 3-2. ADO probeerde in het restant van de wedstrijd een nederlaag af te wenden, maar een goed schot van John Goossens was de enige noemenswaardige poging.

Sparta zette in de extra tijd via Abdou Harroui de eindstand op het scorebord: 4-2. De ploeg van Henk Fraser speelt komende zondag een thuiswedstrijd tegen FC Groningen, terwijl ADO een dag eerder in eigen huis tegen PSV aantreedt.

11 februari 2020 om 22:39
Ado heeft totaal géén gemotiveerde spelers, met Immers voorop! Wan vertoning. Den Haag zal op deze manier degraderen. Haagse bluf of een Haags kwartiertje is ver te zoeken. Kort samengevat, fantasieloos voetbal.

sannedijkstra

10
11 februari 2020 om 22:41
Pardew krijgt het nog wel op de rit en de spelers moeten nog wat wennen aan de spelpatronen van Pardew. De tactiek is opzich wel goed en de punten komen wel. Pardew is een goede coach en moet het doen met dit materiaal en in de eredivisie blijven is het korte termijn doel. Sprankelend is het nog niet maar dat kan ook nauwelijks met het materiaal waarmee Pardew het moet doen. Toch kunnen mensen gerust zijn dat Pardew Ado wel erin houd en de spelpatronen gaan wel steeds wat beter. Tegen Vitesse de 2e helft kwamen die patronen goed tot uiting alleen vergaten de Ado spelers te scoren. Nu tegen Sparta helaas voor Ado verloren maar het spelpatroon was wel redelijk zichtbaar.pardew is een echte strateeg en met hard werken zal het goed komen en wanneer de patronen erin geslepen zit zullen de punten binnen stromen.

Master D

29
11 februari 2020 om 22:45
Je krijgt 4 tegentreffers, speelt een waardeloze eerste helft en na rust kom je tot helemaal niks op een blunder van de keeper na. Welk spelpatroon was precies zichtbaar welke ze in de Eredivisie gaat houden? Niemand verwacht sprankelend voetbal, maar men verwacht wel een idee te zien waarmee ADO denkt tot doelpunten te kunnen komen. Dat idee kwam er ook vandaag totaal niet uit. Dit materiaal bevat niemand die een doelpunt kan maken. Komende weken tegen Psv, Heerenveen, Heracles en AZ. Daar gaan ook handvol punten uit naar voren komen.

5
11 februari 2020 om 22:50
De basis voor een goed resultaat is hard werken. En dat zal Pardew er zeker in brengen. Daarnaast heeft Pardew een tactiek en een bijbehorende strategie waarbij Ado patronen in haar spel kan brengen. Behoudend voetbal is een tactiek en Pardew is iemand die vanuit een bepaalde behoudenheid speelt. Wanneer Ado de bal veroverd wil Pardew er patronen in brengen om tot meer kansen te komen. Die worden er vanzelf wel ingeslepen. Ado blijft er dus gewoon in En die 4 wedstrijden die je noemt zal Ado zeker wel punten opleveren.

Master D

12
11 februari 2020 om 22:57
Wauw hard werken, wat inventief. Dat hard werken heb ik overigens niet gezien, dus voorlopig heeft ie dat er nog niet ingekregen. Behoudend voetbal is een tactiek inderdaad, echter als je er dan 4 tegenkrijgt ben je nog wel even bezig om dat erin te krijgen en laat Pardew nou juist geen tijd hebben om tactiek of patronen er in te slijpen. Hij moet over 13 wedstrijden veilig zijn. Ik zie daarvoor nog geen aanknopingspunten. Ik verwacht dat ADO in de wedstrijden die ik noem vast wel iets haalt, echter zie ik in die periode de achterstand op een VVV en PEC alleen maar oplopen.

Japie_Krekel

0
12 februari 2020 om 17:53
@sannedijkstra als de basis van resultaat hard werken is had je ook een bouwvakker voor de groep kunnen zetten

Rotterdam1888

3
11 februari 2020 om 22:53
Om heel eerlijk te zijn zie ik het nog niet bij ado. Nu kijk ik vrijwel niks van hun maar wat ik vandaag zag was niet om aan te zien. We hadden ze volledig nder controle. Het enige moment dat jullie veelvuldig aan de bal waren op onze helft was toen wij (heel dom maar dat is een andere discussie) gingen inzakken. Voor de rest kon ado zelf niks creeren. Dus ik zie wel veel mensen praten over patronen en tactieken maar daar zag ik helemaal niks van.

fcu_030

2
11 februari 2020 om 23:51
Ik vond Ado in Utrecht ook echt tegenvallen niet 1 die er boven uit springt. Die huurling van Feyenoord (Summervile) is een leuke speler maar nog te jong de ploeg bjj de hand te nemen maar veder loopt er weinig bijzonders. Is Zwinkels geblesseerd? Die Koopmans kan er helemaal niks van van wat ik gezien heb van hem is geen keeper die punten pakt voor je team. Ik begin langzaam de hoop in een goede afloop voor Ado op te geven ze moeten echt flink aan de bak willen ze niet bij de laatste 3 plekken eindigen. Enorm jammer de spelers gun je de degradatie wel maar de fans en de stad zijn veel te groot voor de KKD.

ImmerNeutraal

4
12 februari 2020 om 01:28
Wat is jouw persoonlijke relatie met Alan Pardew? Krijg je per vermelding van zijn naam en het woord patroon geld van hem? Want serieus, de eerste helft heeft ADO nog geen 3x naar iemand met dezelfde kleur kunnen spelen...

Sjikkes

2
12 februari 2020 om 05:24
Je hebt het over spelpatronen van pardew, om vervolgens de spelpatronen tegen Vitesse aan te halen. Dat was A: onder Groenendijk en B. Dat is was eind oktober, bijna 3 maanden geleden.

RonaldWaasdorp

0
12 februari 2020 om 16:22
Vitesse was vorige week. Dus wel degelijk onder Pardew. Verder heb je wel gelijk dat er in de wedstrijd tegen Sparta en tegen Utrecht weinig goeds te ontdekken viel. De wedstrijd tegen Vitesse heb ik niet gezien, maar daar schenen ze de betere ploeg geweest te zijn, voor wat ik begrepen heb.

JohannesG

1
12 februari 2020 om 07:05
Ik vind het nogal een prestatie van je om na gisteren positief te zijn over Ado. Ze waren namelijk echt heel erg slecht. Ik heb geen fatsoenlijke aanval gezien. Ado werd af en toe weggetikt door een Sparta wat hopeloos uit vorm is. Sparta is de laatste weken aanvallend zeer zwak en wist zelfs vier keer te scoren. Patrick Joost leek zelfs een gevaarlijke aanvaller tegen dit Ado. Nou, dan is het tijd voor de keukenprinsessen competitie, hoor.

Master D

10
11 februari 2020 om 22:42
Tsja het is echt lachwekkend slecht bij Ado. Er zit geen enkel voetbal in de ploeg. Verdedigend staat het matig en aanvallend kunnen ze geen enkele vuist maken. In de winter haal je dan een nieuwe trainer en 8 spelers. Al die 8 spelers voegen voetballend niks toe ten opzichte van wat er al liep. Pardew gaat er geen voetbal in krijgen. Dat is hem de laatste jaren nooit gelukt bij zijn clubs. Met deze spelers ga je dat ook niet veranderen, want je hebt geen spelers gehaald die het van hun voetballende kwaliteiten moeten hebben.

theo uphus

4
11 februari 2020 om 22:52
@sannedijkstra Wat heb jij daadwerkelijk gezien van ADO de laatste weken ? En dan bedoel ik niet de samenvattingen van TV West of de praatjes in de krant !

5
11 februari 2020 om 23:11
Als we nu de wedstrijd van vanavond pakken en tot de 3-2 had Ado nog kans op een punt. Bekijken we de doelpunten van Sparta zien we 2 keer een dekkingsfout waarbij Sparta 2 keer scoort vanuit een corner, dat mag zeker niet gebeuren. En 1 keer gaf iemand van Ado een zwakke domme pas die onderschept word met als gevolg een doelpunt. Zulke fouten mogen niet gebeuren en moeten eruit. En daar gaat Pardew aan werken want deze ploeg kan beter.

SCRSCR

6
11 februari 2020 om 23:22
Als de patronen van Pardew erin komen, zullen ze beter spelen.

0
12 februari 2020 om 16:27
Daar staat tegenover dat de 0-1 viel uit een vrije trap waar slecht verdedigd werd en de 3-2 viel ook door slecht verdedigen van Sparta-kant. Daar kwam nog bij dat Sparta ook nog wat kansen heeft gemist. Dus qua stand had je misschien nog kans op een gelijkspel, voetbaltechnisch had ADO natuurlijk allang kansloos met 5-1 achter moeten staan.

12 februari 2020 om 16:30
Ik riep het al na ADO-RKC: dit ADO is de slechtste ploeg in de eredivisie en gaat er keihard uitknikkeren. Hoe jammer dit ook is. Een leuk helftje gespeeld tegen een dra-ma-tisch Vitesse dat de laatste weken er geen hout van bakte, maar zelfs dan houden ze er niet meer dan een puntje aan over. Er zit geen enkel idee achter, alleen de bal zo hard mogelijk naar voren knallen.