Sporting is kampioen van Portugal door onverwachtse uitglijder van Benfica
Zondag, 5 mei 2024 om 23:34

Sporting Portugal is zondag zonder zelf te spelen kampioen van Portugal geworden. De ploeg van succescoach Rúben Amorim zag stadsgenoot Benfica een misstap begaan tegen FC Famalicão (2-0 verlies) en schrijft daarmee zijn twintigste landstitel uit de historie bij.

Sporting won zaterdag eenvoudig van Portimonense (3-0) en kon daardoor rustig afwachten wat rivaal Benfica zou doen. Sporting had vooraf al een voorsprong van acht punten en kon de landstitel alleen theoretisch nog ontgaan.

Benfica begon tegen nummer negen Famalicão met ex-Ajacied David Neres en ex-Feyenoorders Fredrik Aursnes en Orkun Kökçü in de basis. Benfica leek voortvarend te beginnen met een vroeg doelpunt van Ángel Di María, maar dat werd afgekeurd wegens buitenspel. As Águias hadden daarna het overwicht en veruit het meeste balbezit, maar konden dat niet omzetten in doelpunten.

Famalicão, waar Justin de Haas (ex-Jong AZ en -Jong PSV) in de rust gewisseld werd, nam in de slotfase van de wedstrijd afstand. Puma kwam in de 71ste minuut vanaf de rechterflank naar binnen, om doelman Anatoliy Trubin te verrassen met een schot in de korte hoek: 1-0.

De beslissing viel vijf minuten voor tijd door een zwakke pass van Benfica-middenvelder Florentino. Zaydou Youssouf werd direct in de diepte bediend en rondde het feilloos af: 2-0.

Roger Schmidt is met Benfica wel zeker van de tweede plek, omdat FC Porto op plek drie op ruime achterstand staat. Benfica gaat daardoor de voorronde van de Champions League in, waar O Glorioso mogelijk op de nummer drie van de Nederlandse Eredivisie stuit.

Sporting viert de eerste landstitel sinds 2021, toen ook al met Amorim als coach, en gaat direct de groepsfase van de Champions League in.

Meer nieuws
   
21:30
21:30
Vermoedelijke opstelling PSV: Luuk de Jong op jacht naar topscorerstitel
3
   
21:04
21:04
Bayern-directeur verwijst hardnekkig trainersgerucht resoluut naar de kliko
3
   
20:20
20:20
Dorstige Dortmund-fans vallen met hun neus in de boter na briefje van Marco Reus
5
   
20:07
20:07
Besiktas kent ondanks late goal slechte generale voor finale tegen Trabzonspor
7
   
19:48
19:48
Atalanta heeft Champions League-ticket 4 dagen voor Europa League-finale binnen
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (15)

 
edwinus10
 
6
5 mei 2024 om 23:53
Zeer verdiend????
 
NoNameBoy
 
5
5 mei 2024 om 23:55
Aangezien Schmidt aangaf te willen blijven en een ontslag te duur is, heeft Rui Costa een drukke zomer dit jaar. Otamendi wordt langzamerhand te oud, Di Maria heeft fantastische statistieken maar verdedigt niet mee en veel balverlies en Rafa vertrekt sowieso. Veel spelers passen ook helemaal niet bij Schmidt’s speelstijl zoals Cabral, Kokcu en Di Maria. Benfica heeft 40M+ gespendeerd aan 3 spitsen die allemaal niet blijken te passen. Schmidt is helaas te koppig om een tussenweg te vinden en zijn spelers te laten renderen. Otamendi kan volgend jaar plaatsmaken voor Morato. Di Maria, bedankt voor je terugkomst maar ik zou zijn contract niet verlengen. Rafa, veel plezier in de zandbak waar je als klein kind ook thuis hoort. Teleurstellend seizoen maar proficiat aan Sporting en Amorim die echt een goed team hebben gebouwd.
 
STORING
 
4
6 mei 2024 om 00:21
Aangezien je er best veel verstand van hebt zou ik je het een en ander willen vragen. Wat zal Benfica aan budget hebben om te investeren in spelers? Vroeger was er Doyen waar ze veel zaken mee deden maar ik heb geen idee hoe de financiële situatie tegenwoordig is. En hoe zit het met de jeugd? Loopt daar veel toptalent rond of is die vijver nu ook vrij droog? Benfica is toch een grote mooie club dus die zullen altijd wel meestrijden om de titel. En Schmidt krijgt best veel kritiek maar waarom? Tweede worden achter dit Sporting is geen ramp en Europees ging het ook naar behoren.
 
NoNameBoy
 
7
6 mei 2024 om 00:59
Benfica hoeft niet te verkopen. Benfica heeft afgelopen jaren zoveel aan transfers verdiend dat het niet meer nodig is. Daarnaast komt het geld van de transfer van Goncalo Ramos deze zomer binnen. Misschien dat Joao Neves zijn clausule van 120M wordt betaald. Ook verwacht ik dat Cabral en Jurasek zo’n 15M in totaal zullen opleveren. Het budget zou rond de 50-60M zijn. Qua talenten zit Benfica wel goed. Joao Neves is een ruwe diamant, het grootste talent sinds Joao Felix. Vorig jaar had Benfica Schjelderup en Prestianni als gekocht voor de toekomst. Tiago Gouveia is ook wel een leuke speler maar geen toptalent. In het tweede team zijn Andre Gomes en Rafael Luis onze zelfopgeleide talenten. Die zullen volgend jaar hier en daar wedstrijden meepikken. Schmidt houdt te veel vast aan bepaalde spelers die maandenlang niet in vorm waren zoals Joao Mario. Wisselt zowat nooit terwijl Benfica de duurste bank van Portugal heeft. De spitspositie is bij elke wedstrijd een raadsel. Daarnaast moet Di Maria iedere minuut spelen op zo’n leeftijd. De CL en EL totaal verziekt. Benfica had veel moeite met Rangers en Toulouse terwijl je met dit team daarover heen moet walsen. Uitgeschakeld door een zwakke Marseille. Benfica heeft bijna 100M gespendeerd en dan hoor je eigenlijk naar mijn mening bovenaan te staan en minimaal halve finale EL/achste finales CL.
 
FrankLampard08
 
0
6 mei 2024 om 10:46
Vergeet ook Antonio Silva niet!
 
Furkan-GS29
 
0
6 mei 2024 om 00:41
Waar gaat Rafa naar toe?
 
NoNameBoy
 
2
6 mei 2024 om 01:17
Er wordt verwacht dat ie naar het Midden-Oosten gaat maar Turkije kan ook een reële optie zijn. Even cashen in de herstjaren van zijn carrière wat begrijpelijk is.
 
FcGrun050
 
6
6 mei 2024 om 00:52
Ik vind dat je een 36 jarige middenvelder met de statuur van Di Maria niet kan afrekenen dat hij niet meeverdedigd in de wedstrijd. En Benfica heeft gewoon veel nieuwe spelers gehaald, waarbij van de drie (nieuwe) spitsen (tengstedt was al vorig seizoen gehaald), Leonardo pas is aangekomen in januari en Cabral nog een gokje was, want bij Fiorentina kwam hij al moeilijk uit de verf. Tengstedt was gewoon een goedkope optie. Leonardo doet het overigens goed en ik denk dat hij volgend seizoen nog beter zijn draai gaat vinden. En die reactie op Rafa is ook een beetje onzin. Gast is zo loyaal als wat en zit al jaren bij Benfica. Daarnaast is die al jaren belachelijk goed. Dit seizoen ook de MVP. Beetje bitter om zo te reageren.
 
NoNameBoy
 
4
6 mei 2024 om 01:15
In Portugal moet je meeverdedigen. Porto en Sporting hebben hier zoveel gebruik van gemaakt. De linkerkant was een snelweg in die wedstrijden. Leonardo valt goed in maar zodra hij een basisplek heeft, verdwijnt ie. Daarnaast is hij nog jong en komt volgend jaar wel goed denk ik. Rafa vind ikzelf als persoon een dramaqueen. Laat vaak zijn kopje hangen en is zeer inconsistent. Veel kansen om tot een doelpunt te maken en zijn passes zijn belabberd. Hij is gevaarlijk wanneer er veel ruimte is en Benfica is eenmaal een ploeg in balbezit die veel tegen Mourinho-busjes speelt. Daarnaast als je veel wedstrijden kijkt van Benfica, snap je ook waarom hij daar nog speelt. Statistieken zeggen niet alles. Afgelopen jaren waren er maar enkele clubs die geïnteresseerd waren in hem.
 
FcGrun050
 
1
6 mei 2024 om 10:23
Ik denk dat Rafa niet wordt gehaald omdat hij klein van statuur is. Precies hetzelfde met wat ik heb met Pedro Goncalves. Als je beide spelers ook ziet spelen in Europa, dan zijn ze gewoon klaar om naar de Europese topcompetities te gaan. Rafa vind ik misschien net iets beter passen bij een Spaanse club, waarbij Goncalves wel qua fysiek beter bij de Serie A, Bundesliga en Laliga past. Frankrijk zal die ook wel meekunnen, maar ik denk dat die 3 competities beter bij zijn spel passen met zijn drive. Alleen niet naar de Premier League, waar daar zouden ze denk ik ondersneeuwen met hun spel. Maar ik denk eerder dat clubs niet geinteresseerd zijn in Benfica spelers, mede omdat ze weten watvoor bedrag daar tegenover staat. Grimaldo was jarenlang belachelijk goed, maar niemand hapte. Totdat hij die transfervrij de overstap kon maken naar Leverkusen. Spaans international geworden en gegroeid naar de beste linkerwingback van de Bundesliga.
 
NoNameBoy
 
0
6 mei 2024 om 14:20
Rafa had nooit een groot prijzenkaartje om zijn nek hangen. Rafa is een aparte speler wat Benfica echt zijn top is. Goncalves heeft een hoger plafond. Totaal niet afhankelijk van snelheid en kan goed combineren, prima visie, creatief en een goede afmaker. En ik mag hem niet eens haha. Grimaldo was een prima speler tot het laatste jaar. Toen bloeide hij helemaal op. Daar moet ik Schmidt wel credits voor geven. Alex stond zelfs defensief zijn mannetje en dat was altijd zijn achillespees geweest.
 
Mikeyduff
 
1
6 mei 2024 om 07:21
Kokcu past niet bij Schmidt zn speelstijl? Dat vind ik vrij raar. Schmidt is toch ook van het high pressing voetbal? En dat is Kokcu op het lijf geschreven, dat zagen we bij Feyenoord. Als die Kokcu gewoon op 8 posteert, heb je echt een geweldige middenvelder aan hem.
 
NoNameBoy
 
0
6 mei 2024 om 14:10
Benfica speelt eigenlijk gewoon in een 4-4-2 opstelling met een pivot. In het begin speelde Benfica met twee 8en Joao Neves en Kokcu. Dat middenveld wordt totaal overlopen omdat Kokcu defensief zowel positioneel als tackelen simpelweg niet zijn ding is. Hij staat ook veel te laag als een spelverdeler zoals Enzo Fernandez. Het is sierlijke speler die als 10 moet spelen in Portugal. Ik vind zelf dat Benfica een perfect team heeft om 4-3-3 te spelen maar ja, dat wil Schmidt voor geen goud doen.
 
Louismanuel
 
0
6 mei 2024 om 09:22
Benfica kan zich direct plaatsen voor CL als Leverkusen de EL wint. En die kans is wel heel groot.
 
NoNameBoy
 
0
6 mei 2024 om 15:22
Dat zou mooi zijn. Dat voorkomt ook het scenario dat Benfica bij het mislopen van de CL dan wel iemand moet verkopen zoals de transfer van Ruben Dias om gaten te dichten.