Steun voor Schreuder: 'Meeste trainers hebben het bij Ajax in het begin lastig'
Dinsdag, 22 november 2022 om 09:59

Dick Schreuder vindt het niet vreemd dat Alfred Schreuder een lastige beginperiode bij Ajax kent. De trainer van PEC Zwolle steunt zijn broer en haalt aan dat er meer trainers zijn die het in het begin lastig hadden in Amsterdam. Na de nederlaag tegen PSV (1-2) en remises tegen Vitesse (2-2) en FC Emmen (3-3) werd er in de media flink aan de stoelpoten van de oefenmeester gezaagd, al is zijn positie volgens Ajax nog altijd houdbaar.

"Het is nu gewoon een roerige tijd, maar bij Ajax is het altijd roerig', zegt Dick Schreuder bij Voetbal International. "De meeste trainers die daar nieuw komen hebben het in hun beginfase moeilijk." De trainer van PEC haalt als voorbeeld Erik ten Hag, die eind 2017 trainer van Ajax werd, aan. "Ik kan me nog herinneren dat Alfred en Erik ten Hag bij Ajax kwamen. Zij hadden het toen met z'n tweeën ook heel moeilijk het eerste half jaar, dat was de tweede seizoenshelft. En in de zomer van 2018 was het in het begin ook nog allemaal moeilijk." Ajax won in het seizoen 2018/2019 uiteindelijk de dubbel en bereikte de halve finale van de Champions League.

Schreuder geeft aan het weleens met zijn broer over de lastige beginperiode bij Ajax te hebben. "Tuurlijk praat je hierover. Ik ken hem natuurlijk anders. We zijn soms allebei wel een beetje explosief, maar buiten dat zijn we wel gewoon rustig. Met de dingen die wij in ons leven hebben meegemaakt, en de dingen die hij heeft meegenomen, weet ik dat hij dit heel goed kan relativeren. Daardoor is hij zo geworden dat hij dit soort dingen wel kan handelen, hoor."

Schreuder werd na de aanstelling van zijn broer als trainer van Ajax ook in verband gebracht met de Amsterdammers. Hij had de mogelijkheid om als assistent aan de slag te gaan van Alfred. "Ik heb voor mezelf gekozen, omdat ik gewoon op eigen benen verder wilde gaan. We hadden al samengewerkt, maar uiteindelijk heb ik er toch voor gekozen om het niet te doen." Jan Joost van Gangelen meldde maandag in ESPN Vandaag dat Schreuder op het punt staat om PEC Zwolle achter zich te laten, om zo de opvolger te kunnen worden van Frank Wormuth bij FC Groningen.

Meer nieuws
   
12:42
12:42
Kraay jr. las nieuws over Feyenoorder: 'Meest belachelijke bericht in maanden'
1
   
12:40
12:40
Noa Lang belt Brands op met speciaal verzoek: 'Dat zegt veel over hem'
2
   
12:10
12:10
De Telegraaf: Ajax is concreet voor Sandler maar heeft concurrentie van PSV
40
   
11:56
11:56
Marcel Brands geeft Slot heel belangrijke tip om te kunnen slagen in Engeland
16
   
11:46
11:46
Brands bevestigt belastingstelling van PSV: 'Het is een interessante speler'
4
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
DeNuanceman
 
50
22 november 2022 om 10:02
Tsja.. als zijn eigen broer het al niet voor hem op zou nemen, zou het wel heel ernstig met hem gesteld zijn.
 
Formus
 
31
22 november 2022 om 10:05
Inderdaad. En even vergeten te benoemen dat van de 8 topwedstrijden die zijn broer gehad heeft, alle 8 verloren zijn. Klein detail, kniesoor die daar op let idd. ?????
 
DeNuanceman
 
11
22 november 2022 om 11:05
Of dat een andere (meer capabele coach) met minder middelen, minder materiaal (amper internationals) en nóg meer nieuwelingen uit alle windstreken WEL presteert. Voor iedereen die de invloed van een coach downplayed, kijk naar schreuder vs. Slot.
 
Soccerfan_1
 
0
22 november 2022 om 11:59
Waar de druk ook veel lager ligt en CL voetbal geen must is. Wat een rare vergelijking zeg
 
DeNuanceman
 
4
22 november 2022 om 12:51
Klopt ja.. Feyenoord is inderdaad een gezellig dorps cultclubje waar plezier boven alles gaat. Zouden nooit naar het maasgebouw trekken als het minder gaat.
 
Pii2
 
0
22 november 2022 om 16:46
@Soccerfan haha gast iedere blinde ziet toch dat Slot een veel betere trainer is dan onze Alfred ..
 
IkWeetAlles11
 
7
22 november 2022 om 10:37
Dit is toch geen artikel waardig....zoveel voetbalnieuws en dan wordt een broer die het voot zijn broer opneemt eruit gehaald.
 
nederland79
 
18
22 november 2022 om 10:03
Haha dat zou ook wat zijn als zn broertje zegt dat hij t waardeloos doet en ontslagen moet worden. Voegt weinig toe deze uitspraak
 
The-Jump
 
2
22 november 2022 om 10:06
Dit dus, en volgens mij zijn er genoeg trainers die wel goed begonnen aan de klus in Amsterdam. Kan me Frank de Boer nog herinneren, met de winst in Milaan.
 
Soccerfan_1
 
1
22 november 2022 om 12:02
Weer zo’n rare vergelijking. Wie was er voor Frank. En wie was er voor schreuder. Wat was de situatie bij Ajax bij beide trainers. Wel ff een wereld van verschil hè.
 
DeNuanceman
 
2
22 november 2022 om 13:03
De boer speelde met spelers als Enoh, ebecilio, özbilliz, lindgren, anita. serero, boilesen, hoessen. Schreuder speelde tegen Emmen met een basisopstelling waarvan iedere speler op Brobbey na interlands achter zijn naam had staan.
 
The-Jump
 
0
22 november 2022 om 13:44
@soccerfan, ik geef een (vrij recent) voorbeeld. Ben geen Ajax fan dat ik van iedere trainer weet hoe hij gestart is. Het is alleen weer overtrokken om iets goed te praten wat slecht gaat. Alfred Schreuder heeft niet alleen een slechte start, speelt ronduit Ajax-onwaardig voetbal, geen idee, verliest alle belangrijke wedstrijden, verspeelt punten tegen laagvliegers en laat goede spelers slechter presteren. Zo erg, dat een Bergwijn het zelfs bij oranje niet meer lukt, omdat alle vertrouwen uit hem gezogen is. En zeker een wereld van verschil, maar met Ten Hag (die vergelijkbaar materiaal had), ging het ook stroef, maar met een idee en hij stapte halverwege het seizoen zelfs in.
 
Marcel0306
 
2
22 november 2022 om 12:04
Dat zou ik wel fantastisch vinden haha. Je eigen broer die dan zegt, hij bakt er niks van
 
Stijlvol
 
19
22 november 2022 om 10:05
Snap dat zijn broeder het voor hem opneemt. Maar ik proef bij Alfred geen duidelijk plan. Met Erik Ten Hag liep het inderdaad ook stroef in de startfase. Verschil alleen is dat Erik een heel duidelijk plan had met zijn elftal. Dat hoor, zie en lees ik niet wat Alfred betreft.
 
bobson1982
 
17
22 november 2022 om 10:11
Precies. Vreemd dat mensen naar Ten Hag verwijzen. Die was aan het bouwen en Ajax was toen een paar jaar geen kampioen geworden. Nu zat Ajax op de rails en heeft Schreuder Ajax van die rails geduwd. Ajax speelt destructief voetbal en is het lachertje van de Eredivisie omdat het zoveel geld heeft uitgegeven en weggespeeld wordt tegen Emmen.
 
XIII
 
7
22 november 2022 om 10:36
Het is ook gewoon oneerlijk. Ten Hag kwam ook nog midden in het seizoen, met nauwelijks voorbereiding en hij moest nog de puinhoop opruimen van zijn voorganger. Maar vanaf het begin zag je wel direct dat hij ergens naar toe ging werken en ook zijn manier van spelen. Schreuder kwam in een '''gespreid'' bedje terecht, waarop hij alleen maar hoefde verder te werken op wat Ten Hag had achtergelaten. Dat heeft hij compleet afgebroken en er is werkelijk waar niets van over. Het is gewoon duidelijk dat Schreuder een incapabele coach is, dan kan je hem zoveel tijd geven als je wilt, maar het gaat echt niet beter worden.
 
RUTGERRR
 
5
22 november 2022 om 10:11
Ik denk dat de mensen die roepen dat Schreuder `tijd moet krijgen`, `geschikt is voor Ajax`, of `teveel kritiek krijgt` er echt geen verstand van hebben. Afgezien van PSV-supporters, die snap ik wel ;p Ik geloof niet in god en al die onzin, maar dat Schreuder nog trainer van Ajax is, is haast een 8e wereldwonder te noemen Echt een godswonder dat die clown nog coach is. Hij heeft gewoonweg niets goed gedaan bij Ajax, ik kan echt helemaal niets bedenken waarvoor hij complimenten dient te krijgen. Het enige waarin hij Ten Hag evenaart is dat hij als laatste -of vlak na de aftrap- pas richting dug-out loopt. Oh, en zijn kale kop dan.
 
NJfromVOL
 
1
22 november 2022 om 10:15
en toch ... de eerste 5 wedstrijden ED, 15 punten en werd het spel next level genoemd. Het kan verkeren...
 
Ewoud
 
6
22 november 2022 om 10:17
Het spel werd next level genoemd door Theo Janssen na de thuiswedstrijd tegen Rangers. Dat was ook gelijk een van de weinige echt goede potten onder Schreuder. Ook in die eerste 5 potten was het vaak mager en win je doordat Bergwijn een prachtgoal maakt. Qua lijn in het spel was er toen ook weinig terug te zien, behalve dus de pot tegen Rangers thuis. En zelfs in die pot (die verder echt prima was) zag je dat de spaarzame keren dat Rangers over de middellijn kwam de verdediging van Ajax niet goed stond.
 
NJfromVOL
 
3
22 november 2022 om 10:38
Dat kllinkt een stuk genuanceerder, Ewout. Ik kreeg associaties van de stilstaande klok die niettemin 2x per dag de goede tijd aangeeft.
 
 
0
22 november 2022 om 11:57
Het lijkt er heel veel op dat Slot een veel betere trainer is dan Schreuder. Echter kun je je wel afvragen of het alleen aan Schreuder ligt. Ajax was de 2de seizoenshelft van vorig jaar ook al een stuk minder dan daarvoor. Daarbij heeft Ajax meer kwaliteit ingeleverd dan dat ze terug gehaald hebben. Wat had jij dan verwacht ? 5 basisspelers vertrekken (met daarbij ook nog 2 veel spelende wissels), de 3 oudjes hebben de vorm niet en de nieuwe spelers zijn gewoon minder dan dat je had.
 
markerazzi
 
0
22 november 2022 om 10:11
Ik denk ook dat schreuder nog even de tijd moet krijgen. Ajax staat gewoon 2e en is door in Europa. Het zal vast snel beter gaan. Zoals z’n broer zegt: veel trainers hebben het in het begin lastig bij Ajax
 
andyking
 
0
22 november 2022 om 10:56
Eens! Geef hem even de tijd. Bij Ten Hag was het in de beginperiode ook niet geweldig. In de winterstop nog 1 of 2 spelers erbij. Moet goed komen. Als je een Telegraaf-beleid gaat voeren heb je elk seizoen wel 3 verschillende trainers voor de groep staan...
 
tottiGALACTICO
 
3
22 november 2022 om 10:12
Het is ook helemaal niet erg om het lastig te hebben en als de vooruitgang trager gaat dan verwacht, weet je dat geduld de oplossing kan bieden. Hier is echter sprake van een niet capabele trainer die sinds hij startte zijn ploeg eerder slechter heeft laten voetballen dan beter. Normaal gesproken, zoals met Ten Hag bij United, zie je het eindresultaat ook niet meteen, maar zie je wel een beeld van hoe het er over een half jaar uit zou kunnen zien. Bij Ajax heb ik echter geen idee waar ik naar zit te kijken of waar Schreuder nou naar toe wil. Dat is wat mij betreft dusdanig schadelijk dat er geen andere optie op zit dan ontslag. Ik hoop dan ook voor Ajax dat de reden dat ze zo lang wachten is, dat ze wachten tot de bondscoach van Denenmarken straks beschikbaar is na het WK.
 
ModricMagic
 
8
22 november 2022 om 10:18
Ten Hag kwam in een moeilijke periode bij Ajax. Ze waren al jaren geen landskampioen meer. Schreuder heeft het geld en ook de spelers gekregen. Maar toch zie je onder hem geen duidelijk plan en visie. Hij is gewoon incapabel als hoofdcoach en dat zagen we al bij Twente en Hoffenheim. Bij Brugge was die kampioen maar ook daar vonden ze hem niks.
 
Bongiorno
 
0
22 november 2022 om 10:32
Bij Brugge was het gewoon knap wat Schreuder heeft gedaan hoor. Het voetbal was vreselijk, maar ze trokken het over de streep. Totaal geen fan van Schreuder, but credit where credit's due.
 
ModricMagic
 
2
22 november 2022 om 10:38
Klopt maar op lange termijn waren ze wel blij dat ze hem niet hadden. Leuk voor een half jaartje en ook knap maar het was niet best daar.
 
4Ever4Ajax
 
0
22 november 2022 om 11:29
@modricmagic: Er wordt steevast door de media verwezen naar de 1e periode met Ten Hag. En zeker, dat ging in het begin ook echt moeizaam. Maar je zag zijn plan en zijn commentaar sneed hout. In mijn ogen een totaal andere situatie dan bij Schreuder nu. Dit is gewoon absoluut geen match. En prima dat hij bij Brugge kampioen is geworden, maar 1 zwaluw maakt geen zomer. Bij alle andere clubs is hij ook gewoon mislukt. Voor mij ook echt onbegrijpelijk dat hij er nog zit, hij zou al lang z'n congé moeten hebben gekregen.
 
Airbags
 
2
22 november 2022 om 10:21
Het is ook niet erg als je als trainer niet direct een succesvolle ploeg weet neer te zetten. Dat is nou eenmaal een proces dat tijd kost. Maar bij alle enigszins capabele trainers zie je wel dat er gedurende die stroeve tijd progressie geboekt wordt. Er ontstaat een ideale basiself, er ontstaan automatismen, er ontstaan koppeltjes op het veld van spelers die op elkaar ingespeeld zijn, en zo ontstaat er langzaamaan een betere ploeg. Maar het is nu november, en bij Schreuder is daar helemaal niks van te zien.
 
XIII
 
2
22 november 2022 om 10:31
Als er nou nog een basis (spelopvattingen/manier van spelen) stond, dan zou iedereen ook gezegd hebben, geef het nog wat tijd. Maar daar is totaal geen sprake van en we zijn al in november met een hele voorbereiding. Sterker nog die basis was al gelegd door Ten Hag. Schreuder heeft die vakkundig gesloopt en niets ervan overgehouden. Schreuder heeft werkelijk waar niets laten zien waarvan er ook maar gezegd kan worden, daar kunnen we op door.
 
pinko
 
1
22 november 2022 om 11:24
Tja, als er iemand ten onrechte vanwege de verkeerde motieven gesteund wordt, is het Alfred Schreuder wel. Nergens worden de feiten benoemd waarom hij wel zou moeten vertrekken bij Ajax. Namelijk in een half jaar de spelersgroep kwijt te raken, meer dan belabberde resultaten, spel meestal niet omgaan te zien, en een duidelijk waarneembare neerwaartse spiraal. Zowel in resultaat als in het spel. Noem mij dan eens een positief punt waarom hij wel mag blijven zitten. Naast zijn persoonlijke sores en kwijtraken van belangrijke spelers. Waarvoor hij min of meer de vrije hand kreeg in het aantrekken van de vervangers. In samenspraak met Edje Kadetje en zijn secondanten. Die laatsten hebben, met de RVC, ook in belangrijke mate bijgedragen aan het verval van Ajax. En dat is het uiteindelijke geluk voor Alfred Schreuder. Want met het wegsturen van hem zou ook de voltallige leiding bij Ajax moeten opstappen. En iedereen weet hoe heerlijk het pluche kan zitten. Vraag het expert Infantino. Ik zie hem al heftig knikken. Als ongekroonde koning van de voetbalwereld!
 
trodat4030
 
1
22 november 2022 om 13:22
Dick maakt de fout dat hij lijkt te denken dat dit het begin is en niet nagenoeg het eind van Alf....
 
 
0
22 november 2022 om 13:23
Snap dat het z'n broer is en daarom suf klinkt, maar je moet iemand gewoon minimaal een jaar of 5 geven. Geef hem écht de kans om Ajax naar zijn hand te zetten en de door hem ingeslagen weg te voltooien. Doe gewoon. Alsjeblieft? Pleaaaaase? Groetjes, Arne
 
pinko
 
0
22 november 2022 om 13:50
Kunnen ze weer terug naar De Toekomst;-).....
 
Pietjuh6
 
0
22 november 2022 om 15:28
Tsja lastig is wat anders dan negatieve records verbreken die al tientallen jaren staan. En buiten dat er klopt niks van het systeem. Aanvallend niks van variatie en looplijnen. De restverdediging is nog slechter dan onder Bosz, lachwekkend hoeveel kansen je weggeeft. Bij balverlies 0,0 druk op de bal. Nee deze man gaat het niet redden.