Strijd om erfenis De Jong bij Ajax: 'Een op een vervangen is heel lastig'
Maandag, 15 juli 2019 om 17:45

Frenkie de Jong verliet Ajax deze zomer voor een meerjarig contract bij Barcelona en het is nu aan trainer Erik ten Hag om de opengevallen plaats op het middenveld van de regerend kampioen op te vullen. Carel Eiting werpt zich op als een van de kandidaten hiervoor. De 21-jarige Ajacied, volledig hersteld van een knieblessure, liet een goede indruk achter in de met 2-1 gewonnen oefenwedstrijd tegen Medipol Basaksehir van zondag.

Eiting praat met Ajax Life over zijn rol binnen de selectie van Ajax. "Frenkie nam wel een heel belangrijke taak op zich. Om hem een op een te vervangen is heel lastig, dus ik denk dat er wel wat dingetjes veranderen, maar we gaan het zo goed mogelijk proberen op te vangen. Maar de hele speelwijze zal niet direct op de schop gaan."

De middenvelder speelde tegen Medipol samen met Razvan Marin, die voor circa twaalf miljoen euro werd overgenomen van Standard Luik. De samenwerking met de Roemeense aanwinst smaakt wat Eiting betreft naar meer. "Hij praat goed Engels en het is in het veld nog een beetje aftasten. Wie komt in de as, wie staat hoog, wie laag? Als ik uitzak, wat doet hij en andersom? Dat is wel een proces."

Eiting, met een contract tot medio 2022 in de Johan Cruijff ArenA, stelt zich doorgaans bescheiden op, maar wil ook niet slechts als opvulling dienen bij Ajax. "Ik moet niks, maar ik ga elk jaar voor 'mijn jaar'. Dat doet elke speler, volgens mij. Je kunt jezelf ook te veel druk opleggen, maar dat is niet goed. Natuurlijk wil ik dit jaar doorbreken bij Ajax en een vaste basisspeler worden. Dat wilde ik vorig jaar ook en dat verandert niet."

Meer nieuws
   
08:47
08:47
Oosting zet deur voor toptarget Twente wagenwijd open: 'Als zo'n speler...'
0
   
08:26
08:26
'Ajax bracht bezoek aan talentvolle trainer; ook Europese topclubs met interesse
4
   
07:44
07:44
Driessen: 'Hij is de eerste speler die Slot er bij Liverpool direct uitknikkert'
24
   
23:45
23:45
'Wij moesten, voordat we lekker konden zuipen, eerst nog even voetballen'
10
   
23:19
23:19
Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
10
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (39)

 
Praatgraag
 
26
15 juli 2019 om 17:49
Naar mijn mening de meest natuurlijke opvolger van Frenkie,heeft een betere passing en een mindere dribbel. Eiting moet voornamelijk aan zijn fysiek en dan vooral conditie werken en dan kan hij een positieve verrassing worden! Trouwens kan het ook een positief effect hebben dat Frenkie weg is,de hele opbouw ging toch voornamelijk via hem en nu is er meer variatie mogelijk. We gaan zien hoe het uit gaat pakken.
 
NJfromVOL
 
16
15 juli 2019 om 18:06
Ik vond hem (vorig jaar, begin seizoen) vooral veel langzamer en lagere handelingssnelheid hebben dan Frenkie. Na zijn kans(je) in het eerste mocht hij snel naar Jong Ajax en raakte vervolgens geblesseerd. Ik moet zien of hij het gaat redden, aan de andere kant ik zie van reaguurders veel positieve geluiden, hoewel ik op VZ nooit weet wat je daar van mag geloven.
 
Yeisoonnn
 
16
15 juli 2019 om 18:30
Raakte Carel zijn basis kwijt voor hij geblesseerd raakte, of door zijn blessure? Stond toch in gewonnen CL wedstrijden in de basis. Heb een goede hoop dat Ajax op dezelfde weg door kan gaan met Nederlandse talenten, en Carel moet daar toch wel een belangrijke schakel in worden. Zie geen andere potentiele Nederlandse talenten voor die plek bij Ajax op het moment. In de wedstrijdjes die ik gezien heb van hem verraste hij me toch altijd positief, was tegen Basakshehir ook betrokken bij de mooie aanval waar de goal uit viel.
 
rosales1992
 
29
15 juli 2019 om 18:46
Je praat onzin. Vorig kaar ijzer sterke voorbereiding en basisspeler tot zijn blessure!
 
NJfromVOL
 
6
15 juli 2019 om 18:52
@rosales, Na jouw berciht heb ik het even opgezocht omdat ik niet echt een Carel Eiting volger ben, maar ben dit tegen gekomen: "eiting begon het seizoen sterk en speelde zich in het basiselftal van de Amsterdammers. De jongeling bleef echter kampen met knieklachten en verloor in de loop van het seizoen zijn plaats op het Ajax-middenveld. `ik heb wel altijd honderd procent kunnen geven`, benadrukt Eiting in gesprek met het clubkanaal." Klopt dus gewoon wat ik zei.
 
onelovechris
 
7
15 juli 2019 om 18:55
Dat liep wat synchroon. Ik heb hem vorig jaar zelf in t stadion gezien en hij werd minder naarmate de tegenstander beter wordt in mijn herinnering.
 
onelovechris
 
4
15 juli 2019 om 18:55
Dat liep wat synchroon. Ik heb hem vorig jaar zelf in t stadion gezien en hij werd minder naarmate de tegenstander beter wordt in mijn herinnering.
 
Debaas10
 
3
15 juli 2019 om 19:36
Wat mij betreft krijgt Lang het vertrouwen. Ander type speler dan Frenkie, maar ook een jongen met lef in zijn spel.
 
MancunianB
 
2
15 juli 2019 om 19:55
Hij speelde basis in het begin omdat frenkie toen nog niet fit was en donny af en toe bankte. En toen hij ernaast kwam ging het beter draaien. Deze jongen heeft het wel wat mij betreft. Puur voetbal. Ik denk dat hij aan 3 dingen moet werken, kracht, uithoudings vermogen en zelfvertrouwen al zal dat laatste lastig worden. Maar goed 4 kilo spier erbij en ik denk dat hij echt top is.
 
eenopinie
 
4
15 juli 2019 om 20:16
Het staat op internet dus het moet wel kloppen. Zo lust ik er nog een paar. En trouwens, er staat dat hij zijn plaats verloor door knieklachten. Eiting speelde tot aan zijn blessure gewoon basis. Het was ook door de opmars van Eiting dat Donny begon te dreigen met een mogelijk vertrek. In het team wat deelname aan de CL binnensleepte was Eiting de grote aanjager. Ten Hag was ook zeer lovend over hem, net zo lovend als onlangs overigens. Eiting oogt traag vanwege zijn bouw, Net zoals Blind. Maar net zoals Daley positioneert hij heel goed en geloof me, qua handelingssnelheid zit het wel goed met Einting. Het lijkt mij in ieder geval sterk als Einting geen basisplaats krijgt dit jaar. Daarna is het aan hem te bewijzen dat hij echt wat toe kan voegen. Nog even over die snelheid, kijk het internet er maar op na, men zei hetzelfde van de Jong en van de Beek.
 
NJfromVOL
 
6
15 juli 2019 om 20:50
@eenopinie Apart dat je mijn zinsnede fileert, omdat het van internet komt (van een heel betrouwbare voetbalsite btw), maar om jouw punten te staven moet ik maar even op internet kijken.
 
eenopinie
 
0
15 juli 2019 om 21:27
Ik fileer jouw zinsnede omdat je geen bron vermeld. Zonder bronvermelding is het internet net zo betrouwbaar als Valentijn Driessen. Excuses als dat iets te aanvallend overkwam. Overigens staat er dan nog steeds dat hij zijn plek verloor door blessures. Maar kijk de statistieken en maar op na. Hij speelde praktisch alles, hij heeft misschien een of twee keer op de bank gezeten ten faveure van Donny. Hij was de man die het elftal aanstuurde als er druk gezet moest worden. Dat is geen taak voor een wisselspeler.
 
NJfromVOL
 
5
15 juli 2019 om 21:43
Als ik een bronvermelding doe, wordt deze reactie verwijderd door de moderators. Verder geen probleem, ik vond het alleen wat opvallend . Ik bestrijd dat er staat dat hij zijn plaats is kwijtgeraakt door blessures, maar alleen dat hij er wat last van had, maar desalniettemin 100 kon geven (zijn eigen woorden). Wat imo zijn "pech" was dat De Jong en vd Beek fitter werden en gingen draaien. Daardoor was er geen plek meer voor hem in het elftal (en na zijn blessure al helemaal niet natuurlijk). Als ik de andere comments lees, zie ik bevestiging in wat ik zelf al zag; lagere (handelings)snelheid. Verder zijn fysiek. Kortom: ik moet nog steeds zien of hij het gaat redden. In ieder geval interessant om komend jaar in de gaten te houden.
 
Holland8
 
3
15 juli 2019 om 20:41
Eiting is een redelijke speler maar Marin, Mazraoui en Schone zijn wel duidelijk betere spelers voor de 6 positie. Eiting komt daardoor in aanmerking voor de bank. Ajax moet voor internationaal niveau selecteren en dan heb je andere kwaliteiten nodig dan Eiting heeft. De basis voor de 6 positie is vooral dynamiek, power en atletisch vermogen dan pas briljante techniek. Zie je Eiting al tegen Sissoko of Pogba voetballen? Ik lach me rot. Marin, Mazraoui en Schone zijn wel van internationaal niveau waarbij het natuurlijk wel zo is dat Schone wat oud is. Ajax moet niet weer in de oude fout vervallen door in jongetjes als Eiting (en in zekere zin gold dat ook voor Sinkgraven maar zeker voor Ekkelenkamp, De Wit etc.) te investeren dan vallen we weer terug naar de donkere Europese periode waarin we niet beter zijn dan clubs uit Cyprus en Wit-Rusland.
 
eenopinie
 
2
15 juli 2019 om 21:33
Jij gaat zo ongelooflijk terug komen op deze woorden. Vorig seizoen aan het begin wist iedereen te melden dat Donny van de Beek niet mee zou kunnen komen in de CL. Dat heeft iedereen in moeten slikken. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat jij ook al het bovenstaande in moet slikken. Dat kan je pas zien als ze hem een kans geven. En aangezien het er op lijkt dat dat gaat gebeuren ben ik benieuwd of je aan het eind van het seizoen nog zo denkt. Mazraoui is een prima back en zou wellicht meekunnen op het middenveld maar heeft ook nog niets laten zien op die plek. Marin heeft het leuk gedaan bij standard, maar dit is Ajax en ook hij moet het maar bewijzen. Ik begrijp niet dat je hen nu al tot spelers, op die positie, van internationale allure rekent.
 
Holland8
 
2
15 juli 2019 om 21:42
Donny is een prima speler maar voor de nummer 10 positie komt hij op teveel punten tekort. Hij is niet creatief, kan geen man passeren (laat staan 2), heeft geen beslissende pass, geen schot, geen bijzondere snelheid etc. Veel teveel tekortkomingen op zo een cruciale positie. Hij is daarom afhankelijk van het talent om hem heen (donny profiteert alleen maar van de creativiteit, van de echt goeie spelers dus, om hem heen) terwijl de speler op 10 juist de speler met het meeste talent moet zijn die andere spelers beter maakt, vrijspeelt voor de goal met een wervelende creerende actie, kansen creert, goals zelf creert in plaats van balletjes afwacht (dat is geen spel van een nummer 10). Al die andere spelers (tadic, Ziyech, Promes, Neres en Dolberg en zelfs Noa Lang) beschikken wel over de kwaliteiten voor de nummer 10 positie. Voor die positie komt Donny daarom zwaar tekort. Hij kan daar alleen meevoetballen maar niet creeren. Op 10 bij Ajax willen we types Bergkamp, Wesley, Raffie of Kanu zien. Dat is Ajax niveau op 10. Maar top om een speler als Donny op de bank erbij te hebben. Maar je kan niet met Donny op 10 spelen en een toptalent als Ziyech of Neres of Promes op de bank houden. Onmogelijk, dan kijk je als trainer niet naar talent maar naar andere, voor voetbal niet relevante zaken. PS, weet je wat een nummer 10 is? Hazard en dat soort type spelers (neres dus, Tadic, Ziyech, Promes, Noa Lang). Ga dat maar vergelijken met Donny...
 
Dolfifumi
 
0
15 juli 2019 om 23:07
Ik weet niet waar jij naar hebt zitten kijken maar Neres en Promes zijn allebei geen 10. Noa Lang weet ik niet. Het gaat erom wat voor nummer 10 je wil. Als je met Ziyech op 10 gaat spelen betekend dat ook dat bv Van de beek niet in z'n kracht komt. Je kunt niet 2 middenvelders in het strafschopgebied laten komen. Je restverdediging staat dan niet goed. Van de Beek zou dan meer controlerend moeten spelen. Zoals onder Bos. Met Neres op rechts , bediend door Ziyech zie ik het wel zitten. Denk dat Dolberg dan ook beter uit de verf zou moeten komen. Met Tadic of Promes op links kun je spelen met de invulling van die positie. Marin of Eiting linkermiddenvelder. Wat een keuzemogelijkheden voor Ten Hag.
 
erodinho
 
0
15 juli 2019 om 23:22
Ik ben meer fan van Noa Lang en Gravenberch. In mijn optiek kan je beter zulk soort spelers de kans geven op het middenveld. Donny verdedigende middenveld, Ziyech controleur en daarvoor Gravenberch of Noa Lang. Ook Ekkelenkamp mag het proberen van mij, maar Eiting nee. Veel te traag voor topwedstrijden. Leuke techniek, maar zijn lichaamsbouw lijkt net als Bouma op overgewicht. Ik heb liever een atletisch iemand die snel is en veel meters kan maken.
 
Bossie
 
2
15 juli 2019 om 17:51
Het zal anders worden ingevuld, een speler als de Jong vervang je niet zo maar een op een. Gelukkig heeft Ajax meerdere spelers die op verschillende plaatsten uit de voeten kunnen , dus er is altijd wel een oplossing voor handen om het verlies vande Jong op een bepaalde manier op te vangen
 
Janta
 
2
15 juli 2019 om 18:08
Als minder wisselvallig zou zijn dan kan hij heel belangrijk worden.
 
Downwards
 
12
15 juli 2019 om 18:08
Geen groot fan van Eiting. Heeft het fysiek gewoon niet om mee te kunnen imo. Voetballend ziet hij het allemaal wel, maar het gaat een versnelling 1/2 te langzaam.
 
rosales1992
 
8
15 juli 2019 om 18:48
Wat bedoel je met fysiek? Erg algemeen woord; kracht? Snelheid? Sprongkracht? Wendbaarheid? Vind Eiting juist altijd verrassen in duels omdat hij goede techniek en inzicht heeft.
 
JK-Ajax
 
0
15 juli 2019 om 19:19
Loopvermogen en kracht vind ik vooral bij hem ontbreken
 
 
0
15 juli 2019 om 21:12
Als je jezelf slim positioneert hoef je niet bijster veel loopvermogen te hebben.
 
Primetime
 
0
15 juli 2019 om 23:43
Je hebt gelijk dat fysiek een erg algemeen woord is maar Eiting mist eigenlijk ieder fysiek aspect.
 
Giannini
 
0
16 juli 2019 om 07:46
Laten die dingen nou net prima te trainen zijn. Carel is echt de meest geschikte...
 
Marchello020
 
3
15 juli 2019 om 18:09
Ik zie wel toekomst voor Eiting, al is de concurrentie moordend Voor de nummer 6 positie heb je Schöne, Marin, Eiting, eventueel Masraoui, van de Beek zou er kunnen spelen, en met een overload aan centrumverdedigers is Blind ook nog een optie Maar dat geldt voor alle posities: elke positie is minimaal dubbel bezet, en soms zijn er wel 3 of 4 opties. Hij moet dus dat laatste stukje extra klasse tonen, daar zie ik hem wel toe in staat Het wordt dringen bij Ajax voor een basisplaats, en zelfs voor een plek bij de eerste 18
 
Yeisoonnn
 
1
15 juli 2019 om 18:34
Persoonlijk denk ik niet dat Mazraoui geschikt is voor die positie, meer in een zelfde soort rol als Donny. Donny zou ik persoonlijk ook nooit op die positie zetten, die brengt daar aanvallend teveel voor. Ik denk dat hij uiteindelijk toch gewoon op de plek van Schone moet, en dan mag die wel gaan werken aan zijn vrije trap.. Die willen ze bij Ajax denk ik niet missen.
 
MessiBazoer
 
3
15 juli 2019 om 18:11
Zie het niet in hem zitten, van Frenkie naar Carel is misschien ook wel een te grote stap. Zie zelden iets waar van ik denk hey, oogt ook net wat te sloom. Snap wel dat Ten Hag het in hem ziet zitten want het is wel een betrouwbare jongen zonder al te veel fouten, en Ajax heeft buiten Eiting niet een echte verdedigende middenvelder. Marin lijkt me ook niet een echte ‘6’.
 
protheus
 
0
15 juli 2019 om 18:15
Gewoon met Mazraoui op het middenveld beginnen. Deed het gewoon heel erg goed in de CL en kent het systeem wat beter dan Marin. Marin gewoon rustig brengen wanneer hij een hoger niveau bereikt dan Schöne.
 
Sparta_Praag
 
9
15 juli 2019 om 18:33
We moeten niet doorslaan he.. Dest is een groot talent maar nog niet klaar voor de basis!
 
baradona
 
5
15 juli 2019 om 18:19
Klinkt gek maar de meest natuurlijke opvolger qua stijl en voetballend vermogen is Noa Lang , passeert net zo makkelijk en heeft in de jeugd ook prima op de 6 gespeeld. Is fel en beschikt over veel loopvermogen en is voor niemand bang.
 
Arsenallz
 
15
15 juli 2019 om 18:37
Hij moet ook kunnen verdedigen hè. Dat vergeet je voor het gemak in de vergelijking.
 
rosales1992
 
1
15 juli 2019 om 18:50
Lang is een speler met diepgang die tot zijn recht komt met het spel achter zich. Wellicht als die wat verder is dat ie op het middenveld kan maar zie hem nu vooral als invaller op de flanken door zijn wisselvalligheid
 
Noldries
 
10
15 juli 2019 om 18:32
Ik zie het juist wel in hem zitten. Ten Hag is ook wel gecharmeerd van hem. Gelukkig maar. Een echte Ajacied ook. Vorig jaar tegen Sturm Graz, uit en thuis, standard Luik uit en thuis, waren prima wedstrijden van hem. Zie alle goals op YouTube kanaal van Ajax maar is. Assist, mooie passes. Kan samen met Marin (dubbele 6€
 
AFCAtillIdie
 
2
15 juli 2019 om 19:16
Het probleem voor Ajax is dat het in de eerste fase van de opbouw anders moet na het vertrek van Frenkie. Het is moeilijk om bepalende spelers als de Jong en de Ligt te vervangen. Ik denk dat wij als fans geduld moeten hebben met jongens als Eltink en Schuurs. Terwijl Ajax natuurlijk er moet staan in de CL en iets anders dan overwinteren niet geaccepteerd kan worden. Laten we net als vorig jaar als een man achter jonge spelers blijven staan, net als vorig jaar.
 
no.14
 
1
15 juli 2019 om 19:19
Waar zijn de Tips van Ajax? De S staat daarin voor snelheid. Eiting is een prachtige voetballer, maar komt (helaas) snelheid te kort voor de echte topwedstrijden. In de ED zal hij een zeer bruikbare voetballer zijn.
 
UltimateFreak83
 
0
15 juli 2019 om 21:35
Eiting was vorig jaar gewoon een baas gedurende de kwalificatie tegen o.a. Luik. Medeverantwoordelijk voor de deelname aan de CL van Ajax