Ten Hag benoemt de zwakke plek van Botman: 'Daar moet hij aan werken'
Woensdag, 17 februari 2021 om 19:24

Erik ten Hag heeft woensdagavond op de persconferentie opnieuw zijn licht laten schijnen op het vertrek van Sven Botman bij Ajax. De trainer van de Amsterdammers zegt niet verrast te zijn over de ontwikkeling van de 21-jarige verdediger, die donderdagavond met Lille OSC in de zestiende finale van de Europa League tegen Ajax speelt. "Wij zagen al de potentie bij Ajax", aldus Ten Hag.

Botman heeft zich bij Lille ontpopt tot een onbetwiste basisspeler en Ten Hag wordt dan ook gevraagd of het een fout was om hem te laten gaan. "Wij hebben gewoon twee hele goede centrale linker verdedigers in onze selectie, die vooral ook heel goed bij Ajax passen, daar zat hij net achter", doelt de oefenmeester op Daley Blind en Lisandro Martínez. "Je zag wel de potentie en hij zou ook naar dat niveau kunnen toegroeien. Dan moet je uiteindelijk keuzes maken en ook perspectief geven. Het is mooi dat hij de stap heeft gezet en zich staande houdt. Maar dat zegt ook wel iets over onze centrale verdedigers."

Ten Hag wordt vervolgens gevraagd een zwak punt van Botman te benoemen. "Zijn kwaliteiten sluiten ook vooral goed aan bij de speelstijl van Lille", opent de coach van Ajax zijn antwoord. "Compact staand, achterop staand, maar worden de ruimtes groter, dan heeft hij meer moeite. Dan heeft hij ook wat kwetsbaarheden. Daar zal hij aan moeten werken voor dat laatste stapje. Dat heeft hij zeker in zich. Ik verwacht ook dat hij die stap gaat zetten. Ik wens hem daar alle succes bij, behalve morgen iets minder natuurlijk", knipoogt hij.

De reactie van Botman
Ook Botman heeft woensdag een persconferentie gegeven in aanloop naar het treffen met zijn voormalige club. "Ik had bij Ajax kunnen blijven, maar ik was na Blind en misschien ook Martínez nog steeds tweede of derde keus", weet de 1,93 meter lange centrumverdediger. "Je weet nooit hoe het bij Ajax was gelopen. Maar ik zag bij Lille veel meer perspectief. Ik kan me in de Franse competitie ook goed ontwikkelen. Je speelt hier niet tegen de minste spitsen. Achteraf gezien kan je zeggen dat mijn keuze voor Lille vooralsnog erg goed is uitgepakt."

De mandekker kijkt als vanzelfsprekend uit naar het weerzien met een aantal ex-ploeggenoten. "Ik heb er zo lang gespeeld, ik volg de club waar ik dat kan en ik blijf Ajax-fan", aldus Botman. "Alleen komende week even niet natuurlijk. Het is ook mooi om jongens als Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp, Kjell Scherpen en Perr Schuurs tegen te komen. Met hen ging ik veel om bij Ajax en we komen elkaar natuurlijk ook tegen bij Jong Oranje."

Lille staat in de Franse competitie boven Paris Saint-Germain, dat dinsdagavond superieur was tegen Barcelona (1-4 zege). "We hebben gezien hoe sterk PSG is", stelt Botman. "Dat zegt veel over PSG maar ook over de Franse competitie. Natuurlijk zal Ajax spelers als Sébastien Haller en André Onana missen. Dat is zuur voor Ajax en zuur voor de betreffende spelers. Maar wij kunnen er niets aan doen dat er fouten zijn gemaakt. Ik denk dat Lille en Ajax redelijke aan elkaar gewaagd zijn. Ajax zal gaan aanvallen. Ze geven vaak veel ruimte weg. Als wij doen wat we moeten doen, dan kunnen wij daar wel van profiteren. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit ons gaat lukken."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
5
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (36)

 
baradona
 
19
17 februari 2021 om 19:34
Alle verdedigers van Ajax hebben moeite met ruimte in hun rug ... daarom spelen ze in de Eredivisie.
 
Suarez 7
 
42
17 februari 2021 om 19:39
Daarom speelden De Ligt, Vertonghen, Alderweireld en Sanchez bijvoorbeeld ook bij Ajax toch? Timber is een getalenteerde speler die lengte mist, maar verder erg compleet is en ook razendsnel is. Martinez is ook wat klein, maar kan door zijn felheid en goede positionering ook goed met ruimte in de rug spelen. Schuurs lijkt met ruimte in de rug beter te spelen dan zonder ruimte in de rug, dan mist hij namelijk de felheid en het constante wat Botman wel heeft, op lange afstanden kan hij zijn snelheid optimaal gebruiken, vandaar dat hij twee keer prima speelde tegen Liverpool en vorig seizoen zich goed staande hield in Lille tegen Osihmen en Bamba.
 
FR010FRDAM
 
15
17 februari 2021 om 19:50
Schuurs is met ruimte in de rug helemaal niet geweldig. Kiest dan vaak het verkeerde moment om uit te stappen en wordt op snelheid geklopt, waardoor het gevaarlijk wordt.
 
Suarez 7
 
18
17 februari 2021 om 19:54
Ik zeg niet dat hij geweldig is, alleen beter. Ik vind Schuurs een matige speler namelijk. Op snelheid wordt hij nauwelijks geklopt, hij kon zelfs Mane en Salah bijbenen.
 
Japie_Krekel
 
4
17 februari 2021 om 20:47
Nog belachelijker is dat Ten Hag hier zegt dat Botman naar het niveau van Martinez moet toegroeien. Hij is al heel het seizoen een van de beste verdedigers in de Ligue 1. Dan zit hij minimaal al op het niveau van Martinez als hij al niet beter is
 
Regulator
 
20
17 februari 2021 om 22:17
Hij zegt ook letterlijk dat Botman’s kwaliteiten beter bij Lille passen en dat Botman het iets slechter deed als hij met ruimte in zijn rug speelde. Iets met selectief lezen.
 
Japie_Krekel
 
4
18 februari 2021 om 03:11
ik vind het maar een beetje gelul van Ten Hag. hoezo noemt hij dan ook niet de zwakke punten van Martinez en Blind? die doen het weer slechter als Botman en Martinez in de fysieke duels en kopduels
 
Suarez 7
 
6
18 februari 2021 om 13:03
Omdat bij Ajax je elke wedstrijd met gigantisch veel ruimte in de rug verdedigd en het spel zich afspeelt op de helft van de tegenstander. Martinez en Blind voegen dan voetballend meer toe en vooral Martinez kan best goed vooruit verdedigen. Botman is een uitstekende verdediger en heeft enorm goede kwaliteiten die bij Ajax minder van belang zijn dan bij Lille.
 
FCBDutch
 
21
17 februari 2021 om 19:34
Sinds wanneer is het een vereiste om een rechtspoot en linkspoot in het centrum te hebben? Lijkt net of elke trainer OCD heeft gekregen.
 
nfg87
 
26
17 februari 2021 om 19:39
Omdat je in de opbouw vanaf de linkerhelft vaker beter met links een pass kunt geven dan met rechts. Noodzaak? Nee, maar het maakt het iets makkelijker voor de spelet om op te bouwen. Maar heb je meer kwaliteit, dan kan het ook met je andere been.
 
Giesburts
 
10
17 februari 2021 om 19:41
Ik denk dat het belangrijk is voor de opbouw. Een team als Ajax vaart bij een goede opbouw. Haal Blind weg, en Ajax is echt een stuk minder in opbouwen. Je zag het ook bij De Ligt, was in het begin toch niet zichzelf bij Juve toen hij links stond ipv rechts.
 
AsRoma8
 
21
17 februari 2021 om 20:09
Tja een Barca in hun hoogtijdagen onder Pep speelde ook gewoon met twee rechtspoten centraal. Net zoals Spanje rond die tijd. Ik vind het allemaal maar zwaar overdreven. Echt geen reden om Botman te verkopen en vervolgens Schuurs in de basis te zetten.
 
Japie_Krekel
 
7
17 februari 2021 om 20:49
In Nederland maken we het voetbal graag ingewikkelder dan nodig is
 
Deem.
 
2
17 februari 2021 om 21:04
Maar dat toont toch juist aan wat voor zwakte we creëren? Doordat wij zo vasthouden aan linkspoot op links, rechtspoot op rechts, weet een De Ligt zich geen raad als hij opeens aan de andere kant staat. Slaat toch nergens op? Als we nou zoveel keuze achterin hadden, oké. Maar ondertussen zijn we maar aan het klooien met Schuurs terwijl daar dus ook gewoon een Martinez, Botman of zelfs Vertonghen had kunnen staan. Dan schiet je jezelf toch veel meer in je voet dan wanneer daar geen rechtspoot staat? Ik zie bij Oranje ook geen Aké naast Virgil staan ipv De Ligt of De Vrij.
 
hector
 
2
17 februari 2021 om 21:59
De Ligt heeft in het EL seizoen ook links centraal gestaan, naast Sanchez. En je kan niet zeggen dat hij toen niet uitblonk. Wijt zijn mindere wedstrijden eerder aan het überhaupt wennen in Italië.
 
falcao1984
 
2
17 februari 2021 om 20:32
Dat is begonnen in 1995 nadat Rijkaard gestopt was. Van Gaal schoof toen Frank de Boer naar het centrum naast Danny Blind. Vanaf het seizoen 1995-1996 is het in de mode gekomen onder invloed van het op dat moment geweldige circulatievoetbal van het Ajax van Van Gaal. Hiddink heeft dit vervolgens overgenomen bij het Nederlands elftal met Stam en Frank de Boer.
 
QAZ343
 
6
17 februari 2021 om 22:08
Inderdaad bizar. De Ligt Van Dijk / Ramos Varane / Boateng Hummels / Piqué Ramos waren allemaal waardeloze duo's omdat ze niet aan de linkspoot rechtspoot quote voldeden.
 
Quancios
 
1
17 februari 2021 om 19:34
Leuke analyse van Botman. Je kan het ook andersom redeneren. Als Ajax zijn niveau haalt en met Tadic als spits de combinaties aangaat, acht ik Botman te houterig om in te grijpen. In dat geval zou Ajax makkelijk moeten winnen.
 
Japie_Krekel
 
4
17 februari 2021 om 20:50
Daarom hield Botman zich ook prima staande tegen o.a. Mbappe en Depay
 
Feelingood
 
1
17 februari 2021 om 21:57
Tegen Mbappe heb je snelheid nodig en Memphis is een powerhouse.. tegen is ‘houterig’ zijn wat minder erg dan tegen een spits die dynamisch is en korte combinaties zoekt.. pa: voor je erover begint ik zeg niet dat Tadic of Ajax van niveau van Memphis of Mbappe is..
 
Sanderr
 
7
17 februari 2021 om 22:43
Tegen PSG (toen heb ik toevallig een hele wedstrijd van Lille gezien) vond ik Botman juist niet zo heel best, verloor toen veel duels en had zeker geen makkelijke avond. Mbappe viel toen trouwens maar een dikke 10 minuten in, Neymar speelde ook niet.
 
055er!
 
1
18 februari 2021 om 09:46
Hahaha dat zegt Japie dan niet erbij he Toen Ajax hem verkocht was het een werelddeal 8 miljoen voor een speler die nooit het 1e heeft gehaald deed Ajax heel netjes volgens alle kenners en Derksen. Nu dan achteraf zeggen dat ze een blunder hebben begaan is toch wel erg makkelijk.
 
Japie_Krekel
 
3
18 februari 2021 om 11:32
@005er! Ik vond het destijds juist geen werelddeal. Ik zou als ik jou was maar even de Botman topics bekijken van voordat hij naar Lille ging. Daar heb ik toch meerdere keren aangegeven dat Ajax hem niet moest verkopen. Ik snap daarom niet hoe je erbij komt dat ik het achteraf zei want ik zei het al voordat hij verkocht werd
 
Denn01
 
6
17 februari 2021 om 19:42
Van mij hoeft Ten Hag niet te gaan praten over Botman op een persco. Dit zal Botman alleen maar meer motiveren om hem even te laten zien wat hij kan. Denk dat het al zwaar genoeg gaat worden en Ten Hag zich meer bezig kan houden met zijn eigen verdedigers. Zal mij niets verbazen als hij Per er nu ineens weer in zet.
 
Downwards
 
26
17 februari 2021 om 19:48
Hij zal er wel een paar vragen over hebben gehad he.
 
Kralingen!
 
9
17 februari 2021 om 19:51
Waarom niet? Best een interessante vraag aan een oud-trainer van iemand. Bovendien heeft Botman dit ook eerder beaamd in interviews, dus verwacht niet dat hij hierdoor een minderwaardigheidscomplex krijgt haha.
 
Soccerfan_1
 
7
17 februari 2021 om 20:17
@denn01......als een journalist een vraag stelt geef je meestal gewoon antwoord. Je snapt toch wel hoe het werkt? Of denk jij dat Ten Hag uit zichzelf een verhaal over Botman gaat houden. Misschien eens kijken hoe een persconferentie werkt. Daar worden vragen gesteld......en daar geeft hij netjes antwoord op.
 
Vernon
 
3
17 februari 2021 om 21:52
Dat de ontwikkeling van Botman iets zou zeggen over de twee lcv’s van Ajax is een mooie cirkelredenering. Je kan ook zeggen dat je het dan gewoon zelf verkeerd gezien hebt. Het maakt me verder niet uit, dit soort dingen gebeuren, soms positief, soms negatief. Maar ze hebben hem wel makkelijk laten gaan.
 
gomes1psv
 
1
17 februari 2021 om 22:44
Ontoereikende poging van Ten Hag om de indruk te wekken dat het vertrek van Botman onvermijdelijk was en onderdeel van heldere analyse. Ten eerste is het natuurlijk intens belachelijk om zijn vertrek op te hangen aan de aanwezigheid van twee linksbenige verdedigers. Twee rechtspoten in het centrum zie je ook regelmatig, dus voor een plek naast Blind had Botman prima de concurrentie kunnen aangaan (en winnen) met de technische gemankeerde Alvarez en de tactisch matige Schuurs. Ten tweede is Martinez voortijdig gehaald als opvolger van Tagliafico, nadat deze zijn beste seizoen tot dusver achter de rug had. En ten derde laat Ten Hag Martinez volkomen links liggen dit seizoen. Buiten enkele optredens daar gelaten lijkt de man totaal niet meer te vertrouwen op de Argentijn; het zou belachelijk zijn als met de kennis van nu Ten Hag niet op de 1m93 grote Botman had vertrouwd achterin. Wanneer Ajax tegen Brugge had gemoeten had Ten Hag waarschijnlijk eenzelfde lulverhaal opgehangen. Maar ook daarin is de waarheid anders. Overmars gaf al toe dat het vertrek van Lang hem als Ajacied pijn deed. De relatie met Ten Hag was gewoon slecht, die koos onterecht voor zijn lieverdje Promes. Hoewel Lang niet bepaald sympathiek oogt als persoon, denk ik dat veel Ajax-fans hem - zelf ook een echte Ajax-fan - liever zouden hebben gehad dan Promes en Idrissi.
 
Kookpiet
 
2
18 februari 2021 om 10:17
Ach. Ajax met Ten Hag voorop moeten zich in alle bochten wringen die er zijn. Als een verdediger één van de beste spelers in de Franse Top competitie is en min of meer als overbodig of vijfde wiel aan de wagen beschouwd zijn ze gewoon verkeerd bezig. Blind beter?Sorry, maar zo ongeveer elke centerback in de wereld is beter in verdedigen dan Daley Blind. Is weer dezelfde fout die zo vaak gemaakt wordt in Nederland. We selecteren onze verdedigers op hun kwaliteiten als middenvelder. Stop dat nu eens mee!