Ten Hag: 'Een van de beste spelers werd chagrijnig benaderd door Ajax-fans'
Donderdag, 12 mei 2022 om 13:20

Na zijn aanstelling in december 2017 moest Erik ten Hag een 'transformatie in gang zetten' bij Ajax, vertelt hij tijdens een terugblik in gesprek met Voetbal International. De trainer kwam binnen toen Ajax op vijf punten achterstand stond van PSV in de Eredivisie en net was uitgeschakeld in de KNVB Beker. Er was een 'heel negatieve stemming binnen en rondom' Ajax, merkte Ten Hag. Hij wilde het 'sentiment' rond de club veranderen.

"Het chagrijn was voelbaar", vertelt Ten Hag in de terugblik. Hij wijst de inmiddels vertrokken Hakim Ziyech aan als speler die 'symbool' stond voor de tendens. "En dan bedoel ik de manier waarop er met hem werd omgesprongen. Hij werd zo negatief benaderd door het Ajax-publiek. Veel fans kunnen het zich misschien niet meer herinneren, maar een van de allerbeste spelers werd gewoon chagrijnig benaderd. Of denk eens aan het opwachten van de spelersbus, nadat we bij PSV hadden verloren."

"Dat was een turbulente beginperiode, waarin het sentiment heel negatief was. Na die beginperiode is dat omgeslagen en veranderd in een positieve sfeer. Maar de club moest van ver komen", zegt de oefenmeester, die inmiddels vooral buiten Ajax negativiteit opmerkt over de club. "De media zijn ontzettend kritisch op Ajax, dat voel je gewoon aan alles. Een aantal dingen zijn ook gewoon gebeurd, zoals de situatie met Marc Overmars, dan mag je ook kritisch zijn. Of de situatie met Andre Onana, of Quincy Promes. Dan heb ik er geen probleem mee, maar ik merkte wel dat veel mensen hoopten dat Ajax in elkaar zou storten. Het stoort mij niet, maar ik probeer het realistisch weg te zetten."

Volgens Ten Hag wilden 'veel mensen' dit seizoen een andere kampioen zien. "De dominantie van Ajax was wel genoeg geweest, dat merkte je. Dat is ook een natuurlijke reactie." Door een 5-0 zege op sc Heerenveen verzekerde Ajax zich woensdagavond van de titel. Zondag gaan de Amsterdammers nog op bezoek bij Vitesse in de laatste speelronde van het seizoen. Daarna stapt Ten Hag over naar Manchester United; zijn vermoedelijke opvolger is Alfred Schreuder, die overkomt van Club Brugge als de laatste plooien worden gladgestreken.

Meer nieuws
   
15:30
15:30
Professionele liplezer onthult wat Mohamed Salah tijdens clash tegen Klopp zei
29
   
15:00
15:00
KKD Elftal van de Week: Twee talenten van Jong Ajax geselecteerd
3
   
14:53
14:53
'Ik had Van Dijk en De Vrij als teamgenoten, maar Sandler is het meest compleet'
13
   
14:30
14:30
Test jouw kennis over de Champions League en win maar liefst 25.000 euro!
0
   
14:24
14:24
VZ Kort: FC Den Bosch presenteert nieuwe hoofdtrainer
77
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
La Bombonera
 
28
12 mei 2022 om 13:28
Veel supporters zijn of waren erg kritisch op ten Hag en ook ik was niet altijd even te spreken over zijn keuzes. Maar als je het realistisch bekijkt en in perspectief plaatst, dan heeft Ten Hag het natuurlijk fantastisch gedaan. Kwam zoals hij zelf aangeeft in een zeer moeilijke periode en heeft Ajax binnen een half jaar volledig op de rit gekregen. Het voetbal was vaak fantastisch, er werden prijzen gepakt, er brak nieuwe jeugd door, Europees wordt er weer rekening gehouden met Ajax en er zijn vele miljoenen winst gemaakt op de transfermarkt. Daarnaast heeft Ten Hag het hele mediacircus het afgelopen half jaar waanzinnig sterk afgehandeld. Hopelijk gaat hij het bij United ook terug op de rails krijgen en kan Ajax doorbouwen op het fundament wat Ten Hag heeft neergelegd
 
Thamike
 
11
12 mei 2022 om 13:37
Precies en niet alleen TH, ook Overmars en vd Sar en de hele staff heeft daar een mooie bijdrage in gehad. Wat ook echt opvalt is dat er vaak meer sfeer hing zelfs als het even niet ging of achterstonden. Tuurlijk werd er ook gefloten maar dat was vaak bij herhaaldelijk fouten maar het was positiever dan jaren ervoor en ook daar heeft hij veel aan bijgedrage. Waar een ander zich aan ergerde dat hij zijn spelers zo beschermde is precies ook waarom het wel werkte voor de groep. Dat buitenstaanders dat dan irritant vinden is minder belangrijk want de groep werdt steeds meer een eenheid en dat was een mooi proces om te zien.
 
Suc6Magnet
 
2
12 mei 2022 om 20:32
Ik denk dat je met het vertrek van Ten Hag, Overmars en allerlei bepalende spelers pas gaat zien of er in de genen van de club daadwerkelijk iets veranderd is, of dat de kwaliteit van de selectie de reden van het succes was. Dat er Europees weer rekening gehouden wordt met Ajax is net zo snel weer weg als dat het er kan zijn. Kijk maar naar Barcelona.
 
TheoBongonda8
 
19
12 mei 2022 om 13:28
Ik denk dat het gewoon even wennen was voor het Ajax publiek een speler als Hakim Ziyech, je ziet dat Nous bijvoorbeeld veel meer de gunfactor meeheeft dan Hakim en bij bijvoorbeeld Marokko moest het publiek ook een tijdje wennen aan Hakim, netals tijdens bijvoorbeeld de Afrika Cup waar Ziyech in 90+5 een pingel mistte en er daarna bijloopt in de verlenging alsof het hem niets meer kan schelen, dat viel enorm slecht bij het Marokkaanse publiek. Hakim is een speler die zich door niemand laat beïnvloeden en al speelt hij 10 ballen verkeerd dan geeft hij de 11e weer op dezelfde manier en ik kan begrijpen dat het publiek dan denkt waar is hij mee bezig maar na maten de jaren vorderde leerde het publiek Ziyech meer en meer kennen en wat uiteindelijk die historische halve finale heeft opgeleverd en zoals Ten Hag zei is Ziyech 1 van de beste Ajax voetballers ooit geworden.
 
 
17
12 mei 2022 om 13:28
Rare snuiter ??
 
MessiBazoer
 
57
12 mei 2022 om 13:32
Ajax is de meest gehate en geliefde club van het land. Dat zal altijd zo blijven.
 
Ducktaildo
 
2
12 mei 2022 om 13:44
Dat ligt natuurlijk wel een de toekomstige resultaten. Zit het een paar seizoenen tegen en Ajax valt financieel gezien weer een stuk terug, dan zal de club natuurlijk minder geliefd zijn. Of hoe bedoel jij het?
 
Deenb
 
25
12 mei 2022 om 13:46
Meest gehate, zeker! De meeste geliefde? Als het goed gaat, ja. Zodra er een paar tegenslagen zijn vallen er veel "fans" door de mand.
 
NetAlsVroeger
 
38
12 mei 2022 om 14:20
Dat wordt altijd geschreven over Ajax. Ik denk dat daar vooral “hoop” inzit van andere fans. De ajacieden om mij heen, dat zijn er flink wat, waren óók Ajacied toen het veel minder met de club ging. Daarnaast brengt succes natuurlijk ook altijd vreemde vogels met zich mee die de warmte opzoeken. Desalniettemin blijft dan, samen met die van Feyenoord, de grootste supportersschare van Nederland overeind (en ook zeker de grootste buiten Nederland).
 
Mantitty
 
6
12 mei 2022 om 14:27
Gaat ook niet om jou, gaat er om dat wij (ik) dit al meerdere malen hebben meegemaakt. Supporters lopen in grote getalen weg bij uitblijven van resultaten. Wellicht is dat inherent aan het topclub zijn, geen idee..
 
FredvanGelden
 
6
12 mei 2022 om 14:31
Kwaliteit, klasse en werklust ( Feyenoord en Ajax) wint het altijd van overschatting en arrogantie ( PSV ).
 
Psvlld
 
4
12 mei 2022 om 14:56
@Netalsvroeger, het zit hem dan ook niet in dat die mensen opeens geen Ajacied meer zijn, maar voornamelijk het verschuilen. Ik ben zowat me hele leven Amsterdammer en ken genoeg ‘fans’ om me heen die tijdens periode van bijvoorbeeld Cocu, niet eens wisten hoelaat Ajax moest spelen of wedstrijden niet meer keken. Alleen maar kritiek en de ‘ik zap wel in als het goed gaat mentaliteit’. Ik scheer niet iedereen over één kam want ken genoeg diehards, maar ik zie het met al die mindere periodes toch het vaakste bij Ajacieden. Misschien is het een beetje verwend zijn. Het waren geen leuke 4 jaren, maar ik heb alle wedstrijden gevolgd en nooit mijn voorkeur verborgen. Met mij vele PSV’ers om me heen niet. Wat betreft Feyenoord, die zijn echt next level diehard, alleen maar respect.
 
afcaj
 
21
12 mei 2022 om 15:26
Dat is ook zo'n onzin. Sinds de verhuizing naar de Arena zijn wedstrijden van Ajax uitverkocht op de bekerwedstrijden na. Dat is bij Feyenoord en PSV niet anders. Successupporters heb je overal. Zoek even te toeschouwersaantallen in de jaren 80 op van Feyenoord toen het waardeloos ging. Dan weet je hoeveel echte supporters ze hebben.
 
GJ7300
 
1
12 mei 2022 om 15:40
Tja, hetzelfde was het geval bij Heerenveen en Twente. Weliswaar niet gehele tijd maar had toen ook te maken met houding en gedrag. Niet meeverdedigen, wegwerpgebaren, zeer duidelijke verongelijkte uitdrukking etc Bij Ajax is iig meeverdedigen en pressie spelen door hem opgepakt volgens hemzelf. Maar het rendement van zijn acties is ook altijd een issue geweest, nu nog bij Chelsea. Bij Ajax valt dat minder op vanwege gebrekkige tegenstand in Eredivisie waardoor assists tot grote hoogte kon stijgen. Maar dat was bij eerdere clubs zeker niet zo. Nu zelfde, als je het vergelijkt met een Mahrez op dezelfde positie dan is verandering v systeem en mindere kansen bij Chelsea niet zo heel gek… toch alternatief gaan zoeken denk ik
 
TheoBongonda8
 
1
12 mei 2022 om 17:51
Mwah, denk dat het ook te maken heeft met het systeem van Chelsea want als Tuchel in een 433 speelt of 442 lukt het Ziyech ineens wel om rendement en een hoog niveau te halen, Mahrez zou denk ik ook sneuvelen in een 523 systeem aangezien hij het voornamelijk moet hebben van combinaties met een nummer '10' in dit geval KDB, Ziyech zou bij Manchester City gelijkwaardige cijfers of zelfs betere cijfers kunnen halen dan Mahrez aangezien Ziyech houd van aanvallend voetbal en veel aan de bal komen heeft hij bij City het juiste systeem en trainer voor.