Ten Hag ziet opvallend probleem bij Ajax en schakelt experts in
Zondag, 9 augustus 2020 om 11:45

Het voetballen in lege stadions is een doorn in het oog voor Ajax. Naast de financiële schade is de afwezigheid van supporters ook op mentaal vlak een klap, stelt Erik ten Hag. In gesprek met Ajax Life zegt de oefenmeester van de Amsterdammers zelfs dat de club experts heeft geconsulteerd om de spelers te helpen gemotiveerd te blijven.

"Uiteraard is het ontbreken van supporters van invloed en het gaat erom hoe je hier mee omgaat", zegt Ten Hag na de 6-1 overwinning tegen RKC Waalwijk, geciteerd door Ajax Life. "We dienen ons aan te passen aan de realiteit, want die leert dat we voorlopig niet in een vol stadion spelen. Vanaf het eerste begin ligt dit thema al bij ons op tafel."

Ajacieden trainen in voorbereiding op nieuw seizoen

"We proberen ervoor te zorgen dat spelers zich ervan bewust zijn dat ze hun motivatie op een andere manier moeten aanzwengelen", vervolgt Ten Hag, die ziet dat met of zonder publiek een hele andere entourage betekent. De motivatie moet volgens de coach nu intrinsiek gebeuren en sommige spelers hebben hier volgens Ten Hag 'qua karakter moeite mee'. "Als jij je realiseert dat dit voor jou geldt, kun je je erop voorbereiden en ervoor zorgen dat je je alsnog goed oplaadt. Het moet nu echt van binnenuit komen en niet van buitenaf."

Ten Hag heeft zelfs experts geraadpleegd. "We hebben kennis binnen onze staf, maar ook geconsulteerd. Bij experts. Wat doet spelen in een leeg stadion met je? Dat proberen we in de praktijk te brengen. En we hebben de tijd om te oefenen. Je kunt er van alles bij bedenken, maar we krijgen hulp van mensen. Van experts op het gebied van het brein."

Meer nieuws
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
8
   
09:14
09:14
Davy Klaassen doet boekje open over vertrek bij Ajax: 'Toen zij vertrokken...'
15
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
8
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
12
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
Gryudo
 
21
9 augustus 2020 om 11:58
Ik vind dit overdreven, onnodig en zweverig. Wat kunnen die experts betekenen, wat voor technieken zou je dan moeten toepassen? Ik snap dat je als trainer niks aan het lot over wil laten, maar dan had ik er geen woord over gerept in de media. Nu zet je je team toch een beetje te kakken, alsof ze niet genoeg interne motivatie hebben
 
Giesburts
 
125
9 augustus 2020 om 12:04
Ik denk dat je intrinsieke motivatie bedoeld. Dat terzijde, ik geloof er best in hoor. Waarom is Feyenoord in de kuip sterker dan buitenhuis? Juist ja, hoogstwaarschijnlijk vanwege het publiek dat er zit. Je kan hier pas iets nuttigs over zeggen als er op lange termijn resultaten zijn. Dan kan je vergelijken wat clubs doen in eigen stadion zonder publiek vs de resultaten afgelopen jaren met publiek.
 
Dasko
 
38
9 augustus 2020 om 12:05
Dit is onnodig en zweverig voor spelers die er geen problemen mee hebben. Maar stel je bent een speler die veel energie uit het publiek en de beleving haalt, dan speel je nu mogelijk iets minder scherp. Op topniveau is dat zeker de aandacht van een expert waard. Je moet niet denken dat de hele spelersgroep van Ajax nu groepsgesprekken gaat houden over lege stadions ofzo.
 
Michael2410
 
33
9 augustus 2020 om 12:06
Karakters verschillen en de mate waarin je extrinsiek gemotiveerd dient te worden ook. Zo hebben mannen gemiddeld genomen meer extrinsieke motivatie nodig dan vrouwen. Dit onnodig en zweverig noemen getuigt van een gebrek aan kennis van de psychologie.
 
Japie_Krekel
 
2
9 augustus 2020 om 12:07
ik denk eerlijk gezegd ook dat het weinig toevoegt. net als die cassettebandjes met gejuich. het is leuk bedacht maar met publiek spelen is gewoon een hele andere ervaring die niet na te simuleren is
 
Skede
 
70
9 augustus 2020 om 12:10
Die geluidsbandjes hoor je alleen als kijker he. In het stadion krijg je daar niks van mee.
 
InkeMontana
 
29
9 augustus 2020 om 12:15
En buiten dat zijn ze dus bij experts aan het nagaan hoe je ermee om kan gaan, niet om te kijken hoe je het publiek erbij kan simuleren. Lijkt me juist zeer nuttig.
 
Kiel_Debiel
 
11
9 augustus 2020 om 12:11
Maar als het helpt...? Baat het niet, dan schaadt het ook niet.
 
ajaxglobal
 
13
9 augustus 2020 om 12:20
@Guyudo, Je geeft een oordeel en vervolgens weet je eigenlijk niet wat ze kunnen toevoegen? Stel dan een vraag. Juist de mentale kant is heel belangrijk. Persoonlijk vind ik het goed dat hij er oog voor heeft. En je hoeft niet overal wat mee, maar goed om te onderzoeken
 
Damsko1103
 
8
9 augustus 2020 om 12:41
Exact. Kleine details! We weten dat voetbal een fysieke sport is. Maar dit is gewoon puur voor het mentale gedeelte. En dat telt ook mee in sport. Aan het einde van de rit schreeuwt men dat het geluk is dat we daar staan. Nee, het waren o.a. die kleine details die ook meetellen.
 
Adrian11
 
7
9 augustus 2020 om 12:38
Ach, die trainer die verantwoordelijkheid draagt voor de resultaten constateert dat wel. Op zeer laag niveau merk je het verschil in beleving al tussen voor vier man spelen of voor 200. Als ik tijdens de warming-up al zag dat er veel mensen waren kreeg ik toch iets extra’s. Lijkt mij dat het contrast voor die gasten enorm is en het lijkt mij een goed idee om er iets mee te doen.
 
genieterr
 
1
9 augustus 2020 om 12:41
Volgens mij halen over het algemeen clubs de meeste punten in eigen stadion. Er is dus niks overdreven aan.
 
Walvis_theo
 
1
9 augustus 2020 om 13:45
We gebruiken toch nu ook al een geluidssysteem? Kunnen ze die niet gewoon aanzetten?
 
Michael2410
 
14
9 augustus 2020 om 12:16
Het hele fenomeen thuisvoordeel is voor een belangrijk deel op de supporter gebaseerd.
 
Damsko1103
 
2
9 augustus 2020 om 12:45
Daarom kijken ze deze situatie ook met een vergrootglas. Hoe kan je iemand zo motiveren dat ze het publiek bwv niet nodig hebben om gemotiveert te zijn aan de wedstrijd. We zijn mensen, dus iedereen is anders daarin. Verlopig spelen we niet met publiek. Of met een aantal, maar dat is ook niet te vergelijken met een volle stadion. Allemaal zeer begrijpelijk wat me cluppie hier doet.
 
Steve Stingray
 
79
9 augustus 2020 om 12:22
Mensen die dit overdreven vinden, moeten maar eens de statistieken van uit- en thuiswedstrijden erbij pakken; precies dezelfde spelers, maar totaal andere resultaten. Kortom; het publiek en de omgeving hebben een enorme invloed. Los daarvan denk ik dat Ajax juist voordeel heeft van de lege stadions. Nu komt het meer op pure kwaliteit aan, en daarvan hebben ze het meest.
 
Lars#16
 
11
9 augustus 2020 om 12:39
Ik ben het hier volledig mee eens! En scheelt mij weer een verhaal typen haha
 
Boris19
 
1
9 augustus 2020 om 12:46
Dat supporters en een vol stadion invloed hebben lijkt me ook evident. Je kunt je alleen wel afvragen wat een expert kan doen om motivatie aan te zwengelen. Bijvoorbeeld een Kuyt en Dumfries gaan elke wedstrijd vol. Ongeacht tegenstander of ambiance. Maar andere spelers hebben dat veel minder. Ik denk dat je als expert niet veel kunt doen om dat aan te wakkeren.
 
Miccoli
 
0
9 augustus 2020 om 13:03
Daar ben ik het niet mee eens. Een Kuyt en Dumfries kunnen inderdaad de motivatie van binnen halen om altijd 100% te geven, maar er zijn ook spelers die het van externe bronnen moeten hebben zoals het publiek. Als je dit soort spelers technieken leert om van binnen motivatie op te wekken en het bij zichzelf of teamgenoten te zoeken, dan kun je zeker winst maken. Persoonlijk ben ik geen performance coach of begeleider, dus ik heb geen idee hoe dit dan gedaan zou moeten worden en welke technieken hier van toepassing op zijn, maar ik geloof dat dit zeker mogelijk is.
 
Boris19
 
4
9 augustus 2020 om 13:11
Je zegt eigenlijk precies hetzelfde als ik. Alleen ik geloof niet in technieken om motivatie op te roepen en jij gelooft hier wel in. Sinds de sport bestaat zie je al dat tegen kleine clubs of bij oefenwedstrijden minder gepresteerd wordt. En dat spelers bij grote wedstrijden veel gemotiveerder zijn/lijken te zijn. Dan kan iemand me wel vertellen dat ik net moet doen alsof mijn leven er vanaf hangt of dat de tegenstander allemaal slechte dingen over mij heeft gezegd, maar ik geloof er niet in dat dit werkt.
 
Miccoli
 
3
9 augustus 2020 om 13:22
Ik zeg niet hetzelfde als jij, want ik geloof dus wel in perfomance coaches en mentale technieken. Jij haalt naar mijn mening iets te simpele dingen aan zoals zeggen dat je tegenstanders slechte dingen over je zegt, maar dat lijkt mij geen professionele techniek. Er zit meer achter dan alleen maar zeggen dat je leven er van af hangt. Deze mensen hebben er voor gestudeerd en zullen daarom ook vast wel wat dieper op de materie in gaan. Als zo'n coach met jou in gesprek gaat dan zal die vast met jou samen gaan uitvogelen waar je motivatie vandaan komt, wat jullie er aan kunnen doen om dit op te wekken op eventuele andere manieren en hoe dit vast te houden.
 
Boris19
 
0
9 augustus 2020 om 13:31
Ik bedoelde dat we allebei vinden dat een vol stadion veel invloed heeft. En net doen of je tegenstander iets slechts over je heeft gezegd heeft Jordan anders geen windeieren gelegd. Ik denk dat het afhangt van mensen persoonlijk en dat iedereen al op zijn eigen manier probeert gemotiveerd te raken. Ik geloof niet in zoiets opwekken.
 
Alkmaar54
 
2
9 augustus 2020 om 13:13
Ajax heeft juist geen voordeel van lege stadions. Nu komt het vooral aan op mentaliteit en omgaan met tegenslagen. De ploegen die onderin spelen hebben hier veel meer ervaring mee. Natuurlijk geeft het een boost als je thuispubliek hebt tegen Ajax, maar het scheelt ook stress wanneer je uit speelt tegen Ajax en je ziet als laatste man 2 spelers die fanatiek druk op je zetten. Ook heeft Ajax meer dan welke club dan ook spelers die niet opgegroeid zijn met onze voetbalcultuur en hier puur en alleen zijn om geld te verdienen en die transfer naar een grote competitie te scoren. Die zijn enkel echt gemotiveerd voor de Champions League en hebben niet echt een speciaal motiverend gevoel bij de toppers. Ik ben het wel met je eens dat Ajax de meeste kwaliteit heeft en dat dit een boost geeft. Echter denk ik niet dat dit meer of minder gaat gelden door het uitblijven van publiek. Wel ben ik erg benieuwd wat dit met de resultaten van Feyenoord gaat doen. De club die erom bekend staat thuis veel beter voor de dag te komen dan uit vanwege het thuispubliek.
 
FCBogarde
 
4
9 augustus 2020 om 12:57
Goed dat dit probleem vroegtijdig wordt aangekaart. Nu afwachten wat hiertegen de remedie is. Topclubs hebben altijd een rumoerig stadion achter zich, de kleinere clubs kunnen wellicht hier meer in het voordeel zijn.
 
Arsenallz
 
4
9 augustus 2020 om 13:40
Is dat zo? Een team zoals Emmen gaat juist goed vanwege het publiek. Thuis bijna alles winnen maar uit geen punten pakken. Iedereen juicht 90 minuten lang voor die jongens. Pure motivatie en dat zie je terug op het veld (zelfs uitwedstrijden op kunstgras zijn vaak kansloos). Dus ik denk dat het op iedereen invloed heeft. Het publiek kan er voor zorgen dat je net wat harder gaat, wat belangrijk is als je voetballend minder bent.
 
pinko
 
2
9 augustus 2020 om 12:59
Even dacht ik dat het kwartje was gevallen bij Ten Hag: we hebben een goede nummer 6 speler en nog wat echte verdedigers nodig, maar dat blijft helaas een blinde vlek. Dan maar de motivatie kaart trekken. Ach, dat hoort ook bij die vreemde kwasten...
 
Gabstra
 
2
9 augustus 2020 om 13:18
Thuis een nadeel maar uit een groter voordeel. Voor Ajax niet verkeerd om tegen ploegen te spelen die niet door het publiek worden opgezweept. Uit bij Psv, Utrecht, Den Haag, en Groningen lijkt me nu beter te doen dan met publiek. Maar om ernaar te kijken blijft een ding hoor. Veel minder spannend. Die CL wedstrijden leken toch meer op oefenpotten tijdens de voorbereiding
 
theo uphus
 
2
9 augustus 2020 om 14:13
Als je wilt weten hoe het is om in lege stadions te spelen dan moet je dat eens navragen bij de clubs uit de Tweede en Derde divisie. Die worden te pas en vooral te onpas naar de staions gestuurd waar Jong Almere City, Jong FC Groningen, en Jong ADO spelen. Die spelers zijn gewend om voor duizenden supporters te spelen op prachtige en sfeervolle sportcomplexen te spelen. En ineens moeten ze naar zo'n lege bak. Ga maar eens aan de spelers van FC Lisse, Ijsselmeervogels, EVV Echt en Harkemase Boys vragen hoe ze dat vinden. Ik ken hun antwoord.
 
DRL80
 
0
9 augustus 2020 om 16:15
In de NBA hebben ze virtuele fans. Dan koop of krijg je een kaartje en dan kijk je de wedstrijd live vanuit huis en word je op een beeldscherm op de tribune gestreamd. Daarnaast is er geluid van publiek, al vind ik dat erg minimaal (en prima). Dat zou een optie kunnen zijn. In de NBA werkt het in ieder geval.
 
AdrieDe Bruijn
 
0
9 augustus 2020 om 17:55
Zou zeggen terug naar je roots. Ga eens paar keer kijken bij wedstrijdjes van kinderen van een jaar of 6/7. Dan weet je weer waar het om en over gaat.